Spaghetti Bolognese
Spaghetti Bolognese er en sikker vinder i vores familie.
Den smager forrygende og er bare både nemt og virkelig lækkert.
Ofte så spiser vi grøntsagerne, mens kødsaucen simre i gryden. Så skræller jeg en stor skål gulerødder og skærer peberfrugt, broccolibuketter, agurker og tomat – så det bliver så snacket, så grøntsagsdepotet er allerede fyldt godt op, når aftensmaden serveres. Hvis man vil, så kan man også snildt snige en revet gulerod eller squash i denne kødsovs, det er der alligevel ingen der opdager.
Prøv også: min bedste opskrift på lasagne >>
Arbejdstid 15 min.
Antal 4 pers.
Kan fryses Ja
Som medlem af VALDEMARSRO Premium får du adgang til en masse ekstra fordele, blandt andet kan du få billede med, når du printer opskrifter og undgå forstyrrende reklamer. Læs mere på Valdemarsro om alle fordelene.
Spaghetti Bolognese - pasta med kødsovs
- 50 g bacon
- 2 løg, finthakket
- 2 fed hvidløg, finthakket
- 3 stængler frisk timian, eller 2 tsk tørret
- 500 g hakket oksekød
- 1 dl rødvin
- 100 g soltørrede tomater i olie, finthakket
- 2 spsk rød balsamico
- 2 dåser hakkede tomater
- 2 spsk olivenolie
- salt
- sort peber, friskkværnet
- Deruover
- 400 g spaghetti
- 75 g parmesan, friskrevet
- 2 dryp olivenolie
Føj til indkøbsseddel
Føj til favoritter
Hold min skærm tændt
Steg bacon i olivenolie i en tykbundet gryde ved middelhøj varme. Tag baconen op og lad den dryppe af på et stykke køkkenrulle.
Kom løg, hvidløg og timian i gryden med baconfedt og steg det under omrøring, til løgene er bløde.
Tilsæt kødet og brun det, hæld rødvinen ved og lad det koge lidt ind. Tilsæt soltørrede tomater, balsamico og hakkede tomater. Skær den ristede bacon i små tern og kom den tilbage i gryden.
Læg låg på og lad det simre i en times tid ved lav varme. Hold øje med, at det ikke koger tørt, tilsæt lidt ekstra rødvin eller fx lidt grøntsagsboullion. Hvis saucen er for våd, så tag låget af og kog lidt op, mens spaghettien gøres klar.
Kog spaghetti efter anvisning på pakken. Server pastaen i dybe tallerkener med bolognese, et stænk olivenolie og masser af friskrevet parmesanost.
Hvis du ikke har smagt det, så giv persillepesto og gedeost creme en chance.. Det er genialt til bolognese!
Prøv at koge det mellem tre og fire timer. Der sker noget magisk med tomaten – det sure forsvinder.
Det er et tip fra en italiener.
Brug evt en trykkoger, så kan du nøjes med 1 time.
Uhmmm – persillepesto er bare genialt i det hele taget! :) Jeg har dog ikke prøvet det til bolognese, men det skal da prøves :) – og gedeostcreme, dobbelt uhm
Det ser alt for lækkert ud. bare ærgerligt jeg ikke kan tåle tomat :(
Ja, lige i denne opskrift er der ikke rigtig noget at gøre … kan varmt anbefale carbonara i stedet, det er også toplækkert :)
Hej Ann-Christine
Først vil jeg gerne sige at jeg virkelig godt kan lide din blog! Hele dit lille univers er simpelthen så fint, og dine opskrifter ser så lækre ud. Jeg har dog et spørgsmål til denne ret: kan man evt. undlade eller erstatte rødvinen med noget andet? Har som sådan ikke noget mod vin i mad, men drikker det ikke og som studerende ville jeg da gerne kunne spare den væk hvis det er muligt ;-) Eller hvis du så evt. kan anbefale en god, men billig vin, så jeg i det mindste ikke går galt i byen :-)
Du kan komme samme mængde oksebouillon eller grøntsagsbouillon i. Du kan som studerende mef få penge og lidt tid rolig bruge en bouillonterning.
Hej Louise,
Tusind tak, det er jeg rigtig glad for at du synes :)
Du kan sagtens bare undlade rødvin i denne ret. Bare smag til med lidt ekstra rød balsamico i stedet.
Kh AC
Spaghetti med kødsovs har været min livret ligeså længe jeg kan huske. Jeg vil også udelukke at tilsætte rødvin. Men jeg kan så komme med et råd. Når man har spist den portion spaghetti med kødsovs man kan. Så kan man blande det, som er tilbage sammen i gryden.
Næste dag varmer man det for middelvarme. Og vil man have lidt ekstra smag ud af det, kan man lægge en klat smør i til den smelter.
Og så kan spise en lækker ret til morgenmad.
Velbekomme.
Tak for den fine hilsen og tip om god genopvarmning og brug af en rest lækker bolognese på anden dagen :)
Kh AC
Hvis man nu er ved at snige grøntsager i sovsen, så vil jeg anbefale, at man river en god klump knoldselleri og putter i. Det giver virkelig god umamismag, og selv de selleriforskrækkede børn og voksne lægger ikke mærke til det. Jeg er helt ærgerlig, når jeg en sjælden gang ikke kan opdrive et selleri. Derudover er min egen opskrift næsten identisk med din – og ja der SKAL rødvin i.
Tak for at dele din fine inspiration :)
Hej Ann-Christine
har lige opdaget din side på nettet og jeg må sige dine opskrifter er suveræne, bliv endelig ved med at skrive
velbekomme og tak
Hvor er det dejligt at høre! Tusind tak for din fine hilsen :)
Kh AC
God opskrift, jeg ville dog foreslå at bruge selleri og gulerod også. Det giver altså en god smag, og en god måde at få grøntsager i børn synes jeg ?.
Hej Ann-Christine.
Først TAK for din dejlige og meget inspirerende blog. Hvis jeg mangler en opskrift eller inspiration, så kigger jeg altid først hos dig og bliver aldrig skuffet!
Jeg modtager også dine ugentlige forslag til madplaner og plukker her og der til stor fornøjelse for os i husstanden.
Der er dog noget som undrer mig ? når du laver ugentlige madplaner, kører du så efter, hvad familien har lyst til og hvad køleskabet byder på eller har du en overordnet plan? I denne uge er der mange fiske og salatretter f.eks. Jeg er af den ‘gamle skole’ og hjemkundskabslærer, som det hed før i tiden og der var det en god tommelfingerregel at have en ugentlig plan, som havde en fiskedag, en dag med grød, en med suppe, en med svinekød, en med oksekød og så fremdeles for at nå paletten rundt og få varieret mad. Grundide’en er god og den har jeg tit i baghovedet når jeg tænker i måltider ? jeg er ellers ikke meget til planer m.m. Jeg ved godt at du altid har lækkert tilbehør til dine retter, som er meget varierede, men , hvad tænker du om ovenstående? V h en trofast fan ? Gitte Skov
Hej Gitte,
Mange tak for din søde hilsen, det er jeg rigtig glad for at høre ♡
Når jeg laver mine madplaner, så har jeg fokus på at bruge opskrifter der passer til sæsonen og at lave stor variation, så en ret kun er med 2-3 gange på et år.
Jeg kender godt den klassiske fordeling som du nævner, men holder mig ikke personligt til den personligt, da jeg ikke er så meget til regler fx kan der herhjemme fint gå en uge uden kød på menuen, og andre gange en uge med fx kylling eller fisk hele 2-3 gange på en uge. I vinterhalvåret spiser vi gerne suppe 2-3 gange om ugen osv.
Jeg er dog helt enig i at grundideen er fin at have i baghovedet og skelne til ift variation.
Kærlig hilsen
Ann-Christine
Uhh…. I opskriften skriver du to spsk. balsamico, men i videoen siger du to tsk….
Hvad er mon det rette?
Vh. Louise
2 spsk
Men I din bog står der spsk så hvad er det rigtige?
2 spsk bruger jeg. Det var en tastefejl her på sitet.
Kh AC
Den smager bare rigtig dejlig. Har fulgt din blok i et par md. og lavet flere opskrifter, altid med glæde for os alle i familien. Tusind tak
Hvor er det skønt at høre! Mange tak for din søde hilsen ♡
Kh Ann-Christine
Dejlige opskrifter du har! Har efterhånden været utrolig mange af dem igennem og siden her er altid mit go-to, når der skal laves mad. Tak!
Jeg har lavet denne opskrift utrolig mange gange, men nu må jeg simpelthen spørge – er det soltørrede tomater i olie eller de helt tørre? Synes godt sovsen kan blive lidt “oliet” ved brug af dem i olie, men samtidig er der også god smag i dem. Hvad plejer du at bruge? :-)
Hej Mie,
Det variere lidt efter hvad jeg lige har i køkkenskabet. Men bruger jeg dem fra dåse, så lader jeg dem gerne dryppe godt af og derefter lige lader et stykke køkkenrulle suge lidt overskydende olie, hvis nødvendigt.
Tak for din søde hilsen, det er vel nok dejligt at høre :)
Kh Ann-Christine
Tak for en superlækker opskrift!
Tusind tak for din søde hilsen :) Så dejligt at høre!
Faldt over den her opskrift og kan konstatere, at den minder meget om den jeg har lavet i mange år. Jeg har en lidt andet tilgang, bla. kommer jeg også Rosmarin i retten + Jeg sætter gryden i ovnen 1-2 timer, jeg ved ikke hvorfor, men det gør “et-eller-andet” ekstra ved retten.
Rødvin og soltørrede tomater er i mit univers et “must” i denne ret. Jeg har prøvet at udelade det, men den bliver bare ikke helt rigtig?! (men det er jo det herlige ved mad, man kan til rette efter egne smagsløg og eksperimentere ;) ).
En kommentar: det hakkede oksekød… det lyder underligt, men der er stor forskel på hakket oksekød. Brug gerne friskhakket fra slagteren, (Se på slagteren hakker det, så er du sikker) dvs. oksekød som ikke har været “alt-muligt-andet” først. Hvis det hakkede oksekød har den rigtige kvalitet, så kan man opnå at kødet næsten smelter op tungen! Det løfter denne ret op på næste niveau :) .
En lille kommentar til din blog. Den er super inspirerende! og du har fået en inkarneret jæger til også at spise vegetarisk :D . Her i hjemmet går vi mere og mere imod, at spise kød fra “øverste hylde”, dvs. vildtkød (da det må siges at have høj kvalitet uden alt muligt skidt i form af eks. penicillin) + gris, fisk, kylling og oksekød af så høj kvalitet som muligt. Ja, den slags kød er dyrere/sværere at få fat i, men så supplerer vi med vegetarisk, de dage hvor det er relevant. (og til alle jer jægere, som ikke kan spise et måltid uden kød … prøv vegetarisk, det er “ik’ så ringe endda” faktisk kan det være superlækkert, Kikærte burger som findes på dette site eksempelvis ;) )
Et lille tip: Hvis du kommer til Sverige, så prøv at få fat i kylling fra Bjäre Fogel . Den kylling har en kvalitet, jeg sjældent – hvis nogensinde – har fået i Danmark. (Synd den ikke sælges i DK)
Tak for et inspirerende site, du har en trofast følger i mig.
/Mikael
Hej Mikael,
Mange tak for din fine hilsen og tilbagemelding! Det er dejligt at høre og jeg må da helt sikkert prøve kylling fra Bjäre Fogel når vi kommer til Sverige igen på et tidspunkt.
Tak for tippet.
Kh Ann-Christine
Hej Ann- Christine.
Vi siger begge Tak for en fin og for os meget velsmagende opskrift på Bolognese.
Dejligt med ny kolonariske smagsoplevelser.
Kh Tommy og Lisbeth
Hej Tommy og Lisbeth
Tusind tak for jeres søde hilsen og fine tilbagemelding på opskriften, hvor er det dejligt at høre!
Rigtig skøn weekend
Kh AC
Kommer du ikke salt og peber i saucen?
Jo da, det må være forsvundet i forbindelse med opskriftsopdatering til nyt setup – det er på igen nu :)
Tak for opskriften, det var en kæmpe succes hos mine drenge på 8 og 9 år.
Vi droppede rødvin og smed en rest af pepperoni i sammen med bacon.
Hvor er det dejligt at høre! Mange tak for din søde hilsen :)
Kh AC
Hej AC
Ganske udemærket opskrift! Hvis jeg selv skal komme med et lille råd, så kan jeg anbefale at koge pastaen al dente, og så færdiggøre den i sovsen :)
Resterne blandes sammen og to dage derpå smører man dem tykt på et stykke ristet franskbrød, lægger ost på, krydrer og kommer krydderurter på efter behag og giver det en tur på grillen eller i ovnen. Cowboysandwich for viderekomne
Ville jeg kunne lave retten dagen før og bare sætte den i køleskabet? Jeg får travlt med boller og lagkage på dagen.
Ja, selve saucen kan du sagtens lave dagen før.
Rigtig god fornøjelse
Kh Ann-Christine
Hold da helt k… hvor din bolognese er god. Jeg spædede lidt gulerødder til; men de sidder lige i skabet – den skal mine børnebørn få at smage, og jeg er sikker på den går rent ind.
Iøvrigt synes jeg rigtig godt om din hjemmeside – mange gode opskrifter og din bearnaise er bare god.
Så skønt at høre! Det er jeg glad for :)
Mange tak for din søde hilsen og tilbagemelding på opskriften
Kh Ann-Christine
I teksten til opskriften står der grøntsagsbouillon, men i opskriften står der intet om grøntsagsbouillon, hvad er det jeg overser?
Jeg skal lave opskriften til 60 mennesker, så vil helst ikke fejle :)
På forhånd tak
Grøntsagsboullion er blot en mulighed hvis du synes den skal have ekstra væde. Det er ikke et must :)
Rigtig god fornøjelse
Kh Ann-Christine
Hvor lang tid kan bolognesen holde sig i fryseren? :-)
Helt generelt anbefales max 1-2 måneder på frys for færdigtilberedte madretter, længere tids frysning vil ikke nødvendigvis gøre maden dårlig, men man risikere at retten ved længere frysning kan miste smag.
Kh Ann-Christine