Dolce Latte – cremet karamel kogt i et glas

dolce-latte

Jeg må hellere fortælle, hvad jeg gjorde med den sidste halvdel af den  kondenseret mælk i går … Den første halvdel brugte jeg til de hjemmelavede müslibarer og den anden halvdel kogte jeg til en cremet lækker Dolce Latte. I kender måske godt tricket med at putte en hel dåse kondenseret mælk i en gryde med vand og timer senere har man den lækreste karamel. Men der er flere som ikke er så glade for tanken om de tungmetaller der er i dåsen – så jeg har leget lidt med tanken om hvordan man kunne undgå at koge karamellen på denne måde.

Denne gang har jeg kommet den søde kondenseret mælk i et rent glas og skruet låg på. Der var kun en halv dåse tilbage, så den skulle ikke have så længe. I en gryde, dækket med vand. Sæt låg på og lad koge i et par timer. Det smarte her, er at man kan holde øje med karamellen. Den skal være lysebrun og lettere tyktflydende. Den tykner endnu mere, når den afkøles. Denne version af Dolce Latte bliver en anelse grynet i konsistensen, hvilket ikke sker når jeg har kogt den i dåsen – men smagen er stadig i top og jeg ved ikke om man kan undgå det grynede ved at give den lidt kortere tid.

Jeg gav den cremede karamel et drys saltflager, da jeg  e l s k e r  sød/salt kombinationen.

kondenseret-maelk

Brug Dolce Latte til fx at smøre mellem to kiks, smurt på brød i stedet for fx nutella, toppings på kager, fyld i macarons, til is, frugt, på grød med æbletern og nødder, dip til æblebåde

Print Friendly
Relaterede indlæg:

47 kommentarer til Dolce Latte – cremet karamel kogt i et glas

 1. Annika skriver:

  Vil lige røbe at min svigerinde er vild med dolce karamel smurt på toastbrød – og så kokos hen over.

  Har faktisk en dåse jeg ikke har åbnet for endnu… og ikke ved hvad jeg skal bruge til pt (da vi spiser sundt for tiden :\)

  • Uhh, ja det gør vi også – så den får lov at stå i køleskabet i en periode. Indimellem får Johan og Julie dog smurt en smule på en kiks. UHM, de er svære at holde fingrene fra ;-) Kokos kombinationen lyder faktisk ret så genial! Prøv den også i en skål grød med æbletern og hakkede mandler, mums :)
   Kh Ann-Christine

 2. hvadskalvibage skriver:

  Så løste du lige problemet for mig, for jeg er nemlig ikke så vild med ideen om at koge det i selve dåsen.

 3. Elisabeth Mortensen skriver:

  Jeg er helt vild med dine træ skeer, hvor har du købt dem henne?
  ps dejlig blog du har :)

 4. Sysleren skriver:

  Smart med glasset! Efter dit sidste indlæg tænkte jeg netop over, hvad du mon havde brugt resten til. Jeg kunne kun komme på is eller hjemmelavet bounty.

  Dolce latte er simpelthen en gudespise. Hvad bruger du den til? Jeg har som tidligere skrevet mest brugt den til hindbær og frugt.

  • Ja, hjemmelavet bounty ville også være oplagt :)

   Jeg bruger det til alt muligt. Imellem to kiks, smurt på brød i stedet for fx nutella, toppings på kager, fyld i macarons, til is, på grød med æbletern og nødder, dip til æblebåde osv. Og så skal jeg helt sikkert også prøve dit trick med at fylde den i hindbær.

 5. TildeMa skriver:

  Uhhmmnn….. Jeg er heller ikke for vild med tanken om de kogte dåser, så derfor koger jeg altid min egen Dulche de Leche på sødmælk og rørsukker. Det smager så lækkert, men man skal selvfølgelig være lidt mere over gryden så det ikke brænder på. Det er dog umagen værd.

 6. Betina Q skriver:

  Elsker elsker elsker din blog :))))
  Vil lave müslibarer og dolce latte nu – så bliver børnene nok henrykte når de kommer hjem :)
  Tak

 7. Peter Knøvl skriver:

  Jeg plejer at vacuum pakke den kondeserede mælk og så koge det i posen, så bliver det nøjagtig som hvis man koger det i dåsen :-)

  • Smart!
   Men hvordan vacuumpakker man den kondenserede mælk i en pose? Skal man ikke have noget specielt udstyr af en slags?

   • Peter Knøvl skriver:

    Har en obh vakuum maskine som jeg bruger til utrolig mange ting. Genial til at fryse rester med så de holder sig lækre. så er det også nemt at varme de frosne rester. Bare smid posen direkte i mikro ovnen :-) Når jeg marinerer kød bruger jeg den også for så trækker smager bedre ind i kødet. Brød som vakuum pakkes bliver heller ikke tørt og kedelig af at komme i frysen

 8. Ida skriver:

  Mums nam nam og yummy.. det lyder mega lækkert!!!

 9. Betina Q skriver:

  Begge dele blev yderst vellykkede :)

 10. Alice M skriver:

  Jeg forstår ikke lige bekymringen for dåsen? Den er jo lavet til at opbevare mad i – så må den jo ikke indholde tungmetaller jf. europæisk lovgivning.

  Samtidig så har dåser der fx indholder tomater og andre madvarer jo i flere tilfælde allerede være kogt en gang da produktet blev lavet…

  Men lækkert ser det ud :)

  • Alice M skriver:

   Altså mange dåser er jo lavet af tin – og er coatede indvendige, og det er først når denne coatning brydes ved åbning af dåsen at tinnen kommer i kontakt med fødevaren… :D

  • Jeg må indrømme at jeg aner ikke om der er noget om snakken eller ej. Jeg har indtil nu valgt at sige pyt, da jeg max koger 1-3 dåser karamel om året – så går det nok. Da jeg går meget op i økologi, ingen unødige kemikalier og så rene råvarer som muligt – så er det alligevel rart med et alternativ, hvis nu det skulle være noget om snakken … ;)

 11. Majbrit skriver:

  WOW… nøj hvor ser det lækkert ud :) fantastisk tip fra dig igen..
  Hjemme hos os må man nemlig kun få Nutella i ferierne… :) til stor ærgelse for 10 årige Magnus ;)
  Vores lillesøster Mai på 2,5 år er også begyndt at få øje på det der smager godt og sødt ;)
  Så nu skal jeg da helt sikker servere kondenceret mælk som weekend overraskelse :)
  Det bliver da helt sikkert et hit.
  Ha’ en dejlig weekend :)

  • Der er bare noget hyggeligt ved at holde nutella eller lign til ferietider – det giver lidt hygge og nostalgi omkring den slags. Jeg tror at denne dolce latte er mindst lige så ‘syndig’ som nutella – men den holder sig længe i køleskabet, og lidt lækkert til weekenden er bestemt også rart her i februar ;)
   Rigtig dejlig weekend til dig også

 12. Birgitte Rönfeld skriver:

  Wauu hvor er det inspirerende at komme forbi
  her:-) tak for kigget

 13. Anne Lotte skriver:

  Nu har jeg ikke læst alle kommentarerne igennem, så jeg undskylder på forhånd, hvis jeg gentager noget.
  Min blev også grynet da jeg lavede det (har kun prøvet en gang).
  Jeg var vildt skuffet og synes det var helt mærkeligt. Så omhældte jeg det fra dåse til en bøtte og satte det på køl og nogle dage senere, rørte jeg rundt i det, og det blev helt cremet og fint og LÆKKERT. Det holder i øvrigt snildt i maaaaange uger herhjemme. Sukker er jo selvkonserverende.
  VH Anne Lotte

 14. Sarah skriver:

  Ja kunne jo altså ikke vente, så ud af ovnen er lige kommet dine müslibarer ;).
  Men nu står jeg så med mine halve dåse mælk. Skal helt klart have lavet karamel creme, men tænker om du har prøvet at koge den op bare i gryde og så hælde på glas? I stedet for et par timer i lukket glas i gryde.
  Har en kage jeg laver, som er sådan en lidt konfektagtig kage, med farin/kokos bund med karamelcreme, og den laves – altså karamel cremen – af kondenseret mælk som er kogt op med sirup og smør og så oven på bunden og så toppes det af med chokolade. Nå lige et sidespring, det var jo mælken jeg skulle høre om :).

  Mvh Sarah

  • Ann-Christine skriver:

   Hej Sarah,
   uhm, håber de blev gode :)
   Jeg har ikke prøvet at koge det karamelen på denne måde direkte i gryden – testede du det?
   Kh AC

   P.S den kage …. uhmmmmm ;)

   • Sarah skriver:

    Den kage Ann-Christine er også en af de bedste kager jeg nogensinde har smagt :).
    Har lige prøvet at koge karamellen i en gryde. Det gik fint, skulle have ca. ½ time ved svag varme og omrøring ofte. Rørte lidt havsalt i og kom den på et lille glas.
    Den er slet ikke så mørk som når man laver den i dåsen, men smagen er den samme. Er dog noget spændt på konsistensen når den er kølet af i morgen, men jeg må vente i spændning hele natten :)

    Kh Sarah

    • Ann-Christine skriver:

     :) Super dejligt! Tak for tilbagemeldingen, rart lige at kende det tip til en anden god gang.

     • sa skriver:

      Nå ja, glemte da lige at svare på om de blev gode :). Den store af de 3 banditter sagde “uhmmmm mor det er altså bare de bedste müslibarer jeg nogensinde har smagt”, så det må siges at være godkendt :)

 15. Natasha skriver:

  hvis man nu syntes at karamellen er for tyk efter den er kølet af, hvad kan man så gære for at få den mere sauce agtig??

  • Ann-Christine skriver:

   Hvis du har en smule kondenseret mælk så kan det røres i, ellers ville jeg måske prøve at røre en smule fløde i det som du skal bruge her og nu.

 16. Maria skriver:

  Hej :) Tak for et lækkert indlæg om min yndlings du-må-godt-du-har-jo-ferie spise! Jeg stod lige og manglede et input til at undgå de skadelige tungmetaller og kastede mig fluks ud i din metode. Glasset fyldte jeg helt op, så der kun var lidt luft i toppen. Jeg kogte det over laveste blus, og da cremen så tilpas gyldenbrun ud, slukkede jeg komfuret, men lod glasset stå i vandet, til det hele var kølet ned. Karamellen var ikke grynet overhovedet, bare blød og lækker! :D Tænker at grunden til det bliver grynet er fordi temperaturen er skiftet for hurtigt.. ved det ikke, men det har jeg haft erfaringer med med chokolade. Så den erfaring vil jeg da lige give videre… God påske, og tak for bloggen :)

  • Ann-Christine skriver:

   Jeg tror faktisk du har ret i at jeg har ladet temperaturen skifte for hurtigt. Tak for tippet og fedt at du kunne bruge tippet med karamle i glas :)
   God påske til dig :)
   Kh Ann-Christine

 17. Marianne Sejersen skriver:

  Jeg har med stor succes brugt det vil at lave toffeepops ( kiksebund, karamel i midten og med chokolade på toppen) du kæmpe hit på skolen hver gang jeg har fødselsdag :-)

 18. mette skriver:

  Så skøn blog du har..
  Har lavet rigtig mange af dine opskrifter, og de er bare gode, med god på!
  Jeg skal helt sikkert have din bog :)

 19. Heidi Toft Sørensen skriver:

  Tak for en skøn blok med skønne opskrifter, dem bruger vi flittigt;-)
  Hvor længe kan dolce latte holde sig på køl?

  • Ann-Christine skriver:

   Hvor er det dejligt at høre :)
   Jeg har aldrig oplevet det blive for gammelt, det kan der jo være gode grunde til, he he … men vi har vist haft det stående op mod to måneder på køl uden problemer. Der er meget sukker i, så det er godt konserveret.

 20. Marianne Sejersen skriver:

  Den opskrift går aldrig af mode!!!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *

Disse HTML koder og attributter er tilladte: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>