Valdemarsro https://www.valdemarsro.dk/haveprojekt-valdemarsro/

Valdemarsro haven – før og undervejs i projektet

haveprojekt valdemarsro

Det er intet mindre end en stor lykkefølelse at være undervejs i det haveprojekt, som vi har tegnet, tænkt, drømt om, talt om og ønsket i snart 4 år nu. At se alle planerne blive til virkelighed og at det bliver fuldstændig så dejligt og hyggeligt, som vi havde håbet.

I går var jeg i haven det meste af dagen. Rullede græs ud, nussede med Molly, som fik mig til at grine højt da hun legede og gemte sig under græsrullemåtterne, lyttede til fuglekvidren og bare mærkede tankerne bliver klarere og humøret stige – elsker det! Og jeg har sådan glædet mig til at dele planer, projektet i udvikling og billeder med jer.

Jeg har tidligere delt min håndtegnede plan over haven her og alle tankerne omkring hvad vi drømte om. Efter vi for alvor startede op for 2 uger siden, så er det gået stærkt og i dag vil jeg fortælle om vores haveprojekt, som den så ud før, undervejs og til i dag.

Haven før - projekt

Vi flyttede ind i vores lille rækkehus for 4 år siden, da Johan og Julie lige var fyldt 3 år og skulle starte i børnehave. Vores baghave er lige omkring 125 kvm og var belagt med de fliser I kan se på billedet  ovenfor. Der var et skur og en opmuret grill/udendørskøkken (tror jeg planen har været) , en vildt voksende hæk og plankeværk. Intet andet.

For mit vedkommede var det lige dele ærgeligt at der ikke var en fin opvokset have, vi kunne gå på opdagelse i og fryd over at have et helt blankt lærrede, som vi kunne indrette, som vi ville. Erfaring fra tidligere have, gjorde at vi vidste at det kunne være en fordel at have lidt tålmodighed og opleve haven, som den allerede var  – og derudover så livet som småbørnsforældre, nystartet selvstændig fuldtidsblogger (i 2012) og så lige en rejsedrøm der skulle udleves – gjorde at der kom til at gå 4 år, hvor vi havde god tid til at drømme og mærke efter, hvordan vi brugte haven, hvad vi savnede og hvor der var dejligt at være på tidspunkter af dagen og over året.

hojbede5

Vi byggede nogle højbede af pallerammer oven på de eksisterende fliser for 3 år siden, og det gav både hygge, glæde og masser af skønne afgrøder til at spise. Kan varmt anbefales!

Vi kunne godt have beholdt de højbede for de var stadig i fin stand, men de blev for små til den nye have og hvis man skal have lagt nye fliser, så er det en fordel at bygge højbedene, så de passer med fliserne og ikke lægge fliserne så de passer til højbedene.

Det er klart en fordel at byggehøjbede direkte på jord, hvis man har muligheden for det. Af hensyn til livet for ormene, mikroorganismer i jorden og for at rødderne fra planterne kan nå langt ned – men det har altså også fungeret udemærket i de sidste 3 år, hvor højbedene stod direkte på fliserne.

valdemarsro haven før

I efteråret sidste år startede vi nedrivning af eksisterende have. Den opmurede grill røg ned, og fliser blev stablet og sat til afhentning på DBA. Vi lavede et midlertidigt bed for de overvintrende planter fra højbede og krukker og de gamle højbede af pallerammer blev stablet og brugt til kompostbede, så vi allerede på det tidspunkt begyndte at gøre klar til at skabe en god jord og gødning til vores kommede have.

Mht jord, så er det et helt kapitel for sig selv – så det kommer jeg nærmere ind på i et indlæg i næste uge. Herunder både kompost, jordtyper og de fejl, som jeg tidligere har lavet omkring jord.

fjerne fliser i haven

Vi var heldige at stort set alle de gamle fliser blev afhentet løbende – så det kan varmt anbefales at sætte fliser til afhentning. Det er jo en rar tanke, når tingene kan genbruges.

nye fliser i haven

Under de gamle fliser var der allerede 40 cm sand, som havde sat sig og var super at genbruge. der blev lagt fiberdug under fliserne og derpå store grå 60×60 cm fliser.

Fliserne er valgt ud fra at vi godt kan lide det helt enkle. Rene linjer. De passer godt til vores 70´er hus og de er nemme at holde.

fliser i haven

Fordelen ved at lægge fliser først og så bygge højbede derefter, er at så kan man få højbedene præcis så de passer til fliserne og ikke omvendt.

fliser og højbede

På denne lille jordplet blev der lagt rullegræs i går.

Under et lag sand på ca 40 cm fra de forrige fliser er en tung lerjord. Sandet lod vi være, det skaber dræn og så lagde vi 6-7 cm blanding af ren kompost og kompost/jord blanding fra genbrugsstationen oven på sandet. Selv på sådan et lille stykke skal der en hel del jord til – så omkring 2 ton kom vi vel op på. Rullegræsset lagde jeg selv og det tog små to timer, så var det stykke jord forvandlet til en fin grøn plet. Vi må ikke gå på det de næste tre uger og det skal have rigeligt med vand (træder mig altså lidt over tæerne over at vande græs, så håber på masser natte-regn de næste uger)

rullegræs

En hortensia fra de gamle højbede er plantet i hjørnet af fliserne, så den kommer til at stå pænt i midten af haven.

hojbede-laerketrae

Vi er i gang med at male skuret i samme farve som gavlen på huset, men undlader at male højbedene.

Vores højbede er bygget i FSC mærket sibirisk lærketræ. Det bør have en holdbarhed på 8-10 år og bliver smukt gråt i løbet af nogle måneder. Det miderste højbed bliver Johan og Julies have – og der har de planer om at lave en skov af grøntsager, som vi kan spise. Ikke noget med sirlige rækker af salathoveder og radisser i det bed, men en skøn blanding af gode sager. Det bliver så herligt!

Vores højbede er 40 cm i højden og har følgende størrelse:

 • 3 højbede i størrelsen 180 x 90 cm
 • 1 højbed i størrelsen 300 x 90 cm

Der er naturligt dræn i bunden af et tykt lag sand, som ikke går op i selve højbedet, men ligger under bedet. Derudover er der ikke lagt noget i bunden, men vi har hæftet et dobbeltlag fiberdug hele vejen rundt langs siderne, så der ikke siver jord ud, når det regner og der vandes.

mistbænk og drivhus

Den her får mit havenørdede hjerte til at banke lidt hurtigere. Jeg havde drømt om et lille vægdrivhus, men da der ikke var nogen der passede i målene, så havde jeg droppet planen og i stedet for besluttet mig for at vi skulle have en mistbænk på den plads.

Jeg ville gerne dyrke rosmarin, basilikum osv direkte i jorden og så måtte det blive frilandstomater i stedet for drivhustomater.

Da jeg fortalte Michael Davis om planerne og drømmen, så sagde han – “jamen, hvorfor bygger vi ikke bare et drivhus, som også er en mistbænk”

Det var da en fantastisk tanke og jeg var straks med på planen. Så Michael er lige nu i skrivende stund i gang med at bygge det sidste på vores mistbænk/drivhus. Først er der bygget et højbed i samme højde som de andre højbede og ovenpå det et trædrivhus med glasvinduer og skydedøre. Indvendigt bliver der flytbare hylder, så der er plads til forspiring og små planter i foråret og når tomaterne er høje, så kan hylderne fjernes.

Jeg spurgte på instagram i går, om I kunne gætte hvad der var – og flere gættede på hønsehus. Dét kunne være dejligt og jeg vil ikke afskrive, at det måske skal prøves af på et tidspunkt, men ikke lige nu.

højbede

I næste uge skriver jeg et indlæg om jord, kompost – om hvad vi gør, hvad jeg har lært og hvilke fejl jeg har gjort på det område.

50 kommentarer
 • Marianne Luna skrev:
  14. april 2016 kl. 13:34

  Det ser virkelig dejligt ud! Og vildt smart idé med drivhus/mistbænk. :) Det kommer på ønskelisten, når/hvis mine altankasser en dag bliver udskiftet med have.

  • Ann-Christine skrev:
   15. april 2016 kl. 09:52

   Jeg tror også det bliver noget så nyttig og fin en løsning, glæder mig til at få plantet i den :)

 • Susanne skrev:
  14. april 2016 kl. 13:51

  Hej Anne-Christine. Det ser altså bare så fint ud… Er virkelig motiveret for at få min egen højbeds”drøm” til at gå i opfyldelse i år inden det er for sent. Har sat et savværk i Kalundborg på sagen hvis priser så rimelige ud…. Lige endnu et spørgsmål, er brædderne i har brugt høvlede eller ru? De ser høvlede ud, men billeder kan jo snyde :)

  • Ann-Christine skrev:
   15. april 2016 kl. 10:11

   Hej Susanne,
   Det kan jeg godt forstå :) Vores højbede er lavet med høvlede brædder.
   Kh AC

 • Marina / cand.mor skrev:
  14. april 2016 kl. 14:18

  Hvor ser det skønt ud! Dejligt når der sker noget i haven (lige nu kan jeg kigge ud på mine bærbuske med små, lysegrønne blade på). For øvrigt har jeg aldrig hørt om en mistbænk før – vil du fortælle lidt mere om, hvilken slags drivhus det er?

  • Ann-Christine skrev:
   15. april 2016 kl. 10:17

   Det er bare så dejligt! Hvilke bærbuske har I i jeres haven?
   Og ja, det kan du tro at jeg vil :) Det kan bedst forklares som en højbed med glas eller gennemsigtigt plastlåg. Gerne et man kan tippe, så varmen kan reguleres. Det man så gør eller kan gøre, er at fylde en god del af højbedet med kompost og fx hestegødning nederst, ovenpå jordblanding med lidt tilsat kompost og kalk. Jordtemperaturen stiger så og bliver noget højere end i et ‘alm’ ved eller højbed og man kan på den måde dyrke salater og andet spiseligt 2-4 uger før det kan lade sig gøre ellers. Eller man kan bruge mistbænken til basilikum, chiliplanter rosmarin og krydderurter som er lidt sarte for blæst og som kræver varme.
   Vores bliver bygget som en mistbænk, men med stor højde, så der også er plads til tomatplanter.
   Kh AC

 • Camilla skrev:
  14. april 2016 kl. 14:52

  Sikke et skønt projekt! Jeg glæder mig til at følge med. Det ser ud til at blive virkelig godt :-)

  • Ann-Christine skrev:
   15. april 2016 kl. 10:20

   Jeg er også rigtig glad for det :)

 • Mutti skrev:
  14. april 2016 kl. 15:55

  Der er vel nok sket en masse og hvor bliver det godt! Det er da vist også den helt rigtige mand i har fået til at klare opgaverne! Og den lille strik til Molly inde i græsrullerne ;-) Det kunne hun ikke stå for.. Jeg er helt vild med jeres drivhus/ mistbænk! SÅ smart!

  • Ann-Christine skrev:
   15. april 2016 kl. 10:25

   Ja, han er virkelig god :) Og hun er så nuser den lille uldtot, går rigtig på opdagelse i det hele – og graver i det bed jeg har sået sommerblomster i, så de kommer nok op i en ret blandet forvirring ;)

 • Aase skrev:
  14. april 2016 kl. 17:07

  Dejlig have I har fået lavet.
  Højbede er bare en god idé – jeg er så glad for vores

  • Ann-Christine skrev:
   15. april 2016 kl. 10:26

   Det ser rigtig pænt ud – jeg synes også det er en skøn løsning :)

 • Anja skrev:
  14. april 2016 kl. 19:13

  Sikke et dejligt projekt – især når det er færdigt. Rigtig god ide`med den mistbænk.

  • Ann-Christine skrev:
   15. april 2016 kl. 10:26

   Det er sådan en virkelig fin ekstra ting, som jeg ikke selv havde tænkt :)

 • CharlotteR skrev:
  14. april 2016 kl. 19:21

  Hvor ser det fint ud – især er jeg vild med dit drivhus/mistbænk.
  Jeg går ud fra at der kommer glas i siderne?

  For 2 år siden fik jeg naboens lille drivhus, men fordi vi har været igang med en stor ombygning er det endnu ikke sat op. Der er nemlig lige et par tons stens som skal flyttes. Men dette ser da meget pænere ud end et gammelt drivhus.
  Når nu min mand er færdig med at bygge vores 1. sal kunne han da lige lave dette…

  • Ann-Christine skrev:
   15. april 2016 kl. 10:28

   Ja, det kommer der, både i siderne og i skydedørene.
   Også vildt hyggeligt med drivhus, det kan jo være en helt fint ekstra lille sommerstue, hvor man kan sidde ude blandt planter og grønt – så lækkert! :)

 • Trine S. Nielsen skrev:
  14. april 2016 kl. 21:29

  Hvor er det blevet flot – det inspirerer da til egne havedrømme – er vild med drivhuset :-)

  • Ann-Christine skrev:
   15. april 2016 kl. 10:28

   Tusind tak, jeg er også helt vildt glad for det. SÅ rart at kigge ud af vinduet nu og at være i haven

 • Christina skrev:
  15. april 2016 kl. 07:53

  ih , hvor fint :-)
  Jeg er i fuld gang med at forspirre til drivhuset, kan varmt anbefale tomatsorten Yellow submarine ;-)
  Også bliver manden så lykkelig når sæsonen er ved at være slut og vi laver firebreather (chilisovs) af den resterende høst tomater (også de grønne) og chili’er.
  God dag!

  • Ann-Christine skrev:
   15. april 2016 kl. 10:29

   Tak for tippet, den vil jeg da lige tjekke ud. Og chilitomatsauce, uhmmm :)
   Dejlig dag til dig også

   • Christina skrev:
    15. april 2016 kl. 12:19

    Skulle de have interesse, sender jeg gerne frø, mener vi har nogle tilovers :-)

    • Ann-Christine skrev:
     15. april 2016 kl. 17:23

     Hej Christina,
     Send mig gerne en mail: mail@valdemarsro.dk – for det vil jeg da gerne takke pænt ja tak til :)
     Kh AC

 • 15. april 2016 kl. 08:02

  Hvor bliver det en skøn have i har fået lavet. Jeg er sikker på at drivhuset bliver et skønt sted for planter. Husk at få tænkt ind at drivhuset ikke skal blive for tæt, installer meget gerne en automatisk åbner på et af vinduerne, så den selv åbner vinduet når der er for varmt. Ellers skal du ud og åbne et vindue så duggen forsvinder. Mange glemmer at tænke det ind, så de kommer til at bygge for godt og tæt. Planterne afgiver vand, så man kan godt få vinduer der driver med vand og evt. jord/ planter der mugner.

  Det bliver en fantastisk tid i går imøde i jeres nye skønne have!

  • Ann-Christine skrev:
   15. april 2016 kl. 10:30

   Der kommer lidt luft ind hist og her og så kan skydedørene nemt sættes på klem – vi får dog ikke automatisk åbner på, selv om jeg godt kan se at det er smart.
   Det bliver så fantastisk – det bliver mange dejlige måneder vi går i møde med hygge i haven

 • Malene skrev:
  15. april 2016 kl. 09:35

  Fantastisk projekt i er i gang med :-)

  Jeg håber virkelig at kunne lokke dig til at dele bare et par ord med mig nu, omkring det med jorden…

  Fordi…

  Vi har i går hentet pallerammer til vores nye højbede (vi har haft samme slags højbede de sidste par år, men har måttet skifte dem ud. Træet rådnede, vi havde ikke fået fiberdug på siderne osv. osv. – mange begynder fejl, havde vi lavet :-)

  NU skal vi have nye, rammerne er købt, jorden skal hentes på lossepladsen her i weekenden, så vi kan få de spirede kartofler i jorden.
  Men nu er vi lidt i tvivl om det med jorden – de gamle højbede havde bare jord fra lossepladsen og der kom også fine afgrøder deri. Men nu hører jeg, at der simpelthen er for meget “krudt” i det losseplads-jord, så det bør blandes op med noget spagnum eller “købejord”.
  Hvad er din erfaring her? Jeg glæder mig enormt til at læse hele dit indlæg om jord i næste uge, men da vi som nævnt skal lave bedene i denne weekend, vil jeg håbe du kan give mig lidt “do´s and dont´s” omkring det med jorden…

  Det er helt almindelige pallerammer vi har købt, de skal males sorte på den udvendige side, fores med fiberdug (vil du anbefale både i bunden og i siderne?) og have et tyndt lag sand i bunden (de bliver desuden placeret ovenpå træflis, som også burde kunne fungere som lidt dræn).

  Håber du har et par ord til en have-wanna-be-nørd :-)

  /Malene

  • Ann-Christine skrev:
   15. april 2016 kl. 10:36

   Hej Malene,
   Det kan du tro jeg vil.
   Jeg havde faktisk møde med Pindstrup tidligere på ugen (som kontaktede mig for et blogsamarbejde, det fortæller jeg mere om snart), som gjorde mig meget klogere på jord – har virkelig lavet meget research på jord henover vinteren, så det var toppen at kunne nørde lidt omkring det sammen med nogen der virkelig ved noget. Jeg har jo selv egen hjemmelavet kompost, som er blandet med jord fra de gamle højbede og efter snakken med Pindstrup, så tror jeg rådet vil være det samme til dig:
   Ren spagnum og dertil godt med kalk som du blander op med jorden fra lossepladsen. Deres jord er typist 1/3 sand, 1/3 kompost, 1/3 muld.
   Vi har kun foret med fiberdug i siderne og så ca 10 cm fra siderne og ind mod midten af højbedet.
   Kh AC

   • Malene skrev:
    15. april 2016 kl. 10:55

    Eeeej hvor er det skønt med din feedback – lige hvad jeg havde brug for. 1000 tak :-)
    Nu skriver du ren spagnum med kalk og blandes med jorden fra lossepladsen… men hvad tænker du blandings forholdet skal være mellem spagnum og losse-jorden? Halvt af hver eller…?
    Ingen tvivl om at det jo er billigst at hente gratis jord på lossen, men det skal jo også helst give nogle afgrøder der er værd at høste og spise (glæder mig SÅ meget til jeg kan gå ud og trække salater og farvede gulerødder op af jorden og tilberede til sommerens mange grill aftner :-) :-)

    Lånte for øvrigt en bog på biblioteket; KØKKENHAVEN hedder den og er skrevet af Gitte Kjeldsen Bjørn og Jørgen Vittrup. Den var super godt opdelt, med et par side pr. afgrøde. Med do´s and dont´s og hvilke skadedyr man skal være opmærksom på (selv en lille ting som hvornår de pågældende skadedyr huserer og hvordan man tidsmæssigt får “sået” sig uden om de perioder). Også lidt om hvordan afgrøderne opbevares bedst, hvis de ikke skal spises med det samme. Meget nyttig bog… bare et tip :-)

    Tak for jord-hjælpen :-)
    /Malene

    • Ann-Christine skrev:
     15. april 2016 kl. 11:22

     Fint bogtip, den vil jeg holde øje med :)
     Jeg tror at 1/4 spagnum er ganske fint – fordelen med spagnum er at det også holder virkelig godt på fugten i jorden – og mht kalk, så tror jeg der står på posen hvor meget der skal bruges, men en liter pr højbed er nok meget fint.
     Rigtig god fornøjelse
     Kh AC

     • Malene skrev:
      15. april 2016 kl. 11:38

      Thanx a million :-)
      /Malene

 • Karna Maj skrev:
  15. april 2016 kl. 10:18

  Smukke højbede af noget rigtig godt træ. Jeg glæder mig virkelig til at følge din dyrkning i højbede. Det er en dyrkningsmåde, som jeg endnu har til gode at afprøve. Jeg har en meget stor selvforsyningshave, hvor jeg dyrker i bede uden rammer. Men i din mindre have er det jo rigtig praktisk og fint med højbede.

  • Ann-Christine skrev:
   15. april 2016 kl. 10:39

   Mange tak :) Jeg er også rigtig glad for dem, det holder godt styr på det hele og giver lidt struktur og højde i en lille have. Glæder mig sådan til virkelig at få en fornemmelse af hvor mange gode afgrøder der kan komme ud af pladsen

 • Stine skrev:
  15. april 2016 kl. 10:37

  Hvor er det bare fint AC :-)
  Jeg er ved at genopdage glæden ved have – af en eller anden grund har den været væk de sidste års tid. Men der er nu altså ikke noget så skønt, som at se når det pibler op ad jorden :-)
  Kunne du måske lokkes til at skrive et indlæg om valg af planter? Fx hvilke du selv har valgt til de solrige steder – og hvilke til skyggestederne i haven?
  Og måske også hvilke andre tanker, du har gjort dig omkring valget af planter?

  God fredag.
  Bedste hilsner fra Stine

  • Ann-Christine skrev:
   15. april 2016 kl. 10:41

   Hvor dejligt at haveglæden er ved at vende lidt tilbage, der kan jo indimellem også være så mange andre ting og man kan bare ikke nå det hele :)
   Rigtig godt ønske, det vil jeg gerne skrive et indlæg om snart. Indtil da har jeg været en smule inde på det her: http://www.valdemarsro.dk/forspiring-froe-haven/ mest om frø, spiring og hvilke planter jeg har valgt
   Dejlig fredag til dig
   Kh AC

 • Carina skrev:
  15. april 2016 kl. 11:02

  Hej Ann-Christine :-)

  Hvor bliver det bare en skøn have i får (det var jeg nu ikke et sek i tvivl om, når du var den glade indretter).
  Jeg er selv ny-have-ejer, og startede ud med en plan om græs og blomster i krukker, men hold da op det griber om sig – på den rigtig skønne måde :-)
  Nu er jeg allerede tyvstartet på årets nyttehave (i år 4 palleramme bede) og jeg elsker den inspiration, jeg finder på bl.a. din dejlige blog.

  Tak for det <3
  Carina

  • Ann-Christine skrev:
   15. april 2016 kl. 11:24

   Hej Carina,
   Hvor er det dejligt at høre :) Og ja, det kan virkelig hurtigt gribe om sig, med sådan en have – så hyggeligt og godt for mange ting. Lyder som den skønneste nyttehave du er ved at etablere!
   Tusind tak for din søde hilsen
   Kh AC

   • Carina skrev:
    15. april 2016 kl. 14:09

    Ja det er en skøn nyttehave, og det aller bedste ved den er, at min datter på 3 år så gerne hjælper mig i processen <3

    • Ann-Christine skrev:
     15. april 2016 kl. 18:05

     Så hyggeligt ♡

 • Siv skrev:
  17. april 2016 kl. 21:28

  Fantastisk projekt i har gang i og skønt at kunne få gavn af alle dine erfaringer. Glæder mig meget til dit indlæg om jord;-).
  Har du problemer med at dine bede bliver brugt som kattebakke? Har desværre en kat i nabolaget som er blevet meget glad for vores højbede:-(. Tænkte du måske havde nogle gode ideer.

  • Ann-Christine skrev:
   19. april 2016 kl. 08:36

   Jeg glæder mig også til at dele det :)
   Heldigvis oplever vi ikke problemet her … Her kommer ikke så mange nabokatte efter vi har fået Molly og hun gør det heldigvis ikke.
   Men hvad med at dække med et net til der er groet til? Alternativt har jeg hørt at peber kan holde kattene væk, eller der er en plante der hedder ‘gå væk kat’ som kan fåes i plantecenteret og som vist lugter afskyeligt for katte.
   Kh AC

 • Karin skrev:
  1. juni 2016 kl. 17:10

  Hejsa

  Hvilken slags fiberdug har du brugt? Jeg spørger, fordi jeg er i tvivl, om alle fiberduge kan bruges, når man skal dyrke spiselige afgrøder i sine højbede. Indeholder alle fiberduge de samme slags stoffer, eller findes der nogle, der er giftfri?

  Vh Karin

  • Ann-Christine skrev:
   2. juni 2016 kl. 08:54

   Hej Karin,
   Jeg må blive dig svar skyldig – så vidt jeg er orienteret kan dem jeg har brugt godt bruges i økohøjbede, men jeg kan ikke huske hvilket navn der stod på dem.
   Kh AC

 • Anna skrev:
  3. september 2016 kl. 17:06

  Hej Ann-Christine
  Hvad er din erfaring med dræbersnegle? Jeg overvejer at bygge 2 højbede til næste forår, men er meget bekymret for snegle… Naboen taler varmt for snegle hegn. Kender du til det?
  Tak for en meget smuk og inspirerende blog :-)
  Hilsen, Anna

  • Ann-Christine skrev:
   5. september 2016 kl. 11:28

   Hej Anna,
   For første gang har vi også døjet lidt med dem her hos os. Vi hakker dem over og kommer dem derefter i en beholder med låg, som så smides ud og skiftes med jævne mellemrum. Derudover har jeg drysset en lille smule ferramol (er godkendt til økologisk havebrug) rundt i kanten af haven hvor de typisk kommer ind, og lidt rundt om vores kompost ca hver 3-4 uge – det har virkelig minimeret det gevaldigt. Men nøj, hvor er det irriterende med de snegle. Har ikke prøvet med sneglehegn, men overvejer ;)
   Tak for din søde hilsen
   Kh AC

 • Camilla skrev:
  24. marts 2017 kl. 13:20

  Hej AC

  Kan du ikke fortælle, hvordan højbedene er bygget? Altså hvor meget træ, stolper til hjørner, beslag og sådan?
  Og det med bunden – hvis man har eksisterende fliser (der alligevel skal skiftes ud på et tidspunkt), skal man så ikke dække bunden? Hvad gør man på sigt med rødder, der smutter ned i jorden?

  • Ann-Christine skrev:
   24. marts 2017 kl. 14:06

   Det kan du altsammen læse om i dette indlæg :)

 • Tina skrev:
  23. juni 2020 kl. 15:15

  Hej Ann-Christine
  Det er jo nogen tid siden, I fik lavet jeres højbed, så jeg kunne godt tænke mig at høre dine erfaringer med træet, da vi skal til at lave højbede af lærketræ. Behandlede I træet med nogen form for træbeskyttelse, eller brugte I bare rå brædder? Og hvad er din erfaring med at fore med filt? Håber du har tid til at svare :)
  Vh Tina

  • Ann-Christine skrev:
   25. juni 2020 kl. 13:14

   Hej Tina,
   Lærketræet er ikke behandlet, det er ikke nødvendigt da det pgs træets naturlige olie er selvimpregneret helt fra naturens side.
   Vi har foret med fiberdug og det fungere godt, for det holder jorden inde men vandet kan løbe fra i siderne. I bunden har vi ikke afdækket med noget.
   Kh AC

 • Jytte Larsen skrev:
  6. april 2021 kl. 10:35

  Hej Det er flotte højbede, men kan du måske sende et billede af dem igen? jeg kunne godt tænke mig at se hvordan træet ser ud her 5 år efter….
  Hilsen og tak for gode svar
  Jk

 • Bettina skrev:
  9. august 2021 kl. 11:31

  Hej.
  Ang. Højbede.
  Jeg synes at have læst, at du på et tidspunkt havde foret højbede med plastik?
  Jeg vil høre din mening om at bruge plastik som ekstra beskyttelse for fyrtræshøjbede, som skal bruges til grønsager.
  Jeg har søgt på Google og læst en artikel om at plast ikke er farlig for planter og grønsager at vokse ved, og dermed er grønsager ikke påvirket at plastikken.
  Vi kan købe plantesække til tomater som er lavet af plastik.
  Er det noget du har undersøgt?

  • Ann-Christine skrev:
   10. august 2021 kl. 15:50

   Hmm, så vidt jeg husker har vi kun foret med fiberdug, så det skal jeg ikke kunne sige …
   Kh Ann-Christine

Skriv en kommentar
Har du spørgsmål til opskriften, kan du finde de fleste svar her: Oftest stillede spørgsmål til Valdemarsro opskrifter >>

Din emailadresse vil ikke blive offentliggjort.