Valdemarsro https://www.valdemarsro.dk/hojbede-af-pallerammer/

Højbede af pallerammer

hojbede5

Der er godt nok sket en hel del i vores have den seneste uges tid. Siden vi for et år flyttede ind i vores hus, har jeg drømt, tegnet og planlagt haveændringer. Min havedrømme som indebærer bl.a græsområde, ny flisebelægning, minidrivhus, træterrasse, kommer til at koste lidt mere end budgettet er til pt, så jeg havde affundet mig med, at det ikke skulle være nu – eller prøvet at affinde mig med det om ikke andet …

Som jeg tidligere har fortalt, så er hele haven bag huset belagt med fliser, som I ser på billederne her. Det er ikke den slags fliser vi selv ville have valgt og desuden ligger de meget ujævnt. Og kender I ikke det? Lige pludselig får man nok og så skal der bare ske noget …

hoejbede

hojbede1

hojbede3

hojbede4

 

hortensia

hojbede6

krydderurter

Det tog ikke lang tid fra, at ideen med højbede af pallerammer var plantet i mine tanker, til jeg havde fundet en leverandør og bestilt dem online hos Jysk Palle Import. Pallerammerne er varmebehandlet og har ikke været i nærheden af noget giftigt trykimprægnering. Det er ret vigtigt for mig, dels af miljøhensyn, men også fordi vi skulle plante en masse spiseligt grønt i højbedene.

Formiddagen efter jeg havde bestilt pallerammerne blev de leveret ved vores hoveddør og 15 minutter senere (det var virkelig SÅ nemt!) havde jeg selv samlet dem og var på vej for at købe sort træbeskyttelse til at male rammerne på ydersiderne.

Vi har foret højbede med plast i siderne. Dels for at beskytte træet, men også for at holde på fugten. Der er ikke noget i bunden andet end de fliser de står på.

Højbedene er fyldt med jord/kompostblanding fra genbrugsstationen og det fungerer virkelig rigtig fint. Jeg var lidt skeptisk mht kvaliteten af jorden, så jeg har forhørt mig lidt rundt og tror måske der er forskel på, hvordan de forskellige genbrugsstationer behandler og sortere haveaffald til kompost. Jorden vi har fået er ren, muldagtig og god. Havde den ikke været fin, havde jeg muligvis købt økologisk jord i stedet.

Vi har fem højbede og jeg har planlagt dem sådan, indtil videre:

 1. krydderurter: persille, purløg, timian, citrontimian, salvie, rosmarin, Anisisop, basilikum, oregano
 2. Mynte: Grøn mynte, chokolademynte, en mynte fra Jordan, Citronmelisse
 3. Køkkenhave: Tomater, radisser, gulerødder, rabarber, salathoveder
 4. Blomster: frøkenhat, hortensia, lavendel, hvid brudeslør
 5. Blomster: lyserød lavendel, dahlia, stokrose, rosa brudeslør, chokoladeblomst, Akeleje

Det er virkelig en fin løsning. Fra at have en ret kedelig flisehave, har vi fået en helt hyggelig gårdhave stemning. Der dufter lækkert af krydderurter og blomster. Vi har inddraget Johan og Julie i haveprojektet og sammen sået frø og plantet krydderurter. De  hygger sig med at vande, småspise af myntebladene og snacke de røde små cherrytomater.

88 kommentarer
 • Maria skrev:
  17. juli 2013 kl. 07:51

  Det er virkelig skønt med højbede :)
  Vi har købt vores på landhave :)

  • Ann-Christine skrev:
   18. juli 2013 kl. 11:10

   Det er også et fint sted, og jeg synes de er så pæne i lærketræ.

 • Marina / cand.mor skrev:
  17. juli 2013 kl. 08:08

  Hvor ser det bare skønt ud! Kender godt følelsen med, at nu skal der bare ske noget :) havde troet, at vi kunne få “rigtig” have i år, men det bliver nok desværre først næste år… Så meget desto mere tid til at finde på den helt rigtige løsning :)

  • Ann-Christine skrev:
   18. juli 2013 kl. 11:12

   Det er også meget hyggeligt at planlægge, og I har jo fordelen af at starte helt fra bunden. Så det bliver lige præcis som I ønsker jer det. Men jeg kan nu godt forstå hvis I længdes efter at få lavet haven :)

   • Marina / cand.mor skrev:
    18. juli 2013 kl. 12:02

    Det gør vi helt bestemt. Specielt nu hvor vejret er så fantastisk. Men så er det godt, at vi har så mange grønne områder herude. Vi bor nu et ganske rart sted, ikke? :)

    • Ann-Christine skrev:
     18. juli 2013 kl. 17:20

     Jo, det gør vi! :) Her er mange gode legepladser og naturområder. Det er ret fedt!

 • Vevika skrev:
  17. juli 2013 kl. 08:48

  Hvor ser det bare hyggeligt ud. Og det er en rigtig god måde at få liv i flisebelægningen.

  • Ann-Christine skrev:
   18. juli 2013 kl. 11:12

   Tak, jeg synes også det er lykkedes super godt

 • Jonna Boe Olesen skrev:
  17. juli 2013 kl. 08:49

  Armen altså, hvor ser det fint ud! :-) Glæder mig til, at jeg selv kan lave lignende engang – der er intet så lækkert som hjemmedyrket grønt! :-)

  Knus john-a // jonnaboe.blogspot.com

  • Ann-Christine skrev:
   18. juli 2013 kl. 11:13

   Det er det bedste! Elsker at børnene også kan gå og snacke lidt af alt det grønne

 • Ann Steen Holmbech skrev:
  17. juli 2013 kl. 08:49

  Hejsa.
  Vi har også gang i projekt-anlæg-have, men det er en stor og dyr omgang, så det blir i små etaper hvert år. Vi har også lige lavet en enkelt højbed med krydderurter, det er så skønt at gå ud i sin egen have og hente helt friske urter til maden. Næste år skal vi helt klart have et bed eller to mere med gulerødder, ærter, kartofler og en masse andet som børnene kan være med til at så og høste.
  Dine ser så fine ud med dejlige farver, kan godt forstå du er glad for dem…;-)
  Mange hilsener,

  Ann

  • Ann-Christine skrev:
   18. juli 2013 kl. 11:14

   Hej Ann,
   Det kan jo virkelig blive et kæmpe projekt med sådan en have – også økonomisk, så jeg forstår godt at I også tager det i etaper. Det er også meget sjovt at se udviklingen år for år.
   Jeg synes også, at især krydderurter er et kæmpehit, og jeg er allerede så glad for det store højbed fyldt med krydderurter. Det er lækkert og giver virkelig lidt det ekstra til madlavningen :)
   Kh Ann-Christine

 • Anja Povlsen skrev:
  17. juli 2013 kl. 08:58

  Hej

  Ser super fint ud – nemt og overskueligt haveprojekt. Hvor mange rammer har du oven på hinanden – er det 2 eller 4 rammer?

  Er vild med din side – bor i Norge men synes din side er så dejlig dansk – den summer pt af sol, sommer og god mad! Kan kun gøre en i godt humør!

  God sommer til dig

  Anja

  • Ann-Christine skrev:
   18. juli 2013 kl. 11:17

   Hej Anja,
   Mange tak for din søde hilsen :) Det varmer!
   Jeg har to pallerammer oven på hinanden. Det giver en fin højde, også for børnene.
   Rigtig god sommer til dig
   Kh Ann-Christine

   • Lene skrev:
    30. april 2018 kl. 07:30

    Hvor høje er de så med to pallerammer oven på hinanden?

    • Ann-Christine skrev:
     30. april 2018 kl. 08:34

     Vi har siden fået lagt hele haven om og fået bygget højbede af lærketræ, som du kan se her
     Jeg tænker at du kan google målene på pallerammerne og anslå højden derved.
     Kh AC

 • Birgitte skrev:
  17. juli 2013 kl. 10:57

  Hvor er det fint!

  • Ann-Christine skrev:
   18. juli 2013 kl. 11:19

   Tak :)

 • Anne skrev:
  17. juli 2013 kl. 23:56

  Looks like a job well done. Now enjoy!!!

  • Ann-Christine skrev:
   18. juli 2013 kl. 11:25

   Thanks! I´m also really happy about it

 • Anne-Marie skrev:
  18. juli 2013 kl. 20:27

  Det ser bare rigtig hyggeligt ud. Håber I kan nyde haven nu. Jeg tænker, det må være dejligt med mindre havearbejde, græsslåning, fjerne ukrudt og selvsåede træer og alt det andet der følger med en opvokset have. Især mens børnene er små, så I kan nyde tiden med dem. Og det er noget af det der er så hyggeligt ved din blog. Altid en rigtig god stemning, som gør mig i godt humør.

  Kærlig hilsen
  Anne-Marie

  • Ann-Christine skrev:
   19. juli 2013 kl. 10:10

   Vi nyder den rigtig meget – og ja, du har helt ret, det er jo noget nemmere end en opvokset have. Den manglede bare virkelig noget hygge, og det synes jeg vi har fået nu :)
   Og tak for de søde ord, det er jeg rigtig glad for. Jeg bliver også selv altid i så godt humør af at skrive her :)
   Kh Ann-Christine

 • Camilla skrev:
  21. juli 2013 kl. 08:38

  Skøn idé med højbede. Jeg har selv gået og rodet med noget ligende, fordi jeg er så dødsens træt af min have. Går også og laver planer for ændringer, men der er så meget indenfor som lige skal laves først.

  Ang. Kassen med mynte: jeg har hørt, fra den gartner jeg købte min mynte fra, at de ikke har så godt af at stå sammen fx i en krukke. Jeg ved ikke hvordan det er med højbede, men måske det er værd at undersøge.
  Derudover spreder mynte sig helt vildt, så mon ikke de vokser ind i hinanden i løbet af nogle år.

  God fornøjelse med bedende, og god sommer!
  Mvh Camilla

  • Ann-Christine skrev:
   21. juli 2013 kl. 22:04

   Hej Camilla,
   Det er virkelig så fin en løsning, og især i betragtning af at det var et meget lidt tidskrævende projekt – jeg kunne heller ikke overskue den helt store omgang, hverken tidsmæssigt eller økonomisk ;)
   Mynteplanter er nogle værre banditter og de breder sig nemlig helt vildt, derfor er det bedst at have dem i krukker eller som jeg fx i et højbed helt for sig selv. Den største risiko ved min løsning er at mynten kan tage lidt smag fra hinanden – men det tager vi med. Jeg synes nemlig at et højbed som bugnede af vildtvoksende mynte, kunne være noget så dejligt
   Rigtig god sommer til dig også
   Kh Ann-Christine

 • Hans skrev:
  30. januar 2014 kl. 22:47

  Ser super godt ud med de højbede :-) Man får rigtig meget lyst til at lave det samme. Bare vi snart kunne komme i haven igen. :-)

 • Julie skrev:
  5. marts 2014 kl. 14:22

  Tusinde tak for beskrivelsen. Jeg vil gøre dig kunsten efter, men udvide til transportable bede, der står på paller.
  Jeg har et par spørgsmål, som jeg håber du vil besvare.
  Hvilken type plast brugte du til at fore bedene?
  Burde vi bekymre os om evt. farligt indhold i plasten, som så overføres til jorden og grøntsagerne?
  Forstår jeg det rigtigt, at du lagde plast også i bunden? Og har det i så fald givet problemer af nogen art?

  • Ann-Christine skrev:
   5. marts 2014 kl. 19:30

   Tja, det er lidt svært – for jeg tænker at plast aldrig rigtig er helt uskadeligt … man kan godt undlade det, men så har højbedet kortere levetid + at plastikken hjælper med at holde på fugten. Jeg kan ikke huske navnet eller typen af plast, vi brugte. Jeg har lagt plast fra siderne og omkring 10 centimeter fra kanten ud i bunden. Så det er ikke hele bunden der er dækket, da der skal kunne løbe overskydende vand fra. Det fungere super fint.

 • Asger skrev:
  18. marts 2014 kl. 20:04

  Jeg har altid været lidt i tvivl om jorden fra genbrugspladsen. Risikerer man ikke, at den er fyldt med en masse round-up og lignende gifte?

  • Ann-Christine skrev:
   19. marts 2014 kl. 08:18

   Jeg tror det kommer lidt an på fra genbrugsplads til genbrugsplads. Jeg forestiller mig bestemt, at det bliver testet og ikke kan klassificeres som forurenet jord. Men økologisk er det nok ikke …

   • Asger skrev:
    21. marts 2014 kl. 20:59

    Nej, økologisk er det nok ikke, som du siger. Men mindre kan også gøre det. Jeg kan bare ikke finde ud af, om det er ok.

    • Ann-Christine skrev:
     22. marts 2014 kl. 06:38

     Men mon ikke du kan få lidt flere oplysninger på den enkelte genbrugsstation, for hvordan de behandler jorden?

 • alvine2006 skrev:
  18. marts 2014 kl. 20:34

  Hej Ann-Christine,
  Hvor er dine bede fine:-)
  hvordan har det fungeret med dine højbede, at de står på fliser?? har du kun jord i bedene eller har du flamingo i bunden??

  • Ann-Christine skrev:
   19. marts 2014 kl. 08:20

   Hej,
   Mange tak :)
   Vores fliser er virkelig ikke særligt kønne, så vi er slet ikke ømme over dem
   Jeg synes det fungere super godt at de står på fliserne herhjemme.
   Vi har kun jord og komposteret jord i bedene.
   Kh Ann-Christine

   • alvine2006 skrev:
    19. marts 2014 kl. 20:02

    Så tror jeg såmænd at jeg vil begive mig ud i en gang højbede:-) tusind tak for hjælp og svar.

    Kh Anja

    • Ann-Christine skrev:
     20. marts 2014 kl. 08:29

     Sejt! Hvis du har lyst må du gerne dele et billede med mig af resultatet på min facebookside :) Kunne være helt spændende at se.
     Rigtig god fornøjelse, jeg håber du bliver super glad for det!
     Kh Ann-Christine

 • Eva skrev:
  14. april 2014 kl. 16:52

  Hej!
  Tak for en god blog! Hvilken plastik har du brugt til dine højbede? Det må jo helst ikke afgive nogle giftstoffer.

  MVH Eva

  • Ann-Christine skrev:
   14. april 2014 kl. 21:12

   Hej Eva,
   Jeg kan ikke huske hvad det hed, men prøv evt at spørge i havecenteret.
   Kh Ann-Christine

 • Julie skrev:
  15. april 2014 kl. 09:49

  Eva,
  Jeg spurgte i mit havecenter, det der ved Damhussøen i Valby. De havde ikke rigtig nogen mening om typen af plast og sendte mig i byggemarkedet. De mindede mig, meget fornuftigt om, at plantesække jo også ligger i plast.
  Jeg var bange for PVC, og så læste jeg lidt på det og fandt ud, at det vist primært/kun findes i hård plast. Altså, intet eksakt råd fra mig, men jeg ville fortælle dig, at jeg har købt en stor rulle klar plast i Silvan og foret med det.

 • Rikke skrev:
  3. juni 2014 kl. 11:57

  Hej,
  Tak for en rigtig inspirerende blog!
  Hvad har du brugt til at sætte plastik fast med indvendigt? :-)

  • Julie skrev:
   3. juni 2014 kl. 13:25

   Hej Rikke,
   Imens du venter på Ann-Christines svar, får du mit:
   Jeg har spredt plasticen nogenlunde stramt ud i bunden, kastet et par skovle jord på og ved at skubbe jorden ud i siderne, har jeg kunnet stramme plasticen til. Giver det mening?
   Og så har jeg klipset plasticen fast oppe ved kanten, både for at få en pæn kant, men også for at forhindre vandet i at regne direkte ned mellem plast og træramme.
   Mange hilsner Julie, der med stor glæde har kopieret “opskriften” i dette indlæg.

   • Ann-Christine skrev:
    4. juni 2014 kl. 09:24

    Tak for hjælpen, Julie :) Jeg har gjort næsten lige som dig, har blot lige tapet plasten fast foroven og dækket den med et par cm jord. Men ellers det samme ..
    Og hvor er det skønt at I kan bruge inspirationen til højbedene, vi er simpelthen så glade for vores :)
    Kh AC

 • Sasibe skrev:
  26. juli 2014 kl. 17:06

  Hej hej!

  Til foråret skal vi igang med projekt højbede! Så jeg har lige et par spørgsmål:

  Hvordan fungerer de bundløse højbede? Altså har vandet let ved at komme væk og løber jorden ud eller forbliver det i beholderen?

  Hvis du nu var øm over for dine fliser ;) hvordan ville du så beskytte dem?

  Har tænkt mig at lave tre højbede, og så bruge det der “Venne”-princip (hvis jeg kan finde det). Det skulle være noget med at alle grøntsager, krydderurter og frugter har en venskabsplante, hvor de sammen får det bedste ud af hinanden – og fjende-planter, som ødelægger hinanden. Så det vil jeg prøve – hvis jeg kan finde noget om det… Kan være du ved noget? Mener det var Sine Wenneberg, som snakkede om det…

  Sommerhilsner herfra

  • Ann-Christine skrev:
   29. juli 2014 kl. 09:45

   Hej Sasibe,
   Det fungere rigtig fint med højbedene herhjemme og jeg oplever ikke problemer med at vand har svært ved at løbe væk, da jeg lavede et stort hul i plasten ned mod fliserne. Jorden bliver også hvor den skal.
   Jeg har ikke undersøgt nærmere hvordan man beskytter fliser man gerne vil passe godt på, så det har jeg desværre ikke noget bud på. Lyder spændende med venne-princippet, det kender jeg ikke. Men mon ikke Signe Wenneberg har en bog om det eller har skrevet noget om det på et tidspunkt? :)
   GOd fornøjelse
   Kh AC

 • Mette skrev:
  11. januar 2015 kl. 13:56

  Hej Ann-Christine

  sidder og surfer på nettet for at lede efter pallerammer til de højbede jeg vil lave til foråret – og faldt over din side. Rigtig dejlige billeder af sommer – og højbede :-)

  Har du målene på de pallerammer, du har købt? Jeg kan se man bl.a. kan få dem som 60 x 80 og 80 x 120. Jeg har plads til begge størrelser i vores ellers lille gårdhave, men jeg er lidt i tvivl om, hvor voldsomt det bliver med de store ved siden af hinanden.

  Kh
  Mette

  • Ann-Christine skrev:
   12. januar 2015 kl. 07:54

   Hej Mette,
   Mange tak – mine er 80 x 120 og passer rigtig godt ind til vores have, hvor den mindre model næsten ville blive for lille.
   God fornøjelse med projektet
   Kh Ann-Christine

 • rie skrev:
  13. april 2015 kl. 22:17

  Hej

  Fin have – også selvom den er fra sidste år og indlægget er lidt gammelt. Hvor meget træbeskyttelse brugte du ca.? Og har du nogle fif om, hvad man skal vælge, for at det ikke er alt for giftigt?

  Vh. Rie

  • Ann-Christine skrev:
   15. april 2015 kl. 14:45

   Hej Rie,
   Mange tak :)
   Jeg brugte virkelig ikke ret meget, det er overraskende drøjt og dækkede virkelig godt. Jeg kan ikke huske mærket og er ikke hjemme i disse måder (er ude at rejse) så jeg kan ikke lige tjekke det for dig.
   Kh AC

 • Ghita Juul skrev:
  13. april 2015 kl. 23:13

  Hej

  Ja, det ser super fint ud :-)

  Jeg er også ved at anlægge højbede af pallerammer, og har læst et fif vedr. plastic til indersiden. Man skal gå efter bassinfolie (det der bruges i fiskebasiner), for det skulle være helt giftfrit. Jeg ved dog ikke, hvor man køber det, men mon ikke Silvan kan byde på den slags!

  Selv er jeg ret bekymret for træbeskyttelsen, da jeg også skal have grøntsager i mine bede. Er der nogen, der har et bud på, hvilken type jeg skal vælge, så der ikke afgives gift til de spiselige afgrøder? Jeg vil have dem malet sorte.

  Kh Ghita

  • Ann-Christine skrev:
   15. april 2015 kl. 14:50

   Jeg har givet mine én gang træbeskyttelse og det holder stadig fint, så umiddelbart så vil jeg ikke tro at det bør være nødvendigt med forbehandling til råt og ubehandlet træ som dette. Jeg har kun malet på ydersiden og på indersiden kun ned til der hvor jorden starter, på den måde kommer der mindst muligt maling i kontakt med jorden.
   God fornøjelse med dine højbede
   Kh AC

 • Ghita Juul skrev:
  15. april 2015 kl. 22:21

  Jeg har faktisk ‘flottet’ mig i dag mht. træbeskyttelse til mine kommende palleramme-højbede. Jeg har nemlig købt en helt giftfri, sort lasur, der var hamrende dyr (750 kr. for 2,5 liter!!), men så kan den også nærmest spises! Hvis nogen vil benytte det samme, forhandles det hos økomaling.dk
  Som I nok har fornemmet, er jeg ret hysterisk ved tanken om giftstoffer i mine grøntsager, og da jeg helst kun spiser øko-grønt, må der så også være råd til øko-maling! Overvejer nu, om jeg kan spare de 500,- til basin-folie, der ellers var planen til indersiden af højbedet (skulle også være giftfrit), og så bare komme jorden direkte ned i rammen?
  Kh Ghita

  • Ann-Christine skrev:
   16. april 2015 kl. 02:19

   Hvor lyder det godt med det maling.
   Jeg vil tro at plasten forlænger holdbarheden af træet, og holder på fugten i jorden – hvilket er årsagen til at jeg har brugt det indvendigt.
   Kh AC

 • Julie skrev:
  18. april 2015 kl. 23:44

  Nu har jeg en opfølgning på det med plast. Sidste år byggede jeg mine højbede som jeg forede med plast, der på det forgangne år om ikke smuldrer, så i hvert fald går fra hinanden i tilfældige stykker. Jeg lod et stykke plast sidde et stykke over jorden for at være sikker på, at al jord var pakket ind. Det er det, der nu flyver rundt i haven. Jeg kender ikke tilstanden for den plast, der er dækket af jord. Om den er der endnu eller er blevet spist af jorden. Så summa summarum er det i hvert fald ikke ligegyldigt, hvilken type plast man bruger. Hvis altså man vil bruge plast. Mine højbede står på paller (og jeg har utroligt nok en palleløfter, som jeg kører dem rundt på), så derfor har jeg brug for “noget” i bunden. Jeg ville nok overveje aviser i bunden og intet til siderne, hvis jeg skulle gøre det om.

  • Ann-Christine skrev:
   19. april 2015 kl. 03:49

   Hej Julie,
   Tak for opfølgning, jeg tror du har helt ret i at det har en betydning hvilket plast man bruger. Hos os har det fungeret ret godt med vores løsning. Her til sommer skal vi have ændret en del i haven og i den forbindelse skal pallerammerne nok tømmes og flyttes. Så må jeg lige se hvordan det ser ud med plasten, om den holder fint på 3 år hos mig.
   Kh AC

 • Ann-Christine skrev:
  24. april 2015 kl. 14:21

  Fin artikel, og jeg er helt enig :)

 • Rena skrev:
  10. juli 2015 kl. 11:06

  Er det muligt at bestille palle rammerne som privat kunde? Jeg syntes jeg skal indtaste CVR nummer?

  • Ann-Christine skrev:
   10. juli 2015 kl. 12:12

   Prøv at kontakte firmaet, jeg kender ikke deres bestillingsregler eller om de har lavet dem om siden jeg bestilte.
   Men vi bestilte selv som privatpersoner.
   Kh AC

 • Signe // Copenhagen Kiddo skrev:
  11. december 2015 kl. 10:08

  Hvor er det fantastisk! Jeg plejer altid at havne hos dig, når jeg skal lave mad og søger efter opskrifter. Men nu sidder jeg og drømmer om hvordan kolonihaven skal indrettes til foråret, og så havner jeg sørme også her til et meget brugbart blogindlæg. Tusind tak for det :)

  Kh Signe

  • Ann-Christine skrev:
   12. december 2015 kl. 17:58

   Ej, hvor fint! Hyggeligt også at kunne inspirere med lidt have godt :)
   Vi skal i gang med den helt store haveomlægning til foråret, så her kommer nok endnu mere havesnak på bloggen :)
   Kh AC

 • Karen skrev:
  7. april 2016 kl. 08:55

  Hey!
  Fin side og fine billeder. Hvad har du gjort med de beslag der vender ned imod fliserne? Er de bare banket om?
  Venligst Karen.

  • Ann-Christine skrev:
   7. april 2016 kl. 11:06

   Hej Karen,
   Mange tak :)
   Ja de er bare lige banket om, det er nemt gjort
   Kh AC

 • Rikke skrev:
  7. april 2016 kl. 19:56

  Hej, ved du om, alle pallerammer er rå ubehandlet træ? Jeg dyrker økologiske grøntsager og går meget op i, at der intet giftigt er i.
  Mvh Rikke

  • Ann-Christine skrev:
   9. april 2016 kl. 15:02

   Det gør jeg også, og dem jeg har brugt her er helt rent træ og intet andet.
   Jeg mener at de også fåes i trykimpreneret udgave, så hør dig endelig for, så du er sikker på at få den rene vare :)
   Kh AC

 • Eva skrev:
  24. april 2016 kl. 19:44

  Jeg er helt grøn på området, så jeg har behov for en beskrivelse af, hvordan du beklæder pallerammerne med plast? :-)

 • Liann skrev:
  13. maj 2016 kl. 12:12

  Jeg vil lige høre om plasten holdt – har nu læst svarene igennem og kunne se at du ville fjerne højbedene – var plasten stadig fin? Og grundede du dem, inden du malede dem?

  Mvh LIann

  • Ann-Christine skrev:
   17. maj 2016 kl. 13:46

   Ja, den var faktisk pænt intakt stadig. Denne gang har vi brugt fiberdug i stedet, det skulle holde lige så fint, måske bedre og så lader det vand men ikke jord slippe ud mellem revnerne.
   Jeg grundede dem ikke, og det virkede ikke som nødvendigt at gøre det.
   Kh AC

 • Marion skrev:
  6. marts 2017 kl. 13:41

  Hejsa, i forbindelse med renovering af vores have vil vi etablere et par højbede til krydderurter. For at finde lidt inspiration og vejledning har jeg læst din beskrivelse af jeres haveprojekt igennem, da jeg synes, din måde at gribe tingene an på er virkelig super. Med hensyn til selve højbedene har jeg nu brug for et godt råd fra dig. Hjem & Fix har nogle pallerammekasser, som både pris- og størrelsesmæssigt dækker vores behov. De kan fås sortbejsede og ubehandlede. Jeg er lidt bange for de bejsede, når det er til spiselige afgrøder, og vil derfor gerne vide, hvad du har brugt til udvendig maling på jeres rammer, da jeg går ud fra, at du kun vil have brugt ugiftig maling. Indvendig vil vi nok beklæde siderne med finerdug. Ellers vil jeg bare sige tusind tak for en super dejlig og inspirerende blok.

  • Ann-Christine skrev:
   7. marts 2017 kl. 10:25

   Hej Marion,
   Vores gamle højbede var faktisk blot malet udvendigt med en sort træbeskyttelse. Ingen maling inden i – jeg kunne på daværende tidspunkt ikke finde bedre alternativ, men prøv at tjekke kommentarfeltet igennem her på siden, mener der er et par gode tips imellem :)
   Siden har vi lavet haven helt om og etableret bede af ubehandlet lærk – dem kan du se her
   Tak for din søde hilsen
   Kh AC

 • Lykke skrev:
  18. marts 2017 kl. 15:48

  Super lækre højbede du har fået lavet. :-)

  Hvilket plastik har du brugt til beklædning indvendigt? og hvordan har du sat det fast i rammen? med en sømpistol eller?

  • Ann-Christine skrev:
   20. marts 2017 kl. 12:25

   Hej Lene,
   Mange tak, vi har siden lavet haven om og fået nye højbede – se vores have her
   I de nye bede er der fiberdug indvendigt og det er sat fast med sømpistol. Det fungere rigtig godt.
   Kh AC

 • Monica skrev:
  17. april 2017 kl. 19:00

  Hej Ann-Christine.
  Jeg ved det er noget tid siden, at du havde disse højbede. Men kan du huske, hvordan du fik bukket “metalspidserne” ? (Dem man ellers sætter ned i den næste palleramme eller palle). Mine skal nemlig også stå på fliser og jeg har store problemer med at få dem bukket.

  • Ann-Christine skrev:
   18. april 2017 kl. 09:50

   Jeg bankede dem blot rundt med en hammer. Huskede det som om de var okay nemme at bøje rundt.

   • Monica skrev:
    18. april 2017 kl. 11:45

    Tak for svar! Måske er dem, jeg har fået fat på ikke nær så bøjelige – de rykker sig slet ikke når jeg hamrer. Jeg må prøve igen :)

 • Kirstine skrev:
  22. maj 2017 kl. 20:23

  Gør det noget hvis de ikke er varmebehandlet? Hilsen Kirstine

  • Ann-Christine skrev:
   22. maj 2017 kl. 21:48

   Det tænker jeg ikke … blot de ikke er trykimprægneret :)

 • Lykke skrev:
  30. april 2018 kl. 21:26

  Hvilken plast er brugt i siderne??

  • Ann-Christine skrev:
   2. maj 2018 kl. 10:36

   Mener det står andet sted i kommentarfeltet et par steder … i de nye vi har lavet, som du kan se her, har vi brugt fiberdug i stedet for plast.

 • maibritt skrev:
  10. maj 2019 kl. 19:49

  Halløj
  hvor meget maling brugt du til dine højbede ??

  • Ann-Christine skrev:
   11. maj 2019 kl. 08:20

   Uhh, det er lidt over 6 år siden jeg lavede dem, så hvor meget maling vi brugte skal jeg ikke kunne sige med sikkerhed. Omkring 3-5 liter vil jeg tro.

 • Camilla Risbjerg skrev:
  23. januar 2020 kl. 16:47

  Hej Ann-Christine.
  Vi planlægger at “flytte” vores køkkenhave over i højbede…
  Vi har set din side her med højbede på flisebelægning.
  Det vil passe så perfekt her hos os.
  Mit spørgsmål:
  Fungerer det stadig godt?
  Plastik indvendig i kasserne… er det en god løsning?
  Fjernede I fliserne hvorpå rammerne skulle stå? Tænke måske for at vandet lettere trænger væk?
  Håber du vil være venlig at svare?
  Glæder os til at høre fra dig??
  Kh Camilla

  • Ann-Christine skrev:
   24. januar 2020 kl. 10:55

   Hej Camilla,
   Vi har siden lavet haven helt om, som du kan se her: https://www.valdemarsro.dk/i-haven/
   Men ja, det fungerede fint indtil vi etablerede ny have. Vi har foret de nye højbede med fiberdug, det fungere fint.
   Det var ikke et problem at have højbedene på fliserne ift vand, men kan det lade sig gøre at fjerne fliserne vil det klart være at foretrække.
   God fornøjelse med haven
   Kh AC

 • Ursula skrev:
  26. april 2020 kl. 10:49

  Hej Ann-Christine.
  Hvordan ved du/man om pallerammerne indeholder kemi. Kender du f.eks. til en mærkning af enten ikke behandlet/imprægnerede rammer?
  Jeg har nemlig anlagt to nye højbede af rammer…inden jeg kom til at tænke på dette. Jeg har allerede fyldt dem med økologisk jord og mine økologiske jordbær og krydderurter skulle jeg plante deri i dag. Jeg ved ikke om du ser dette da jeg kan se at kommunikationen nedenunder er af noget ældre dato, men vil bare håbe det og på hurtigt svar.
  Med venlig hilsen Ursula

  • Ann-Christine skrev:
   26. april 2020 kl. 11:16

   Hej Ursula,
   De skal blot være varmebehandlet og ikke trykimpregneret, det tror jeg langt de fleste pallerammer er og det kan fint bruges til krydderurter mv uden gift.
   Kh AC

 • Malene skrev:
  28. april 2020 kl. 12:14

  Det her indlæg har jo nogle år på bagen, så det illustrerer meget godt, hvordan nogle ting kan være til inspiration i flere år frem :-)
  Vi skal anlægge højbed og planlægger at bruge pallerammer – vi er utålmodige :-). De skal også stå på fliser. Kan du huske hvilken form for plast du brugte indvendigt?
  Og er der noget, du ville gøre anderledes, hvis du skulle lave dem i dag?

  Vi får 4 og planlægger en til jordbær, en til krydderurter, 2 til forks grøntsager. VI er heldige med mange stauder tæt på :-)

  På forhånd tak for dit svar og din hjælp.

  De bedste hilsner Malene

  • Ann-Christine skrev:
   28. april 2020 kl. 20:17

   Hej Malene
   Det lyder skønt med jeres højbedsprojekt.
   Jeg ville i dag betrække dem med fiberdug indvendigt istedet for plast (kan købes i havecenteret) og så ville jeg fjerne et par fliser i midten af højbedet, hvis muligt, så vand kan løbe mere frit og så planterne med dybe rødder kan trække vand længere ned. Ellers er der ikke så meget andet jeg ville ændre på :)
   Rigtig god fornøjelse med dem.
   Kh AC

 • Trine Nedergaard skrev:
  16. juni 2020 kl. 21:22

  Hejsa
  Du har virkelig en skøn blog. Vi bruger rigtig meget dine opskrifter, og vælger næsten altid dine når vi søger på nye ting og du kommer op, for det ved vi bare altid er godt ?
  Jeg har lige et spørgsmål angående de der stål ting, som er på bunden af pallen. Har du skåret dem af eller bukket dem ind (med Hammer eller lignende?). Vi skal have sat 4 stk på fliser, men de er meget i vejen når det er på fliserne☺️
  Hilsen Trine

  • Ann-Christine skrev:
   17. juni 2020 kl. 08:38

   Hej Trine,
   Tusind tak for din søde hilsen! Jeg er rigtig glad for at høre I er glade for mine opskrifter ♡
   Så vidt jeg husker, så bankede vi dem bare om med en hammer, det er ved at være en del år siden, men jeg mener det var rimeligt nemt og hurtigt at gøre.
   God fornøjelse med projektet
   Kh Ann-Christine

 • Janus Engell skrev:
  14. september 2023 kl. 13:35

  Vi prøvede sådan nogle højbede i kolonihaven, men de rådnede væk på få år. En god ide med plast i siderne, så havde de nok holdt længere :)

Skriv en kommentar
Har du spørgsmål til opskriften, kan du finde de fleste svar her: Oftest stillede spørgsmål til Valdemarsro opskrifter >>

Din emailadresse vil ikke blive offentliggjort.