Valdemarsro https://www.valdemarsro.dk/min-have-april-haveplanerdroemme-maj-maaned/

Min have i april – og haveplaner(drømme) for maj måned

April startede lige så vældig fint, med solskinsdage, begyndende fregner på næsen, iskaffe i haven, boglæsning under tæpper på liggestolene og en begyndende fornemmelse af den sommer der venter forude.

Ahh, så rart og tiltrængt …

-men så skiftede det ellers til at være den helt traditionelle lunefulde april måned med blæsende efterårstendenser, haglvejr, snevejr, solskin, massiv regn, gråvejr, kulde og frost – inkluderet sporadiske øjeblikke med blå himmel og godt vejr.

Det er virkelig om at nyde det i fulde drag så snart det er rart og lunt ude!

Da jeg tog billeder til dette indlæg i slutningen af sidste uge, tænkte jeg at der er da sørme ikke sket meget i haven den sidste måned … – men det passer jo slet ikke! Forandringen er tydelig, når jeg kigger tilbage på alle billederne fra marts. Det må ganske enkelt være min utålmodighed for at komme igang med sommersæsonen og nyde alt det grønne, der spiller mig et puds.

Se lige her alt det der er sket i april:

 • hækken er sprunget ud, og ligeledes er der blade på ribs, solbær, efterårshindbær og store blomsterknopper på æbletræet.
 • Vi har indrettet forhaven og fået malet den gamle hvide bænk mørkegrå.
 • Jordbær- og vinrabarberen står med spinkle mørkerøde stængler – og vi har allerede været på rov og lavet årets første rabarberkompot. SÅ lækkert!
 • Blomster, stauder og krydderurter er på vej. Løg og hvidløg er tittet flot op af jorden og det hele er startet og bliver kun bedre og bedre fra nu af.

Æbletræer og bærbuske

Sidste år var et elendigt bær år herhjemme. Vi fik ikke en eneste stikkelsbær, en enkelt lille skål ribs og næsten ingen solbær. Året før var tilgengæld virkelig gavmildt – så vi håber på et godt udbytte igen dette år.

Jordbær og hindbær

Vi har fordelt jordbærplanter mellem hindbærbuskene og derudover flyttet en del jordbær hen på et lille stykke jord, der ellers ikke blev brugt til noget. Håber det kommer til at give glimrende i år. 

Ranunkler og stedmoderblomster klarer heldigvis fint det omskiftelige vejr, nattefrost, hagl og sne i april

Det hele ser endnu lidt gråt i gråt ud. Men se lige hvor flot løvstikken er kommet op i det første krydderurtebed (det er den på billedet herunder) og vi høster dagligt purløg og persille i haven også.

De grå krukker venter jeg en lille månedstid med at plante til med sommerblomster. 

Lavendler er klippet ned og så er de smukke tulipaner kommet flot igen dette år. Jeg plukker indimellem en enkelt med ind, og den er så så smuk når den i løbet af et par timer folder sig ud. 

Vi har plantet radiser i drivhuset og hepper på at rabarberne får godt fat på deres nye voksested. 

Det bliver spændende at se om jeg har ramt plet med valget af stauder i bedet her … både ift blomster året rundt, højde og drøjde, farvespil osv.

Jeg har planer om at få malet rækkeværket bag staudebedet i samme mørkegrå farve som vi har i forhaven og på haveskuret … tænker at det vil få blomsterne til at stå flottere frem.

I staudebedet er der lige nu løjtnantshjerter, bellis, tulipaner, stedmoderblomster og påskeklokker der pynter fint.

Den smukke pæon er på vej op (det er den mørkerøde på billedet ovenfor) og den lille syren får vi at se i blomst for første gang om lidt.

I forhaven har vi sat altankasser på højbedene og rækkeværket – det giver en hyggelig gårdhavestemning og altankasserne er plantet til med mynte i mange spændende sorter og varianter.

Blåbærbuskene ser ud til at stortrives og vi håber at vi kan høste af dem for første gang i år.

Komposten er eminent! Vi har en god plads til den her på nordsiden af huset, og har to beholdere som den I ser på billedet her. De røde kompostorme boltre sig og har gode vilkår – de kan grave sig direkte ned i jorden hvis frosten er for hård og ellers samles de i midten af kompostbeholderen, hvor frosten næppe når ind.  

Mine haveplaner for maj

 • Plante ud fra såkasserne. Jeg har endnu alle spirer i såkasser inden for, og her bliver de indtil vejret er stabilt og frostfrit.
 • Man plejer at sige omkring grundlovsdag er der sikret for frostfrie nætter … nu må vi se om min tålmodighed rækker til juni, men ellers plejer jeg at tjekke vejrudsigten fra midten af maj og tager chancen med enkelte sommerblomster og salat i haven.
 • Luge ukrudt … det får hurtigt fart på, så snart vejret bliver lunere og solen er fremme
 • Købe nye havestole, hvis vi kan beslutte hvilke … hele sidste år tog vi bare spisebordsstolene med ud hver dag, men altså, nu må vi snart få gjort lidt mere ved det punkt ;)

Del endelig jeres haveplaner for den kommende måned – det vil være inspirerende og hyggeligt at høre om 

Rigtig skøn weekend til jer!

25 kommentarer
 • LeahSephira skrev:
  28. april 2017 kl. 13:48

  Du har en rigtig fin have!

  • Ann-Christine skrev:
   28. april 2017 kl. 21:02

   Tusind tak, vi er også rigtig glade for den ♡

 • Karin skrev:
  28. april 2017 kl. 13:58

  Hvornår er det sikkert at plante krydderurter ud i højbede?

  • Ann-Christine skrev:
   28. april 2017 kl. 21:03

   Mange krydderurter kan fint plantes ud nu; purløg, persille, salvie, løvstikke, timian og oregano.
   Koriander må gerne vente lidt endnu …

 • Tine skrev:
  28. april 2017 kl. 19:57

  Hvor er din kompost beholder fra? Jeg leder efter sådan en med luge?

  • Ann-Christine skrev:
   28. april 2017 kl. 21:06

   Jeg mener vi købte den i Bauhaus …
   Funktionen med luge tænkte jeg også var smart, men jeg synes det fungere bedst i teorien. I praksis kommer jeg nok til at tage kompostebeholderen helt væk, skovle op på en trillebør, vende det godt igennem og så fordele det rundt derfra … det forestiller jeg mig i hvertfald vil fungere bedst, når det kommer til stykket :)

 • Helga Juul Schouboe skrev:
  29. april 2017 kl. 12:57

  Det er så hyggeligt at læse om din/ jeres have. Det ser så fint ud. Får meget inspiration af at se dine blomster og få navnene på dem. Jeg kan ikke lære navne på blomster og træer i haven eller naturen.så dine billeder med tekst er til stor hjælp. Glæder mig til at lave opskriften på rabarber marmelade.

  • Ann-Christine skrev:
   30. april 2017 kl. 16:46

   Hvor er det dejligt at høre at du har glæde af mine haveindlæg – jeg nyder virkelig også at skrive dem.
   Det er så rart at kunne se tilbage på den forrige måned og se hvor meget der er sket og jeg tænker at det bliver rigtig hyggeligt næste år at sammenligne året mod det forrige :)
   Rigtig dejlig søndag til dig
   Kh AC

 • Merle skrev:
  29. april 2017 kl. 14:59

  Ser rigtigt smukt ud :-)

  • Ann-Christine skrev:
   30. april 2017 kl. 16:46

   Mange tak :)

 • Lene skrev:
  29. april 2017 kl. 19:48

  Hej!
  Tak for denne skønne side, jeg nyder at følge med i det der sker på Valdemarsro. Jeg er stor have elsker. Hver sommer bevæger jeg mig rundt i min have, sår lidt blomster frø, sætter forskellige pryd planter i krukker. Sætter forskellige tomater i højbedet,skoleagurker..osv. Jeg er altid så tilfreds når jeg ser resultatet. MEN! hvert, år så bliver min have invaderet af dræbersnegle. I starten tænkte jeg, at det nok bare var vigtigt at leve i pagt med naturen. Har du dræbersnegle,-og i så fald, hvordan bekæmper du de små snegle, som ikke har noget i mod at gnaske sig igennem en hel køkkenhave og blomster bede? Det kunne bare være rigtigt dejligt at høre,- og få gode ideer til hvad du gør for at komme de små snegle til livs?
  Vh Lene Secher

  • Ann-Christine skrev:
   30. april 2017 kl. 16:58

   Hej Lene,
   Tusind tak for din dejlige hilsen, hvor hyggeligt!
   – og ja! De forbistrede dræbersnegle. Vi havde slet ikke ‘fornøjelsen’ af dem før vi lavede haven om. Men sidste år kunne vi godt se en udvikling i de bæster. De søger komposten og der sætter jeg en tom og åben æggebakke øverst i kompostbunken, som jeg kommer lidt ferramol i. På dem måde kommer det ikke ned i komposten, men bliver en lille “foderstand til sneglene”
   Ferramol er godkendt også til økologiske haver og jeg har læst mig frem til at det anses for at være uskadeligt ift andre dyr, miljøet og afgrøder. Jeg bruger ikke meget, men drysser en smule ud langs hækken og andre steder hvor jeg tror de gemmer sig. Derudover samler vi alle de dræbersnegle ind vi ser, så de ikke formere sig. Jeg synes faktisk at det hjalp – jeg havde ellers i første omgang lidt samme tanke om at det var om at leve i pagt med naturen, på godt og ondt. Men den holdning pakkede jeg helt væk ift alle dræbersneglene da de havde ædt vores salat sidste år ;)
   Håber du får kram på dem, så den store haveglæde bliver bibeholdt med gode afgrøder uden snegle
   Kh AC

 • Michelle skrev:
  29. april 2017 kl. 21:13

  Jeg sidder herhjemme i vores sofa efter en skøn dag i vores kolonihave. Både mine kinder og min piges kinder er varme og røde. I dag har vi kørt en masse gammelt haveaffald til genbrugspladsen, fået luget i hækken, hentet stole købt via DBA til huset, gravet ud til grussti og købt lidt materialer i Bauhaus. Så en ok effektiv dag… tror jeg kommer til at sove godt i nat. Min datter er i hvertfald gået kold og ligger nu og snorkbobler.

  Jeg nyder virkelig at læse dine haveindlæg! Må jeg spørge, hvilken plante det er, du har ved siden af jeres kompost? En slags rododendron måske? Vi har også to kompostbeholdere på nordsiden/bagsiden af vore hus, og der er ret kedeligt deromme- det kunne være ret fint at gøre lidt ud af det deromme. Jeg tror, jeg vil, kopiere ideen med altankasserne og mynten, men iiih altså vi har SÅ mange projekter og planer for vores kolonihave i år. Det kribler helt i fingrene. De næste par gange vi er derude, så vil vi fokusere på selve huset, så vi snart kan overnatte derude nogle nætter i streg.

  • Ann-Christine skrev:
   30. april 2017 kl. 17:08

   Det lyder virkelig som den dejligste kolonihavedag! Det er virkelig så skønt at gå på hovedet i seng og sove tungt efter sådan en produktiv dag udendørs. Så hyggeligt med en glad hilsen efter en dejlig dag i haven :)
   Planten ved vores kompost er en laurbærkirsebær. Den er flot grøn hele året og vokser ret hurtigt og pænt til, der i skyggen på nordsiden og det er pænt med de grønne blade året rundt. Den stod her, da vi overtog huset og skulle jeg selv vælge ville jeg enten vælge præcis sådan en, eller en flot rododendron, som også er god i skygge.
   Jeg er helt nysgerrig på at se jeres fine kolonihave, men kunne ikke finde et indlæg om det (med billeder af hvordan det ser ud) ;) – har du mon skrevet om det på et tidspunkt? Det lyder som den skønneste lille perle og et rigtig dejligt fælles projekt♡
   Kh AC

   • Michelle skrev:
    2. maj 2017 kl. 21:10

    Tak for forklare, hvilken plante det er I har. Jeg vil se om jeg kan finde sådan en laurbærkirsebær, og hvis ikke så en rodendendron (dem kan man altid finde, synes jeg). For nordsiden af vores hus er simpelthen så kedelig :-) Jeg har været slem til ikke at få blogget så meget, så der er ikke ret meget om vores kolonihave. Men jeg vil faktisk vildt gerne vise og fortælle på bloggen, så jeg skal nok lige skrive her, når det sker.

    • Ann-Christine skrev:
     3. maj 2017 kl. 12:05

     Ja, tip mig endelig! Der er bare noget helt særligt over kolonihaveliv og sommerhusprojekter. Jeg går selv og drømmer lidt om at få sommerhus engang, så det kunne være så hyggeligt at læse mere om jeres kolonihavedrøm :)
     Dejlig dag til dig
     Kh AC

 • Helle skrev:
  30. april 2017 kl. 10:06

  Det er sådan en hyggelig have I har med mange smukke kroge. Det er dejligt, at dyrke sine egne krydderurter. Vores løvstikke er nu så stor, at vi har lavet årets første løvstikkepesto. Den smager fantastisk indtil basilikummen er klar senere på året.

  • Ann-Christine skrev:
   30. april 2017 kl. 17:11

   Vi er også bare så glade for dem :)
   Jeg tror næsten løvstikken herhjemme har vokset flere centimeter i dag, hvor det endelig er solskin (juhuuu) så jeg tror da lige at jeg må prøve en løvstikke pesto meget snart. Dét var en rigtig god ide! :)
   Dejlig søndag til dig
   Kh AC

 • Grethe skrev:
  30. april 2017 kl. 18:07

  Hej AC. Kan du huske hvad jeres fine påskeklokke hedder? Den er jeg ret så vild med:)
  Kh. Grethe.

  • Ann-Christine skrev:
   30. april 2017 kl. 20:32

   Den er også virkelig smuk!
   -navnet på den er Double Ellen Pink og Double Ellen Red
   Kh AC

 • Mutti skrev:
  30. april 2017 kl. 19:33

  I år har jeg set dræbersneglene før end ellers.. Og fjerner dem med hård hånd! Frem med gummihandsker, en spand og så varmt vand! Jeg havde også en opfattelse af at de snegle nok måtte være her, ind til det gik op for mig, hvor meget de ødelagde i haven, deres voksende antal, og skulle det så bare være helt slut med at dyrke f.eks. salat? Ikke tale om! Det er dog et stort arbejde at skal ud og bekæmpe de bæster tidligt og sent! Så nu vil jeg også benytte mig af din gode ide med Ferramol i komposten!!

  • Ann-Christine skrev:
   30. april 2017 kl. 20:36

   Søde Mutti,
   Det virker nemlig til at være rigtig godt med ferramol i komposten – husk endelig bare at det ikke må kommes i selve komposten, men i en æggebakke eller skål øverst, så det ikke bliver blandet med den gode kompost.
   Håber I får ram på dem – ellers må I jo overveje om I skal have moskusænder i haven, haha (-det har I jo fint plads til, ik? ;)) og de er vist ret vilde med at spise dem ;)
   Kram

   • Mutti skrev:
    30. april 2017 kl. 21:43

    Det skal jeg nok huske! Og moskusænder!! God ide’ med sådan nogle rappe små venner, både til snegle og siden i bradepanden.. ;-) Hmm- Mikkel ræv vil desværre nok også godkende projektet :-( Kram!

    • Ann-Christine skrev:
     1. maj 2017 kl. 08:41

     Ja, det kan godt være det vil være en lidt for stor fristelse for ræven ;)

 • Mette skrev:
  2. maj 2017 kl. 22:32

  Sådan en have kunne jeg godt ønske mig :-)

Skriv en kommentar
Har du spørgsmål til opskriften, kan du finde de fleste svar her: Oftest stillede spørgsmål til Valdemarsro opskrifter >>

Din emailadresse vil ikke blive offentliggjort.