Valdemarsro https://www.valdemarsro.dk/min-have-marts-haveplaner-april-maaned/

Min have i marts – og haveplaner for april måned

min have i marts

Sikke et fint forårsvejr, der har været her i weekenden!

En rigtig humørbooster.

Tænk at min have så sådan her ud, for bare en måned siden. Det er næsten ikke til at forestille sig, at det er så kort tid siden. Naturen har fart på, når den først er vågnet op fra vinterens dvale.

Det er næsten ikke til at vente med at komme i haven og rigtig mange ting, kan man jo sagtens tage sig til allerede nu. Det er et fremragende tidspunkt at plante stauder, hvis man ikke nåede det i efteråret, så det er lige netop hvad jeg har gjort. Jeg har brugt timevis på at finde de helt rigtige stauder – både ift farver, højde og ikke mindst at finde ud af hvornår de forskellige blomstre, så jeg kan sikre mig at der er blomster stort set hele året. Sådan et hyggeligt projekt. Længere nede i indlægget her fortæller jeg lige kort hvilke stauder jeg har plantet – og så er min plan at lave et indlæg om staudebedet til efteråret.

Derudover har jeg netop plantet rosmarin i ‘drivhuset’, beskåret efterårshindbær og toppet alle højbedene med god jordforbedring. Jeg har også gang i spirekasserne og det har vi netop optaget en video med, som jeg deler med jer i næste uge.

Tulipaner og ramsløg er på vej. Påskeklokkerne, anemonerne og krokos blomstre og er noget så fine – og så spottede jeg de allerførste purpurrøde rabarberskud i går.

Alt er bare lige på nippet til at springe ud. Det er fantastisk!

Her er lidt billeder fra vores have, som den ser ud lige nu … lidt længere nede i indlægget, deler jeg mine haveplaner for april

min have i marts

Hækken er ved at blive grøn og der er store friske skud på vores hortensiaplanter – dem har vi en håndfuld af rundt i haven, for det er en af mine yndlings. min have i marts

Staudebedet ser lidt bart ud lige nu, med små nyplantede stauder der så småt er begyndt at spirer. Jeg glæder mig meget til at de det hele gro og blomstre og er så spændt på om planerne lykkedes.

Hvis der bliver lidt bare huller mellem planterne i år, så supplere jeg op med sommerblomster. Chokoladeblomsten er et must herhjemme – og så vil jeg gerne have et par klare gule farver i staudebedet også. Er ellers ikke specielt meget til gult i haven, men farven har en helt særlig effekt til at understrege skønheden fra det lidt lyserøde bed og hvide bed, jeg har plantet.

I mit staudebed har jeg plantet følgende: 

 • Løgplanter til vinter og de første forårsmåned: vintergækker, vibeæg, hyacinter, tulipaner.
 • Påskeklokker
 • Anemoner, både blå og hvide. De blå har jeg hentet fra mine forældres have i weekenden.
 • Hortensia
 • Syren
 • bonderoser / pæon
 • brudeslør
 • violfrøstjerne
 • sommerfuglebusk
 • Akeleje
 • Høstanemone
 • Kvædsurt
 • Løjtnantshjerte
 • Stjerneskærm
 • Kantet med lavendel

min have i marts min have i marts min have i marts min have i marts min have i marts

En lille hjemmedyrket olivenplante, der har overvintret i drivhuset. Gravet ned i sin potte i mulden, så den er beskyttet mod frost. Den står så fin og grøn, som aldrig før.
min have i marts

Min haveplaner for april måned

 • Spirer og så frø. Jeg er først lige kommet godt i gang og vil gerne spire lidt mere – det har jeg planer om at skrive et seperat blogindlæg om snart. Men salater, kål, ærteblomster og chili blandt andet vil jeg gerne nå. Og så skal jeg potte det om, der er vokset ud af spirekasserne.
 • Så radisser, tidlig spinat, ærter, og andet godt i højbedene. Måske prøve af med fiberdug, for at beskytte mod nattefrost.
 • Beskærer vores lavendler
 • Lægge kartofler – det fortæller jeg også mere om snart.
 • Drysse lidt kalk på græsplænen, sammen med et meget tyndt lag kompost – gerne før et regnskyl, så det kan vaske plænen flot igen og kompost og kalk nå hurtigt ned til jorden.
 • Nyde iskaffen i haven, gøre hyggeligt med potter, havemøbler og bare stornyde de lune april dage, der forhåbentligt kommer en del af – de er tiltrængte.

min have i marts min have i marts

Små staude spirer fra sidste år … en påmindelse om at huske at føre havedagbog, så man kan huske hvad det er altsammen ;)

– det er jeg så netop begyndt på. min have i marts min have i marts min have i marts

12 kommentarer
 • Dorte skrev:
  27. marts 2017 kl. 11:41

  Det ser så fint ud i jeres have. Vi har vildt travlt med ombygning indendørs, så haveplanerne bliver nok lidt begrænsede i år, men et par ting har vi dog i tankerne. Vi vil bl.a. gerne have lavet højbede rundt om vores terrasse, så ungerne kan få hver deres have at passe. Jeg vil gerne igang med et forsøg på at omdanne dele af græsplænen til en blomstereng og så skal vi have gang i nogle kartofler. Synes det er noget af det fedeste af høste fra egen have. Endelig overvejer jeg lige at plante kirsebærtræer, men har ikke fået sat mig helt ind i det projekt endnu. Jeg glæder til at høre meget mere om hvordan jeres have folder sig ud. KH D

  • Ann-Christine skrev:
   28. marts 2017 kl. 22:05

   Lyder så fantastisk og fint med blomstereng i stedet for græsplæne (det drømmer jeg om i den sommerhushave, som jeg smådrømmer om ;) )

   • Dorte skrev:
    29. marts 2017 kl. 11:54

    Haha – det er jo metadrømning ;-)

    • Ann-Christine skrev:
     30. marts 2017 kl. 20:40

     Ja, fuldstændig! :D Elsker det ;)

 • Michala skrev:
  27. marts 2017 kl. 12:18

  Tak for et dejligt indlæg – jeg er vild med dine haveindlæg.
  Hvordan topper med jord i eksisterende bede, hvor der er blomster? jeg har bede (ikke høj-bede) med jordbærplanter, krokus og vinterdækker. De skulle jo nødigt blive dækket til.

  • Ann-Christine skrev:
   28. marts 2017 kl. 22:11

   Tusind tak, det er dejligt at høre – og jeg er også vild med at skrive dem og synes det er så mægtig hyggeligt at dele havesnak her på bloggen også.
   Hvis det ikke er højbede, men jorden virkelig trænger – så kan de være en ide at løsne blomsterne og se om der kan kommes jordforbedring under dem. Lidt som når man deler stauder og har fat i roden af planten. Så kan der fordeles jordforbedring nedefra. Men hvis jorden blot trænger til lidt energi og gødning, så tror jeg det er fint at fordele 1-2 cm jordforbedring rundt mellem planterne, uden at dække dem til.

 • Michala skrev:
  27. marts 2017 kl. 12:37

  Vil du ikke fortælle lidt mere om din havedagbog. Jeg vil så gerne i gang, men kan ikke finde formatet.

  • Ann-Christine skrev:
   28. marts 2017 kl. 22:11

   Jo, det kan du tro – det får jeg lige skrevet på listen for kommende indlæg :)
   Helt kort, så har jeg lavet en hjemmelavet slags i mine gamle filofax-kalender. Skal gerne vise den frem snart

 • Michelle skrev:
  29. marts 2017 kl. 13:36

  Jeg var også ude i vores kolonihave i mandags. Iiih, hvor det kribler i fingrene og listen med projekter er lang. Men jeg må nok hellere være realistisk for har en lille én på snart 5 måneder. Hun må komme i slynge på ryggen og med ud i haven ;-) Hvor i Aarhus køber du planter? Et af projekterne er at etablere et blomsterbed i cottage-stil, så det kan stå fint til, når vi skal holde navnefest i juni.

  • Ann-Christine skrev:
   30. marts 2017 kl. 20:42

   Årh, hvor hyggeligt med sådan en lille størrelse med i slyngen i kolonihaven
   – og ja, så er det pludselig dem der styrer tiden ;)
   Jeg er (lidt for) ofte forbi Hobbyhaven, som ligger på Skanderborgvej mellem Viby og Hasselager. Der er virkelig et godt udvalg af alt hvad havehjertet kan begære. Lyder helt fantastisk med din plan om et bed i cottagestil – SÅ hyggeligt.
   Kh AC

 • agnete skrev:
  29. april 2017 kl. 09:39

  Det ser allerede så fint ud! Jeg håber vi er klar til at gå i krig med haven næste sommer. Lige nu er vi i gang med at renovere forhave, baghave og kælder, så det er mest støv og belægninger der fylder. Mht belægninger, hvor store er de fliser I har brugt til jeres have, og hvor er de fra?

  • Ann-Christine skrev:
   29. april 2017 kl. 12:42

   Hej Agnete,
   Spændende med jeres haveprojekt!
   Vores fliser er 60x60x6 cm og kan købes i alle byggemarkeder.
   De fåes i lysegrå og mørkegrå – vores er de lyse
   Dejlig lørdag til dig
   Kh AC

Skriv en kommentar
Har du spørgsmål til opskriften, kan du finde de fleste svar her: Oftest stillede spørgsmål til Valdemarsro opskrifter >>

Din emailadresse vil ikke blive offentliggjort.