Valdemarsro https://www.valdemarsro.dk/skt-hans-mad-paa-baal/

Sankthans aften – og mad på bål

snobrød

I aften er det tradition for fejringen af midsommeren med Sankthans bål, midsommervise og sammenkomster landet over. Da det ofte er et aftenarrangement på en hverdag, så har vi de sidste par år holdt Sankthans med bål hjemme i haven. Hyggelig tradition med mad over bål, stjernekastere, midsommersangen – og så har det passet ret fint med vores børn, som bedst kan med at komme tidligt i seng (og stå tidligt op).

Lidt afhængig af vejret, så kan det nu godt være vi rykker bålhyggen og midsommerfejringen til i morgen aften. Kunne også være en rigtig fin måde at fejre sommerferien, som starter i morgen eftermiddag herhjemme.

Hvad med jer, har I tradition for Sankthans fester og midsommerbål? 

Jeg har samlet lidt skønne opskrifter, til inspiration til den skønneste bålmenu.

Vi skal lave snobrød over bål – her er 10 varianter til fyld i snobrød + opskrift på lækre snobrød – og så skal vi grille bananer til dessert og spise s’mores, som er ristede marshmallows med et stykke chokolade lagt mellem to kiks.

majskolber

Majskolber i tex mex udgaven – Jeg så lige at majskolbe sæsonen så småt er i gang, har endnu ikke spottet nogle øko-majs i butikkerne, dog. Men det er lige oppe over og jeg er da fristet til at pakke sådan et par majskolber ind i staniol, komme dem på bålet og spise dem i denne udgave. Greasy og toplækkert!
hotdog luksus
Luksus Hotdogs, hvor pølserne er grillet over bål, løgene er hjemmeristede, de røde løg er syltede og agurkerne er hjemmelavet også. SÅ lækkert! Skal det være endnu nemmere, kan man jo hoppe over et lavere gærde og købe sig til noget af det – og vil man gerne luksusversionen, men uden tid til brødbagning, så kan det varmt anbefales at snuppe en kålblads-hotdog i stedet.

banan på grill

Banan dessert de luxe med rom til de voksne og med ristede marshmallows og is til alle – perfekt afslutning på en Skt. Hans middag. Bag bananerne på en rist på gløderne eller lig dem i udkanten af bålet.

8 kommentarer
 • Lene skrev:
  23. juni 2016 kl. 11:11

  Vi holder privat Sankt Hans hos mine svigerforældre, min søn som blev konfirmeret i år har altid lavet en heks sammen med faster og farmor,
  en hyggelig tradition, han blev faktisk døbt den 23 juni så dåbsfesten
  sluttede med bål og pølser. I år skal vi have krabbeklør og efter bålet
  så griller vi, vi elsker krabbeklør herhjemme, der må man spise med
  fingrene og det ligner et roderi når vi er færdige, men hold da op vi
  hygger os med det, det kan vist kaldes slowfood for man kan simpelthen
  ikke skynde sig :-)

  Rigtig god Sankt Hans til dig og din familie

  • Ann-Christine skrev:
   27. juni 2016 kl. 22:45

   Ej, hvor lyder det hyggeligt, Lene! Jeg håber I havde en dejlig aften.
   Og nu har jeg fået sådan lyst til krabbekløer, det er jo den lækreste sommermad – tror det skal på menuen i denne uge herhjemme :)
   Dejlig aften til dig
   Kh AC

 • Marianne skrev:
  23. juni 2016 kl. 16:56

  Jeg ELSKER Sankt Hans. Min søster har fødselsdag i dag, og hun har så fantastisk afslappet et forhold til at dele sin fødselsdag med alle mulige andre begivenheder. Jeg har fejret hende på utallige spejderlejre, der faldt sammen med Skt. Hans, har fejret hende i mine forældres have med æbleskiver – en noget aparte tradition fra min fars barndom – og familie, har fejret hende med en studenterhue på hovedet den dag, jeg var på studenterkørsel. ELSKER denne dag. Den dufter langt væk af sommer og frihed og lykke. I dag er hun selv til gymnasiefest, mens jeg er på arbejde, men både hun og Sankt Hans skal fejres i weekenden – og jeg glæder mig! :)

  • Ann-Christine skrev:
   27. juni 2016 kl. 22:50

   Sikke mange dejlige minder her til sankthans – og det er jo virelig lige spot on med beskrivelsen af sommer, frihed og lykke. Godt sagt :)
   Håber I havde en skøn aften

 • Tine skrev:
  23. juni 2016 kl. 17:14

  Lige præcis, vi ender ofte med at gøre nøjagtig det samme. Helt rart at høre, at der er andre, hvis børn egner sig bedst til at passe deres nattesøvn. I vores vennekredsen skiller vi os lidt ud på den front. Rigtig god bålfest.

  • Ann-Christine skrev:
   27. juni 2016 kl. 22:51

   Vi har også flere venner, hvor deres børn sagtens kunne være længe op, også mens de var mindre.
   Det er først nu at vores to indimellem er begyndt at være længe oppe ved særlige lejligheder – men på hverdage, går det ikke endnu :)
   Håber I havde en dejlig aften :)

 • Sine Løkke skrev:
  24. juni 2016 kl. 10:01

  Sikke en god ide at vente med Skt. Hans fejringen til i aften…for det hele druknede da lidt i går. Hvad er der for noget med Skt. Hans og regnvejr!? Vi har fejret midsommer med den samme flok venner i 7 år. Og jeg tror kun vi har spist udenfor to gange…til gengæld husker jeg, at vi flere gange har stået under en parasol og grillet!

  I går serverede jeg tre salater fra din liste over sommersalater…mmm hvor blev de lækre…og sikke en ros jeg fik? Den er hermed givet videre?

  Ligesom jer laver vi altid vores eget lille Skt. Hans bål i haven. De seneste år har vi improviseret en heks til bålet. I år var vi ude i bedre tid…og havde lavet et heksehoved med stor kroget næse i pap-mache. Hun blev malet lysegrøn i hovedet, fik lilla garnhår og en gammel t-shirt som kjole. Det var SÅ hyggeligt, og især min treårige var helt vild af begejstring. Regnen silede ned så snart bålet var tændt, så vi stod alle indendøre og nød synet af den fine heks i flammerne.

  Håber I får en lige så hyggeligt…men lidt mere tør…aften i aften ♡

  Og glædelig sommerferie lige om lidt…

  • Ann-Christine skrev:
   27. juni 2016 kl. 22:55

   Haha, åh ja – sikke et regnskyl vi også fik her hos os. Vi var temmelig glade for beslutningen om at udsætte til fredagen.
   Sikke en fin heks I fik lavet jer. Julie lavede også vores, med mørkegråt silkepapir som kjole og kappe, en stor trækugle blev der malet ansigt på – så fint og hyggeligt.
   Håber I havde en dejlig sanktaften :) – og tusind tak for de pæne ord om salaterne, det er dejligt at høre!
   Kh AC

Skriv en kommentar
Har du spørgsmål til opskriften, kan du finde de fleste svar her: Oftest stillede spørgsmål til Valdemarsro opskrifter >>

Din emailadresse vil ikke blive offentliggjort.