I morges bagte jeg det første brød på den surdej jeg købte i mandags fra Meyers Deli. Jeg kan lige så godt sige det selv: jeg er på ingen måder ekspert eller det der ligner, ud i surdejsbagning. Jeg har erfaring, men ingen god erfaring dog. Mislykkede brød og bagværk. Surdeje som blev for sure eller som bare døde. Lige som nogle mennesker siger de ikke har grønne fingre, så var jeg næsten kommet overens med, at jeg ikke har surdejstække. Men altså, for pokker. Det er vand og noget mel som har stået og dannet mælkesurebakterier, det skal jeg bare kunne klare. Og jeg elsker brød bagt på surdej (bare ikke mit eget) og pizzabunde med surdej, ohh my! Det er bemærkelsesværdigt godt!
For at gøre en lang historie kort, så blev bollerne i morges okay. Gode, men ikke fantastiske. Men de er fulde af potentiale og jeg har mod på det. Så meget mod, at jeg har inviteret børnenes tante på hjemmebagte pizzaer i aften, bagt på surdej. De pizzaer er jeg meget spændt på.
Bager du med surdej, og hvis ja, hvor meget surdej bruger du pr dl vand, hvis man kan gøre det sådan op?
Senere i aften kommer Martin hjem igen efter 4 dages herretur på skiferie i Østrig. For pokker da, hvor jeg glæder mig til at se ham igen. Det gør vi alle tre vist.
Har du spørgsmål til opskriften eller lyst til at sende en sød hilsen, så kan du skrive til mig i kommentarfeltet herunder.
Du kan måske finde svaret på dit spørgsmål i kommentarfeltet, hvis det allerede er stillet og besvaret - eller du kan kigge på denne side, hvor jeg giver svar på mange 'ofte stillede spørgsmål' til min opskrifter.
Det er ikke kun surdejen, der er vigtig. Det er opskriften sandelig også! Jeg bager nu de bedsteste rugbrød man kan tænke sig, med en næsten ny surdej, jeg selv har fremstillet, og jeg kan variere min grundopskrift på utallige måder. Det lykkes hver gang! Så nu har jeg mod på at prøve surdejsboller, for jeg tænker, at jeg skal bruge en surdej, som ikke er på rug, til dette formål. Men hvor er det lige man finder den bedste grundopskrift?
Hej Hanne,
Jeg har med tiden fundet frem til denne metode og opskrift på surdej
Kh AC
hej. har bagt “dine” surdejsboller. Hvad har jeg gjort galt mon? de ville ikke hæve og endte jo så med at blive som smut sten…hunden var ved at brække hjørnetanden på en lille smagsprøve :-) vh bagerdatteren.
Mit umiddelbare bud er, at din surdej ikke er kraftig nok eller at de ikke har fået tid nok til at hæve. Hvis dejen ikke hæver op, så kan den slet ikke bages og resultere i gode luftige saftige boller.
Hej
Jeg har prøvet at lave din surdej, men bliver helt i tvivl om den mon er endt ud som den skal. Den har nu stået på køkkenbordet i 3 dage, hvor jeg har givet den luft hver dag og rystet den. Jeg synes dog den er meget flydende og lugter en blanding mellem surt og meget gæret. Er det sådan den skal være? :)
Jeg vil så gerne bage rugbrød på surdej, men det er ikke lykkedes mig endnu med det her surdej :D
I tilfælde af at min surdej er lykkedes den her gang, kan du så anbefale en opskrift på rugbrød, hvor din opskrift på surdej bliver brugt? Så er jeg sikker på at mængden af surdej i opskriften bliver rigtig.
Hilsner
Katrine
Din surdej lyder som den skal – den bobler forhåbentlig når du rører i den, og så er den som den skal være.
Du kan evt røre den op med 150 g hvedemel og 150 g vand. Lade den stå på køkkenbordet i et par timer til den bobler godt og derefter bør du fint kunne tage 200 g fra og røre en rugbrødsdej på den. (og lade de sidste 100 g surdej være til næste bagning).
Jeg skriver lige på listen at jeg snart skal komme med et indlæg og opskrift på mit rugbrød :)
Kh AC