Valdemarsro https://www.valdemarsro.dk/surdej/

Surdej – opskrift og vejledning

I løbet af en del år efterhånden har jeg eksperimenteret med og brugt surdej, når jeg bager. Jeg har kasseret en del mislykket surdej og jeg har prøvet at bage brød med ALT for meget surdej, til min smag, om ikke andet … Jeg har prøvet mig frem, kigget andre over skulderen og har synes det var lidt svært.

Men det er det jo slet, slet ikke, fandt jeg ud af.

Jeg skulle bare slappe lidt af omkring det, og ikke gå alt for meget op i korrekthed og intervallet på dage mellem genopfriskning. Det er ikke noget stort projekt at holde en surdej kørende, men det er alligevel hyggeligt at udvikle erfaring og prøve nyt – således er også min surdejsopskrift blevet opdateret. I den lyserøde boks får I opskriften på hvordan jeg laver surdej i dag og den kan bruges til at lave de lækreste surdejsboller helt uden gær.
Nedenfor kan I læse om den metode jeg anvendte tidligere – også glimrende, men den kunne ikke hæve brød uden gær.

Prøv også: Opskrift på surdejsboller

PT4dage

Surdej - vejledning

1 portion    4 dage
1 portion
Ingredienser
  • Surdej – til bagning uden gær og til opbevaring i køleskabet
  • 200 g hvedemel
  • 2 dl vand
Udskriv opskrift
4 dage
Fremgangsmåde

Rør vand og hvedemel sammen i en skål, til det er helt ensartet i konsistensen.

Lad det stå på køkkenbordet i 1-4 dage. Rør i det med jævne mellemrum. Når det begynder at dufte af kærnemælk eller syrligt yoghurt, så er det klar.

Derefter friskes surdejen op hver eller hver anden dag med lidt frisk vand og mel og så er det ellers klar til at bage med.

Når surdejen skal bruges til bagning
Rør al surdejen, samt 1 dl. vand, 2 dl. hvedemel sammen i en stor skål til det er helt ensartet i konsistensen og lad det stå på køkkenbordet en times tid.

Kom halvdelen af surdejen i et bæger med låg og stil på køl til næste gang.

Denne surdej kan holde sig en uges tid i køleskabet, uden at blive ’passet’ – – og hvis den løbende bliver frisket op med frisk vand og mel, så kan den holde sig uendeligt. Den skal blot ud og temperere, så er den klar til brug i lækkert surdejsbrød.

Hvis man bager hver dag, så lad den blot stå klar til brug på køkkenbordet altid.

Jeg bruger et rent glas med plasticlåg der kan slutte tæt og som ryger af, af sig selv hvis der kommer undertryk.