Valdemarsro https://www.valdemarsro.dk/surdejsboller/

Surdejsboller uden gær

Denne sommer har jeg eksperimenteret med surdejsboller, så er det er en sand fryd. Særligt fordi de bare er lykkedes gang på gang og vi derfor har spist de lækreste boller adskillige gange.

Man bliver jo vitterligt lidt varm om hjertet, når man skærer en lun nybagt bolle op og der så viser sig så fint et mønster af de lækreste lufthuller. En duftende sprød skorpe og en skøn lidt sej krumme med masser smag. Perfekt hverdagslykke ♡

Jeg vil anbefale i første omgang at lave opskriften her som beskrevet – for at få fornemmelsen af den – og derefter er det jo endelig bare at lege og eksperimentere videre med ren hvedemel, mere ølandshvede, en anelse rugmel eller grahamsmel eller hvad I nu finder på. Se også gerne denne video, hvor jeg viser hvordan jeg folder dejen.

PT18H

Surdejsboller uden gær

Tid i alt18 timer
Arbejdstid30 min.
Holdbarhed3 dage
Kan frysesJa
Antal12 stk.
Ingredienser
 • Surdej
 • 2 dl surdej, fra køleskabet
 • 2 dl hvedemel
 • 1 dl vand
 • Surdejsboller
 • halvdelen af surdejen fra portionen ovenfor
 • 60 g ølandshvedemel, fuldkorn
 • 180 g ølandshvedemel, sigtet
 • 360 g hvedemel
 • 5 dl koldt vand
 • 2 tsk honning
 • 15 g salt
Udskriv 
Fremgangsmåde

Surdej
Få min opskrift på en færdig surdej her >>
Rør 2 dl færdig surdej, 1 dl. vand, 2 dl. hvedemel sammen i en stor skål til det er helt ensartet i konsistensen. Lad det stå på køkkenbordet en times tid.
Kom halvdelen af surdejen i et bæger med låg og stil på køl til næste gang.

Surdejsbollerne
Kom mel, honning, salt og vand i skålen med den surdej der skal bages af – rør grundigt rundt.

Lad dejen stå i en skål tildækket på køkkenbordet i en time og stil derefter skålen i køleskab, i minimum 3-4 timer og op til 6 timer, indtil lige før sengetid.

Vigtigt – fold dejen, mens den står på køl.
Mens dejen står på køl, skal den jævnligt ud og foldes. Dvs. at man hiver op i dejen og folder den over hinanden 4-5 gange, stiller den tilbage på køl og gentager gerne 4-6 gange.

Her kan man mærke at dejen bliver mere og mere elastisk for hver gang og slipper skålen ret nemt. Hvis nu dejen efter 2-3 gange føles for våd og ikke til at folde uden at den klistrer helt vildt – så kom en ½-1 dl. mere hvedemel i dejen.

Hele dette step med at folde dejen kan springes over ved at røre dejen på en røremaskine med kraftig motor i 10-15 minutter fra starten. Men jeg vil anbefale at prøve foldeteknikken de første par gange, inden man bruger røremaskinen.

Inden sengetid
Om aftenen tages dejen ud af køleskabet. Lad den hæve, dækket med et rent klæde, på køkkenbordet i ca. 8-9 timer.

Om morgenen
Om morgenen, tændes ovnen på 250 grader varmluft – med en bageplade i ovnen.

Brug en dejspartel til at få dejen forsigtigt ud af skålen på et meldrysset bord.

Drys en lille smule mel over dejen, og fold derefter dejen indover hinanden 4-5 gange, til den er som en spænstig kugle.

Skær bollerne ud med en spartel og form dem samtidig, så de bliver flot runde.

Løft bollerne over på et stykke bagepapir.

Når ovnen er varm, så skubbes bagepapiret med bollerne ind på den varme bageplade og bollerne bages i 5 minutter ved 250 grader varmluft, og derefter i ca. 8-10 minutter ved 220 grader varmluft.

Lad dem køle lidt af på en rist, inden de serveres.