Surdejsboller
Hjemmebagte surdejsboller er en sand fryd at sætte tænderne i. Min opskrift er nem, når man først lærer den at kende. Lad dig endelig ikke skræmme af at den er lidt lang og har forskellige steps undervejs. Når håndteringen af dejen sidder på rygraden, så er det ingen sag at bage de lækreste boller flere gange om ugen.
Man bliver vitterligt lidt varm om hjertet, når man skærer en lun nybagt bolle op og der så viser sig så fint et mønster af de lækreste lufthuller. En duftende sprød skorpe og en skøn lidt sej krumme med masser smag. Perfekt hverdagslykke ♡
Prøv også: Find min opskrift på surdej her >>
Arbejdstid 45 min.
Antal 12 stk.
Kan fryses Ja
Som medlem af VALDEMARSRO Premium får du adgang til en masse ekstra fordele, blandt andet kan du få billede med, når du printer opskrifter og undgå forstyrrende reklamer. Læs mere på Valdemarsro om alle fordelene.
Surdejsboller uden gær
- Surdej
- 100 g surdej, fra køleskabet
- 100 g hvedemel
- 100 g vand
- Surdejsboller
- 60 g fuldkorn ølandshvedemel
- 180 g sigtet ølandshvedemel
- 360 g hvedemel
- 5 dl koldt vand
- 12 g salt
Føj til indkøbsseddel
Føj til favoritter
Hold min skærm tændt
Surdej
Rør 100 g aktiv surdej, 100 g vand og 100 g hvedemel sammen til det er ensartet i konsistensen. Læg et låg løst over og lad det stå på køkkenbordet, til det hæver til minimum dobbeltstørrelse. Det tager typisk cirka 1-3 timer, alt afhængig af styrken i din surdej og temperaturen i dit køkken.
Dej til surdejsboller
Kom mel og vand i skålen og rør det godt sammen. Lad det stå i en time på køkkenbordet.
Rør halvdelen af surdejen, samt salt i dejen. Gem resten af surdejen til at fodre videre på til fremtidigt bagværk. Ælt dejen på en røremaskine i cirka 5 minutter eller i en skål med en grydeske. Dejen skal være meget blød og der skal ikke ekstra mel i!
Lad dejen stå i en skål tildækket af et låg på køkkenbordet i cirka 2 timer. Fold dejen minimum 4 gange i løbet af de to timer.
Fold dejen sådan: Fugt hænderne med lidt koldt vand og tag ind under dejen i midten af skålen. Hiv op i dejen og fold den sammen Gentag til du mærker, at dejen spændes op, bliver fastere og slipper skålen nemt, samtidig med at den føles mere sej og smidig.
Lad dejen stå i yderligere en time på køkkenbordet, uden at folde den. Hold øje med den og stil dejen i køleskab, når den er hævet op med cirka 30 %.
Dejen kan koldhæve med låg over i køleskab i mellem 8 og 18 timer.
Bagning
Med bagestål: Tænd ovnen på højeste varme og varm bagestålet op på en rist i en time inden bagning
Uden bagestål: Tænd ovnen på højeste varme, med en bageplade i ovnen og varm ovn og bageplade op.
Tag dejen ud af køleskabet og brug en blød bagespartel til nænsomt at få dejen forsigtigt ud af skålen på et meldrysset bord. Fold dejen en enkelt gang og drys lidt mel over dejen. Skær bollerne ud med en fast bagespartel.
Med bagestål: Tag risten med bagestål ud af ovnen og placer bollerne direkte på den varme plade. Skrue ovnen ned til 180 grader varmluft (gerne med damp og bag bollerne i 7 minutter ved 180 grader varmluft og damp. Skrue derefter temperaturen op til 230 grader og bag videre til bollerne har en smuk sprød skorpe.
Uden bagestål: Tænd ovnen på højeste varme, med en bageplade i ovnen og varm ovn og bageplade op. Sæt bollerne på et stykke bagepapir og hiv det over på den varme bageplade. Skrue ovnen ned til 180 grader varmluft (gerne med damp og bag bollerne i 7 minutter ved 180 grader varmluft og damp. Skrue derefter temperaturen op til 230 grader og bag videre til bollerne har en smuk sprød skorpe.
Tag dem ud af ovnen og lad dem køle lidt af på en rist, inden de serveres.
Jeg bruger mange af dine helt vidunderlige opskrifter ! Men det jeg vil sige idag er hjertelig tillykke med jeres sommerhus
Ønsker jer en god tid med renovering og HUSK nu at tage jer tid til at nyde friheden fra dagligdagen m arbejde og turnusser! Så det ikke blir trummerum bare i andre omgivelser ! Du er helt vildt en inspiration for mig “gamle” madelsker
Tusind tak, Lene ♡ Det er bare så rigtigt og vi stornyder det allerede! Helt uden at føle os pressede over alt det vi gerne vil have lavet derude. Det lille sted indbyder helt pr automatik til pauser, ro og afslappende hygge :)
Tusind tak for din søde hilsen, det er jeg glad for
Kh AC
Hej Ann- Christine.
Ville man kunne lave et brød ud af opskriften i stedet for boller? Evt. lade det hæve i en hævekurv og derefter bage det i ovnen?
Ja, det kan det. Som brød bager jeg det gerne i en forvarmet støbejernsgryde eller på bagestål og lader det hæve på køl i en hævekurv
God fornøjelse :)
Når du skriver, hæve på køl, mener du så de 8-18 timer den koldhæver? Er det der man skal have dejen i hævekurven på køl?
Tak for en vidunderlige opskrifter som ALTID er et hit!
Ja, præcis – i hævekurven på køl.
Tusind tak for din søde hilsen :)
Kh Ann-Christine
Tak for endnu en lækker opskrift. Jeg vil gerne bruge bollerne til flæskestegssandwich, som jeg vil servere for nogle gæster på fredag. Jeg er lidt forvirret over fremgangsmåden, men så vidt jeg kan regne ud, kan jeg påbegynde bollerne først på eftermiddagen dagen før
Hvordan ville du så opbevare dem indtil de skal bruges til aften? Generelt er jeg interesseret i opbevaring af brød og boller – synes en pose ødelægger dem (gør dem slatne og kedelige) og lader jeg dem bare stå (med klæde over), tænker jeg, de bliver tørre…
Det er helt rigtigt som du beskriver fremgangsmåden.
Den lyder måske lidt omstændig, men det er ikke så slemt når man står med dejen og lige får tag på den – og resultatet er det værd :)
Jeg opbevarer bollerne i en brødkasse. Har købt en hvid med bambuslåg fra Stelton, og her holder bollerne sig fint saftige og friske.
hvis du gerne vil have resultatet som friskbagt, så kan du stænke dem med vand og derefter varme dem kortvarigt ved 250 grader i ovnen.
Kh AC
Tak for hurtigt svar. Nej, jeg tror ikke, de er meget mere krævende end andre langtidshævede boller (udover det med at folde dejen løbende, men tænker det netop giver gode lufthuller) – jeg skulle bare lige hitte rede i processen og regne baglæns ;-) Sjovt med brødkassen, fik netop sådan en i julegave, men byttede den, da jeg synes, den var lidt lille – men har set den vist også fås i en større. Putter du boller og brød direkte i kassen? Når de er kølet af eller?
KH Louise
Håber du får bagt nogle virkelig lækre boller :)
Ja, jeg kommer dem bare direkte i brødkassen efter de er kølet af på en rist. Det fungere så fint. Måske jeg har den store model, vidste ikke der fandtes to størrelser – men jeg synes ihvertfald den har godt plads til vores brød.
Kh AC
Kære skønne hjælper i mit køkken. Jeg har efter bedste evne lavet surdej og dej klar til disse boller, der nu hæver på køkkenbordet til bagning sidst på dagen. I går dag foldede jeg løs – men vist med forkert teknik ☺️. Jeg brugte din samlemetode i videoen, som bruges, når dejen kommer på bordet. Jeg hev altså ikke op i den, som jeg nu ser i andre foldevideoer. Min dej ser ikke særlig luftig ud. Kan jeg gøre noget nu fire timer før bagning for at gøre den mere luftig, eller er det for sent at tilføre luft ved at bruge (rigtig) foldeteknik? Tusind tak for en livsbekræftende og skøn blog med uendelige lækre opskrifter!
Hej Sandie,
Tusind tak for din søde hilsen ♡ Det er dejligt at høre.
Jeg har lige svaret Louise lidt længere oppe i kommentarfeltet, måske det kan hjælpe dig også? :)
Kh AC
Alarm er (vist nok) afblæst! Luftbobler pibler frem nu efter 8 timer på bordet. Ellers tak for hjælpen og dejlig weekend til dig ?.
perfekt! Jeg håber de blev gode :)
Hej Ann-Christine
Je
Hvis jeg nu vil bage boller med surdej og vil bruge min gode røremaskine til det, så kan jeg ikke rigtig regne ud hvor længe dejen skal hæve…det står at dej skal man sætte i køleskab Men er det sådan at surdejen udvikler sig bedst under kølige forhold? Håber du kan forstå mit spm.
Venlig hilsen Mette Sonne
Jeg synes den udvikler sig glimrende med at hæve delvist i køleskab og delvist på køkkenbordet først.
Giver det mening? :)
Kh AC
Tak for svar…jeg fandt jo ud af det alligevel og det er jo det rene trylleri med den dej. i morges da jeg kiggede til dejen så den jo akkurat ud som da jeg tog den ud af køleskabet om aftenen….men så foldede jeg dejen og kunne mærke at det var en utrolig lækker og spændstig dej. Da jeg lagde brødet ( istedet for boller) på bagepairet for at efterhæve, så jeg de fineste små bobler i overfladen
Og trylleri i ovnen … et flot flot brød! bagt i 10 min ved 250 grader og 20 min ved 210 grader en skøn skorpe og ditto krumme
Hilsen Mette
Så dejligt! Er så glad for at du fik lavet nogle virkelig lækre brød :)
Tak for din søde tilbagemelding ♡
Kh AC
Hej :) Jeg har lige bagt mit første rugbrød med surdej (den opskrift du nævner her). Nu vil jeg gerne prøve surdejsboller, men hvad bruger jeg når ølandshvede er helt umuligt at skaffe? Jeg bor i Frankrig og her har de nogle helt andre meltyper.
På forhånd tak :)
Du kan fint bage dem med en god hvedemel og kombination af sigtet hvedemel og grahamsmel eller fuldkornshvede.
Rigtig god fornøjelse
Kh AC
Hvor længe kan dejen holde sig i køleskabet?:)
Jeg har den indimellem med fin succes til at stå i køleskabet i op til 18 timer.
Hej :)
Jeg tænkte om man kan lade dejen stå endnu længere. Fx hvis man laver to portioner fredag og bager den ene lørdag morgen og den sidste søndag morgen? Bliver det for surt?
Mh Britt
Hej Britt
Det er helt sikkert en smagssag. Jeg synes selv det bliver lidt for syrligt, men prøv det endelig af og se hvad du synes om det :)
Rigtig god fornøjelse
Kh Ann-Christine
Din dej til surdejsboller, kan den anvendes til eet stort brød ?
Hilsen Dorte
Ja, det kan det. Som brød bager jeg det gerne i en forvarmet støbejernsgryde eller på bagestål.
Hej Ann-Christine
Nu har jeg afprøvet opskriften to gange med lige stor succes, og jeg har derfor mod på at eksperimentere lidt med nogle frø/kerner. Hvis jeg tilsætter frø/kerner, vil mel- og vandmængde så stadig være den samme?
Mvh. Mie
Hvor er det godt at høre :)
Det kommer lidt an på hvilke frø og kerner det er, da der er forskel på hvor meget væde de absorbere. Jeg kommer gerne lidt frø, kerner og nødder i, men har ikke gjort det pr mål, så jeg vil anbefale at starte med at erstatte 1/2 dl mel med frø/kerner. Og beholde samme mængde væde. Alternativt så kan du prøve blot at beholde opskriften helt som den er og så tilføre 1/2 dl frø/kerner, for så at bruge lidt mindre mel (hvis nødvendigt), når dejen skal foldes og skæres ud efter hævning.
Derfra er det nemmere at fornemme hvordan dejen reagere og derefter skrue lidt op for mængden af frø/kerner.
God fornøjelse ♡
Kh AC
Hejsa
Skønne opskrifter du har. Elsker din blog!
Jeg skal en tur på skiferie, med 9 pers. Og vi skal selvfølgelig have rundstykker eller boller. Har du en opskrift jeg kan bruge uden røremaskine? På forhånd tak
mvh marie
Tusind tak, det er dejligt at høre :)
Du kan bruge denne opskrift på surdejsboller eller fx mine koldhævede boller – men derudover er der kun en enkelt opskrift her på bloggen som der skal laves med røremaskine – alle de andre kan glimrende laves uden :)
Rigtig god tur på ski
Kh AC
Kære AC.
Har du noget bud på, hvorfor mine boller bliver flade og tunge istedet for høje og luftige? Smagen og skorpen er fin. Men konsisten er gal.
Har prøvet et par gange nu og synes, min dej er fin og spændstig. Indtil jeg skærer dem ud og putter på bagepladen, så falder de sammen. Fra at dejen føles mættet med mel og ikke rigtig kan suge mere klistrer den.
Kan det være surdejen, der ikke er god nok? Jeg synes nemlig heller ikke, at dejen hæver – der kommer luftbobler – men den hæver slet ikke som en gærdej. Har selv lavet surdejen efter din opskrift.
På forhånd tak – det skal lykkes – et nytårsfortsæt :)
Hvis dejen slet ikke hæver, så er det fordi surdejen ikke fungere. Prøv så evt at give den lidt ekstra tid til at hæve op.
Ellers prøv evt at komme en lille ært gær i, de første par gange – sådan som dejen så kommer til at se ud efter hævning, sådan vil den også se ud udelukkende med en aktiv surdej.
Kh AC
Jeg prøvede opskriften idag. Havde lavet en rugsurdej, som jeg tog noget fra og “konverterede” til en hvedesurdej.
Bollerne var helt fantastiske og rustikke, men desværre er der ikke flere tilbage, for ungerne åd dem alle sammen:-)
Tak for en god opskrift.
Hehe, kender det godt – de kan være nogle små skurke til at rydde bordet ;)
Så skønt at høre at opskriften er et hit
Kh AC
Jeg har lige bagt disse boller med hjemmelavet surdej efter din opskrift, og de blev perfekte! Det er første gang, jeg prøver at arbejde med surdej, og hvor er det bare en fantastisk lykkefølelse, man får, når man skærer en bolle over og ser de flotte lufthuller! Det var helt sikkert en succes <3 Ved du hvor længe surdejen kan stå i køleskabet inden man 'frisker' den op/bager af den igen? MVH Cathrine
Hvor er det dejligt at høre ♡
Jeg kan fint have surdej til at stå på køl 2-4 dage, uden at friske den op. Du kan også læse mange flere tips til surdej her
Rigtig god fornøjelse med surdejsbagningen i køkkenet
Kh AC
Nu er der blevet bagt nogle gange og jeg ved ikke om du har prøvet det, men opskriften er også rigtig god til grydebrød:-)
Dejligt at høre :)
Min surdej er blevet meget sur, kan man gøre noget for at gøre den mildere? Når jeg bager med den bliver det meget surdejsboller, hvor jeg hellere vil have boller bagt med surdej, hvis det giver mening.
Tak for en dejlig blog,
Mathilde
Ja, det kan du sagtens redde.
Se masser af tips her under min opskrift på surdej
Kh AC
Hej AC.
Jeg skal bage dine boller her i eftermiddag og har et spørgsmål til første del af opskriften:
Jeg har en stor bøtte surdej stående i køleskabet. Den halvdel af surdejen, du skriver, man skal putte i en beholder i køleskabet (og dermed ikke skal bruge i bollerne), kan jeg bare blande den sammen med min egen surdej? Er dette trin kun til for ikke at løbe tør for surdej i køleskabet? :)
Kh Marie
Hej Marie,
Ja, det kan du sagtens – det er blot for at holde gang i surdejen, så man ikke løber tør.
Kh AC
Kan man godt gøre det hele i løbet af dagen, og så lade dejen stå i køleskabet fra 16 til 7 den næste morgen ? :-)
Det kan du fint gøre:)
Skønt, tak for hurtigt svar! Det vil jeg prøve :)
Hej.
Super nem og lækker opskrift – efter kun et mislykket forsøg med flade boller er denne opskrift blevet en favroit.
Det første trin i opskriften med at blande surdej med mel og vand, er det for at fodre og aktivere surdejen? For de gange jeg brugt din opskrift har jeg fodre min surdej og ladet den stå på køkkenbordet i 24 timer, hvor jeg derefter har fuldt din opskrift fra start.
Tak for din søde hilsen! Ja, det er det nemlig – men det lyder som om du har fundet præcis den fremgangsmåde som fungere for dig, så hold endelig bare fast i den :)
Når jeg bager den type boller herhjemme, så er det på slump og kan variere en del hvornår og hvor meget jeg opfrisker surdej inden bagning. Det variere da surdejen også kan variere i surhed og styrke. Det bedste er at finde sin egen vej ind i det og holde fast i det der fungere godt.
Kh AC
Fulgte opskriften til punkt og prikke. Dejen hævede perfekt men bollerne blev til fladbrød
Hvis dejen er hævet godt op, så kan det sandsynligvis være foldningen af dejen inden bollerne skæres ud, der gør at de ikke får nok spændstighed til at hæve i ovnen.
Ja, det er muligt
Nu havde jeg jo fået lavet en surdej, så jeg ville lige prøve igen. Brugte din opskrift, hvor der er en smule gær i, og ja, fik de mest fantastiske høje boller. Sprøde og med sej krumme
Hvor godt! Det er dejligt at høre.
Prøv evt også at læse tips og tricks til surdej her
Kh AC
Hej Ann-Christine!
Så dejligt, at du også har en opskrift på surdejsboller! Jeg ville her i min ferie kaste mig over surdejsprojektet, og så blev jeg helt lettet over at se, at du også har en opskrift på det, da jeg bruger mange af dine andre opskrifter og bare ved, at de er super gode! :-)
Mine boller har fået en rigtig fin smag, men de er desværre blevet helt flade og ret seje i det, fordi de mest bare er kant. Der er altså ikke noget blødt brød indeni. Min dej var også ret tynd og flydende – har du nogen idé om, hvad jeg kan have gjort forkert?
Jeg har fulgt din opskrift, bortset fra at jeg var nødt til at tage hjemmefra mens dejen var i køleskabet. Derfor foldede jeg kan 4-5 gange indenfor en halvanden time mens den stod på køl, og så tog mine rumboer den ud af køleskabet inden de gik i seng – så den har altså stået på køl i alle de timer, som den skulle.
Min surdej er også helt flydende – kan det være derfor?
Håber du kan hjælpe mig!
Mvh. Ann-Kathrine :-)
Hej Ann-Kathrine,
Mange tak for din søde hilsen.
jeg har byttet om på rækkefølgen af hævning, så de nu hæver i køleskabet til sidst, det tror jeg vil hjælpe på din udfordring, så prøv endelig bollerne igen.
Jeg krydser fingre :)
Kh AC
Hejsa,
Tusind tak fordi du deler alle dine gode opskrifter – dem bruger jeg flittigt både slavisk og bare til inspiration!
Jeg har lige sat denne dej igang, og nu indser jeg så at jeg egentlig ikke er hjemme i morgen tidlig. Derfor vil jeg høre om du har noget erfaring med at lade den stå på køkkenbordet længere tid? Eller om jeg måske bare skal lade dejen blive i køleskabet til i morgen tidlig og så tage køkkenbordshævningen der?
Mvh Sara
Jeg har selv haft den stående i køleskabet en ekstra dag og det går fint, de færdigbagte boller bliver blot lidt ekstra syrlige i smagen fra surdejen. Jeg foretrækker de ikke er så syrlige, derfor lader jeg dem som regel hæve max op til 18 timer. Men prøv endelig at bag dem og se hvad du synes om dem!
Tusind tak for din søde hilsen, det er dejligt at høre :)
Kh AC
Hejsa,
Tak for opskriften. Jeg satte fin surdej på køkkenbordet i søndags og igår aftes satte jeg bolledejen på køl
Jeg har i mellemtiden et spørgsmål: Er det meningen den hæver mens den er på køl? For min dej her til morgen så ud præcis som den gjorde igår aftes efter jeg havde æltet den.
Mange tak
Vh
Dejen hæver ikke meget på køl, der fermentere dejen og giver en masse smag til bollerne. Hvis du lader den hæve et ekstra døgn på køl, så får den endnu mere syrlig smag (lidt for meget til min smag)
Hej Ann-Christine
jeg elsker dit cirka mål med det hele. De første gange blev mine boller noget kompakte. men de sidste gange er de hævet som om jeg har puttet gær i. De er så lækre. Jeg har prøvet at trylle med at drysse salt og peber på papiret inden bollerne kommer på, penslet bollerne med olie og drysset salt og peber på igen. Det smager så godt.Det kan dog godt blive for meget :-)
Jeg har et lille praktisk ønske: at opskriften kun fylder en A4 side. så den praktisk kan hænge på køleskabet.
forstår slet ikke hvorfor jeg nogensinde har brugt gær ( nåh jo når det skal gå lidt stærkt :-) )
De kærligst tak fordi du har fået mig igang med at bage igen.
jeg mkh Birthe
Hej Birthe
Hvor er det skønt at høre, og meget spændende tip med salt og peber! Det må jeg helt bestemt forsøge mig med, for det lyder virkelig lækkert.
Mht opskriften, så er det også et ønske herfra, men det kan det desværre ikke lykkedes med alle opskrifter da nogle er temmelig lange.
Tusind tak for din søde hilsen og rigtig god aften til dig
Kh AC
Hvis dejen slet ikke hæver, så må det næsten være fordi din surdej ikke er aktiv eller aktiv nok. Tag endelig et kig på din surdej og find masser af tips og hjælp til surdej her
jeg har desuden byttet om på rækkefølgen af hævning, så de nu hæver i køleskabet til sidst, det tror jeg vil hjælpe på din udfordring, så prøv endelig bollerne igen.
Jeg krydser fingre :)
Prøv evt også at komme blot ét gram gær i dejen og lad den hæve ekstra tid til den hæver godt op.
Hejsa ;-)
Tusind tak for alle dine lækre opskrifter !
Jeg har lige opfrisket min surdej og den er klar til bagning imorgen tidlig. Skal jeg stadig blande den med vand og mel og så bruge halvdelen af det til dejen? Eller kan jeg bare bruge min opfrisket surdej som den er?
Håber mit spørgsmål giver mening ;-)
Mange hilsner fra Mette
Hvis den er helt bageklar, så bruger du den blot som den er.
Rigtig god fornøjelse
Kh AC
Fantastisk opskrift – elsker bare hvad surdej gør ved smagen. Synes det er lidt af et mirakel hver gang
Så dejligt – og jeg er helt enig, surdej gør små mirakler ved brød og boller :)
Kh AC
Hej, tak for endnu en super god opskrift på de mest fantastiske boller, jeg har bagt idag.
Nemt og god opskrift
Hvor er det dejligt at høre! Mange tak for din søde og fine tilbagemelding på opskriften.
Kh Ann-Christine
Kære Ann-Christine
Tak for en virkelig dejlig blog!
Har for første gang bagt surdejsboller efter din opskrift og din surdej og er blevet helt bidt!
Jeg synes dog skorpen er blød og lidt sej meget hurtigt. (også selvom de ikke ligger i pose. Kan det være fordi jeg ikke folder den nok gange? Eller fordi de skal have lidt ekstra i ovnen? Har du et tip til hvordan man gør skorpen ekstrasprød og lækker?
Venlig hilsen
Theodóra
Kære Theodóra,
Tusind tak for din søde hilsen :)
Jeg oplever også at skorpen bliver blødere og sej efter nogle timer, da den saftige krumme i brødet trækker ud i skorpen og gør den blødere. Du kan prøve med en højere temperatur på ovnen, men hold endelig øje med at de ikke bliver for mørke og slip evt lidt damp ud, hvis din ovn slutter meget tæt
Kh AC
Hej.
Jeg er så vild med din surdejsbolle opskrift. Jeg forstår slet ikke hvorfor vi/man bruger gær.
Nu har jeg så glemt dejen i køleskabet, så ingen boller til mine kollegaer i dag. Jeg håber dejen vil hæve i løbet af dagen og jeg kan være i aften, eller vente helt til i morgen.
Hvad er din erfaring med glemt den i køleskabet?
Tak for inspiration.
Kærligst Birthe
Tak for din søde hilsen, Birthe
Jeg tror fint den kan nå at hæve i løbet af dagen, så du kan bage dem i aften.
Kærlig hilsen Ann-Christine
Tak.jeg gjorde det bare. Og de er blevet fine. Tak for svar
Hej AC
Jeg har prøvet at lave denne opskrift flere gange. Allerførste gang lykkedes det, men siden er de bare ikke hævet. Bruger præcis som opskrift, og jeg synes umiddelbart dejen ser rigtig ud både når jeg sætter ind og tager ud af køleskab om aftenen. Men er meget flydende om morgenen og hæver på ingen måde i ovenen. Er det grund surdejen der er problemer med? (også lavet efter din opskrift)
mvh trine
Hej Trine,
Det lyder ganske rigtigt lidt mærkeligt, specielt når dejen ser ud til at hæve fint. Prøv at se under tips til surdej her. og derudover har jeg lavet lidt om på rækkefølgen i opskriften nu, så den måske virker bedre for dig.
Kh AC
Hej,
Tak for at du deler din opskrift, og virkelig hyggelig blog du har. Er i gang med at afprøve den! Jeg villle spørge om man godt kunne bruge denne opskrift til grydebrød hvis man vil undgå gær?
Tak på forhånd!
Hej Doa,
Ja, den er også rigtig dejlig til grydebrød :)
Tusind tak for din søde hilsen, det er dejligt at høre :)
Kh AC
Hej Ann-Christine!
Jeg er studerende og har ikke mange penge til at købe dyr mel – så jeg prøvede at bage bollerne med almindelig hvedemel i stedet for ølandshvedemel og grahamsmel i stedet for fuldkornshvedemel.
Bollerne smager rigtig fint og dejen virkede smidig i går aftes. Men da jeg hældte dejen ud på bordet i morges var dejen meget våd – alt for våd til at folde. Jeg endte med at bruge skeer til at fordele dejen til boller, og bollerne fik desværre ikke særligt mange luftbobler.
Kan det lade sig gøre at bruge disse meltyper og skal jeg i så fald justere? Det virkede som om at dejen manglede mel i morges i hvert fald.
Men tak for mange gode opskrifter, som jeg altid tyer til, når jeg skal bage og lave nye madretter :-)
Hilsen Mette
Hej Mette,
Mange tak for din hilsen.
Det der kan gøre forskellen er at den mel du måske har brugt ikke har den samme kvalitet ift at absorbere væde, udvikle glutenprotein og hæveevne over tid. Den kan simpelthen ikke holde så godt på lufthullerne i en ‘våd’ dej og falder derfor lettere sammen og bliver for våd.
Jeg vil anbefale at du prøver med en smule mere hvedemel og derudover har jeg byttet lidt om på rækkefølgen i opskriften, det tror jeg også kan hjælpe dig.
Lad mig endelig høre om det lykkedes :)
– og tak for din søde hilsen, det er rigtig dejligt at høre ♡
Kh AC
Stadig ikke heeelt i skabet – men bedre.
Jeg tilføjede en spiseske maltsirup, jeg har fået af min mor. Her i lejligheden elsker vi både farven og smagen på det! Det skal helt sikkert prøves igen – med ekstra hvedemel af den billige fra Netto :o)
Hilsen Mette
Hej AC
Nok engang et fantastisk “saftigt” bageopskrift, de smager vild godt
Jeg vil gerne skippe hele processen med at vende dejen og i stedet røre den på maskine til den kan bestå glutentesten
Hvis jeg gør det – hvordan er hæveprocessen så?
Hvor og hvor lang tid skal den stå?
Skal den efterhæve når bollerne er formet?
Er der andet jeg skal være opmærksom på?
Mh.
Susanne
Hej Susanne
Mange tak for din søde hilsen, det er dejligt at høre!
– og det er endelig bare at prøve det af, eksperimentere.
Hævetid, foldning, bagning mv er helt det samme som i opskriften uanset røremaskine
Kh AC
Hej Ann-Christine, jeg har prøvet at lave disse boller efter alle dine foreskrifter både surdej, folderi, hævning osv., og dejen boblede også flot op, endda også
på pladen lige inden de kom ind i ovnen. De blev virkelig gode, men der er slet ikke så flotte huller i dejen, som på dit billede. Det skal siges, at jeg er flyttet til USA og har brugt alm hvedemel i kombi med fuldkornshvedemel (jeg har ikke fundet andre meltyper hvor jeg bor), og ovnen er også en smule anderledes end derhjemme i DK. Hvad kan jeg mon gøre næste gang for at opnå samme tekstur som dine? Mange tak for en fantastisk blog.
Hej Anita,
Prøv evt at gå i en specialbutik ala whole foods marked eller lign – og spørg efter mel med højt glutenindhold. Jeg tror det vil gøre en forskel.
Tak for din søde hilsen
Kh AC
TAK for dine altid virkeligt grundige opskrifter – især videoerne er med til at give et godt indtryk af teknikkerne. Selvom jeg har lavet meget mad i mange år, er surdej sådan noget sært sagnomspundet, hemmeligt halløj, som jeg aldrig har turdet kaste mig over! Nu er det lykkedes, men jeg har endnu ikke forsøgt at bage KUN med surdej, men nu forsøger jeg mig da lige med din opskrift. Med din meget grundige gennemgang tænker jeg, at det er min surdej den er gal med, hvis det ikke lykkes:-)
Hvor spændende! Jeg krydser fingre og håber det kommer til at gå rigtig godt.
Rigtig god fornøjelse og mange tak for din søde hilsen
Kh AC
Hej
Jeg er helt nybegynder i surdejsbagning. Jeg elsker kerner i mine hjemnebagte grovboller. Kan man tilsætte hørfrø, græskarkerner mm i en surdejsbolledej.
Hilsen Annette
Hej Annette
Du kan godt komme 1-2 spsk kerner i bolledejen, men jeg vil anbefale at du venter til næste bagning med at komme mere i og derefter tilføjer lidt ekstra fra gang til gang til du rammer der hvor dejen stadig er luftig og tilpas sej.
Kh AC
Mange tak for altid fremragende opskrifter!
Jeg har givet mig i kast med surdejsprojektet efter din opskrift, og jeg har fået en flot og livlig surdej op at køre nu. Men jeg har lidt svært ved at finde ud af, hvad jeg skal gøre med den ift. bagning.
Som jeg forstår det, så skal jeg til denne opskrift bruge af surdej, jeg har stående på køkkenbordet, som jeg så blander op med mere mel og vand. Herfra skal jeg så tage halvdelen og putte i køleren – bliver det så til min nye “moder-surdej”? Dvs. at det erstatter resten af den surdej, jeg havde på køkkenbordet? Eller skal den leve videre? Og er det nødvendigt at putte det i køleskabet, eller kan det leve videre på køkkenbordet som den første moder-surdej?
Beklager de mange spørgsmål – jeg er lidt forvirret over de mange generationer af surdej ;-)
Kh. Sara
Hej Sara,
Mange tak for din søde hilsen, det er dejligt at høre!
Ja, det er helt rigtigt at at den halvdel du tager fra bliver til din nye ‘modersurdej’. Om du opbevarer den på køl eller på køkkenbordet er helt op til dig. Det her der skal mærkes og prøves lidt frem, så du kan se hvor den har det bedst hos dig.
Du kan læse masser af gode tips omkring surdej her
Rigtig god fornøjelse
Kh AC
Hej☺️ Hvis man generelt vil erstatte gær med din surdej, hvor meget skal man så bruge i forhold til gær?
Tak for altid super gode og godt beskrevne opskrifter.
Vh Anne
Det kan man ikke sige noget helt generelt om, da det afhænger af brødet, temperaturer, hævetid mv.
Men endelig bare prøv dig frem og evt med udgangepunkt i denne opskrift :)
Tusind tak for din søde hilsen, det er dejligt at høre
Kh AC
Tak for opskrift. Vil bare sige at det er de bedste boller jeg nogensinde har smagt ! :-)
Hvor er det dejligt at høre! Tusind tak for din søde hilsen
Kh AC
Hej,
Kan det passe, at dejen er meget våd når man er færdig med at blande ingredienserne?
Ja, det skal den være. Det er en blød dej og du vil opleve den flyder ud, mens den har stuetemperatur.
Kh AC
Jeg bager ofte efter dine opskrifter!
bager du nogle gange i en dampovn? Hvis du har erfaringer vil jeg gerne høre dem, da jeg selv får en om lidt
Hej Dorthe,
Hvor er det dejligt at høre!
jeg har en ovn med dampeffekt, og giver meget gerne bollerne lidt damp i starten til de hæver op og fjerner derefter dampen og bager på varmluft, så de også får en sprød skorpe
Kh AC
Hej AC
Kan dejen tåle at stå i køleskabet længere end natten over? Hvis man nu gerne vil bruge bollerne som tilbehør til aftensmad og dermed bage dem sidst på eftermiddagen fx.
Tak for skønne opskrifter der altid fungerer :)
Susanne
Hej Susanne,
Ja, det kan den.
God fornøjelse og tusind tak for din søde hilsen
Kh AC
Det virkede pænt uoverskueligt (hævetider, foldeteknik mm.) for mig som helt ny surdejsbager. Med et eneste surdejsforsøg bag mig (ud fra fri fantasi om, hvordan surdeje bør behandles), prøvede jeg din opskrift. I første forsøg, som lige er kølet af, startede jeg med at modificere din opskrift ved at tilføje havre- og chiagrød og bruge hvede- og tipo 00 mel + grahamsmel. Forholdet mellem meltyper og grødmængder blev på gefühl. Resultatet er fantastisk med sprød skorpe, sej krumme og ikke mindst flotte lufthuller. Resten af dejen er i ovnen nu som brød drysset med salt og peber med inspiration fra en af dine andre læsere.
Konklusionen er, at det er væsentligt lettere end jeg troede – og alle anstrengelser værd. Mig og gær er færdige med hinanden.
Hvor er det dejligt at høre du gav den en chance og det lykkedes så godt, det er jeg glad for at høre.
Tak for din søde hilsen
Kh AC
Hejsa! Skal dejen dækkes til når den står på køl og på køkkenbordet? På forhånd tak – Mange hilsner Birgitte – der er helt ny med surdej, så krydser fingre
Ja, blot med et rent klæde eller et låg til skålen.
Rigtig god fornøjelse med surdejsbagningen ♡
Kh AC
Ser lækkert ud! Kan man evt gøre bollerne klar på bagepladen om aftenen før, og så bage dem om morgenen?
Det vil de ikke kunne klare så længe, da de vil flyde ud og blive flade.
Kh AC
hvad er det for røremaskine du bruger? min 300w Kenwood major kæmper godt nok og skal bindes fast for at ikke hoppe ned fra bordet, så tænker at den nok desværre ikke holder så længe til :-( den har været god i mange år….
Hej Tine,
Det har jeg skrevet mere om her: https://www.valdemarsro.dk/mine-bedste-koekkenmaskiner/ og her: https://www.valdemarsro.dk/koekkenmaskine/
Kh AC
Hej. Kan man bruge grahamsmel i stedet for ølandshvedemel? Eller noget andet?
Mvh Laura
Ja, det kan du godt, grahamsmel har dog ikke helt så god en hæveevne som ølandshvede – men det kan godt gå.
Kh AC
Tak for lækker opskrift!
har lige lavet min første surdej + surdejsboller, og blev en kæmpe succes ift. det er min første gang, og jeg er normalt ikke vant til at være i køkkenet #corona.
Jeg lavede en lille ups’er under ”Vigtigt – fold dejen, mens den står på køl”. Jeg kom til at blande dejen om aftenen, og havde derfor svært ved at skulle folde dejen mens den står på køl, uden at det skulle blive langt over midnat… Jeg nåede dog at lade den stå i en time efter jeg havde blandet dejen, og så nåede jeg at folde dejen 3 gange imens den stod på køl. Jeg valgte at lade den komme på køl natten over. Jeg tog dejen ud fra køleskabet tidlig morgen dagen efter, og fik alligevel formået at få nogle lækre surdejsboller på bordet om eftermiddagen!
Det fortæller lidt om, at man bare kan tage den på mavefornemmelsen og eksperimentere, som du selv skriver!
Jeg skal bruge min næste portion til surdejspizza :D
Hej Mia
Hvor er det dejligt at høre og godt det lykkedes fint. Der er heldigvis mange kringlede veje til et godt brød og surdejsbageri, så det er så skønt når man prøver sig frem og det lykkedes.
Rigtig god fornøjelse med surdejspizzabagningen
Kh AC
Hej Ann-Christine.
1. Elsker din blog, det har længe været favoritten herhjemme.
2. Kan læse mig frem til at du bruger en brødboks med trælåg til at opbevare dine boller i. Har selv lige fået fat i en fra bodum med en luftventil, men jeg ligner et stort spørgsmålstegn, for hvordan skal jeg “installere” den til at være god til opbevaring af nybagte baller, så de holder sig godt uden at mugne?
God dag, og tak for bloggen.
Hej Nikita
Mange tak for din søde hilsen, hvor er det dejligt at høre ♡
Jeg kender ikke brødkasserne fra Bodum, så jeg ved ikke helt hvordan den fungere. Men jeg tænker der er godt at der ikke er helt tætsluttet i kassen. I min brødkasse ligger låget på og slutter ikke tæt, så luften kan ventilere og dermed holder brødet sig friskere og mugner ikke. Lad endelig bagværket køle helt af på en rist inden den kommes i brødkassen
Dejlig dag til dig
Kh Ann-Christine
Hov mente selvfølgelig boller, og ikke baller ???
Hej :)
Det er en skøn opskrift. Sjældent har jeg fået lækrere og mere velsmagende boller :)
Hvis jeg skal lave dobbeltportion, skal jeg så bruge hele portionen surdej, i stedet for at tage halvdelen fra? ☺️
På forhånd tak.
Vh Mette
Hvor er det dejligt at høre, tak for din søde hilsen :)
Du kan blot tage 25 g surdej fra til at gemme og fodre videre på – og bruge resten til brødet.
God fornøjelse
Kh AC
Din surdejsboller( og surdej) fungerer bare godt de bedste jeg længe har smagt
SÅ dejligt at høre! Tusind tak for din søde hilsen, det er jeg glad for.
Kh AC
Hej AC
Jeg har en surdej stående på femtedagen på mit køkkenbord, som forhåbentlig er klar til at blive til boller i dag! Jeg har (desværre) en gasovn og ville høre, om du har nogen idé om, hvordan jeg bedst bager bollerne i sådan en?
Tak for alle dine god opskrifter :-)
Jeg har desværre ingen erfaring med gasovn, så der må jeg være dig svar skyldig.
Skulle jeg forsøge det, ville jeg i første omgang prøve med en konstant temperatur på 225-230 grader.
Tak for din søde hilsen og rigtig god fornøjelse med det
Kh AC
Hej Ann-Christine :)
Jeg har forsøgt mig med surdej for første gang denne uge, og jeg bagte med den med din surdejsbolle-opskrift.
Men jeg kan ikke få bollerne til at blive luftige og fyldt med de der lufthuller. Ved du, hvad jeg gør forkert? :)
På forhånd mange tak!
mvh Sissel
Hej Sissel,
Tag endelig et kig på din surdej og find masser af tips og hjælp til surdej her
jeg har desuden byttet om på rækkefølgen af hævning, så de nu hæver i køleskabet til sidst, det tror jeg vil hjælpe på din udfordring, så prøv endelig bollerne igen. Prøv evt også at komme blot ét gram gær i dejen og lad den hæve ekstra tid til den hæver godt op.
Jeg krydser fingre :)
Kh AC
Tak for nogle gode opskrifter, er blevet inspireret meget af det, gemmen tiden.
Jeg har bagt dine surdej boller her til morgen, ( for første gang)
Selve surdejen havde jeg laver fra Meyers opskrift.
Men resten er fra dig, har sat min dej til hævning på min altan natten over.
Syntes den var ret våd her til morgen, men havde hævet meget.
Så med 2 sker blev det lagt på bagepladen. De hævet og blev luftig samt smagte fantastisk.
Dejligt at prøve noget nyt i disse covid-19 tider og have tid til det.
Hvor er det dejligt at høre! Tak for din søde hilsen
Kh AC
Hej Anne-Christine,
Lige hurtigt: når man stiller den mixede dej på køl i denne opskrift, skal den så dækkes af film eller viskestykke?
Den skal tildække, ja :) fx låg, tallerken eller lignende
Kh AC
Prøvede denne opskrift i går og fik de lækreste surdejsboller i dag ;) ;) super gode !!
Hvor er det dejligt at høre!
Mange tak for din søde hilsen og tilbagemelding på opskriften
Kh Ann-Christine
Hej
Det kunne være rigtig fedt hvis du lavede en video af både hvordan du laver og passer surdejen, og selvfølgelig også hvordan man så laver disse surdejsboller uden gær ? Din video med ‘de bedste boller’ er nemlig super god! Og synes det er mega svært med konsistensen på både surdej og surdejsbollerne.
Kh Anne
Hej Anne
Tusind tak for din søde hilsen :) Det vil jeg mægtig gerne få lavet, når der er lidt mere tid igen til at lave flere videoer.
Kh AC
Hej. Super god opskrift på både surdej og boller, så tusind tak for det.
Jeg har nu prøvet at bage bollerne 2 gange. Første gang, tror jeg måske, jeg havde for lidt mel i, da de klaskede lidt sammen på pladen og blev lidt flade, dog smagte de rigtig godt.
Anden gang tilføjede jeg en anelse mere mel, men der blev bollerne klæge i midten, og jeg følte ikke helt, jeg kunne give dem mere i ovnen. Jeg tilføjede dog ikke meget mere mel, og synes det er svært at “forme” dejen, hvis der er for lidt mel i.. Første omgang foldede jeg lidt flere gange aftenen inden.. Kan det være det, der har manglet anden gang? Har du en idé til, hvad jeg måske kan gøre anderledes?
Hej Sara,
Tag endelig et kig på din surdej og find masser af tips og hjælp til surdej her
jeg har desuden byttet om på rækkefølgen af hævning, så de nu hæver i køleskabet til sidst, det tror jeg vil hjælpe på din udfordring, så prøv endelig bollerne igen. Prøv evt også at komme blot ét gram gær i dejen og lad den hæve ekstra tid til den hæver godt op.
Kh AC
Hej, jeg oplever tit at mine boller ikke bliver helt luftige nok – at der er nogle “usagte klumper” i nogle af bollerne. Har dette noget at gøre med
1) min surdej (den bestod “flydetesten”),
2) at jeg ikke har æltet godt nok (har ikke en røremaskine) eller
3) at min ovn ikke er god nok (jeg har en miniovn med maks 230 graders varme)
Skal dejen i denne opskrift æltes eller bare røres rundt med en ske? (Udover foldning selvfølgelig) :-)
Hej Caroline,
Det lyder næsten til at enten surdejen eller dejen ikke er rørt godt nok sammen. Prøv at tilsætte mel lidt efter lidt, og rør så det opløses ordentligt, så tror jeg du oplever et andet resultat.
jeg har desuden byttet om på rækkefølgen af hævning, så de nu hæver i køleskabet til sidst, så prøv endelig bollerne igen.
Kh Ann-Christine
Er det også muligt at folde dejen i skålen, så dejen ikke kommer ud på bordet?
Ja, det plejer jeg at gøre
Kh AC
Normalt kommenterer jeg ikke på opskrifter, men wauw, det måtte jeg bare gøre her! Havde fulgt nogle andre opskrifter som bare ikke virkede for mig, da jeg kom i tanke om din side (som bare altid har de bedste opskrifter), og SELVFØLGELIG virkede det denne gang! En fantastisk, udførlig opskrift med den bedste beskrivelse på hvordan man gør. Det var jo næsten nemt.
Og resultatet som jeg sidder og nyder nu, er ualmindeligt lækkert! Tak!
Hvor er det dejligt at høre! Tusind tak for din søde hilsen og fine tilbagemelding på opskriften
Kh AC
Tusind tak for en virkelig god opskrift på både surdej og -boller! Bollerne er så skønne – og supernemme når man først har lavet dem et par gange.
Mange tak for din fine tilbagemelding på opskriften, hvor er det skønt at høre :)
Kh AC
Hej Ann-Christine
Jeg er igang med disse surdejsboller for første gang, og glæder mig meget til resultatet. Jeg er lidt i tvivl om en enkelt håndtering. Du skriver at mens dejen er i køleskabet skal den tages ud og foldes. Skal den ud på køkkenbordet? Eller er det med dejskraberen i skålen?
Vh Winnie
Hej Winnie
Det er blot med en dejskraber i skålen eller blot hive op i dejen og folde den. Den vil efter kort tid være så elastisk så det fint hænger ved og lader sig gøre uden en dejskraber.
Kh AC
Tak for svaret
Det var præcis det jeg endte med at gøre.
Hold nu op nogle lækre boller. Det er bestemt ikke sidste gang de bliver bagt i min ovn
Skønne opskrifter du har, tak for dem.
Hej Ann-Christine
Fantastisk vejledning til bagning af surdejsboller – Tak <3
Jeg vil gerne bage dobbeltportion surdejsboller her i weekenden til min store dejlige familie. Jeg vil dog helst ikke bruge hele min surdej ;) Hvordan løser jeg den, så jeg stadig har surdej efterfølgende?
Kh Signe
Mange tak, det er dejligt at høre :)
hvis du ikke skal bage igen lige med det samme derefter, kan du blot gemme 1-2 spsk og fodre dobbelt videre på indtil mængden ersom du vil have den,
Du kan også fodre den lidt ekstra nu så portionen af surdej bliver større samlet set.
Kh AC
Hej Ann-Christine
I videoen (De bedste boller – på røremaskine inkl glutentest) bruger du lidt gær i dejen. Men på din hjemmeside Valdemarsro, er opskriften (Surdejsboller uden gær) uden gær, men med 2 dl surdej, og ikke kun 2 spsk. Er det to forskellige opskrifterne, eller….Jeg kom til YouTube videoen ved at bruge linket i din opskrift
Hej Laila
Det er to forskellige opskrifter, men du kan fint lave en kombination af dem og lade sig inspirere af begge – hvis du vil bage med surdej
Kh AC
Amen for pokker – du gør det igen!
Jeg har fulgt dig og dine lækre opskrifter igennem flere år og de har været fantastiske!
Jeg er først gået igang med at bruge surdej for lidt tid siden og måtte bare prøve dine boller og heldigvis for det!
Hvor smager de fuldstændig fantastisk! Jeg bruger en lidt andet mel, men samme forhold og æltning osv. gør, at de sidder lige i skabet!
Mange tak for endnu en lækker opskrift Ann-Christine!
Hej Jacob,
hvor er det dejligt at høre! Mange tak for din fine hilsen, det er jeg glad for :)
Skøn dag og god sommer til dig
Kh Ann-Christine
Har nu lavet bollerne et utal af gange og de er fantastiske! Men jeg kunne godt tænke mig at bage et helt brød af samme mængde dej… har du et bud på bagetid og temperatur?
Hej Trine,
Hvor er det dejligt at høre!
Jeg har bagt den nogle gange som grydebrød Det bliver rigtig lækkert.
Ellers ville jeg bage brødet i en ovn ved varmluft eller varmluft/damp ved 210-220 grader i 30 minutter og derefter skrue op til 230 grader i 10-15 minutter eller til brødet lyder hult når der bankes på det. Bagetiden i de sidste 10-15 minutter kan variere lidt efter ovn, så tjek endelig om det lyder hult.
Kh AC
Hej, jeg har bagt med din opskrift i et halvt år nu. Kom godt igang et stykke tid inden Corona og det var jo perfekt timing at kunne bage sådanne lækre boller.
Nu vil jeg gerne lave tredobbelt portion til en fødselsdag – hvordan gør jeg det. Bare tredobler mængderne med samme surdej – vil det virke? Eller skal jeg lave 3 enkeltportioner? Og hvordan gør jeg det med den surdej jeg har liggende?
Dejligt at høre!
Jeg vil fint mene at du kan lave 3x dej til surdejsboller og dele den i to, så de hæver i to skåle.
Mht surdejen så kan du blot lade være med at tage så meget fra, gøre portionen til større Til bagningen.
God fornøjelse
Kh Ann-Christine
Hej :)
Kan man benytte helt almindeligt hvedemel og fuldkornshvedemel ?
Tak!
Hej Kristina,
Jeg oplever der er stor forskel på kvaliteten af hvedemel og fuldkornsmel, og det gør en forskel på resultatet – men ja, du kan godt bruge en alm sigtet hvedemel og en fuldkornshvedemel.
Kh AC
du skriver man skal tage fodre sin surdej inden og lade den stå i en time. men min når ikke at vokse på en time. skal jeg vente med at bruge den til at den er hævet eller er det fint nok?
Lad den stå lidt længere til du vurdere den er klar, det afhænger blandt andet af hvor aktiv din surdej er og temperaturen i dit køkken :)
Kh AC
Hej Ann-christine
Vil gerne lave disse boller, og har netop fulgt din opskrift på surdej, som jeg tror er bageklar nu efter en uges tid. Dvs den kommer ikke inde fra køleskabet. Kan jeg så springe det allerførste skridt over, hvor den skal stå en time på køkkenbordet efter at blive blandet sammen med mel og vand?
Og hvad er det helt præcist man kan springe over hvis man rører dejen i 15 min? Er det både foldning og køleskabstid? Og kan man bruge håndmixer i stedet for røremaskine? For sådan en smart sag ejer jeg ikke. jeg fisker lidt efter om man kan reducere tiden væsentligt, og feks starte om morgenen og få friske boller til eftermiddag.
1000 tak for dine gode opskrifter og din fine app.
Mvh Pernille
Hej Pernille,
En håndmikser kan ikke klare det, så jeg vil anbefale foldemetoden. Det er slet ikke så besværligt som det lyder.
En surdej skal gerne have god tid, men du kan jo sagtens snyde en smule og komme 5 g gær i, så kickstartes hævningen og du kan fint starte om morgenen og have boller om aftenen.
Prøv dig endelig frem og eksperimenter, det giver de bedste resultater over tid :)
Kh AC
Det var dog nogle dejlige boller, de smager virkelig godt, er luftige med mange luft lommer indeni, sprøde, men stadig bløde at trykke på. Konen mente det var det bedste brød jeg nogensinde har bagt.
Et par tweaks jeg lavede; jeg brugte en surdejs starter der var på peak (5 – 6 timer efter fodring) og smed den direkte i skålen med ingredienser og udelod altså det første trin i opskriften, jeg brugte ca 2.5 dl starter. Jeg brugte rugmel og “brød mel” da jeg bor i udlandet og ikke har helt samme udvalg som derhjemme. Ellers blev opskriften fulgt, med foldninger hver 30 – 45 minutter, afhængig af hvordan det lige passede ind i resten af min aften.
To spørgsmål mht frysning; skal de fryses med det samme de er kølet af, og skal de tø op inden de ryger i ovnen igen?
Mange tak for hjælpen og for den lækre opskrift! Mums!
Hej Anders
Mange tak for din fine hilsen. Det er dejligt at høre!
Det er altid godt at fryse boller ned mens de stadig er lune og helt friskbagte, når du tager dem op fra frys igen lader du dem tø i 30 minutter på køkkenbordet og efter stænker dem med koldt vand fra vandhanen inden de varmes i ovnen – så bliver de stort set som friskbagte :)
Kh AC
Hej Ann-Christine
Sikke en fremragende opskrift. I disse corona tider er den slags opskrifter lige hvad der skal til i pauserne i arbejdet.
Opskriften fungerede perfekt. Jeg havde selv startet en surdej efter din opskrift og prøvede først et rugbrød og nu disse boller. De var helt perfekte; kæmpe store lufthuller, sprød skorpe og dejligt ‘svampede’ indeni. Jeg anvendte kun almindelig (dog økologisk) hvedemel.
Bollerne blev serveret til brunch til min datters 18 års fødselsdag og fik prædikatet mine bedste boller nogensinde.
MVH Michael
Årh, hvor skønt! Det er jeg glad for at høre :)
Mange tak for din fine hilsen og gode tilbagemelding på opskriften
Kh Ann-Christine
Hej Ann Christine – tak for din opskrift – jeg har brugt den nogle gange og har fået fine lækre boller med en god smag. Dog er de lige til den fugtige side når jeg skærer dem over og er faktisk bedst når de lige er ristet. tror du jeg skal bruge mere mel eller længere bagetid for at få mindre fugtige. jeg bruger røremaskine når jeg laver dem.
Bedste hilsener Vibeke
Hej Vibeke, det kan være det er en smagssag eller at du måske blot skal give dem 2-3 minutter mere i ovnen, du kan skrue lidt ned forvarmen igen, hvis de bliver for mørke, og måske lukke lidt damp ud hvis din ovn slutter meget tæt.
Rigtig god weekend
Kh AC
Hej!
Jeg har fulgt din surdejs fremgangsmåde. Min surdej hæver godt, der er bobler i og den dufter som den skal. Den kan bare ikke bestå flyde-testen! Jeg er på dag 7 og jeg har fodret den hver dag siden dag 3.
Har du nogen ide om, hvad der skal til eller hvad der kan være galt?
Mvh. Tina Hansen
Du kan læse alle tips mv til surdejen her: https://www.valdemarsro.dk/surdej/
Hejsa. Har du prøvet at give bollerne lidt damp når du sætter dem ind? Skal bage dem i morgen tidlig og overvejer at gøre det, men vil heller ikke fucke (beklager, kunne ikke lige finde et bedre beskrivende ord) bollerne op…
Hej Maja
Ja, det gør jeg gerne i starten for at hjælpe hævningen i ovnen.
Min ovn har en funktion med varmluft og damp som kører på skift og er skøn til bagværk.
Kh Ann-Christine
Hej,
Jeg er nybegynder med surdejsboller. Har nu fulgt denne opskrift 2 gange, og desværre ikke med stor succes. Det er som om dejen ikke rigtig hæver, og de bliver ikke ordentlig gennembagt…. hvad gør jeg forkert?
Jeg opbevarer surdejen i glas i køleskabet og fodre den ikke mellem bagningerne bør jeg gøre det?
Hilsen Lene
Hej Lene,
Nu har jeg ikke set din surdej eller ved noget om hvor meget erfaring du har med surdejsbagning. Men det lyder umiddelbart til at det er surdejen der skal arbejdes lidt med.
Kh AC
Hej,
Jeg har prøvet at lade stå ude i et par timer inden jeg går i gang og lidt mere mel i dejen, så tror måske jeg er ved at have knækket koden på det.
Jeg var lige ved at opgive det med surdej, og ellers er jeg ret god til at bage, så tænkte det kunne ikke kunne passe, at dette ikke kunne lykkes
jeg har byttet om på rækkefølgen af hævning, så de nu hæver i køleskabet til sidst, det tror jeg vil hjælpe på din udfordring, så prøv endelig bollerne igen.
Jeg krydser fingre :)
Kh AC
Hej.
Jeg har brugt din opskrift nu i hvert fald et år.
Og tak, tak for meget dejlig inspiration.
Så dejligt ikke at have indetørret gammel gær til at ligge i køleskabet.
Og i stedet have et glas med levende lækker surdej 🙂
En udfordring er at bagepapir jo faktisk ike er lavet til de høje temperatur. Det svier i øjnene og ryger ovnen. Hvordan løser du det?
Kærligst Birthe.
Ps. Jeg har lavet en grovere udgave med inspiration fra gulerodsbrud, den vil jeg dele med dig.
Værsgo
100 g yoghurt
4-5 dl vand
Surdej
Revet gulerod 300
Solsikkekerner 100 g
Havregryn 100 g
1 tsk gurkemeje
3 tsk kanel
Honning 2 tsk
Salt 2 tsk
Manitobamel 100 g
Rugmel 150 g
Grahamsmel 300 g
Hvedemel 300 g
Hej AC. Vil lige høre om, hvis nu bollerne har fået for lidt, kan man så sætte dem ind i ovnen igen, efter de er afkølet?
Kh Charlotte Burslund
Hvis de har fået for lidt på den måde at de er blevet klæde og dejen er faldet sammen inden i bollerne, så kan det ikke reddes med at bage dem igen.
Hvis de blot skal være lidt ekstra sprøde eller lign, så kan de fint bages igen
Kh AC
Hej Ann-Christine
Tak for alle dine gode opskrifter, som jeg bruger flittigt til både bagning og madlavning.
I foråret under det første coronanedluk blev jeg især fan af denne opskrift på surdejsboller, som jeg lavede efter foldemetoden. Bollerne blev altid gode, og dejen var rigtig fin og spændstig, når jeg hældte den ud på køkkenbordet efter hævning.
Jeg syntes dog, det var en smule besværligt at skulle folde dejen igen og igen, så jeg er nu begyndt at lave dejen på en røremaskine (en kraftig Ankarsrum) i stedet.
Første forsøg med køkkenmaskinen: Jeg kørte dejen i ca. 10 min på maskinen, og den var stadig nærmest helt flydende. Jeg tilsatte lidt mere mel og kørte dejen igen. Den blev ved med at være flydende. Jeg fortsatte med dette, indtil jeg havde tilsat måske 4-5 dL mel ekstra udover opskriften. Først herefter var dejen som “normal” efter foldemetoden. Da jeg hældte dejen ud på bordet efter hævning var den fin og spændstig, som sædvanlig, men bollerne blev ret betonagtige. Sikkert pga. den ekstra mel.
Andet forsøg med køkkenmaskinen: Jeg kørte med køkkenmaskinen i 12 minutter. Tilsatte 1 dL mel ekstra og kørte igen. Konsistensen af dejen var ret flydende både før og efter hævning. Da jeg hældte dejen ud på bordet efter hævning, flød den ud over det hele, og jeg måtte tilføje en hel del mel (måske igen 4-5 dL) for overhovedet at få den til at holde sammen. Konsistensen af bollerne inden bagning var meget anderledes end normal og de føltes ikke bløde, men i stedet en smule tørre og smuldrende. Efter bagning var bollerne heller ikke lækre og luftige, men i stedet noget tunge og klæge.
Hvad er det, jeg overser? Hvorfor er der behov for at komme så meget ekstra mel i, når jeg bruger røremaskine? Og hvorfor ender de alligevel med at blive vildt tunge selvom konsistensen af dejen virker normal?
Hvad gør du anderledes, når du bruger røremaskine?
Jeg mener ikke, det er surdejen, der er problemet. Bollerne hæver flot og jeg har også god succes med at lave rugbrød fra samme surdej.
Beklager det lange indlæg. Håber, at det giver mening! :)
Bedste hilsener,
Malene
Jeg vil undlade at komme ekstra mel i, for dejen skal være blød.
I opskriften har jeg byttet lidt om på rækkefølgen og opdateret lidt hist og her, det tror jeg vil hjælpe på din udfordring, så prøv endelig bollerne igen.
Jeg krydser fingre :)
Kh AC
Hej Ann-Christine
tak for en god opskrift.
Jeg vil gerne spørge indtil den indledende surdej. “Præmissen” som jeg læser den er at have en surdejs-starter i forvejen, hvilket giver god mening. Dog forstår jeg ikke helt meningen med at lave dobbeltportion af den surdej der skal bruges til disse boller, hvis man i forvejen har en surdejs-starter stående? Det bliver lidt mange ting at holde styr på som håbløs multitasker :)
Mvh Morten
Hej Morten,
Tak for din fine hilsen
Du kan endelig blot bruge din surdej, som er fodret og derefter klar til bagning.
God fornøjelse
Kh Ann-Christine
Hej!
Må jeg spørge hvordan man laver en større surdej så man kan lave 45 boller og ikke kun 12 :) det er mig en gåde ;)
Jeg har brugt din surdejs opskift og vil idag igang, men troede jeg kunne bage mange boller, men når man kun har så lille en surdej kan man vel kun lave 12 boller :)
Mvh Natalie
Du kan blot fodre din surdej med ekstra vand og mel, og lade den stå til den er hævet op til minimum dobbelt størrelse.
Rigtig god fornøjelse
Kh Ann-Christine
Hej
Jeg er gang med at lave en surdej efter din opskrift. Derefter vil jeg gerne bage dine surdejsboller, men helst på bagestål, som jeg briger rigtig meget.
Har du prøvet bagestål til dine boller.
Venlig hilsen
Palle Riis
Hej Palle,
ja, og det kan du godt gøre, jeg bruger også selv bagestål
Brug gerne en bagespartel af metal til at sætte dem på det varme bagestål.
Kh Ann-Christine
Hej
Jeg har prøvet denne opskriften tre gange med rimelig stor succes, men om morgenen er overfladen nærmest stivnet til en skorpe, som jeg skal bruge en del tid på at få væk. Jeg har fulgt opskriften og dækket dejen til med et klæde og den hæver fint. Hvad kan jeg gøre for at undgå dette?
Hmm, det har jeg ikke oplevet. Prøv med en tallerken lagt på skålen som låg eller et låg der slutter tæt
Kh Ann-Christine
Hello Ann-Christine og hilsner fra Mauritius,
Jeg må sige først at jeg bruger dine opskrifter rigtig meget! Mine børn kan godt lige Dansk mad og nu har vi jo ikke været i Danmark i et par år – så jeg bruger din app for inspiration. Jeg har lavet min surdej starter og Oskar står på boret og venter til jeg endelig får tid og det har jeg nu at børnene har ferie. Mit spørgsmål – jeg kan ikke få alle jeres fancy mel typer her på øen og har faktisk kun hvedemel (11.5 % protein) og en økologisk fuldkorns hvedemel. Jeg kender slet ikke ølandshvedemel og alle de andre mel typer der bliver brugt i Danske opskrifter. Så er det fordi der er højere protein indhold? Eller er det kun smag? Mange tak for din hjælp. Håber at mit Danske er ok!
Hej Julie
Hvor hyggeligt med en hilsen fra Mauritius :)
Du kan sagtens bruge hvedemel og fuldkornshvedemel til opskrifterne og surdej.
Ølandshvede, manitoba og de andre specielle sorter giver en anden smag, bageevne og en anden krumme, men almindelig god hvedemel er også glimrende :)
Rigtig god fornøjelse
Kh Ann-Christine
Hej Ann-Christine
Tak for din gode og overskuelige opskrift på surdejsboller. Jeg har brugt din”gamle” opskrift en del gange. Mest med nogenlunde succes men nogengange fejler det, så nu kastet jeg mig ud i den opdaterede version ;)
Men jeg har svært ved at folde dejen mens den har stået få bordet, den er meget våd, kan det virkelig passe?
Jeg har undladt at putte mere mel i og jeg bruger en blanding af hvedemel og fuldkornsmel sammenlagt det samme gram du anbefaler
KH Lene
Hej Lene,
Jeg vil anbefale at du folder den ved at “tage fat om dejen på begge sider og hive op i dejen på midten til den slipper skålen”.
Jeg har ikke lavet video der viser det selv, men du kan prøve at se teknikken i denne video: https://challengerbreadware.com/bread-techniques/coil-fold/
De første gange du strækker dejen, vil den være meget blød, men blev bare ved et par gange, så arbejder glutenstrukturen og tilsidst vil dejen føles fastere og mere elastisk.
God fornøjelse
Kh Ann-Christine
Jeg gik ærligt talt en smule i panik da jeg, efter at have vækket min surdej fra køleskabet, trykkede på linket til denne opskrift som jeg plejer at bruge, og så at den var lavet om jeg bestemte mig for at prøve at følge den, men i panikken fik jeg kommet salt i fra starten og rørt 5 min på røremaskine inden dejen hvilede i 1 time og derefter fik tilsat surdejen. Jeg overholdt heller ikke helt hævetiderne da jeg kom lidt sent i gang. Men i dag har jeg lige fået bagt bollerne, og jeg må indrømme at de er bedre end når jeg har brugt den gamle opskrift! Så til dem der kommer til at lave fejl i fremgangsmåden, det kan godt lykkes alligevel er spændt på hvordan de bliver når jeg rent faktisk gør som der står næste gang!
Årh hvor godt! Det er jeg glad for at høre
God bagelyst :)
Kh Ann-Christine
Dejlige boller!! Bager du aldrig flere plader ad gangen?
Indimellem jo, men som regel kun en plade af gangen – jeg bager også næsten hver dag :)
Kh Ann-Christine
Har startet min surdej op efter din opskrift for et par år siden, det fungerer bare og jeg har bagt masser af gode boller. Kan jeg bage brød af dejen og hvis, hvor lang tid skal det så have i ovnen?
Det kan du godt, min fremgangsmåde til brød er dog noget anderledes mht æltning/folde/hæve/bagetid/temperatur osv. Den opskrift deler jeg på et tidspunkt, når jeg er helt færdig med at gennemteste og udvikle den.
Kh Ann-Christine
Hej Ann-Christine
Jeg har lavet dejen lige efter din opskrift, men den er så blød, at det bliver til pandekager, når jeg lægger det ud på bagepapiret, skal der mere mel i, eller hvad tror du, der kan være galt?
Mvh Jørgen
Hej Jørgen,
Dejen vil være meget blød når den er færdighævet og skal lige foldes nogle gange for at blive strammet op igen inden du former bollerne.
– og ellers kan det også variere lidt af meltype og mærke.
Kh Ann-Christine
Hej, har bagt dine boller længe. Og har haft din opskrift som en åben fane på min telf. Har du opdateret den for nylig? Plejede der ikke være lidt honning i? Eller er det mig der er husker helt galt
Mvh Henrietta
Ja, den er pudset lidt til – du kan læse mere i tips under opskriften.
Der var honning i før, blot en tsk, men jeg bruger det ikke længere i disse boller (men det kan man endelig bare gøre som man synes bedst om)
Kh Ann-Christine
Tak for svar – er det muligt at få tilsendt den gamle opskrift? Den passede bedre til mit temperament
Er så glad for dine opskrifter og bruger dem flere gange ugentligt – du er for sej!
Tusind tak ♡ Du er sød!
Eneste forskel i ingredienslisten er honning – og fremgangsmåden som du bedst kan lide den, står nederst i indlægget :)
Rigtig god fornøjelse
Kh Ann-Christine
Hejsa. Tak for en dejlig opskrift. Jeg er lidt i tvivl: Efter de første syv minutter på 180 grader, skal bradepanden med vand så tages ud, når der skrues på 230 grader, eller skal hele bagningen foregå med vanddamp?
Hej Andreas,
Mange tak for din hilsen.
De 230 grader er uden damp, det er her skorpen bliver sprød og det gør den ikke helt så godt med dampen.
Kh Ann-Christine
Hejsa
Kan du fortælle, hvorfor du kommer koldt vand i surdejsbolledejen ? jeg er ny ud i surdejs badning og undrer mig bare, fordi andre opskrifter angiver 34-35gr varmt vand
Du kan gøre begge dele.
Ved koldt vand går det langsommere med hævningen, men når dejen æltes bliver dejen varmere, hvilket kompensere for det kolde vand og sikre at dejen ikke bliver for kold.
Det er uanset en smagssag, så gør endelig bare hvad du finder bedst.
Rigtig glædelig jul
Kh Ann-Christine
Hej, hvad gør man med rasten af surdej? bare i køleskab? Hvordan bruger man den bagefter? starter opskrift for fra? dvs tager man 100 gr der fra?
Jeg har skrevet en guide til surdej her, som giver svar på det hele
Kh Ann-Christine
De her boller er mine absolute ynglings at lave, de er bare gode HVER gang! Tusind tak! Jeg er stadig ny i surdej, men er det muligt at lave et brød ved samme opskrift, når jeg kun ejer bageplader?
Så skønt at høre! Det kan du godt, men det er en lidt anden fremgangsmåde – helt kort; lad brødet hæve i en hævekurv i køleskabet og vend det rundt på en varm bageplade.
Hvis du har en støbejernsgryde, så ville jeg i stedet vælge den og bage brødet som et grydebrød.
Jeg har planer om at lave et lidt mere uddybende opskrift/indlæg med et surdejsbrød, det kommer på et tidspunkt :)
Rigtig god fornøjelse
Kh Ann-Christine
Den opskrift vil jeg glæde mig meget til! Måske skulle jeg købe en støbejernsgryde, hvis jeg altså alligevel har tænkt at fortsætte med surdej showet 😊. Jeg har ikke damp ovn, men stiller i stedet et ovnfast fad i bunden med lidt vand i, det er vel ok?
Jo, det er der mange der bruger det trick. Det er ikke altid det er så godt for ovnen, har jeg ladet mig fortælle – men lader man fadet stå på en rist på nederste rille, bør det gå glimrende vil jeg tro :)
Kh Ann-Christine
Kære Ann-Christine
Under delen med bagning af surdejen står der 7 min ved 180 grader varmluft, skru op på 230 grader og bag til gylden skorpe. Hvor lang tid er det ca.?
Det er første gang jeg prøver at bage med surdej, dejen er fra min far og er over 20 år gammel, han brugte den til rugbrød.
Kh
Ingeborg
Det variere lidt fra ovn til ovn – omkring 6-8 minutter passer til de fleste ovne.
Hvor lækkert med sådan en god surdej, den skal du nok få glæde af også til boller og andet dejligt bagværk.
Rigtig god fornøjelse
Kh Ann-Christine
Hej, vi er vilde med opskriften på surdejs boller og varierer med diverse kerner🤩hvis jeg bruger dejen til flute, hvor mange flute vil du så anbefale og hvilken ovn temperatur og bagetid. Mange tak for alle dine skønne opskrifter😊
Mange tak for din søde hilsen :)
Du kan evt tjekke denne opskrift på koldhævede flutes og tage udgangspunkt i den ift tid, bagning mv. Mængden på flutes kommer an på hvor store du gerne vil have dem – jeg ville lave 3-4 stk.
Rigtig god fornøjelse
Kh Ann-Christine
Er begyndt at bage 9 stk. og så et flutes. Så har jeg det til en gang tapas. Win win :-)
Så skønt! Tak for din søde hilsen og godt fornøjelse med brødbagningen :)
Kh Ann-Christine
Hey, jeg prøver nu at bage med surdej for første gang.
Men dejen er virkelig blød, ig er nu i tvivl om den er for blød 😅 jeg brugte speltmel og alm mel, der står at man skal bruge mindre speltmel end hvede. Så i stedet for at bruge mindre, tilføjede jeg mere vand. Nu er jeg i tvivl om den er for blød. Kan jeg tilføje mere mel efter den har hævet i den sidste time før køleskabet?
På forhånd tak :-)
Hej Ellen
Dejen skal være meget blød, så den flyder ud når den kommer ud på køkkenbordet, og så skal den skal kunne ´spændes’ op, ved at folde dejen over hinanden.
Du kan drysse bordet og dejen med en anelse mel gennem en sigte, men endelig ikke brug for meget mel.
Rigtig god fornøjelse :)
Kh Ann-Christine
Mit surdej står på bordet.. Er det okay?
Og er det så 150g surdej, altså det halve af 300, der skal i dejen? Har jo slet ikke brug for så meget til overs?
Hilsen en der skal bage første gang….
Ja, det er okay!
Du vil stort set altid opleve at have overskudssurdej, når du bager med surdej. Det kan du fryse og bruge som smagsgiver til alt fra pandekager, til knækbrød og alm bagværk. Bare et par spsk i dejen, som giver smag og gode mælkesyrebakterier til maden.
God fornøjelse
Kh Ann-Christine
Kan man bage når dejen kun har været i køleskabet 1 time
Nej, det går ikke med surdejsboller – de skal have tid ♡
Kh Ann-Christine
Hej tak for gode opskrifter. Jeg har lige 2 spørgsmål:
Hvad skal temperaturen på vandet være når man blander surdejen op (de 100 g fra køleskabet)? Koldt eller lunkent?
Jeg oplever at mine boller hurtigt bliver ret tørre og tunge allerede dagen efter bagning. Hvad tænker du årsagen kan være?
Hvis man ikke har damp i ovnen, kan man så gøre andet?
Jeg har heller ikke damp i min nuværende ovn, men så sætter jeg en bageplade med et gammelt ovnfast fad på nederste rille i ovnen og fylder fadet med kogende vand. Det giver også god damp
Kh Ann-Christine
Kære Ann Christine,
Jeg vil gerne bage speltboller. Har aldrig lavet surdej før.
Kan surdejen laves med fint speltmel og fint rugmel?(Har læst rugmel skulle være godt at få gang i surdejen med)
Og så bage med kun speltmel til bollerne? Vil gerne have dem grove, så hvor meget grovspelt kan de trække? Er det halv fin og halv grov?
På forhånd mange tak:) Dine opskrifter er fantastiske:)