Surdejsboller
Hjemmebagte surdejsboller er en sand fryd at sætte tænderne i. Min opskrift er nem, når man først lærer den at kende. Lad dig endelig ikke skræmme af at den er lidt lang og har forskellige steps undervejs. Når håndteringen af dejen sidder på rygraden, så er det ingen sag at bage de lækreste boller flere gange om ugen.
Man bliver vitterligt lidt varm om hjertet, når man skærer en lun nybagt bolle op og der så viser sig så fint et mønster af de lækreste lufthuller. En duftende sprød skorpe og en skøn lidt sej krumme med masser smag. Perfekt hverdagslykke ♡
Prøv også: Find min opskrift på surdej her >>
Arbejdstid 45 min.
Antal 12 stk.
Kan fryses Ja
Som medlem af VALDEMARSRO Premium får du adgang til en masse ekstra fordele, blandt andet kan du få billede med, når du printer opskrifter og undgå forstyrrende reklamer. Læs mere på Valdemarsro om alle fordelene.
Surdejsboller uden gær
- Surdej
- 100 g surdej, fra køleskabet
- 100 g hvedemel
- 100 g vand
- Surdejsboller
- 60 g fuldkorn ølandshvedemel
- 180 g sigtet ølandshvedemel
- 360 g hvedemel
- 5 dl koldt vand
- 12 g salt
Føj til indkøbsseddel
Føj til favoritter
Hold min skærm tændt
Surdej
Rør 100 g aktiv surdej, 100 g vand og 100 g hvedemel sammen til det er ensartet i konsistensen. Læg et låg løst over og lad det stå på køkkenbordet, til det hæver til minimum dobbeltstørrelse. Det tager typisk cirka 1-3 timer, alt afhængig af styrken i din surdej og temperaturen i dit køkken.
Dej til surdejsboller
Kom mel og vand i skålen og rør det godt sammen. Lad det stå i en time på køkkenbordet.
Rør halvdelen af surdejen, samt salt i dejen. Gem resten af surdejen til at fodre videre på til fremtidigt bagværk. Ælt dejen på en røremaskine i cirka 5 minutter eller i en skål med en grydeske. Dejen skal være meget blød og der skal ikke ekstra mel i!
Lad dejen stå i en skål tildækket af et låg på køkkenbordet i cirka 2 timer. Fold dejen minimum 4 gange i løbet af de to timer.
Fold dejen sådan: Fugt hænderne med lidt koldt vand og tag ind under dejen i midten af skålen. Hiv op i dejen og fold den sammen Gentag til du mærker, at dejen spændes op, bliver fastere og slipper skålen nemt, samtidig med at den føles mere sej og smidig.
Lad dejen stå i yderligere en time på køkkenbordet, uden at folde den. Hold øje med den og stil dejen i køleskab, når den er hævet op med cirka 30 %.
Dejen kan koldhæve med låg over i køleskab i mellem 8 og 18 timer.
Bagning
Med bagestål: Tænd ovnen på højeste varme og varm bagestålet op på en rist i en time inden bagning
Uden bagestål: Tænd ovnen på højeste varme, med en bageplade i ovnen og varm ovn og bageplade op.
Tag dejen ud af køleskabet og brug en blød bagespartel til nænsomt at få dejen forsigtigt ud af skålen på et meldrysset bord. Fold dejen en enkelt gang og drys lidt mel over dejen. Skær bollerne ud med en fast bagespartel.
Med bagestål: Tag risten med bagestål ud af ovnen og placer bollerne direkte på den varme plade. Skrue ovnen ned til 180 grader varmluft (gerne med damp og bag bollerne i 7 minutter ved 180 grader varmluft og damp. Skrue derefter temperaturen op til 230 grader og bag videre til bollerne har en smuk sprød skorpe.
Uden bagestål: Tænd ovnen på højeste varme, med en bageplade i ovnen og varm ovn og bageplade op. Sæt bollerne på et stykke bagepapir og hiv det over på den varme bageplade. Skrue ovnen ned til 180 grader varmluft (gerne med damp og bag bollerne i 7 minutter ved 180 grader varmluft og damp. Skrue derefter temperaturen op til 230 grader og bag videre til bollerne har en smuk sprød skorpe.
Tag dem ud af ovnen og lad dem køle lidt af på en rist, inden de serveres.
Har du spørgsmål til opskriften eller lyst til at sende en sød hilsen, så kan du skrive til mig i kommentarfeltet herunder.
Du kan måske finde svaret på dit spørgsmål i kommentarfeltet, hvis det allerede er stillet og besvaret - eller du kan kigge på denne side, hvor jeg giver svar på mange 'ofte stillede spørgsmål' til min opskrifter.
Hej. Og mange tak for opskriften. ☺️
Jeg kan ikke helt tyde af opskriften hvornår man tager dejen ud af køleskabet. Er det en time før når man tænder ovnen?I så fald hvornår gør man bollerne klar? Jeg har taget dejen ud af køleskabet en time før og spændt den op i beholderen og derefter lavet bollerne og ladet dem stå på køkkenbordet, men jeg synes måske de når at falde lidt sammen. Så jeg ville lige have det udpenslet. På forhånd tak, Lasse
Hej Lasse
jeg tager dejen ud af køleskabet lige omkring 5 minutter før de skal i ovnen. Så de får ikke lov at stå på køkkenbordet efter de er skåret ud.
Da dejen er meget våd, så fungere den godt kold og nærmeste direkte fra køl til ovn. Hvis den når at blive lun fra stuetemperaturen, så kan den nemlig godt flyde lidt ud.
Kh Ann-Christine
Dejen bliver alt alt for tynd, selv med ekstra mel splattede det bare helt ud.. flere dages arbejde spildt, holder mig til min gamle opskrift. Kan sagtens arbejde med en blød dej, men denne dej er FOR blød..
Hej Liv
Hvilken mel bruger du? Jeg bager dem selv 2-4 gange hver uge, og oplever fordelen af mel/væde helt perfekt til at give de lækreste luftige boller.
Hvis jeg kom mere mel i, så bliver bollerne for kompakte.
Kh Ann-Christine
Hvor mange gram surdej putter du i dejen?
Du skriver halvdelen, men hvis man har en i forvejen der vejer noget andet.
Er det så 150g jeg skal regne med?
Tusind tak for alle dine dejlige opskrifter – du er super dygtig 🥰🙏
Hej Mette
Mange tak for din søde hilsen, hvor er det pænt af dig at skrive det og jeg er glad for at du har glæde af mine opskrifter.
Jeg bruger 150 g frisk og bageklar surdej til opskriften på bollerne.
God fornøjelse
Kh Ann-Christine