Surdejsboller uden gær


Denne sommer har jeg eksperimenteret med surdejsboller, så er det er en sand fryd. Særligt fordi de bare er lykkedes gang på gang og vi derfor har spist de lækreste boller adskillige gange.
Man bliver jo vitterligt lidt varm om hjertet, når man skærer en lun nybagt bolle op og der så viser sig så fint et mønster af de lækreste lufthuller. En duftende sprød skorpe og en skøn lidt sej krumme med masser smag. Perfekt hverdagslykke ♡
Jeg vil anbefale i første omgang at lave opskriften her som beskrevet – for at få fornemmelsen af den – og derefter er det jo endelig bare at lege og eksperimentere videre med ren hvedemel, mere ølandshvede, en anelse rugmel eller grahamsmel eller hvad I nu finder på. Se også gerne denne video, hvor jeg viser hvordan jeg folder dejen.
Surdejsboller uden gær
- Surdej
- 2 dl surdej, fra køleskabet
- 2 dl hvedemel
- 1 dl vand
- Surdejsboller
- halvdelen af surdejen fra portionen ovenfor
- 60 g ølandshvedemel, fuldkorn
- 180 g ølandshvedemel, sigtet
- 360 g hvedemel
- 5 dl koldt vand
- 2 tsk honning
- 15 g salt
Surdej
Få min opskrift på en færdig surdej her >>
Rør 2 dl færdig surdej, 1 dl. vand, 2 dl. hvedemel sammen i en stor skål til det er helt ensartet i konsistensen. Lad det stå på køkkenbordet en times tid.
Kom halvdelen af surdejen i et bæger med låg og stil på køl til næste gang.
Surdejsbollerne
Kom mel, honning, salt og vand i skålen med den surdej der skal bages af – rør grundigt rundt.
Lad dejen stå i en skål tildækket på køkkenbordet i en time og stil derefter skålen i køleskab, i minimum 3-4 timer og op til 6 timer, indtil lige før sengetid.
Vigtigt – fold dejen, mens den står på køl.
Mens dejen står på køl, skal den jævnligt ud og foldes. Dvs. at man hiver op i dejen og folder den over hinanden 4-5 gange, stiller den tilbage på køl og gentager gerne 4-6 gange.
Her kan man mærke at dejen bliver mere og mere elastisk for hver gang og slipper skålen ret nemt. Hvis nu dejen efter 2-3 gange føles for våd og ikke til at folde uden at den klistrer helt vildt – så kom en ½-1 dl. mere hvedemel i dejen.
Hele dette step med at folde dejen kan springes over ved at røre dejen på en røremaskine med kraftig motor i 10-15 minutter fra starten. Men jeg vil anbefale at prøve foldeteknikken de første par gange, inden man bruger røremaskinen.
Inden sengetid
Om aftenen tages dejen ud af køleskabet. Lad den hæve, dækket med et rent klæde, på køkkenbordet i ca. 8-9 timer.
Om morgenen
Om morgenen, tændes ovnen på 250 grader varmluft – med en bageplade i ovnen.
Brug en dejspartel til at få dejen forsigtigt ud af skålen på et meldrysset bord.
Drys en lille smule mel over dejen, og fold derefter dejen indover hinanden 4-5 gange, til den er som en spænstig kugle.
Skær bollerne ud med en spartel og form dem samtidig, så de bliver flot runde.
Løft bollerne over på et stykke bagepapir.
Når ovnen er varm, så skubbes bagepapiret med bollerne ind på den varme bageplade og bollerne bages i 5 minutter ved 250 grader varmluft, og derefter i ca. 8-10 minutter ved 220 grader varmluft.
Lad dem køle lidt af på en rist, inden de serveres.
Hej Ann-Christine.
? Den der surdej har jeg aldrig fået lavet.?
Kan man ikke bruge lidt gær i stedet for?
Er stor fan af din blog.
Mange hilsner
Anette Abildskov
Emmerys sælger lækker surdej.
Den kører stadig efter at jeg købte for et år siden..?
Så vil jeg anbefale denne opskrift i stedet : http://www.valdemarsro.dk/super-saftige-boller-roremaskine/
Tusind tak for din søde hilsen, det er dejligt at høre ♡
Kh AC
Nemlig den kender jeg. Så bruger bare den igen ?
Tak og gid dag.
Kh
Anette
Jeg bruger mange af dine helt vidunderlige opskrifter ! Men det jegvil sige idag er hjertelig tillykke med jeres sommerhus ?Ønsker jer en god tid med renovering og HUSK nu at tage jer tid til at nyde friheden fra dagligdagen m arbejde og turnusser! Så det ikke blir trummerum bare i andre omgivelser ! Du er helt vildt en inspiration for mig “gamle” madelsker ❤️??
Hej,
Nyder rigtig meget dine opskrifter gode opskrifter og har nu givet mig i kast med surdej og surdejsbollerne.
Den del af surdejen man sætter i køleskabet, hvornår skal man røre i den og evt. fodre den igen?
Jeg planlægger først at bage med den om en lille uge, så er lidt i tvivl om, hvor meget jeg skal gøre med den indtil da?
Mvh Maja
Hej Maja,
Mange tak for din søde hilsen
Hold gerne øje med surdejen jævnligt – cirka hver anden til tredje dag, rør den igennem og frisk lidt op med ekstra vand og mel. Det er lidt med at få en fornemmelse af den og prøve sig frem over noget tid.
Kh AC
Tusind tak, Lene ♡ Det er bare så rigtigt og vi stornyder det allerede! Helt uden at føle os pressede over alt det vi gerne vil have lavet derude. Det lille sted indbyder helt pr automatik til pauser, ro og afslappende hygge :)
Tusind tak for din søde hilsen, det er jeg glad for
Kh AC
Hej Christina. Ved du hvor mange gram mel, du har brugt til surdejs bollerne. Jeg målte 1 dl til ca. 60 gram dvs 600 g mel ialt.
Til 7,5 dl væde virker det som utroligt lidt?? Er der noget jeg har misforstået? Jeg har lige samlet dejen og tilføjet ekstra 2,5 dl mel, men den er stadig utrolig våd…ser frem til at høre fra dig:)
Jeg har helt med vilje ikke skrevet gram på – for denne dej handler rigtig meget om at mærke efter at den bliver som den skal. Det er en “våd” dej, som skal have tid til at blive elastisk og sej.
De 2 1/2 dl surdej er jo ikke ren væde, men en tyk surdej.
Mængden passer helt perfekt når jeg bager bollerne med den mel jeg bruger.
Kh AC
Vil du forklarer fremgangsmåden med røremaskine lidt mere i detaljer? Skal den så ikke hvile på køkkenbordet 1 time og behøver den slet ikke i køleskabet, men er klar til at stå på køkkenbordet natten over? Har netop startet min første surdej op og er spændt på at komme i gang:-) Tak for en inspirerende side!
Jeg har ikke lavet den på røremaskine selv, men ville første omgang jeg prøver det stadig sætte den på køl i nogle timer og derefter lade den hæve på køkkenbordet natten over.
Rigtig god fornøjelse med den :)
Kh AC
Hej, har forsøgt mig med din nye surdej – efter 2 døgn hvor jeg havde rørt jævnligt i den var der grønne mug-pletter på overfladen, hvad gør jeg forkert ? Mvh Sanne
Æv da! Det var hurtigt ellers.
jeg har ikke selv prøvet at der skulle komme mug på så hurtigt. Kun hvis jeg har lavet en surdej og har glemt den på hylden i en uge eller mere.
Tror næsten bare du skal prøve igen. Måske prøve at skolde det glas/skål du bruger grundigt.
Kh AC
Hej Ann- Christine.
Ville man kunne lave et brød ud af opskriften i stedet for boller? Evt. lade det hæve i en hævekurv og derefter bage det i ovnen?
Jeg har ikke prøvet det – men det er da bestemt et forsøg værd :)
Kh AC
Tak for endnu en lækker opskrift. Jeg vil gerne bruge bollerne til flæskestegssandwich, som jeg vil servere for nogle gæster på fredag. Jeg er lidt forvirret over fremgangsmåden, men så vidt jeg kan regne ud, kan jeg påbegynde bollerne først på eftermiddagen dagen før, så dejen kommer på køl et par timer efter opstart og så folder jeg dejen løbende indtil jeg går i seng, hvorefter den hæver videre på køkkenbordet ca 8 timer til jeg kan folde og bage dem næste morgen… Hvordan ville du så opbevare dem indtil de skal bruges til aften? Generelt er jeg interesseret i opbevaring af brød og boller – synes en pose ødelægger dem (gør dem slatne og kedelige) og lader jeg dem bare stå (med klæde over), tænker jeg, de bliver tørre…
Det er helt rigtigt som du beskriver fremgangsmåden.
Den lyder måske lidt omstændig, men det er ikke så slemt når man står med dejen og lige får tag på den – og resultatet er det værd :)
Jeg opbevarer bollerne i en brødkasse. Har købt en hvid med bambuslåg fra Stelton, og her holder bollerne sig fint saftige og friske.
hvis du gerne vil have resultatet som friskbagt, så kan du stænke dem med vand og derefter varme dem kortvarigt ved 250 grader i ovnen.
Kh AC
Tak for hurtigt svar. Nej, jeg tror ikke, de er meget mere krævende end andre langtidshævede boller (udover det med at folde dejen løbende, men tænker det netop giver gode lufthuller) – jeg skulle bare lige hitte rede i processen og regne baglæns ;-) Sjovt med brødkassen, fik netop sådan en i julegave, men byttede den, da jeg synes, den var lidt lille – men har set den vist også fås i en større. Putter du boller og brød direkte i kassen? Når de er kølet af eller?
KH Louise
Håber du får bagt nogle virkelig lækre boller :)
Ja, jeg kommer dem bare direkte i brødkassen efter de er kølet af på en rist. Det fungere så fint. Måske jeg har den store model, vidste ikke der fandtes to størrelser – men jeg synes ihvertfald den har godt plads til vores brød.
Kh AC
Hej Ann-Christine,
Har dejen i køleren og glæder mig til at se hvordan bollerne bliver når jeg bager dem imorgen. Jeg har lige et par spørgsmål vedr opskriften. –
– Når du skriver mel mængder i dl, bruger du så et almindeligt målebæger til at måle det? Jeg var ude i at konvertere det til gr, men endte med målebæger løsningen.
– Jeg bor i Tyskland og tror ikke at ølandshvedemel findes her.. Jeg har erstattet med fuldkornshvedemel. Har du et bedre forslag?
– Er det rigtigt forstået at bollerne laves over 3 dage? Har læst opskriften igennem så mange gange nu og det er som om at det bliver mere forvirrende for hver gang, haha! Måske er det bare min barselshjerne der ikke kan kapere det.. :)
Glæder mig til at høre fra dig!
KH Sigrid
P.S tak for super fin og inspirerende blog!
Hej Sigrid,
Jeg håber de bliver skønne :) Har lige været væk fra computeren i går, så ser først dit spørgsmål i dag – håber det går glimrende alligevel.
Jeg bruger et decilitermål til at måle med. Man kan ikke regne med præcist antal gram i opskrifter som disse, men må se på dejen, om den skal have lidt mere mel.
En god kvalitets fuldkornshvedemel vil være glimrende at bruge.
Når surdejen er lavet klar i forvejen, så tager opskriften fra sen eftermiddag til næste morgen alt i alt.
Tak for din søde hilsen og spørg endelig bare igen, hvis der er noget der ikke giver mening :)
Kh AC
Hej AC,
tak for svar! desværre gik der også et eller andet helt galt med min dej. Den blev ved med at være utrolig flydende og selvom jeg tilsatte en del ekstra mel flere gange måtte jeg opgive til sidst, da den slet ik var til at arbejde med :(
Jeg er ikke helt sikker på at jeg forstår det der med at det kun tar 1 1/2 dag… Når jeg læser opskriften forstår jeg den sådan her:
dag 1: bland dejen, lad den stå en time, så på køl natten over
dag 2: dej står på køl og vendes 4-5 gange i løbet af dagen.
dag 2 aften: dej tages ud og står på køkkenbord natten over
dag 3 morgen: boller bages
Måske er det totalt misforstået (og muligvis også derfor at mine gik i vasken) men der står ‘inden sengetid’ to gange i opskriften og det forstod jeg som to aftener i træk :) Det kan som sagt også bare være min barselshjerne der ikke kan lægge to og to sammen! Hahaha!
Jeg glæder mig til at prøve opskriften igen når jeg har forstået det hele! :)
Din beskrivelse af dag 1+2+2 er samme dag og aften ;)
Dejen skal ikke stå på køl natten over, men kun i aftentimerne, hvor du samtidig folder den. Inden sengetid tages den ud og hæver på køkkenbordet.
Hele afsnittet under den fede overskrift “Vigtigt – fold dejen, mens den står på køl.” foregår om aftenen inden sengetid.
Giver det mening? :)
Sig endelig bare til, hvis det ikke gør!
Kh AC
OK, nu forstår jeg…tror jeg :) Så dejen står faktisk kun på køl i et par timer fra eftermiddag til inden sengetid. Og i den tid folder man den. Og så ud på køkkenbordet natten over. Yes? :) Tak for hurtigt svar!
Ja, præcis.
Jeg krydser fingre ♡ Skriv endelig lige når den lykkedes :)
Kh AC
Jeg må gøre noget forkert her – min dej er super elastisk og slipper skålen nemt når jeg vender den mens den står på køl!
Men efter 8 timer på køkkenbordet er den blød og klistret – og bollerne bliver flade og ubagte???
Er det mon fordi den overhæver? Dvs hænger den nedaf i skålen om morgenen.
Hvis den ikke gør det, så kan det måske være et spørgsmål om at folde den godt inden den skæres ud – se fx denne video
Min dej bliver også meget blødere og mere ‘levende’, efter den er hævet på køkkenbordet – men når jeg så folder den forsigtigt, får den mere spænstighed igen.
Kh AC
Jeg har også haft problemer med at bollerne blive flade og klistret. Jeg har forsøgt mig 2 gange nu, og smagen er rigtig lækker, men jeg får desværre ikke den luftighed, som jeg havde håbet.
Hvis det har noget med overhævning at gøre, så vil jeg gerne vide, hvad tid du begynder? Skal man først starte om eftermiddagen eller kan man gøre det om formiddagen?
Min dej er også super elastisk, men flyder for meget ud på bordet, selvom jeg har forsøgt at følge din metode i videoen :)
Hvis dejen overhæver, så kan man tydeligt se det ved at dejen hænger ned af skålens kanter om morgenen.
En opskrift som denne er ikke sort/hvid, hvilket vil sige at man kan snildt justere den til i flere ender og kanter. Man kan fint lave dejen om formiddagen, men så skal den stå på køl i længere tid og måske kun hæve på køkkenbordet efterfølgende i 5-7 timer + den bliver væsentligt mere syrlig i smagen, da mælkesyrebakterierne udvikler sig over længere tid.
I opskriften har jeg lavet den sidst på eftermiddagen, og med det tidsinterval passer den syrlige smag perfekt til mine smagsløg – men det er jo individuelt.
De flade og klistrede boller lyder som om dejen ikke er foldet nok og måske skal der bruges mere med under foldningen. Dejen skal blive spænstig som en rund kugle inden den skæres forsigtigt ud til boller. Prøv at bruge mere mel under foldningen og se om det ikke løser det hele.
Lad mig endelig høre hvordan det går :)
Kh AC
Kære skønne hjælper i mit køkken. Jeg har efter bedste evne lavet surdej og dej klar til disse boller, der nu hæver på køkkenbordet til bagning sidst på dagen. I går dag foldede jeg løs – men vist med forkert teknik ☺️. Jeg brugte din samlemetode i videoen, som bruges, når dejen kommer på bordet. Jeg hev altså ikke op i den, som jeg nu ser i andre foldevideoer. Min dej ser ikke særlig luftig ud. Kan jeg gøre noget nu fire timer før bagning for at gøre den mere luftig, eller er det for sent at tilføre luft ved at bruge (rigtig) foldeteknik? Tusind tak for en livsbekræftende og skøn blog med uendelige lækre opskrifter!
Hej Sandie,
Tusind tak for din søde hilsen ♡ Det er dejligt at høre.
Jeg har lige svaret Louise lidt længere oppe i kommentarfeltet, måske det kan hjælpe dig også? :)
Kh AC
Alarm er (vist nok) afblæst! Luftbobler pibler frem nu efter 8 timer på bordet. Ellers tak for hjælpen og dejlig weekend til dig ?.
perfekt! Jeg håber de blev gode :)
Hej
Jeg har lige et spørgsmål – eller måske en rettelse til din opskrift.
Jeg er ved at bage disse boller. Men synes dejen blev meget fugtig og i det hele taget lidt mystisk.
Jeg har brugt din opskrift på surdej opblandet 2 dl mel og 1dl vand i som man skal. Men herefter blev jeg i tvivl. For under teksten i opskriften står der, at man bare skal tage halvdelen af den portion og bruge. Under ingredienslisten står der, Armani skal bruge 2,5dl af den portion. Men hele portionen bliver (Måske modsat hvad man skulle tro) kun til ca. 3 dl. 2dl surdej og 1dl vand – melet bliver jo suget meget op.
Jeg tænkte derfor, at når jeg kun havde ca. 1,5dl surdej (blandet), så måtte jeg også hellere tage den del mindre af de andre ingredienser. Og det gik altså ikke videre godt?
Jeg ved ikke, om du nogensinde har målt på surdejen efter du har blandet mel og vand i den. Men den bliver altså ikke til 5dl. Så om man skal tage halvdelen af den eller 2,5dl gør en ret stor forskel – synes jeg i hvert fald.
Anyway. Jeg prøver igen en anden dag og prøver med halvdelen af den opblandede surdej og fuld portion af de andre ingredienser. Håber det bliver bedre☺️
Sidst tak for nogle generelt fantastiske opskrifter. Vi er herhjemme ekstremt glade for dine opskrifter, både fordi de er nemme at gå til, og fordi de giver nogle fantastiske resultater og dejlige smagsoplevelser ?
Tusind tak for din hilsen og søde ord om mine opskrifter, det er jeg glad for at høre ♡
Mht surdejen, så kan jeg sagtens følge dig i at det ikke er helt korrekt angivet … ;)
– jeg har prøvet begge mængder surdej og når jeg ikke laver den som en målret opskrift, så er jeg ret afslappet med mængden og sjusser bare en sjat surdej i – jeg oplever selv at få lækre boller, om jeg kommer en eller to dl surdej i.
Det gør ikke den store forskel, da det primært er en kickstarter til alle de andre ingredienser. Så hvis der er brugt mere eller mindre surdej, så skal der måske blot bruges lidt mere eller mindre mel under foldeteknikken om morgenen efter dejen er hævet. Prøv endelig igen, det er mest de andre mål der er vigtige og derudover selve den nænsomme foldeteknik til sidst, hvor du skal fornemme om der skal mere mel til, før at dejen bliver flot spænstig og rund.
P.S jeg har lige rettet det med surdejsmængden – for jeg kan sagtens se at det giver lidt skævhed i opskriften :) Tak for input! ♡
Kh AC
Jeg havde præcis samme tvivl da jeg stod og skulle starte med surdejen..
Hej Ann-Christine
Jeg forstår ikke rigtigt din opskrift på boller bagt med surdej….
Hvis jeg nu vil bage boller med surdej og vil bruge min gode røremaskine til det, så kan jeg ikke rigtig regne ud hvor længe dejen skal hæve…det står lidt misvisende at den ene dej skal man sætte i køleskab ved sengetid og den anden skal man tage den d af køleskabet ved sengetid ??
Men er det ikke sådan at surdejen udvikler sig bedst under kølige forhold? Håber du kan forstå mit spm.
Venlig hilsen Mette Sonne
Du lader den blot hæve på samme måde – bare uden at folde den. Jeg synes den udvikler sig glimrende med at hæve delvist i køleskab og delvist på køkkenbordet. Det er kun folde-halløj, mens dejen er på køl, som jeg springer over når jeg rører den på maskine :)
Giver det mening? :)
Kh AC
Tak for svar…jeg fandt jo ud af det alligevel og det er jo det rene trylleri med den dej ?? i morges da jeg kiggede til dejen så den jo akkurat ud som da jeg tog den ud af køleskabet om aftenen….men så foldede jeg dejen og kunne mærke at det var en utrolig lækker og spændstig dej. Da jeg lagde brødet ( istedet for boller) på bagepairet for at efterhæve, så jeg de fineste små bobler i overfladen?? Og trylleri i ovnen … et flot flot brød!!! bagt i 10 min ved 250 grader og 20 min ved 210 grader en skøn skorpe og ditto krumme ??
Hilsen Mette
Så dejligt! Er så glad for at du fik lavet nogle virkelig lækre brød :)
Tak for din søde tilbagemelding ♡
Kh AC
Hej :) Jeg har lige bagt mit første rugbrød med surdej (den opskrift du nævner her). Nu vil jeg gerne prøve surdejsboller, men hvad bruger jeg når ølandshvede er helt umuligt at skaffe? Jeg bor i Frankrig og her har de nogle helt andre meltyper.
På forhånd tak :)
Du kan fint bage dem med en god hvedemel og kombination af sigtet hvedemel og grahamsmel eller fuldkornshvede.
Rigtig god fornøjelse
Kh AC
Hvor længe kan dejen holde sig i køleskabet?:)
Det er svært at sige med sikkerhed – men den kan godt holde et døgns tid og måske længere …
Din dej til surdejsboller, kan den anvendes til eet stort brød ?
Hilsen Dorte
Ja, det kan det sagtens – det kan dog være en fordel at bage det i en træform, så det får lidt hold.
Men det kan fint bages uden også.
Hej Ann-Cathrine
Nu har jeg afprøvet opskriften to gange med lige stor succes, og jeg har derfor mod på at eksperimentere lidt med nogle frø/kerner. Hvis jeg tilsætter frø/kerner, vil mel- og vandmængde så stadig være den samme?
Mvh. Mie ☺️
Hvor er det godt at høre :)
Det kommer lidt an på hvilke frø og kerner det er, da der er forskel på hvor meget væde de absorbere. Jeg kommer gerne lidt frø, kerner og nødder i, men har ikke gjort det pr mål, så jeg vil anbefale at starte med at erstatte 1/2 dl mel med frø/kerner. Og beholde samme mængde væde. Alternativt så kan du prøve blot at beholde opskriften helt som den er og så tilføre 1/2 dl frø/kerner, for så at bruge lidt mindre mel (hvis nødvendigt), når dejen skal foldes og skæres ud efter hævning.
Derfra er det nemmere at fornemme hvordan dejen reagere og derefter skrue lidt op for mængden af frø/kerner.
God fornøjelse ♡
Kh AC
Hej Ann-Christine.
Jeg har lidt problemer med min surdej som jeg håber du kan hjælpe med. Når jeg skal til at bruge min surdej har jeg aldrig 2 dl som der står jeg skal bruge – får kun ca. det halve at tage fra, fra forrige portion. Hvor meget surdej har du når du har blandet det færdige med nyt mel og vand? Og kan du nøjes med at have det stående 1 time inden du bruger det i dejen? Synes slet ikke min virker klar før der er gået et par dage :-)
Mvh Josefine
Jeg har på min top liste at lave en mere detaljeret video med surdej i starten af det nye år. Så skal jeg nok lige overveje dine spørgsmål med ind i den :)
Men ja, jeg kan fint bruge den gamle surdej både direkte fra køl og frisket op efter en time. Den er aktiv, så derfra handler det primært om hævetid til den dej man bager … kan mærke at det bliver lidt svært at forklare helt ordentligt på skrift, så håber det er ok at jeg kommer tilbage på den med en video i stedet ;)
Kh AC
Hejsa
Skønne opskrifter du har. Elsker din blog!
Jeg skal en tur på skiferie, med 9 pers. Og vi skal selvfølgelig have rundstykker eller boller. Har du en opskrift jeg kan bruge uden røremaskine? På forhånd tak ? mvh marie
Tusind tak, det er dejligt at høre :)
Du kan bruge denne opskrift på surdejsboller eller fx mine koldhævede boller – men derudover er der kun en enkelt opskrift her på bloggen som der skal laves med røremaskine – alle de andre kan glimrende laves uden :)
Rigtig god tur på ski
Kh AC
Kære AC.
Har du noget bud på, hvorfor mine boller bliver flade og tunge istedet for høje og luftige??? Smagen og skorpen er fin. Men konsisten er gal.
Har prøvet et par gange nu og synes, min dej er fin og spændstig. Indtil jeg skærer dem ud og putter på bagepladen, så falder de sammen. Fra at dejen føles mættet med mel og ikke rigtig kan suge mere klistrer den.
Kan det være surdejen, der ikke er god nok? Jeg synes nemlig heller ikke, at dejen hæver – der kommer luftbobler – men den hæver slet ikke som en gærdej. Har selv lavet surdejen efter din opskrift.
På forhånd tak – det skal lykkes – et nytårsfortsæt :)
Hvis dejen slet ikke hæver, så er det fordi surdejen ikke fungere. Prøv så evt at give den lidt ekstra tid til at hæve op.
Ellers prøv evt at komme en lille ært gær i, de første par gange – sådan som dejen så kommer til at se ud efter hævning, sådan vil den også se ud udelukkende med en aktiv surdej.
Kh AC
Jeg prøvede opskriften idag. Havde lavet en rugsurdej, som jeg tog noget fra og “konverterede” til en hvedesurdej.
Bollerne var helt fantastiske og rustikke, men desværre er der ikke flere tilbage, for ungerne åd dem alle sammen:-)
Tak for en god opskrift.
Hehe, kender det godt – de kan være nogle små skurke til at rydde bordet ;)
Så skønt at høre at opskriften er et hit
Kh AC
Har nu prøvet flere gange at bage dine surdejsboller uden gær. Jeg ved ikke hvad jeg gør galt, men bollerne er meget bastante når de er bagte. Der er lufthuller, men ikke som vist på dine billeder. Jeg har både forsøgt at røre i hånden og på maskinen…. surdejen er der bobler i, inden jeg tager af det. Jeg synes ikke dejen hæver ret meget når den står på bordet over natten, og der er ligesom en skorpe på efter at have været i køleskabet. Kan det være, at der kommer for lidt mel i eller hvad kan være fejlen?
Ellers en skøn blog du har med masser af inspiration.
Hej Hanne,
Mange tak for din hilsen! Det kan godt være lidt en drilsk dej, indtil man lige får krammet på den.
Det er svært for mig at vide hvor det går galt, men det lyder ihvertfald til at dejen ikke hæver nok inden den bages – om det er fordi der ikke er nok krudt i surdejen eller andre årsager, det er svært at sige nøjagtigt – men jeg tænker at vi snart laver en video med surdejen og opskriften på disse boller.
Kærlig hilsen
Ann-Christine
Jeg har lige bagt disse boller med hjemmelavet surdej efter din opskrift, og de blev perfekte! Det er første gang, jeg prøver at arbejde med surdej, og hvor er det bare en fantastisk lykkefølelse, man får, når man skærer en bolle over og ser de flotte lufthuller! Det var helt sikkert en succes <3 Ved du hvor længe surdejen kan stå i køleskabet inden man 'frisker' den op/bager af den igen? MVH Cathrine
Hvor er det dejligt at høre ♡
Jeg kan fint have surdej til at stå på køl 2-4 dage, uden at friske den op.
Kh AC
Nu er der blevet bagt nogle gange og jeg ved ikke om du har prøvet det, men opskriften er også rigtig god til grydebrød:-)
Dejligt at høre
– det må jeg snart få prøvet af :)
Min surdej er blevet meget sur, kan man gøre noget for at gøre den mildere? Når jeg bager med den bliver det meget surdejsboller, hvor jeg hellere vil have boller bagt med surdej, hvis det giver mening.
Tak for en dejlig blog,
Mathilde
Hvis den er for sur så den overgære, så skal den kasseres – men prøv endelig at redde den ved at røre den op med frisk mel og vand og lad den stå lidt og brug blot lidt mindre surdej i bollerne.
Kh AC
Vi lavede disse boller i weekenden. Dejen var fin mens den stadig var i køleskabet. Men da vi om morgenen skulle igang med at lave bollerne var dejen helt flydende. Jeg havde dækket skålen med film istedet for et klæde, kan det være årsagen?
Tak for mange dejlige opskrifter
Joan ?
Hej Joan,
Det er svært at sige, men jeg tror ikke der filmen der gør det, men det er da værd at gøre forsøget med et viskestykke og se om det kan gøre så stor en forskel. Det kan også være den har stået for varmt, måske …
Kh AC
Hej Ann-Christine.
Jeg har nu forsøgt mig med denne opskrift af flere omgange, men formår stadig ikke at få det til at lykkes. Tidligere har det været et problem, at lufthullerne ikke opstod, hvorfor jeg lavede en ny surdej, som jeg vidste var frisk og levende.
Rigtig nok fik oplevede jeg denne gang, at de længeventede luftbobler stod i dejens overflade efter at have stået på køkkenbordet natten over. Dog bliver dejen helt slasket og flad, når den kommer på bordet. Jeg brugte rigeligt mel til foldeteknikken, men de bliver stadig flade når de kommer på pladen. Er der en logisk forklaring, jeg har overset eller er det bare regulær modgang i mit surdejseventyr?
P.S. I kommentarerne herunder skriver du om en video om ovenstående opskrift, men den har jeg ikke kunnet finde – er den fortsat i støbeskeen? En sådan ville være en kæmpe hjælp :-)
Hej Louise,
Det er altid lidt svært med at komme med et klokkeklart bud, uden at have set dejen. Men mit umiddelbare forslag er at prøve som du har gjort med den friske surdej, prøv forsøgsvis blot at tilføje en 1/2 – 1 dl mel ekstra, når du folder den i skålen inden den hæver rigtigt. Det er lidt at mærke efter her, hvor meget/lidt den skal have, for dejen skal være smidig og blød.
Dejen bliver således lettere at arbejde med, og jeg tror det kan hjælpe i den rigtige retning (indtil jeg kan få lavet den video klar til jer ;) )
Kh AC
Hej AC.
Jeg skal bage dine boller her i eftermiddag og har et spørgsmål til første del af opskriften:
Jeg har en stor bøtte surdej stående i køleskabet. Den halvdel af surdejen, du skriver, man skal putte i en beholder i køleskabet (og dermed ikke skal bruge i bollerne), kan jeg bare blande den sammen med min egen surdej? Er dette trin kun til for ikke at løbe tør for surdej i køleskabet? :)
Kh Marie
Hej Marie,
Ja, det kan du sagtens – det er blot for at holde gang i surdejen, så man ikke løber tør.
Kh AC
Hej… Min ovn har ikke varmluft ? Kan bollerne bages i konventionel ovn?
Venlig hilsen og tak for dine mange gode opskrifter.
Det kan de sagtens, det er intet problem.
Alt afhængig af din ovn, vil jeg satse på omkring 250 til start og efter 6-8 minutter skrue ned til 200 grader.
Kh AC
Kære Ann-Christine.
Takket være din fine formidling, har jeg vovet at springe ud i at forsøge mig med en surdej. Jeg har et lille spørgsmål – når jeg nu skal til at lave bolledejen – smider du så resten af den oprindelige surdej ud? I opskriften her skriver du at man tager 2 dl surdej og blander med 1 dl vand og 2 dl mel, og så tager du halvdelen fra og sætter på køl til næste gang. Men der er jo mere end 2 dl surdej i “start-surdejen”… Måske er det min barselshjerne der er helt tungnem, men i surdejsopskriften synes jeg du skriver at man blander hele surdejen (200 g vand og 200 g mel), op med 1 dl vand og 2 dl mel…
Jeg håber det giver mening hvad jeg skriver. På forhånd mange tak for svar. Mange hilsner fra Bianca
Hej Bianca,
Det giver fint mening, det der nok skaber lidt rod i budskabet her, er at jeg slet ikke er specielt nøjeregnende med målene i min surdej. Jeg smider ikke ud, men gemmer surdejen til fremtidige brød og boller. Kommer gerne lidt surdej (1/2 dl eller mere) i alle typer brød og boller, blot for smagens skyld.
Når jeg forfrisker surdejen op, så kommer jeg lidt vand og mel i til konsistensen er nogenlunde fin.
jeg må se at få lavet en video på det inden så længe :)
Kh AC
Kan man godt gøre det hele i løbet af dagen, og så lade dejen stå i køleskabet fra 16 til 7 den næste morgen ? :-)
Det vil jeg fint tro at du kan :)
Skønt, tak for hurtigt svar! Det vil jeg prøve :)
Hejsa. Nu har jeg selv surdej i køleskabet jeg bruger til rugbrød. Hvor meget skal jeg så bruge til sådan en omgang boller?
Det er altid lidt svært at sige præcis – men jeg vil anbefale at prøve opskriften med mængden som beskrevet her.
Hejsa ;)
Jeg har en surdej stående jeg bruger til rugbrød (består af halv rugmel og hvedemel), kan jeg bruge denne i de her boller.
Under dit punkt med surdej skriver du 2 dl surdej og 2 dl hvedemel samt 1 dl vand, skal det oveni den opmålte surdej inden man går videre? Elller misforstår jeg noget… :)
Mvh Mariann
Den surdej der er klar til brug friskes op på den måde og står lidt inden halvdelen sættes til side som surdej til en anden god gang og den anden halvdel bruges til surdejsbollerne
Hej.
Super nem og lækker opskrift – efter kun et mislykket forsøg med flade boller er denne opskrift blevet en favroit.
Det første trin i opskriften med at blande surdej med mel og vand, er det for at fodre og aktivere surdejen? For de gange jeg brugt din opskrift har jeg fodre min surdej og ladet den stå på køkkenbordet i 24 timer, hvor jeg derefter har fuldt din opskrift fra start.
Tak for din søde hilsen! Ja, det er det nemlig – men det lyder som om du har fundet præcis den fremgangsmåde som fungere for dig, så hold endelig bare fast i den :)
Når jeg bager den type boller herhjemme, så er det på slump og kan variere en del hvornår og hvor meget jeg opfrisker surdej inden bagning. Det variere da surdejen også kan variere i surhed og styrke. Det bedste er at finde sin egen vej ind i det og holde fast i det der fungere godt.
Kh AC
Fulgte opskriften til punkt og prikke. Dejen hævede perfekt men bollerne blev til fladbrød ?
Hvis dejen er hævet godt op, så kan det sandsynligvis være foldningen af dejen inden bollerne skæres ud, der gør at de ikke får nok spændstighed til at hæve i ovnen.
Ja, det er muligt ?
Nu havde jeg jo fået lavet en surdej, så jeg ville lige prøve igen. Brugte din opskrift, hvor der er en smule gær i, og ja, fik de mest fantastiske høje boller. Sprøde og med sej krumme ?
Hvor godt! Det er dejligt at høre.
I denne opskrift kan du evt også komme 5-6 gram gær i, og så justere lidt ned på mængden af gær fra gang til gang.
Kh AC
Til min dej brugte jeg 2 dl. Surdej. Min dej var stadig meget klistret og tynd og bollerne var ikke til at samle. Så det blev istedet for 12 boller til 7 meget flade boller. Skulle jeg have brugt mindre surdej eller hvad er gået galt?
Hej Vibeke
Det er altid lidt svært at vurdere når man ikke kan se surdej og dejen, men umiddelbart vil mit bud være at enten er surdejen ikke aktiv nok, eller dejen skulle hæve længere eller æltes (foldes) længere, så glutenproteinerne kan holde på lufthullerne eller at der skulle lidt mere mel til.
Prøv dig endelig frem, det kan godt være lidt en process at eksperimentere med at få den helt rigtige fornemmelse af dejen :)
Kh AC
Hej Ann-Christine!
Så dejligt, at du også har en opskrift på surdejsboller! Jeg ville her i min ferie kaste mig over surdejsprojektet, og så blev jeg helt lettet over at se, at du også har en opskrift på det, da jeg bruger mange af dine andre opskrifter og bare ved, at de er super gode! :-)
Mine boller har fået en rigtig fin smag, men de er desværre blevet helt flade og ret seje i det, fordi de mest bare er kant. Der er altså ikke noget blødt brød indeni. Min dej var også ret tynd og flydende – har du nogen idé om, hvad jeg kan have gjort forkert?
Jeg har fulgt din opskrift, bortset fra at jeg var nødt til at tage hjemmefra mens dejen var i køleskabet. Derfor foldede jeg kan 4-5 gange indenfor en halvanden time mens den stod på køl, og så tog mine rumboer den ud af køleskabet inden de gik i seng – så den har altså stået på køl i alle de timer, som den skulle.
Min surdej er også helt flydende – kan det være derfor?
Håber du kan hjælpe mig!
Mvh. Ann-Kathrine :-)
Hej Ann-Kathrine,
Mange tak for din søde hilsen.
jeg tænker umiddelbart at det kan være at du har brug for at bruge en dl ekstra hvedemel. Dejen skal ikke være direkte flydende, men gerne være lidt sej og blød i det. Den skal lige netop kunne holde på formen af bollerne. Prøv endelig at komme lidt mere mel i og se om det ikke kan være nok med en ekstra dl.
Jeg krydser fingre :)
Kh AC
Hejsa,
Tusind tak fordi du deler alle dine gode opskrifter – dem bruger jeg flittigt både slavisk og bare til inspiration!
Jeg har lige sat denne dej igang, og nu indser jeg så at jeg egentlig ikke er hjemme i morgen tidlig. Derfor vil jeg høre om du har noget erfaring med at lade den stå på køkkenbordet længere tid? Eller om jeg måske bare skal lade dejen blive i køleskabet til i morgen tidlig og så tage køkkenbordshævningen der?
Mvh Sara
Jeg har selv haft den stående i køleskabet en ekstra dag nogle gange og det går fint. Den skal blot hæve lidt kortere tid på køkkenbordet i stedet.
Tusind tak for din søde hilsen, det er dejligt at høre :)
Kh AC
Hejsa,
Tak for opskriften. Jeg satte fin surdej på køkkenbordet i søndags og igår aftes satte jeg bolledejen på køl (jeg misforstod også opskriften og fremgangsmåden som jeg kan se flere andre har gjort). Men jeg tænker bare at lade den stå på køl et døgn ekstra.
Jeg har i mellemtiden et spørgsmål: Er det meningen den hæver mens den er på køl? For min dej her til morgen så ud præcis som den gjorde igår aftes efter jeg havde æltet den.
Mange tak
Vh
Nej, den hæver ikke meget på køl, der syrner den mere langsomt og giver en masse smag til bollerne. hvis du lader den hæve et ekstra døgn på køl, så får den mere smag.
Hej Ann-Christine
jeg elsker dit cirka mål med det hele. De første gange blev mine boller noget kompakte. men de sidste gange er de hævet som om jeg har puttet gær i. De er så lækre. Jeg har prøvet at trylle med at drysse salt og peber på papiret inden bollerne kommer på, penslet bollerne med olie og drysset salt og peber på igen. Det smager så godt.Det kan dog godt blive for meget :-)
Jeg har et lille praktisk ønske: at opskriften kun fylder en A4 side. så den praktisk kan hænge på køleskabet.
forstår slet ikke hvorfor jeg nogensinde har brugt gær ( nåh jo når det skal gå lidt stærkt :-) )
De kærligst tak fordi du har fået mig igang med at bage igen.
jeg mkh Birthe
Hej Birthe
Hvor er det skønt at høre, og meget spændende tip med salt og peber! Det må jeg helt bestemt forsøge mig med, for det lyder virkelig lækkert.
Mht opskriften, så er det også et ønske herfra til vores næste designopdatering, men det kan desværre ikke lykkedes med alle opskifter da nogle er temmelig lange. Men vi vil gerne se om der kan gøre noget på de fleste af dem.
Tusind tak for din søde hilsen og rigtig god aften til dig
Kh AC
Øv øv øv… har nu prøvet opskriften flere gange (både din surdejsopskrift og bollerne her) og de hæver slet ikke, hvilket selvfølgelig gør at de bliver meget kompakte.. så øv når man forestiller sig luftige og lette boller ?
Hvor går det mon galt?
Det kan være lidt svært at arbejde med surdej … hvis dejen slet ikke hæver, så må det næsten være fordi din surdej ikke er aktiv eller aktiv nok. Prøv evt at komme blot en knappenål gær i dejen og lad den hæve ekstra tid til den hæver godt op. Når du skal bage brødet tager du en klump af dejen fra og laver en ny surdej af den. Det er lidt en smutvej, men måske du kan få det til at virke :)
Hejsa ;-)
Tusind tak for alle dine lækre opskrifter !
Jeg har lige opfrisket min surdej og den er klar til bagning imorgen tidlig. Skal jeg stadig blande den med vand og mel og så bruge halvdelen af det til dejen? Eller kan jeg bare bruge min opfrisket surdej som den er?
Håber mit spørgsmål giver mening ;-)
Mange hilsner fra Mette
Jeg vil tro at du blot kan bruge din opfriskede surdej som den er :)
Rigtig god fornøjelse
Kh AC
Fantastisk opskrift – elsker bare hvad surdej gør ved smagen. Synes det er lidt af et mirakel hver gang?
Så dejligt – og jeg er helt enig, surdej gør små mirakler ved brød og boller :)
Kh AC
Hej, tak for endnu en super god opskrift på de mest fantastiske boller, jeg har bagt idag.
Nemt og god opskrift
Hvor er det dejligt at høre! Mange tak for din søde og fine tilbagemelding på opskriften.
Kh Ann-Christine
Kære Ann-Christine
Tak for en virkelig dejlig blog!
Har for første gang bagt surdejsboller efter din opskrift og din surdej og er blevet helt bidt!
Jeg synes dog skorpen er blød og lidt sej meget hurtigt. (også selvom de ikke ligger i pose. Kan det være fordi jeg ikke folder den nok gange? Eller fordi de skal have lidt ekstra i ovnen? Har du et tip til hvordan man gør skorpen ekstrasprød og lækker?
Venlig hilsen
Theodóra
Kære Theodóra,
Tusind tak for din søde hilsen :)
Jeg oplever også at skorpen bliver blødere og sej efter nogle timer, mit bud på årsagen er at den saftige krumme i brødet trækker ud i skorpen og gør den blødere. Du kan prøve med en højere temperatur på ovnen, men hold endelig øje med at de ikke bliver for mørke.
Kh AC
Hej.
Jeg er så vild med din surdejsbolle opskrift. Jeg forstår slet ikke hvorfor vi/man bruger gær.
Nu har jeg så glemt dejen i køleskabet, så ingen boller til mine kollegaer i dag. Jeg håber dejen vil hæve i løbet af dagen og jeg kan være i aften, eller vente helt til i morgen.
Hvad er din erfaring med glemt den i køleskabet?
Tak for inspiration.
Kærligst Birthe
Tak for din søde hilsen, Birthe
Jeg tror fint den kan nå at hæve i løbet af dagen, så du kan bage dem i aften. Generelt oplever jeg at man sagtens kan have dejen stående i køleskabet en dag ekstra, og at den så til gengæld hæver på lidt kortere tid ved stuetemperatur.
Kærlig hilsen Ann-Christine
Tak.jeg gjorde det bare. Og de er blevet fine. Tak for svar
Hej AC
Jeg har prøvet at lave denne opskrift flere gange. Allerførste gang lykkedes det, men siden er de bare ikke hævet. Bruger præcis som opskrift, og jeg synes umiddelbart dejen ser rigtig ud både når jeg sætter ind og tager ud af køleskab om aftenen. Men er meget flydende om morgenen og hæver på ingen måde i ovenen. Er det grund surdejen der er problemer med? (også lavet efter jeres opskrift)
mvh trine
Hej Trine,
Det lyder ganske rigtigt lidt mærkeligt, specielt når dejen ser ud til at hæve fint. Prøv evt at komme blot en ært størrelse gær i dejen og måske en smule ekstra mel.
jeg har ikke prøvet det, så skal ikke helt kunne sige hvad der går galt.
Måske der skal en ny surdej igang – eller virker den helt frisk og god?
Kh AC
Hej,
Tak for at du deler din opskrift, og virkelig hyggelig blog du har. Er i gang med at afprøve den! Jeg villle spørge om man godt kunne bruge denne opskrift til grydebrød hvis man vil undgå gær?
Tak på forhånd!
Hej Doa,
Det tror jeg fint du kan, det kan være du skal have en anelse mere mel (1/2 dl) i når du former brødet, inden det skal i gryden.
Tusind tak for din søde hilsen, det er dejligt at høre :)
Kh AC
Hej Ann-Christine!
Jeg er studerende og har ikke mange penge til at købe dyr mel – så jeg prøvede at bage bollerne med almindelig hvedemel i stedet for ølandshvedemel og grahamsmel i stedet for fuldkornshvedemel.
Bollerne smager rigtig fint og dejen virkede smidig i går aftes. Men da jeg hældte dejen ud på bordet i morges var dejen meget våd – alt for våd til at folde. Jeg endte med at bruge skeer til at fordele dejen til boller, og bollerne fik desværre ikke særligt mange luftbobler.
Kan det lade sig gøre at bruge disse meltyper og skal jeg i så fald justere? Det virkede som om at dejen manglede mel i morges i hvert fald.
Men tak for mange gode opskrifter, som jeg altid tyer til, når jeg skal bage og lave nye madretter :-)
Hilsen Mette
Hej Mette,
Mange tak for din hilsen.
Det der kan gøre forskellen er at den mel du måske har brugt ikke har den samme kvalitet ift at absorbere væde, udvikle glutenprotein og hæveevne over tid. Den kan simpelthen ikke holde så godt på lufthullerne i en ‘våd’ dej og falder derfor lettere sammen og bliver for våd.
Jeg vil anbefale at du prøver med 1 dl hvedemel mere ved næste bagning og derudover – hvis nødvendigt – kommer ekstra godt med mel på bordpladen når dejen skal foldes inden bagning.
Lad mig endelig høre om det lykkedes :)
– og tak for din søde hilsen, det er rigtig dejligt at høre ♡
Kh AC
Stadig ikke heeelt i skabet – men bedre.
Jeg tilføjede en spiseske maltsirup, jeg har fået af min mor. Her i lejligheden elsker vi både farven og smagen på det! Det skal helt sikkert prøves igen – med 2 dl ekstra hvedemel af den billige fra Netto :o)
Hilsen Mette
Hej AC
Nok engang et fantastisk “saftigt” bageopskrift, de smager vild godt ?
Jeg vil gerne skippe hele processen med at vende dejen og i stedet røre den på maskine til den kan bestå glutentesten ?
Hvis jeg gør det – hvordan er hæveprocessen så?
Hvor og hvor lang tid skal den stå?
Skal den efterhæve når bollerne er formet?
Er der andet jeg skal være opmærksom på?
Mh.
Susanne ?
Hej Susanne
Mange tak for din søde hilsen, det er dejligt at høre!
– og det er endelig bare at prøve det af, eksperimentere.
Hævetid vil jeg prøve med nogenlunde det samme, i køleskab og derefter et par timer på køkkenbordet hvor jeg holder øje med den ikke hæver over.
Efterhævning ved blød dej kan være tricky, da de kan flyde ud, så der er det endelig også at have tid til at følge processen og sætte dem i ovnen hvis du oplever de ikke kan holde formen ved efterhævning.
Kh AC
Det jeg ikke helt kan se af opskriften er hvor lang tid det egentligt er tiltænkt de skal være på køl.
Mine kom til at smage godt men lidt til den klæge side så helt optimalt blev de ikke, derfor vil jeg gerne prøve det andet ?
Mellem 3-7 timer – det behøver ikke være så præcist.
Prøv at komme blot 1-2 spsk ekstra hvedemel i og se om det hjælper lidt
Kh AC
Hej AK
Hvad betyder “Kim” for melet og den måde det arbejder på?
Jeg har fået fat i en Tipo 00 mel uden “Kim” og overvejer om det er grunden til jeg har fået problemer med noget af mit bageværk, incl disse boller?
Mh.
Susanne
Hej Susanne
At der er kim i mel er meget ofte et kvalitetstegn – for kimmet er fyldt med næring, mineraler og vitaminer. Det kan måske være derfor du oplever at brødet ikke gør helt som du gerne vil. Men prøv i første omgang at komme 1/2 – 1 dl mere mel i og se om det ikke kan lykkedes fint med det.
Kh AC
Hej Ann-Christine, jeg har prøvet at lave disse boller efter alle dine foreskrifter både surdej, folderi, hævning osv., og dejen boblede også flot op, endda også
på pladen lige inden de kom ind i ovnen. De blev virkelig gode, men der er slet ikke så flotte huller i dejen, som på dit billede. Det skal siges, at jeg er flyttet til USA og har brugt alm hvedemel i kombi med fuldkornshvedemel (jeg har ikke fundet andre meltyper hvor jeg bor), og ovnen er også en smule anderledes end derhjemme i DK. Hvad kan jeg mon gøre næste gang for at opnå samme tekstur som dine? Mange tak for en fantastisk blog.
Hej Anita,
Prøv evt at gå i en specialbutik ala whole foods marked eller lign – og spørg efter mel med højt glutenindhold. Jeg tror det vil gøre en forskel.
Prøv evt også at se videoen til denne opskrift: https://www.valdemarsro.dk/valnoeddeboller/ og se om der er lidt tips at hente der.
Tak for din søde hilsen
Kh AC
Skal dejen stå i køleskab, hvis jeg bruger maskine i stedet for at folde? Hvis ja – hvor længe?
Hej Carsten
Jeg lader den selv gerne stå i køleskabet omkring 4-7 timer, når den er rørt på maskinen og derefter hævning på køkkenbordet
Kh AC
TAK for dine altid virkeligt grundige opskrifter – især videoerne er med til at give et godt indtryk af teknikkerne. Selvom jeg har lavet meget mad i mange år, er surdej sådan noget sært sagnomspundet, hemmeligt halløj, som jeg aldrig har turdet kaste mig over! Nu er det lykkedes, men jeg har endnu ikke forsøgt at bage KUN med surdej, men nu forsøger jeg mig da lige med din opskrift. Med din meget grundige gennemgang tænker jeg, at det er min surdej den er gal med, hvis det ikke lykkes:-)
Hvor spændende! Jeg krydser fingre og håber det kommer til at gå rigtig godt.
Rigtig god fornøjelse og mange tak for din søde hilsen
Kh AC
Hej
Jeg er helt nybegynder i surdejsbagning. Jeg elsker kerner i mine hjemnebagte grovboller. Kan man tilsætte hørfrø, græskarkerner mm i en surdejsbolledej.
Hilsen Annette
Hej Annette
Du kan godt komme 1-2 spsk kerner i bolledejen, men jeg vil anbefale at du venter til næste bagning med at komme mere i og derefter tilføjer lidt ekstra fra gang til gang til du rammer der hvor dejen stadig er luftig og tilpas sej.
Kh AC
Mange tak for altid fremragende opskrifter!
Jeg har givet mig i kast med surdejsprojektet efter din opskrift, og jeg har fået en flot og livlig surdej op at køre nu. Men jeg har lidt svært ved at finde ud af, hvad jeg skal gøre med den ift. bagning.
Som jeg forstår det, så skal jeg til denne opskrift bruge 2 dl af den surdej, jeg har stående på køkkenbordet, som jeg så blander op med mere mel og vand. Herfra skal jeg så tage halvdelen og putte i køleren – bliver det så til min nye “moder-surdej”? Dvs. at det erstatter resten af den surdej, jeg havde på køkkenbordet? Eller skal den leve videre? Og er det nødvendigt at putte det i køleskabet, eller kan det leve videre på køkkenbordet som den første moder-surdej?
Beklager de mange spørgsmål – jeg er lidt forvirret over de mange generationer af surdej ;-)
Kh. Sara
Hej Sara,
Mange tak for din søde hilsen, det er dejligt at høre!
Ja, det er helt rigtigt at at den del du tager fra bliver til din nye ‘modersurdej’. Om du opbevarer den på køl eller på køkkenbordet er helt op til dig. Det her der skal mærkes og prøves lidt frem, så du kan se hvor den har det bedst hos dig.
Rigtig god fornøjelse
Kh AC
Hej☺️ Hvis man generelt vil erstatte gær med din surdej, hvor meget skal man så bruge i forhold til gær?
Tak for altid super gode og godt beskrevne opskrifter.
Vh Anne
Det kan man ikke sige noget helt generelt om, da det afhænger af brødet, temperaturer, hævetid mv.
Men endelig bare prøv dig frem og evt med udgangepunkt i denne opskrift :)
Tusind tak for din søde hilsen, det er dejligt at høre
Kh AC
Tak for opskrift. Vil bare sige at det er de bedste boller jeg nogensinde har smagt ! :-)
Hvor er det dejligt at høre! Tusind tak for din søde hilsen
Kh AC
Hejsa,
jeg har lige et spørgsmål til fremgangsmåden :)
Jeg har tænkt mig at lave den på røremaskinen, da jeg desværre ikke har tid til at folde den i denne omgang :( (har en gang prøvet uden held desværre…) Men er det så rigtig forstået, at jeg skal høre den på røremaskinen, sætte den på køl i nogle timer (hvor mange?) og derefter sætte den på køkkenbordet natten over? :)
Mvh Louise
Hej Louise,
Ja, det kan du fint prøve med – men det er jo endelig at holde lidt øje med dejen.
Kh AC
Så den skal hæve over 2 nætter ???
Jeg lader den hæve over en nat :)
Hej,
Kan det passe, at dejen er meget våd når man er færdig med at blande ingredienserne?
Du kan prøve om den ikke arter sig under den første hævning i køleskabet hvor du strækker og folder den flere gange. Hvis du stadig oplever den som mere våd end sej og smidig, så kan du drysse lidt ekstra mel over, mens du strækker og folder den.
Kh AC
Hej
Jeg bliver lidt forvirret over du skriver dybfryser surdejen op med lidt vand og mel. Du nævner ikke mængder.
Jeg er helt ny i denne verden med at bage hvedebrød med surdej, jeg bager rugbrød med surdej men her skal surdejen kun friskes op en gang ved at jeg gemmer en klat som røres sammen med rugmel og vand og så er den klar til næste bagning.
Vil du præcisere eller forklare, måske skære det lidt ud i pap for sådan en som mig ?
Mvh Heidi
Jeg bager ofte efter dine opskrifter? bager du nogle gange i en dampovn? Hvis du har erfaringer vil jeg gerne høre dem, da jeg selv får en om lidt?
Hej Dorthe,
Hvor er det dejligt at høre!
jeg har faktisk en ovn med dampeffekt, men skal nok prøve at være lidt bedre til at teste den mere af og så skal jeg gerne dele oplevelsen her på Valdemarsro på et tidspunkt :)
Kh AC
Hej A-C
Kan dejen tåle at stå i køleskabet længere end natten over? Hvis man nu gerne vil bruge bollerne som tilbehør til aftensmad og dermed bage dem sidst på eftermiddagen fx.
Tak for skønne opskrifter der altid fungerer :)
Susanne
Hej Susanne,
Ja, det kan den, hvis du blot lige holder øje med at den ikke hæver over, men det tror jeg nu fint går :)
God fornøjelse og tusind tak for din søde hilsen
Kh AC
Det virkede pænt uoverskueligt (hævetider, foldeteknik mm.) for mig som helt ny surdejsbager. Med et eneste surdejsforsøg bag mig (ud fra fri fantasi om, hvordan surdeje bør behandles), prøvede jeg din opskrift. I første forsøg, som lige er kølet af, startede jeg med at modificere din opskrift ved at tilføje havre- og chiagrød og bruge hvede- og tipo 00 mel + grahamsmel. Forholdet mellem meltyper og grødmængder blev på gefühl. Resultatet er fantastisk med sprød skorpe, sej krumme og ikke mindst flotte lufthuller. Resten af dejen er i ovnen nu som brød drysset med salt og peber med inspiration fra en af dine andre læsere.
Konklusionen er, at det er væsentligt lettere end jeg troede – og alle anstrengelser værd. Mig og gær er færdige med hinanden.
Hvor er det dejligt at høre du gav den en chance og det lykkedes så godt, det er jeg glad for at høre.
Tak for din søde hilsen
Kh AC
Hejsa!
Jeg er helt vild med smagen på de her boller, men jeg oplever meget ofte at min dej er alt for tynd og bollerne flader ud, når jeg får dem over på bagepladen. I din opskrift lyder det som om, dejen er meget mere håndterbar og jeg synes selv at den er meget flydende og klæg. Kan det have noget med surdejens alder og hæveevne at gøre?
Bedste hilsener
Ida
Det kan være du skal folde dejen lidt mere, prøv at se videoen til min opskrift på velnøddeboller for at se hvordan jeg skærer dem ud.
– og ellers prøv med en halv dl mere mel næste gang, det gør bollerne lidt mere bastante men også nemmere at håndtere til du får krammet på dem :)
Kh AC
I kølvandet af hele den her #surdejsammen kampagne (tak Micki Cheng), fik jeg et tip til at vide om surdejen har tempereret nok inden man deler den i 2 og stiller resten på køl. Man tager en skefuld af dejen og dumper i et glas med vand og hvis den flyder ovenpå, så er den klar ? jeg fandt ud af at min skulle stå lidt længere end en time, det afhænger vel af temperaturen derhjemme og hvor aktiv ens surdej er :) den står på bordet nu inden den skal på køl, og jeg er SÅ spændt på hvordan de her boller bliver!
Ja, præcis – der er ikke en 100 rettesnor for tid, for det kan afhænge af lys, temperatur, og aktivitet i surdejen, så det er et godt tip.
Rigtig god fornøjelse og så fedt med den surdejsbevægelse der er i gang i disse dage
Kh AC
Hej AC :) Nu ser jeg lige her midt i Corona tiden at jeg er løbet tør for alle former for sirup/honning? Kan man bruge sukker/sukkersirup i stedet? Har ikke lyst til at rende i supermarkedet bare for honning?
Pft og pas på jer selv i denne tid
Ja, ingen problem – det kan du stort set altid i mine opskrifter på brød eller boller
Tak for din søde hilsen og håber også du har det godt i denne mærkelige tid
Kh AC
Der er godt nok mange kommentarer, så undskyld hvis dette spørgsmål er stillet… hvad er mængden af opfrisket surdej – 2,5 dl? Jeg har en anden surdej nemlig.
Tak for en skøn side! ❤️
Ja, omkring 2 1/2 dl til bollerne her :)
God fornøjelse og mange tak for din søde hilsen
Kh AC
Hejsa! Skal dejen dækkes til når den står på køl og på køkkenbordet natten over? På forhånd tak – Mange hilsner Birgitte – der er helt ny med surdej, så krydser fingre ??☺️
Ja, blot med et rent klæde eller et låg til skålen.
God fornøjelse
Kh AC
Ser lækkert ud! Kan man evt gøre bollerne klar på bagepladen om aftenen før, og så bage dem om morgenen?
Det vil de ikke kunne klare så længe, da de nok vil flyde ud efter noget tid og blive flade.
Kh AC
Hej
Jeg er ved at lave surdej efter din opskrift. Når den er klar vil jeg bage dine surdejsboller, men kan se at der skal 2 dl surdej til. Derfor er jeg nu i gang med at lave to gange surdejsom formentlig svarer til 2 dl. Kan jeg bare gå i gang og bruge de 2 dl?
Hilsner Mette
Du skal gerne gemme lidt surdej til at fortsætte din surdej med. Det kan være alt fra en dl til et par spsk.
Kh AC
Vil blot fortælle at surdejen lykkedes, ligesom surdejsbollerne også blev gode. Tak for god opskrift af surdej- glæder mig til at forsøge med rugbrød. Kan man bruge din opskrift uden at tilsætte gær?
Tak for fin hjemmeside og for dine hurtige svar.
Hej Mette
Så skønt at høre.
Ja, det kan du godt med rugbrødet, jeg har ikke helt taget tid på hævetid og mængde, det har været lidt på slump, så prøv dig endelig frem. Evt lade det hæve natten over i køleskab i formen og derefter 4-5 timer på køkkenbordet inden bagning
God fornøjelse og mange tak for din søde hilsen
Kh Ann-Christine
hvad er det for røremaskine du bruger? min 300w Kenwood major kæmper godt nok og skal bindes fast for at ikke hoppe ned fra bordet, så tænker at den nok desværre ikke holder så længe til :-( den har været god i mange år….
Hej Tine,
Det har jeg skrevet mere om her: https://www.valdemarsro.dk/mine-bedste-koekkenmaskiner/ og her: https://www.valdemarsro.dk/koekkenmaskine/
Kh AC
Hej – ligeså nemt det er at lave surdej ligeså besværligt er det at bage!
Jeg tror jeg finder gæren frem igen! Har læste masser af råd og opskrifter, men men… Fandt bl.a. en “nem for nybegyndere” – hvis jeg havde printet den ud havde jeg fået 4 tætskrevne sider! ?
Men jeg ynder dine sager – bortset fra ovenstående! ????
De bedste fra Flemming. ☀️
Hej. Kan man bruge grahamsmel i stedet for ølandshvedemel? Eller noget andet?
Mvh Laura
Ja, det kan du sagtens
Kh AC
Tak for lækker opskrift!
har lige lavet min første surdej + surdejsboller, og blev en kæmpe succes ift. det er min første gang, og jeg er normalt ikke vant til at være i køkkenet #corona.
Jeg lavede en lille ups’er under ”Vigtigt – fold dejen, mens den står på køl”. Jeg kom til at blande dejen om aftenen, og havde derfor svært ved at skulle folde dejen mens den står på køl, uden at det skulle blive langt over midnat… Jeg nåede dog at lade den stå i en time efter jeg havde blandet dejen, og så nåede jeg at folde dejen 3 gange imens den stod på køl. Jeg valgte at lade den komme på køl natten over. Jeg tog dejen ud fra køleskabet tidlig morgen dagen efter, og fik alligevel formået at få nogle lækre surdejsboller på bordet om eftermiddagen!
Det fortæller lidt om, at man bare kan tage den på mavefornemmelsen og eksperimentere, som du selv skriver!
Jeg skal bruge min næste portion til surdejspizza :D
Hej Mia
Hvor er det dejligt at høre og godt det lykkedes fint. Der er heldigvis mange kringlede veje til et godt brød og surdejsbageri, så det er så skønt når man prøver sig frem og det lykkedes.
Rigtig god fornøjelse med surdejspizzabagningen
Kh AC
Hej Ann-Christine.
1. Elsker din blog, det har længe været favoritten herhjemme.
2. Kan læse mig frem til at du bruger en brødboks med trælåg til at opbevare dine boller i. Har selv lige fået fat i en fra bodum med en luftventil, men jeg ligner et stort spørgsmålstegn, for hvordan skal jeg “installere” den til at være god til opbevaring af nybagte baller, så de holder sig godt uden at mugne?
God dag, og tak for bloggen.
Hej Nikita
Mange tak for din søde hilsen, hvor er det dejligt at høre ♡
Jeg kender ikke brødkasserne fra Bodum, så jeg ved ikke helt hvordan den fungere. Men jeg tænker der er godt at der ikke er helt tætsluttet i kassen. I min brødkasse ligger låget på og slutter ikke tæt, så luften kan ventilere og dermed holder brødet sig friskere og mugner ikke. Lad endelig bagværket køle helt af på en rist inden den kommes i brødkassen
Dejlig dag til dig
Kh Ann-Christine
Hov mente selvfølgelig boller, og ikke baller ???
Uh er spændt på at prøve. Men er lidt forvirret: Skal der både bruges 5 dl hvedemel og 360 gram hvedemel?
Der var en kortvarig fejl i opskriftsvisningen, det er rettet nu :)
Dejlig dag til dig
Kh Ann-Christine
Hej,
Jeg har bagt et par gange med surdej og er derfor ny i surdejsverdenen. Når jeg læser din opskrift på surdejsbollerne, så skriver du at man, til at begynde med, skal tage 2 dl klar surdej, røre op med mel og vand og lade det stå en time, før man rører resten af dejen.
Jeg kan ikke gennemskue om denne klare surdej bare må komme direkte fra køleskabet eller om man bør tage sin surdej ud af køleskabet nogle timer inden og evt fodre den, inden man starter på opskriften?
God gråvejrsdag
Kh?
Hej Marie
Det er en god ide at tage surdejen ud inden bagning, lade den få stuetemperatur, fodre den og vente nogle timer inden den bruges til dejen.
Det kan måske lyde lidt omstændigt, men prøv dig endelig frem – det behøver ikke være så nøjagtigt med tiderne og man kan justere meget i den anden ende med hævetid på brødet osv.
God fornøjelse
Kh AC
Hvor længe skal dejen være på køl og over hvor lang tid foretages disse 4-5 foldninger?
Mvh
Ulla
Den kan fx være på køl i mellem 2-5 timer og i det interval foldes den flere gange.
Kh AC
Hej :)
Det er en skøn opskrift. Sjældent har jeg fået lækrere og mere velsmagende boller :)
Hvis jeg skal lave dobbeltportion, skal jeg så bruge hele portionen surdej, i stedet for at tage halvdelen fra? ☺️
På forhånd tak.
Vh Mette
Hvor er det dejligt at høre, tak for din søde hilsen :)
Tag gerne 2-3 spsk surdej fra, så er der til at fodre videre på til næste bagning.
God fornøjelse
Kh AC
Din surdejsboller( og surdej) fungerer bare godt de bedste jeg længe har smagt
SÅ dejligt at høre! Tusind tak for din søde hilsen, det er jeg glad for.
Kh AC
Hej AC
Jeg har en surdej stående på femtedagen på mit køkkenbord, som forhåbentlig er klar til at blive til boller i dag! Jeg har (desværre) en gasovn og ville høre, om du har nogen idé om, hvordan jeg bedst bager bollerne i sådan en?
Tak for alle dine god opskrifter :-)
Jeg har desværre ingen erfaring med gasovn, så der må jeg være dig svar skyldig.
Skulle jeg forsøge det, ville jeg i første omgang prøve med en konstant temperatur på 225-230 grader.
Tak for din søde hilsen og rigtig god fornøjelse med det
Kh AC
hej – jeg er nybegynder i kunsten at bage – har nu fået surdej af min nabo og vil gerne bage bollerne på surdej . Jeg har glædet mig til at se din video om at “folde” dejen , men istedet dukker der en video op med opskriften på valnøddeboller – ser nu osse godt ud men – men hvor blev den af ?
Vh Janne
Det er i videoen på valnøddeboller at jeg viser hvordan jeg folder dejen :)
Kh AC
Hej, tak for alle dine lækre opskrifter! Jeg har lige lavet mig en færdig surdej til denne opskrift, og der står der skal bruges 2 dl færdig surdej, men når jeg kigger på min egen surdej, ser der ikke ud til at være 2 dl..Jeg undrer mig over det, da jeg har fulgt opskriften, måske du kan forklare det?
Hej Ann-Christine :)
Jeg har forsøgt mig med surdej for første gang denne uge, og jeg bagte med den med din surdejsbolle-opskrift.
Men jeg kan ikke få bollerne til at blive luftige og fyldt med de der lufthuller. Ved du, hvad jeg gør forkert? :)
På forhånd mange tak!
mvh Sissel
Hej Sissel,
Måske prøv med et andet melmærke / fold dejen flere gange / lade den hæve lidt længere. Eksperimenter med opskriften over nogle gange.
Du kan også prøve at tilsætte blot 2-3 g gær til at kickstarte surdejen til at starte med.
Kh AC
Tak for nogle gode opskrifter, er blevet inspireret meget af det, gemmen tiden.
Jeg har bagt dine surdej boller her til morgen, ( for første gang)
Selve surdejen havde jeg laver fra Meyers opskrift.
Men resten er fra dig, har sat min dej til hævning på min altan natten over.
Syntes den var ret våd her til morgen, men havde hævet meget.
Så med 2 sker blev det lagt på bagepladen. De hævet og blev luftig samt smagte fantastisk.
Dejligt at prøve noget nyt i disse covid-19 tider og have tid til det.
Hvor er det dejligt at høre! Tak for din søde hilsen
Kh AC
Hej Anne-Christine,
Lige hurtigt: når man stiller den mixede dej på køl i denne opskrift, skal den så dækkes af film eller viskestykke?
Den skal tildække, ja :) fx låg, tallerken eller viskestykke
Kh AC
Hejsa
Hvad kan sigtet ølandshvedemel erstattes med?
Tænker at sigtet mel ikke er det samme som sigtemel.
Prøvede denne opskrift i går og fik de lækreste surdejsboller i dag ;) ;) super gode !!
Hvor er det dejligt at høre!
Mange tak for din søde hilsen og tilbagemelding på opskriften
Kh Ann-Christine
Hej
Det kunne være rigtig fedt hvis du lavede en video af både hvordan du laver og passer surdejen, og selvfølgelig også hvordan man så laver disse surdejsboller uden gær ? Din video med ‘de bedste boller’ er nemlig super god! Og synes det er mega svært med konsistensen på både surdej og surdejsbollerne.
Kh Anne
Hej Anne
Tusind tak for din søde hilsen :) Det vil jeg mægtig gerne få lavet, når der er lidt mere tid igen til at lave flere videoer.
Kh AC
Hej. Super god opskrift på både surdej og boller, så tusind tak for det.
Jeg har nu prøvet at bage bollerne 2 gange. Første gang, tror jeg måske, jeg havde for lidt mel i, da de klaskede lidt sammen på pladen og blev lidt flade, dog smagte de rigtig godt.
Anden gang tilføjede jeg en anelse mere mel, men der blev bollerne klæge i midten, og jeg følte ikke helt, jeg kunne give dem mere i ovnen. Jeg tilføjede dog ikke meget mere mel, og synes det er svært at “forme” dejen, hvis der er for lidt mel i.. Første omgang foldede jeg lidt flere gange aftenen inden.. Kan det være det, der har manglet anden gang? Har du en idé til, hvad jeg måske kan gøre anderledes?
Hej Sara,
jeg tror måske du skal bruge lidt mere mel på bordpladen, når dejen tages ud af skålen efter hævning og skal foldes. Så tror jeg du oplever den er væsentligt nemmere at håndtere.
Jeg oplever selv det gør en væsentligt forskel at folde dejen adskillige gange om aftenen. Alternativt kan du røre den på røremaskine i 10 minutter, så den er grundigt gennemæltet. Det kan også gøre det.
Kh AC
Tusind tak for lækker opskrift.
Når jeg laver din surdej så følger jeg opskriften til punkt og prikke og den bliver så fin. Jeg ender dog kun med cirka 1 dl færdig surdej? Her i opskriften står der jeg skal bruge 2 dl færdig surdej så jeg ender med at måtte bruge det hele og der er intet at gemme fordi jeg kun har 1 dl. Er det fordi jeg skal lave dobbelt af din opskrift på surdej eller hvad tror du jeg gør galt ?
Hej Jeanne. Jeg oplever fuldstændig det samme. Det er meget mystisk. Nu er jeg simpelthen begyndt at lave en større portion surdej end den der står i opskriften…Mange hilsner fra Nina
Det ved jeg sørme ikke … jeg synes jeg plejer at have knap 3 dl surdej af opskriften.
har du frisket den op osv.
Kh AC
Hej, jeg oplever tit at mine boller ikke bliver helt luftige nok – at der er nogle “usagte klumper” i nogle af bollerne. Har dette noget at gøre med
1) min surdej (den bestod “flydetesten”),
2) at jeg ikke har æltet godt nok (har ikke en røremaskine) eller
3) at min ovn ikke er god nok (jeg har en miniovn med maks 230 graders varme)
Skal dejen i denne opskrift æltes eller bare røres rundt med en ske? (Udover foldning selvfølgelig) :-)
Hej Caroline,
Det lyder næsten til at enten surdejen eller dejen ikke er rørt godt nok sammen. Prøv at tilsætte mel lidt efter lidt, og rør så det opløses ordentligt, så tror jeg du oplever et andet resultat.
Kh Ann-Christine
Er det også muligt at folde dejen i skålen, så dejen ikke kommer ud på bordet?
Ja, det plejer jeg at gøre
Kh AC
Hej Ann-Christine,
Jeg kan simpelthen ikke få farve i mine boller, uanset hvor længe jeg lader dem bage. De er vare blege ‘grålige’. Og det er ikke ovnen. Hvad mon jeg gør galt?
Men smager de godt? :)
Det kan være melet, – men du kan evt forstøve dem med en lille smule vand inden de kommer i ovnen.
Kh AC
Normalt kommenterer jeg ikke på opskrifter, men wauw, det måtte jeg bare gøre her! Havde fulgt nogle andre opskrifter som bare ikke virkede for mig, da jeg kom i tanke om din side (som bare altid har de bedste opskrifter), og SELVFØLGELIG virkede det denne gang! En fantastisk, udførlig opskrift med den bedste beskrivelse på hvordan man gør. Det var jo næsten nemt.
Og resultatet som jeg sidder og nyder nu, er ualmindeligt lækkert! Tak!
Hvor er det dejligt at høre! Tusind tak for din søde hilsen og fine tilbagemelding på opskriften
Kh AC
Tusind tak for en virkelig god opskrift på både surdej og -boller! Bollerne er så skønne – og supernemme når man først har lavet dem et par gange.
Mange tak for din fine tilbagemelding på opskriften, hvor er det skønt at høre :)
Kh AC
15 gr. salt virker umiddelbart af ret meget
Det passer glimrende til dejen :)
Surdejsboller uden gær bages med din surdej som der er henvist til ved opskriften på bollerne.
Der står i bolleopskriften hvordan man laver surdej til bollerne og hvordan man skal tage 1/2 delen fra og gemme til næste gang.
Næste gang man skal bage er det jo så ikke samme slags surdej som den man startede med, ide den jo kun består af hvedemelet.
Den man startede med er jo rugmel – fuldkornshvedemel – hvedemel.
Hvordan hænger det sammen.
Er kun nået til 4. Fodring. Så jeg er spændt. Det ser lovende ud, med godt liv i den.
Mvh Lars
Hej Lars,
Ja, det er rigtigt – men jeg synes selv det ikke betyder det mindste om de bliver blandet, det fungere stadig glimrende og det kommer sig ikke så nøje :)
Det er jo altsammen en smagssag, så endelig gør hvad du synes er bedst og fungere bedst med din surdej.
Håber det bliver godt og du får bagt noget lækkert brød
Kh AC
Ok – vil det så sige at den 1/2 del man tager fra skal fodres ligesom da man startede med at lave den 1. surdej. Dvs rugmel – fuldkornshvedemel – hvedemel og vand i 5 dage før den er klar igen?
Mvh
Lars
Nej, når den først er klar kan du stort set friske den op fra dag til dag og sagtens bruge den til bagning på daglig basis.
I så fald lader du den blot stå på køkkenbordet mellem bagningerne.
Kh AC
Nu har jeg efterhånden bagt dine surdejsboller nogle gange og det undre mig at der skal ca 150 gr mere mel i ? Er der en logisk forklaring eller ? Og jeg vil sige at jeg er meget opmærksom på at vejre rigtig af
Hvad mener du med 150 g mere mel i?
– at du kommer 150 g mere mel i end i opskriften. Jeg synes det passer meget godt med mængden, men det kan variere en smule.
Kh AC
Hejsa
Når du skriver stå tildækket, er det så bare med et klæde over eller tildækket med et lukket låg??
Tak for masser af inspiration!
Mange tak for din søde hilsen.
Jeg gør enten eller, med ved låg lader jeg det lægge løst på så det ikke slutter tæt.
Kh AC
Hvordan laver man dobbeltportion i forhold til surdejen.
Hej Ann-Christine
Jeg er igang med disse surdejsboller for første gang, og glæder mig meget til resultatet. Jeg er lidt i tvivl om en enkelt håndtering. Du skriver at mens dejen er i køleskabet skal den tages ud og foldes. Skal den ud på køkkenbordet? Eller er det med dejskraberen i skålen?
Vh Winnie
Hej Winnie
Det er blot med en dejskraber i skålen eller blot hive op i dejen og folde den. Den vil efter kort tid være så elastisk så det fint hænger ved og lader sig gøre uden en dejskraber.
Kh AC
Tak for svaret?
Det var præcis det jeg endte med at gøre.
Hold nu op nogle lækre boller. Det er bestemt ikke sidste gang de bliver bagt i min ovn?
Skønne opskrifter du har, tak for dem.
Hej Ann-Christine
Fantastisk vejledning til bagning af surdejsboller – Tak <3
Jeg vil gerne bage dobbeltportion surdejsboller her i weekenden til min store dejlige familie. Jeg vil dog helst ikke bruge hele min surdej ;) Hvordan løser jeg den, så jeg stadig har surdej efterfølgende?
Kh Signe
Mange tak, det er dejligt at høre :)
hvis du ikke skal bage igen lige med det samme derefter, kan du blot gemme 1-2 spsk og fodre dobbelt videre på indtil mængden ersom du vil have den,
Du kan også fodre den lidt ekstra nu så portionen af surdej bliver større samlet set.
Kh AC
Hej Ann-Christine
I videoen (De bedste boller – på røremaskine inkl glutentest) bruger du lidt gær i dejen. Men på din hjemmeside Valdemarsro, er opskriften (Surdejsboller uden gær) uden gær, men med 2 dl surdej, og ikke kun 2 spsk. Er det to forskellige opskrifterne, eller….Jeg kom til YouTube videoen ved at bruge linket i din opskrift
Hej Laila
Det er to forskellige opskrifter, men du kan fint lave en kombination af dem og lade sig inspirere af begge – hvis du vil bage med surdej
Kh AC
Amen for pokker – du gør det igen!
Jeg har fulgt dig og dine lækre opskrifter igennem flere år og de har været fantastiske!
Jeg er først gået igang med at bruge surdej for lidt tid siden og måtte bare prøve dine boller og heldigvis for det!
Hvor smager de fuldstændig fantastisk! Jeg bruger en lidt andet mel, men samme forhold og æltning osv. gør, at de sidder lige i skabet!
Mange tak for endnu en lækker opskrift Ann-Christine!
Hej Jacob,
hvor er det dejligt at høre! Mange tak for din fine hilsen, det er jeg glad for :)
Skøn dag og god sommer til dig
Kh Ann-Christine
Har nu lavet bollerne et utal af gange og de er fantastiske! Men jeg kunne godt tænke mig at bage et helt brød af samme mængde dej… har du et bud på bagetid og temperatur?
Hej Trine,
Hvor er det dejligt at høre!
Jeg har bagt den nogle gange som grydebrød Det bliver rigtig lækkert.
Ellers ville jeg bage brødet i en ovn ved varmluft eller varmluft/damp ved 210-220 grader i 30 minutter og derefter skrue op til 230 grader i 10-15 minutter eller til brødet lyder hult når der bankes på det. Bagetiden i de sidste 10-15 minutter kan variere lidt efter ovn, så tjek endelig om det lyder hult.
Kh AC
Jeg ønsker mig dl målene fremfor gram målene på den her opskrift. Det gør det så meget nemmere når du gør det. Krydser fingre :)
Hej, jeg har bagt med din opskrift i et halvt år nu. Kom godt igang et stykke tid inden Corona og det var jo perfekt timing at kunne bage sådanne lækre boller.
Nu vil jeg gerne lave tredobbelt portion til en fødselsdag – hvordan gør jeg det. Bare tredobler mængderne med samme surdej – vil det virke? Eller skal jeg lave 3 enkeltportioner? Og hvordan gør jeg det med den surdej jeg har liggende?
Dejligt at høre!
Jeg vil fint mene at du kan lave 3x dej til surdejsboller og dele den i to, så de hæver i to skåle.
Mht surdejen så kan du blot lade være med at tage så meget fra, gøre portionen til større Til bagningen.
God fornøjelse
Kh Ann-Christine
Hej :)
Kan man benytte helt almindeligt hvedemel og fuldkornshvedemel ?
Tak!
Hej Kristina,
Jeg oplever der er stor forskel på kvaliteten af hvedemel og fuldkornsmel, og det gør en forskel på resultatet – men ja, du kan godt bruge en alm sigtet hvedemel og en fuldkornshvedemel.
Kh AC
Hej :) skal prøve at lave lave dine surdejsboller i weekenden. Skal de kun hæve 8-9 timer på køkkenbordet, eller må de godt stå i 11 timer på køkkenbordet inden de kommer i ovnen? ?
De kan godt stå lidt længere tid, alt afhængig af hvor meget krudt der er i surdejen, ellers kan du evt stille dejen på køl en times tid eller to til at starte med.
Kh AC
Tak :) du skriver man skal tage fodre sin surdej inden og lade den stå i en time. men min når ikke at vokse på en time. skal jeg vente med at bruge den til at den er hævet eller er det fint nok?
du skriver man skal tage fodre sin surdej inden og lade den stå i en time. men min når ikke at vokse på en time. skal jeg vente med at bruge den til at den er hævet eller er det fint nok?
Jeg ville lade den stå lidt længere til du vurdere den er klar :)
Kh AC
Hej Ann-christine
Vil gerne lave disse boller, og har netop fulgt din opskrift på surdej, som jeg tror er bageklar nu efter en uges tid. Dvs den kommer ikke inde fra køleskabet. Kan jeg så springe det allerførste skridt over, hvor den skal stå en time på køkkenbordet efter at blive blandet sammen med mel og vand?
Og hvad er det helt præcist man kan springe over hvis man rører dejen i 15 min? Er det både foldning og køleskabstid? Og kan man bruge håndmixer i stedet for røremaskine? For sådan en smart sag ejer jeg ikke ? jeg fisker lidt efter om man kan reducere tiden væsentligt, og feks starte om morgenen og få friske boller til eftermiddag.
1000 tak for dine gode opskrifter og din fine app.
Mvh Pernille
Hej Pernille,
En håndmikser kan ikke klare det, så jeg vil anbefale foldemetoden. Det er slet ikke så besværligt som det lyder.
En surdej skal gerne have god tid, men du kan jo sagtens snyde en smule og komme 5 g gær i, så kickstartes hævningen og du kan fint starte om morgenen og have boller om aftenen. I så fald behøver du heller ikke lade den stå i noget tid efter at blive blandet, men kan bruge den direkte. Prøv dig endelig frem og eksperimenter, det giver de bedste resultater over tid :)
Kh AC
Det var dog nogle dejlige boller, de smager virkelig godt, er luftige med mange luft lommer indeni, sprøde, men stadig bløde at trykke på. Konen mente det var det bedste brød jeg nogensinde har bagt.
Et par tweaks jeg lavede; jeg brugte en surdejs starter der var på peak (5 – 6 timer efter fodring) og smed den direkte i skålen med ingredienser og udelod altså det første trin i opskriften, jeg brugte ca 2.5 dl starter. Jeg brugte rugmel og “brød mel” da jeg bor i udlandet og ikke har helt samme udvalg som derhjemme. Ellers blev opskriften fulgt, med foldninger hver 30 – 45 minutter, afhængig af hvordan det lige passede ind i resten af min aften.
To spørgsmål mht frysning; skal de fryses med det samme de er kølet af, og skal de tø op inden de ryger i ovnen igen?
Mange tak for hjælpen og for den lækre opskrift! Mums!
Hej Anders
Mange tak for din fine hilsen. Det er dejligt at høre!
Det er altid godt at fryse boller ned mens de stadig er lune og helt friskbagte, når du tager dem op fra frys igen lader du dem tø i 30 minutter på køkkenbordet og efter stænker dem med koldt vand fra vandhanen inden de varmes i ovnen – så bliver de stort set som friskbagte :)
Kh AC
Hej Ann-Christine
Sikke en fremragende opskrift. I disse corona tider er den slags opskrifter lige hvad der skal til i pauserne i arbejdet.
Opskriften fungerede perfekt. Jeg havde selv startet en surdej efter din opskrift og prøvede først et rugbrød og nu disse boller. De var helt perfekte; kæmpe store lufthuller, sprød skorpe og dejligt ‘svampede’ indeni. Jeg anvendte kun almindelig (dog økologisk) hvedemel.
Bollerne blev serveret til brunch til min datters 18 års fødselsdag og fik prædikatet mine bedste boller nogensinde.
MVH Michael
Årh, hvor skønt! Det er jeg glad for at høre :)
Mange tak for din fine hilsen og gode tilbagemelding på opskriften
Kh Ann-Christine
Hej Ann Christine – tak for din opskrift – jeg har brugt den nogle gange og har fået fine lækre boller med en god smag. Dog er de lige til den fugtige side når jeg skærer dem over og er faktisk bedst når de lige er ristet. tror du jeg skal bruge mere mel eller længere bagetid for at få mindre fugtige. jeg bruger røremaskine når jeg laver dem.
Bedste hilsener Vibeke
Hej Vibeke, det kan være det er en smagssag eller at du måske blot skal give dem 2-3 minutter mere eller et par spsk ekstra mel, det er endelig bare at eksperimentere med det til du synes de er helt som du synes de er bedst :)
Rigtig god weekend
Kh AC
Hej!
Jeg har fulgt din surdejs fremgangsmåde. Min surdej hæver godt, der er bobler i og den dufter som den skal. Den kan bare ikke bestå flyde-testen! Jeg er på dag 7 og jeg har fodret den hver dag siden dag 3.
Har du nogen ide om, hvad der skal til eller hvad der kan være galt?
Mvh. Tina Hansen
Hejsa. Har du prøvet at give bollerne lidt damp når du sætter dem ind? Skal bage dem i morgen tidlig og overvejer at gøre det, men vil heller ikke fucke (beklager, kunne ikke lige finde et bedre beskrivende ord) bollerne op…
Hej Maja
Ja, det gør jeg ofte gerne, damp ved 225 grader i ovnens dampfunktion – og det bliver lækkert, så det kan du sagtens.
Min ovn har en funktion med varmluft og damp som kører på skift og er skøn til bagværk.
– jeg skriver det bare ikke ind i opskriften, for jeg kan godt lide at man kan være med på opskrifterne uden at skulle have specielle redskaber eller funktioner.
Kh Ann-Christine
Hej Ann-Christine.
Nu har jeg efterhånden lavet de her surdejs boller nogle gange, men jeg oplever at når jeg tager dem ud af ovnen er de klæ, det er lidt kedeligt..
Har du er bud på hvad jeg måske gør forkert?
Vh Mira
Hej Mira
Jeg tror næsten det er blot at bruge måske 1-2 spsk ekstra hvedemel og så måske give dem lige et par få minutter længere i ovnen.
Lad dem gerne køle næsten helt af inden du skærer dem over.
Kh AC
Vil bage dem i morgen og igen dagen efter. Skal surdejsresten så stå fremme til i morgen og ikke på køl? På forhånd tak :)
Hej
Hvis jeg vil lave dobbelt portion, skal jeg så bruge dobbelt surdej også? Hilsen en nybegynder
Hej,
Jeg er nybegynder med surdejsboller. Har nu fulgt denne opskrift 2 gange, og desværre ikke med stor succes. Det er som om dejen ikke rigtig hæver, og de bliver ikke ordentlig gennembagt…. hvad gør jeg forkert?
Jeg opbevarer surdejen i glas i køleskabet og fodre den ikke mellem bagningerne bør jeg gøre det?
Hilsen Lene
Hej Lene,
Nu har jeg ikke set din surdej eller ved noget om hvor meget erfaring du har med surdejsbagning. Men det lyder umiddelbart til at det er surdejen der skal arbejdes lidt med.
Kh AC