Gå til forsiden
Menu

Koldhævede boller

koldhaevede-boller

De sidste par uger har jeg eksperimenteret lidt med koldhævede boller. Mine kriterier har været, at de skulle være super lækre, super nemme, sprøde udenpå og med en luftig og lettere sej krumme med masser af lufthuller. Bollerne skulle kunne laves på 5 minutters samlet arbejdstid og ellers passe sig selv. De skulle kunne laves uden røremaskine og uden at skulle røre ved dejen med fingrene – ja og så måtte de gerne kunne varieres lidt med forskellige meltyper, kerner, nødder osv.

Jeg har bagt denne type boller i årevis, men uden at være helt bevidst om mængder og ovntemperaturer, det har været lidt på gefühl fra gang til gang. Det lykkedes at nedskrive min opskrift nu – og det er langt fra rocket science, tværtimod er det super nemt og der er et utal af variationsmuligheder. Det handler helt enkelt bare om vand, gær, salt og mel og en meget varm ovn. Det kan dog anbefales at bruge noget rigtig godt mel, det gør virkelig en kæmpe forskel!

Dejen røres sammen om aftenen. Det tager omkring 3 minutter. Så sættes skålen blot i køleskabet overdækket med vitawrap eller en overskåret frysepose og et rent viskestykke. Næste morgen tændes ovnen på max varme som det første og bollerne sættes på en bageplade med bagepapir. Når den er varm sættes bollerne i ovnen, skru ned for varmen og 15 minutter senere er der nybagte boller. Det er da nemt.

Jeg har beskrevet opskriften detaljeret længere nede.

paaskeaeg-med-frugtfarve

Her i påsken har vi spist bollerne med pink påskeæg til. Det er super nemt at trylle lidt magi i morgenmadsæggene, og det kan også sagtens gøre en hvilken som helst weekendmorgenmad med blødkogte æg lidt festligere. Bare et dryp frugtfarve i gryden sammen med æggene, når de koges.

Opskrift på en plade koldhævede boller, ca 12 styks.Udskriv opskrift

Opskrift på en plade koldhævede boller, ca 12 styks.

  • 5 dl koldt vand
  • 20 g gær
  • 3-4 dl hvedemel
  • 5 dl grahamsmel
  • 1 dl ruggryn (kan også erstattes af havregryn, nødder, korn og/eller frø)
  • 1 tsk salt

Om aftenen: Vand og gær kommes i en stor skål og gæren røres ud i vandet. Tilsæt grahamsmel og ruggryn. Rør rundt med en grydeske, tilsæt 3 dl hvedemel og salt. Rør og mærk efter om dejen kan klare 1 dl hvedemel mere. Dejen skal være til at røre i, men uden at være for flydende. Dæk skålen med vitawrap eller en overskåret frostpose og et rent viskestykke og sæt skålen i køleskabet.

Om morgen: Tænd ovnen for max varme varmluft. Tag dejen op med en spiseske og sæt dem på en bageplade med bagepapir, pensl med vand. Når ovnen er varm sættes bollerne i ovnen og skru så temperaturen ned til 225 grader. 15 minutter senere er der nybagte friske og sprøde boller.



195 kommentarer

  • Sofie skrev:

    De ser super lækre ud og er jo også lige efter mine kriterier på nemme, lækre boller :) de må prøves!

  • Julie skrev:

    Hej Ann-Christine.
    Selvom jeg har fulgt din blog længe, har jeg endnu ikke rost dig for dit store arbejde. Elsker din blog og du inspirerer mig meget rent kulinarisk. Din blog er virkelig hyggelig og du forstår at skabe en beundringsværdig stemning om det mindste hverdagsprojekt. Jeg er kun 20 år, er lige flyttet hjemmefra og selv om jeg har lyst til at gå i krig med alle dine lækre opskrifter, så tillader studiebudgettet det desværre ikke. Jeg tænkte på om du ikke kunne have lyst til at lave nogle studievenlige lækre hverdagsretter? Jeg er vild med din zucchini bolognese – den hitter også tit ved veninderne hvis vi skal lave lidt nemt ;)

    • Hej Julie,
      Tusind tak, det er jeg virkelig, virkelig glad for at du synes, og det er virkelig sødt af dig at skrive det til mig.
      Jeg har en del budgetvenlige opskrifter i min opskriftssamling. Fx supper, brød og salater med kål og jeg skal nok tænke ind i flere budgetvenlige opskrifter løbende også :)
      Kh Ann-Christine

  • ísbjörg skrev:

    Jeg eeeelsker selv at proppe mit bagværk med div. revet grønt – squash, gulerødder, you name it. Tror du det ville fungere i de koldthævede boller, eller vil det blive noget underligt noget? Lige meget hvad, er det helt sikkert en opskrift der skal prøves af meget snart! :-) God påske! Mvh Ísbjörg

    • Det kan man sagtens. Jeg synes også det er super lækkert med gulerødder og squash i bagværk. Da det afgiver en del væske, så skal man nok enten undlade en smule vand eller tilføje lidt mere mel.
      Kh Ann-Christine

  • Jette skrev:

    Hos os bringer farvede blødkogte påskeæg også lykke :) Og ja, der skal ikke så meget til for at skabe magi og dermed glæde! Æggene kan forresten også farves ved at putte lidt løgskaller i kogevandet.

    1000 tak for en hyggelig og inspirerende blog :) Bruger den flere gange om ugen – særlig som inspiration til madplanen, som jeg også printer ud herfra!

    Kh Jette

  • Uhm, nem og lækker opskrift! Den må jeg prøve :-)

    Tak for en skøn og inspirerende blog!!

    Knus john-a // jonnaboe.blogspot.com

  • Christina Wonsbeck skrev:

    Dejlig inspiration på sådan en højhellig mandag, hvor man lige så godt kan give sig til at bage :)

  • Jannie Rimmer skrev:

    Herhjemme bager vi også vores egne koldt-hævede boller hver weekend og nogen gange i løbet af ugen. Det har også taget mig en del tid og øvelse, at få dem helt rigtige. Rigtige for mig er når de er dejlig luftige og fuld af huller. Sådan lidt ciabatta-agtig:-) Jeg arbejdede på et tidspunkt sammen med en kok, som bagte de lækreste ciabatta brød. Jeg blev vildt frustreret over, hvor nemt han tryllede lækkert brød ud af ovnen, selvom det var samme opskrift som jeg brugte. Han lærte mig en smule om ælte-teknik og jeg fandt ud af, at det er vigtigt at arbejde luft ind i dejen, for at få et godt resultat.

    Så det gør jeg nu, og det giver et super resultat. Hvis jeg kort skal beskrive hvad jeg gør, så “skovler” jeg grydeskeen ind under dejen og løfter den lidt, så der kommer en lille luft-lomme under dejen nede i skålen. Dette gentages mange gange og der vil forekomme bobler inde i dejen som arbejder sig op mod overfladen. Håber det er til at forstå:-) Men det giver altså en super bolle.
    Den opskrift jeg følger er sådan ca.:
    15 g gær
    ½ L vand
    500 g øko hvedemel (alternativ 400 g + 100 g grahamsmel)
    100 g durummel
    2 tsk havsalt (kommes i dejen når der er tilført lidt mel i vandet, ellers kan salten vist ødelægge nogen af gærcellerne).

    Det hele røres sammen og dejen drysses med lidt mel inden skålen puttes i en plastikpose med klemme og stilles i køleskabet til næste dag.

    Den minder meget om din, men nu får du også lige min (inkl ælte-foreslag;-))

    KH J

    • Hej Jannie,
      Uhm, det lyder som en dejlig opskrift og tak for tips med ælteteknik. Jeg har prøvet den (eller noget lignende) nogle gange. Det er så genialt og får virkelig gluten og proteiner i dejen til at arbejde – og så giver det gode armmuskler ;)
      Kh Ann-Christine

  • Louise skrev:

    Kære Ann-Christine

    Tusind tak for en fantastisk blog med inspirerende indlæg og de lækreste opskrifter!
    Jeg har aldrig før oplevet en blog med en stemning som din! Din livsglæde, din kærlighed til din familie, til madlavning og din evne til at værdsætte (og skabe) de små, skønne øjeblikke i livet er utrolig inspirerende!

    Kh. Louise

  • Kamilla skrev:

    Kære Ann-Christine,

    Hvor lyder det lækkert – vi er også til de koldhævede boller. Så nemt lige at slå dejen sammen om aftenen og så er der lækre nybagte boller om morgenen. Vi bliver nødt til at prøve dine en dag – mums ;)

    Mange hilsner og god solskinsdag fra Kamilla.

    http://bykamillaborg.dk/

  • Sarah skrev:

    Ja må tilslutte de andre, det er en fantastisk blog, der også (stort set dagligt) høre til hos mig.
    Og bollerne ser skønne ud, eleeeesker bare nybagte boller og rugbrød for den sags skyld, men efter at vi droppede brød (dvs. stivelse), 1. januar er det ikke så tit jeg bager mere…..Men det med æggene skal da helt klart prøves i weekenden, det har jeg aldrig prøvet og er sikker på det vil vække stor glæde hos vores 3 drenge ;o)

    • Tusind tak, Sarah! Det er virkelig dejligt at høre :) Det gør mig så glad at dele opskrifter og andre små rare ting.
      Jeg kan ikke helt droppe brød, det smager simpelthen for godt … ;) men jeg begrænser det også helst til et par gange om ugen, børnene får dog brød dagligt – så jeg bager tit til dem
      Jeg vil også huske æg-tricket til jul. Det er jo et ret fint nissetrick også ;)

  • Maiken skrev:

    De ser lækre ud. Det er også lige præcis sådan nogle boller jeg kan overskue. Altså, jeg vil gerne give fuld kulinarisk skrue, men bollerne her smager glimrende så jeg tager den nemme løsning.

    Opskriften er meget lig den jeg mikser sammen (bortset fra at det varierer lidt fra gang til gang). Jeg har dog altid lidt sukker eller akachie honning i, som lige giver et rundt twist. Min favorit er også med lidt havregryn i, men så skal melmængden reduceres lidt ekstra. :)

  • Simon skrev:

    De ser ret lækre ud, og jeg har ligesom en del andre i tråden, forsøgt mig med denne slags. Problemet er bare, at de vil flade ud på papiret, og aldrig blive flotte runde boller, men kan man åbenbart ikke rigtig opnå begge dele :)

    • Jeg synes det hjælper når ovnen er knaldvarm og bollerne formes og sættes direkte i ovnen, så får de lidt et chok og hæver op i stedet for ud ;)
      Denne version som jeg har lavet her flyder ikke ud hos mig, og det på trods af at min ovn bestemt ikke er verdensbedste eller specielt samarbejdsvillig ;)

      • Simon skrev:

        Jeg synes nu aldrig det bliver lige så godt, og synes nu også godt man kan se på billedet at de er lidt mere flade end ellers.

  • Line skrev:

    Har lige (jeps, klokken halv tolv!;)) bikset denne dej sammen. Kan simpelthen ikke vente til i morgen tidlig! Og som min storebror og hans overnattende ven sagde da jeg fortalte dem om dejen; ‘orv, hvor LUKSUS! verdens bedste søster!!’ nåh, men tak da ;)

    God weekend til dig og din familie

  • Line skrev:

    Min boller blev SLET ikke sådan som du beskriver.. mine blev kompakte og kedelige.. Hvad kan jeg ha’ gjort forkert? jeg fulgte opskriften til punkt og prikke :-(

  • Herhjemmehar vi også altid sådan en koldhævet dej stående i køleskabet, så man altid kan lave boller… Så tager vi kun fra til de boller, vi vil bage og så bager vi videre på den samme dej næste gang; tilsætter bare lidt vand og mel og evt. en ærtstørrelse gær. Vi putter også rester i; havregrød, en sjat øl osv. Det fungerer lidt som en kæmpe surdej (dog slet ikke lige så syrlig). Vi lader dem så ikke efterhævne, men sætter det antal boller vi skal bruge på pladen og resten af dejen tilbage i køleren, og sætter så pladen i ovnen så de hæver mens ovnen varmer op, når ovnen er varm skal de ca. have 6-7 minutter mere, og så er der boller :) på den måde er det nemt også at få nybagte boller på hverdagsmorgener :) Og ja, må istemme- dejlig blog du har :)

  • Vivi skrev:

    God aften Ann-Christine.
    Jeg har netop fundet din blog da jeg ledte efter en ny opskrift på koldhævede boller og dine ser jo dejlige ud, og nemme… mit problem er bare at jeg lige står og mangler hele 3dl. grahamsmel! Og noget lig er nu sket et par gange, at jeg mangler de rigtige ingredienser og har så forsøgt mig med andre meltyper. Men selv er jeg ikke den store bagemester, og jeg har ikke den store tålmodighed med at eksperimentere og dermed sidde med morgenbrød der er tæt på uspiseligt – som det er endt med! Vil derfor høre dig om du ved hvorvidt det er muligt at bytte meltyper, er der nogen “regler”? Er der forskel på almindeligt mel og økologisk. Eksempelvis overvejede jeg nu at bruge fuldkorns spelt mel eller rugmel i stedet for grahamsmel.
    Måske er det et lidt omstændigt spørgsmål, så har fuld forståelse for hvis du ikke mener at det er “dit bord”…
    Tak fordi du deler dine opskrifter, kan se du glæder mange…
    Venlig hilsen Vivi

    • Ann-Christine skrev:

      Hej Vivi,
      Beklager det sene svar – jeg håber du fandt ud af det :)
      Jeg plejer selv at tænke i samme meltype, og du får lige mine egne erfaringer her … De 3 dl grahams mel ville jeg erstatte med hvedemel eller fuldkornsspelt. Det kunne også være fx 1 dl havregryn og 2 dl hvedemel.
      Hvedemel og spelt kan ofte fint erstatte hinanden, ligesom grahamsmel og fuldkornshvede. Ølandshvede er fantastisk og kan sagtens supplere eller erstatte hvede, spelt og fuldkornsmel. Rugmel smager anderledes og det bruger jeg helst i mere rugbrødsagtige brød.
      Jeg oplever selv at der er kæmpe forskel på mel, både økologisk og ikke økologisk, men også forskellige typer, måden de er behandlet og forarbejdet på osv. Det kan godt betale sig at give lidt ekstra for en god mel, fx er jeg ret glad for dem fra Meyers som jeg køber i Brugsen.
      Jeg håber du kan bruge det lidt
      Kh Ann-Christine

  • Tanja skrev:

    Hej Ann-Christine.
    Super god opskrift! Og så nemt! Jeg kom lidt honning i og solsikkekerne og hørfrø og resultatet var rigtigt godt. Det er ikke sidste gang, jeg laver dem.
    Tak for en god og inspirerede blog. Du har mange spændende opskrifter, jeg vil kaste mig over.

    Mange hilsner

    Tanja

    • Ann-Christine skrev:

      Hej Tanja,
      Tak, det er jeg rigtig glad for at høre. Det lyder lækkert med solsikkekerner, honning og hørfrø i
      Kh Ann-Christine

  • Christina Svane skrev:

    Tak for en super opskrift :D lavede lige 6 potioner med 6 4-5 årige på mit arbejde idag. Super nem og meget børnevenlig opskrift og så slap vi for at have mel i hele køkkenet som vi plejer når vi bager :) er helt ærgelig over at jeg ikke skal åbne institutionen imorgen tidlig og smage de friskbagte boller

  • Eva skrev:

    Supergode boller! Rigtig lækre med havregryn, müsli og honning :-)

  • stine skrev:

    Hej
    Jeg ville bare lige høre kan denne dej , t koldhævede boller. klare en “overnatning” til ?
    Tak for en inspirerende blog :)
    Kh Stine :)

    • Ann-Christine skrev:

      Hej Stine,
      Jeg har ikke prøvet det, så det kan være at der er en risiko for at den overhæver og falder sammen. Måske kan den klare to overnatninger hvis man bruger halvt så meget gær.
      Lad mig endelig høre om det gik.
      -og selv tak :)

      Kh Ann-Christine

  • Nicolai Nielsen skrev:

    Herlig nem opskrift- har brugt den en del gange med forskellige kernetyper- alt virker!

    Jeg synes, jeg får et endnu bedre resultat, når jeg sætter bollerne ind på en ovnvarm plade- virker næsten lige som bagesten.
    Hvis jeg i stedet for at sætte dem med skeer, dypper hænderne i vand og spænder bollerne op, så bliver resultatet smukkere- (Og synet påvirker også smagssansen, såe..)

    • Ann-Christine skrev:

      Dejligt at høre at du synes om den – og lækkert med en masse kerner!
      God ide med pladen. Det må jeg lige prøve :)
      Kh Ann-Christine

  • stine skrev:

    Hej så fik jeg lige et hul i sommeren, så jeg kunne fortælle om “de overnattende boller”…
    Jeg gemte halvdelen af min dej i køleskabet til andendagen, og de blev såååååååå lækre. så 2 nætter kan osse anbefales… så nu laver jeg en dobbelt portion, hvergang med forskellige mel sorter og kerner.. vil forsøge med tørret frugt og lign… :)
    Hav en dejlig dag :)

    • Ann-Christine skrev:

      Hvor er det godt! Jeg er glad for at det blev super også med en dag ekstra hævning :) Jeg elsker også at prøve forskellige frugt, kerner, nødder, gryn og melkombinationer, det er så lækkert
      Dejlig dag til dig

  • Stine skrev:

    Hej Ann-Christine
    Først og fremmest – Jeg er vild med din blog; faktisk så meget, at efter at have læst din blog i nogle måneder, har jeg fået mod på at starte min egen..
    Derudover er jeg helt vild med denne opskrift – så meget at jeg synes jeg må dele den med mine læsere – jeg har selvfølgelig lavet lidt om i opskriften, så den passer til mine “behov” og smag.
    Jeg har linket til dig og din opskrift på min side :)
    -S

    • Ann-Christine skrev:

      Hej Stine,
      Tusind tak! Hvor er det dejligt at høre at du er blevet inspireret til at begynde at blogge. Det er en skøn verden :) Og dejligt at du kan lide opskriften
      Kh Ann-Christine

  • Gro skrev:

    Hejsa! Sikke en flot side, du har lavet, og sikke en masse gode opskrifter :-)
    Jeg har prøvet dine koldhævede boller… Mine blev flade. Gør du noget særligt for, at dine hæver så fint op?
    Mange hilsner
    Gro

    • Ann-Christine skrev:

      Hej Gro,
      Mange tak, det er dejligt at høre. Jeg tror måske der er en smule for lidt mel i, hvis de bliver for flade og så er der en del forskel på melsorter i forhold til hvordan de hæver. Måske skal du prøve med lidt mere hvede og lidt mindre gryn og grahamsmel næste gang.
      Kh Ann-Christine

  • Benny K skrev:

    Hejsa
    Jeg faldt lige over denne opskrift,og har lige lavet dejen,og den virker meget våd,skal den være det? Jeg er enormt dårlig til det med at bage for alle mine brød og boller bliver sådan nogle kanon kugler der er lige til at smide ud til fuglene,men jeg tror det er fordi jeg ikke kan lide og have dej på fingrene,og så hælder for meget mel i under æltning,så dejen bliver ALT for tør inden bagning,og derfor ville så prøve med en våd dej som denne opskrift som ikke skal æltes i hånden og dermed vil jeg jo ikke få dej på fingrene ;-)

    Men nu har jeg så prøvet din dej,men jeg er i tvivl om denne sætning “Dejen skal være til at røre i, men uden at være for flydende” hvad betyder det præcis? Den dej jeg har kan bestemt ikke formes til boller,men er meget våd,men jeg tør ikke tilføre mere mel af frygt for at de skal blive endnu en gang kanon kugler til skralde spanden. Vil dejen efter 24timer i køleskabet blive mere fast? Vil afsætning af dejen på en 250g varm plade “brænde” dejen så den ikke flyder ud,men hæver op ad under bagning? Eller skal jeg såfremt dejen bliver for våd,lave et brød i form denne gang,og tilføre mere mel næste gang? Ødelægger man ikke hævningen af dejen,når man tager den ud og smasker den over i en form? eller når man former dem til boller?

    Ellers tak for hvad der ser ud til at være en opskrift på rigtig lækre boller

    • Ann-Christine skrev:

      Hej Benny,
      Det er jo virkelig svært at sige. Umiddelbart så lyder det som om du godt kan røre 1/2 dl mere mel i dejen. Men når du det ikke, så prøv bare at lade dejen være som den er og kom en smule mel på skeen og hænderne når du skal forme bollerne. Lad vær med at trykke på dejen, men bare lidt ret bollerne til med lidt mel.
      Bollerne flyder ikke ud på pladen, det at dejen er kold gør også at de også holder lidt på formen.
      lad mig endelig høre hvordan det går :)

      • Benny K. skrev:

        Hej Ann
        OK, moment of truth :-).. Bollerne blev rigtig gode. De er luftige,de hævede fint op under bagning,og blev bolle størrelse. Dog er smagen ikke helt god,jeg har kommet for lidt salt i,men det er ikke så vigtigt som at det er første gang nogensinde mine boller er dejligt luftige. Jeg brugte også lidt ahorn sirup,igen for lidt, til at give noget smag,så de smager udelukkende af den fuldkorns hvedemel jeg brugte i stedet for grahams mel,og jeg brugte solsikke kerner i stedet for ruggryn, men alt i alt er jeg rigtig godt tilfreds. Nu skal jeg bare fin tune opskriften og så tror jeg det bliver min “goto” opskrift fremover..

        Tusind tak :-D

        • Ann-Christine skrev:

          Hej Benny,
          Hvor er det skønt at høre! Der er potentiale for at arbejde videre med den opskrift, så den bliver lige som du ønsker dig den.
          Tak for din tilbagemelding
          Kh Ann-Christine

  • Anette A skrev:

    Jeg bager rigtig meget brød og boller!!!! Men disse er godt nok de bedste vi nogensinde har fået – så tusinde tak for den. Brugte en halv pose tørgær istedet for alm. gær og det fungere fint.

  • Majken skrev:

    Tak for en virkelig god blog!
    Jeg vil høre dig, hvilke erfaringer du har med højden af brødet. Jeg svært ved at få mine koldthævede boller høje nok. Har du nogle tips eller tricks udover at ovnen skal være på fuld skrue?

    Bedste hilsner, Majken

    Ps. hvor er det en helt fantastisk blog, som giver mig masser af inspiration! Jeg håber du bliver ved længe endnu!

    • Ann-Christine skrev:

      Hej Majken,
      Mange tak for dine søde ord, det er dejligt at du finder inspiration i mine opskrifter og indlæg :) Tak!
      Jeg har nok egentlig affundet mig med at de ikke bliver super høje, og kan godt lide den form de får. Men det er jo en smagssag og jeg har faktisk hørt om en som havde stor succes med at komme dejen i en fast muffinsform, så hæver de op i stedet for ud ;)
      Måske du kan bruge det tip.
      Kh Ann-Christine

  • Johanne skrev:

    Hej Ann-Christine

    Det er en rigtig lækker blog, du har :)
    Vil man kunne fryse bollerne ned?
    Mvh. Johanne

  • Ditte skrev:

    Hejsa :)
    Jeg bager ofte langtidshævede boller, men med den opskrift jeg plejer at bruge, synes jeg de bliver meget flade. Nu vil jeg så afprøve din næste gang :)
    Ved du om man kan lade dejen overnatte på køkkenbordet i stedet for i køleskabet? Der er nemlig sjældent plads ;)

    • Ann-Christine skrev:

      Hej Ditte,
      Det kan du sagtens. Dejen bliver dog blødere af at stå i stuetemperatur og gæren arbejder mere – så brug kun 5 g gær.
      Et lille tip til den dej: Når du sætter bollerne i ovnen, så giv den fuld knald på varmen. Min ovn kan klare en max temperatur på 260 grader og det får den. Bollerne skal så bages ved den temperatur i 5-8 minutter og først derefter skrues ned til 225 grader.

  • Ina skrev:

    Jeg er ved at forsøge mig med kun 5 g gær og så erstattede jeg 1 dl vand med min surdej som er ret flydende, og nok mest af alt minder om en italiensk biga. Glæder mig til at smage det færdige resultat. Hvor meget plejer de ca. at hæve op?

    • Ina skrev:

      De blev lavet igår og bagt her til morgen, var hævet fint op. Havde den der helt rigtige sprøde skorpe og smagte skønt mens de stadig var varme :-)

  • Lise skrev:

    Super god grundopskrift og spændende blog.
    Jeg brugte havregryn, som du foreslog i stedet for ruggryn, og prøvede at tilføje lidt olie og creme fraiche, som var det eneste surmælksprodukt, jeg havde i køleskabet.
    Det var nemt, og bollerne blev dejlig svampede, men jeg vil nok tilsætte lidt mere salt næste gang og glæder mig til at eksperimentere med forskelligt “fyld”.
    Jeg rørte dejen sammen i aftes og bagte dem i morges.
    Der var desværre ikke nok til fryseren. Her til aften er der én tilbage :)

    • Ann-Christine skrev:

      Mange tak for din søde hilsen.
      Det er dejligt at høre, jeg elsker også selv at variere den fra gang til gang – og det er så skønt med bagværk som er så godt at det forsvinder hurtigt ;)

  • Susanne skrev:

    Hej med dig!

    Har bagt KVHBL mange gange og har lige rørt din dej sammen for første gang – venter i spænding på, hvad morgendagens bringer:-)

    Du nævner vigtigheden af god mel – kan du foreslå nogle?

    Bedste hilsner!

    • Ann-Christine skrev:

      Jeg er super glad for en økologisk mel fra Meyers som jeg køber i Brugsen. Hvede, ølandshvede og fuldkornshvede, og fuldkorn ølandshvede veksler jeg mellem. Arion har også super lækkert mel og skærtoftmølle. Jeg har også hørt meget godt om mel fra Fru Møller, men har det endnu til gode :)

      Håber bollerne blev gode :)

  • Mads Andersen skrev:

    Hej.

    Jeg brugte denne opskrift, og peppede den en smule op. Dvs en del kerner (3-kornsblanding + græskarkerner) og grundet dette, skulle der lidt mindre hvedemel i.

    Jeg står nu, og kigger på nogle boller der ikke rigtigt er hævede i ovnen, de er egentlig ret flade, så at sige. Desuden var 15 minutter ikke helt nok.

    Hvad har jeg gjort galt? :(

    • Ann-Christine skrev:

      Det kan være flere ting … meltype, gær osv. Dejen bliver tungere og får sværere ved at hæve, når der kommes mange kerner i. Gluten i melet er med til at få dejen til at hæve og jo mindre mel og flere kerner, jo fladere boller får man. Og samtidig har jeg også prøvet, at bollerne så bliver bagt uden på, men forbliver rå inden i, hvis der ikke er nok hævning på – måske lidt mere gær hjælper når man bager kernefyldt.
      Men. Jeg gør indimellem det samme og bager kernefyldte boller, som smager fantastisk og så lever jeg bare med at de ikke bliver så runde i formen.

      • Nicolai Nielsen skrev:

        Når jeg kommer ekstra kerner i, skærer jeg lidt ned på grovmelet og det fungerer rigtig godt

  • Jep Jensen skrev:

    Har haft så meget gavn af den opskrift. Fantastisk

  • Charlotte Svendsen skrev:

    Vedr. flade koldthævede boller.

    her et lille trick.
    Når ovnen tændes stilles en lille ovnfast skål med 3-4 dl. vand ind i bunden
    af ovnen, og bliver stående til, man tager bollerne ud.
    Denne damp gør at bollerne hæver mere op og bliver luftige.

    Med venlig hilsen Charlotte

    • Ann-Christine skrev:

      Super godt tip!
      Tak Charlotte :) Jeg har prøvet det og virkelig fået lækre skorper ud af det – men vil da også lige prøve det på denne opskrift og se hvad det gør ved hæveevnen
      Kh Ann-Christine

  • Susanne G skrev:

    Hej AC,

    Hvis man vil lave billederne så tætte på hvide (morgen-/fødselsdagsgave)boller som muligt, hvordan gør man så det?

    • Ann-Christine skrev:

      Hej Susanne,
      Jeg er ikke helt med … Søger du efter lyse hvide fødselsdagsboller?
      Måske disse så kan bruges: http://www.valdemarsro.dk/fodselsdagsboller/
      Kh AC

      • Susanne G skrev:

        Hej igen!

        Nej, egentlig ikke. Jeg har selv en god opskrift på traditionelle, hvide fødselsdagsboller. Men jeg var på udkig efter, hvor ugrove/hvide, det kan lade sig gøre at lave boller på den nemme måde det er, når man laver koldhævede boller (som jo alt andet lige er en væsentlig nemmere fremgang end traditionelle bolle-opskrifter)?

        Altså hvis jeg vil følge denne opskrift/fremgangsmåde, hvor ‘hvide’ kan jeg så gøre bollerne?

        Kan jeg fx bare udskifte al mel/kerner med alm. hvedemel – eller hvordan ville du gøre, hvis familien foretrækker lyse boller (gerne med lidt, men ikke for meget korn)?

        • Ann-Christine skrev:

          Ok, så er jeg med :)
          En del konventionel hvid mel er bleget, og derfor næsten kridhvid og giver meget hvide brød. Det er jeg personligt ikke så vild med.
          Man kan dog godt få de næsten hvide boller med en god sigtet hvedemel og hvis familien ikke er vild med for grove boller, så ville jeg i en opskrift, som denne undlade kerner og bruge 7 dl hvedemel, og 3 dl grahamsmel. (skift bare rundt på forholdene eller prøv med op til 10 dl hvedemel, hvis I foretrækker det). Når du ikke kommer kerner i, så prøv med kun 4 1/2 dl vand.
          Jeg er selv meget begejstret for de økologiske mel fra Meyers, som jeg køber i Brugsen og har altid hvedemel, ølandshvede og groft ølandshvede derfra på lager.

  • Dan skrev:

    Man får også “hvidere” boller hvis man bruger sødmælk i stedet for bare vand.. Blot en bemærkning.

  • Helena skrev:

    Ja, de var gode – prøvede dem lige

  • Susanne skrev:

    Super nemt og fint resultat;) havde kun hvedemel og havregryn men det blev stadig godt;)

  • Marianne Thomsen skrev:

    Hej. Det er de bedste og nemmeste boller jeg længe har smagt. Jeg brugte havregryn i stedet for rugryn, og det var lækkert. Tak for denne opskrift. :-)

  • Anne skrev:

    Jeg har lige bagt dine boller på en travl hverdags morgen. De er jo helt perfekte og det er på ingen måde besværligt at slå en dej sammen. Tusinde tak for en dejlig opskrift!

    • Ann-Christine skrev:

      Hvor er det dejligt at høre!
      Jeg elsker også at man selv på travle dage, kan nå at lave en portion lækre boller – det giver lige en lille rar følelse af luksus og lidt overskud :)

  • Jannie skrev:

    Min datter har fødselsdag i morgen. Tror de er perfekte til morgenbordet inden hun skal i skole :) de ser i hvert fald super lækre ud.

    • Ann-Christine skrev:

      Hvor lyder det dejligt og ja, det er nogle gode fødselsdagsmorgenboller!
      Rigtig stort tillykke med hende i morgen :)

  • Cathrine skrev:

    Hej! Har brugt denne opskrift flere gange, og den er helt perfekt. Men nu står jeg og skal have en masse gæster til brunch, og jeg tænker derfor at lave det som brød i stedet. Har du nogle tip? Eller skal jeg bare følge opskriften og give lidt længere tid i ovnen?

    • Ann-Christine skrev:

      Hej Cathrine,
      Hvor er det dejligt at høre!
      Du kan sagtens bruge dejen til et helt brød. Hvis du har en støbejernsgryde eller lign, kan du måske lade dig inspirere af denne opskrift http://www.valdemarsro.dk/hjemmebagt-grydebrod-verdens-bedste-brod/ ellers kan du sagtens bage det på en bageplade.
      Jeg havde tidligere en ovn med damp funktion og nu hvor jeg har en gammel, gammel ovn, har jeg leget lidt med at stille en ovnfast skål med vand ind på bradepanden sammen med brødet – det giver damp, som gør at brødet danner skorpe senere og dermed hæver lidt bedre op i ovnen og sidenhen får en virkelig lækker skorpe.
      KH AC

  • Susanne G skrev:

    Hej AC!

    Jeg følger med i alle dine tillægstips til de her lækre boller, og bliver lidt nysgerrig på at afprøve det med et fad vand i ovnen. Stiller du det ildfaste vandfad under (hvor langt) bollerne – og under hele bagetiden? Bager du på alm. varme eller varmeluft?

    I øvrigt vil jeg høre, om jeg er den eneste, der oplever, at 15 minutter ikke er nok bagetid? Jeg giver dem som regel 20, nærmere 25 minutter – ellers oplever jeg, at det er svære at skære over, uden at ‘dejen’ driller/klistrer for meget inden i bollerne. Det er jo for så vidt ikke noget problem at give dem lidt ekstra tid, men jeg undrer mig bare lidt. Min ovn er forholdsvis ny/helt gennemsnitlig, så jeg tror ikke, årsagen skal findes dér.

    Hvis nu du – eller nogen andre – har gode tips i den forbindelse, vil jeg blive mega glad. Jeg er vild med bollerne, men synes de kan være en udfordring som nybagte til morgenmaden i den forstand, at man først skal vente på, at ovnen er 250 grader (og det tager altså lang tid…) og dernæst bage dem 20-25 minutter. De køler så lige 10 minutter, før de kan skæres – hvis ikke kniven skal ‘mase’ dejen ud – og så er ungerne godt sultne;-)

    Hvad fungerer for jer andre?

    Bedste morgenbolle-hilsner;-)

    • Ann-Christine skrev:

      Hej Susanne,
      Jeg sætter det ind på bagepladen sammen med bollerne. Bare en cocotte fyldt med vand og jeg bruger varmluft for min ovn duer ikke på almindelig varme. Den bager helt ujævnt så.
      Det er nok lidt eksperimenterende med det vand – min søster har lige ødelagt deres ovn, som også er en ældre model – da hun lod den varme op sammen med vandet. Ovnen fik simpelthen for meget fugt, så den brændte sammen … Ja, så det er lidt på eget ansvar ;)
      Min ovn er jo også gammel, men den varmer hurtigt op, og det er virkelig skørt at der kan være så stor forskel på ovne at det kan svinge 5-10 minutter med bagetid, men det oplevede jeg også fra min gamle (nye) ovn der hvor vi boede før og til min nuværende ovn.
      Hvis man er lidt tidspresset om morgenen, så kan det også være dejligt at bage dem i weekenden, fryse dem ned og så tage en pose morgenboller op om aftenen, som tør op i køleskabet og blot lige skal lunes i ovnen. Dét er også lækkert :)
      Kh Ann-Christine

  • Heidi Jurlander skrev:

    De blev så fine, og ikke spor flade! – Det har jeg ikke oplevet før, med koldhævede boller :0)
    Tak for en god opskrift c”,)

  • Charlotte skrev:

    Absolut den bedste og letteste opskrift på koldthævede boller. Jeg har fået mange stjerner af mine tre drenge og mand ved at kan servere nybagte boller efter skole eller en søndag morgen og samtidig være til stede

  • Nadja skrev:

    Fantastisk blog og fantastiske opskrifter. Kæmpe klap på skulderen til dig, nyder at følge med.

    Mange hilsner,
    Nadja
    http://sunderehverdag.dk

  • Anny Tovgaard Ræge skrev:

    Jeg og hele familien elsker dine koldhævede fuldkornsboller – de er SÅ lækre og nemme at gå til !

  • Sofie skrev:

    Virkelig gode, lækre og nemme boller! Har bagt disse et par gange nu, jeg bliver dog ved med at have samme lille problem; på billedet ser dine forholdsvide flade ud, men sådan lykkedes det mig aldrig at få mine, lige meget hvad jeg gør, synes jeg, at se bliver høje når de kommer ind i ovnen. Har du et godt trick? :-)
    Tak for god opskrift!

    Mvh Sofie

    • Ann-Christine skrev:

      Hvor skønt! Det er dejligt at høre.
      Det svinger lidt med formen, men ellers så prøv bare at give dem et lille tryk, med en hånd med lidt vand på, når du kommer dem på bagepladen.
      Kh AC

  • Kristin skrev:

    Jeg bruger den her opskrift igen og igen!
    Den gør det så nemt at lave gode boller, og den er så nem at variere, både med melsorter og kerner :)
    Når man først har lært hvordan konsistensen skal være, så er det super nemt!

    Jeg former bollerne med to spiseskeer, hvilket fungerer meget fint :)

    Tusind tak for en god opskrift! :)

  • Henrik skrev:

    Hej
    Tak for opskriften og de er lige er blevet færdig i ovnen :-) men synes ikke de blev så store og havde kun lavet 9…
    Meeen de er gode og sprøde så det skal der arbejdes videre med ;-)
    Mvh Henrik

  • ebba skrev:

    Hej. Tusind tak for en inspirerende blog. En koldhævet dej synes jeg er tilpas rørt, når
    grydeskeen kan stå af sig selv lodret. Håber i kan bruge rådet.

  • Michala skrev:

    Hej :)

    De ser simpelthen så lækre ud de boller, og tænker at bage dem allerede i morgen. Skal ovnen være på varmæuft eller alm ovn?

    Hilsen Michala

    • Ann-Christine skrev:

      Jeg bruger selv varmluft, primært fordi min ovn er meget gammel og fungere dårligt på alm ovn ;) Men jeg tror fint begge dele virker, alt afhængigt af ovnen :)

  • Tove skrev:

    Ih, hvor lyder de boller dejlige og isaer nemme. Jeg vil ogsaa gerne bage dem; men maa jeg lige sporge, om jeg kan bruge torgaer; for jeg faar ikke almindelig gaer her, hvor jeg bor (Syd Afrika). Kaerlige hilsener.
    (undskyld aerne og oerne)

    • Ann-Christine skrev:

      Det er da forsøget værd og jeg tænker at det sagtens kan blive super godt.
      Det er længe siden jeg sidst har brugt tørgær, men brugte det en del da vi boede i Sverie og det var rigtig fint :)
      Kh AC

  • Lise Thomsen skrev:

    Kære Ann-Christine

    Super dejlige opskrifter
    Jeg er i tvivl, når der står gær i opskriften…..er det så alm. gær eller økologisk gær.
    Håber på svar
    Venlig hilsen Lise

    • Ann-Christine skrev:

      Kære Lise,
      Jeg bruger altid selv økologisk gær og økologiske råvarer i så vid udstrækning, som det er muligt at anskaffe dem, i det hele taget.
      Kh Ann-Christine

  • Morten Jorgensen skrev:

    Hej Ann-Christine.
    Har endelig fundet tid til at forsøge mig med bagning (nu pensioneret). Bagte fine boller igår aftes, men søgte efter en hurtigere løsning. Fandt din blog og blev straks betaget af den hyggelige stemning og gode råd. Aha, koldhævning – løsningen på mit problem med friske morgenboller. Men ved du om man kan benytte tørgær til koldhævning (bor i Minnesota, USA og har svært ved at finde andet en tørgær (pulver).
    Glæder mig til at fylde huset med god mad efter dine opskrifter.
    Venlig hilsen fra et koldt Minnesota (minus 23 midt på dagen),
    Morten

    • Ann-Christine skrev:

      Hej Morten,
      Hvor skønt og jeg tror da egentlig sagtens du kan koldhæve med tørgær. Du skal nok bruge vand der er omkring 35 grader og så lade dejen stå på køkkenbordet i en time eller to inden du stiller den på køl – på den måde tror jeg at der kommer fint gang i gærkulturen.
      God fornøjelse og lad mig endelig høre her på bloggen hvordan det går
      Kh AC

  • Helena Gustafsson skrev:

    Hej,

    Kan man lade dejen stå længere end til om morgenen? Til sidst på dagen?

    Mvh
    Helena

    • Ann-Christine skrev:

      Ja, det kan du sagtens.
      Kom evt bare 10 g gær i, i stedet for 20 – så er jeg sikker på at det bliver helt fint.
      Kh Ann-Christine

  • Sandra skrev:

    Hej Ann-Christine.

    Det er en virkelig skøn opskrift som jeg personligt bruger op til flere gange på en god uge. Jeg har fundet ud af at hytteost som jo også er rigtig nemt at arbejde med, passer rigtig godt til denne her opskrift. Jeg putter ca 200 g i og så får den ellers fuld spade på, hvad jeg nu har i skabet og køleskabet.
    Det er virkelig hyggeligt og man bestemmer jo selv, hvordan udfaldet skal blive

    Med venlig hilsen
    Sandra

    • Ann-Christine skrev:

      Hej Sandra,
      Det lyder altså lækkert med hytteost i, det skal jeg da prøve :)
      Tak for inspirationen
      Kh AC

  • Peter skrev:

    Super god blog, som jeg ofte har fundet gode opskrifter på. Tusind tak for deling af opskrifter og erfaringer :)
    Jeg har læst at grahamsmel har godt af syrnet mælk, såsom kærnemælk, for at dejen bliver elastisk.
    Kan man dermed, for at få lækre fødselsdagsboller, som skal laves et par dage i forvejen, bruge flg. variation af ingredienser:
    4 dl koldt vand
    1 dl kærnemælk
    10-15 g gær
    7 dl hvedemel
    3 dl grahamsmel
    1 tsk salt

    Vil det lykkes mig at få lækre boller med denne opskrift?
    Kan man benytte 6 dl. hvedemel og 4 dl. spelt i stedet for grahamsmel?
    Jeg skal lave bollerne på torsdag, til spisning på lørdag, og vil ikke ødelægge bollerne.
    Og med din erfaring føler jeg mig tryg ved dine svar :)
    På forhånd tak.

    • Ann-Christine skrev:

      Hej Peter,
      Mange tak :)
      jeg plejer ofte at lave variationer af opskriften på slump efter hvad jeg lige har og hvad jeg lige har lyst til den dag.
      Jeg synes dit forslag lyder rigtig godt og jeg tror du får lavet nogle gode boller – du kan sagtens bruge 6 dl hvede og 4 dl spelt.
      Kh Ann-Christine

      • Peter skrev:

        Jeg fik lavet bollerne med 3 dl. Spelt og 7,5 dl. hvedemel – de blev simpelthen fantastiske, og fik ros.
        Tak for en dejlig blog, og super hjælp :)
        Næste weekend gælder det 3-4 dl. grahamsmel og ca. 7 dl. hvedemel… glæder mig allerede :)

        • Ann-Christine skrev:

          Hvor er det dejligt at høre :) Det er så skønt når man finder de der opskrifter, som bare virker og bliver en fast del af køkkenhyggerutinerne :)

  • Mette Pedersen skrev:

    Mmm… De ser gode ud de boller, Ann-Christine.
    Men jeg har kun rugmel. Tror du jeg kan anvende rugmel i stedet for grahamsmel? Ellers må jeg lige på indkøb. :)

  • Joy Bieber skrev:

    Hello Ann-Christine

    simpelthen bare go’e boller … Bagt dem , spist dem og forfra hahah

    Go weekend

    Joy :-)

  • Rikke Mønster skrev:

    Hej
    Jeg bager dem hver weekend, på trods af at det aldrig går helt godt. Jeg ved ikke hvad jeg gør forkert, men de tager over en time i ovnen. Jeg sætter dem i Max varm ovn, og skruer så ned på 200 Ca. Men de er helt hårde og meget mørke udenpå, og helt rå inden i. :0(
    Jeg følger ellers opskriften, men varierer på melet.
    Vh Rikke

    • Ann-Christine skrev:

      Hej Rikke,
      Øv da. Hmmm, jeg tænker … det kan være du skal prøve at komme en halv dl mere mel i til at starte på.
      Hvilken mel bruger du?
      Det lyder som om der er noget med ovnen, måske. De skal ikke bages en hel time, men prøv måske at sæt dem i ovnen ved 225 grader og så lade temperaturen stå der.
      Kh AC

  • Heidi skrev:

    Så blev det min tur til at prøve bollerne, men de er bestemt ikke blevet luftige. Bagte to plader, men på varmluft burde det ikke gøre det store. Næste gang tror jeg det bliver en plade og så på alm varme.

    • Ann-Christine skrev:

      Hej Heidi,
      Jeg vil gerne prøve at hjælpe … :) Jeg bager ikke selv flere plader brød på en gang i ovnen. Min ovn er gammel og duer kun ordentligt på varmluft, men uanset om det er den ovn eller den nye ovn, som vi havde der hvor vi boede i Kbh, så synes jeg ikke brødopskrifter fungere når man sætter flere plader i ovnen på en gang. Mit bud er at temperaturen i ovnen falder for meget på en gang, jo mere der kommer i.

      Derudover så kan der spille flere faktorer ind på brød resultatet – hvilken mel og gær er der brugt osv.
      Håber det bliver godt næste gang :)
      Kh AC

  • Maria Damgaard skrev:

    Fantastiske boller 👍
    Jeg laver dem næsten hver weekend til morgenbordet lørdag og så ryger resterne på brødristere søndag morgen.
    Jeg erstatter nogle gange noget af hvedemelet med fuldkorns hvedemel og noget af Grahamsmelet med rugmel – super lækkert!
    God weekend, Maria

  • Camilla skrev:

    Super skøn opskrift der bliver brugt her hjemme hver uge😊 Jeg har god erfaring med at bytte 1 dl mel ud med durummel, det gør dem særligt sprøde.

  • Vibeke skrev:

    Hej Ann-Christine
    Kan man dele dejen, så den første morgen bruges den ene halvdel og man lader så resten stå til næste morgen?
    De smager jo bedst friske. Hvis ikke, hvordan opbevares de bedst?
    Tak for mange gode opskrifter,
    Hilsen Vibeke

    • Ann-Christine skrev:

      Hej Vibeke,
      Det gør jeg ofte selv, deler dejen i to skåle og det fungere super godt.
      Det er nemlig så lækkert med helt nybagte boller
      Kh AC

  • Amalie skrev:

    Hej Ann-Christine,

    Jeg er stor fan af din blog og læser den ofte!
    Jeg skal lave boller til min kærestes fødselsdagsbrunch på søndag,
    jeg skal bare blot vide om jeg kan fordoble portionen, således at jeg får 24 boller.
    Skal jeg så bruge mere gær eller er det ligemeget?
    På forhånd tak for svar.
    Vh Amalie :-)

    • Ann-Christine skrev:

      Hej Amalie,
      Tusind tak, hvor er det dejligt at høre :)
      Du kan sagtens fordoble portionen, kom bare en halv gang mere gær i, det bør kunne gøre det :)
      Kh AC

  • Ida Marie Piper skrev:

    Tak for en let og fantastisk opskrift på koldhævede boller 😊 Vh Ida

  • Bettina skrev:

    Hej Ann-Christine.

    Tak for en mega lækker blog med fantastiske opskrifter. Jeg er sygemeldt/barsel lige pt. Og har prøvet mig frem med mange af dine opskrifter og de hitter virkelig herhjemme:)
    Mit spørgsmål til bollerne, kan man bage dem efter blot 6 timer i køleskab eller er det for lidt?

    Tak:)

    • Ann-Christine skrev:

      Hej Bettina,
      Tusind tak, det er dejligt at høre!
      Bollerne kan godt hæve i kortere tid, kom en lille smule mere gær i, lad dem hæve 3-4 timer på køl og derefter 2-3 timer stuetemperatur – så burde de hæve rigtig fint op.
      Rigtig god barsel, håber den bliver max hyggelig på trods af sygemelding
      Kh AC

  • Julie skrev:

    Kan man erstatte gær med tørgær?

  • Signe skrev:

    Samme spørgsmål som Julie ;-)

  • Louise skrev:

    Hejsa

    Hvor mange timer må dejen stå i køleskab? Vil gerne lave bollerne her ved 23 tiden og bage dem ved 12-13 tiden i morgen. Kan den tåle at stå så længe i køleskab?

    VH Louise

    • Ann-Christine skrev:

      Hej Louise,
      Det kan sagtens gå med det antal timer – jeg har selv haft den stående i et døgn uden problemer :)
      Kh AC

  • Nathalie skrev:

    Kan grahamsmel ikke erstattes med noget andet?🤔

  • Anna skrev:

    Dejen er nu sat i køleskabet, det er faktisk første gang jeg prøver at lave boller siden hjemkundskab i folkeskolen, så glæder mig meget til at se hvordan det går! :) Tak for opskriften, den er supernem at følge. Og dejligt at der er så få ingredienser.

    • Ann-Christine skrev:

      Ej, hvor dejligt! Jeg håber det bliver nogle super lækre nybagte boller du skal nyde i morgen :)

  • Liv skrev:

    Nu har jeg gentagende gange prøvet at lave denne opskrift – og det fungerer simpelthen bare ikke. Jeg er vant til også at lave grydebrød som også hæver et døgn, og det går som regel fint, men hver gang jeg laver denne må dejen smides ud om morgenen. Den er simpelthen STENHÅRD, og der er ingen luftbobler i. Og jeg aner ikke hvorfor! jeg hverken ælter dejen eller laver den med 50% rugmel. Så jeg synes ikke denne opskrift fungerer, når der ikke er et præcist antal deciliter af mel der skal i, for det går simpelthen galt for folk der ikke er vant til at lave på gefühlen.

    • Ann-Christine skrev:

      Du skal først og fremmest prøve at komme en dl mindre mel i.
      I opskriften har jeg angivet i alt 9-10 dl mel og gryn og når du oplever at dejen bliver for hård, ja – så er der for meget mel eller gryn i. Dejen skal føles lind og nem at rører.
      Præcis hvor meget der skal bruges af hvad, kommer meget an på hvilke gryn, kerner, frø osv der bruges, for noget suger virkelig meget væske til sig. Jeg kommer i øjeblikket en spsk chiafrø i og det suger så meget væske at der skal mindst 1/2 dl mindre mel i. Dette er en af de opskrifter der kan varieres uendeligt – og netop derfor skriver jeg heller ikke fx mel i gram.
      Når du prøver den igen, så prøv med MAX 9 dl (uden top) mel/korn/frø :)
      Kh AC

      • Grete Hansen skrev:

        Kan det tænkes, at problemet ligger i “dl”??? Det er meget lettere at arbejde med gram. Måske er der brugt en tabel til omregning …. Måske ikke

        • Ann-Christine skrev:

          en dl mel er lig med 60 g hvedemel og uanset så skal der bruges 500 – 600 g mel/korn/kerner/frø i alt så det er mindre vigtigt i denne opskrift om vi taler g eller dl.
          – jeg har lavet opskriften så man kan mikse meltyper, korn, kerner og frø – men det betyder også at man må lære dejen at kende i forhold til hvor meget væske den fx suger, når man bruger kerner frem for hvedemel.
          Kh Ann-Christine

  • Eva skrev:

    Hej, og al for en god opskrift. Mine boller smager godt, men synes ikke rigtigt at dejen hæver… Hvad kan være galt? Jeg har plasticfolie på, og håndklæde løst over… Men synes at der burde ske mere end der gør…

    Skal man røre godt for at få bygget mere gluten op desuden?

  • Katja Kofoed skrev:

    Hejsa
    Super gode boller og meget nemme at lave. Har bagt dem mange gange og de bringer altid lykke :)
    Mange hilsner Katja

  • Eva skrev:

    Måske 4 dl mel og 2.5 + 2.5 af det andet….Måske skal have mere af melslagsene og mindre korn… Hmm

    • Ann-Christine skrev:

      Prøv med max 1 dl gryn, korn, nødder og kerner i første omgang.
      De hæver slet ikke, men suger en masse væske til sig, så bruger du senere mere end det, så brug tilsvarende mindre groft mel og lidt mere vand.
      Fortæl endelig om det fungere :)

  • Birgit Mouritsen skrev:

    Hej Ann Christine.
    Har set din opskrift synes den lyder dejligt og vil helt sikkert prøve den. Jeg bager selv rugbrød med surdej, har derfor altid sådan noget i køleskabet. Mon jeg kan bruge dette i stedet for gær og hvor meget tror du jeg skal bruge. Synes det er svært med gær, da det hurtigt bliver for gammel i køleskabet.
    Tak for en fin blok MVH Birgit

    • Ann-Christine skrev:

      Hej Birgit,
      Jeg synes ikke de hæver helt nok kun med surdej, med det er da forsøget værd. Jeg ville bruge ca samme mængde som til et rugbrød – alternativt prøv at købe en lille pose tørgær, så kan du supplere surdejen med en smule tørgær, som holder sig meget, meget længere.
      Kh AC

  • Linnea Rosendahl skrev:

    Hej Ann-Christine.
    Super dejlig blog.
    Hvordan gør du,når du putter surdej i? Mindre gær, mindre vand?
    Jeg er surdejs-novice, men satser på snart at kaste mig ud i det:)

    • Ann-Christine skrev:

      Hej Linnea,
      Jeg putter lidt mere gær i og samme mængde vand. Prøv at justere op meget lidt af gangen, gerne i den samme brødopskrift hvis du bager ofte, så er det nemmest at fornemme forskellen fra gang til gang.
      Hvis jeg normalt bager med 20 g gær, som i denne opskrift og gerne vil tilføje surdej
      – så justere jeg gær ned til 15 g og kommer 2-3 spsk surdej i.
      – Næste gang kan du så justere lidt op for surdejen og lade gær være det samme.
      – Gangen efter, justere du gær ned til 10 g og lidt mere op for surdej
      – og derefter justere du op for mængden af surdej til du synes det passer godt til dine smagsløg og giver nogle gode boller.

      Tror det vil være en rigtig fin måde at komme i gang med surdej på, så kan du opleve forskellen lidt fra gang til gang.
      Giver det mening :)
      Kh AC

  • Pernille skrev:

    De her boller er total fejlede for mig siden jeg flyttet og har fået ny og bedre ovn. Tidligere har jeg lavet dem mange gange, og de har været lækre og sprøde hver gang, men nu bliver de flade, bløde og klistrede. Jeg følger stadig opskriften, og har også prøvet at tilføje mere mel (både graham, hvede og havregryn), men stadig lige dårlige. Hvad kan man gøre for at ændre det?

    • Ann-Christine skrev:

      Åh altså, det kan være så godt og skidt at få ny ovn … for man bliver jo virkelig vant til hvordan den gamle præcis opfører sig. Sådan er det i alle tilfælde her hos mig ;)
      Min umiddelbare tanke var, at når du har haft succes med dem tidligere og kender opskriften godt, så kan det lyde som om det er noget ovntemperatur der driller, prøv evt at skifte fra varmluft til alm ovn. Og så sæt start temperaturen til 250 grader – det kan også være at det kan hjælpe at give bollerne et stænk vand lige i det de er på vej ind i ovnen. Det giver lidt damp, som kan hjælpe dem til at hæve op.
      Lyder det som en mulighed?
      Kh AC

  • Sara Pedersen skrev:

    Jeg har ledt efter sådan nogle boller LÆNGE! Jeg lavede dem da min mødregruppe kom forbi (uden kerner, men med reven gulerod)! Bollerne var et kæmpe hit og jeg endte med at lave et par poser med boller, som mine med-mødre kunne få med hjem! Min søn elsker dem og sidder længe og gumler sig igennem dem med sine to tænder :-)
    Du skal have stor ros for en rigtig god opskrift og en fantastisk blog :-)

    • Ann-Christine skrev:

      Hej Sara
      Hvor skønt! Det er jeg rigtig glad for at høre :)
      Tusind tak for din søde hilsen
      Kh AC

  • Helene skrev:

    Hej,
    Tak for opskrift. Den ser spændende ud!
    Jeg har lige et par spørgsmål:
    1, Er det varmluftsovn hele tiden? Også efter man skruer ned til 215 grader?
    2, Hvordan kan det være, at der ikke er noget fedtstof i? Jeg troede, at der altid skulle lidt olie eller mælk i for at de ikke hurtigt bilr tørre?
    3, Er det ikke ret meget gær til koldthævede boller? Jeg troede ideen var, at man kun bruger lidt gær når de hæver længe?

    Tusind tak. Jeg håber ikke jeg lyder kritisk! Jeg er bare meget nybegynder og forsøger at “forstå” hele bollebagningen..

    Glæder mig til at prøve din opskrift!
    Mvh,
    Helene

    • Ann-Christine skrev:

      Hej Helene,
      1) Jeg bruger varmluft hele tiden, men det er primært fordi min gamle, gamle ovn fungere bedst på varmluft. Så det kommer lidt an på din ovn.
      2) Det er ikke nødvendigt i at komme i – simpelt er godt, og man kan snildt lave stjernegode brød bare med mel, gær, vand, salt.
      3) Jeg veksler mellem en mængde af 5-20 g gær, kommer lidt an på om jeg rører dejen om aftenen lige inden sengetid, eller allerede om eftermiddagen. Gæren virker langsomt i køleskabet og uanset, så bliver brødene gode :)

      Og nej, det gør du slet ikke og du spørger endelig bare igen :) Jeg laver nok også snart en video til denne opskrift :)
      Kh AC

  • Julie skrev:

    Hej
    Tak for en dejlig blog. Tænkte netop på, at det altid er dine opskrifter, jeg ender med, da de/du fremstår meget tillidsvækkende :-) nu til mit spørgsmål. Jeg skal bruge disse boller til gæster torsdag eftermiddag. Hvis jeg halverer mængden, tror du så, at det er muligt at røre dem onsdag aften?
    Kh Julie

    • Ann-Christine skrev:

      Hej Julie,
      Hvor er det dejligt at høre, det er jeg glad for :)
      Det vil gå helt fint at røre dejen sammen i aften og så bage dem i morgen eftermiddag – det er mængden på gær du mener og ikke dejen, ik? :)
      God fornøjelse
      Kh AC

  • Pernille skrev:

    Hej Ann-Christine

    Nogle bekendte anbefalede din brødopskrift her. Jeg er netop – med stor fornøjelse – begyndt at bage koldhævede boller og tænkte, at det da kunne være sjovt også at prøve andre opskrifter end den, jeg startede med.

    Stor var derfor min overraskelse over at se, at den opskrift, jeg benyttede sidst, og som stammer fra DR’s hjemmeside for programmet Spis & Spar med kokken Jesper Vollmer, er nøjagtigt magen til din. Bare doblet op.

    Har Vollmer mon “stjålet” din? Ja, for din herinde er jo uploadet for en tre år siden, så går ud fra, du “kom først” …

    http://www.dr.dk/Mad/opskrifter/Spis_og_Spar/verdens-bedste-broed.htm

    • Ann-Christine skrev:

      Hej Pernille,
      Ja, det ser lidt ‘inspireret’ ud ;)
      Men da teksten er skrevet om, så er det som sådan okay – der er ikke copyright på ingredienslister. Omend det er god stil at kreditere, så er der ikke noget brud på ophavsret :)
      Kh AC

      • Pernille skrev:

        Ja, det må jeg tilstå, jeg synes, han burde ha’ krediteret dig – dér skuffede han lidt!

        Anyway. Det vigtige er at få sagt til dig, at jeg er dig evigt taknemmelig for denne opskrift. Jeg har justeret en anelse, sådan at en del af hvedemelet i stedet er fuldkornshvedemel. Og så bager jeg bollerne over damp i ovnen. Ellers gør jeg nøjagtigt som du.

        Og sagen er: Jeg har aldrig tidligere bagt koldhævet brød og i det hele taget ikke bagt brød, som jeg syntes var sådan HELT i skabet. Men dette er mageløst. Og så rørende nemt, at det er til at tude over.

        Mange, mange tak for denne opskrift! :)

        • Ann-Christine skrev:

          Tusind tak, Pernille :) Det er jeg glad for at høre!
          Jeg er også selv ret vild med at det både er super nemt og giver nogle vildt lækre brød. Og så skønt med dampfunktion i ovnen, det havde vi også der hvor vi boede før.
          Tak for din søde hilsen
          Kh AC

  • Michelle skrev:

    Mange tak for opskriften!
    Prøvede den af på familien som kom til brunch i går og det var en succes. :) Ville gerne eksperimentere med at putte mandelpulp fra min mandelmælk i, har du et bud på hvad jeg så skal skære ned eller op på og hvor meget? :)

    • Ann-Christine skrev:

      Hej Michelle,
      Dejligt at høre :)
      Jeg kommer indimellem min mandelpulp som erstatning for den ene dl ruggryn, det smager dejligt. Og er der ikke helt nok mandler, så kan det suppleres op med fx havregryn, andre nødder eller ruggryn
      Kh AC

  • Hanna skrev:

    Hej. Dine boller ser rigtig lækre ud, og derfor har jeg forsøgt at lave dem. To gange faktisk, fordi de bliver ikke helt så luftige og så flader de meget ud. Første gang brugte jeg 3 dl hvedemel. Anden gange prøvede jeg med så med 3,5 dl. Men de vil stadig flade meget ud… Hvad skal jeg gøre?

    • Ann-Christine skrev:

      Hvilken mel kommer du i udover hvedemel?

      • Hanna skrev:

        Jeg brugte grahamsmel, som du skriver i opskriften

        • Ann-Christine skrev:

          Prøv evt at bytte rundt på mængden af hvedemel og grahamsmel næste gang.
          Så 5 dl hvedemel, 4 dl grahamsmel og 1 dl flager/gryn/korn/kerner/frø/nødder.
          Der kan være kæmpe forskel på mel, så det er lige med at finde den sammensætning der virker bedst for dig :)
          Håber det lykkedes! :)

  • Kaja Rokkedal skrev:

    Hej Ann-christine

    nu vil jeg prøve at skrive til dig for første gang

    jeg har set din opskrift på flødekartofler, den lyder rigtig spændende

    jeg skal lave mad til 30 mand på fredag

    de skal have oksefilet 2 slags salat

    nu vil jeg spørge hvor meget flødekartofler jeg skal lave,de spiser godt

    med venlig hilsen Kaja

    • Ann-Christine skrev:

      Hej Kaja,
      Hvor lyder det dejligt og som en skøn menu.
      Jeg vil lave 8 gange opskriften og så tilberede den i store bradepander, så er du sikker på at der er nok og hvis der er rester, så er de også gode dagen derpå.
      God fornøjelse
      Kh Ann-Christine

Skriv en kommentar

Din emailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *