Scones


Vi har spist scones og den lækre traditionelle engelske afternoon tea servering adskillige gange – både herhjemme hos os selv og på skønne steder, når vi har været ude at rejse.
Scones er et helt fast indslag i sådan en servering, med små sandwich og kager til – men de er virkelig også alletiders serveret alene med flødeskum (eller clotted cream) og god syltetøj. Og så naturligvis en kande god te til.
Jeg har eksperimenteret mig frem til den helt perfekte opskrift, som ganske enkelt er blevet til de bedste scones jeg nogensinde har smagt.
Her får du min opskrift på de lækreste hjemmebagte scones …
Scones
- 180 g hvedemel
- 30 g sukker
- 1/2 tsk salt
- 2 tsk bagepulver
- 70 g smør, stuetempereret
- 1 dl kærnemælk
- 1/4 dl piskefløde
- Desuden
- 1 æg, sammenpisket - til at pensle med
Start med at tænde ovnen på 175 grader varmluft.
Alle de tørre ingredienser røres sammen i en skål og derefter smuldres smøret i blandingen.
Når det er blandet godt, så samles dejen hurtigt med både kærnemælk og fløde.
Der skal endelig ikke røres i dejen, den skal blot samles hurtigt
Tril dejen ud på en bordplade og stik scones ud med et lille glas eller en rund udstikker. Dejen vil sikkert klistre lidt til bordpladen, og så bruger man blot en kniv til at skære den lille scones fri. Der skal endelig ikke bruges mere mel!
Sæt scones på bageplade med bagepapir, pensl dem med sammenpisket æg og bag i ovnen ved 175 grader varmluft i 12-14 minutter.
Nyd de lækre nybagte lune scones – de er allerbedst når de er helt friskbagte
Jeg er vild med de lækre smagfulde engelske scones og det samme er hele min søde familie. En lille bolle, fyldt med smag, og som virkelig smager allerbedst, når den lige er kommet ud af ovnen og stadig er nybagt og lun. Jeg bager dem derfor i små portioner, og så spiser vi dem alle sammen mens de er friske og lune – det kan anbefales!
I søndags bagte jeg dem til vores morgenbord, men de er virkelig også et hit til at forkæle Johan og Julie med efter en dag i børnehaven – som jeg har planer om i eftermiddag – ja, eller som tilbehør til et lækkert High Tea selskab hjemme i stuen.
Traditionelt serveres scones med clotted cream, marmelade og lemoncurd. Men clotted cream er ikke sådan lige til at få fat på og det er lidt omstændigt at lave selv, så vi skærer dem i to halve, som vi spiser hver for sig. Den ene halvdel topper vi med både flødeskum og denne brombærsyltetøj på én gang. Og den anden halvdel nyder vi med lemoncurd.
Udover at de smager helt fantastisk – så er en anden fordel også at de ikke skal hæve, men at man kan lave dem færdig med det samme.
Jeg lover at de bliver et stort hit hos både store og små!
Det er virkelig en nem opskrift, og kræver ikke hævetid. Det eneste man skal være opmærksom på er at de ikke holder sig særlig godt, da de er bagt på bagepulver. Men jeg lover jer, at en lille familie kan hurtigt sætte sådan en portion til livs og er man flere, så ganger man bare opskriften op
Din emailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *
- Ann-Christine skrev:15. oktober 2013 kl. 08:27
Hahaha, ved sørme ikke hvordan der lige sneg sig en bagekartoffel ind der :D
Må være noget autokorrektur fra bagepulver jeg ikke fik rettet ;) Det er rettet nu. TAK :)
- Maria skrev:15. oktober 2013 kl. 08:51
Jeg har aldrig før bagt scones – jeg er sikker på Alma ville blive glad hvis de blev serveret for hende på torsdag hvor vores efterårsferie starter :-)
- Ann-Christine skrev:15. oktober 2013 kl. 21:43
Johan og Julie synes det var ret så festligt at komme hjem til i dag.
Det ville være en dejlig måde at starte en ferie på, synes jeg :)
- Tina Fischer skrev:15. oktober 2013 kl. 08:59
Hej Ann-Christine
Din opskrift på scones sætter søde minder i gang. For rigtig mange år siden boede jeg i England, hvor jeg stiftede beskedtskab med scones med smør, flødeskum og syltetøj. Jeg har ikke smagt det siden. Din opskrift får mig lyst til at prøve at lave dem selv.
Hilsen TinaKig i øvrigt forbi min blog, hvor jeg har posted din æblesmør , som vi i familien er helt vilde med (har ændret den lidt, så den passer til vores smagsløg)
tinasopskrifter.blogspot.com- Ann-Christine skrev:15. oktober 2013 kl. 21:44
Hej Tina,
Og jeg tror faktisk også de vil smage pragtfuldt med æblesmør ;)
Kh AC
- Helle Kjeldgaard skrev:15. oktober 2013 kl. 09:07
Scones er fantastiske! Jeg er også ret vilde med dem. Kunsten er at bage en lille portion, så alle bliver spist friske, så hellere bage en ny portion snart igen. Johan og Julie bliver helt sikkert glade når de kommer hjem.
- Sanne skrev:15. oktober 2013 kl. 09:17
Skal holde afternoon tea med nogen veninder i næste måned, så helt perfekt at falde over denne opskrift – vil glæde mig til at afprøve den! :)
- Ann-Christine skrev:15. oktober 2013 kl. 21:44
Det lyder virkelig super hyggeligt, rigtig god fornøjelse! Skal du også lave lemoncurd? Det kan anbefales ;)
- Kathrine skrev:15. oktober 2013 kl. 09:37
De ser jo alt for lækre ud! Dem må jeg prøve at bage snarest! Tak for dejlig inspiration :)
- Prinsesse Suh skrev:15. oktober 2013 kl. 09:39
Men clotted cream er nu det bedste ;-) Husker stadig tilbage på skønne dage, hvor jeg boede i Sydengland og brugte mange weekender på at udforske området på cykel – og så var en cream tea det mest fantastiske undervejs på turen.
- Ann-Christine skrev:15. oktober 2013 kl. 21:46
Ja, det er fantastisk! Ville også foretrække det, men letpisket flødeskum kommer ind på en skarp 2. plads ;)
Lyder som virkelig dejlige minder fra sydengland. Jeg ville virkelig gerne på ferie der med min lille familie og opleve stemningen og en masse High Tea
- hvadskalvibage/Mette skrev:15. oktober 2013 kl. 10:00
Kan ikke umiddelbart huske jeg har fået scones, men har læst en del om dem. Så jeg er blevet frist til at de meget snart skal prøves. Så jeg tror de kommer på morgenbordet på lørdag :-)
- Ann-Christine skrev:15. oktober 2013 kl. 21:48
Uhm, det lyder som en skøn plan :) God fornøjelse med dem
- Sarah skrev:15. oktober 2013 kl. 10:10
Ahhhh de skal da bages lige så snart jeg kan finde tid til det. Der er jo ikke noget ved at bage dem om aftenen, når ungerne alligevel er puttet og de bare kan ligge og blive tørre til næste morgen…..Åhhh glæder mig til en fridag.
Og så tror jeg måske der ligger et stykke mørk chokolade og venter på at blive hakket og puttet i scones dagen :-)Kh Sarah
- Ann-Christine skrev:15. oktober 2013 kl. 21:49
Scones med chokolade er fantastisk. Johan og Julie spurgte faktisk selv i dag om det ikke ville være en god ide at komme chokolade i næste gang ;)
- Cathrine Brandt skrev:15. oktober 2013 kl. 11:05
Ej, hvor ser det bare både hyggeligt og lækkert ud!
Jeg skal helt sikkert bage scones snart – det må være helt perfekt efterårsferie-hygge.Måske jeg vil prøve at servere dem med flødeskum og min hjemmelavet æblesirup!? :)
- Ann-Christine skrev:15. oktober 2013 kl. 21:50
Det lyder som en skøn kombination, og så en lækker te til :) Uhm – det er ren livsnydelse!
- Dagmar skrev:15. oktober 2013 kl. 12:05
Ikke nok med at du (endnu engang) fremkommer med den skønneste opskrift, er det også, som sædvanlig, helt fantastiske billeder! Jeg må indrømme, at det var på grund af billederne, at jeg startede med at følge din blog, men har nu også forelsket mig lidt i alle dine fine opskrifter og personlige tekster. Kæmpe hurra for din müsliopskrift, jeg lavede dem i weekenden og det blev et kæmpe hit!!!
Wow, forvirrende kommentar- Ann-Christine skrev:15. oktober 2013 kl. 21:51
Tusind tak, hvor er du sød, Dagmar! Jeg blev virkelig glad for din dejlige hilsen og søde ord om min blog og mine billeder.
Tak :) -og skønt at müslien er et hit!
- Sofie Freja skrev:15. oktober 2013 kl. 15:47
Elsker dine opskrifter og billeder – har benyttet mange af dem, og her er endnu en jeg kan føje til min liste! De smagte himmelsk!
Ps. hvor er din tekande fra? den er virkelig fin
- Ann-Christine skrev:15. oktober 2013 kl. 21:56
Mange tak, det er jeg super glad for at høre :)
Og skønt at de smagte dejligt! -Min tekande er fra Marimekko, og jeg er så glad for den
- Ditte Johannsen skrev:15. oktober 2013 kl. 21:08
Uh, de ser lækre ud. Måske skulle det prøves en eftermiddag.
Jeg har kun prøvet at lave mad-scones med feta, oliven og soltørrede tomater. Det var rigtig lækre bare med lidt smør på. :)- Ann-Christine skrev:15. oktober 2013 kl. 21:58
Det lyder faktisk også ret så fantastisk – og perfekt som tilbehør til suppe, når man ikke altid når at få lavet en gærdej til hævning.
- Nadia WH skrev:16. oktober 2013 kl. 11:04
Åh hvor ser det lækkert ud og passer bare helt perfekt til efterårshygge.
Min mand blev 30 år for en uge siden og gav ham en tur til London.
Så der skal vi prøve en rigtig afternoon tea og bl.a. også clotted cream, som jeg aldrig har været så heldig at smage.- Ann-Christine skrev:16. oktober 2013 kl. 20:22
Uhm, det lyder virkelig fantastisk. Jeg har heller ikke prøvet det i England – nyd det! :)
- Sandra skrev:16. oktober 2013 kl. 14:30
Jeg bagte dine scones igår – herhjemme går de nu under navnet ‘smørboller’ fordi storemusen så hvor meget smør jeg kom i dejen ;) de er godtnok lækre. Jeg har aldrig bagt ‘smørboller’ før – men det er absolut ikke sidste gang… det er jo virkelig nemt :)
- Ann-Christine skrev:16. oktober 2013 kl. 20:25
Fineste navn, og smør er jo heldigvis ikke det værste man kan få ;) Dejligt at de blev gode og hittede hos jer også
- Maria skrev:16. oktober 2013 kl. 19:02
Det ser også lækre ud. Scones er jo en af de dejlig hurtige bagværker, de kan laves på 20 minutter så det jo dejlig nemt :)
Jeg har en opskrift på græskar boller, som smager rigtig godt og også er super nem og hurtig, hvis du er interesseret- Ann-Christine skrev:16. oktober 2013 kl. 20:26
Jeg elsker også at de er så nemme. Elsker også langtidshævede boller, men hver ting til sin tid ;)
- Louise Guldborg skrev:17. oktober 2013 kl. 14:56
Så er banankagen i ovnen sammen med scones. Den står på hygge med begge piger. Den bette er ikke gammel nok til nødder så hun må nøjes med scones. Vi den store på 3 og jeg fylder med i dine opskrifter. Hun elsker dine billeder…
- Ann-Christine skrev:18. oktober 2013 kl. 10:42
Hvor er det dejligt at høre, Louise :) Det lyder som en dejlig dag I har haft med bagning og hygge, håber det smagte jer og tusind tak for den søde hilsen
- Natasja skrev:18. oktober 2013 kl. 15:24
Virkelig nemme og lækre scones! Jeg var godt nok lidt overrasket over, hvor klistret dejen var, så det var godt, du havde understreget, at der ikke skulle mere mel i.
- Ann-Christine skrev:19. oktober 2013 kl. 07:15
Dejligt at høre – jeg skal bage dem selv igen til vores brunch her til formiddag, uhmm! Glæder mig
– og jeg tænkte godt, at man kunne være fristet til at komme lidt ekstra mel i ;)
- Line skrev:18. oktober 2013 kl. 19:03
Scones er nemlig noget af det bedste. Jeg plejer at blande creme fraiche 38% med flødeskum (ca 1:1) – det giver den der clotted cream feeling og er syndigt godt:-)
- Mette viby skrev:13. december 2019 kl. 23:58
Det er faktisk super nemt at lave clotted cream, det tager bare tid.. hæld Fed fløde i et ovnfast fad, bag i ovnen 12 timer ved 80 gr (vi satte det ind efter aftensmaden) næste morgen var det færdigt.. lad afkøle til stuetemperatur og sæt i køleskabet 1 døgn. Skil clotted cream fra “valle” og gem “ vallen” til væde når du bager scones.
Top lækkert!
Serverer en full afternoon tea for min datter + veninder i morgen for at fejre hendes 20 års fødselsdag 🤗 - Ann-Christine skrev:19. oktober 2013 kl. 07:18
Super godt tip! Det skal prøves :) Elsker clotted cream feeling på mine scones!
- Malene skrev:2. november 2013 kl. 21:53
En regnvejrsdag er som skabt til at bage i. Så tak for inspirationen – jeg tænker her på opskriften ;-)
Jeg laver en clotted cream af piskefløde og mascapone (1:1), der piskes til en lettere fast masse.- Ann-Christine skrev:4. november 2013 kl. 09:46
Det lyder faktisk som om det godt kunne give en ret perfekt clotted cream feeling. Det må prøves.
- Charlotte skrev:19. november 2013 kl. 19:30
Hej!
Jeg har lige et enkelt spørgsmål til denne opskrift.
Er det muligt at erstatte både kærnemælk og fløde med ganske almindelig mælk?
Hvis man nu ikke lige har de to ting i huset og ville bage disse med det samme?- Ann-Christine skrev:20. november 2013 kl. 11:27
Hov, så ser jeg så først kommentaren nu … fik du dem bagt?
Så lad mig endelig høre om det blev godt
Jeg tror sagtens man kan få en god bolle/scones på den måde, men tænker også at smag og konsistens bliver anderledes end den her variant …
- Marianne skrev:5. august 2014 kl. 16:50
Jeg har et spørgsmål til dig. Jeg haren masse gule squash i haven. Kan de bruges som grønne til en squashkage?
- Ann-Christine skrev:6. august 2014 kl. 09:31
Ja, det tror jeg sagtens de kan – hvilket minder mig om at jeg da slet ikke har nogen squashkage her på bloggen ( det må der gøres noget ved! ;) )
- Anne skrev:10. november 2014 kl. 20:39
Hej Ann-Christine
Jeg har hørt at Clotted cream nemt kan laves selv. Arla skulle eftersigende lave en upasteuriseret fløde, der bare skal i et tyndt lag på panden. Panden sættes på middel varme og når “skindet” ovenpå begynder at dannes, skrabes der med en paletkniv som lavede man røræg. Hver gang alt fløden er blevet en tyk masse, puttes det i en beholder og proceduren gentages til man har nok. Til sidst røres den tykke masse rundt i beholderen til det er en helt ensartet masse, og sættes i køleskabet nogle timer.
Jeg ved ikke om det virker – for må ærligt indrømme, at jeg hverken har smagt- eller hørt om Clottet cream før. Men det lyder rigtig lækkert, så jeg håber det virker.
Nu vil jeg afprøve din dejlige opskrift, og huske til næste gang, at få fat i noget fløde.
- Ann-Christine skrev:10. november 2014 kl. 22:27
Jeg må simpelthen prøve det af på et tidspunkt :)
God fornøjelse med scones-bagning
Kh AC
- Mette Christensen skrev:21. juli 2015 kl. 12:57
Åhhh…. Har lige haft bagt dem til en veninde-kaffe. Mageløse ;o).
Jeg havde ikke helt hvedemel nok, så de sidste 50 g mel blev spelt/grahamsmel og var lidt sen på den, så dejen kom blot på pladen, i et stykke og der skåret op i 6 stykker (skulle så lige bage et par minutter længere). Det virkede rigtig fint. Tak for succesfuld scones-debut!!- Ann-Christine skrev:22. juli 2015 kl. 10:40
Ej, hvor er det skønt at høre. Så hyggeligt og rart når der hurtigt og nemt kan bikses sådan en omgang scones sammen af hvad man lige har :)
Tak for din søde hilsen
Kh AC
- Andrea skrev:17. september 2015 kl. 14:59
Hej Ann-Christine
Tusind tak for mange lækre opskrifter, de er alle god inspiration til lækkert og faktisk også tit nemt mad i hverdagen, hvor vi herhjemme har en tendens til at gå på autopilot- altså lave det samme hver uge :p.
Disse scones er også blev prøvet af- og nydt. Vi elsker dem herhjemme fordi de er så nemme og hurtige at lave og samtidig svære at modstå, når du først har taget en bid af dem.
Dog har vi et lille problem med saltindholdet. Vi har halveret det, så der kun er 0.25 tsk salt i, men det er stadig lidt for meget. Jeg mistænker at det kan skyldes, at vi bruger smør med salt når vi bager dem. Kunne det tænkes, at smørret du bruger, er smør uden salt?- Ann-Christine skrev:18. september 2015 kl. 20:16
Hej Andrea,
Hvor er det dog dejligt at høre! Skønt at I har fornøjelse af opskrifterne.
Jeg tror det med saltet i scones er en smagssag. Jeg kan godt lide de har lidt saltsmag, og bruger også smør med salt (oftest den fra Thise)
Men prøv bare at undlade saltet eller bruge usaltet smør i stedet – det er jo lige med at ramme ens egne smagsløg :)
Kh AC
- Emiline skrev:11. oktober 2015 kl. 08:01
Hejsa og godmorgen
Kan disse scones fryses ned? Og kan man lave dem som chokoladescones?
Feriehilsner fra en stor fan i Sønderjylland,
Emiline- Ann-Christine skrev:12. oktober 2015 kl. 12:11
Hej Emiline,
Jeg vil tro at du kan fryse den rå dej – men når de er bagt, så skal de gerne spises inden for 1-2 timer.
Der er chokoladescones her: http://www.valdemarsro.dk/chokoladescones/
Rigtig god fornøjelse til dig og rigtig skøn efterårsferie :)
Kh AC
- Ann-Christine skrev:9. januar 2016 kl. 20:48
Ja, jeg tror det kan gå fint – eller almindelig mælk eller fx ymer eller yoghurt uden smag.
- Benita skrev:30. januar 2016 kl. 11:25
Hej :)
Kan dejen hvile i køleskabet, så man kan vente og bage dem lige når man har brug for dem?
Tak. Benita :)
- Ann-Christine skrev:30. januar 2016 kl. 20:19
Jeg tror godt den kan hvile i et par timer, men det er ikke testet :)
- Rikke Jensen skrev:4. marts 2016 kl. 15:38
Dine scones er så lækre! Har lavet dem flere gange – disse har jeg netop lavet med baby på armen (kan netop klares med én arm, og begrænset opvask er også et plus :-)) , så der er nybagte scones til storebror vågner fra middagslur, og far kommer hjem fra arbejde :-)
Stor ros til din blog – den er inspiration til vores madplan hver uge :-)
God weekend!
- Ann-Christine skrev:4. marts 2016 kl. 17:02
Ej, hvor lyder det hyggeligt og rart!
Tusind tak for din søde hilsen og de søde ord, det er jeg rigtig glad for :)
Og rigtig god fredag og weekend til jer
Kh AC
- Birgitte skrev:28. oktober 2016 kl. 17:12
Hej
Et spm. I din scones opskrift står der 1/4 dl piskefløde.
Mener du 0,25 dl piskefløde = og ikke en 1/4 l. Piskefløde??
Tak og tak for en god blog😊
Birgitte- Ann-Christine skrev:30. oktober 2016 kl. 17:02
Hej Birgitte,
Ja, det er helt korrekt :)
1/4 dl fløde = 0,25 dl.
Rigtig god fornøjelse med dem og mange tak :)
Kh AC
- Pia skrev:25. februar 2018 kl. 11:00
Hej
Jeg har prøvet mange af dine opskrifter, og med stor succes. I forbindelse med din bedste opskrift på scones, med tilsat 2 tskf. bagepulver – har vi nu 3 gange oplevet en besk smag – og må stamme fra bagepulveret, det undrer os, vil spørge om andre har oplevet det?, i den sidste portion brugte jeg mindre bagepulver for at teste.
Bagepulveret er dr. Oetker.
Er 2 tskf. korrekt?.- Ann-Christine skrev:26. februar 2018 kl. 13:49
Ja, det er den mængde vi bruger og det har jeg aldrig selv oplevet (har bagt dem adskillige gange, da det er en af vores familiefavoritter)
Vi bruger bagepulver fra urtekram.
Kh AC
- Ann-Christine skrev:20. juni 2018 kl. 18:29
Det synes jeg ikke selv ;) – men det er nok en smagssag, så du må endelig bare prøve det af, hvis du synes
Kh AC
- Jette Renane skrev:31. august 2018 kl. 09:21
Prøvede dine scones, lette at lave og smager virkelig godt, når de lige kommer ud fra ovnen. Brugte kærnemælk
- Ann-Christine skrev:31. august 2018 kl. 12:30
Hvor er det dejligt at høre :) – min datter har netop i går spurgt om jeg ikke snart vil bage dem igen herhjemme ♡
- Ida skrev:8. september 2018 kl. 14:46
Lidt et noller spørgsmål, men kan kærnemælk erstattes med skyr eller kokosmælk eller bare mere fløde?
- Ann-Christine skrev:9. september 2018 kl. 11:52
Det synes jeg ikke :)
– resultatet bliver bare allerbedst med præcis disse ingredienser og mål.
Men når det er sagt, så vil du selvfølgelig fint kunne få nogle lækre boller ved at skifte det ud, det bliver bare ikke disse scones ;)- mie skrev:28. oktober 2019 kl. 11:16
Har du prøvet at dyppe den ene ende i kanelsukker inden bagning?
- Ann-Christine skrev:29. oktober 2019 kl. 19:03
Nej, det har jeg faktisk ikke, men kunne godt forestille mig at det var godt ;)
- Louise skrev:22. august 2019 kl. 16:09
Fantastiske scones. Jeg brugte kefir i stedet for kærnemælk, så det er i hvert fald også en mulighed 😊
- Ann-Christine skrev:22. august 2019 kl. 16:22
Hvor er det dejligt at høre – og sikke en fin ide med kefir som alternativ.
Kh AC
- Sophie skrev:9. oktober 2019 kl. 09:40
Hejsa, jeg kunne godt tænke mig at ta dem med på hygge lidt om mine kollegaer og at dem med på arbejde. Kan man lave dejen og stikke dem ud om aftenen og så bage dem om morgenen?
- Ann-Christine skrev:9. oktober 2019 kl. 17:17
Jeg vil anbefale blot at røre de tørre ingredienser sammen og først samle dem med smør, kærnemælk og fløde om morgenen. Det er lynhurtigt og kan gøres på 2 min.
Du kan evt bare forme dejen en cirkel på bagepladen og skære den ud i 8 lagkagestykker, hvis det skal gå ekstra hurtigt, så sparer du tid på at stikke dem ud.
God fornøjelse
Kh AC

Jeg hedder Ann-Christine, er mor til to skønne 10 årige og gift med Martin.
På Valdemarsro deler jeg mine skønneste madopskrifter, rejseguides, inspiration til gode bøger, samt en små hverdagslykkeglimt.
Læs mere om Valdemarsro her >>
Se med når jeg laver mad i mit køkken ...
Har du lyst til at se mine opskrifter på video - så kig endelig med indenfor, når jeg laver mad i mit køkken på
Valdemarsro YouTubekanal her >>