Valdemarsro https://www.valdemarsro.dk/grydebroed/

Grydebrød

Grydebrød bagt i støbejernsgryde, er virkelig fantastisk!

Ved at bage brød i en gryde, får man det lækreste grydebrød med saftig krumme og knasende sprød, tynd skorpe. Vildt lækkert!

Jeg har eksperimenteret med forskellige melsorter, med kerner og frø, havregryn, hævetider og ingredienser.

Her er min version af det lækre grydebrød, hvor ølandshvede giver et godt og virkelige smagfuldt brød. Der er ikke så meget hokus pokus ved det, men smagen er dybere og mere intens, end hvis man bruger almindelig hvede.

PT14H

Grydebrød

1 stk.    14 timer
1 stk.
Ingredienser
  • 5 dl vand
  • 5 g gær
  • 2 tsk salt
  • 1 tsk honning
  • 60 g ølandshvedemel, sigtet
  • 60 g ølandshvedemel, fuldkorn
  • 500 g hvedemel
Udskriv opskrift
14 timer
Fremgangsmåde

Smuldr gær ud i en skål med vand og rør til gæren er opløst. Rør honning, salt og de to varianter af ølandshvede. Rør det godt igennem og rør derefter hvedemel i dejen. Rør det godt igennem.

Kom en tallerken eller låg over skålen, og lad dejen hæve i 10-12 timer på køkkenbordet.

Brug en bagespartel til at skrabe dejen ud på et meldrysset bord og fold nænsomt dejen over hinanden 5-8 gange. Drys godt med mel over dejen og læg den i en meldrysset skål eller hævekurv og lad den hæve i 2 timer.

Sæt en støbejernsgryde på ca. 4,2 liter i en kold ovn og tænd for 250 grader varmluft eller almindelig ovn, når dejen har hævet i 1 1/2 time.

Tag gryden ud af ovnen, når temperaturen er på 250 grader. Du må ikke smøre gryden, for så vil brødet brænde fast. Hvis overfladen er uden ridser og jævn vil brødet danne skorpe med det samme og vil ikke brænde fast. Helt som man kender det fra fx pizzabagning i en pizzaovn.

Tag låget af gryden og hæld med det samme dejen forsigtigt i gryden.

Læg låg på igen og sæt gryden tilbage i ovnen. Bag brødet i 30 minutter ved 250 grader, tag derefter låget af og bag videre ved 230 grader varmluft i 15 minutter.

Tag gryden ud af ovnen og vend brødet ud på en rist. Lad brødet køle af i mindst 15 minutter, inden det skæres.

valdemarsro youtube

Se videoen, hvor jeg viser opskriften her >>