Valdemarsro https://www.valdemarsro.dk/grydebroed/

Grydebrød

Grydebrød bagt i støbejernsgryde, er virkelig fantastisk!

Ved at bage brød i en gryde, får man det lækreste grydebrød med saftig krumme og knasende sprød, tynd skorpe. Vildt lækkert!

Jeg har eksperimenteret med forskellige melsorter, med kerner og frø, havregryn, hævetider og ingredienser.

Her er min version af det lækre grydebrød, hvor ølandshvede giver et godt og virkelige smagfuldt brød. Der er ikke så meget hokus pokus ved det, men smagen er dybere og mere intens, end hvis man bruger almindelig hvede.

PT14H

Grydebrød

Tid i alt14 timer
Arbejdstid15 min.
Holdbarhed2 dage
Kan frysesJa
Antal1 stk.
Ingredienser
  • 5 dl vand
  • 5 g gær
  • 2 tsk salt
  • 1 tsk honning
  • 60 g ølandshvedemel, sigtet
  • 60 g ølandshvedemel, fuldkorn
  • 500 g hvedemel
Udskriv
Føj til indkøbsseddel
Føj til favoritter
Fremgangsmåde

Opløs gæren i en skål med vand.

Tilsæt honning, salt og de to varianter af ølandshvede og rør det godt igennem. Tilsæt hvedemel og rør igen.

Dæk skålen til og lad dejen hæve i 10-­12 timer på køkkenbordet.

Skrab dejen ud på et meldrysset bord og fold den næn­somt ind over hinanden 5-­8 gange. Drys godt med mel over dejen og læg den i en meldrysset skål eller hævekurv og lad den hæve i 2 timer.

Når dejen har hævet i 1,5 time, sættes en støbejerns­ gryde med låg på ca. 4,2 liter i en kold ovn. Tænd ovnen på 250 grader varmluft eller almindelig ovn og tag gry­den ud af ovnen, når temperaturen er på 250 grader. Tag låget af gryden og hæld med det samme dejen i gryden. Læg låg på og sæt gryden tilbage i ovnen.

Bag brødet i 30 minutter ved 250 grader, tag derefter låget af og bag videre ved 230 grader varmluft i 15 minutter.

Tag gryden ud af ovnen og vend brødet ud på en rist.

Sørg for at bruge grydelapper, da gryden og låget bliver rygende varme!