Grydebrød


Grydebrød bagt i støbejernsgryde, er virkelig fantastisk!
Ved at bage brød i en gryde, får man det lækreste grydebrød med saftig krumme og knasende sprød, tynd skorpe. Vildt lækkert!
Jeg har eksperimenteret med forskellige melsorter, med kerner og frø, havregryn, hævetider og ingredienser.
Her er min version af det lækre grydebrød, hvor ølandshvede giver et godt og virkelige smagfuldt brød. Der er ikke så meget hokus pokus ved det, men smagen er dybere og mere intens, end hvis man bruger almindelig hvede.
Arbejdstid 15 min.
Antal 1 stk.
Kan fryses Ja

Som medlem af VALDEMARSRO Premium får du adgang til en masse ekstra fordele, blandt andet kan du få billede med, når du printer opskrifter og undgå forstyrrende reklamer. Læs mere på Valdemarsro om alle fordelene.
Grydebrød
- 5 dl vand
- 5 g gær
- 1,50 tsk salt
- 1 tsk honning
- 60 g sigtet ølandshvedemel
- 60 g fuldkorn ølandshvedemel
- 500 g hvedemel
Føj til indkøbsseddel
Føj til favoritter

Opløs gæren i en skål med vand.
Tilsæt honning, salt og de to varianter af ølandshvede og rør det godt igennem. Tilsæt hvedemel og rør igen.
Dæk skålen til og lad dejen hæve i 10-12 timer på køkkenbordet.
Skrab dejen ud på et meldrysset bord og fold den nænsomt ind over hinanden 5-8 gange. Drys godt med mel over dejen og læg den i en meldrysset skål eller hævekurv og lad den hæve i 2 timer.
Når dejen har hævet i 1,5 time, sættes en støbejerns gryde med låg på ca. 4,2 liter i en kold ovn. Tænd ovnen på 250 grader varmluft eller almindelig ovn og tag gryden ud af ovnen, når temperaturen er på 250 grader. Tag låget af gryden og hæld med det samme dejen i gryden. Læg låg på og sæt gryden tilbage i ovnen.
Bag brødet i 30 minutter ved 250 grader, tag derefter låget af og bag videre ved 230 grader varmluft i 15 minutter.
Tag gryden ud af ovnen og vend brødet ud på en rist.
Sørg for at bruge grydelapper, da gryden og låget bliver rygende varme!
Har du spørgsmål til opskriften eller lyst til at sende en sød hilsen, så kan du skrive til mig i kommentarfeltet herunder.
Du kan måske finde svaret på dit spørgsmål i kommentarfeltet, hvis det allerede er stillet og besvaret - eller du kan kigge på denne side, hvor jeg giver svar på mange 'ofte stillede spørgsmål' til min opskrifter.
Skal det bages i en GRYDE i en ovn?
Kan det bages i et lukket glas ildfast fad i ovnen ?
Jeg laver det altid i en römer topf, det fungerer fint, bare det er varmt nok. Mon ikke det lukkede glas fad er lige så godt😉
Hej Pia
Ja, det skal det i en støbejernsgryde – jeg tør ikke sige om det ildfaste fad af glas kan holde de høje temperaturer.
Du kan alternativ prøve dette lækre brød bagt i form
Kh Ann-Christine
Hej
Jeg skal i weekenden have gæster til frokost og overvejer at lave grydebrød i stedet for franskbrød til frokosten. Vores frokost består af rugbrødsmadder med lidt lækkert kødpålæg, derudover også æg og rejer samt laks. Men vil grydebrødet være godt til det.
Vi elsker dit grydebrød og synes det kunne være en anderledes oplevelse for vores gæster, at servere det til en kold frokost.
Vh Birgit
Hej Birgit
Det vil være super lækkert med grydebrødet til æg, rejer og laks. Det bruger jeg det også ofte selv til :)
Rigtig god fornøjelse og god frokost til jer
Kh Ann-Christine
Hej:)
Jeg elsker ideen med at bage brød i en gryde! Er det muligt at sætte gryden på komfuret i stedet for oven med samme resultat?
Mvh Tanne
Hej Tanne,
Det tvivler jeg på, da varmen i bunden af gryden vil være væsentlig højere end resten af gryden, så det giver ikke samme effekt som i ovnen.
Det kan også risikere at ødelægge gryden.
Kh Ann-Christine