Spinatboller


Spinatboller er et hit i madpakkerne herhjemme hos os – og til frokost, morgenmad, sandwich og andet godt!
De skønne boller med spinat er nemlig både saftige, bløde, velsmagende og lækre.
Det er i øvrigt lidt sjovt med spinat, for da jeg selv var barn havde jeg indtryk af at spinat helt var helt generelt ikke noget børn kunne lide og at man ‘i gamle dage‘ brugte uanede kræfter på både at lokke og tvinge det i børnene. Måske noget jeg har set i film eller udledt af Skipper Skræk … Men selv har jeg altid syntes det smage glimrende – og mine børn elsker det! Specielt stuvet spinat, men også spinat i boller, brød og retter som min vegetarlasagne.
Uanset om man er begejstret for de grønne vitaminfyldte blade, så smager disse boller ikke meget af spinat, så mon ikke de også fint kan spises af de, der ellers ikke er super begejstrede for spinat♡
Spinatboller
- 75 g hvedekerner, knækkede
- 4 dl kogende vand
- 25 g gær
- 150 g spinat, finthakket (kan være optøet fra frost, klem væden fra)
- 1 æg
- 1,50 dl yoghurt, naturel
- 1 dl havregryn, finvalset
- 1 tsk salt
- 450 g hvedemel, ca.
- Derudover
- 1 æg, til at pensle med
Kom hvedekerner i en skål med kogende vand og lad det trække i mindst en time (eller sæt det på køl og lad det trække flere timer).
Rør gæren ud i blandingen og tilsæt finthakket spinat, ymer, havregryn, æg, salt og halvdelen af hvedemelet. Rør dejen godt igennem og tilsæt derefter mere hvedemel lidt efter lidt til dejen er smidig og ikke klistrer.
Lad dejen hæve på køkkenbordet i 1 ½ time eller i køleskabet natten over.
Form 12 boller og som sættes på en bageplade med bagepapir. Lad dem hæve i 45 minutter
Pisk et æg sammen og pensel bollerne og bag derefter i en forvarmet ovn ved 175 grader varmluft (eller 200 grader alm ovn) i ca. 14-18 minutter.
Lad dem køle af på en rist.
Pyha, vi kunne altså også godt have brugt et par dage ekstra her efter nytår til at komme sådan ordentligt igang, men det er nu også meget rart med lidt hverdag igen ovenpå al julehyggen :-). Bollerne ser kamplækre ud. De må på listen over madpakkeidéer. KH D
Hej Ann-Christine,
Selvom det er langt til siden jeg har skrevet en kommentar på din blog, så kan du tro at jeg bruger den hver dag – i mit arbejde som lærer med med elever og herhjemme. Det er den eneste blog jeg læser og det gør jeg af flere grund; dine opskrifter er helt igennem fantastiske, billederne er indbydende ud, din blog er meget nem at navigere rundt i også er den bare så personligt. Forresten så har jeg lavet din spinat boller, og de var helt vildt lækker. Tusind tak for dig. Jeg kan godt forstå at der er så mange som bruger den..
Kh. Joan
Det er jeg bare så glad for at høre, Joan ♡ Tusind tak, gør mig så glad!
Sikke en skøn hilsen at få.
Ha´ en rigtig skøn aften.
Kærlig hilsen
Ann-Christine
Jeg holder også rigtig meget af hverdagen, men ahh kunne nu være rart med et par dage ekstra inden den startede ;)
Rigtig dejlig dag til dig ♡
Kh AC
Elsker dine billeder! Blev nysgerrig på hvilket kamera du har? Må jeg spørge om det?
Tusind tak, og ja, selvfølgelig :)
Jeg har et Nikon d7100
Kh AC
Vil man kunne erstatte hvedekernerne med quinoa eller måske udlade dem helt?
Ja, det kan du fint gøre – evt komme lidt ekstra mel i istedet, fx fuldkornsmel.
Hvor lyder de lækre.
Mine børn høre helt klart til dem der ikke er fan af spinat, på trods af at jeg selv er ret vild med det. Måske bollerne skulle have en chance. De er så flotte og indbydende ud.
Jeg krydser fingre for at de bliver helt begejstrede for det også ;)
Tænker du der skal laves noget om i opskriften hvis jeg vil bruge græskar kerner også? Evt. Mere væske eller lignende :)
Jeg tror fint du kan komme dem i, uden at tilføje mere end måske 1-2 spsk ekstra vand.
Alternativt lade græskarkernerne lægge i blød en times tid inden dejen æltes.
Hej
Jeg har held med at koge hvedekernerne i 5-7 minutter, hvis man ikke er langtidsplanlægger ?
Godt tip! ♡
Det er sjovt, jeg har bagt disse boller 2 gange, de er smadder gode! Har brugt frossen spinat begge gange, men her anden gang smager de MEGET mere af spinat ?
Pudsigt at de blev så forskellige fra den ene til den anden gang … Håber de var lækre begge gange :)
Når du bruger frossen spinat, er det så 150 g optøet spinat uden væde? Eller tager du ca.150 g frossen spinat?
Tak :)
Det er 150 g optøet hvor væden er dryppet af.
Kh AC
Tak, det gjorde jeg også, men jeg måtte tilføje en masse ekstra mel, da dejen blev ved med at være klistret. Men bollerne er nu blevet rigtig gode alligevel!
Jeg erstattede desuden 1/3 af melet med fuldkornsmel og kom lidt revet cheddar i også :)
Tak for nogle rigtig gode opskrifter!
Har til aften lavet disse boller, og det er altså en nye farvorit. Min kæreste sagde at det var de bedste boller jeg har lavet hidtil??
Hvor godt! Det er dejligt at høre :)
Har du nogen ide, om man kan erstatte spinat med grønkål? Det er i forvejen i mit køleskab.
Det er jeg sikker på vil blive rigtig lækkert :)
Bollerne ser super lækre ud!
Vil de kunne fryses?
Ja, det kan de sagtens :)
Hejsa. Tak for en fantastisk blog. det er her jeg først kigger efter nye og lækre opskrifter.
Ift. at fryse dem ned. Er det en skrøne at man ikke må fryse spinat ned? Og hvis man gør – at de skal varmes op?
Hej Kristina,
Tusind tak for din søde hilsen, det jeg jeg glad for at høre.
Du må gerne fryse dem ned, det er i følge sundhedsstyrelsen en skrøne :) Du kan evt google sundhedsstyrelsen + fryse spinat
Skøn sommer til dig
Kh AC
Bedst som jeg tænker
“nu kaster jeg lige en spinatbolle dej sammen”
Finder jeg ud af at knækkede hvedekerner er…knækkede rugkerner!!
Så nu prøver jeg ?
Har du prøvet med dem istedet?
Hej Dorte,
Du kan sagtens bruge knækkede rugkerner også, det vil helt sikkert også blive godt :) Dem bruger jeg også indimellem selv i boller og brød.
Kh AC
Hej Ann-kirstine,
Skal hvedekernerne optage alt vandet, inden man blander det sammen med resten af dejen?
Kh Emilia
Hej Emilia,
Det behøver de ikke, men dejen er nemmest at få en fornemmelse af hvis de har optaget mest muligt væde inden resten røres i. Men kernerne optager stadig væde under hævningen.
Kh AC
For at gøre bollerne så “nemme”/lige til som dine koldhævede boller. Hvad kan man så erstatte yoghurt og æg med? (det er ikke hver dag jeg har de ting i mit køleskab.) ?
Du kan evt blot prøve at komme spinat i de koldhævede boller :) og måske 1/2 dl ekstra mel, hvis du oplever der er meget væde du ikke kan klemme fra.
Hej. Hvad kan jeg erstatte hvedekerne med, da man ikke kan få det i den lille by jeg bor i??
Alle andre typer kerner, flager eller lign :)
Kh AC
Kan man bruge finthakket spinat fra frost? ?
ja, sagtens
Kh AC
Har prøvet at bage disse lækre boller og hold op hvor smager de bare fantastisk !! :-D
Jeg prøver at skrive ned, hvad jeg indetager dagligt af kalorier, og jeg ved faktisk ikke rigtig, hvor meget der er i disse lækre boller?
Mvh Anne
Hej Anne,
Tak for din søde hilsen
jeg laver ikke kalorieberegninger, så kan desværre ikke hjælpe med dette. Men tror der er steder online hvor du kan plotte ingredienser ind og så bliver det beregnet.
Kh AC
Hej!
Skal mængden af gær nedsættes, hvis man sætter den på køl natten over? Og hvis jeg vil erstatte hvedekerner med solsikkekerner, anbefaler du så de også kommer i blød inden?
Tak for altid lækre opskrifter :-)
Hej Amanda,
Du kan fint bruge samme mængde eller blot 15 g gær til koldhævning. Solsikkekerner behøver ikke iblødsættes først
God fornøjelse og mange tak for din søde hilsen
Kh AC
Hej. Først, tusind tak for en masse dejlige opskrifter!
Jeg har lidt problemer med Spinatbollerne. Når jeg har tilsat den mængde mel der står i opskriften er dejen stadig MEGET klistret. Har selv forsøgt at tilsætte mere – men er også bange for at tilsætte for meget. Det endte med at jeg måtte sætte bollerne på bageplade med 2 skeer fordi dejen var for våd. Nogen fifs?
God dag!
Det er jo altid svært at sige, når jeg ikke har set dejen :) – men det lyder til at hvedekernene i din dej ikke har absorberet så meget væde – eller at der har været ekstra meget væde i spinaten, måske.
Kh AC
Virkelig lækker opskrift!
Tak for en dejlig opskrift.. Det er nu 4. Gang jeg bager dem.. De er et stort hit til madpakken i børnehaven.. ?
Min dreng har døbt dem Monsterbollerne ?
hvor dejligt – og det er virkelig så hyggeligt med de skønne kælenavne til retterne som børn kan finde på, tak for at dele :)
Kh Ann-Christine
Jeg har lige taget en portion spinatboller ud af ovnen – og de er gode! Der var nok lidt meget væde ved spinaten, så dejen blev sat på med skeer og de så måtte de have lidte længere end angivet, men hold op de er saftige. Jeg er spændt på hvordan de er i morgen