Koldhævede boller


Dette er min yndlingsopskrift på koldhævede boller.
De lækre boller er så nemme og kan varieres på mange måder og med forskelligt mel, gryn, frø og kerner. Derudover undgår man helt fuldstændig dej på fingrene, skal ikke bruge en røremaskine og opskriften er bare nem og god!
Her får I så først og fremmest min bedste opskrift på nemme koldhævede boller. Læs også gerne med længere nede, hvor jeg fortæller lidt om fremgangsmåder og muligheder for at variere opskriften.
Prøv også: min opskrift på lækre gulerodsboller >>
Arbejdstid 15 min.
Antal 12 stk.
Kan fryses Ja

Som medlem af VALDEMARSRO Premium får du adgang til en masse ekstra fordele, blandt andet kan du få billede med, når du printer opskrifter og undgå forstyrrende reklamer. Læs mere på Valdemarsro om alle fordelene.
Koldhævede boller
- 5 dl stuetempereret vand
- 10 g gær
- 5 dl fuldkornshvedemel, eller grahamsmel
- 1 dl finvalset havregryn, *
- 3 dl hvedemel, evt. 1 dl mere
- 1 tsk salt
Føj til indkøbsseddel
Føj til favoritter

Om aftenen
Rør vand og gær sammen i en stor skål.
Tilsæt fuldkornshvedemel og havregryn. Rør rundt med en grydeske, tilsæt hvedemel og salt.
Rør og mærk efter om dejen kan klare 1 dl hvedemel mere. Dejen skal fortsat være til at røre i, men uden at være helt lind og flydende.
Dæk skålen med låg og sæt skålen i køleskabet.
Om morgen
Tænd ovnen for 250 grader varmluft. Tag dejen op med en spiseske og sæt dem på en bageplade med bagepapir, pensl med vand.
Skrue temperaturen ned til 220 grader varmluft lige inden bollerne skal i ovnen, sæt bollerne ind på miderste rille og bag i cirka 15 minutter. Lad bollerne køle lidt af på en rist inden servering.
Har du spørgsmål til opskriften eller lyst til at sende en sød hilsen, så kan du skrive til mig i kommentarfeltet herunder.
Du kan måske finde svaret på dit spørgsmål i kommentarfeltet, hvis det allerede er stillet og besvaret - eller du kan kigge på denne side, hvor jeg giver svar på mange 'ofte stillede spørgsmål' til min opskrifter.
Virkelig lækker opskrift 👍
Jeg har vedligeholdt min dej i en måneds tid, og de bliver bare bedre og bedre. Hvor stor en mængde dejrest vil du sige man skal gemme hvis man fodre op med en fuld mængde mel og vand? Måske du har en tommelfingerregel 😊
Hej.
Du skriver: ‘Dejen kan man have i køleskabet og tage fra til boller hver dag og ‘fylde på’ med friskt vand, mel og salt løbende’, men der står også ‘Dejen kan holde sig op til 2 dage i køleskabet, men hold øje med at den ikke overhæver’. Så må dejen stå der eks.2 uger så længe den bliver fodret, eller skal den uanset hvad smides ud efter 2 dage?
I øvrigt de bedste boller nogensinde! Nemt og lækkert.
Hej Jeanette
Tusind tak, det er jeg glad for du synes.
Hvis du bager af den flere gange ugentligt og fylder på tilsvarende, så kan den i princippet holde for evigt :)
Så er det blot en form for surdejsbolledej, man vedligeholder over lang tid.
God fornøjelse
Kh Ann-Christine
Når du skriver fylder tilsvarende på – er det så hele opskriften man skal fylde op med – altså 9 dl mel, 5 dl vand, osv med den smule rast man har tilbage fra den bolledej man lige har brugt ? Eller fylder man bare lidt ad hoc mel , vand , gær i ? Så den kan vare “for evigt”
Hej Stine
Kun vand og mel, salt + dejrest. Hvis man kun har en lille rest tilbage at fylde på med, så må man evt forlænge hævningen eller sætte dejen på køkkenbordet i 2-3 timer før den sættes på køl igen.
God fornøjelse
Kh Ann-Christine
Hej
Jeg vil høre, om man skal lade den stå i lufttæt beholder eller om der skal være lidt luft? Vi har fx sådan nogen magretheskåle med låg, ville det være ok? Har nu sat dem i køleskab med en frysepose henover og rent viskestykke, men det er ikke helt lufttæt. Hvad er bedst?
Hej Julie
det behøver ikke være helt lufttæt. Magreteskål med låg eller en frysepose over er helt fint.
God fornøjelse
Kh Ann-Christine