Valdemarsro https://www.valdemarsro.dk/koldhaevede-luciabrod/

Koldhævede Luciabrød

Vi har fået en fast tradition med nybagte luciabrød på Lucia dag den 13 december. Søde, lækre safranbrød i fine former og figurer og da jeg så Anne oploade et billede med tekst i går på instragram, som fortalte, at hun ville koldhæve dejen til luciabrød og bage dem til morgenmaden – så var min lyst til at vække familien med nybagte Luciabrød vakt!

Jeg havde planlagt at bruge min opskrift på luciaboller fra sidste år, men nogle enkelte ændringer i form af marcipan i dejen. Jeg har dog ikke prøvet at koldhæve brød med mælk og smør før, så jeg spurgte om gode råd på facebook i går aftes, hvor jeg fik rigtig gode råd! Luciabrødene blev rigtig lækre, så det bliver helt sikkert en tradition herhjemme fremover, at spise luciabrød til morgenmad den 13 december.

I morges stod Johan og jeg tidligt op. Han er et rigtigt morgenmenneske, ham Johan – og vi råhyggede med at bage og forme luciabrød, mens vi lyttede til stille julemusik. Martin og Julie blev vækket med ordene; “vi har bagt nogle rigtig skøre boller til os alle sammen, til morgenmad!”

PT+60min

Koldhævet Luciabrød

12-13 stk    +60 min
12-13 stk
Ingredienser
Udskriv opskrift
+60 min
Fremgangsmåde

Smøret smeltes ved lav varme og blandes med den kolde mælk og safran. I en anden skål røres gæren med lunkent vand, tilsæt derefter smør,mælk og safranblandingen, samt sukker, revet marcipan og salt. Tilsæt mel lidt efter lidt og ælt tilsidst dejen godt. Kom dejen i en ren skål med et fugtigt viskestykke over og stil den i køleskabet natten over. Om morgenen tages den ud og skal lige temperer på køkkenbordet i en halv times tid. Smør 2-3 spsk olivenolie på køkkenbordet og hænderne, ælt dejen kort og skær den ud i 16 lige store stykker. Rul og form brødene i de traditionelle luciaformer, eller find på dine egne. Vi har lavet nogle, som vi kalder Præstens hår, Julebuk, julegris, julevogn og svøbelsesbarnet. Jeg kan ærlig talt ikke huske hvor vi har de navne fra. Pynt med rosiner og pensl med sammenpisket æg.

Lad dejen efterhæve på bageplade i 30 minutter og sæt dem så i den varme ovn ved 200 grader. Bag den i omkring 15 minutter afhængig af størrelsen på brødene. Når de er smukt gyldne, er de klar