Lussekatter


Hvert år på denne dag, står jeg tidligt op og bager de lækre gyldne lussekatter – også kaldet luciabrød – til vores morgenmad. Jeg rører oftest dejen sammen aftenen før, og lader den koldhæve natten over, så er det nemt lige at forme de fine brød, pynte med rosiner og så have nybagte lækkerier til morgenbordet.
De er så skønne, de fint formede boller, børnene er vilde med dem – og de får lov at vælge en figur hver, som kommer med i madpakken.
Prøv også: alle mine dejlige juleopskrifter >>
Arbejdstid 20 min.
Antal 14 stk.
Kan fryses Ja

Som medlem af VALDEMARSRO Premium får du adgang til en masse ekstra fordele, blandt andet kan du få billede med, når du printer opskrifter og undgå forstyrrende reklamer. Læs mere på Valdemarsro om alle fordelene.
Lussekatter
- 20 g gær
- 2,50 dl mælk
- 80 g smør
- 0,50 tsk safran, stødt
- 45 g sukker
- 0,50 tsk salt
- 40 g marcipan, groftrevet
- 300 g hvedemel
- 100 g grahamsmel
- 1 tsk rosiner, til pynt
- 1 æg, sammenpisket til pensling
Føj til indkøbsseddel
Føj til favoritter

Smelt smør ved lav varme og bland smør, mælk og stødt safran.
Rør gær ud i blandingen og tilsæt derefter sukker, marcipan, grahamsmel og salt og rør det godt sammen.
Tilsæt hvedemel lidt efter lidt under æltning.
Kom dejen i en ren skål med et klæde over og lad den hæve på køkkenbordet i en time. Stil derefter skålen i køleskabet natten over.
Om morgenen: tag skålen ud af køleskabet og skær dejen ud i lige store stykker, som rulles ud og formes som du ønsker. Sæt lussekatter på en bageplade med bagepapir og pynt med rosiner.
Lad bollerne hæve i 30 minutter. Pensl med æg og bag i en forvarmet ovn ved 180 grader varmluft i ca 15-17 minutter eller til de er smukt gyldne og brune.
Har du spørgsmål til opskriften eller lyst til at sende en sød hilsen, så kan du skrive til mig i kommentarfeltet herunder.
Du kan måske finde svaret på dit spørgsmål i kommentarfeltet, hvis det allerede er stillet og besvaret - eller du kan kigge på denne side, hvor jeg giver svar på mange 'ofte stillede spørgsmål' til min opskrifter.
Vi har bare tør yeast , hvor meget skal man an end for denne Opskrifter?
Det skal jeg ikke kunne sige, for måske det variere fra produkt til produkt.
Men mon ikke der står på emballagen hvor meget tørgær der svarer til frisk gær, ellers prøv google :)
Kh Ann-Christine
Jeg har bagt disse til min kæreste og jeg her til morgen, og nøj, hvor var de gode! Jeg tror lige, vi også har fået en ny tradition. Havde rigtig planlagt dem til eftermiddag, men der er nu noget hyggeligt over nybagt brød om morgenen – det virker også meget overskudsagtigt ;) Men da vi jo kun var to til at spise, har jeg en del tilovers. Jeg vil blot høre dig, om du har prøvet at fryse dem? :)
Hvor hyggeligt!
Det er virkelig sådan en fin decembertradition :) De kan sagtens fryses ned og så skal de bare skæres over og ristes når de er tøet op.
Uhmm, de er rigtig gode. Også med gurkemeje og kardemomme, som jeg lavede dem med. Vi skulle tidligt ud og køre lørdag, så jeg lavede dejen fredag aften og lod den hæve et par timer. Så formede jeg bollerne fint og satte en lille plade i køleskabet natten over. Næste morgen var det let at tage dem ud og pensle og bage dem. Og så havde vi lækker morgenmad i bilen, som ikke behøvede smør eller andet pålæg. Mine piger spiste 2 hver
Hvor lyder det altså hyggeligt! Morgenmad i bilen på tidlige køreture og udflugter, det er en ret hyggelig ting herhjemme også :)
Super god ide at lade dem koldhæve efter de er formet, det vil jeg prøve næste gang.