Valdemarsro https://www.valdemarsro.dk/lussekatte_opskrift/

Lussekatter

I morges stod vi tidligt op og bagte lækre gyldne lussekatter – også kaldet luciabrød –  til vores morgenmad. Jeg havde rørt dejen sammen igår aftes, og lod den koldhæve natten over, så var det nemt lige at forme de fine brød, pynte med rosiner og så have nybagte lækkerier til morgenbordet.

Vi er egentlig en dag for tidligt på den i forhold til luciabollerne – eller lussekatte som de også kaldes – men det passede bare så fint ind i planerne for i dag – senere er der nemlig julefest i børnehaven, hvor de største børn skal gå Lucia. I det hele taget er det en tradition, som vi passer lidt ind som det passer bedst, med et par dage fra eller til, i forhold til den ‘rigtige’ dag, som er den 13. december.

Skønne er de fint formede boller, børnene er vilde med dem – og de også fik lov at vælge en figur hver, som kom med i madpakken.

PT+1H

Lussekatter

14 stk    +1 time
14 stk
Ingredienser
Udskriv opskrift
+1 time
Fremgangsmåde

Smelt smøret ved lav varme og bland smør, mælk og safran. Rør gær ud i blandingen og tilsæt derefter sukker, marcipan, salt og rør det godt sammen. Rør grovmelet i og tilsæt hvedemel under æltning. Kom dejen i en ren skål med et klæde over og stil skålen i køleskabet natten over.
Om morgenen tages skålen ud og bordpladen smøres med lidt olivenolie, Skær dejen ud i 14 lige store stykker, som rulles ud og formes som du ønsker. Sæt lussekatter på en bageplade med bagepapir og pynt med rosiner.

Lad bollerne hæve i 30 minutter mens ovnen varmer op til 225 grader. Pensl bollerne med æg. Sæt dem i ovnen, skru ned til 200 grader og bag dem i omkring 15 minutter eller til de er smukt gyldne og brune.

Jeg foretrækker dem med koldt smør, og i eftermiddag/aften er de skønne hvis de bliver let ristede.