Valdemarsro https://www.valdemarsro.dk/lussekatte_opskrift/

Lussekatter

I morges stod vi tidligt op og bagte lækre gyldne lussekatter – også kaldet luciabrød –  til vores morgenmad. Jeg havde rørt dejen sammen igår aftes, og lod den koldhæve natten over, så var det nemt lige at forme de fine brød, pynte med rosiner og så have nybagte lækkerier til morgenbordet.

Vi er egentlig en dag for tidligt på den i forhold til luciabollerne – eller lussekatte som de også kaldes – men det passede bare så fint ind i planerne for i dag – senere er der nemlig julefest i børnehaven, hvor de største børn skal gå Lucia. I det hele taget er det en tradition, som vi passer lidt ind som det passer bedst, med et par dage fra eller til, i forhold til den ‘rigtige’ dag, som er den 13. december.

Skønne er de fint formede boller, børnene er vilde med dem – og de også fik lov at vælge en figur hver, som kom med i madpakken.

PT+1H

Lussekatter

14 stk    +1 time
14 stk
Ingredienser
Udskriv opskrift
+1 time
Fremgangsmåde

Smelt smør ved lav varme og bland smør, mælk og stødt safran.

Rør gær ud i blandingen og tilsæt derefter sukker, marcipan, grahamsmel og salt og rør det godt sammen.

Tilsæt hvedemel lidt efter lidt under æltning.

Kom dejen i en ren skål med et klæde over og stil skålen i køleskabet natten over.

Om morgenen tages skålen ud og bordpladen smøres med lidt olivenolie,

Skær dejen ud i 14 lige store stykker, som rulles ud og formes som du ønsker. Sæt lussekatter på en bageplade med bagepapir og pynt med rosiner.

Lad bollerne hæve i 30 minutter. Pensl med æg og bag i en forvarmet ovn ved 180 grader varmluft i ca 15-17 minutter eller til de er smukt gyldne og brune.

Tip
Har man ikke safran, så prøv kombinationen gurkemeje og kardemomme