Valdemarsro https://www.valdemarsro.dk/kerneboller/

Kerneboller

Kerneboller er noget så lækre og er ofte at finde på vores morgenbord eller i børnenes madpakke.

Jeg varierer gerne opskriften på disse grovboller alt efter hvad jeg har af kerner, frø og nødder i køkkenskuffen – og hvis jeg har hele kerner, så knuser jeg dem lige i min minihakker, inden jeg i blødsætter dem.

Knækkede rugkerner, knækkede hvede og ølandshvedekerner, spelt, havregryn, nødder, frø, kerner og andet godt, bruger jeg ofte i bagværk – og det bliver ekstra lækkert i brødet af at trække i kogende vand, inden dejen til brødet røres sammen.

Opskriften til kerneboller er udgivet som en del af mit samarbejde med Quooker, for selv i sådan en lille hverdagsting som at sætte kerner i blød, er det virkelig et hit for mig, at det er så nemt med Quookeren, hvor man kan tappe kogende vand direkte fra vandhanen.

Det er ofte de små ting der gør forskellen og summen af alle de små ting, gør at vi er blevet vildt glade for vores Quooker på de knap tre måneder vi har haft den i vores køkken.

Læs med under opskriften på kerneboller, hvor jeg har samlet en lille liste med bare 12 af de ting, hvor jeg oplever at Quookeren gør en forskel i vores hverdag.

PT+4H

Kerneboller

12 stk    + 4 timer
12 stk
Ingredienser
  • 100 g. knækkede hvedekerner eller ølandshvedekerner)
  • 1/2 dl solsikkekerner
  • kogende vand
  • 25 g gær
  • evt 1/2 dl surdej (kan undlades)
  • 1 stk. æg
  • 2 dl. kærnemælk (eller andet surmælksprodukt)
  • 1 tsk. salt
  • 100 g. fuldkornsmel (fx hvede eller ølandshvede)
  • 350-450 g. hvedemel
  • Derudover
  • 1 sammenpisket æg til at pensle med
  • 1/2 dl solsikkekerner til drys
Udskriv opskrift
+ 4 timer
Fremgangsmåde

Kom hvedekerner og solsikke i en skål. Hæld kogende vand i, så det dækker og lad det trække i mindst en time (eller sæt det på køl og lad det trække flere timer). Hæld evt overskydende vand fra.

Rør gær og evt surdej ud i blandingen og tilsæt kærnemælk, æg, salt, fuldkornsmel og halvdelen af hvedemelet. Rør dejen godt igennem og tilsæt derefter mere hvedemel lidt efter lidt til dejen er smidig og ikke klistre.

Lad dejen hæve på køkkenbordet i 1 ½ time (eller lad den koldhæve i køleskabet natten over)

Form 12 boller, vend dem i lidt solsikkekerner og sæt bollerne på en bageplade med bagepapir.

Lad dem hæve i 45 minutter, pensl med sammenpisket æg og bag i en forvarmet ovn ved 175 grader varmluft (eller 200 grader alm ovn) i ca. 14-18 minutter.

Lad kernebollerne køle lidt af på en rist.