Valdemarsro https://www.valdemarsro.dk/kerneboller/

Kerneboller

Kerneboller er noget så lækre og er ofte at finde på vores morgenbord eller i børnenes madpakke.

Jeg varierer gerne opskriften på disse grovboller alt efter hvad jeg har af kerner, frø og nødder i køkkenskuffen – og hvis jeg har hele kerner, så knuser jeg dem lige i min minihakker, inden jeg i blødsætter dem.

Knækkede rugkerner, knækkede hvede og ølandshvedekerner, spelt, havregryn, nødder, frø, kerner og andet godt, bruger jeg ofte i bagværk – og det bliver ekstra lækkert i brødet af at trække i kogende vand, inden dejen til brødet røres sammen.

PT3H30M

Kerneboller

Tid i alt3 timer 30 min.
Arbejdstid30 min.
Antal12 stk.
Holdbarhed3 dage
Kan frysesJa
Ingredienser
  • 100 g hvedekerner
  • 25 g solsikkekerner
  • kogende vand
  • 25 g gær
  • 1/2 dl surdej, (kan undlades)
  • 1 æg
  • 2 dl kærnemælk
  • 1 tsk salt
  • 100 g fuldkornshvedemel
  • 425 g hvedemel
  • Derudover
  • 1 æg, sammenpisket til pensling
  • 25 g solsikkekerner, til drys
Udskriv opskrift 
Fremgangsmåde

Kom hvedekerner og solsikke i en skål. Hæld kogende vand i, så det dækker og lad det trække i mindst en time (eller sæt det på køl og lad det trække flere timer).

Hæld evt overskydende vand fra.

Rør gær og evt surdej ud i blandingen og tilsæt kærnemælk, æg, salt, fuldkornsmel og halvdelen af hvedemelet.

Rør dejen godt igennem og tilsæt derefter mere hvedemel lidt efter lidt til dejen er smidig og ikke klistrer.

Lad dejen hæve på køkkenbordet i 1 ½ time (eller lad den koldhæve i køleskabet natten over)

Form 12 boller, vend dem i lidt solsikkekerner og sæt bollerne på en bageplade med bagepapir.

Lad dem hæve i 45 minutter, pensl med sammenpisket æg og bag i en forvarmet ovn ved 175 grader varmluft (eller 200 grader alm ovn) i ca. 14-18 minutter.

Lad kernebollerne køle lidt af på en rist.