Valdemarsro https://www.valdemarsro.dk/mine-bedste-koekkenmaskiner/

Mine bedste køkkenmaskiner

køkkenmaskiner

Vi har samlet vores køkkenmaskiner gennem en del år, og de opfylder hver især specifikke behov i min madlavning. Jeg er ikke specielt vild med at fylde mine køkkenskabe med gadgets – og det er vigtigt for os, at vi får det brugt som vi har og hellere undvære, end at købe forkert eller for meget.

På det seneste har jeg opgraderet en del på køkkenmaskinerne og gjort nogle rigtig gode køb af nye hjælpeværktøjer på den front.
Vi laver rigtig meget mad i vores køkken, udvikler opskrifter til bloggen, udvikler opskrifter til kogebøgerne og forbereder opskrifter til YouTube videoerne – så det er rigtig rart med god køkkenmaskinehjælp til det hele.

Jeg får jævnligt spørgsmål til mine køkkenmaskiner i kommentarfeltet her på bloggen – og jeg synes også selv, at det kan være en jungle at finde ud af hvilke maskiner der er bedst, opfylder de behov man har og som man bliver glade for i lang tid.

Derfor tænkte jeg at det ville give god mening, at jeg lavede dette indlæg til inspiration og med uddybning af hvilke køkkenmaskiner, der er mine favoritter, samt en beskrivelse af mine vurdering af deres fordele og ulemper hver især.

Indimellem vil jeg opdatere indlægget her, hvis der kommer nye favoritter til og I er også hjertelig velkomne til at dele jeres favoritter – gerne af den slags der har skabt værdi i køkkenet i årevis hjemme hos jer. I kan helt sikkert finde produkterne på tilbud med jævne mellemrum rundt på nettet og i fysiske forretninger, så google lidt på det og hold øje med gode tilbud, måske det også kunne være til inspiration til ønskesedlen. Jeg håber, det kan hjælpe jer i valget af køkkenmaskine – behov og forventninger til maskinerne kan være forskellige og måske er der andre maskiner, der passer bedre til jer – uanset vil jeg nødig opfordre til, at man køber hele maskinparken her, men i stedet samler sammen efter behov og nødvendighed – og det som man vil bruge og have glæde af i mange år frem ♡

bamix

Vores Bamix stavblender
Det er den køkkenmaskine vi har i flest år, og som vi købte tilbage i 2006. Jeg husker ikke hvor mange watt den har – mærker er slidt af for længst. Den er købt med tre små skiver, der sættes på og er fundamentet bag Bamix stavblenderkoncept (multi, beater og whisker), er geniale til at gøre supper og smoothies lækre luftige og cremede, piske en mayonnaise. I årevis gjorde denne stavblender og tilhørende minihakker alt, vi behøvede som alternativ til en foodprocessor i vores køkken.

Fordele

 • En lille fiks stavblender med kraftig motor, som ikke fylder meget i køkkenskuffen.
 • Holder i årevis. Vores er 12 år gammel og har været flittigt brugt.
 • Den er genial til smoothies, suppe og meget andet godt, lavet på de knap så fiberrige råvarer. Hvis vores på et tidspunkt går i stykker vil jeg uden tvivl erstatte med en ny Bamix, blot med største motor, næste gang.

Ulemper

 • På trods af den kraftige motor og store ydeevne, så kan den ikke pulverisere grove grøntsager som grønkål, broccoli osv til lækre cremede smoothies – de bliver lidt “fiberfyldte” med en bamix. På samme måde bliver aspargessuppe mere trævlet.
 • Minihakkeren til vores Bamix har jeg i årevis brugt til fx dadelkugler og hummus, men det er ikke  kan ikke uden problemer og man risikere i værste fald at den brænder sammen på opgaven med dadlerne.

håndmikser

Turmix håndmikser
Uanset at vi sidste år købte en foodprocessor, som kan piskeflødeskum og vi i nogle år har haft en Ankarsrum Assistent, som kan det samme, så kan jeg ikke undvære en håndmikser i mit køkken og da vores gamle billige supermarkedsmodel for nogle år siden gik i stykker valgte vi en Turmix, for at kunne have den forhåbentlig på livstid.

Fordele

 • Den er nem at gøre ren
 • fylder ikke så meget i skuffen
 • pisker hurtigt og effektivt, med flere trinindstillinger

Ulemper

 • den er lidt til den pebrede side
 • måske lidt overflødig i det minimaliske køkken, hvis man har et alternativ der kan det samme, fx en foodprocessor.

kitchen aid

Kitchen Aid mini foodprocessor
Denne lille fine sag har virkelig været et godt køb, synes jeg! Jeg er så glad for den og bruger den dagligt til alt fra hummus og pesto til dadelkugler og til de lækre hverdagsskønne råkostsalater. Den er langt nemmere og hurtigere at rengøre og håndtere end min Magimix Foodprocessor.
Denne maskine har jeg faktisk anbefalet til både veninder og familie, for den er virkelig både fiks og skøn og har overrasket mig meget positivt.

Fordele

 • virkelig stærk motor – den har bestået dadelkugletesten ;)
 • Hakker, snitter og laver dips mv lynhurtigt.
 • Nem at vaske af
 • Fylder ikke meget på køkkenbordet og jeg synes den er pæn, af en køkkenmaskine at være.

Ulemper

 • Det er blot en minihakker og den kan ikke andet end det. Om det så er en reel ulempe er jo en vurderingssag. Fordelen ved det er netop at den ikke kan tusind ting som ikke benyttes alligevel og har masser tilbehør til, som aldrig bruges – men det ville nu være smart med blot en smule tilbehør til at skifte kniven ud med, som fx piske og rørefunktion.

ankarsrum

Ankarsrum Assistent
Den har faktisk fået et helt indlæg for sig selv for år tilbage, men den fortjener alligevel at få en anbefaling med i dette samlede indlæg også. Jeg er nemlig rigtig glad for den stadig. Det er en virkelig god og stabil maskine til fx disse boller og andre lignende bløde gærdeje, til netop det formål kan jeg ikke undvære denne maskine.

Fordele

 • Ankarsrum har ry for at være meget holdbar og jeg har store forventninger til at den holder de næste 40 år med.
 • Den har et fint og enkelt design, som er nemt at rengøre
 • Jeg oplever at dens motor, er stærk nok til at ælte de tunge bløde gærdeje og har brugt den til det utallige gange, hvor jeg har kørt med fuld hastighed til en portion af denne opskrift på boller. Det er dog mod brugsvejledningen og derfor helt på eget ansvar om man vil bruge den til dette!
 • Den er virkelig nem at betjene og håndtere
 • Har mange gadgets og tilbehørsdele, hvis man er til det.

Ulemper

 • Den er lidt tung at finde frem, hvis man har den stående i skabet – men omvendt så skal den netop være tung for at stå stabilt på bordet til de deje jeg ælter i maskinen.
 • Jeg bruger den ikke så ofte til alle de andre funktioner den kan bruges til, da jeg ofte synes at det er hurtigere og nemmere med en håndmikser, foodprocessoren eller minihakkeren.

magimix

Magimix foodprocessor
Denne maskine har ry for at være lidt en drøm af en foodprocessor, og jeg synes virkelig det marked har været en jungle at vælge maskine i. Jeg valgte sidste år at købe en Magimix og den er jeg faktisk blevet rigtig glad for. Den er kraftig, robust og brugervenlig at håndtere og så er den virkelig den hjælp i køkkenet, som jeg manglede på de dage, hvor der bliver lavet virkelig mange retter.

Fordele

 • Den har virkelig mange funktioner til alt fra at hakke, snitte, skære, piske og røre.
 • Den er kraftig og har klaret dadelkugletesten
 • Den er lynhurtig og fiks til at røre fx en kagedej sammen og snitte grøntsager til lasagne, og dermed oplever jeg faktisk, at jeg med den i køkkenet, når langt mere på væsentlig kortere tid.

Ulemper

 • Der er mange dele til og den fylder dermed ret meget. Det er ikke et plus i min verden, men omvendt så tror jeg med tiden, at jeg får god gavn af alle dens funktioner og muligheder – så jeg tænker at den ulempe er en nødvendighed.
 • Den er lidt besværlig at gøre rent, hvis man blot laver fx hummus i den lille skål, så ender der ofte lidt i både mellem og stor skål, så man står med en større opvask end hensigten.
 • Den er i den pebrede ende af prisskalaen.

tefal toaster

Tefal Snack Collection
Jeg købte denne forrige sommer, for at lave belgiske vafler og lignende lidt tykkere madvafler, samt lækre hjemmelavede toasts, som der var opstået stor efterspørgsel på fra mine børn.

Fordele

 • Pladerne kan skiftes, så man har flere maskiner i én maskine og de kan gå i opvaskemaskinen.
 • Pladerne virker holdbare, slidstærke og de er effektive.

Ulemper

 • Hvis man “kommer til” at købe plader man ikke har brug for … her blev jeg altså lidt grebet af stemningen og det var unødvendigt, så jeg vil anbefale ikke, at købe flere end de mest nødvendige. Vi bruger: belgisk vaffeljern, paninijern og alm vaffeljern.

wilfa blender

Wilfa Raw Fuel
Jeg købte den for 2-3 år siden og det har været et super godt køb, som jeg varmt kan anbefale videre. Jeg havde i noget tid haft et godt øje til den meget dyrere vitamix, men havde hørt meget godt om denne som alternativ og så er den en hel del billigere. Jeg skulle bruge den til at blende grønne smoothies af den slags som min bamix blender ikke kunne klare – med grønkål, broccoli og den slags, som virkelig kræver en god motor for at blive cremet og lækkert, det var mit primære formål med købet … at lave massevis af lækre grønne cremede smoothies.

Fordele

 • Den er nok den mest budgetvenlig maskine af høj kvalitet
 • Den kan blende broccoli og grønkål til atomer, så de bliver så lækre og cremede i smoothies
 • Den kan blende grøntsagssupper, som ellers nemt bliver trævlet, fx aspargessuppe.
 • kan blende isterninger og frosne bananer

Ulemper

 • Hvis man ikke kommer de bløde og våde ingredienser i først, så kan kniven godt sætte sig fast – men det undgår man nemt ved lige at ‘pakke ingredienser’ i den rigtige rækkefølge.

mælkeskummer

Melitta Cremio 2 mælkeskummer
Vi har to mælkeskummere, en fra Nespresso og en Melitta Cremio – og de er begge to vældig gode. Faktisk havde jeg i første omgang Nespresso mælkeskummeren med på det øverste billede, men jeg synes alligevel lige at Melitta mælkeskummeren gør det lige en my bedre – den laver finere cremet skum og knap så fluffy pufskum, og den super cremede skum, fordeler sig nemmere i kaffe, chailatte og matchalatte, fremfor at lægge sig oven på som et låg. Det er min favorit og jeg har lige fået den hentet hjem fra sommerhuset, så den kunne komme med på både billeder og anbefalingen her.

Fordele

 • Laver virkelig lækker cremet fyldig skum – den skal blot altid fyldes til max på den streg der indikere skum, for skummet bliver knap så cremet hvis man kun fylder til minimum.
 • Nem at gøre ren
 • Gør både letmælk, sødmælk og havremælk virkelig lækker cremet.

Ulemper

 • Skummet bliver ikke helt så lækkert fyldigt, hvis man blot laver til en enkel kop.
 • Den burde også kunne skumme kold mælk – til fx iskaffe – men det har jeg aldrig kunnet få til at lykkedes optimalt på den.
Skriv en kommentar

Din emailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *
15 kommentarer
 • 9. november 2018 kl. 13:46

  Smart med en guide til en nybegynder som mig – jeg ejer end ikke så meget som en elkoger. I år har jeg til gengæld ønsket mig en kaffemaskine – hvis det altså tæller som en køkkenmaskine (;

  • Ann-Christine skrev:
   9. november 2018 kl. 17:47

   Ja, kaffemaskine gælder bestemt også :) Vi bruger kun pour over nu og har gjort det de sidste måneder, så derfor har jeg ikke sådan en med – og det kan altså også varmt anbefales. Med en god kaffe, er det gode lækre kopper kaffe der kan brygges på den metode ♡
   Kh AC

 • Marianne skrev:
  9. november 2018 kl. 14:36

  Jeg lurer på din røremaskine. Når du skriver, at brugsansvisningen fraråder at bruge den til ‘blødere gærdej’, hvad betyder det så?
  Vi ønsker os en røremaskine i bryllupsgave, og den skal kunne ælte alt fra pizzadej til chokoladekagedej. Alt! Kan din maskine ikke det?

  • Ann-Christine skrev:
   9. november 2018 kl. 17:45

   Jeg bruger den til det og oplever at det går fint – men så vidt jeg husker er det vist nævnt i brugsanvisningen at den ikke kan klare så tunge bløde deje ved fuld hastighed. Husker ikke hvordan det er formuleret, men uanset så oplever jeg fint at det går og tør godt tage chancen (jeg vil blot nødigt anbefale det og risikere at andres maskiner bryder sammen, så det er på eget ansvar ;) )

 • Camilla Engel skrev:
  9. november 2018 kl. 21:00

  Hvor skønt med sådan et indlæg – det er jo en jungle uden lige. Hvis man nu starter helt fra scratch, hvilken maskine vil du så anbefale at man starter med? Altså er der nogle der er mere allround end andre?

  • Ann-Christine skrev:
   10. november 2018 kl. 08:00

   Dejligt at høre :)
   I bund og grund kan man jo klare sig ganske glimrende og lave lækker mad uden alle disse køkkenmaskinerne i køkkenet, så jeg tænker mest at man selv må vurdere hvilket af redskaberne man mener vil matche ens behov bedst.
   Der er som sådan ikke et eller flere af dem jeg vil anbefale frem for andre, for det er ikke sikkert det matcher dit behov – men vi har selv klaret os i årevis blot med en bamix og en håndmikser.
   Kh AC

 • Lone skrev:
  10. november 2018 kl. 11:57

  Tak for indlægget. Vi er også glade for Bamix her i huset.
  Jeg bager alt vores brød og købte for et par år siden en Assistent. Når jeg læser om æltning på den, bruger folk på skift den hvide runde del og metalkrogen. Hvad bruger du for at nå frem til en perfekt æltet dej?
  Hilsen Lone

  • Ann-Christine skrev:
   12. november 2018 kl. 09:39

   Hej Lone,
   jeg bruger helst rullen, den hvide runde – den fungerede perfekt fra start, så det er jeg blot blevet ved med. Dejkrogen prøvede jeg en enkelt gang, men synes ikke den fungerede helt lige så fint (men den har nok heller ikke fået en fair chance herfra ;) )
   Kh AC

 • tina skrev:
  10. november 2018 kl. 18:10

  Jeg har selv prøvet en del køkkenmaskiner, må nok sige at Ankarsrum er den bedste, der findes. Min står fremme, den fylder en del, men jeg synes faktisk at den er ret fed at se på:)

  • Ann-Christine skrev:
   12. november 2018 kl. 09:50

   Det er jeg helt enig med dig i ♡ synes også den er lækkert designet med et fint retrolook!

 • Louise skrev:
  11. november 2018 kl. 09:25

  Jeg bruger kødhakkeren til min assistent til dadler, figner mm, når jeg skal lave “dej” med dem. Dadelkugler mm. Bare lige et tip, hvis man skal vælge maskine.

  • Ann-Christine skrev:
   12. november 2018 kl. 09:51

   Skønt tip! Tak for at dele :)

 • Hanna Luna skrev:
  12. november 2018 kl. 10:21

  Hej Ann-Christine :-) Tak for endnu et godt indlæg!
  Jeg går netop i overvejelserne om, hvorvidt jeg skal ønske mig en foodprocessor eller ej. Men netop som du også skriver, så kan det godt være lidt små irriterende med alle de ekstra dele, der hører med, når man bare har brug for en maskine, der kan snitte og hakke. Jeg har en minihakker, der er meget lille og som desværre ikke kan snitte. Ellers er jeg egentlig glad for den. Men jeg savner især en maskine til at snitte gulerødder og andre grøntsager. Vil du anbefale Kitchen Aid Foodprocessoren i mit tilfælde, eller skal jeg ud og finde en “rigtig” foodprocessor? Eller skal jeg måske i virkeligheden bare finde et elektronisk rivejern, når jeg har en minihakker?
  Kh Hanna Luna

  • Ann-Christine skrev:
   12. november 2018 kl. 12:28

   Jeg bruger selv Kitchen Aid minihakkeren til at hakke/snitte gulerødder, kål og rødbeder til råkost – det bliver ikke helt som groftrevet, men kører jeg en halv skål ad gangen bliver konsistensen glimrende til råkost og det går lynhurtigt – men det om det lige er spot on til dit behov synes jeg også er lidt svært at være sikker på :)
   Tak for din søde hilsen
   Kh AC

 • Kristina skrev:
  13. november 2018 kl. 19:05

  Din bamix-stavblender. Bruger du den også til at blende varme supper. Tror det er dampen der slår stavblender på stavblender ihjel her hjemme, så måske den kunne være et bud på en der holder mere end et halvt år… og hvad siger den til dadelmasse o.l. :D