Valdemarsro https://www.valdemarsro.dk/super-saftige-boller-roremaskine/

De bedste boller jeg nogensinde har bagt

Jeg er kommet frem til en opskrift på de bedste og mest saftige boller, jeg nogensinde har bagt og de holder sig friske  og lækre længe.

Disse boller skal bages med mel der kan tåle at blive æltet godt og længe. Økologisk ølandshvede er virkelig godt til formålet – hvorimod speltmel slet ikke duer i denne opskrift og fremgangmåde.  Prøv at se videoen nedenfor, hvor jeg viser hvordan man laver glutentests – og bager de bedste boller.

Prøv også: min opskrift på hjemmelavet surdej >>

PT12H

De bedste boller - på røremaskine

Tid i alt12 timer
Arbejdstid20 min.
Holdbarhed3 dage
Kan frysesJa
Antal12 stk.
Ingredienser
  • 4 g gær
  • 1 tsk honning
  • 6 dl stuetempereret vand
  • 150 g ølandshvedemel, fuldkorn, eller grahamsmel
  • 475 g hvedemel
  • 15 g salt
Udskriv opskrift 
Fremgangsmåde

Rør gær og honning ud i vandet i røreskålen.

Bland salt, hvedemel og ølandshvede i en skål og kom det i røreskålen.

Rør dejen på laveste hastighed i to minutter og sæt derefter hastigheden op på maksimum (se bemærkning nederst i opskriften). Dejen skal have omkring 7-15 minutter på fuld hastighed. Hvor lang tid, kommer an på melet man bruger og på maskinens kræfter.

Så snart den slipper skålens kant, skal du stoppe maskinen og se om du kan lave en glutentest.

Tjek at dejen er æltet perfekt ved at lave en glutentest:
Tag en lille klump dej og træk den ud, så den bliver helt gennemsigtig uden at gå i stykker.

Hvis du ikke kan lave en glutentest efter 10-15 minutter, så kom en smule mere mel i – 1/2 dl.

Det betyder desuden en del at bruge en mel af høj kvalitet. Her vil jeg anbefale en god økologisk mel, for de er ofte fremstillet mere nænsomt, er uden blegemidler, giver et bedre brød og vælg gerne en hvor kim delen ikke er fjernet – det står på pakken.

Smør en stor ren skål med olivenolie og kom den æltede dej deri. Dæk med husholdningsfilm og lad dejen hæve enten på køkkenbordet i 7-9 timer eller i køleskabet 12-14 timer.

Hvis dejen hæver i køleskabet, så tag den ud og lad dejen efterhæve i en times tid i skålen på køkkenbordet, inden den forsigtigt skrabes ud på et meldrysset køkkenbord.  (dejen skal ikke æltes!)

Tænd ovnen på 260 grader varmluft og sæt en bageplade ind i ovnen.

Skær bollerne ud med en spartel eller kniv.

Løft bollerne over på et stykke bagepapir, som er lagt  på bagsiden af en kold bageplade. Lad bollerne efterhæve, mens ovnen varmes op.

Skub bagepapiret med bollerne ind på den varme bageplade og bag dem i ovnen først i 5 minutter ved 250 grader, skru derefter ned til 220 grader og bag videre i ca 10 minutter, eller til bollerne er lækre og færdigbagte.
Nyd dem lune med smør og lad resten køle af på en rist.

BEMÆRK
Om man vil prøve kræfter med opskriften på sin maskine er naturligvis på eget ansvar!
Ikke alle maskiner kan klare denne opskrift, så der skal man selvfølgelig holde øje, læse manual og selv vurdere om maskinen kan klare en gærdej efter denne metode.

TIP omkring surdej
Der er surdej i videoen, hvilket er en mulighed, men ikke en nødvendighed! Så undlad det blot og lav opskriften som beskrevet i opskriften her, hvis du ikke har surdej. Bollerne bliver super lækre, både med og uden surdej.

 

valdemarsro youtube

Se med i (min allerførste) video, hvor jeg viser opskriften her >>