De bedste boller med røremaskine
Her får du opskriften på de bedste og mest saftige boller, som holder sig friske og lækre længe.
Disse boller skal bages med mel, der kan tåle at blive æltet godt og længe og få arbejdet sig op til en virkelig god glutenstruktur, som giver de fineste lufthuller og et saftigt brød.
Ølandshvede er virkelig godt til formålet – hvorimod speltmel slet ikke duer i denne opskrift og fremgangmåde. Du kan også bruge manitobamel, ren hvedemel eller en kombination af forskellige meltyper med høj glutenproteinindhold.
Prøv også: min opskrift på hjemmelavet surdej >>
Arbejdstid 20 min.
Antal 12 stk.
Kan fryses Ja
Som medlem af VALDEMARSRO Premium får du adgang til en masse ekstra fordele, blandt andet kan du få billede med, når du printer opskrifter og undgå forstyrrende reklamer. Læs mere på Valdemarsro om alle fordelene.
De bedste boller - på røremaskine
- 5 g gær
- 1 tsk honning
- 6 dl stuetempereret vand
- 150 g fuldkorn ølandshvedemel
- 500 g hvedemel, evt lidt ekstra
- 15 g salt
Føj til indkøbsseddel
Føj til favoritter
Hold min skærm tændt
Rør gær og honning ud i vandet i røreskålen.
Bland salt, hvedemel og ølandshvede i en skål og kom det i røreskålen.
Rør dejen på laveste hastighed i to minutter og sæt derefter hastigheden op på maksimum (se bemærkning nederst i opskriften). Dejen skal have omkring 7-15 minutter på fuld hastighed. Hvor lang tid, kommer an på melet man bruger og på maskinens kræfter.
Så snart dejen slipper skålens kant, skal du stoppe maskinen og se om du kan lave en glutentest.
Tjek at dejen er æltet perfekt ved at lave en glutentest:
Tag en lille klump dej og træk den ud, så den bliver helt gennemsigtig uden at gå i stykker.
Hvis du ikke kan lave en glutentest efter 10-15 minutter, så kom en smule mere mel i, 1/2 – 1 dl ekstra mel.
Smør en stor ren skål med olivenolie og kom den æltede dej deri. Dæk med husholdningsfilm og lad dejen hæve enten på køkkenbordet i 7-9 timer eller i køleskabet 12-14 timer.
Hvis dejen hæver i køleskabet, så tag den ud og lad dejen efterhæve i en times tid i skålen på køkkenbordet, inden den forsigtigt skrabes ud på et meldrysset køkkenbord. (dejen skal ikke æltes!)
Tænd ovnen på 260 grader varmluft og sæt en bageplade ind i ovnen.
Skær bollerne ud med en spartel eller kniv.
Løft bollerne over på et stykke bagepapir, som er lagt på bagsiden af en kold bageplade. Lad bollerne efterhæve, mens ovnen varmes op.
Skub bagepapiret med bollerne ind på den varme bageplade og bag dem i ovnen først i 5 minutter ved 250 grader, skru derefter ned til 220 grader og bag videre i ca 10 minutter, eller til bollerne er lækre og færdigbagte.
Nyd dem lune med smør og lad resten køle af på en rist.
BEMÆRK
Om du vil prøve kræfter med opskriften på din maskine er naturligvis på dit eget ansvar!
Ikke alle maskiner kan klare denne opskrift, så der skal du selvfølgelig holde øje, læse manual og selv vurdere om maskinen kan klare en gærdej efter denne metode.
Har du spørgsmål til opskriften eller lyst til at sende en sød hilsen, så kan du skrive til mig i kommentarfeltet herunder.
Du kan måske finde svaret på dit spørgsmål i kommentarfeltet, hvis det allerede er stillet og besvaret - eller du kan kigge på denne side, hvor jeg giver svar på mange 'ofte stillede spørgsmål' til min opskrifter.
Jeg er smadder glad for alle dine opskrifter og bruger dem jævnligt jeg vil smadder godt prøve din opskrift på bollerne men er i tvivl på dette
Løft bollerne over på et stykke bagepapir, som er lagt på bagsiden af en kold bageplade. Lad bollerne efterhæve, mens ovnen varmes op.
Skal bollerne bages på bagsiden af bagepladen, og hvorfor?
Hej Søs
Tusind tak for din søde hilsen, det er jeg glad for! Dette er en af mine gamle opskrifter, som ikke er blevet opdateret siden jeg for år tilbage begyndte at bruge bagestål eller keramikbageplade i stedet. Så det handler blot om at bagepladen skal være varm – dertil kan man blot bruge fx bagestål, hvis du har det i stedet?
God fornøjelse
Kh Ann-Christine
Jeg elsker denne opskrift! Det er blevet vores nye weekendfavorit. Uanset om jeg bruger fuldkorns ølandshvedemel, grahamsmel eller fuldkornshvedemel, bliver de altid gode! Jeg har efterhånden erfaret, at der skal 1 dl mindre vand i, så passer det ca. med glutentesten efter 15 min. Tak for en skøn opskrift!
Tusind tak for din søde hilsen og tilbagemelding på opskriften! Det er jeg rigtig glad for at høre :)
Kh Ann-Christine
Tak for en dejlig opskrift som er lige at gå til som ny i røremaskine verdenen :)
Jeg har øvet mig det seneste år og din vender jeg flittigt tilbage til – omend den er mere inspiration nu end en opskrift der følges slavisk ;)
Hej Christina
Mange tak for din søde hilsen, så dejligt at høre
Godt nytår
Kh Ann-Christine