Fødselsdagsboller
Bløde og lækre fødselsdagsboller, som smager helt fantastisk smurt med smør, eller serveret med smør, syltetøj og ost.
Dette er min opskrift på helt klassiske fødselsdagsboller med kardemomme, som er dejlige at servere til fødselsdagskaffen pyntet med fine flag og måske ledsaget af en dejlig lagkage eller andet sødt bagværk.
Det er de bedste skønne fødselsdagsboller af den slags som hurtigt bliver en tilbagevendende tradition år efter år.
Prøv også: flere lækre fødselsdagsopskrifter >>
Arbejdstid 15 min.
Antal 12 stk.
Kan fryses Ja
Som medlem af VALDEMARSRO Premium får du adgang til en masse ekstra fordele, blandt andet kan du få billede med, når du printer opskrifter og undgå forstyrrende reklamer. Læs mere på Valdemarsro om alle fordelene.
Fødselsdagsboller
- 20 g gær
- 300 g sødmælk, stuetempereret
- 6 g salt
- 25 g sukker
- 8 g stødt kardemomme
- 1 æg
- 75 g smør, smeltet
- 50 g fuldkornshvedemel
- 470 g hvedemel
- Til pensling
- 1 æg, til at pensle med
Føj til indkøbsseddel
Føj til favoritter
Hold min skærm tændt
Rør gær ud i en skål med mælk.
Tilføj de øvrige ingredienser og ælt dejen sammen, gerne på røremaskine ved lav hastighed i 10 minutter.
Lad dejen hæve en time på køkkenbordet.
Del dejen i lige store stykker og form helt runde fødselsdagsboller. Sæt dem på en bageplade med bagepapir og stil bollerne til hævning under et viskestykke i 45 minutter.
Pensl bollerne med et sammenpisket æg og bag i en forvarmet ovn ved 190 grader varmluft i cirka 15-17 minutter.
Lad bollerne køle lidt af på en rist, inden de serveres.
Har du spørgsmål til opskriften eller lyst til at sende en sød hilsen, så kan du skrive til mig i kommentarfeltet herunder.
Du kan måske finde svaret på dit spørgsmål i kommentarfeltet, hvis det allerede er stillet og besvaret - eller du kan kigge på denne side, hvor jeg giver svar på mange 'ofte stillede spørgsmål' til min opskrifter.
Tusind tak for en fantastisk blog og nogle skønne opskrifter. I denne opskrift synes jeg dog der er et meget højt indhold af salt – 10 gram til 12 boller. Jeg nøjedes med ca. Halvdelen og synes fortsat de blev lidt til den salte side. Bruger du usaltet smør i opskriften? Så kan det være det passer bedre måske.
Hej Mirja
Mange tusind tak for din søde hilsen, jeg er rigtig glad for du har glæde af mine opskrifter
Godt du så det, det var en tastefejl herfra og er nu rettet :)
Kh Ann-Christine
Hej Ann-Christine,
Hvis jeg nu skal lave din opskrift x 4 – altså 48 boller, men gerne vil koldhæve dem.
Jeg kan se, at jeg skal bruge 80 gram gær ifølge firedoblingen af opskriften. Hvis jeg nu vil koldhæve dem, hvor meget gær skal jeg så bruge?
Hej Sarah
Jeg vil nøjes med at bruge 30-35 g gær i alt, og så lade dem hæve en time på køkkenbordet – sæt på køl i 12-24 timer – form bollerne og læg dem på bagepladen og lad dem hæve i 60-90 minutter inden de bages.
Rigtig god fornøjelse
Kh Ann-Christine
Hej.
Det er fint at veje væsken. Du skriver selv, at det er det mest nøjagtige. Men jeg forstår ikke, at mel mængden ikke skal passe bedre, for med den mængde her i opskriften kan man kun sætte bollerne på pladen med en ske, og så kommer de selvfølgelig ikke til at se ud som på billederne. Også nævnt af en anden.
Mvh. Ingrid.
Hej Ingrid
Mængden af mel passer perfekt og opskriften er gennemtestet og opdateret, så bollerne er nemme at forme.
Hvilken hvedemel (mærke) har du brugt? Den kommentar du nævner har været til den tidligere udgave og ikke til den opdateret opskrift.
Kh Ann-Christine