Fødselsdagsboller


Fine små festlige søde fødselsdagsboller, som næsten kan slippe afsted med at udgive sig for at være en slags kage.
Det er de bedste skønne fødselsdagsboller af den slags som hurtigt bliver en tilbagevendende tradition år efter år. Bollerne har den dejligste smag af kardemomme og er pyntet op til fest og ballade, så man ikke kan blive andet end i godt humør.
Jeg havde bagt disse fødselsdagsboller til Johan og Julies 4 års fødselsdag og de blev serveret til børnefødselsdagen herhjemme om formiddagen. Haps, haps, haps … de fade blev hurtigt tomme. Super skønne til børnefødselsdage og når de pyntes festligt med en lille klat glasur og en farvefin M&Ms så behøver de ikke at blive skåret over og smurt med smør, ost eller syltetøj – men de er naturligvis også vidunderlig som traditionelle fødselsdagsboller smurt med smør.
Fødselsdagsboller
- 3,50 dl mælk
- 50 g gær
- 50 g smør, smeltet
- 60 g grahamsmel
- 400 g hvedemel
- 1 tsk salt
- 3 spsk sukker
- 1 tsk stødt kardemomme
- 1 æg, til at pensle med
Føj til indkøbsseddel
Føj til favoritter
Lun mælken til max 30 grader i en gryde. Tag af varmen og rør gæren ud i den lune mælk.
Tilføj de øvrige ingredienser og ælt dejen sammen.
Form 12 boller og sæt dem på en bageplade med bagepapir.
Stil bollerne til hævning under et viskestykke, lad dem hæve i 30 minutter.
Pensl dem med et sammenpisket æg og sæt dem i ovnen ved 225 grader i omkring 15-17 minutter.
Lad dem køle af på en rist og pynt dem evt med lidt glasur og farverigt pynt. Fx glasur og m&m’s eller andet fint farverigt krymmel
Næringsindhold

Pr. 100 g
(xxx kcal)
Pr. stk.
(xxx kcal)
Total
(xxx kcal)
Haps! Små pilfingre :)
Kardemomme giver i min optik den skønneste smag til lidt sødere bagværk og er helt eminent i pandekager.
Det er de! -her er Julie dog ved at hjælpe med at pynte kagerne, men jeg har en lille mistanke om at noget kagepynt forsvandt på mystisk vis undervejs;)
jeg elsker også kardemomme, det har sådan en hyggelig smag – hvis man kan sige sådan
de er simpelthen så fine! :)
//Emilie
Tak Emilie :)
Bagte du dem på dagen.? Tror du jeg ville kunne bage dem aften før. Tror de vil være perfekte til picnic sammen med oreokagerne… Mums…
Jeg bagte dem samme dag, de er lynhurtige og bedst på dagen. Men det går nok også fint aftenen før.
Hvor lyder det hyggeligt med picnic
Hvor er de fine! Det skal jeg huske til min datters etårs fødselsdag (og så er boller jo heller ikke såååå syndige igen ;-)).
Jeg har selv lige eksperimenteret med at bage boller uden hævetid, og så i stedet sætte dem i en kold ovn. Og det lykkedes vældig fint faktisk! Boller på 35 minutter alt i alt er jo nærmest en lifesafer i en travl hverdag.
Mange hilsner Kicki.
Lyder spændende, det tjekker jeg lige :)
Hej kan jeg bruge den opskrift til fastelavnboller også, eller har du en anden
Opskrift der er bedre. Tak.
Tja, det kan man da faktisk sagtens gøre :)
Dette er dog min egen helt særlige topfavorit når det kommer til fastelavnsboller: http://www.valdemarsro.dk/fastelavnsboller/
Har du prøvet at bage dem nogle dage før, du skulle bruge dem og så fryse dem ned ?
Hilsen Tove
Nej, det har jeg ikke, men det tror jeg sagtens man kan. Måske skal du bare give dem 1-2 minutter mindre i ovnen og så lige lune dem igen inden serveringen.
Kh Ann-Christine
Hej Ann-Christine,
Jeg har bagt bollerne, men synes dejen var meget klistret og kom derfor mere mel i, hvilket resulterede i, at jeg synes de blev lidt tørre. Når du former bollerne gør du det så med hænderne eller med to skeer? Og er din dej ikke klistret med mængden af mel du angiver?
Tak for en rigtig fin og meget inspirerende blog :-)
Hej Janne,
jeg har ikke oplevet denne dej som klistret. Et lille tip, som jeg indimellem bruger, hvis jeg synes en dej er en smule klistret og jeg alligevel ikke har lyst til at tilsætte mere mel, er at komme iskold vand på hænderne inden jeg former bollerne. Eller smøre hænderne i olivenolie.
Så går det super nemt at forme runde flotte boller.
Kh Ann-Christine
Helt fantastiske boller. Kan godt lide, at de er lidt grovere end almindelige fødselsdagsboller. Men de er dejlig luftige og med en skøn smag af kardemomme.
Angående kommentaren om klistret dej, så oplever jeg generelt at jeg skal bruge mere hvedemel end det du angiver til dine brød. Det afhænger jo meget af den mel man bruger og hvordan man håndterer dejen. Jeg vurderer blot selv, hvornår dejen føles ok når jeg tilsætter hvedemel.
Tak for en masse gode opskrifter, hvoraf vi i vores familie er blevet afhængige af en del af dem!
Mvh.
Line
Hej Line,
Lige præcis, det er så svært at sætte mængder af mel på, for som du er inde på så variere det efter type osv. Fedt at du også bare vurdere det selv :)
Og tusind tak for din søde hilsen, det er så dejligt at mine opskrifter kan bruges og skaber glæde!
Kh Ann-Christine
Hejsa
Jeg oplever også samme resultat med klistret dej. Jeg kunne dog godt ønske mig at vide hvilke produkter du bruger, altså hvilken mel, hvilken sukker osv. ?
Vh Nicoline
Jeg køber oftest mel fra Meyers eller Skærtoft Mølle – men synes der er mange gode økologiske mærker! – og så bruger jeg økologisk rørsukker, øko gær osv
Klistret dej er et hit ;) – det gør bollerne og det færdige bagværk generelt meget mere saftigt og lækkert i krummen, så jeg tror måske det er et spørgmål om vane. Prøv evt at lade dejen stå et kvarters tid efter den er rørt sammen, så når melet at absorbere mere af væden og dejen bliver nemmere at arbejde med, hvis man er mere vant til dej med mere mel.
– og uanset, så er det med at prøve sig frem, eksperimentere og måske skal der lige en spsk mel ekstra på bordpladen eller lign – men giv det endelig en chance med mindre mel.
Kh AC
Hej :)
Mit datter fylder 1 år, og det skal fejres næste weekend. Hun skal selvfølgelig også have noget med i dagplejen, men det må nok helst være helt sukkerfrit, så vi ikke risikerer at træde nogen over tæerne :) Kunne man toppe dem med andet for at det stadig var lidt anderledes og har du ellers andre gode ideer?
Tak for inspiration.
Mvh. Charlotte
Stort tillykke med din datters 1 års fødselsdag :)
Du kunne måske sætte små flag i og så lave dem lidt festlige på den måde, eller selv lave små vimpler med maskingtape på tandstikker. Måske kunne der være små tandstikker med vindruer, blåbær og jordbær ovenpå …
Kh Ann-Christine
Bollerne ser så fine og festlige ud – der skal ikke altid så meget til ;-) Tror lige det ville være noget for min snart fireårige dreng som elsker at pynte kager. På fredag skal han have børnehaven på besøg, og tænker måske at servere dem der. Hvor mange boller kommer der ud af en portion?
Mvh Sofie
Hej Sofie,
Det lyder da som en rigtig dejlig plan – og stort tillykke med din søn :)
Jeg laver 24 boller ud af denne portion
Kh AC
Hej.
Du skriver 24 stk her, men ved ingredienserne står 12 stk? ?
24 små, 12 alm størrelse
Hej
Kan de fryses? :)
Ja
Er det varmluftsovn eller almindelig ovn? Og spiller det nogen rolle, hvilken rille i ovnen, man bager dem på?
Jeg bruger varmluft, primært fordi min gamle ovn fungere bedst på varmluft.
De bages bedst i midten af ovnen.
Kan man lade dejen koldhæve? Overvejer at bage bollerne til min datters afslutning i vuggestuen, men da det er om formiddagen, kunne det være rart, hvis jeg kunne lave dejen aftenen inden, så de kun skulle formes, bages og pyntes om morgenen:)
Ja, det kan du sagtens gøre, kom gerne halv mængde gær i og lad dejen temperere og efterhæve lidt ekstra efter de er formet og inden de skal bages :)
God fornøjelse
Skal dejen op og æltes med hænderne? Eller det nok bare at røre den sammen med en grydeske?
Denne dej skal gerne æltes sammen med hænderne.
– ellers er der denne dej, hvor man fint kan nøjes med at røre den sammen.
Kh AC
Skal dine fødselsdagsboller ikke hæve både før og efter? Synes kun jeg kan se efterhævning :) :) hvor længe skal de hæve inden formning? :)
De skal kun hæve som der står i opskriften :)
Det fungere glimrende
Tusind tak for denne super opskrift! Bagte bollerne for første gang her til morgen, lige før en fødselsdagstur/picnic for vores søn som lige er fyldt 6 – og ni andre børn. De var nemme at bage, smager helt fantastisk – og hvor ser de festlige ud med Smarties på. Jeg synes også at dejen er klistret – men tricket med olie på hænderne klarer det. Hellere det end at bruge mere mel. mine boller skulle kun have omkring 9min, så hold øje med dem, så de ikke bliver for mørke.
Tak for en suveræn hjemmeside – Ann-Christine, og alle dine fantastiske opskrifter og inspiration.
Mange hilsener
Ane-Helene
Tusind tak for din søde hilsen! Det er rigtig dejligt at høre ♡
Kh AC
Virkelig gode boller! Jeg bagte en portion i dag – og både jeg selv og gæsterne elskede dem. Som det allerede er blevet nævnt, skulle jeg dog også have en del mere mel i – faktisk næsten det dobbelte. Men skidt med det, for de blev hammer gode alligevel!
Hej,
Kan man bruge mindre gær og koldhæve dem?
Hvor er det dejligt at høre at de blev lækre!
Tak for din søde hilsen ♡
Kh AC
Jeg er nu på batch 3 over tre dages fødselsdagsfejring – de er bare gode. Jeg bruger kun 500g mel og rører smørret i tilsidst på røremaskinen, som med briache. Det giver en bedre luftighed synes jeg. De blev til en slange med rosin øjne og glasur striber – kæmpe hit i vuggestuen!
Og så et spm – har du overvejret at ændre dl til gram i opskriften – det er lidt nemmere at bage ens hvergang med gram
Hej Anne,
Hvor er det dejligt at høre :) og sikke en skøn ide at lave dem som en slange. Kunne godt lige forestille mig at det er et hit!
Jeg prøver at huske at måle især mel med gram i de nyere opskrifter, det svipser indimellem ;)
dejlig dag til dig
Kh AC
TAK! For en nem og hurtig og LÆKKER opskrift.
Jeg bagte dem om morgenen kl 7. Lavede 16 helt små og Ca 8 alm (store). De små blev formet som en slange med rosinøjne og peberfrugttunge. Plus lidt glasur og grønt krymmel.
Det var et hit til 2-års fødselsdag i vuggestuen!
Søndag hvor vi fik gæster fulgte jeg Amos opskrift på fødselsdagsboller, men de blev så flade!!
Din opskrift hævede fint og blev de fineste “bamseboller”.
Jeg bagte kun de små i 6 min. 200 grafer varmluft og de store fik 8.
God dag og tak igen, den opskrift er en keeper ;-)
Hvor er det skønt at høre! Tusind tak for din søde hilsen ♡
Kh AC
Hej, kan man kold hæve disse bolller og bage dem næste morgen?
Tænkte på at dele dem ud i vuggestuen:).
Vh Kanval
Ja, det kan du sagtens gøre :)
God fornøjelse
Kh AC
Supper lækker blog med skøn inspiration. Har dog lige et spm. Kan man bage bollerne med kun hvedemel?
Ja, det kan du sagtens gøre :) – og mange tak for din søde hilsen, det er dejligt at høre ♡
Min ovn er nok mere intenst.. allerede efter 7 minutter havde de en fin farve… smed sølvpapir over og havde dem i 4 minutter mere… sen sagde jeg stop. Lækre er de,.. kun med smør. Hvordan opbevarer man egentlig boller som disse bedst hvis man nu bager dem dagen før?
Ja, det lyder til at være en super effektiv ovn :) – jeg opbevarer dem helst i en brødkasse
Kh AC
Hej… mig og min ven prøver at lave dem til en prøve eksamen:))
Hej Ann-Christine
Jeg har lavet disse boller rigtig mange gange og de er bare lækre. Jeg bruger din app til at finde opskriften og da jeg lavede dem i dag blev de meget større end de plejer. Så lagde jeg mærke til at der har sneget sig 1 dl mælk mere ind i opskriften på appen. De er sikkert stadig lige så gode men der er bare uoverensstemmelse mellem opskrifterne efter appen er opdateret.
Mvh
Julie
hej Julie
Hvor er det godt du skriver det og det er simpelthen så skør en fejl. Vi prøver at få den løst på mandag :)
Håber de blev skønne alligevel
Kh AC
Tak for en fantastisk hjemmeside, bruger ALTID dine opskrifter, når jeg skal prøve noget nyt.
Og denne er ingen undtagelse, er glad for at ha’ fundet en på gode fødselsdagsboller, der indeholder andet end smør ?
Hvor er det dejligt at høre! Mange tak for din fine tilbagemelding på opskriften
Kh Ann-Christine
Jeg har nu forsøgt at bage fødselsdagsboller x 3 med et rigtig dårlig resultat.
Dejen er temmelig klistret og hæver ikke rigtig , men ender med at være en temmelig flad bolle.
Når jeg pensler med æg , falder bollen sammen.
Hvad gør jeg forkert ?
Er der fejl i opskriften?
Vil du se på hvad der kan være i vejen ?
Med venlig hilsen
Kirsten Olesen
Hej Kirsten,
Det er da ærgeligt!
Vi har bagt dem mange gange og opskriften fungere fint oplever jeg.
Indimellem bruger jeg kun 15-20 g gær og lader dem hæve længere tid – det er et hit og giver en ekstra god smag i bollerne. Men som en lynhurtig bagning af boller fungere det nu fint med de 50 g gær.
Måske mælken har været for varm så gæren ikke hæver … men hvis du pensler bollerne og de falder sammen, så må de jo alt andet lige være hævet. Mon du kan have penslet dem for hårdt, så de falder sammen.
Det kan være du skal lade dem hæve længere tid, hvis du ikke oplever de hæver nok op. Det kan også være det mel du bruger ikke absorbere så meget væde, så kan det være en ide at komme et par ekstra spsk hvedemel i dejen. Jeg holder meget af at bruge så lidt mel jeg kan slippe afsted med, og samtidig få et resultat af flot hævede boller, for det giver et saftigere bagværk.
Du kan måske alternativt prøve at halvere gærmængden til 25 g. Lade dejen hæve i skålen i 45 minutter, dele bolledejen i det antal boller du vil have på et meldrysset bord og forme dem med lidt mel på hænderne. Lad dem hæve på bagepladen med bagepapir i 30-45 minutter og pensl dem meget forsigtigt med sammenpisket æg, hvorefter de bages i en forvarmet ovn ved 175 grader varmluft.
God fornøjelse
Kh Ann-Christine
Hej. Kan jeg bage dem med vand i stedet for mælk? Og hvor meget gær skal jeg bruge, hvis jeg skal bage dobbeltportion??
Mvh Lena
Ja, det kan du og jeg bruger samme mængde gær til en dobbeltportion – dvs 50 g i alt hvis den skal hæve hurtigt og 25 gram hvis jeg har et par timer
Kh AC
Hej,
Jeg har et spørgsmål, som jeg håber du kan hjælpe mig med… Jeg har tænkt mig at lave bollerne om morgenen, lade dem hæve henover dagen og så smide dem i ovnen om eftermiddagen – bør de kun hæve 30 min som du skriver eller tror du det er ok, hvis de står og hæver en halv dag?
På forhånd tak :)
Hilsner,
Anika
Hej Anika
Det kan du sagtens, så skal du blot bruge 15-20 g gær.
Rigtig god fornøjelse
Kh Ann-Christine
Og lige et spørgsmål til.. Kan man bruge plantebaseret mælk (havremælk) + smør (Naturlig smørbar) til opskriften?
PS.: Tak for din dejlige blog
Hej Anika,
Mange tak for din søde hilsen :)
Jeg har ikke erfaring med at bage med plantesmør, så det skal jeg ikke kunne sige.
Rigtig god weekend
Kh AC
Tak for en god opskrift på fødselsdagsboller. Selvom jeg ikke brugte grahamsmel. Det kan jeg ikke lide.
Har altså hørt at bagepapiret udvikler gifte, hvis temperaturen kommer over 220 grader, så jeg bagte dem ved 210 grader i 17 minutter.
Kære Ann-Christine
Først og fremmest tak for din utroligt inspirerende blog, som jeg bare elsker! ? Jeg bruger den både privat og som lærer i madkundskab.
Jeg bagte i morges dine skønne fødselsdagsboller, som blev rigtigt lækre. Dog studsede jeg over, at der skulle meget mere hvedemel i end angivet. Dernæst at den første bradepande boller blev noget mørkebrune, skønt jeg kun bagte dem i 15 min. i en alm. ovn. Hvad gør jeg galt?
Bedste hilsner Isabella
Hej Isabella,
Hvor er det dejligt at høre! Mange tak for din søde hilsen, det er jeg glad for at høre.
jeg kommer ikke mere mel i disse, oplever ikke det er nødvendigt – men det kan variere alt efter hvilken mel man bruger. Generelt kan jeg godt lide at en brøddej ikke er for fast når den røres/æltes sammen.
Ift bagetiden, så kan det også variere en hel del fra ovn til ovn. I min nuværende ovn bruger jeg helst varmluft og der vil jeg give dem 180 grader i 16-18 minutter.
Da jeg lavede opskriften i sin tid havde jeg en anden ovn og bagetiden og temperaturen er sat derefter :) Så juster endelig til efter hvad der passer bedst med din ovn.
Kh AC
Kære Ann-Christine
Tusind tak for svar.
Det giver god mening, at ovne er forskellige. Jeg holder bedre øje næste gang.
Ifht. hvor meget mel, man skal tilsætte, var dejen stadig flydende, da jeg havde tilsat den angivne mængde. Jeg kunne altså ikke ælte den fast. Har du et forslag til, hvilken (hvede)mel man kan bruge, så man ikke skal tilsætte så meget ekstra mel?
Bedste hilsner Isabella
Hej,
Hvis man nu vil bruge tørgær istedet, hvor meget skal man så bruge?
Jeg har i mange år bagt boller efter denne opskrift, og jeg har altid fået ros for dem, men de sidste 3-4 gange er de flade, når de kommer ud af ovnen.
100 gr marg. Som jeg smelter, deri 2 dl mælk, og når det er håndvarmt, rører jeg gæren ud deri. Så tilsætter jeg 2 spsk sukker, lidt salt og et æg.
Dernæst ca 450 gr mel.
Stilles til hævning ca en halv time, former bollerne som efterhæver ca en halv time, bager dem i alm ovn ved godt 200 gr på rille nr 2 fra bunden i 10 – 11 min.
De er fint hævede efter 2 hævning, men når de er færdigbagte flader de ud.
Hvad gør jeg forkert?
Jeg er en gammel kone på 77, og jeg har ikke mod på at prøve andre opskrifter.
Jeg bager altid boller til mine børnebørns fødselsdage, og nu er der en fødselsdag lige om hjørnet.
Jeg vil være taknemlig for et hurtig svar.
Mvh Annalise
Hej Annalise,
Hvor er det dejligt at du har haft glæde af opskriften i mange år.
Jeg kan se du skriver at du bruger lidt andre mål og mængder end dem jeg angiver i opskriften, måske kan det være det.
Ofte når boller flader ud under bagning kan det være fordi dejen er overhævet eller fordi der skal en anelse mere mel i dejen.
Håber det kan bruges.
Kh Ann-Christine
Hej Ann-Christine
Jeg skal prøve at bage disse i morgen til mine drenges 1-års i vuggestuen.
Med to små om benene, en trodsig 3-årig og familie på besøg vil jeg spare alt den tid jeg kan, hvor jeg kan. Så jeg tænkte på om det var muligt at lade røremaskinen om æltningen eller eller bliver resultatet bedst hvis jeg selv gør det?
Tak for en fantastisk blog btw – den har været min go-to siden jeg flyttede hjemmefra for evigheder siden 😅
Du kan sagtens lade røremaskinen gøre arbejdet!
Tusind tak for din søde hilsen, det er jeg glad for og hvor er det en skøn flok du har, så er der nok at se til ♡
Og stort tillykke med dine 1 årige drenge.
Kærlig hilsen
Ann-Christine
Hej. Jeg har ikke nogen køkkenvægt, jeg bruger normalt bare dl. mål, hvor meget grahamsmel og hvedemel skal jeg bruge i dl? Vh Line
Kan man bage dem i en høj bageplade?
Ja, sagtens
Kh Ann-Christine
Hej,
Skal bollerne kun hæve i gang?
i denne opskrift, ja :)
Rigtig god fornøjelse
Kh Ann-Christine
Hej og tak for en god madblog.
En anden bemærkede, at dejen er klistret, og det blev også min oplevelse. Jeg tænkte ikke lige over opskriftens tal og mål.
Men hydreringen er 76 procent. Det er enormt højt for en fødseldagsbolledej. Kan det virkelig være rigtigt? Jeg tror ikke, jeg har set nogen fødselsdagsbolledej, der kører med sådan en drivvåd baguettehydrering.
De kan ikke stå af sig selv, når de skal hæve, og dejen bliver først til at arbejde med som bolledej, hvis man strækker og folder med pause over flere omgange.