Chokorug – mini rugbrød med chokolade
Små lækre chokorug boller er skønne som eftermiddagssnack.
Indimellem får mine børn også sådan en rugbrødshapser med i madpakken, hvilket er et hit. Chokorug bollerne kan fint laves uden chokolade også, og så er det jo blot små minirugbrød, som kan spises som de er, eller man kan skære dem over til en fyldt lækker minisandwich.
Begge dele smager virkelig godt og kan varmt anbefales at prøve af.
Prøv også: Opskrift på de lækreste pølsehorn >>
Arbejdstid 30 min.
Antal 45 stk.
Kan fryses Ja
Som medlem af VALDEMARSRO Premium får du adgang til en masse ekstra fordele, blandt andet kan du få billede med, når du printer opskrifter og undgå forstyrrende reklamer. Læs mere på Valdemarsro om alle fordelene.
Chokorug boller
- 250 g knækkede rugkerner
- 1 dl solsikkekerner
- 3 dl kogende vand
- 3 dadel, finthakkede
- 33 cl hvidtøl
- 1 dl surdej (kan undlades)
- 30 g gær
- 1 spsk honning
- 3 dl kærnemælk, (4 dl, hvis surdej undlades)
- 75 g mælkechokolade, grofthakket
- 1 spsk salt
- 200 g hvedemel
- 1 kg rugmel
- 3 spsk smør, smeltet til pensling
Føj til indkøbsseddel
Føj til favoritter
Hold min skærm tændt
Kom rugkerner og solsikkekerner i en stor skål. Hæld kogende vand over og lad kernerne trække i en time. Tilsæt honning, finthakkede dadler, hvidtøl, surdej og gær, chokolade, kærnemælk og salt som røres godt ud i blandingen.
Tilsæt derefter hvedemel og kør gerne dejen på en røremaskine, mens halvdelen af rugmel også æltes i. Ælt derefter resten af rugmel i dejen med hænderne.
Lad dejen hæve i en skål, dækket af et rent klæde, på køkkenbordet i en time.
Beklæd en alm stor bradepande med bagepapir og fordel dejen. Skyl hænderne med koldt vand og brug dem til at glatte dejen ud. Lad dejen efterhæve, dækket af et rent klæde, på køkkenbordet i en time.
Skær dejen igennem til små minirugbrød. Pensl med smør og bag minirugbrødene i en forvarmet ovn ved 175 grader i 45-50 minutter.
Lad brødene stå i bradepanden og køle af. Bræk de afkølede brød fra hinanden.
Tak for inspiration til madpakken, som i den grad er tiltrængt til skolebørnene.
Et lille ønske – jeg savner sådan dine “Små Glimt” eller hvad de hed – det var så dejligt med dine små fine oversigter over de gode stunder, meget inspirerende og et lille lyspunkt om mandagen. Kommer de mon igen? Dem og så dine haveindlæg er favoritterne hos mig:-)
Det er helt dejligt at høre – jeg har bare haft lidt lyst til at lægge kameraet lidt væk i en periode i hverdagen, for at få mere lyst til fotografering igen. De små glimt kommer helt sikkert igen snart – men nok ikke som en fast mandagsting, mere løst drysset ud over måneden ♡
– og så glæder jeg mig helt vildt meget til at blogge mere have igen snart, det er hyggeligt :)
Kh AC
Tusind tak for at notere hvordan man kan lave opskriften uden surdej! Jeg må desværre indset at jeg (endnu) ikke har haft held med at holde en surdej levende (og jeg bager nok heller ikke heeelt ofte nok til at jeg vil gøre et ordentligt forsøg ;-)). Men jeg vil helt sikkert prøve at bage disse minirugbrød, så jeg har noget lækkert at tage med til de lange dage på uni!
Hvor er det godt at høre – og man kan snildt komme uden om surdejen her :)
God bagning til dig ♡
Kh AC
Tak for en god opskrift som helt sikkert skal prøves. Tror du evt man kan bruge svesker istedet for dadler? Jeg har nemlig nogle liggende :-)
Kh Birgitte
Ja, det kan du fint gøre. De vil give en lidt anden smag – men bestemt også virkelig lækker.
Vi bor i udlandet og har derfor ikke adgang til hvidtøl eller kærnemælk. Kan du anbefale alternativer både til denne ret og generelt – især for kærnemælks vedkommende, da jeg kan se, at det går igen i nogle af dine opskrifter.
I denne opskrift (og en del andre) kan du godt erstatte kærnemælk med et andet syrnet mælkeprodukt, som fx yoghurt eller lign.
Hvidtøl kan erstattes af mørk øl, eller med vand blandet med lidt farin (selv om sidstnævnet så ikke giver helt den samme smag)
Kh AC
Elsker chokorug, det er somom kernerne får en ekstra nøddet smag, i selskab med chokolade. Ret nutella agtigt (:
– A
Ja, ik ♡ SÅ dejligt!
De ser godt nok lækre ud og lige noget, som kan erstatte chokoladetrangen;.)
Ja, det kan de nemlig – 90 % rugbrød og 10 % kage ;)
Skal man ælte flrdig i hånden, kan man ikke bare nøjes med sin røremaskine?
Hilsen den dovne, som lige har fået en røremaskine i julegave ?
Sikke en dejlig julegave! :)
Hvis maskinen kan klare arbejdet, så ja gør endelig bare det! Det bliver en temmelig fast dej, så jeg oplevede selv at det var nemmere at ælte det sidste dej ind i hånden.
Kh AC
Tak for inspiration?
Lige et spørgsmål…. Almindelig ovn eller varmluft??
♡
-det er varmluft
Da jeg gik i skole kunne man købe “skolerugbrød” og jeg husker det som noget af det lækreste jeg kunne få i madpakken.
Nu hvor jeg prøver på at gøre mine pigers madpakker spændende og varierede har jeg søgt efter “skolerugbrød” men ikke fundet dem.
Har du mon et godt bud på en opskrift?
Jeg bruger blot denne opskrift og undlader chokoladen :) de bliver lækre og skønne.
Har du erfaring med at tilsætte maltsirup? I så fald, hvor meget skal der mon i og skal dadlerne udelades?
Hilsen Michelle
Jeg bruger indimellem maltsirup som alternativ til honning, samme mængde.
Anvender du tørrede eller friske dadler??
Begge dele, alt efter hvad jeg har
Kan man bruge andet end dadler?
Og kan de fryses?
Ja til begge dele :) abrikoser vil også være lækkert, eller undlade dadlerne
Kh AC
de ser lækre ud! denne samt dine opskrifter på andre boller; kan de fryses ned og tages ud og stadig være lækre i madpakke?
Mange tak. Ja, det kan de sagtens. Jeg mener at stort set alle mine opskrifter på boller er fryseegnet.
Kh AC
Hejsa :)
Kan denne opskrift bages kun med surdej?
Jeg har optur over surdej for tiden, og vil helst ikke skulle huske at købe gær ?
Ja, det kan den sagtens – bare samme fremgangsmåde som hvis du bager brød eller rugbrød
Rigtig god fornøjelse med de skønne surdejsprojekter.
Kh AC
Hej Ann-Christine
Tak for en skøn hjemmeside! Jeg bruger den meget.
Tror jeg skal prøve din opskrift på chokorug. Men der er noget, jeg ikke lige er med på. Der står:
” 3 dl dadler, kogende vand”
Skal det forstås som 3 dl kogevand (som hældes over kernerne og derefter ikke kasseres) ????
Mvh
Maria
Hej Maria
Det var lige en lille teknisk fejl der gjorde at det kogende vand stod mærkeligt. Det er rettet nu.
Mange tak for din søde hilsen
Kh AC
Hej,
Tak for nogle spændende opskrifter, jeg har et (måske fjollet, det kan jeg godt erkende) spørgsmål. Men SÅ erfaren er jeg heller ikke her, så vil hellere lige sikre mig:
Skal det (engang kogende) vand hældes fra kernerne inden man tilsætter resten af tingene, eller bør vandet inkluderes ? :-)
Rigtig god dag
Tak for din søde hilsen.
Jeg hælder ikke vandet fra, det meste er absorberet af kernerne og resten lader jeg blive i skålen, og rører blot de andre ingredienser i.
Rigtig god fornøjelse og skøn dag til dig også :)
Kh Ann-Christine
Hey – du skriver almindelig stor bradepande – øh er det ovnens eller hvilken størrelse. Ja sorry men bliver altid så usikker når der ikke står eksakt størrelse. Min ovn er 90 cm bred så har ikke bradepande i almindelig ovn størrelse 😊
Hej fra California — Kan man brug mørkechokolad istedet for mælkechokolad? Tak …
Ja, det kan du fint. Mælkechokoladen giver lidt sødme, som det kan være du skal justere til efter smag i brødet til gengæld – men det er smag og behag :)
God fornøjelse
Kh Ann-Christine
Hej,
Har du et bud på, hvad 1 dl surdej vejer?
-Ann
Hej Ann
Det kommer an på hvilken mel du bruger og blandingsforholdet mellem vand/mel, men omkring 100 g
Kh Ann-Christine
Super- tak😊 Det prøver jeg.