Valnøddeboller


Valnøddeboller er en af mine yndlingsbagværk – for det smager bare altid godt og valnødderne giver en super smag og et skønt bid til bollerne, som er uimodståeligt lækkert.
Mine valnøddeboller er super nemme at lave, er fyldt af lufthuller, sprød skorpe og med den skønne smag af rigelige mængder valnøddekerner.
De er lækre på morgenbordet og smager så godt med ost på. Men også til sandwich, madpakker og som tilbehør til en portion suppe.
Prøv også: opskrift på koldhævede boller >>
Valnøddeboller
- 5 dl stuetempereret vand
- 5 g gær
- 500 g hvedemel
- 100 g grahamsmel
- 1 tsk salt
- 150 g valnødder, grofthakkede
Føj til indkøbsseddel
Føj til favoritter
Rør vand og gær sammen i en skål til gæren er opløst og rør fuldkornsmel, hvedemel i, til dejen akkurat er ensartet.
Lad dejen hvile i 30 minutter på køkkenbordet.
Rør salt i dejen og rør dejen godt sammen til den er blød og smidig, gerne på en røremaskine ved mellem hastighed. Rør tilsidst valnøddekerner i.
Dæk skålen med et tætsiddende låg eller med husholdningsfilm og lad dejen hæve på køkkenbordet i 3 timer. Stil derefter dejen i køleskabet, hvor den kan koldhæve i 8-18 timer.
Hæld dejen ud på bordpladen og brug en spartel med lidt koldt vand på til nænsomt at folde dejen 3-4 gange over hinanden, så dejen spændes op og bliver smidig.
Brug en spartlen til at skære 9 boller ud og læg dem på en bageplade med bagepapir. Bag bollerne i en forvarmet ovn i cirka 18 minutter ved 220 grader varmluft.
Lad dem køle lidt af på en rist.
Næringsindhold

Pr. stk.
(xxx kcal)
Total
(xxx kcal)
Hvordan opbevarer du resten af gæren? Jeg er især glad for at bage dine rødbedeboller, men jeg oplever hurtigt resten af gæren bliver dårligt, når man kun skal bruge fx 10 gram. Har du et smart trick til, hvordan man bedst gemmer gæren?
Det allerbedste trick er at tage det ud af pakken og opbevare det i et lille glas med låg på køl.
Så kan det nemlig fint holde længe og bliver ikke tørt.
Uh, dem er jeg altså nødt til at bage den kommende weekend! Tak for inspirationen :)
Det forstår jeg godt – jeg glæder mig også allerede igen til weekendens morgenbord ;)
Elsker valdnøddebrød, så boller vil helt sikkert også være guf
Ja, ik` :)
De ser lækre ud. Dem vil jeg prøve at bage i løbet af ugen.
1. Kan jeg erstatte noget af hvedemel’en med lidt mere grahamsmel?
Hej Randi,
Det kan du godt, men jeg vil anbefale at du max erstatter 1 dl i første omgang – grahamsmelet er noget tungere og vil hæve mindre op, så prøv dig gerne lidt frem derefter :)
Kh AC
De ser virkelig lækre ud! Hvis man ikke ligger inde med valnødder, kan de så erstattes af noget andet eller helt udelade dem?
Mvh. Mie
Du kan sagtens bage dem uden eller komme fx mandler i (det er min anden favorit efter valnødderne i disse boller)
Kh AC
Er det rigtigt at der ikke skal tilføjes olie?
Ja, det er helt korrekt :)
Kh Ann-Christine
Tak for en skøn blog!!
Vil det være muligt at komme et par spiseskefulde surdej i? :-)
Ja, gerne. DU kan også bage dem kun på surdej ala min opskrift på surdejsboller og tilføje valnøddekernerne.
Surdej gør jo bare noget fantastisk godt for stort set alle brød og boller.
Tak for din søde hilsen
Kh AC
Tak for alle dine gode opskrifter gennem tiderne!
Kan jeg sætte denne dej i køleskabet i aften og bage den i morgen eftermiddag – altså ca 18 timer senere? Eller skal de så hæve på bordet i alle de timer? Eller duer det slet ikke?
Tak for svar
Ja, det kan du fint. Du kan lade den hæve op på køkkenbordet til den hæver op med ca 25-30 % og derefter sætte den i køleskabet, hvor den fint kan koldhæve i 18 timer
God fornøjelse med de lækre boller
Kh Ann-Christine
Jeg prøvede og stille dejen i køleskab natten over – de blev vildt gode
Hvor fedt! Det er en plan! Tusind tak for hurtigt svar
Hvis nu man ikke har en spartel, kan man så bruge hænderne i stedet? Sidst jeg bagte langtidshævede boller prøvede jeg at være forsigtig, men noget gik der galt for de blev HELT flade :-( kan man bruge denne opskrift og så bare med 50 gram gær og kortere hævetid?
Elsker din blog!
M
En spartel/dejskraber som den jeg bruger i hårdt plast er dog virkelig rar at have ved hånden til den slags deje og den kan anskaffes for omkring 10 kr. Jeg kan slet ikke undvære min :)
Bollerne bliver slet ikke lige så lækre hvis man skruer op for gærmængden, for det er lige netop den lange hævetid her, der får den gode smag frem og gør disse boller så super lækre. Hvis man er i tidsnød, så kan man altid lave en dej med mere gær, der skal dog også lidt mere mel i også – men resultatet her er værd at vente på, hvis man har tid :)
Og tusind tak ♡ det er jeg glad for.
Kh AC
Hej
kan jeg lave 3 dobbelt portion uden Problemer
Ja, jeg ville dog dele dejen i to skåle for at sikre at den hæver ordentligt.
Tak for svar. Ja du har sikkert Ret! Nu har jeg lavet det hele i en.. så bliver det spændende
Hej igen.
Mig der spurgte om surdej ikke kunne blive for gammel. Tak for svar – nu må jeg prøve.
Men nu har jeg prøvet dine valnøddeboller, og de er nøjagtig som du skriver – FANTASTISKE
Jeg skiftede 2 dl vand ud med A38 for at få den syrlige smag. næste gang går jeg direkte efter din opskrift – med surdej og det hele.
Jeg er simpelt hen så vild med valnøddeboller med ost eller bare som en gnavebolle. Så hvis jeg virker lidt “overbegejstret” så er det derfor.Jeg har diabetes, så det er en lækkerbidsken jeg gerne må spise. Så igen tak for din skønne blog.
Hvor er det da bare dejligt at høre!
jeg er rigtig glad for at du er blevet så begejstret for dem – det er vi også :)
Tusind tak for din skønne hilsen ♡
Kh AC
Hej Ann-Christine
Vi har netop fået dine boller hertil morgen. De smager skønt – gode lufthuller og lækker krumme. Men een ting frustrerer mig gang på gang med brød: sprødheden. Forbliver dine boller sprøde i lang tid efter bagningen? Mine er fint sprøde i det, de kommer ud af ovnen, men i løbet af 10-20 minutter er den væk. Den er ikke bevaret som på et købe rundstykke/franskbrød. Kender du fif til det? Jeg har kun succes med det, når jeg bager i Rømertopfen:-)
Jeg er med på, at sprødheden forsvinder over dagen og ved opbevaring i pose, men det kunne være lækkert, hvis den holdt fra bagning til servering:-)
Tusind tak for din skønne blog. Du er en gud herhjemme og familien er nået til somme tider at kigge på mig og sige “Hvad siger Valdemarsro?”
Så vi/jeg sætter stor pris på din inspiration uanset om det gælder mad, fredagstraditioner, gode serier eller en dejlig bog.
Rigtig god søndag. Kh Vivi
Hej Vivi,
Mine boller er også primært sprøde, når de er helt nybagte. Det kommer sig af at saftigheden i krummen trænger ud i skorpen og gør den blød efter noget tid. Vil man gerne undgå det er tricket længere bagetid og eventuelt højere temperaturer
Den sprøde skorpe kan du dog få frem igen, ved at holde bollerne et kort øjeblik under den kolde hane – blot lige så de er fugtet overalt og derefter bage dem 5-8 minutter ved 200 grader varmluft. Så bliver de som nybagte igen.
Dejligt at høre at I har glæde og fornøjelse af min blog! Det er jeg glad for at høre ♡
Rigtig skøn søndag til jer og mange tusind tak for den søde hilsen
Kh AC
Hej igen
Tusind tak for dit hurtige svar:-)
Jeg kender godt tippet med vandhanen. Hos os hedder det “olde-tricket”, da vi i sin tid lærte det af vores kære olde. Men det bruger jeg som regel først i dagene derefter, hvis der da overhovedet er brød tilovers;-)
Men det fik mig til at søge tilbage i en af Meyers gamle brødbøger. Hans vej til sprødheden er høj, høj temperatur helt op til 270 grader ( hvilket jeg nok bør, da min ovn virker svag), vand i en bradepande og bagesten. Så jeg må nok smide dovenskaben og finde de gemte sager frem, hvis jeg vil have sprødt brød i 2017:-) Jeg elsker, når det knaser lidt:-)
Igen tak for din skønne blog. Og god uge til jer. Kh Vivi
hvor er det hyggeligt at det med vand over kaldes olde-tricket hos jer. Det er ret fint! :)
Kh AC
Hej. Har du en god ide til nogle af dine boller, hvori jeg kan bruge kærnemælk?
Som er lækre i et par dage til morgenmaden i hverdagen
Du kan sagtens erstatte vandet, enten helt eller delvist med kærnemælk, i disse valnøddeboller eller i de koldhævede boller
Det skal nok blive dejligt! :)
Har du prøvet det som brød?
Det kan du sagtens bruge opskriften til :)
Fantastisk blog du har dig her, jeg er stor fan og vælger som oftest dine opskrifter hvis de dukker op på min søgeliste :-D
Jeg går og pusler lidt med at erstatte gæren i valnøddebollerne med den surdej som du bruger til dine surdejsboller uden gær, som i øvrigt er VIRKELIG lækre!! Tror du dette kan lade sig gøre – og hvor meget vil du putte i? Tænker der nok skal enten lidt mere mel eller lidt mindre vand i for at dejen ikke bliver for våd, ikk?
Mvh Gitte
Tusind tak, Gitte ♡ Hvor er det dejligt at høre!
Jeg tror glimrende du kan lave en rigtig lækker kombination af valnøddebollerne og surdejsbollerne. Vent gerne med at komme mere mel i til dejen hæver i køleskabet. Når den bliver kold bliver den lidt sejere i det og måske skal der drysses lidt ekstra mel til, når du folder dejen og så kan det sagtens gøres på det tidspunkt, uden at du risikere at der kommer for meget i. Det er ikke meget ekstra mel der skal i, så jeg ville helt sikkert vente med at komme ekstra i, til den lige har ‘trukket lidt’
Kh AC
Tak for en super opskrift og metode til at få koldhævede boller helt fantastiske. Det har løftet mine weekend koldhævede boller rigtig højt. Da de nu bliver højere og mere luftige end før hvor de ofte flød ud på pladen for mig :-) Og tak for en skøn blog. Jeg bruger rigtig mange af dine opskrifter i min ugentlige madplanslægning :-) Vi er også en familie med to små børn, så du har masser af byde på til os :-)
Hvor er det godt at høre :)
Tusind tak for din søde hilsen ♡ Det er jeg rigtig glad for!
Kh AC
Hejsa Ann-Christine.
Jeg har lige sat tænderne i de skønne Valdnøddeboller, lavet efter din opskrift. Wauu, hvo de smager fantastisk. Lige tilpas, salt, surt, sød, bitter og luftig bolle med sprød skorpe. Tusind tak, fordi du gider fylde nettet med daglig inspiration og smukke og smagfulde opskrifter. Og tusind tak for denne fantastiske opskrift. Bh Sanne
Hej Sanne,
Hvor er det dejligt at høre! Mange tak for din søde hilsen.
Den blev jeg glad for, kan du tro ♡
Kh AC
Jeg vil lave dem til min familie i weekenden min mor elsker valdnød boller og jeg glæder mig til at overraske hende med dem tak for en dejlig og let opskrift man let kan følge
Hvor hyggeligt ♡ Rigtig god fornøjelse med bagningen og hvor dejligt med forkælelse af din mor med godt hjemmebag :)
Kh AC
Hej – må lige sige at jeg og hele min familie er så vild emed den her opskrift. jeg snart kan lave i søvne ( har flere gange sat dej over efter midnat) – og med rugkerner, eller græskar og så valnødder til weekenden. så emget thumbs up ! flere af de opskrifter uden rørremaskine ! :) har tilgengæld en udfordring! hvad med brød med bagepulver? min søster er histamin-overfølsom og laktose intolerant, hvilket gør hvedemel en af de få ting hun rent faktisk kan spise. derimod er gær, surdej yougurt ( og bananer ) no go. hun savner at have brød. Kan du nogle tricks? har du en god ide til noget brødagtigt ? mvh Nadia
Hvor er det skønt at høre!
Jeg tænker nogle boller/brød ala scones … evt med laktosefri mælk?
Kh AC
Hvis man vil tilføje tørrede tranebær, vil det så ændre resten af opskriften?
Nej, det kan du sagtens blot tilføje som ekstra :)
Dine boller ser yummy ud. Kunne jeg bruge surdej istedet for gær. Tak
Ja, det kan du fint gøre :)
Mums, hvor er de lækre. Jeg har bagt dem to gange – og kommer helt sikkert til at bage dem igen :) Hele valnødder fungerer rigtig godt.
Tak for (endnu) en god opskrift. Og god martsweekend.
Hvor er det dejligt at høre, mange tak for din fine tilbagemelding på opskriften og søde hilsen.
Dejlig marts måned til dig også
Kh AC
Dine opskrifter hitter gennemgående hver gang her hjemme. De er relativt nemme og smager SÅ godt! Sikre valg hver gang. Tak!
Hvor skønt, det er jeg vel nok glad for at høre!
Mange tak for din søde hilsen
Kh AC
Hej
Jeg bruger sjældent tid på at kommenterer på disse blogs… MEN denne opskrift fortjener virkelig en highfive, NØJJjjjjjjj de er gode og endelig en der gider at putte nogle nødder i
En total keeper på denne opskrift. Tak
Yeahh, så dejligt at høre.
Tak for det og highfive tilbage for at sende så fin en hilsen afsted, det blev jeg glad for :)
Kh Ann-Christine
Hej Ann- Christine.
Jeg vil virkelig gerne prøve at bage disse boller og dine surdejsboller men udfordringen er at min ovn ikke har varmluft. Kan jeg bage i en almindelig ovn på fuld varme?
Ja, det kan du fint gøre :)
Har lige bagt disse vidunderlige boller. De er helt fantastiske hmm :) Det er ikke sidste gang.
Har forærret mig selv en før julegave, din nye bog. Den er virkelig inspirerende, ligesom din blog er.
Tusind tak for mange gode ideer, og din inspiration
Hej Lizzi,
Mange tak for din søde hilsen, hvor er det dejligt at høre og jeg håber du bliver virkelig glad for at bruge bogen også ♡
Rigtig glædelig jul
Kh AC
Elsker denne opskrift på valnøddeboller! Jeg har brugt den i et par år nu og tænkte at det var på tide at sige tak for en lækker smækker opskrift.
Hvor er det dejligt at høre!
Tusind tak for din skønne hilsen og fine tilbagemelding på opskriften
Kh AC
Kan de bages i alm. ovn, og i så fald, hvor mange grader og hvor lang tid skal de så ha?
Ja, det kan du stort set med alle mine opskrifter – så skruer du blot ovnen ca 15-20 grader højere op end ved varmluft
Kh AC
Kan opskriften bruges til et grydebrød i stedet for boller?
Det kan den godt.
God fornøjelse
Kh AC
Hej Ann-Christine. Jeg har 40 g. gær, jeg gerne vil have brugt, inden det udløber. Kan jeg putte det i dejen, ælte den og så lade den hæve i kortere tid? Hvordan/hvor meget ville du evt. lade den hæve?
Kærlig hilsen Julie.
PS. Tak for både din blog og din kogebog – jeg bruger dem stort set dagligt ❤️
Hej Julie,
Tusind tak for din søde hilsen.
Ja, det kan du godt og lade den hæve i 1 time, men hvis det var mig, så ville jeg dele gæren i to og bage en portion valnødde boller med den ene halvdel – lad dem hæve på køkkenbordet i 2-3 timer. – og måske lave en ekstra portion dej til køleskabet, som kan hæve til i morgen. Så er der også boller til fryseren :)
Dejlig dag til dig
Kh AC
Tusind tak for dit svar! Jeg endte faktisk med at gå i gang med din opskrift på grovboller i stedet, glæder mig til at smage dem om et par timer. Men så har jeg også lidt gær tilbage, som jeg kan lave valnøddeboller af, når grovbollerne er spist :) Du må også have en rigtig dejlig dag!
Uhmm lyder skønt :)
Tak for denne opskrift . Jeg er spændt på at komme i gang.
Du nævnte at du beholder din gaer i et glas; mener du, at du blot har købt frisk gær i supermarkedet og flyttet den over til et glas, som stadigvæk opholdes I køleskabet?
Mange tak for din søde hilsen.
Ja, blot en weck glas uden gummiring, så det ikke slutter helt tæt, men låget blot lægger på. Jeg opbevarer stadig gæren i papiret i glasset. Der holder det en del længere, efter at være taget hul på, end hvis det blot lå i papiret.
Kh AC
Tak for opskriften på ikke bare de bedste boller men også den nemmeste opskrift. Ren win – win uuuuuuuhm mums ❤️
Så skønt at høre! Tusind tak for din søde hilsen
Kh Ann-Christine
Så er der ved, at være et godt lager i fryseren af disse alt for lækre boller. Hvordan varmer jeg dem med det bedste resultat? Er det direkte fra fryseren og ved hvilken temp. Og hvor længe?
Hvor dejligt!
jeg synes det fungere bedst at lade dem tø i 30 minutter på køkkenbordet, skylle dem lynhurtigt med koldt vand under hanen og varme dem ved 175 grader varmluft i 10 minutter.
Så bliver de stort set som friskbagte
Kh AC
Hej ☺️
Kan man bruge manitoba hvedemel til disse boller?
Ja, det vil være super lækkert!
Manitoba er jo virkelig skønt at bage boller som disse med, og du kan evt bruge 50 g mindre manitoba end du ville bruge sigtet hvedemel
God fornøjelse
Kh Ann-Christine
De skal prøves dog har jeg gigt i hænderne så har svært ved at røre rundt i det så vil høre om jeg kan bruge en røremaskine til det?
Hej Michael,
Ja, det kan du sagtens. Rigtig god fornøjelse
Kh Ann-Christine
Super morgen boller, som pensionister delte vi dejen
til 12 stk passende til os.
Hej.
Hvorlænge vil du bage, hvis jeg i stedet for boller vil lave et brød?
Nok omkring 40-45 minutter vil jeg tro.
Kh AC
Rigtig god opskrift – tak! Jeg har ristet mine valnødder, ladet dem køle af, for derefter at putte dem i dejen. Det bliver helt vildt lækkert, og giver en dejlig sprød fornemmelse :)
Hej 😍
Tak for en utrolig madblog, som bliver brugt jævnligt i det lille hus i Nakskov.
Jeg vil hører om man kan lave et valnøds franskbrød i stedet for boller?
Rigtig dejlig dag 🥰
Mvh Pernille
Hej Pernille
Ja, det kan du godt. Dejen er lidt blød, så det kan måske være en god ide at bruge en form
Mange tak for din søde hilsen og rigtig god fornøjelse ♡
Kh Ann-Christine
Hen Ann-Christine…. kan man komme dejen i en brødkurv og hæve natten over… tænker selvfølgelig på et walnøddebrød
Kh Hanne
Hej Hanne,
Ja, det kan du godt gøre. Det er lækkert som brød også
God fornøjelse
Kh Ann-Christine
Lyder dejligt, men hvis jeg nu vil bage det som grydebrød, vil du så anbefale mig at lade det stå i gryden natten over? Og hvis, hvor meget tror du jeg skal bage det på, tænker grader, med eller uden luft og hvor længe….. håber at høre fra dig idag, så er det nemlig på frokostbordet imorgen. sidst men ikke mindst, stort tak for nogle super lækre opskrifter
Hej Hanne
Tak for din søde hilsen, det er dejligt du er glad for mine opskrifter.
Jeg vil anbefale at komme dejen i en brandvarm gryde, og at du følger fremgangsmåden mv fra med denne opskrift på grydebrød
Kh AC
Hej, er det muligt at bruge durum mel istedet for grahamsmel ?
Vh Bianca
Ja, det kan du fint i denne opskrift
Kærlig hilsen
Ann-Christine
Tak, de blev så gode😍de blev vores nye yndlings boller i huset 😍
Hvor er det dejligt at høre! Tusind tak for din søde hilsen og skønne tilbagemelding på opskriften ♡
Kærlig hilsen
Ann-Christine
Kan de bages uden bagestål? Mvh Susanne
ja, som beskrevet i opskriften :)
Rigtig god fornøjelse
Kh Ann-Christine
Jeg har kun tørgær til rådighed – ved du, hvordan det kan erstattes med aktivt gær i den her opskrift?
Du kan røre tørgær i melet og røre dejen sammen. Lad dejen hæve ved stuetemperatur til den er hævet en halv gang op og sæt derefter i køleskabet.
Skøn sommer til dig
Kh Ann-Christine