Verdens bedste hjemmebagte boller – og nemmeste


I går aftes rørte jeg hurtigt dejen sammen til de de boller vi spiste til morgenmad i morges. Det er den nemmeste dej i hele verden og kan varieres i det uendelige. Og ja, jeg kalder den også verdens bedste hjemmebagte boller. Dejen og bollerne minder nemlig ret meget om Verdens Bedste Brød. Bageteknikken er dog anderledes og hurtigere.
Perfekte til en god morgenmad, som eftermiddagsboller, til sandwich eller som tilbehør til aftensmad.
Verdens bedste hjemmebagte boller
- 5 dl vand
- 5 g gær
- 2 tsk flagesalt
- 400 g hvedemel
- 250 g fuldkornshvedemel
Føj til indkøbsseddel
Føj til favoritter
Rør vand og gær sammen.
Tilsæt 400 g hvedemel, sammen med salt og derefter resten af mel, kerner eller hvad du har lyst til.
Rør rundt så det er blandet godt sammen, det skal ikke æltes eller røres i timevis.
Dæk skålen med låg eller et rent viskestykke.
Lad det stå på køkkenbordet natten over, eller i minimum 10 timer.
Om morgenen tændes ovnen på 250 grader. (hvis der er dampfunktion på ovnen, så kan det anbefales.)
Hæld dejen ud på en meldækket bordplade. Fold dejen 2-4 gange over hinanden og skær den så i 8 lige store stykker som lægges på en bageplade med bagepapir.
Lad det stå til ovnen er varm og bag så bollerne i 10 minutter ved 250 grader, derefter skrues ovnen ned på 230 og bollerne bages videre i 10-15 minutter (afhænger lidt af din ovn)
Note: Mel efter eget valg
I denne opskrift variere jeg de sidste 250 g mel fra gang til gang og bruger lige så gerne en blanding af: solsikkekerner, mandler, havregryn, grahamsmel og det sidste ølandshvede.
Der kan også bruges ren hvede eller hvad man lige har lyst til. Jeg kan dog godt lide dem lidt grove, men holder frø, nødder, flager og gryn til en mængde på max 1 1/2 dl og så groft mel for resten.
Næringsindhold

Pr. stk.
(xxx kcal)
Total
(xxx kcal)
Tak for opskriften på nemme boller…dem skal jeg helt klart snart prøve. Det lyder og nemt og det er en rigtig god ide, det med at rører dejen sammen aftenen før.
God “weekendnydning” til dig!
Mange tak Bodil, det er en dejlig weekend og det håber jeg også din er :)
Halleluja! Gik netop og overvejede, hvad jeg skulle bage til familiefødswlsdag i morgen, men nu ved jeg det. Tak for opskrift! :)
Rigtig god fødselsdagsfest i dag. Vildt at den søde øgle er 3 år nu – det er nogle store børn vi har efterhånden :)
Bager du med varmluft eller ej? Noterede mig at med verdens bedste brød i gryde, var du absolut ikke tilhænger af varmluft. Hvordan er det med disse boller?
Kh
Lykke
Kære Lykke,
Jeg bruger faktisk sjældent varmluft i det hele taget. Kun hvis jeg laver noget hvor jeg har flere plader igang, så gør jeg. Jeg synes ikke helt jeg har følingen med min mad når jeg bruger varmluft – for mig personligt er det mest et smagsspørgsmål, for andre er der en længere teoretisk forklaring ;)
Når jeg bager så bruger jeg enten almindelig ovn, eller almindelig ovn med fugt. Det er ikke alle ovne der har den funktion, men det kan løses ved et fad med vand på en rist i ovnens nederste rille.
Kh AC
Mmm – de ser da bare for lækre ud!! Jeg vil helt sikkert have dem prøvet, tak for opskriften :)
Velbekomme :) og rigtig god bagelyst
Hej Ann-Christine.
Først, tusind tak for din dejlige blog – elsker dine billeder og opskrifter og følger dig troligt :-).
Jeg lavede dine boller her forleden; mine var ca. 7 dl. fuldkorns hvedemel, 2 dl. rugmel og 1 dl spelt flager. De blev super lækre og blev til en rigtig dejlig grov frokost bolle, som jeg ønskede. Kan KLART anbefales :-). Kh Conny
Hej Conny,
Tusind tak, det er jeg simpelthen så glad for at høre!
Dine boller lyder lækre, jeg skal have købt noget rugmel, det bruger jeg altså for lidt, faktisk. Og det smager jo så lækkert. Din variation skal prøves i weekenden.
Kh Ann-Christine
Jamen jeg var faktisk også helt stolt af mig selv :-). Jeg er ikke den største ørn i et køkken, men nogle gange lykkes det altså, **smiler*. Jeg puttede desuden en blanding af solsikkefrø og 5-korns blanding i, bare sådan med løs hånd, da jeg elsker korn generelt… MUMS.
Jeg lavede nogle til mine børn, som bare var 100 % fuldkorns hvedemel og de gled også hurtigt ned. En rigtig god bolle til børn faktisk, og hvor de plejer at spise 2-3 alm. hvedemels boller, så spiste de kun 1 denne morgen, da den fyldte noget mere i maven mente de :-D.
Man kunne sagtens smage, at det var ud fra samme metode, som verdens bedste brød, som vi også bager tit i huset. Så tak for inspirationen..
Jeg elsker også solsikkefrø og korn, der kommer også ofte en håndfuld i mine boller og brød. Dejligt at dine børn tog så godt i mod disse boller, det gjorde mine også. Og så er det bare så nemt med den her opskrift – den kan varieres i det uendelige og tager max 10 minutter at lave + bagning.
Jeg siger selv tak for inspirationen ;) Elsker at vi kan dele herinde, det er så hyggeligt!
Hej Ann-Christine,
Tak for en fantastisk og meget inspirerende blog!
Jeg har forsøgt mig med dine boller et par gange (jeg plejer ellers ikke at have talent inden for netop dette gastronomiske metier…), og de bliver super i smag og konsistens. men lidt for flade, synes jeg… har du nogle gode ideer ift hvad jeg gør forkert / kan forsøge mig med?
På forhånd tak:-)
Kære Ina,
Mange tak :) Jeg synes selv det svinger lidt efter hvilken meltype, hævetid, luftfugtighed og type af ovn. Prøv evt at komme 1/2 – 1 dl mere mel i, det burde kunne gøre det :)
Kh AC
Jeg er altid på udkik efter gode boller – så nu går jeg igang med dem her. Men jeg er lidt usikker på opskriften. Du skriver 4 dl mel efter eget valg. Jeg tænkte mandler, solsikker og havregryn. Tæller 1 dl mandler og 1 dl solsikker som 2 dl mel? Min dej er nemlig ganske våd…?? Håber på et hurtigt svar.
Hej Katrine
Jeg ville selv erstatte 1 dl med frø og kerner. De suger ikke så meget væske som fx havregryn, grahamsmel eller lign. Derfor vil dejen blive mere våd jo mindre vandskyende ingredienserne er. Dejen skal være ret klistret dog!
Prøv evt at komme lidt ekstra havregryn eller mel i
Håber de bliver gode :)
Kh Ann-Christine
Hej Ann-Christine,
Denne weekend blev disse boller bagt igen som i sidste uge. De blev mindst ligeså gode selvom der blev ‘kastet’ lidt forskelligt i.
Ville høre dig om du har erfaring med at bage et helt brød af denne opskrift? Tænker det ville så lækkert men måske et meget fladt brød (selvom bollerne hæver imponerede meget med den lille smule gær)?
Tak igen for din fantastisk dejlige blog, tjekker for inspiration flere gange ugentligt (specielt efter weekenden skal jeg se hvad du har lavet;-).
Mvh Christel.
Hej Christel,
Jeg bager ofte brød efter denne opskrift. Så kommer jeg det i en 250 grader varm gryde med låg. Se denne opskrift: http://www.valdemarsro.dk/hjemmebagt-grydebroed/
Og tusind tak for de søde ord, det gør mig meget glad!
Kh Ann-Christine
Hejsa. Sad lige og svælgede i lækre opskrifter og billeder der sætter tænderne i vand. Dét brød i gryde. Dur en gryde med glaslåg, og har du prøvet i en römertopf?
Hilsen Louise
Hej Louise,
Hvis gryden kan tåle de høje temperaturer, så ja måske … Jeg har hørt om glimrende resultater i en römertoft, så det er ihvertfald et forsøg værd :)
Kh Ann-Christine
Jeg bager mit grydebrød i en ler Rømertopf/stegeso. De første mange gange smurte jeg den med olie, men det gør jeg ikke længere. Olien har sammen med leret omdannet indersiden til en brændt, mørk fedtet inderside, a la tefal….så jeg smører den aldrig mere. Rømertopfen ser ikke så lækker ud, men er fantastisk til at bage brød i og bageresultatet bliver perfekt. Med andre ord, jeg har konverteret den til KUN at bage brød i.??
Hej igen Ann-Christine,
Nu er disse boller blevet et fast ugentligt indslag hver lørdag morgen:-). Jeg elsker dem, og syntes de er bedre end koldthævede boller.
Jeg syntes også de holder sig rigtig gode efter flere dage (i min lukkede brødkurv af stof).
Jeg har før forsøgt mig lidt med surdej, og syntes smagen er så dejlig. Ved at denne dej står i stuetemp syntes jeg man kommer lidt derhen af.
Ville høre dig om du har prøvet eller kan forstille dig hvad der ville ske, hvis dejen stod ude i mere end 10 timer, f.eks. et lille døgn?? Tænker at det kun ville forstærke surdejs effekten og derved bedre smagen….? Hmm jeg må nok ekspermentere lidt med det.
Tak igen for dejlig blog. Glæder mig til du kommer i julestemning, det skal nok give nogle gode billeder og indslag forestiller jeg mig;-)
Kh Christel.
Hej Christel,
Hvor dejligt! Det er jeg glad for at høre, det er også en ofte brugt opskrift herhjemme :)
Jeg har aldrig selv haft den stående så længe, max omkring 12 timer tror jeg. Der er en risiko for at dejen bare falder sammen. Måske hvis du har mulighed for at stille den i et køligt rum ved 12-15 grader? Og så med en smule mindre gær. Lad mig endelig høre hvordan det går med eksperimentet.
Jeg glæder mig også til at komme i julestemning, det plejer at ske for mig i midten af november og der er jo ikke længe til – når vi kommer dertil så prøv endelig mine pebernødder som var på bloggen sidste år: http://www.valdemarsro.dk/perfekte-pebernodder/
De er SÅ gode
Kh Ann-Christine
ang: verdens nemmeste boller ..
“hæld dejen ud på en meldækket bordplade”, der knækker filmen fuldstændig for mig, jeg er ikke specielt vild med og bage og søger bare det nemmeste.
Har en gang lært en verdensnemmeste opskrift, som selv jeg ku forstå:
– Man blander noget mel, vand, lidt salt til en lidt flydende, dej m lidt gær, natten over i køler og så direkte op på en plade med et par skeer, og i ovnen på 200 et eller andet til de lyder hule.
– Bom færdig.
Ikke noget m groft havsalt.
Nå men, jeg har prøvet igen, men noget kikser, og de flyder ud og jeg søgte derfor en opskrift på disse “verdensnemmeste” boller. Så ergo, jeg mener ikke det her er -verdensnemmeste- opskrift.
vh Karsten
Hej Karsten,
Jamen, så gør du jo bare som du plejer, hvis det virker for dig ;-) Jeg laver også dem hvor man bare tager dem direkte op på pladen, men jeg synes disse bliver en smule bedre – smag og behag … det er jo individuelt
De bedste hilsner
Ann-Christine
Hej AC,
Tak for en masse skønne opskrifter.
Bruger du koldt vand – eller lunken vand?
Med venlig hilsen
Thilde
Hej Thilde,
Selv tak, jeg er glad for at du kan bruge dem :)
Jeg bruger bare det kolde vand fra hanen, men lader det ikke løbe så det bliver iskoldt. Lunkent er måske egentlig bedre i forhold til at få gæren aktiveret, men jeg synes det lykkedes meget godt alligevel når hævetiden er så lang.
Kh AC
Lyder som en god opskrift på boller, jeg vil prøve.
Kan de fryses med godt resultat?
mvh
René
Hej René,
Jeg har selv frosset dem nogle gange med fin succes :)
God fornøjelse
Kh Ann-Christine
Jeg faldt lige over denne opskrift, og den må da prøves. :-) Jeg har lovet at bage en omgang boller til min mor, og hun vil nævnte at der gerne måtte komme gulerødder i. Og her er det så, at jeg vil spørge dig om, om jeg kan komme gulerødder i, selvom den skal stå til i morgen?
Sejt indslag i Go’ morgen Danmark i dag, hvor er du god! Nyder at følge med i dit univers her på bloggen, det er simpelthen indbegrebet af hygge! Det er så lyst, hyggeligt og nærværende! :-)
Mvh. Rikke
Jeg ser at du har fundet gulerodsbollerne :)
Og TUSIND tak for de søde ord om min blog, det gør mig rigtig glad! -det var også super sjovt og en god oplevelse at bage fastelavnsboller i Go´morgen Danmark
Kh AC
Mums hvor blev de gode! Bagte dem til brunch i morges, men min dej var meget våd i går aftes, hvor jeg ikke tænkte over det yderligere. Den var stadig våd i morges og meget svær at håndtere så der måtte flere dl mel oven i. De 4 dl blev til havregryn, grahamsmel, valnødder og rosiner.. Opskriften skal klart anvendes igen, blot med mere mel i :)
Ja, Det er altid så svært med mel, der skal man virkelig prøve sig frem. Men dejligt at høre at dejen blev god. God ide med rosiner, de, og valnødderne suger nok heller ikke så meget væske, så der skal mere til. (uhmm, jeg elsker også de boller med valnødder i) :)
Hej :) Er helt sikker på jeg skal bage disse boller til min mødergruppe imorgen? Men er det en hel pakke gær jeg skal bruge?
Nej, bare en smule, omkring 10 gram – hvad der svarer til størrelsen på en ært.
Rigtig god fornøjelse :)
Tak for svar :) Nu er jeg godt igang. Min dej er utrolig klistret? Skal den være det?
Ja, den skal være klistret også efter at den har hævet natten over eller i minimum 10 timer. -Men ikke så klistret at du ikke kan komme til at folde den. Så skal du måske bruge en smule mere mel på bordpladen.
Hej Ann-Cristine
Jeg er nysgerrig for hvorfor man stiller vand med ind når man bager bollerne?
Skal der meget fugt til dem før de bliver gode?
Mvh Rose
Hej Rose,
Man kan sagtens gøre det uden. Vand giver en fantastisk damp inde i ovnen, som gør bollerne ekstra sprøde og lækre. De bliver også vældigt gode uden. Da vi boede på Østerbro havde jeg en ovn med dampfunktion, det var ret genialt til den slags.
Nu laver jeg dem både med og uden vand i ovnen, begge dele virker
Kh AC
Tusind tak for en fantastisk opskrift. Det blev uden sammenligning de bedste (og flotteste) boller jeg nogensinde har bagt :)
Fantastisk! Det er dejligt at høre :)
Og så lige et tillægsspørgsmål. Hvordan opbevarer du bollerne (og friskbagt brød generelt) så de holder sig bedst? Jeg har læst mig frem til at brød med hvedemel ikke skal i køleskabet, og i en lukket plasticpose vil brødet hurtigt miste sin sprøde skorpe og blive sej og svampet. Jeg har ikke en papirpose så nu har jeg smidt dem i en perforeret plasticpose og kommet dem i en brødkasse.
Jeg opbevarer oftest hjemmebagt brød i en frysepose på køkkenbordet – eller fryser ned og luner inden det spises.
-jeg tror dog at papirsposemetoden er mest korrekt og giver den bedste holdbarhed.
Hej
Sikke en fin blog – et rigtig godt sted at hente inspiration :)
Disse boller må jeg prøve! Vil dog høre om du ved om man kan bruge en røremaskine til at blande/ælte dejen?
Tak, det er dejligt at høre
Det kan man sagtens, men denne dej skal kun lige blandes og ikke æltes.
Jeg må have mig en røremaskine, så jeg kan komme i gang med at teste opskrifter til sådan en sag ;)
Super. Tak for svar!
Har også lige givet mig selv en KitchenAid – den kan varmt anbefales!
Uhh, det er SÅ fristende! ;)
Hej Ann-Christine.
Først og fremmest er det en fantastisk blog, med eminente opskrifter og inspiration til hverdagen! :)
Har idag fået bagt disse lækre boller!Har prøvet mange opskrifter på forskellige boller, men disse her er de bedste, de er simpelthen så lækre!! Min kæreste er helt vilde med dem, så det bliver ikke sidste gang de bliver bagt i dette hjem :)
Hej Stine,
Det er da godt nok den skønneste kompliment! Tusind tak, jeg er super glad for at du kan bruge mine opskrifter :)
Kh AC
Disse boller er blevet favoritten i weekenden, hvor vi hygger med friskbagt brød. Jeg har både bagt dejen som boller og brød. Brødet hæver flot, hvis man lægger det ind på en varm pizzasten. Forskellen på disse og køleskabshævet dej er, at de hæver flot op, hvor den kolde dej godt kan blive lidt flad i kanterne. Og så giver foldningen også ekstra hævekraft – har nemlig prøvet at glemme det. Så tak! For en fantastisk opskrift :-)
Hvor skønt at det også er et hit hos jer. Mange tak for din dejlige hilsen :)
Jeg bager ofte langtidshævede boller eller brød (i støbejernsstegso) efter verdens bedste brød metoden.
Og synes lige at jeg vil slå et slag for Kamut mel. Mange af os “hjemmebagere” bruger jo et skønt mix af hvad der nu er i skabet – og jeg er nødt til at sige at jeg med stort held har brugt op til 60 % kamut (øko, fuldkorn osv) i brødblandingen.
Kamut er efter min erfaring en af de typer hvor man bedst kan smage at her er brugt noget andet. Og det er velsmagende, også for børn.
Quinu bruger jeg også men ikke for meget for her er smagen speciel.
Jeg rører / ælter ofte blandingen lidt mere end bare blander dem sammen, som normalt i Verdens bedste brød – og lader det stå i 18 – 20 timer fx 4 timer ved stue temp, 10 timer på køl og 2 – 4 i stue temp igen hvoraf de sidste 2 kan være hævetid.
Men prøv Kamut mel – med 30 – 60 % af melblandingen, hos os er det et hit
Godt du minder mig om Kamut mel – det er alt, alt, alt for længe siden den meltype har fundet vej ind i mit køkken, og det er ærgeligt for jeg er helt enig med dig i at den er en super god meltype.
De ser sørme dejlige ud, men bliver der kun 8 boller af den portion..?
Go søndag
Tak!
Det kommer an på hvor store du laver dem ;) De kan sagtens laves mindre, det er lidt efter smag, behag og formål :)
Rigtig god dag til dig
Jeg er lige nødt til at sige tak for en fantastisk opskrift!
Seks-syv gange har jeg bagt disse boller til mødregruppen og varieret lidt i hvilke slags nødder og lign der er kommet i. De smager himmelsk og er simpelthen bare så nemme at lave – også når man er småbørnsmor! Jeg kan anbefale at komme lidt hakket mørk chokolade i. Det har været et stort hit herhjemme :-)
Uhmm, jeg drømmer lidt om chokoladeboller nu ;) Jeg er sikker på at det vil vække stor begejstring herhjemme!
Og tusind tak for din søde hilsen, det er simpelthen så dejligt at høre at du er blevet så glad for den opskrift. Vi er også ret vild med dem herhjemme :)
Hej Anne-Christine
Har du prøvet at fryse disse boller ned og varme dem op igen ? Og hvordan gør du det ?
Vi skal på lejrtur med min datters klasse og jeg skal bage boller til morgenmaden
Hej Camilla,
Jeg tager dem bare op af fryseren og lader dem tø på køkkenbordet. De er gode når de lige bliver ristet eller lunet 5 minutter i ovnen. Et lille tip er at pensle dem med koldt vand inden de kommer i ovnen – så bliver de som nybagte igen
Kh AC
Hej
Jeg skal lige være sikker på temperaturen. 250 grader lyder helt vildt varmt at bage ved. Bliver bollerne ikke brankede ??
Nej, det bliver de ikke – men ovne kan være ret forskellige, så hold endelig øje med dem, og måske skal din ovn skrues ned for før min :)
Jeg bager altid boller eller flutes efter samme opskrift som denne mindst en gang om ugen. Har fast en stor Margrete skål med låg stående i køleskabet, hvori jeg har en rest dej fra sidste brød. Laver så bare en ny portion oveni. Dermed bliver det lidt surdejsagtig og jeg skal blot vaske de skeer jeg sætter dejen med på pladen. Tak for fin inspiration.
Det er så smart – god ide :)
Virkelig lækre boller! Jeg glemte det med et vandfad i bunden af ovnen, men bollerne blev fantastisk lækre alligevel… Din blog er altid en inspirationskilde, når vi holder fødselsdage eller andet herhjemme. Så tusind tak for det :-)
Hvor skønt at det lykkedes – jeg glemmer også indimellem vandfadet selv, og det lykkedes heldigvis sagtens uden.
Og tusind tak, det er jeg rigtig glad for at høre :)
Hejsa
bliver lidt forvirret af din besked fra 3 juni 2013.
mener du gær svarende til een ært eller 10 gram gær. Hvis du mener 10 gram er det godtnok nogle store ærter du dyrker i din have
mvh
Peter
Hej Peter,
Jeg måler ikke efter men tager det lidt på løs mål ;)
Uanset så skal det nok blive nogle gode boller
Kh AC
Hej Ann-Kristine
Jeg skal bruge dem som burgerboller – bager du bare 4 ad gangen så, når det ikke varmluft? Min ovn er ikke så stor, så tænker der ikke kan være 8 på en plade:) Og skal man så vente med at ‘forme’ de andre? Synes nogle gange dem, der venter på at komme i ovnen kan flade meget ud når man lavet koldhævede boller ..
Hej Rikke,
Ja, hvis du ikke kan have mere end 4 på pladen, så ville jeg bage dem over to omgange. Brug evt lidt mel til at forme dem fint runde og vent med at forme de andre boller der skal ind som nr to + sørg for at ovnen er oppe i temperatur inden omgang to bages
Kh AC
P.S prøv alternativt disse burgerboller: http://www.valdemarsro.dk/burgerboller/ de kan også sagtens koldhæve natten over.
Hej, du skriver i opskriften – 4 dl mel efter eget valg, og at du blander med løs hånd af fx. mandler, havregryn, kerner mv. Regner du mandler og havregryn for mel ? Eller er mandler, kerner og havregryn ud over de ekstra 4 dl mel ?
Ej, jeg kan godt se at det kan være misvisende … nødder, kerner suger ikke så meget mel og har ingen hæveevne. Så jeg plejer at holde den slags til omkring en dl i alt – inkl havregryn. Måske kommer det op på 1 1/2 dl i alt med den slags og så ellers fuldkorn/grahamsmel for resten.
Hej Ann-Christine
Jeg vil lige høre, om der er mulighed for, at bage disse boller uden at lade dem hæve i 10 timer, men i stedet blot et par timer og så bage dem med det samme?
Jep – hvis du kommer 25 g gær i, så vil det fungere fint :)
Jeg sidder netop og spiser min allerførste bolle fra din opskrift her – jeg har aldrig turde begive mig ud i brød-bagning, fordi det altid har virket en smule uoverskueligt, især når man ikke er indehaver af en røremaskine! Det er nogle af de bedste boller jeg nogensinde har smagt. Jeg brugte i alt 8 dl hvedemel og 2 del havregryn (for jeg er en af dem, der bare elsker en god, hvid bolle) – de er helt perfekte :) Tak for en skøn opskrift!
Hej Nana,
Hvor er det dog dejligt at høre – det er så skønt når man begiver sig ud i det og det så bare lykkedes!
Tusind tak for din dejlige hilsen
Kh AC
Jeg har brug for at hvide hvilken konsistens dejen skal have.
Her var den helt våd og det blev noget værre klister, som jeg måtte putte tilbage i skålen, trods meget mere mel tilsat og så sætte på plade med skeer.
Jeg ved ikke hvad resultatet bliver endnu.
Hej Josephine,
Jeg sætter den lige højt på listen over kommende videoer – så kan du se det der.
Den skal ikke være våd, men skal være ret klistret.
Kh AC
Ok, den var for klistret her til at folde på bordet, men endte med at blive gode alligevel.
Dog synes jeg hurtigt de bliver kedelige, så skal spises lige når de er bagt.
Dejligt at høre at de blev gode – men også ærgerligt at du oplever at de bliver hurtigt kedelige, det synes jeg ikke mine bliver. Har du mon prøvet denne opskrift, som er lidt en variation af denne her: http://www.valdemarsro.dk/koldhaevede-boller/
Kh AC
Hej Ann-Christine.
Jeg er også lidt usikker på de her forhold mellem de sidste 4 dl mel og så kerner. Hvis jeg nu blander nødder og solsikkekerner og lidt havregryn eller musli svarende til 1 1/2 dl. Kan jeg så komme 3 dl grahamsmel i sammen med de 4 dl hvedemel der er i forvejen.
Jeg kunne selvfølgelig prøve mig frem. Men når det er første gang man prøver og skal bage til andre, må det jo godt blive perfekt?
Hilsen Christina.
Hej Christina,
det kan jeg da egentlig godt forstå, men jeg synes det lyder som en fin andel at holde nødder, gryn, kerner og frø på omkring 1 – 1 1-2 dl og så grahamsmel for resten, så skal det nok blive nogle rigtig lækre boller (jeg har lige skrevet det lidt tydeligere i opskriften)
Kh AC
I opskriften over ingredienser står der 6 dl hvedemel og i teksten skriver du 5 dl hvedemel. Hvilket er korrekt? :)
Glæder mig til at prøve disse nemme boller.
Det er sådan set rigtigt begge dele. Start med 5 dl mel, rør sammen og kom derefter resten i
Rigtig god fornøjelse med dem :)
Hej, tak for denne skønne opskrift, resultatet var rigtig godt! Jeg syns dog at dejen kom til at lugt ‘surt’efter en nat på køkkenbordet, lidt ligesom en surdej vil jeg sige. Gør din også det? Vh Ditte
Hej Ditte,
Hvor er det dejligt at høre :)
Jeg har ikke tænkt over at den dufter syrligt – men bager ofte med surdej og syrnede mælkeprodukter, så jeg er nok bare vant til duften. Det er uanset et sundhedstegn og betyder blot at der er udviklet en masse gode mælkesyrebakterier, som både gør at bollerne smager ekstra godt, at det er nemmere at optage vitaminer og mineraler fra brødet osv.
Kh AC
Jeg har bagt efter denne her opskrift snart 10 gange og hver gang har været en dejlig, nem succes! Dine opskrifter er altid et hit blandt mine venner og familie, så mange tak til dig for at dele dem med os :-)
Hvor er det dejligt at høre! Tusind tak ♡
Koldhævede boller – det er lige mig.
Prøvede dem i går og tror jeg fik for meget mel i. Der står 6 dl – er det ialt eller skal der yderligere 4 dl mel efter eget valg i.
Men ellers tak for fantastiske opskrifter – har også prøvet fastelavnsbollerne – uhmm.
Hej Jytte,
Dejen kan tage i alt 10 dl mel, hvis du bager bollerne kun på mel.
– jeg deler dem op, så det er 6 dl hvedemel og så bruger jeg de sidste 4 dl til en blanding af groft mel, frø, kerner, nødder, gryn.
Kh AC
Kære Ann-Christine
Jeg har fulgt din opskrift og min dej bliver meget flydende – den kan i hvert fald ikke æltes eller vendes over hinanden 2 gange, som du skriver. Ud af de 400 dl mel efter eget valg har jeg valgt 1dl, solsikkekerner, 2 dl havregryn og 1 del grahamsmel.
Skal jeg bare tilsætte noget mere mel?
På forhånd mange tak
Marie
Du kan fint prøve at komme en halv dl mere grahamsmel i (men nok heller ikke mere end det) og derefter lade den hæve nogle timer. Prøv løbende at vende den over hinanden i skålen ved at trække op i dejen og folde den over 4-5 gange.
Det tager tid for både havregryn, solsikkekerner og grahamsmel at absorbere væde og derfor vil den opleves som lidt ekstra flydende i starten. Den skal nok arte sig efter hævning, hvor du kan drysse lidt mel over og så folde den nogle gange, inden du skærer ud til boller.
God fornøjelse
Kh AC
Kan jeg lade den stå på køkkenbordet i 24 timer!?
Nej, det tror jeg næppe vil gå – for så kommer den til at overhæve og falder sammen.
Kh AC
Så hellere på køl måske!? Og så ud et par timer før bagning?! :)
Ja, det vil glimrende kunne fungere :)
September 2017
Kære Ann-Christine
Har for 15-20 min siden taget 11 stk ‘Verdens Bedste Boller’ ud af ovnen her i kolonihaven – og har nu spist den første! Uhm :-)
Rørte dem sammen i går aftes, før sen sengetid. Fulgte stort set din opskrift til punkt og prikke.
Brugte ‘en ært’ øko-gær. Kom en tsk honning i vandet. Fulgte dit råd om max 1 1/2 dl kerner etc. Tog, hvad jeg havde i skuffen: 1 dl af en Urtekram-bageblanding med valsede speltkerner, rugkerner, boghvede, mm + 1/2 dl hakkede hasselnøddekerner og en håndfuld hørfrø.
Plus 2 1/2 dl fuldkornshvedemel fra Skærtofte oveni de 6 dl hvedemel fra opskriften – naturligvis også øko ;-)
Jeg puttede en lille smule rapsolie i kanten af skålen og vendte dejklumpen i det, så den lige var lidt fedtet hele vejen rundt. (Husker det som om, at Meyer også altid smører sin skål med rapsolie).
Da dejen i dag (efter 11 t hævning) skulle formes til boller, valgte jeg at lade den blive i skålen og bare ‘plukke’ en passende mængde ad gangen og forme den let til boller. Altså ikke dej og mel på bordet.
Satte som anbefalet en skål m kogende vand i bradepanden nederst i ovnen.
Der blev 11 boller ud af din opskrift. Glæder mig vældigt til at få min gode gamle veninde til te og boller m ost, pølse, honning og marmelade i eftermiddag – trods regnvejr.
Tak for den skønne opskrift. Den vil blive brugt igen og igen, med nye varianter afhængig af, hvad der er i skuffen ;)
KH Marianne, Brønshøj
Kære Marianne,
Tusind tak for din søde hilsen, den blev jeg glad for, kan du tro!
Hvor er det bare dejligt at høre og så hyggeligt at læse om din gode oplevelse med disse boller.
Rigtig dejligt efterår til dig ♡
Kh AC
Virkelig gode indlæg
Hvilken ovn har du?
Bh Bitten
Den vi har nu og som vi købte sidste år er fra Ikea – derfør (og den som denne opskrift oprindeligt er lavet i) var en meget, meget gammel ovn, som jeg ikke lige husker mærket på :)
Vil gerne prøve at lave Verdens Bedste Boller. Kan det passe der kun bliver 8 stk af portionen?
Tak for mange lækre opskrifter :)
Mvh Ruth
Det kommer lidt an på hvor store de laves, men jeg får som regel 8-9 stykker
Rigtig god fornøjelse med dem og tak for din søde hilsen♡
Kh AC
Super god og virkelig nem opskrift. Passer lige til 8 stk. Bager dem hver morgen til familien så de får friskbagt brød og så er der også til frokostsandwich eller en eftermiddagssnack.
Hvordan kan man dele dine opskrifter på fx. Facebook?
Hvor er det dejligt at høre ♡
Du må dele mine opskrifter ved at embedde url´en (selve linket) ind i et facebookopslag – på den måde kommer der automatisk link og billede med, hvorfra man så kan klikke sig over og læse og få opskriften her på min blog. Det er du altid hjertelig velkommen til og det bliver jeg kun glad for! ♡
Dejlig dag til dig
Kærlig hilsen
Ann-Christine
Tak for nogle fine og inspirerende opskrifter..er ved at bage verdens bedste boller, men tror jeg har taget fejl af melmængden,, der skal vist ialt 10 dl mel og ikke kun 6 dl. Så dejen var alt for løs. Kom mere mel i og nu tror jeg de er okay.
Læste opskriften som om de 4 dl af de 6 skulle være en anden slags mel.
Kærlig hilsen Birgitte
Ahh, ja – det er 10 dl i alt. Håber de blev gode :)
Kh AC
Ja det gjorde de..Tak.?
Kære Ann-Christine,
Ville jeg kunne bruge italiensk mel Tipo 00, min mand er italiener og der er i “deres” verden ikke noget bedre end et helt hvidt brød, som efter min mening er yderst svært at opstøve i Danmark ;-)
Ja, det kan du sagtens – jeg vil anbefale halvdelen med tipo00, men det er endelig bare at prøve sig frem :)
Bagte de boller til morgen (efter de havde stået i køleskabet natten over og hævet) – erstattede det halve af grahamsmelet med durum mel. Hold nu op – det er de skønneste “Ciabatta-boller”. Lagde billede af de færdigbagte boller på Facebook – har allerede delt din opskrift adskillige gange, efter billedet var kommet på :-). Mine to voksne piger og jeg bruger dine opskrifter RIGTIG meget – og har dine bøger. Fantastisk lækre opskrifter du giver fra dig. Hilsen Mai – hende, der for nogle år siden var hjemme hos dig og købe Lego i en stor grøn kasse og et rigtig fint lille dukkehus :-)
Kære Mai,
Hvor er det bare skønt og hyggeligt at høre! ♡ Jeg er rigtig glad for at høre at I har glæde af det jeg laver her på Valdemarsro og sikke en skøn ide at bage disse som ciabatta.
Ha´ en rigtig skøn dag og god weekend
Kærlig hilsen
Ann-Christine
(P.S håber der var et hit med legetøjet :) )
Vil lige tilføje, at jeg har delt opskriften ved at “linke” til Valdemarsro.dk – så de kommer ind på din webside :-)
Hej Ann-Christine,
Jeg har lige bagt verdens bedste boller og i sidste uge bagte jeg dine koldhævede boller. Smagen af begge typer boller er rigtig god, men de bliver meget meget sprøde, nærmest lidt hårde udenpå, når jeg bager dem. Indeni er de perfekte. Jeg bager med almindelig ovn og ikke varmluft. Det skal lige tilføjes, at jeg bor i Italien og alle ingredienserne er måske ikke præcis de samme som i Danmark.
Tak for svar!
Jeg synes de lyder som de skal være – men at det måske blot er en smagssag mht sprød skorpe.
Hvis du ønsker dem mindre sprøde, så bag dem i stedet ved 225-230 grader, så bliver de ikke helt så sprøde i skorpen :)
Kh AC
Hej Ann-Christine.
Jeg har et spørgsmål jeg håber du kan hjælpe med.
Jeg har set en opskrift, hvor man skal bruge skåret rug og blande med vand, som skal samles dagen før brug til et franskbrød.
Kan ikke blive klog på det ”skåret rug”, har set man kan købe skåret rugkerner men om det lige er det, er kun et gæt.
MVH
Thomas
Jeg tror det er det samme, de bliver saftige og bløde af at trække i en dagstid. Alternativt kan bruges speltkerner, ølandshvedekerner eller lign. Det er virkelig lækkert i brød.
Kære AC.
Jeg bagte disse boller i lørdags. De er bare så gode. Tusind tak for endnu en fantastisk opskrift :-D
Jeg har dog lige et spørgsmål. Dejen blev meget tynd og flydende, da jeg hældte den ud på bordet (jeg lavede dobbeltportion), så jeg blandede mere mel i, men jeg ville ikke putte for meget i, hvis bollerne så blev tørre. Dejen var derefter stadig ret flydende, så jeg kunne ikke folde den over hinanden, som du beskriver, at man kan gøre. Hvad vil du anbefale, at jeg kan gøre næste gang, jeg bager dem, for at dejen hverken bliver flydende (så jeg kan folde den), eller at bollerne måske bliver tørre? Bollerne var ret flade, da de var færdigbagt.
Kh. Merete.
Hej Merete,
Tusind tak for din søde hilsen. Jeg vil anbefale at du næste gang kommer en dl ekstra mel i fra starten og derefter får en fornemmelse med dejen ift hvor meget du kan justere ned i melmængden fremadrettet.
God bagelyst
Kh AC
Tak for idéen. Jeg glæder mig til at bage dem igen :-)
Kh. Merete.
SKAL de hæve så længe? Kan man ikke gøre noget så de kun behøver at hæve fx en time?
Jo, du kan komme mere gær i, op til 50 gram … men bollerne bliver langt langt bedre, når dejen får lov at hæve i lang tid med den lille mængde gær.
De her boller ser vildt lækre ud, og jeg vil så gerne igang med at bage dem! Desværre er det umuligt at finde gær hvor jeg bor. Tror du de bliver ligeså gode med tørgær, og i så fald hvor meget skal jeg mon bruge?
Jeg tror fint du kan bage dem med tørgær, og mener at 10 gram svarer til 50 g frisk gær (men det må stå på pakken eller kan googles) og der skal så blot reduceres tilsvarende. Gæren skal vendes i melet i stedet for at røres ud i vand.
God fornøjelse
Kh AC
Hej,
Hvis man skulle bage disse boller glutenfrie, har du så nogle gode råd? Hvilke to slags mel ville du vælge? Jeg er en knold til alt hvad der har med bagning at gøre, men nu er jeg blevet mor og jeg vil virkelig gerne være hende der bare lige klasker en dej sammen og vupti :)
Jeg bager ikke selv glutenfri, så det er jeg desværre ikke den rigtige til at rådgive om.
Håber du finder en fin inspiration til glutenfri bageri – mener Meyer netop har udgivet en bog om dette.
Kh AC
Hej ! Jeg kunne rigtig godt tænke mig at lave den opskrift, men forstår ik helt hvor meget gær jeg skal putte i ? Der står på størrelse med en ært, men det kan vel ikke passe. Hvad er ca. gram gær der skal i ?
VH LIse
Den er god nok – det er omkring 5 g gær til denne opskrift.
God fornøjelse med dem :)
Kh AC
Tak :) De ser SÅ lækre ud. Er stadig lidt tvivl om, hvor meget ølandshvede og grahamsmel jeg skal bruge.
6 dl al. hvedemel
1, 5 dl nødder og kerner
– Men hvor meget af ølandshvede (ved ik helt hvad det er)
og hvor meget af grahamsmel ?
Jeg bruger omkring 3 dl fuldkornsmel og 1 dl nødder/kerner/frø
Fuldkornsmel er oftest grahamsmel, ølandshvede eller fuldkornshvede i mit køkken og der kan du enten bruge fuld mængde af det ene eller blande dem alt efter hvad du har i køkkenet.
Kh AC
Når man laver fire gange så mange boller, skal der så også fire gange så meget gær i, eller skal der bare 5 g. gær i også? :)
Jeg plejer at komme lidt ekstra i fx 10 gram til 4 gange opskriften, men regulere det hellere ved hævetiden, da det fremmer smagen i brødet :)
Hvis man har lagt bollerne i fryseren et par dage før, hvor lang tid vil du så mene at de skal tø op? :)
Jeg plejer at tø dem op i et par timer ved stuetemperatur eller i køleskab, derefter stænke dem med vand og lune dem i ovnen ved 200 grader varmluft.
Kh AC
Hvor varmt/koldt er vandet? Synes generelt jeg har et problem koldhævede boller, der ikke hæver så meget og bliver tunge…
Jeg bruger vand der har temperatur omkring 30 grader.
Har du prøvet disse?
Kære A.C.
En lille “klage”…. Du bør skrive at dine opskrifter er meget vanedannende! Aldrig i mit liv har jeg forsøgt på at bage så mange boller og så meget brød som efter at have fundet dine opskrifter. Indtil videre er det ikke lykkes mig at få bagt boller af denne dej – jeg har sikkert lavet en fejl eller to. Bager et brød i stedet for som bare bliver spist inden jeg får mig set om. En dag efter evighed bliver jeg næsten lige så dygtig til at bage som du er. Tak for inspiration og lækre opskrifter, jeg vil forsøge at spise mig gennem dem alle…
TUSIND tak for din mægtig fine hilsen og tilbagemelding – hvor er det virkelig dejligt at høre :)
Det var pænt af dig at skrive!
Kh AC
Hej Ann-Christine, har du et godt bud på hvor længe dejen max må hæve til dine boller? Tak for din altid gode inspiration :-)
Skøn efterårsdag fra Sanne
Tak for din søde hilsen, det er dejligt at høre :)
Det kan jeg ikke sige specifikt, for det kommer an på temperaturer, mel, gær mv. Du kan stille den på køl for længere hævetid, hvis det passer bedre.
Kh AC
Hej. Kan man måske bruge lidt mere gær og bage dem samme dag? Har du evt. en ide om gærforholdet så??
Ja, det kan du fint. Smagen vil ikke udvikle sig helt så meget i brødet, men det vil stadig blive nogle rigtig lækre boller. Prøv med 20 g gær og 2-3 timers hævetid.
Kh AC
Hej Ann- Christine
Tusind Tak for dine gode opskrifter og videodemo for hvordan man gør? Dejligt at du orker! Jeg har tænkt mig at bage disse her ” verdens nemmeste boller” men vil lige spørge dig først om du ” pensler” dem med vand, mælk eller æg?
Kh Helga
Hej Helga,
Mange tak for din søde hilsen ♡
Disse boller pensler jeg ikke altid, men du kan fint bruge enten vand, mælk eller æg til dem, hvis du synes.
Kh AC
Hej!
Jeg har nu gennemlæst alle kommentarerne efter et svar angående bagepulver i stedet for gær, men uden held.
Kan man bruge bagepulver i stedet for?
Kl.02 her på landet så jeg kan ikke skaffe gær, men vil gerne lave en dej til gæsterne i morgen.
Hvis ikke det lykkedes, må jeg starte forfra i morgen – med gær – men skære ned på hævetiden.
PS. Jeg har aldrig bragt dine boller før, men billedet af dem ser simpelthen for lækkert ud og så med den sprøde flækkede skorpe der <3
Du kan ikke bruge bagepulver til boller som disse, da bagepulver ikke får dejen til at hæve før den bages.
Så ville jeg i stedet vælge at lave scones.
Kh AC
Jeg er ikke så vant til at bage, så jeg har lige et spørgsmål til opskriften: Kommer de valgte kerner udover de 250 gram fuldkornshvedemel eller tæller de med i de 250 gram? Hvilke kerner er gode at bruge? ☺️
Du kan erstatte 1/2 dl mel af 1 dl nødder eller 1/2 dl kerner. Du kan bruge alt fra hørfrø, solsikke, græskar eller nødder.
God fornøjelse
Kh AC
Tak for en fantastisk blog med uendelig mange gode opskrifter! Jeg har netop taget disse boller ud af ovnen. De er hævet flot og har en super god og ret så luftig krumme, men synes skorpen på dem er liiige til den hårde side. De er på ingen måde brændte, men de er bare stenhårde, når man banker på dem. Nærmest som en hård skal, og det er ikke ligefrem sådan, jeg synes dine ser ud på billedet. Har du en idé om, hvad det kan skyldes? Synes ellers jeg fulgte opskriften til punkt og prikke (lod dem hæve i 12 timer) og med de helt samme grader i ovnen osv. Jeg brugte dog ikke en bradepande med vand i, i ovnen. Kan det mon have noget med det at gøre?
De venligste hilsner fra Alberte
Tak for din søde hilsen
Det kan variere lidt fra ovn til ovn, prøv blot at sætte temperaturen til 225 fra start næste gang, så bliver de blødere i skorpen
Kh AC
Hej Ann-Christine
Tusind tak for en fantastisk blog og app – dine opskrifter bliver brugt flittigt ;)
Jeg er HELT grøn når det kommer til bagning af boller og brød, så jeg håber du lige vil hjælpe mig lidt.
Jeg kan læse mig frem til fra de andre kommentarer, at dejen er ret våd efter hævning. Jeg er ikke før stødt på det med at folde en dej; er det noget man gør når en dej er våd? Når man har delt dejen op, skal man så forme bollerne yderligere, eller er det nok at de er blevet foldet?
Hej Mia,
Mange tak for din søde hilsen, det er dejligt at hør!
Det er en meget blød dej, så det er svært at vurdere på tekst, om den er for blød.
Jeg vil anbefale at se denne video, mht at folde dejen og hvordan du håndtere den bedst når bollerne formes. – og så drys godt med mel på bordpladen, så skal den nok arte sig godt :)
Kh AC
Nu har jeg set videoen, og det giver rigtig fin mening, så de boller skal helt klart bages asap! Tak for hjælpen :)
Tak for den mest geniale opskrift nogensinde – har aldrig genbrugt en opskrift så mange gange! ?
Og så er den også genial med tørgær!
Hvor er det dejligt at høre! Tusind tak for din søde hilsen og fine tilbagemelding på opskriften
Kh AC
Tak for en super god opskrift, som er nem at variere! Virkelig nemt og velsmagende!
Jeg har et enkelt forslag:
Bagepapir er baseret på teflon som kun er kemisk stabilt op til ca. 240 grader (der er vidst lidt diskussion om præcist hvor højt op man kan bruge det), så jeg smører i stedet lidt fedtstof på en bageplade og sigter mel udover. Så brænder bollerne ikke fast og det tager lige et minut ekstra at rengøre. Og så undgår man ubehagelige fluorforbindelser i køkkenluften (og maden).
Tak for denne og andre gode opskrifter :)
Hej Philip
Det er et super godt tip! Tak for at dele det, jeg er selv begyndt at bruge en pizzasten, det fungere også rigtig godt til boller.
Tak for din fine hilsen og gode ide.
Kh Ann-Christine
Har lige læst din opskrift på boller. Vil prøve den. Men med en blanding af almindelig hvede og durum. Mon det går? Sidst jeg bagte boller, blev de mislykkede – så jeg lovede mig selv, at næste gang ville jeg følge en opskrift ( det plejer jeg ikke). Nå men det er altid hyggeligt at kigge forbi Valdemarsro! ?
Hej Christian,
Hvis du bruger 450 g hvedemel og 250 g durum, så skal det nok blive godt – jeg anbefaler lidt ekstra hvedemel, hvis du ikke bruger fuldkorn som i opskriften :)
God fornøjelse og tak for din søde hilsen.
Kh AC
Nu har jeg brugt din opskrift to gange, første gang med durum og nu med fuldkornshvedemel, som i din oprindelige opskrift. Den sidstnævnte er vist bedst. Jeg kan fortælle dig, at den opskrift kommer til at følge mig for fremtiden. Har aldrig bagt så gode boller. Men har set at du også har en anden opskrift på nogle hurtige nogle, som jeg også vil prøve.
Min køkkenvægt er bare ikke særlig god. Store udsving på samme mængde. Du har vel ikke en vægt som du kan anbefale, og som ikke koster en bondegård?
Hvor er det dejligt!
Mange tak for din fine tilbagemelding på opskriften.
Vores vægt er fra Soehnle Vita, den er meget god og den har holdt fint i et par år indtil videre
Skøn weekend til dig
Kh Ann-Christine
Tak for en super nem opskrift.
Har lige et spørgsmål til opskriften.
Der står kom et låg på eller rent viskestykke over og lad stå natten over på køkkenbordet.
I min verden er der stor forskel på om man sætter et lufttæt låg på eller lader den ilte under et viskestykke.
Skal dejen have luft eller ej?
Mvh Rasmus
Hej,
Kan det passe at dejen skal stå natten over på køkkenbordet. Er bare bange for at den bliver tør.
Jeg har fulgt opskriften til fulde og jeg var nødt til at tage dejen i hænderne for at blande alle ingredienser .. Så måske den ikke er våd nok, men den er klistret?!
Mvh,
Rosina
Hej Rosina,
håber det er gået fint her til morgen med at bage boller.
– og ja, denne dej lader jeg stå på køkkenbordet natten over, som beskrevet i opskriften :)
Kh Ann-Christine
Hej ,Ja undskyld mig. Verdens bedste boller, får man ved at bytte de 100gr grahamsmel,ud med 100gr grov rugmel i din opskrift på burgerboller i bogen Aftensmad. Kan kun sige en ting,prøv det!.
Hej Ann-Christine
Kan man helt lade være med at putte gær i og i stedet kun bruge surdej? Og hvis man kan, hvor meget surdej ville du så bruge?
Kh. Louise
Ja, du kan lade dig inspirere af denne opskrift på surdejsboller
God fornøjelse
Kh Ann-Christine
Hej Ann-Christine
Hvor meget hæver dejen op? Hvor stor en portion kan man have i røremaskine-skålen ad gangen? Jeg skal bage til en fødselsdag, så der skal laves en del.
Der skal gerne være plads til den kan hæve op til det dobbelte og jeg vil kun anbefale en portion i røreskålen af gangen.
God fornøjelse
Kh Ann-Christine
Kan dejen fryses eller skal den bages først? :)
Hej Sofie
Gærdej kan godt fryses inden bagning. Jeg plejer at fryse de helt nybagte lune boller – det bliver som friskbagt efter den vejledning jeg beskriver på denne side: https://www.valdemarsro.dk/ofte-stillede-spoergsmaal-til-valdemarsro-opskrifter/
Kh Ann-Christine
Hej. Jeg er lidt for sent ude og skal bruge bollerne allerede idag. Kan man mon tilføje ekstra gær til opskriften og på den måde forkorte hævetiden ?
Mvh Trine
Ja, med 30 g og en times hævetid på køkkenbordet + evt lidt hævetid efter bollerne er formet
Kh Ann-Christine
Hej,
Kan det passe, at man skal bruge 10 dl gær til 10 gram gær, når man skal lave til 16 mennesker?
Mvh Alberte
Ups, jeg mente 10 dl vand til 10 gram gær?
Ja, det passer glimrende
Rigtig god fornøjelse
Kh Ann-Christine
Lækkert!
Kan man lave dem hvis man ikke har 10 timer? Altså kan man f.eks bruge 20 gr gær i 6 timer. Eller hvordan er det med sådan noget? Tak :)
Det kan du godt, men hævetiden + det mindre gær gør dog noget godt for smagen :)
Men du vil uanset også bage lækre boller med 20 g gær og 6 timer!
Rigtig god fornøjelse :)
Kh Ann-Christine