Emmer grovboller
Så skrev jeg lige for en uges tid siden at her var lidt travlt hjemme hos os – og så gik der endnu en uge uden nyt fra mig. Vi har haft en dejlig sommerweekend i det jyske, med overnatning hos børnenes dejligste Moster og Onkel og rigtig hyggelig 90 års fødselsdag. Jeg synes faktisk ikke efteråret behøver at have travlt med at komme, det går lige så godt, ik´
Når vi har sådan en periode som de sidste 14 dage, hvor tingene er gået lidt for stærkt og vi ikke helt har kunnet følge med, så bliver her ikke lavet mange nye retter til aftensmad. Vi har kørt klassikerne som lasagne, hjemmelavet burgere, mexi-mad, pastaretter og suppe og der er ikke kommet så meget nyt og spændende til at udvide mine opskrifter med. Men nu trænger jeg også til at være lidt køkkenkreativ igen. Starter blidt ud med en gang hjemmebagte boller bagt med emmer, gryn og mandler. De blev gode!
Arbejdstid 30 min.
Antal 20 stk.
Kan fryses Ja
Som medlem af VALDEMARSRO Premium får du adgang til en masse ekstra fordele, blandt andet kan du få billede med, når du printer opskrifter og undgå forstyrrende reklamer. Læs mere på Valdemarsro om alle fordelene.
Emmerboller
- 6 dl vand
- 20 g hørfrø
- 10 g gær
- 70 g solsikkekerner
- 50 g finvalset havregryn
- 60 g mandler, hakkede
- 1 spsk honning
- 1,50 tsk salt
- 400 g hvedemel
- 350 g emmermel
Føj til indkøbsseddel
Føj til favoritter
Hold min skærm tændt
Rør gær ud i vand.
Tilsæt salt, solsikkekerner, havregryn og hørfrø, mandler og honning.
Rør godt rundt og tilsæt mel lidt efter lidt.
Dejen skal ikke æltes med hænderne, blot røres til den er godt samlet og let klistret.
Kom låg eller et rent klæde over skålen og sæt dejen i køleskabet til hævning i 8-12 timer.
Form 20 boller af dejen og sæt dem på en bageplade med bagepapir.
Lad bollerne hæve i 30 minutter, hvorefter de bages i en forvarmet ovn ved 250 grader varmluft i 7 minutter og derefter ved 225 grader i 7-8 minutter eller til de er færdigbagte.
Jeg skal til det nu….. men som så ofte hedder ovnen “varmluft ovn”. Ja, men hvad, hvis man bare har et gammelt gaskomfur?
Hej Mette
Det har jeg skrevet nærmere om her: https://www.valdemarsro.dk/ofte-stillede-spoergsmaal-til-valdemarsro-opskrifter/
Kh Ann-Christine
Hej.
Jeg søgte på emmermel, og din side dukkede op. Jeg ville prøve at lave noget lækkert af mit nykøbte emmermel.
Jeg har fulgt din opskrift, og det smager jo helt fantastisk.
Som forsøg, lavede jeg et par med rødost indeni, da jeg havde en fin lille rest, og lidt provence krydderi ovenpå+smør. Det var da en helt fantastisk kombination. Absolut en lækker madbolle til frokost / madpakken. Umn.
Ps. Flotte billeder du har taget, meget indbydende.
Hej Ann-Christine
Jeg ved ikke lige, hvad der gik galt, da jeg skrev mit indlæg i morges – jeg havde et langt spørgsmål til opskriften, men det forsvandt. Jeg prøvede så igen for lidt siden, men også uden held. Nu prøver jeg så tredje gang – denne gang på computeren.
Jeg har købt emmer/speltmel fra Urtekram. Mit spørgsmål er nu, om jeg så kun skal bruge denne blanding, da den jo består af emmer og spelt, eller skal jeg blande med hvedemel, som du gør?
Mange hilsener
Hanne
Hej Hanne,
Det er lidt irriterende, men det er som systemet indimellem kan finde på at drille på beskeder skrevet via smartphones. Det sker heldigvis ikke så ofte. Tak for at du prøver igen :)
Jeg tror sagtens du kan nøjes med at bruge spelt/emmerblandingen og få nogle virkelig lækre boller – hvilket minder mig om at det er alt for længe siden jeg sidst har bagt med emmermel. Det må jeg da få gjort noget ved :)
Kh Ann-Christine
Hej Ann-Christine
Jeg ved ikke lige, hvad der gik galt
Hej Ann-Christine
Jeg har først for nylig stiftet bekendtskab med din blog, og det er en stor fornøjelse
Tusind tak, Hanne. Det er jeg gld for at høre :)
Kh Ann-Christine
Kære Ann-Christine,
Valdemarsro er min favorit-mad-side ! Jeg bliver inspireret og motiveret, og på en dårlig dag er det instant-comfort bare at “kigge billeder” :)
Så først og fremmest: tak :)
Jeg har lige bagt Emmer-bollerne. Med konventionel gær og grahamsmel istedet for emmer, og ellers “efter bogen”, tror jeg. De blev meget (!) bagte (men smagen er fantastisk), så mit spørgsmål er,
Når du skriver, hvor varm ovnen skal være under bagning, er det så varmluft ??? eller almindelig….. Hvis det er almindelig, er det så ok at bage varmluft (flere plader på samme tid, me like) ? Og hvis ja, hvad svarer 225 grader almindelig så til i en varmluft ?!?
Jeg vil bage bollerne igen tirsdag, så hvis du kan svare inden, bliver jeg glad ;) Rigtig god søndag,
Kh Jeanett
Hvor er det dejligt at høre! Tusind tak for de søde ord, Jeanett – de varmer :)
Mht Emmerbollerne, så måtte jeg lige have læst opskriften igennem for da indlægget er fra 2011, så er de bagt i en anden ovn end den vi har nu. Ovne er jo simpelthen så forskellige og derfor lidt svært at sætte præcis grader og tid på bagværk. I min nuværende ovn, som er meget, meget gammel, bager jeg kun med varmluft da den ellers bager alt for ujævnt til gengæld ville jeg ikke give dem mere end 12-15 minutter efter jeg havde skruet ovnen ned til de 225 grader (temperaturen vil jeg lade være som beskrevet i opskriften).
Så … ja, jeg kan ikke rigtig hjælpe i forhold til din ovn, men håber du alligevel kan bruge svaret lidt ;)
Rigtig god fornøjelse med dem
Kh Ann-Christine
De ser super lækre ud, de boller. Dem vil jeg prøve at lave i morgen. Har du et alternativ til emmermel? :-)
BABYBITE.WORDPRESS.COM
Prøv evt en helt almindelig god grahamsmel, det er også godt er jeg sikker på :)
Tak for opskriften! Har lige fået en pose emmermel af min kærestes mor, så tror jeg vil prøve de her boller snart…
Jeg håber de bliver skønne. Emmer er altså en dejlig melsort
Emmer er dejligt og dit billeder er som altid skønt.