Rugbrød
Uhmm, duften af hjemmebagt rugbrød er så lækkert.
I dag vil jeg dele min opskrift på mit hjemmebagte rugbrød – som er nem og sådan som jeg oftest bager det herhjemme.
Selv om det tager nogle timer fra de første kerner er sat i blød og til de duftende brød kommer ud af ovnen, så er vi ikke ude i et flere dages projekt. Sådan er det ellers ofte med rugbrød. Det kan tage dage at lave det perfekte brød, med surdej, fordej osv. Men man får altså også et helt fantastisk brød på denne lidt nemmere metode … hvilket jeg selv er ret stor fan af. Det passer bare lidt nemmere ind i min og min families hverdag, at vi ikke skal være dage undervejs med brødbagningen og det giver et dejligt velsmagende rugbrød med en god krumme.
Arbejdstid 30 min.
Antal 1 stk.
Kan fryses Ja
Som medlem af VALDEMARSRO Premium får du adgang til en masse ekstra fordele, blandt andet kan du få billede med, når du printer opskrifter og undgå forstyrrende reklamer. Læs mere på Valdemarsro om alle fordelene.
Rugbrød
- 250 g knækkede rugkerner
- 1 dl solsikkekerner
- 3 dl kogende vand
- 1 hvidtøl
- 1 dl surdej, kan evt. undlades - se tip
- 20 g gær
- 2 dl kærnemælk
- 200 g hvedemel
- 1 spsk salt
- 1 spsk honning
- 750 g rugmel, groft
- Derudover
- 2 spsk smør, smeltet, til at pensle med
Føj til indkøbsseddel
Føj til favoritter
Hold min skærm tændt
Kom de knækkede rugkerner og solsikkekerner i en stor skål. Hæld kogende vand over og lad kernerne trække i ca. 1 time.
Tilsæt honning, hvidtøl, surdej og gær, som røres godt ud i blandingen.
Tilsæt derefter kærnemælk, hvedemel og salt. Dejen er lidt tung, så brug gerne en røremaskine eller bare sørg for at få æltet alt mel ud med håndkraft. Ælt resten af rugmel i dejen med hænderne.
Lad dejen hæve i en skål, dækket af et rent klæde, på køkkenbordet i en time.
Smør en stor rugbrødsform med smør og kom dejen deri.
Jeg bruger en form af træ, som er meget rummelig. Skyl hænderne med koldt vand og brug dem til at glatte dejen ud og trykke den godt ned i formen.
Lad dejen efterhæve i formen, dækket af et rent klæde, på køkkenbordet i to timer.
Pensl med smeltet smør og sæt rugbrødet i en kold ovn. Sæt temperaturen på 180 grader (alm ovn) og bag rugbrødet i 1 time og 30 min. (fjern evt. formen den sidste halve time af bagetiden) Sluk derefter ovnen og lad brødet køle af på eftervarmen i ca. 30 minutter.
Lad derefter det nybagte rugbrød køle af på en rist.
Tip
Hvis der undlades surdej, så kom i stedet 1/2 dl ekstra vand + 10 g ekstra gær i dejen.
Har du spørgsmål til opskriften eller lyst til at sende en sød hilsen, så kan du skrive til mig i kommentarfeltet herunder.
Du kan måske finde svaret på dit spørgsmål i kommentarfeltet, hvis det allerede er stillet og besvaret - eller du kan kigge på denne side, hvor jeg giver svar på mange 'ofte stillede spørgsmål' til min opskrifter.
Tusind tak! ;-)
Hej Og tusind tak for en virkelig god side!
Det er altid din jeg først tjekker ud når jeg søger efter en opskrift, da den er pålidelig og altid plejer og opfylde liiige de ønsker jeg/vi har herjhjemme med ingredienser og færdige produkt :-D
Jeg har lige et spørgsmål til din opskrift her på rugbrød:
*Kan jeg erstatte honningen med noget andet? Vi har ikke honning herhjemme da ingen af os enlig kan lide det xD
*
Hej Michelle
Mange tusind tak for din søde hilsen, det er sødt af dig at skrive det – og jeg er rigtig glad for at du har glæde af mine opskrifter!
Du kan fint erstatte honning med sukker i denne opskrift, det kan man snildt lykkedes med i de fleste brød opskrifter. Jeg ville bruge 1 strøget spsk sukker til denne.
God fornøjelse
Kh Ann-Christine
Hej Ann-Christine
Jeg har prof. rugbrødsforme på 3,3 l. 30 + 11 + 10,
EVA slip let. De skal aldrig smøres, har “sliplet” belægning.
Mine er fra 1980.
Spørgsmål: hvorfor, står der meget sjældent hvor stor indholdet af rugb- og brødsdej der være i formene?
Dine rugbrød, ser ud som de godt kan være i mine forme, Men jeg læste din form var til 2 l.
Mange hilsner Hanne