Valdemarsro http://www.valdemarsro.dk/gloegg/

Gløgg

Hjemmelavet gløgg er virkelig godt og værd at bruge den smule tid på, som det tager at lave den – det er ren julefryd hele december.

Denne jul har jeg hældt en del af portvinen i en toplækker og krydret gløgg ekstrakt. Den er stærk! Den er krydret og den smager simpelthen helt perfekt.

Husk endelig at den skal nydes med lidt omtanke … for ja, der godt nok masser appelsiner i, men den er så absolut ikke ‘appelsinfri’, som man siger ;)

Prøv også: Opskrift på de lækreste hjemmelavede æbleskiver

PT+30M

Gløgg essens

1 liter    +30 min.
1 liter
Ingredienser
  • 1 dl snaps, smagsneutral
  • 1 1/2 dl mørk rom
  • 6 dl portvin
  • 3 dl friskpresset appelsinjuice
  • 200 g rørsukker
  • 200 g muscovadosukker (eller farin)
  • ½ tsk fintrevet muskatnød
  • 4 kanelstænger
  • 20 hele nelliker
  • 1 tsk. kardemommefrø
  • 10 peberkorn
  • 1 tsk allehånde
  • 5 stjerneanis
  • 1 lakridsrod (kan undlades, eller tilføjes flere hvis man er til mere lakrids)
  • 1 vaniljestang
  • 25 g ingefær, skåret i tynde skiver
  • 2 øko appelsin i skiver, med skal
  • 1 øko citron i skiver, med skal
Udskriv opskrift
+30 min.
Fremgangsmåde

Flæk vaniljestangen og skrab kornene ud. Vaniljekornene røres sammen med rørsukker og derefter kommes det i gryden sammen med den tomme vaniljestang, muscovadosukker, muskatnød, nelliker, kanelstænger, kardemommefrø, peberkorn, allehånde, stjerneanis, lakridsrod, ingefær og appelsinjuice. Rør det godt sammen og varm langsomt op til kogepunktet og til sukkeret er smeltet. Lad det lige koge i 3-4 minutter og sluk derefter for varmen. Tilsæt appelsin og citron i skiver sammen med snaps, rom og portvin.

Hæld det hele i et par store flasker eller glas med låg, inkl fyld og lad det trække i et køligt rum i minimum en uge og gerne op til 3 uger.

Si gløgg essensen og opbevar den på en flaske. Da der er en stor mængde alkohol i essensen, kan gløggen holde sig længe.

Når man så løbet af julen gerne vil have sig et glas skønt gløgg en kold og hyggelig vinteraften, eller gerne vil byde sine søde julegæster på en julet og varmende drink, så er det blot at lune en rødvin, uden at lave den koge og blande den med essens efter smag. Jeg synes, at omkring ¼ – 1/2 dl essens passer nogenlunde til et glas gløgg med 2 dl rødvin, men prøv dig frem.
I gløggen kommer jeg grofthakkede mandler og indimellem rosiner der er udblødt i en god mørk rom.

Gløggen her er ret kraftig i alkoholprocent, så det er ikke lige til de der skal ud at køre efter en hyggelig middag, må jeg hellere advare om ;)