Valdemarsro https://www.valdemarsro.dk/brunkager/

Brunkager

Hjemmebagte sprøde brunkager hører julen til og denne opskrift på brunkager er altså skøn og fyldt af god smag – dejen kan fint opbevares rulles sammen i fryseren eller på køl i løbet af julemåneden og så skal man ellers bare nyde duften af de lækre julede krydderier, når brunkagerne bages i ovnen.

Jeg bager gerne brunkager to-tre gange i løbet af december. Det lyder måske vildt overskudsagtigt – men det er faktisk noget så enkelt og nemt. Og når man først er blevet helt og aldeles afhængig af duften af nelliker, kanel, allehånde og appelsin, som spreder sig i køkkenet og stuen som den dejligste julestemning – ja, så er det altså virkelig sagen at have en rulle hjemmelavet brunkagedej på køl.

PT60M

Brunkager

Tid i alt60 min.
Arbejdstid20 min.
Holdbarhed1 uge
Kan frysesJa
Antal110 stk.
Ingredienser
  • 125 g smør
  • 70 g lys sirup
  • 125 g brun farin
  • 1 tsk potaske
  • 2 spsk koldt vand
  • 2 tsk kanel
  • 0,50 tsk hele nelliker, stødt
  • 1 tsk stødt ingefær
  • 0,50 tsk allehånde, stødt
  • 0,50 øko appelsin, fintrevet skal herfra
  • 75 g mandler, hele eller grofthakkede
  • 250 g hvedemel
Udskriv opskrift 
Fremgangsmåde

Smelt smør, sirup og farin ved middel varme, til det er lidt mere end håndvarmt.

Tag gryden af varmen.

Bland kanel, ingefær, nelliker, allehånde, revet appelsinskal, mandler og hvedemel sammen i en ren skål.

Opløs potasken i lidt koldt vand i en kop og rør den i blandingen med sukker, sirup og smørblandingen, rør derefter sammen med mel og krydderiblandingen. Ælt det godt sammen.

Form dejen rund og aflang – så den er klar til at skære af – og rul et stykke bagepapir tæt om dejen, så den holder formen.

Afslut med at rulle husholdningsfilm om bagepapiret. Lad den stå på køl i 3-4 timer inden den skæres.

Skær tynde skiver, som lægges på en bageplade med bagepapir og bages i ovnen ved 175 grader i 5-6 minutter.

Afkøl brunkagerne på en bagerist.