Brunkager


Sprøde hjemmebagte brunkager hører julen til og min opskrift på brunkager er skøn og fyldt af god smag.
Jeg bager som regel brunkager et par gange i løbet af december. Det lyder måske lidt overskudsagtigt, men jeg laver nu kun selve dejen en gang og sådan en rulle dej holder fint i julemåneden. Når man først er blevet afhængig af duften af nelliker, kanel, allehånde og appelsin, som spreder sig i køkkenet og stuen som den dejligste julestemning. Ja, så er det lige sagen at have en rulle hjemmelavet brunkagedej på køl.
Prøv også: min opskrift på den dejligste julekringle >>
Brunkager
- 125 g smør
- 70 g lys sirup
- 125 g brun farin
- 250 g hvedemel
- 75 g mandler, smuttede og enten hele eller grofthakkede
- 2 tsk kanel
- 1 tsk stødt ingefær
- 0,50 tsk stødt nellike
- 0,50 tsk allehånde, stødt
- 0,50 øko appelsin, fintrevet skal herfra + 1 spsk saft
- 1 tsk potaske
Føj til indkøbsseddel
Føj til favoritter
Smelt smør, sirup og farin ved middel varme, til det er lidt mere end håndvarmt og tag gryden af varmen.
Bland kanel, ingefær, nelliker, allehånde, revet appelsinskal, mandler og hvedemel sammen i en ren skål.
Opløs potasken i 1 spsk. appelsinsaft og rør det i gryden, sammen med mel- og krydderiblandingen.
Ælt det godt sammen.
Form dejen rund og aflang i den tykkelse, som dine småkager skal være. Rul et stykke bagepapir tæt om dejen, så den holder formen. Sæt dejen i køleskabet i minimum 4 timer, inden småkagerne skæres ud.
Skær tynde skiver brunkager og læg dem på en bageplade med bagepapir.
Bag i en forvarmet ovn ved 175 grader varmluft i cirka 6 minutter. Hold øje med dem, de må ikke blive mørke og de vil ikke være helt sprøde, når de er færdigbagt, det bliver de når de er kølet af.
Afkøl brunkagerne på en bagerist.
Næringsindhold

Pr. stk.
(xxx kcal)
Total
(xxx kcal)
De er hammer gode! lækkert tip!
Hvor dejligt at høre :)
Vi bager også brunkager – dog efter en lidt anden opskrift. (Svigermors opskrift) og det er bare de BEDSTE julekager! :-)
Super godt fif med dej i køleskabet!!
Traditioner til jul, skal man heller ikke pille for meget ved ;)
Nej og slet ikke svigermors. Der er regler for hvordan brunkagerne skal se ud. F.eks. skal der kun være en halv mandel i midten af en rund brunkage. Og mandlen skal være perfekt. Den må ikke være knækket eller deform, så bliver den kasseret.
I år bagte vi med børn, og kagerne blev istedet stukket ud med julefigurs udstikkere – og skal jeg være helt ærlig… så smager de bedst når de er som svigermors. :-) Skørt at formen har noget at sige…
Sejt! Jeg elsker sådan traditioner og meninger om hvordan det præcis skal være for at være allerbedst :)
Hvor smart at bage dem sådan lidt efter behov, kunne godt forestille mig at det var lækkert :) Hvor får du forresten fat på de træstubbe henne?
De er fra mine forældres skov.
Jeg plejer faktisk, at fryse de færdige ruller med dej. De kan skæres efter få minutter på køkkenbordet og det er endnu nemmere, at få småkagerne skåret ekstra tynd.
Tak for en altid god blog, vh Matilde
Det er også dejligt med brunkagedej i fryseren.
De ser da enormt lækre ud – dem kunne jeg godt få lyst til at bage og fiffet med at opbevare dejen i køleskabet og kun bage lidt ad gangen er da genialt. Det vil jeg gøre, når vi får mere gang i masseovnen.
Den duft er vanedannende ;) Rigtig god bagelyst her i december!
iiih hvor ser de gode ud:-) Tror jeg vil handle ind og bage i morgen;-)
Jeg synes det lyder som en pragtfuld ide ;)
Sikke en fantastisk god ide!
Hos os har vi tradition for ´store bagedag´, hvor der bages julesmåkager en hel dag, så huset dufter fantastisk i flere dage efter! Men så forsvinder den herlige juleduft jo igen – og den er nu noget ganske særligt og må egentlig gerne vare lige til juleaften ;) Så din fremgangsmåde er jo bare helt perfekt! (Selvfølgelig forsat kombineret med vores egen tradition. Juletraditioner skal man jo ikke sådan lige ændre på ;) )
Nej, det skal man bestemt ikke!
Julen er traditionernes højtid – vi har også mange helt faste traditioner og løbende kommer der flere små traditioner til :)
Hej!
Hakker du mandlerne eller kommer du dem bare hele i dejen?
Kh Maja
Jeg kommer dem hele i, men man kan sagtens gøre begge dele :)
Har bagt disse brunkager i dag – dog hakkede jeg mandlerne groft, da det falder i bedre smag herhjemme.
De smager fantastisk med et glas portvin til ;-)
Har taget tippet til mig om at bage få stykker af gangen – dermed er der altid super friske småkager i hus.
Tak//Britt :-)
uhm, Portvin og brunkager – det er altså et ret fint par :)
Har du ikke en god opskrift på vaniljekranse? :0)
Yes, det har jeg, du kan se min opskrift på vaniljekranse her :)
God fornøjelse
skal de være bløde når de kommer ud af ovnen ? altså bliver de først sprøde når de har stået og kølet af eller skal de gerne være det med det samme ? :-)
De skal lige nøjagtig ikke være mørkere i kanten. Og de er ikke sprøde når de lige kommer ud, men bliver det så snart de køler af :)
Hej Ann-Christine:-) Jeg skal lige være helt sikker på, om farin er det samme som brun farin/puddersukker? Jeg er halvt nordmand og blander sommetider sprogene, især når det gælder bageopskrifter. I Norge er farin det samme som almindeligt sukker. De ser så lækre ud, dine brunkager, at de må prøves.
Kærlig hilsen Tina
Hej Tina,
Det er helt det samme som brun farin og puddersukker (jeg har faktisk altid som barn kaldt det puddersukker :) )
God fornøjelse med dem
Kh AC
Typisk. Jeg fandt en opskrift et andet sted og undrede mig ikke over, at der ikke skulle kryderier i. Til gengæld var der en masse smør i.
Og så vendte jeg tilbage og søgte her. Man kan altid stole på Valdemarsro. Så nu skal jeg bage igen, så de ligger klar til december :-)
Præcis – ville prøve en ny opskrift i år, og så kigger man ved Valdemarsro, for der ved man at opskrifterne er i orden :-)
Mange hilsner Hanne
Hvor er du sød! Tusind tak, det er jeg glad for ♡
Kh Ann-Christine
Årh, hvor er du sød! Det er jeg glad for at høre :) -og ja, der skal da helt sikkert godt med juleduftende krydderier i brunkager ;)
Kh AC
Tak for den lækreste opskrift på brunkager! Min kæreste er vild med dem, og det siger meget, for hvis der er noget han har forstand på, så er det brunkager ?
Jubii, hvor dejligt at høre! Skønt at få en thumbs up fra en brunkageekspert ;) ♡
Glædelig jul til jer
Kh AC
Kan appelsinskallen undlades?
Jeg har en enkelt gang lavet dem uden appelsin, da jeg den dag ikke havde økologiske appelsiner hjemme – og synes det fungerede ok, men at de er bedst med.
Kh Ann-Christine
Jeg har lavet dem mange gange og igen denne weekend helt efter opskriften og de blev perfekte. Det er virkelig bare den bedste opskrift på brunkager!
Glædelig jul
Hvor er det dejligt at høre ♡ Det er også en af mine yndlingssmåkager. Vi har også netop bagt dem sidste weekend
Kh AC
Her får assistenten lov at røre dejen og foodprocessoren skal skære den! Wish me luck. Mine tvillinger er under et år, så det skal være effektivt, når jeg er i køkkenet. Og ja, jeg er din lidt yngre dobbeltgænger ?
Det lyder som en god plan ;)
– og hvor dejligt med små babytvillinger ♡ Stort tillykke med dem.
jeg ville indimellem ønske, at jeg kunne skrue tiden tilbage til dengang og opleve dem igen på det tidspunkt – bare lige for en lille times tid eller to, for den alder de har nu er jo virkelig også skøn.
Glædelig jul til jer
Kærlig hilsen
Ann-Christine
Kan man skære dejen med mandolinjern?
Det vil jeg tro du fint kan. Hvis det er skarpt og du evt sætter brunkagedejen i fryseren et kvarters tid efter den er kølet af i køleskabet og inden den skæres.
Kh AC
@Maria Secher Trudsø: fik du prøvet ? …har nemlig selv tænkt det samme men har ikke fået invisteret i et mandolinjern endnu :)
Hej, og tak for en dejlig og enkel opskrift.
Jeg har prøvet at ændre en lille detalje, der efter min mening gør en stor forskel. Potaske virker optimalt når den reagerer med syre, så i stedet for at opløse potaske i vand så opløs det i saften fra økoappelsinen, som indeholder masser af syre, som potaske kan reagere med når den opvarmes under bagningen. Derudover giver det en dybere smag af appelsin og der er garanteret ikke smag af potaske, selv om du skulle skære en lidt for tyk skive af dejrullen.
Venlig hilsen Jon
Hej Jon
Mange tak for din fine hilsen og skønne tilbagemelding på opskriften, det vil jeg prøve af i næste uge.
Update – det var et mægtigt godt tip og er nu inkluderet i opskrifteen. Tak for at dele det.
Kh AC
mums
Brune kager bliver mere sprøde når man bager dem uden bagepapir
Hej🙂 Jeg skal igang med denne opskrift og glæder mig helt vildt. Vil bare høre, om jeg kan bruge mit rigtig gode mandolinjern, til at skære degen i ultra tynde skiver med?
Hvor hyggeligt!
Ja, det tænker jeg fint du kan, det er da ihvertfald forsøget værd :)
Omkring 1 mm er rigtig fint.
God fornøjelse
Kh AC
1/2 tsk hele nelliker stødt – er det 1/2 tsk før eller efter de er stødt?
1/2 tsk stødt
Kh AC
De er mega gode! Søn og mand plejer ikke at spise brunkager – men disse bliver bare spist!.
Hvor er det skønt at høre! Tusind tak for din søde hilsen
Rigtig glædelig jul til jer
Kærlig hilsen
Ann-Christine
Min dej har ligget i køleskabet nogle dage. Den virker tør og smuldrer når jeg skærer den med en skarp kniv. Kan dejen reddes? Hvad kan jeg gøre.
Hilsen
Jesper
Hej Jesper,
Hmm, det oplever jeg ikk den bliver. Prøv at bruge en brødkniv.
Kh AC
Super brunkager, de blev rigtig gode! Jeg er dansker og har boet i Chicago i 28 år, så kigger altid efter gode opskrifter hjemmefra, specielt ved juletid. Lavede også dine ingefærsmåkager. Skøn webside!!
Hvor er det dejligt at høre! Tusind tak for din søde hilsen og tilbagemelding på mine opskrifter
Rigtig glædelig jul til dig
Kh Ann-Christine
Hvor længe kan dejen holde sig i køleskabet ca ??
Ann
Hej Ann,
Det står under tips
Kh AC
Hej Ann-Christine
Jeg har meget svært ved at få fint runde brunkager,hvad er tricket?
VH Ulla
Stor fan af dig
Hej Ulla
Tusind tak for din søde hilsen. Jeg plejer at rulle bagepapir om den bløde dej, og se om jeg kan få den rullet så rund som muligt. Hvis det ikke lykkedes, så kan dejen sættes i køleskab i en halv times tid, derefter formes rund igen, og så tilbage på køl for at sætte sig.
Kærlig hilsen
Ann-Christine
Hej, jeg har netop sat brunkagerne på køl, så de er klar til at blive bagt i morgen! Men tænkte på, hvor langt tid de kan holde sig, når de er bagte? Vil de godt kunne holde sig til det december, eller bør jeg bage dem lidt af gangen i løbet af julemåneden?:)
Dejen skiller når jeg ruller den, hvad er galt?
Det har jeg aldrig prøvet, så skal ikke helt kunne sige hvad der er gået galt – men er den æltet godt nok sammen?
Evt prøv at samle den godt og sæt den i køleskab i en halv times tid og prøv igen.
Kan det ikke lykkedes, så kan du rulle den ud og stikke småkagerne ud i stedet.
Super lækre brunkager. Vi testede dem Idag brugte 2/3mandelsplitter og 1/3 pistacie snitter. Super flotte med de grønne farver 😘
Uhm, hvor lækkert! Det lyder som en skøn ide med pistacie i.
♡
Kærlig hilsen
Ann-Christine
Hele fam. elsker dine opskriter og har ønsket sig dine bøger, men jeg har en meget gammel opskrift brunkager mmen det er med alm.sukker, hvad er forskellen på sukker og farin. Kærlig hilsen Bodil
Hej Bodil
Mange tak for din søde hilsen, jeg er rigtig glad for at I har glæde af mine opskrifter i din familie ♡
Den brune farin i brunkagerne giver en dejlig fyldig og karameliseret smag til kagerne.
Kh Ann-Christine
Jeg synes der står at man skal putte sukker i under fremgangsmåden, men jeg kan ikke se det under ingredienslisten
Det er brun farin og står mere tydeligt nu :)
Det er virkelig gode brunkager.
Et par stykker skriver om smuldrende dej.
Det kan skyldes, at sirupsblandingen var for varm, da den kom i. Hvis man tilsætter en anelse koldt vand under æltningen, genvinder dejen sin smidighed.
Hej
Jeg har fulgt din opskrift, men desværre er de bløde.
De var helt afkølede da jeg puttede dem i dåsen.
Kan du sige mig hvad det skyldes.
Mvh
Anette
Hej Anette
Umiddelbart vil jeg tro de er skåret for tykke eller bagt for kort tid.
Kh Ann-Christine
Altså smagen er der i hvert fald intet galt med. Og elsker strejfet af appelsin!! Men jeg endte op med en meget blød dej. Jeg måtte tilsætte ekstra mel. Men stadig er den meget meget blød. Og næsten umulig at rulle ud.
Jeg må prøve igen og se hvad der gik galt.
Jeg har kun prøvet to ting fra dig “der gik galt” flæskesteg og nu denne.
Er svært begejstret for især din ketchup….. Den er simpelthen eminent.
Og tjekker altid lige din side hvis der er noget jeg skal lave.
Hej Alma,
Mange tak for din hilsen, det er dejligt du er glad for mine opskrifter.
Dejen sætter sig og bliver fast når den stilles i køleskabet i minimum 4 timer, så bliver den fast og virkelig lækker at arbejde med.
Det er langt bedre end at komme mere mel i, for det vil give nogle lidt kedelige tørre småkager.
Kh Ann-Christine
Jeg plejer ikke at være så vild med brunkager, men det er mine børn og mand. Så jeg gav dine en chance for det slår aldrig fejl og godt jeg gjorde det!!!
Mega nem opskrift og nu melder jeg mig med på holdet som vild med brunkager ;-)
Årh hvor fint, det er så skønt når man pludselig bliver begejstret for en ret når man laver den selv og prøver en ny opskrift som bare lige falder i ens smag :)
Glædelig jul og velkommen med på brunkageholdet ♡
Kh Ann-Christine
Hej! Jeg har købt din julebog og elsker den! Men: jeg har både bagt brunkager, vanilliekranse og jødekagerne, og ingen af dem er blevet sprøde. Hvad gør jeg forkert? Tiden og ovnvarme er overholdt.
Hej Liza
Mange tak for din søde hilsen, jeg er rigtig glad for du er vild med bogen :)
Alle ovn er forskellige og bager forskelligt, så de skal sandsynligvis blot have et par minutter længere i din ovn, men hold endelig øje med dem.
Det kan også være din ovn fungere bedre på alm over/undervarme, i stedet for varmluft, så sætter du blot temperaturen til 200 grader.
Kh Ann-Christine
Min datter kan ikke tåle hvede, så jeg tænkte, at jeg ville prøve at bage brunkagerne med rugmel. Som tænkt så gjort – og de blev simpelthen så gode! Jeg må nok lige tilføje, at jeg har en kornkværn, så jeg har selv malet de hele rugkerner så fint, som kværnen kunne. Rugmelet blev ikke sigtet, så det blev rigtig sunde kager!
Åh hvor fint! Det lyder også virkelig lækkert og jeg må da prøve det af herhjemme også på et tidspunkt :)
Tak for din søde hilsen, tips og tilbagemelding på opskriften
Kh Ann-Christine
Har lige bagt brunkager efter din opskrift. Valgte dog en købe en pose brunkagekrydderi, så jeg ikke brænder inde med rester af krydderier, jeg ikke får brugt. Nøj, hvor smager de godt og bliver dejligt sprøde.
Hvor er det dejligt at høre! Tusind tak for din søde hilsen og rigtig glædelig jul
Kh Ann-Christine
Kan man bruge citron i stedet for appelsin?
Det vil selvfølgelig give småkagerne en anden smag, men bortset fra det, så ja :)
Kh Ann-Christine
Verdens bedste brunkager
En fast tradition hvert år at se jer brunkager skal bages 👌🏻
Tusind tusind tak, det er jeg glad for at høre :)
Så hyggelig en juletradition ♡
Kh Ann-Christine
Hej Anne-Christine,🌲har lige lagt dej til dine brunkager, kan ikke forstå, hvad jeg har gjort forkert, men kan ikke få dejen til at hænge sammen, har fulgt opskriften, og æltet godt, har kommet mere mel i,men det hænger ikke sammen. Dejen virker fedtet. Hjælp hvad gør jeg forkert.😟
Hej Kirsten
Har du blot akkurat lige smeltet sirup, brun farin og smør sammen, så det er godt lunt, men ikke fordampet ind?
Dejen må gerne virke fedtet, det gør ikke spor, og jeg synes ellers den plejer at hænge fint sammen.
Kh Ann-Christine
Hej igen, sirup smør og farin stod på komfuret på middelvarme,imens jeg vejede mel krydderier af, og rev appelsinskald af. Kan det være derfor, men smør m.m. Var fint smeltet og flydende da jeg blandede det med melet. Prøver at arbejde med det igen i morgen. Tak for svar.🌲🌲🌲
Hejsa.
Har købt din skønne julebog. Vi har bagt småkager med vekslende held. Fx bliver brunkagerne ikke sprøde. Og kejnerne smuldrede (til sidst).
Har du bud på årsag og evt løsning til næste år?
God jul.
Kh
Signe
Hej Signe
Sprøde småkager kommer an på ovnen, så måske skal du justere temperaturen en smule op på din ovn eller give dine småkager lidt længere tid. Hold godt øje med dem under bagning.
At klejnerne smuldre kan enten være fordi de er kogt for længe, ved for høj varme – og ellers kan du finde flere tips under opskriften her: https://www.valdemarsro.dk/klejner/
I mine kogebøger er der ikke plads til alle tips, forslag til variation mv, da det ville gøre at der kun var plads til halvt så mange opskrifter ;) – så er du i tvivl om en opskrift, så kan du ved en del af opskrifterne finde dem her eller i appen og læse flere tips til hver opskrift. – og ellers er du altid hjertelig velkommen til – som du har gjort her – at skrive et spørgsmål i kommentarfeltet :)
Rigtig glædelig jul
Kh Ann-Christine
Hej!
Jeg skal bage brunkager til nogle amerikanske venner, og jeg kan ikke finde potaske i USA. Hvis jeg skal erstatte det med natron, hvor meget tror du så at jeg skal bruge? Og skal natron stadig opløses i appelsinsaften? :)
God jul!
Ja, det kan du fint gøre. De bliver ikke helt så brunkage-sprøde med natron, men stadig super lækre.
Jeg ville blande natron i melet og appelsinsaften i gryden efter den er taget af varmen
Glædelig jul
Kh Ann-Christine