Peberkagehus
Fint og festligt peberkagehus ♡ Det er simpelthen noget af det mest julehyggelige og et helt vidunderligt sjovt projekt, at hygge sig med at pynte peberkagehus.
Det er hverken svært at bage, samle og gøre klar til og man kan købe peberkagehus-udstikkere eller finde flotte skabeloner på online.
De flotte huse kan spises eller man kan bruge dem som fin pynt i et hjemmelavet julelandskab.
Prøv også: opskrift på pebernødder >>
Arbejdstid 60 min.
Antal 1 stk.
Som medlem af VALDEMARSRO Premium får du adgang til en masse ekstra fordele, blandt andet kan du få billede med, når du printer opskrifter og undgå forstyrrende reklamer. Læs mere på Valdemarsro om alle fordelene.
Peberkagehus
- 150 g smør, stuetempereret
- 250 g brun farin
- 2 æg
- 450 g hvedemel
- 2 tsk bagepulver
- 2 tsk usødet kakao
- 2 tsk stødt kanel
- 1 tsk stødt ingefær
- 1 tsk stødt nellike
- 1 tsk stødt kardemomme
- 0,50 tsk sort peber, stødt
- 1 nip salt
- Derudover
- 400 g flormelis
- 100 g æggehvide
- en masse dejligt pynt og slik efter eget valg
Føj til indkøbsseddel
Føj til favoritter
Hold min skærm tændt
Pisk hurtigt smør og farin sammen med en håndmikser og rør derefter æg i, et ad gangen.
Bland hvedemel, bagepulver, kakao og alle de dejlige krydderier i en skål og rør det i dejen. Ælt dejen sammen og stil den i køleskabet i minimum 45 min. Dejen kan laves en dag eller to i forvejen.
Tag dejen ud på et bord drysset med mel, rul den ud og udstik med peberkagehus udstikker eller skær huset ud efter mønster.
Sæt alle delene på en bageplade med cirka 2 cm afstand og bag ved 175 grader varmluft i 12-14 minutter.
Lad delene til kagehuset køle helt af, inden huset samles.
Glasur
Kom 2 æggehvider og flormelis i en skål og pisk det godt sammen med en håndmikser. Det skal være sejt og hvidt. Hvis det bliver for tykt, så pisk en smule mere æggehvide i eller lidt koldt vand.
Saml kagehuset med æggehvide glasuren.
Lad det derefter tørre mindst en time eller til næste dag.
Det er derefter klar til at blive pyntet på fineste vis.
Hvor ser det godt ud!
Hvilke ingredienser ville du undvære, hvis det udelukkende skal bruges til pynt?
Gode hilsner fra
Susanne
Blot krydderierne, hvis det kun er til pynt.
Kærlig hilsen
Ann-Christine
Hvor er det fint. Har du en skabelon du skær efter eller er det i fri hånd?
Mange hilsner
Hanne
Jeg har brugt et udstikkerkit til peberkagehuse, men man kan alternativt finde skabeloner og mål på fx pinterest til at skære ud i frihånd
Kh AC
Det er vældigt let at skære ud i fri hånd helt uden skabelon. Brugte kniven som målestok og skar kanterne fine og rette just som den kom ud af ovnen.
Jeg så dem i Rema i går 😊
Vh
Maja
Hvor længe kan man have det stående inden man spiser det? Synes det er lidt ærgerligt bare at smide det ud, men kan det holde fra nu og til jul eller skal vi vente med at lave det?
Mange hilsner
Dorte
Det kan sagtens stå længe – men hvis det ikke er overdækket, kommer der jo nok lidt støv på med tiden.
Måske du kan se om du kan sætte en glasklokke over og gøre det til en del af pynten og ellers vil jeg anbefale at vente lidt med at lave det, hvis det først skal spises til jul
Kh AC
Hvis dejen skal kunne holde sig i op til 14 dage før det bages, vil det så være bedst at fryse ned eller kan det holde sig i køleskabet?
Vh fra Mette
Så vil jeg anbefale at fryse den ned.
Kh AC
Tak
Ved du hvor længe kagerne kan holde sig i en lufttæt beholder, før man samler og pynter? Ville gerne bage det en uge før.
Jeg vil umiddelbart sagtens tro at de kan holde sig i en småkagedåse i en uges tid før de samles.
Hvilken tykkelse er din udrullet dej ca.?
Omkring 2 mm
Kære Ann-Christine
Hvordan laver du glasurpynten så fin? Bruger du sprøjtepose? Med venlig hilsen og tak for en fantastisk blog, Mette
Mange tak for din søde hilsen!
Jeg bruger en sprøjtepose med en lille tyl i.
Kh AC
Hej
Med det udstikkersæt, som du har linket til, bliver huset ca 15*19*21. Er det også størrelsen på dit hus? Vil lige være sikker på at der bliver dej nok.
Mvh Hanne
Ja, jeg tror det er nogenlunde samme størrelse :)
Kh AC
Hej.
Når dejen er rullet ud. Hvor meget fylder den så? Skal jeg regne med en bradepande?
Tænker at lave den med elever i madkunskab :)
Hvor hyggeligt! Den fylder lige omkring en bradepande pr hus.
Rigtig god fornøjelse med det, håber I får det sjovt med projektet :)
Kh AC
Jeg så lige et engelsk bageprogram og fik et tips med derfra.
Nemlig at tage kagerne ud, når de er halvvejs bagt og gå kanter og vinduer efter med en skarp kniv. Og så bage dem færdig selvfølgelig. Så får man skarpere kanter i det færdige resultat.
Der blev også hældt knuste bolsjer i til vinduer, hvor sukkeret smeltede og blev til vinduesglas. En både flot og nem løsning.
Hej
Tror du, man kan lave dejen uden at bruge æg, og hvad skal man så evt bruge af ingredienser i stedet for?
Jeg har nemlig en lille nevø, som ikke kan tåle æg, og jeg synes ikke, at han skal snydes for et hus. :)
Jeg har ikke forsøgt mig med at lave dejen uden æg, så har endnu ikke eksperimenteret mig frem til et godt alternativ … desværre :)
Kh AC
Hvis man laver glasuren af æggehvide fra alm æg istedet for pasteuriseret (ægget er selvfølgelig skoldet i kogende vand lidt tid inden der er slået hul på det) hvor længe kan kagerne så holde sig? Vi er i tvivl om man kan blive syg af at spise dem flere uger efter de er lavet…
Hej Heidi,
jeg tror fint de kan holde sig i ugevis med royal icing, som er æggehvideglasur. Sukkeret konservere og når det først stivner, så vil jeg tro at holdbarheden er meget lang
Kh AC
Man kan klippe blade af husblas i små firkanter og bruge det som glas i vinduerne. Sæt fast med lidt glasur. Når man bruger små led fyrfadslys er det meget stemningsfuldt. Børn elsker det 😊
Hej :)
I mange andre opskrifter varmer man brun farin, smør og sirup og tilføjer derefter æg, er der end bestemt grund til at dette ikke gøres i din opskrift?
Hej :)
Hvis man planlægger at spise huset, hvor mange dage (hvor det ikke er overdækket) synes du så man kan have det stående som pynt inden?
Hej. Har du bud på en glutenfri opskrift?
Har hørt at man ikke bare kan erstatte hvedemel 🤔
Hej Alice,
Jeg har ikke testet det, men du kan evt. prøve med havremel, eller en blanding af rismel og havre.
Kh AC
Jeg skal have tre huse , så jeg vil gerne begynde at lave skabeloner nu.
Tror du jeg kan lave skabelonerne nu og så fryse dem ned til de skal samles.
Hilsen Helle
Tja, det kan de nok godt. Hvis de bliver lidt bløde efter optøning kan du evt bage dem hurtigt igen, for sprødheden.
Rigtig god fornøjelse
Kh Ann-Christine