Klejner
Sprøde, fedtede, fristende klejner. Nøj, det er godt!
Klejner skal helst spises inden for ret kort tid efter de er lavet og når de er helt frisktlavede og stadig lidt lune. De er hvert et minuts tilberedningstid værd, for de er så gode og hyggelige at lave.
Knasende sprøde og smelter samtidig i munden, det er virkelig sagen og en rigtig dejlig klassisk julenydelse med et godt glas hjemmelavet gløgg.
Juleklassiske, traditionelle og fyldt med hyggesmag.
Prøv også: min opskrift på churros >>
Arbejdstid 30 min.
Antal 40 stk.
Som medlem af VALDEMARSRO Premium får du adgang til en masse ekstra fordele, blandt andet kan du få billede med, når du printer opskrifter og undgå forstyrrende reklamer. Læs mere på Valdemarsro om alle fordelene.
Klejner
- 75 g smør
- 90 g sukker
- 25 g piskefløde
- 1 knivspids vaniljepulver
- 0,50 tsk stødt kardemomme
- 1 knivspids salt
- 0,50 øko citron, 1 tsk. citronsaft og 1 tsk. fintrevet skal
- 1 æg
- 0,50 tsk hjortetaksalt
- 250 g hvedemel
- Derudover
- 1 liter fritureolie, til at koge klejnerne i
- 2 spsk hvedemel, til udrulning
Føj til indkøbsseddel
Føj til favoritter
Hold min skærm tændt
Pisk smør, sukker, piskefløde, vaniljepulver, kardemomme, salt og fintrevet citronskal sammen i en skål og pisk derefter ægget i.
Rør hjortetaksalt ud i citronsaft i en lille skål og rør det sammen med dejblandingen.
Rør melet i lidt efter lidt og ælt dejen godt sammen. Stil dejen i køleskabet i en ren skål med låg i en time.
Rul dejen ud i en rektangel på cirka 40×25 cm på et meldrysset bord. Skær klejnerne ud i aflang rudeform på omkring 8-10 cm lange. Skær et lille hul i midten af hver klejne og vrid klejnen halvt igennem.
Varm olien op i en gryde til 170-175 grader.
Kog klejnerne lidt af gangen i den varme olie og hold godt øje med dem. De skal blot koge i et minuts tid og være lysebrune og sprøde.
Tag de varme klejner op med en hulske og lad dem dryppe af på køkkenrulle og kog det næste hold klejner.
Nyd dem, mens de er helt friske.
Læste ikke kommentarene før afprøvning af opskrift. Klejnerne gik riktig nok i opløsning i gryden.
Skal holde mig til min mors opskrift i fremtiden…
Hej Líggjas
Har du læst tips til opskriften? Der beskriver jeg nærmere alle tricks til at undgå de revner – og så får man virkelig lækre klejner der smelter i munden :)
Kh Ann-Christine
Jeg har brugt den opskrift og oplevet det samme med klejner opløst i olien. Har læst alle kommentarer og det hjælper med lidt extra æggehvide. Jeg har brugt en æg som vejer 50 gr. uden skal. Tilføjet ca. 15 gr. æggehvide efter.
Hej Eva
Dejligt det lykkedes! Det står også nærmere beskrevet under tip til opskriften :)
Rigtig glædelig jul
Kh Ann-Christine
Hej Ann Christine
Jeg har altid kogt klejner i palmin, men har nu prøvet med fritureolie i stedet.
Jeg har nemlig to gange, i går og i dag, prøvet at lave dine klejner efter opskriften i din julebog. De bliver virkelig sprøde, men den første portion, blev meget fedtet efter de er blevet kolde, skal de være det, eller er det fordi, jeg ikke var opmærksom på, at de skulle ligge på køkkenrulle efter kogningen? I dag har jeg lagt dem på køkkenrulle og skiftet det ud efter kogning, så nu er jeg spændt på om der er forskel…
Et andet spørgsmål, du skriver i bogen, at klejnerne skal koges ca 1 min, men det er slet ikke nok, de skal ihvertfald have 1 min. på hver side. I din opskrift på norske klejner står der 1 min. på hver side. Så nu tænker jeg, om der er en lille fejl i teksten i bogen og i opskriften herover?
Til slut vil jeg bare sige, at din vanillekranse dej, er noget af det nemmeste at arbejde med og dejen er nem at sprøjte ud med en sprøjtepose.
Tak for dine fantastiske opskrifter, som jeg bruger hele tiden fra dine flotte bøger.
Vh Birgit
Kære Birgit,
Mange tak for din søde hilsen, jeg er glad for at du har glæde af mine opskrifter og kogebøger.
De små klejner er fedtede, men de skal også dryppe af på fedtsugende køkkenrulle og det tager det overskydende, så de bliver ‘perfekt fedtede’ :)
Tiden til både alm klejner og de norske passer helt som jeg laver dem, så det står rigtigt nok i opskriften. Men man skal endelig gøre som man finder bedst, hvis man gerne vil have dem lidt sprødere og at de får længere tid. Det kommer også an på temperaturen og hvor mange man koger ad gangen osv.
Rigtig glædelig jul, og godt fornøjelse med alt det dejlige julehyggelige hjemme hos dig ♡
Kh Ann-Christine
Hej. Menes der virkelig 25 gram piske fløde?
Mvh Daniel.
Ja, det er korrekt
Rigtig god fornøjelse
Kh Ann-Christine
Hej igen.
Skrev for nogen tid siden om mine problemer med klejner, der bare blev helt opløst i palminen. Havde fulgt opskriften til punkt og prikke. Lavede en ny portion i nyt palmin. Det virkede.
Første gang brugte jeg en rengjort stegegryde og jeg tror det var årsagen til første portion. Selv om jeg havde rengjort gryden kan der altid være rester, der sidder fast på siden eller i bunden.
Mit bud er derfor at det k a n være grunden til problemerne, og mit råd skal derfor være at sikre sig at gryden er fuldstændig ren.
Jeg ved godt, at det lyder som en selvfølge men alligevel!!!
Den anden portion smager forresten godt.
God jul til alle.
Venlig hilsen
Poul
Hej Poul
mange tak for din fine tilbagemelding, det er rigtig godt at høre og det er dejligt du giver dine tips og erfaring videre.
Rigtig glædelig jul
Kh Ann-Christine
Jeg ved godt at varme kan variere fra blus til blus, men hvad skal den cirka være på for at ramme 170-175? Jeg har desværre ikke et termometer
Jeg stiller varmen på omkring 7 ud af 9 til at starte med, og så justere jeg lidt op og ned mellem 6 og 7 under kogningen af klejner.
Du kan teste om olien er tilpas varm ved at testkoge en kugle klejnedej. Olien skal bruse straks dejen kommer i, og dejkuglen skal forholdsvis hurtigt komme op til overfladen, hvor den skal blive gylden uden at blive branket.
God fornøjelse
Kh Ann-Christine
jeg er en ældre dame som har kogt klejner og lavet julemad i mange årtier. Jeg fik din julebog af mit oldebarn til 1. Advent julekomsammen hos mig og den er til stor fornøjelse for mig at læse i. Jeg laver klejner på næsten samme måde som dig og har lært det til mine børn, det er en af julens dejlige traditioner og jeg servere dem altid den 1 advent til mit ene hold børn, børnebørn og ene oldebarn og igen til mine veninder her den 3. søndag i advent.
Når nogle oplever at de smuldre så skyldes det at man koger for mange på een gang og samme tid.
God jul
Venligst Esther
Kære Esther,
Mange tusind tak for din søde hilsen.
Jeg er så glad for at høre du har glæde af Valdemarsro julebogen og hvor lyder det hyggeligt med dine dejlige traditioner med familien.
Mange tak også, for at dele tip med kogning af klejner.
Rigtig glædelig jul
Kh Ann-Christine
Hej AC
Kan du ikke logges til at lave en video på denne opskrift? Og ja jeg har set din video på de norske klejner ;)
Jo, det vil jeg gerne på et tidspunkt. Det kniber lidt med tid til at lave videoer i øjeblikket, men den kommer på listen til når vi skal igang igen.
Glædelig jul og godt nytår
Kh Ann-Christine
lokkes ;)
Hejsa.
Mir første forsøg med klejner!
Skal smøren smeltes eller hvordan?
Nej, det skal det ikke.
Rigtig god fornøjelse
Glædelig jul
Kærlig hilsen
Ann-Christine
Hvilken temp. skal olien have?
175 grader er en god temperatur at stege dem i.
Kh AC
Kære Valdemarsro
Kan man søde sine klejner med ahornsirup istedet for sukker?
Vh. Rebecca
Det tror jeg umiddelbart ikke … da sukker er med til at give sprødhed. Men jeg har ikke forsøgt, så giv gerne en tilbagemelding hvid du prøver det af
Kh AC
Tak for en masse skønne opskrifter. Jeg bruger mange af dem i min madkundskabsundervisning. Opskrifterne er lette at forstå og anvende af mine elever.
Hvor er det dejligt at høre!
Tusind tak for din søde hilsen og rigtig glædelig jul til dig
Kh AC
Kære Ann-Christine!
Tak for en skøn blog som jeg bruger tit og ofte. Jeg skal lave ovenstående klejner for første gang og er vældig spændt. Hvordan gør du med ægget, piskes det med sukker, smør osv eller skal det blot røres i??
Tak for mange skønne og inspirerende opskrifter.
Mvh Tina
Hej Tina
mange tak for din søde hilsen, det er dejligt at høre.
Jeg rører eller pisker det blot hurtigt i blandingen. Begge dele fungere, det skal blot være godt rørt sammen
Rigtig glædelig jul til dig
Kh AC
Hej. I mange år har jeg ved juletid forberedt en stor portion danske klejner. De rå klejner har jeg lagt i frysebokse med mellemlægspapir imellem – og frosset dem ned. Så er det nemt at snuppe en portion ud af fryseren, hver gang der skal serveres nykogte klejner. De rå klejner optøes ca. 15 min. på køkkenbordet og koges som normalt. Resultatet er super godt, og man kan imponere sine gæster med lune, sprøde klejner hver gang – fx til brunch.
Gryden med olie kan bruges flere gange. Jeg sætter blot gryden med låg ud i vores kolde skur – med en tung ting ovenpå låget.
Glædelig jul ???
Susanne
Så skønt et tip! Tusind tak for at dele, det skal jeg prøve af i år ♡
Glædelig jul til dig
Kh AC
Hej! Tak for nogle lækre og gode opskrifter – jeg bruger dem meget hjemme og i min madkundskabsundervisning.
Ang. madkundskab, hvor nødvendigt er det, at dejen står på køl i en times tid? Kan en halv time gøre det? Eller mindre?
Mvh. Lea
Hej Lea,
Det kan fint gøre det med mindre, det er mere så de er nemmere at rulle ud, skære og vride.
Prøv evt at komme dejen i fryseren 15 min og køleskab i 15 min.
Rigtig god fornøjelse og tusind tak for din søde hilsen, det er så hyggeligt når mine opskrifter bruges til hjemkundskab også
Kh AC
Virkelig lækre klejner, stor ros herfra en gammel bager, jeg har dog et lille forslag og det går ud på, at når man nu er i gang, så kan man køre opskriften 3, eller 4 gange så meget, når man så har vredet alle de her klejner, så er det i fryseren med dem (uden at være kogt) når de så skal bruges, så tager man ud efter behov og koger dem, på selve dagen, for vi alle ved at når en klejne er 3 dage gammel, så mister den sin lækkerhed.
Dejligt tip, tusind tak for din fine tilbagemelding på opskriften og for at dele at de fint kan fryses ned.
Kh AC
Jeg brugte din klejne-opskrift sidste år – de var så lækre :-)
Jeg vil gerne lave dem til mit arbejde, men vil høre om jeg kan lave dejen på forhånd, forme dem og så fryse den rå dej og så tage dem op inden kogning?
Mvh. Tina
Min mor formede klejnerne og puttede dem lagvist i en boks med bagepapir imellem. Herefter frøs hun dem ned og kunne nemt tage et passende antal klejner ud og koge, når der kom gæster. På den måde fik gæsterne altid nykogte klejner og de smagte himmelsk.
Desværre fik jeg aldrig opskriften, så i år vil jeg prøve din opskrift af -og selvfølgelig bruge min mors trick:)
Jeg er sikker på, at det bliver en lækker smagsoplevelse og takker for mange gode opskrifter.
Rigtig glædelig jul:)
Skønt tip, tak for at dele og det vil jeg helt sikkert prøve af i år.
Glædelig jul til dig
Kh AC
Det er ikke testet af herfra, så det må være et forsøg værd :)
– jeg ved at flere har frosset de helt frisklavede færdige klejner ned med fin succes
Skøn dag til dig
Kh Ann-Christine
Hej jeg er vild med dine gode opskrifter. Jeg har aldrig før bagt klejner, og jeg ville lige høre om de stadig er gode efter en tur i fryseren? På forhånd tak?
Så dejligt at høre! Tusind tak :)
jeg har ikke selv testet det, men har hørt fra flere, at det fungerer glimrende med en tur i frysere, så det er da værd at prøve af :)
God fornøjelse
Kh AC
Jeg glæder mig til at testkøre opskriften her i efterårsmørket så jeg er klar til jul ?? Jeg spekulerer dog på, hvor tykt eller tyndt dejen skal rulles ud?
Tak for alle dine gode opskrifter, det er altid her jeg tjekker efter inspiration først.
Tak for din søde hilsen, og hvor er det hyggeligt med lidt tidlige juleopskrifter :)
Jeg ruller dejen ud til omkring 2-3 mm, den skal være tynd, men ikke så tynd at den går i stykker eller ikke kan formes til klejner
God fornøjelse
Kh AC
Jeg har kogt klejner for første gang nogensinde – og disse er rigtig gode – jeg har også lavet en version 2, hvor jeg bruger appelsin istedet for citron: revet skal af 1/4 appelsin + 1 spsk saft og 1 spsk cognac – de er lige en tand bedre, synes vi herhjemme :)
Hvor er det skønt at høre – og dit twist på opskriften lyder også super skøn!
Jeg kunne rigtig godt tænke mig at SE hvordan du laver klejner. Jeg har aldrig ture prøve at bage dem selv men vi bor i England hvor man ikke kan opdrive en klejner så jeg er ved at være lidt desperat. Jeg tror ikke jeg kan få fat i hjortetaksalt her over. Er der noget som kan bruges i stedet for?
Det skal vi gerne lave en video på, men vi når det nok ikke i år.
Jeg har dog en video på de lækre norske klejner, som du kan se her: https://youtu.be/5yAD8-0WnzQ
Det er lidt svært at erstatte hjortetaksalt med noget andet, for det giver nemlig den der helt særlige sprødhed til klejnerne.
Kh AC
Hejsa.
Har et spørgsmål om klejner. Jeg har min mors opskrift som jeg synes er verdens bedste. MEN den er med margarine og jeg vil så gerne konvertere til smør a la som i din opskrift, hvad tænker du om det, kan man det 1til1?
Jeg koger altid i svinefedt, men det går jeg ud fra man godt kan selvom det er med smør.
Min opskrift lyder således:
200 g mel
80 g margarine
80 g sukker
1 lille æg
Revet citronskal
1-1,5 del fløde
Som sagt min mors som er død for mange år siden, men opskriften holder stadig. De skal udrulles lidt tykt, lige som jeg kan se du gør.
Følger mange af dine opskrifter og bruger dem ofte og altid med fode resultater. Tak
Hej Bente,
– umiddelbart vil jeg godt mene at du blot kan udskifte margarine med smør 1:1 – det er da i hvertfald et forsøg værd.
God fornøjelse og mange tak for din søde hilsen
Kh AC
Kan man lade dejen stå natten over i køleskabet, så man ikke behøver at lave det på juledag?
Mvh Sandra
Ja, det kan den sagtens :)
Kan dejen gemmes i køleskabet? Så jeg ikke laver hele portionen på en gang? :-))
Jeg har ikke prøvet at koge klejner – der var altid min afdøde mand, der stod for det. Han kogte ikke alle klejner på en gang . Han gemte den resterende dej i køleskabet og kom der gæster i løbet af juledagene tog han en passende klump dej frem og så var der friskkogte klejner. De var lækre hver gang. ?
Det har jeg ikke prøvet af – men tror fint det kan fungere :)
Bliver de bedst, hvis man koger i solsikke olie? Eller er det bedre med raps olie eller palmin? vh. Louise
Jeg skriver solsikke olie, fordi det er det jeg foretrækker. Endelig ikke en koldpresset, men urtekram har en god en til at stege og fritere i.
Traditionelt har man mange år stegt klejner i palmin, men jeg foretrækker økologisk fritureolie som ofte er baseret på solsikke
Kh AC
Hej.
Hvor mange klejner bliver der ud af din opskrift?
Tak for at du lige gjorde mig opmærksom på det – det er opdateret nu :)
UHH, jeg savner klejner hernede i det spanske:-)
Og lige nu savner jeg lidt sol og sommerstemning ;)
Jeg synes, at man med fordel kan fryse klejnerne og så lune dem lidt, når de skal spises. Så holder de sig bedst, hvis man har lavet dem i forvejen.
Det var da et skønt tip! Tak for det, jeg har ikke prøvet det, men det skal da bestemt prøves næste gang
Kh AC
Glædelig Jul til dig din søde familie!
Klejnerne ser rigtig lækre ud :)
Rigtig glædelig jul til dig og dine ♡
Jeg nyder stadigvæk din inspirerende blog med hvad dertil hører. Benytter jævnligt dine opskrifter, dine forslag til bøger mm. Hyggeligt at følge med i dit køkkenprojekt.
Mange julehilsener
Ulla
Hvor er det dejligt at høre, Ulla ♡
Tusind tak for din søde hilsen, det er altid så hyggeligt.
Rigtig glædelig jul
Kh Ann-Christint
Min mand og jeg har lige set din fine video med anden. ? Nu går snakken lystigt ?. Du fortæller, at den skal i alm. ovn ved 125 g. Men vi har to af fire kg. Min mand mener så, at de skal have varmluft ?? Hvad tænker du ?
Rigtig glædelig jul til dig og tak for mange gode råd.
Mvh Marian
Hej Marian
Hvis de fint kan stå ved siden af hinanden, så ville jeg blot give dem 125 grader ved alm varme – men jeg er sikker på at varmluft også vil fungere fint.
Rigtig glædelig jul til jer :)
Kh AC
Glædelig jul til alle :))
Og rigtig glædelig jul til dig ♡