Valdemarsro https://www.valdemarsro.dk/klejner/

Klejner

Sprøde, fedtede, fristende klejner – sådan stadig helt lune. Øj, det er godt!

Klejner er en lidt svær størrelse, synes jeg ærlig talt. Ikke spor svære at lave, de er jo faktisk ret nemme. Men svære fordi de allerhelst skal spises inden for ret kort tid efter de er lavet. Men så er de til gengæld også hvert et minuts tilberedningstid hver – for de er gode.

Juleklassiske, traditionelle og fyldt med hyggesmag.

I sidste uge lavede jeg disse stjernelækre norske klejner – og selv om de to er navnesøstre, så har de ene og alene det til fælles at de er vredet rundt, at de er stegt i olie og at de smager fantastisk begge to.
Forskellen er ret stor, for hvor denne danske klejne er sprød, fedtet og lille, så er den norske klejne blød, luftig og større.

Når man nu skal i gang med klejner, så vil jeg altså næsten abefale at man laver begge dele.

Jeg ønsker jer alle sammen en hyggelig og rigtig glædelig jul ♡

PT2H

Klejner

45-50 stk    2 timer
45-50 stk
Ingredienser
  • 75 g. blødt smør
  • 75 g. sukker
  • 1 stort æg
  • 3 spsk piskefløde
  • 1 tsk. citronsaft
  • 1 tsk. fintrevet citronskal
  • 1 tsk. hjortetaksalt
  • 1 knivspids vaniljepulver
  • 1/2 tsk. stødt kardemomme
  • 275 g hvedemel
  • 1 nip salt, stødt
  • 1 liter olie til kogning - jeg bruger solsikkeolie
Udskriv opskrift
2 timer
Fremgangsmåde

Pisk smør, vaniljepulver, citronskal, fløde og sukker sammen og tilsæt derefter ægget.

I en lille skål røres hjortetaksalt ud i citron saft og det røres sammen med smør/sukkerblandingen.

Bland mel, salt og kardemomme godt sammen og ælt det i dejen – ælt dejen grundigt sammen og stil den derefter på køl i en times tid.

Rul dejen ud og skær klejnerne ud i aflang rudeform – ca 8-10 cm lange. Skær et lille hul i midten af hver klejen og vrid klejnen halvt igennem.

Varm olien op i en gryde.
Kog klejnerne i den varme olie, vend dem undervejs – og vær meget opmærksomme på dem. De skal blot lige have et lille minutstid.

Lad de varme klejner dryppe af på køkkenrullle og spis dem mens de er helt friske og stadig lune.