Norske Klejner
Lune norske klejner er et af de lækreste treats i denne juletid ♡
Helt friske, luftige, bløde, søde og med syrlig citronglasur på. Uhm! Det fåes næsten ikke bedre. Og så er de skønne kager nemme at lave selv.
Min portion på norske klejner passer fint til en familie på fire – der er lige en til hver + to ekstra til at dele for de der er ekstra sultne. De er nemlig bedst samme dag de bliver lavet, og hvis man er mange er det jo blot at gange opskriften op.
Prøv også: opskrift på klassiske klejner >>
Arbejdstid 30 min.
Antal 6 stk.
Som medlem af VALDEMARSRO Premium får du adgang til en masse ekstra fordele, blandt andet kan du få billede med, når du printer opskrifter og undgå forstyrrende reklamer. Læs mere på Valdemarsro om alle fordelene.
Norske klejner
- Dej
- 20 g gær
- 1 dl mælk
- 30 g sukker
- 50 g smør, stuetemperet
- 1 æg
- 1 tsk stødt kardemomme
- 1 tsk vaniljesukker
- 0,50 øko citron, 1 tsk. revet skal herfra
- 250 g hvedemel
- 1 liter fritureolie, til fritering
- Pynt
- 100 g flormelis
- 0,50 øko citron, 2 spsk. citronsaft herfra
- evt. en dråbe gul frugtfarve
Føj til indkøbsseddel
Føj til favoritter
Hold min skærm tændt
Rør gæren ud i en skål med mælk.
Pisk sukker og smør til det er lyst og luftigt. Pisk derefter ægget i og tilsidst mælkeblandingen.
Kom derefter kardemomme, vaniljesukker, citronskal og halvdelen af melet i blandingen. Rør det sammen og ælt dejen, mens der lidt efter lidt tilsættes mere mel, til dejen er smidig og blank.
Kom et rent klæde over dejen og lad den hæve en time på køkkenbordet.
Rul dejen ud og skær 6 aflange firkanter, lav et snit i midten og vrid den norske klejne rundt om sig selv. Lad dem efterhæve, mens olien varmes op.
Varm olien op i en gryde til 170-175 grader og kog de norske klejner i cirka et minut på hver side, til de er lysebrune.
Lad de norske klejner dryppe af og læg dem på et stykke køkkenrulle.
Pynt
Kom flormelis, citronsaft og gul farve i en skål og pisk med en håndmikser til en lækker tyk glasur. Kom det i en sprøjtepose og fordel i striber over klejnerne, når de er kølet lidt af.
Nyd dem mens de er helt friske, en smule lune og lækre.
Tilslutter mig en “norsk klejne dag” i december :-) Vi sad netop til frokost og snakkede om at vi ikke havde fået nogle endnu i år. Og jeg synes de er svære at finde i en god kvalitet i købeversioner.
Så det kunne være at jeg næste år skulle tage mig sammen til at prøve at lave dem selv :-)
Jeg synes også de nemt kan skuffe lidt, dem man køber – og jeg kan godt forstå det, for de skal allerhelst være helt frisktbagte for at de er helt perfekte.
Kan så varmt anbefale at prøve opskriften her :)
Hvad gør du med olien efterfølgende?
Den køles af, sigtes og kan bruges igen inden for kort tid
– men den har meget kort holdbarhed, og hvis den først er blevet harsk, så skal den bare ud.
Og må man hælde det i vasken eller hvordan?
Nej, hæld det i stedet i en brugt mælkekarton eller i den flaske det har været i :)
Kan dejen mon fryses? Så man kan lave en større portion og så tage op og lave nylavede klejner lidt oftere :-)
Lykkedes fryse projektet?
Jeg har ikke prøvet det – men det er da forsøget værd og jeg tænker det måske godt kan fungere :)
Det kan man godt
De er simpelthen så gode! Tak for en super opskrift. De bedste jeg har smagt faktisk. Normalt er jeg ikke så meget til Klejner, men disse her har vundet mit kagehjerte ❤️
Hvor er det dejligt at høre ♡ Tusind tak for din søde hilsen
Er de også lækre selvom man ikke spiser dem lige efter at de er bagt?
Jeg skal lave et juleevent til min fagprøve og vil gerne lave klejner som en lille treat – men det er jo ikke muligt for mig at lave dem lige inden jeg skal servere dem :-).
Hvis man laver dem aftenen før at de skal bruges er de så stadige gode?
Mvh. Lise
Hej Lise,
De norske klejner er ikke gode dagen efter, men bliver tørre og kedelige, desværre. Til gengæld er de helt uimodståeligt lækre frisklavede. Jeg vil varmt anbefale at lave en anden lækker juletreat end denne opskrift.
Kh AC
Hej? Jeg fryser altid mine norske klejner lige efter
Kogning . På nær dem vi selvfølgelig spiser?
Når de skal spises tager jeg en portion op og lægger dem frosne på en bageplade. De får ca 5 min på 200 gr. Herefter glasur på. De smager som ny kogte.
Glæder mig til at prøve opskriften ??
Hej Anja :)
Fryser du dem i poser eller i madpakker?
Og skal de køles helt af før de puttes i fryseren?
Sikke et skønt tip. Det er jeg glad for at du deler og jeg er sikker på at mange kan have glæde af det også ♡
Skøn weekend til dig.
Kh AC
Kan du sige noget om størrelsen de skal have når man ruller dem ud? Eller tykkelsen på dejen? Så giver det jo sig selv med 6 stk.
hilsen fra Maja
Se gerne videoen hvor jeg viser opskriften her, jeg tænker at du kan se det nemmest der :)
Hvordan opbevarer man dem bedst? Skal lave en portion i morgen formiddag som jeg skal fragte ned til mine forældre hvor vi så skal have dem til aftenkaffen ?
De ser lækre ud! ?❤️
Min erfaring er at de skal allerhelst spises umiddelbart efter de er lavet – men andre læsere skriver i kommentarfeltet at de plejer at fryse dem med stor succes lige efter kogning, så det ville jeg nok forsøge mig med og så lave dem dagen før
Rigtig god fornøjelse ♡ Håber det lykkedes og at de blev gode
Kh AC
Vi bagte dem i sidste weekend og Nøj, hvor blev de gode. Som du skriver, var de faktisk nemme at lave. Vi er alle fan her hos os, alle 5 fra 13-56 år :-)
Tak for en fantastisk BLOG, hvor opskrifterne er lette at gå til og virker hver gang.
Hvor er det da skønt at høre, Annette ♡ Tusind tak for din søde hilsen og fine tilbagemelding på opskriften
Kh AC
Jeg har netop brugt din opskrift og for første, men absolut ikke sidste, gang lavet norske klejner. Uha, de er gode! Og nemme at lave! Næste gang vil jeg dog lave klejnerne lidt mindre, da de blev lidt voldsomme.
Hvor er det skønt at høre!
Rigtig glædelig jul og mange tak for din søde hilsen
Kh Ann-Christine
Uhm…Vi talte netop i eftermiddags om norske klejner…og om hvornår vi skulle lave dem. Tak for opskriften, den låner vi næste weekend!
Så dejligt! Tak for din søde hilsen ♡
Rigtig god fornøjelse
Kh AC
Kan de norske klejner fryses, lunes når de skal spises….tak for fantastiske opskrifter❤️
Hej Lisbeth,
Ja, det vil jeg tro :) Prøv at tjekke kommentarfeltet, der er nogle der skriver at de har fin succes med dette.
Tak for din søde hilsen ♡
Kh AC
Har 1/2 L raps olie og 1/2 L solsikkeolie. Kan de blandes sammen. Eller skal det være ens olie?
Blot de begge er beregnet til høje friture temperaturer, så går det fint :)
Kh AC
Har du erfaring med at bruge tørgær i stedet for frisk gær? Jeg bor i Dubai, hvor man ikke kan få frisk gær, og jeg savner virkelig de norske klejner i denne juletid :)
Især i 28 graders varme
Hej Michelle,
Det er ved at være længe siden jeg har brugt tørgær, men er sikker på at det kan du sagtens i denne opskrift. Brug omkring 8 g tørgær og bland tørgæren i melet og ellers blot som beskrevet
Kh AC
Tak for endnu en fantastisk opskrift – er KÆMPEFAN?
Kan de koges i palmin? Eller der det bedre at koge dem i olie?
Hejsa,
Vi er stor fan af din blog herhjemme og bruger dine opskrifter tit :-)
Jeg vil høre om der kan bruges palmin til stegning af de norske klejner?
På forhånd tak 😀
Hej Vicki
Mange tak for din søde hilsen, det er jeg glad for ♡
Jeg bruger ikke selv palmin, så skal ikke kunne sige med sikkerhed – men det vil jeg tro du godt kan
Rigtig god fornøjelse
Kh Ann-Christine
Vi blev meget begejstrede for dine norske klejner, så senere på ugen kogte jeg en dobbelt portion i den samme olie, der var siet gennem et kaffefilter. De overskydende klejner gemte jeg i en lufttæt plastbøtte, der så i de følgende dage blev lunet på brødristeren med godt resultat, og selvfølgelig efterfølgende med den gode citronglasur. Så det kan sagtens lade sig gøre, hvis man vil være på forkant.
Hvor er det dejligt at høre. Tusind tak for at dele det fine tip til at riste dem efterfølgende.
Rigtig glædelig jul
Kh Ann-Christine
Til kogning af klejner er det kendt, at fedt i fast form som palmin og svinefedt er egnet (+ olier, som er flydende). Men kan man bruge smør til kogningen?
Smør vil branke og fungere ikke til kogning af klejner.
Kh Ann-Christine