Valdemarsro https://www.valdemarsro.dk/norske-klejner/

Norske Klejner

Lune norske klejner er nok et af de lækreste treats i denne juletid ♡

Helt friske, luftige, bløde, søde og med syrlig citronglasur på. Uhm! Det fåes næsten ikke bedre. Og så er de helt utrolig nemme at lave selv.

Min portion på norske klejner passer fint til en familie – der er lige en til hver + to ekstra til at dele for de der er ekstra sultne. De er nemlig bedst samme dag de bliver lavet, og hvis man er mange er det jo blot at gange opskriften op.

PT60M

Norske klejner

Tid i alt60 min.
Arbejdstid30 min.
Kan frysesJa
Antal6 stk.
Ingredienser
  • Dej
  • 1 dl mælk
  • 20 g gær
  • 50 g smør, stuetemperet
  • 1 æg
  • 30 g sukker
  • 1 tsk vaniljesukker
  • 1 tsk stødt kardemomme
  • 1 øko citron, 1 tsk. revet skal herfra
  • 250 g hvedemel
  • 1 l solsikkeolie til friture
  • Pynt
  • 1 dl flormelis
  • 1 øko citron, 2 spsk. citronsaft herfra
  • evt. en dråbe gul frugtfarve
Udskriv opskrift 
Fremgangsmåde

Lun mælk i en lille gryde til omkring 30 grader. Vær opmærksom på at gæren ikke bliver varmere end 30 grader, for så ødelægges gærcellerne. Kom mælk i en skål, sammen med gær og rør gæren i.

Pisk æg og stuetempereret smør i med en håndmikser.

Kom derefter kardemomme, vaniljesukker, citronskal og halvdelen af melet i blandingen. Rør det sammen og ælt dejen, mens der lidt efter lidt tilsættes mere mel, til dejen er smidig og blank.

Lad dejen hæve i en skål under et klæde på køkkenbordet i ca en halv time.

Rul dejen ud og skær 6 aflange firkanter, lav et snit i midten og vrid den norske klejne rundt om sig selv (se evt video)

Varm olien op i en gryde og kog de norske klejner til de er lysebrune, ca 1 min på hver side.

Lad de norske klejner dryppe af og læg dem på et stykke køkkenrulle.

Pynt
Rør flormelis, citronsaft og gul farve sammen til lækker tyk glasur. Kom det i en sprøjtepose eller fordel på anden vis glasuren over klejnerne mens de stadig er lune.
Nyd dem mens de er helt friske, lune og lækre.

valdemarsro youtube

Se videoen, hvor jeg viser opskriften her