Norske Klejner
Lune norske klejner er et af de lækreste treats i denne juletid ♡
Helt friske, luftige, bløde, søde og med syrlig citronglasur på. Uhm! Det fåes næsten ikke bedre. Og så er de skønne kager nemme at lave selv.
Min portion på norske klejner passer fint til en familie på fire – der er lige en til hver + to ekstra til at dele for de der er ekstra sultne. De er nemlig bedst samme dag de bliver lavet, og hvis man er mange er det jo blot at gange opskriften op.
Prøv også: opskrift på klassiske klejner >>
Arbejdstid 30 min.
Antal 6 stk.
Som medlem af VALDEMARSRO Premium får du adgang til en masse ekstra fordele, blandt andet kan du få billede med, når du printer opskrifter og undgå forstyrrende reklamer. Læs mere på Valdemarsro om alle fordelene.
Norske klejner
- Dej
- 20 g gær
- 1 dl mælk
- 30 g sukker
- 50 g smør, stuetemperet
- 1 æg
- 1 tsk stødt kardemomme
- 1 tsk vaniljesukker
- 0,50 øko citron, 1 tsk. revet skal herfra
- 250 g hvedemel
- 1 liter fritureolie, til fritering
- Pynt
- 100 g flormelis
- 0,50 øko citron, 2 spsk. citronsaft herfra
- evt. en dråbe gul frugtfarve
Føj til indkøbsseddel
Føj til favoritter
Hold min skærm tændt
Rør gæren ud i en skål med mælk.
Pisk sukker og smør til det er lyst og luftigt. Pisk derefter ægget i og tilsidst mælkeblandingen.
Kom derefter kardemomme, vaniljesukker, citronskal og halvdelen af melet i blandingen. Rør det sammen og ælt dejen, mens der lidt efter lidt tilsættes mere mel, til dejen er smidig og blank.
Kom et rent klæde over dejen og lad den hæve en time på køkkenbordet.
Rul dejen ud og skær 6 aflange firkanter, lav et snit i midten og vrid den norske klejne rundt om sig selv. Lad dem efterhæve, mens olien varmes op.
Varm olien op i en gryde til 170-175 grader og kog de norske klejner i cirka et minut på hver side, til de er lysebrune.
Lad de norske klejner dryppe af og læg dem på et stykke køkkenrulle.
Pynt
Kom flormelis, citronsaft og gul farve i en skål og pisk med en håndmikser til en lækker tyk glasur. Kom det i en sprøjtepose og fordel i striber over klejnerne, når de er kølet lidt af.
Nyd dem mens de er helt friske, en smule lune og lækre.
Har du spørgsmål til opskriften eller lyst til at sende en sød hilsen, så kan du skrive til mig i kommentarfeltet herunder.
Du kan måske finde svaret på dit spørgsmål i kommentarfeltet, hvis det allerede er stillet og besvaret - eller du kan kigge på denne side, hvor jeg giver svar på mange 'ofte stillede spørgsmål' til min opskrifter.
Kunne man evt pensle dem med olie og smide dem i airfryeren ?
Det må blive et forsøg værd. Jeg har ikke testet det
Rigtig god fornøjelse og glædelig jul
Kh Ann-Christine
Til kogning af klejner er det kendt, at fedt i fast form som palmin og svinefedt er egnet (+ olier, som er flydende). Men kan man bruge smør til kogningen?
Smør vil branke og fungere ikke til kogning af klejner.
Kh Ann-Christine
Vi blev meget begejstrede for dine norske klejner, så senere på ugen kogte jeg en dobbelt portion i den samme olie, der var siet gennem et kaffefilter. De overskydende klejner gemte jeg i en lufttæt plastbøtte, der så i de følgende dage blev lunet på brødristeren med godt resultat, og selvfølgelig efterfølgende med den gode citronglasur. Så det kan sagtens lade sig gøre, hvis man vil være på forkant.
Hvor er det dejligt at høre. Tusind tak for at dele det fine tip til at riste dem efterfølgende.
Rigtig glædelig jul
Kh Ann-Christine