Håkonskager
Håkonskager er en skøn klassiker i julekøkkenet, men den dejlige småkage, kan nu sagtens bages året rundt og smager skønt til både julehyggestunder og til en dejlig kop dampende varm te i efterårsmånederne.
Den milde smag af marcipan, smør, sukker og vanilje, med den knasende sprøde sukkerkant omkring, er helt uimodståelige og smager af lige én mere … Småkagen er enkel og lækker, og kan også fint bruges som en basisopskrift til at variere med fx lidt hakket chokolade eller lignede.
Prøv også: flere skønne opskrifter på julesmåkager her>>
Arbejdstid 25 min.
Antal 40 stk.
Kan fryses Ja
Som medlem af VALDEMARSRO Premium får du adgang til en masse ekstra fordele, blandt andet kan du få billede med, når du printer opskrifter og undgå forstyrrende reklamer. Læs mere på Valdemarsro om alle fordelene.
Håkonskager
- 1 vaniljestang
- 80 g flormelis
- 200 g smør
- 100 g marcipan
- 0,50 øko citron, lidt fintrevet skal herfra
- 250 g hvedemel
- Til kanterne
- 1 æggehvider
- 1 dl perlesukker
Føj til indkøbsseddel
Føj til favoritter
Hold min skærm tændt
Flæk vaniljestangen på langs og skrab kornene ud. Fordel dem i flormelis og kom alle ingredienserne til dejen – undtagen æggehvide og perlesukker – i en foodprocessor og rør dem sammen ved lav hastighed. Det kan også gøres i en skål, så er det nemmest at rive marcipanen og skære smørret i små tern først.
Saml dejen i en god tyk rund stang, som sættes i køleskabet til næste dag – eller minimum 2 timer.
Pensl dejen med æggehvide hele vejen rundt og rul den godt i perlesukker.
Skær småkagerne ud i cirka 1/2 cm tykke skiver og læg dem på en bageplade med god afstand mellem. Bag kagerne i en forvarmet ovn ved 170 grader varmluft i cirka 10 minutter.
Har du spørgsmål til opskriften eller lyst til at sende en sød hilsen, så kan du skrive til mig i kommentarfeltet herunder.
Du kan måske finde svaret på dit spørgsmål i kommentarfeltet, hvis det allerede er stillet og besvaret - eller du kan kigge på denne side, hvor jeg giver svar på mange 'ofte stillede spørgsmål' til min opskrifter.
Hvis man vil fryse en rulle dej til senere, pensler man så med hvider og ruller i sukker inden fryseren, eller gør man det, når man tager dejen ud af fryseren 🤔 og hvor længe før bagning, skal dejen ud af fryseren ?.
Tak for rigtig mange gode opskrifter, som hos os bliver brugt flittigt 😊
Hej Gitte
Mange tak for din søde hilsen, det er jeg rigtig glad for. Jeg har altid rullet den i æggehvide og sukker efter den er tøet op og plejer at tage den ud af fryseren 30-45 minutter før, så tør den blot op på køkkenbordet. Måske det også kan fungere glimrende at rulle den i æg og sukker inden – det må komme an på en prøve :)
Rigtig god fornøjelse
Kh Ann-Christine
Uhh nu håber jeg de bliver gode. Jeg brugte kogebogen jul og her står der: “skal af 1 citron” og ikke en halv. Dejen ligger i køleskab til i morgen så må vi se om de bliver for syrlige.
Tak for en dejlig hjemmeside og kogebøger som jeg har flere af.
De blev supergode med skal af en hel citron. Det var “årets nye småkage” i vores famile, men den kommer helt sikkert med til næste år også.
Mvh Katrine.
Hvor er det godt at høre! Tak for din søde hilsen og tilbagemelding på opskriften :)
Kh Ann-Christine
Hej – hvilken diameter skal stangen have når den rulles?
Omkring 5-6 cm er meget passende
Rigtig god fornøjelse
Kh Ann-Christine
Det er for stort med 5-6 cm ! Det passer til bagetiden som er angivet, men det er noget større end alm specier på 3-4cm.
Jeg lavede dem på 5,5cm og er ked af resultatet. Det ser noget uelegant ud. Det ligner nærmere en amerikansk cookie eller en for stor børne jødekage.
Jeg vil anbefale 4 cm.
Hej Karen
jeg laver altid håkonskager i den størrelse, og specier meget mindre. Det er jo helt sikkert en smagssag.
Jeg håber de smager dejligt uanset.
Rigtig glædelig jul
Kh Ann-Christine
Tak for svar :) – Håkonskager er en meget beskeden småkage. De syner ikke af meget, men smager himmelsk med den lille note af citron. De er hermed kommet på vores liste med yndlingssmåkager :D – bh Connie
Så dejligt! Jeg synes også de er helt vidunderlige :)
Kh Ann-Christine