Varme hveder
Det er den hyggeligste tradition med varme hveder til Store Bededag.
Vi spiser dem både friskbagte og lune om torsdagen og resten nyder vi ristede fredag morgen.
Mine varme hveder er fyldt med duftende kardemomme som giver en vidunderlig smag til bollerne og de er lækre både at spise helt frisktbagte og lune eller ristede med iskold smør. Lige nu dufter hele huset af de nybagte lune hveder med kardemomme.
Prøv også: min bedste opskrift på pandekager >>
Arbejdstid 30 min.
Antal 12 stk.
Kan fryses Ja
Som medlem af VALDEMARSRO Premium får du adgang til en masse ekstra fordele, blandt andet kan du få billede med, når du printer opskrifter og undgå forstyrrende reklamer. Læs mere på Valdemarsro om alle fordelene.
Varme hveder
- 2 dl mælk, stuetempereret
- 20 g gær
- 2 æg
- 1 spsk sukker
- 450 g hvedemel
- 1 tsk salt
- 2 tsk stødt kardemomme
- 100 g smør, stuetempereret
- 1 æg, sammenpisket til pensling
Føj til indkøbsseddel
Føj til favoritter
Hold min skærm tændt
Rør gær ud i en skål med stuetempereret mælk og rør derefter æg og sukker i mælken.
Bland mel, salt, kardemomme godt sammen i en ren skål og smuldr smør i, til en ensartet fintsmuldret blanding. Ælt nu de to blandinger sammen – gerne på en røremaskine, til dejen bliver smidig, blød og lækker.
Kom dejen i en skål og stil den til at hæve i 2 timer på køkkenbordet, dækket med et rent klæde.
Tag dejen ud på et meldrysset bord, del og form runde boller. Sæt dem tæt, med cirka en cm afstand mellem dem, på en lille bradepande med bagepapir. Kom et rent viskestykke over og lad dem efterhæve i 2 timer på et lunt køkkenbord.
Pensl bollerne med sammenpisket æg og bag dem i en forvarmet ovn ved 175 grader varmluft i 16-18 minutter, til de er gyldne og gennembagte.
Skær midt over og rist hvederne og nyd dem, smurt med iskoldt smør.
Har du spørgsmål til opskriften eller lyst til at sende en sød hilsen, så kan du skrive til mig i kommentarfeltet herunder.
Du kan måske finde svaret på dit spørgsmål i kommentarfeltet, hvis det allerede er stillet og besvaret - eller du kan kigge på denne side, hvor jeg giver svar på mange 'ofte stillede spørgsmål' til min opskrifter.
Selvom helligdagen er afskaffet, måtte der hveder til i morgen, så nu sidder jeg hér kl. næsten midnat og venter på jeg kan smide dem i ovnen 😂
Elsker dine opskrifter og håber også at denne er lige i skabet ☺️
Så hyggeligt! Jeg håber de blev lækre :)
Tak for din søde hilsen og rigtig god weekend med varme hveder
Kh Ann-Christine
Hej,
Måske et dumt spørgsmål, men 12 stk. ifølge opskriften er det hele eller halve hveder? Der står ikke hvor mange boller der skal laves 😬
Tak i øvrigt for alle de dejlige opskrifter og de fine kogebøger. Valdemarsro er mit “go-to” når jeg skal bruge en opskrift på noget.
Hej Maria
Tusind tak for din søde hilsen, det er jeg rigtig glad for at høre :)
– det er 12 hele hveder.
Kh Ann-Christine
Jeg har brugt din opskrift i flere år nu, altid et hit. Jeg plejer at lave to omgange for at kunne styre dejen bedre, men ville man trygt kunne lave dobbeltportion, eller hvad tænker du? Måske mindre gær…
Tak for altid lækre og NEMME opskrifter😎
Hej Sara
Hvor er det dejligt at høre! Mange tusind tak for din søde hilsen, det er jeg glad for ♡
Jeg synes det går rigtig fint med at lave dobbeltportion af dejen, og der plejer jeg selv blot at bruge omkring 25-30 g gær i alt, og blot holder øje med hævningen, og giver den lige lidt ekstra tid, hvis nødvendigt
Rigtig god fornøjelse
Kh Ann-Christine
Tak;)
Ok, lidt mindre gær, men dobbelt op af resten? Med undtagelse af mel måske, men det kommer jo an på dejen;)
Bh Sara