Valdemarsro https://www.valdemarsro.dk/tips-til-at-saa-og-spire/

Tips til at så og spire – forberedelser til havens afgrøder

Uiii, der har været gang i forspiring herhjemme igen i år.

Traditionen tro, for lige siden vi fik vores første have for lidt over 10 år siden i Sverige, så har jeg fyldt vindueskarme indendørs med spirekasser ved denne tid.

Normalt plejer jeg at være lidt for hurtig til at komme i gang, men i år har jeg formået at ventet til midten af marts og starten af april med at fordele små fine frø i den økologiske såmuld. Mest af alt, fordi hverdagen har haft fart på … men når det gælder om at så frø og forspire, så er det ofte svært om at tøjle sin utålmodighed, fordi man (læs: jeg) gerne vil være sikker på at få afgrøder, salater, ærteblomster osv. så snart det er muligt.

Det er dog rigeligt fint at gå i gang med at forspirer her i april – så måske et alletiders påskeferieprojekt.

Jeg har fået lov at teste denne fine spirekasse fra Pindstrup og for to uger siden såede jeg første omgang frø til salat

Pindstrup Minikap, som den kaldes, er bygget op om et noget anderledes system, end jeg tidligere har brugt og jeg synes næsten den var nemmest at få vist ordentligt i videoformatet. Og den er virkelig genial! Jeg har prøvet den af i nogle uger nu, og kan varmt anbefale den. For det er skisme smart at den selv sørger for at vande de små spæde frø og spirer nedefra, uden at man hele tiden skal sikre, at der er vand nok og såmulden ikke bliver tør.

På denne måde kan man få afløb for den kriblen der er i fingrene for at komme i gang. Stornyde det hyggelige ritual som det er, at så og spire – og så ellers koncentrere sig om hverdagen og familien i nogle dage, mens frøene helt fuldstændig passer helt sig selv*

Man skal gerne lige lette på låget til ‘mini drivhuset’ dagligt, men jeg har selv glemt det et par dage i træk og det gik fint alligevel. Nu tager Julie gerne tjansen med at kigge til frøene på daglig basis.

Når man skal spire små frø, så er det en stor fordel at have en muld, der er afstemt til at give en rigtig god spiring.

Jeg bruger Pindstrup “Så- og Priklemuld til økologisk dyrkning”. Den muld består af ren sphagnum, økologisk komposteret hønsegødning og en smule kalk. Den er helt fin i strukturen og har en neutral pH-værdi, hvilket sikre den perfekte start til de små nye planter.

Hvilke frø og planter jeg forspirer skrev jeg om sidste år i dette indlæg. I år har jeg startet med forspiring af forskellige skønne salater og ærteblomster.

Et lille tip: Den samme muld, som nævnt ovenfor er også perfekt til omplantning af alle de indendørs kaktusplanter.

5 kommentarer
 • Helena skrev:
  5. april 2017 kl. 23:27

  Kære Ann-Christine
  Hvor er den smart. Tak for god inspiration.
  Jeg skal også i gang med at så frø og forspirer i påskeferien og vil se om jeg kan få købt den kasse. Ved du hvor man kan købe dem?
  Venlig hilsen
  Helena

  • Ann-Christine skrev:
   6. april 2017 kl. 08:18

   Hej Helena,
   Dejligt at høre og ja, den er virkelig smart.
   jeg mener den kan købes i en del byggemarkeder og ellers kan du finde en forhandlerliste på Pindstrups hjemmeside :)
   Dejlig dag til dig
   Kh AC

   • Maibrit skrev:
    4. oktober 2018 kl. 08:44

    Hej Ann-Christine,

    Har du overvejet et vægdrivhus? Det virker rigtig godt for mig. Hvis man, som mig, ikke har særlig meget plads i haven, så er det super godt.
    Det vi har er det der hedder Basic, det er det der fylder mindst.

    Hvis du har erfaringer med sådan noget, så kunne det være fedt at læse mere om det :-) Tak for en skøn side, med en masse inspiration :-)

    Kh Maibrit

    • Ann-Christine skrev:
     5. oktober 2018 kl. 08:26

     Ja, vi har et vi selv har fået bygget – det kan du se i indlægget her.
     Vi bruger det mest til chili, tomater og til at overvintre rosmarin i krukker og den slags. Det vil jeg gerne overveje at skrive lidt mere om i et indlæg :)
     Tak for din søde hilsen
     Kh AC

     • Maibrit skrev:
      5. oktober 2018 kl. 08:32

      Hej igen AC,

      Det lyder dejligt, jeg vil gå ind og læse indlægget med det samme – tak for svar :-) Og jeg glæder mig til at læse indlægget, du giver altid så meget inspiration :-)

Skriv en kommentar
Har du spørgsmål til opskriften, kan du finde de fleste svar her: Oftest stillede spørgsmål til Valdemarsro opskrifter >>

Din emailadresse vil ikke blive offentliggjort.