Gå til forsiden
Menu

Havregrynskiks – opskrift

Hver dag når Johan og Julie kommer hjem fra vuggestue, ‘lander’ vi lige herhjemme med en kop te, lidt frugt, grøntsager og en kiks. Jeg har ikke tidligere bagt kiks selv. Jeg tænkte på kiksebagning, som et ret overskudsagtigt projekt. Så det blev udskudt lidt. Og lidt længere. Og nu skulle det så være og i går bagte jeg havregrynskiks. Nu tænker jeg bare, at det skulle jeg da have gjort for længe siden. Mon jeg nogensinde kommer til at købe kiksene igen? Det er jo både billigere og virkelig lækkert at bage dem selv. Jeg har tanker om forskellige kiksevariationer, som jeg skal prøve af. De her smager lidt ala Digestive – perfekt med en skive ost på, serveret med en kop te.

Havregrynskiks – ca 15 styksUdskriv opskrift

Havregrynskiks – ca 15 styks

  • 100 g blødt smør

  • 3 dl havregryn
  • 2 dl ølandshvede
  • 1/2 dl rørsukker
  • 1 dl kogende vand
  • 1/2 tsk bagepulver
  • 1/2 tsk havsalt

Smør og sukker blandes sammen. Hæld 1 dl kogende vand hældes over havregrynene i en skål. Bland mel, salt og bagepulver og Ælt kort alle ingredienserne sammen. Det skal ikke æltes meget, bare så dejen er jævn. Saml dejen og kom den i en pose, sæt i køleskabet i en time. Tag dejen ud af posen og tril dejen ud på en bordplade, drysset med mel. Stik kiksene ud med et glas, din ynglingsudstikker eller skær dem i firkanter. Sæt kiksene på en bageplade og prik dem med en gaffel. Bag i ovnen, varmluft 180 grader i ca 15 minutter.



94 kommentarer

  • Camilla skrev:

    Uhm.. de ser lækre ud! Dem må jeg snart afprøve. Vil være gode som alternativ til de hjemmelavede myslibarer vi plejer at spise om eftermiddagen, når vi kommer hjem fra børnehaven.

    • Ann-Christine skrev:

      Hjemmelavede müslibarer er heller ikke det værste. Måske jeg snart skal lave dem herhjemme, det er jeg sikker på at Johan og Julie vil sætte stor pris på

  • Tobias skrev:

    Fed opskrift, virker utrolig simpel! :-)

  • Maria skrev:

    Uh de ser så lækre ud – og jeg har lyst til at bage dem med det samme! Har du et forslag til hvad jeg kunne bruge i stedet for ølandshvede som jeg aldrig har hørt om før i dag. Jeg har nærmest alt andet mel til min rådighed :)

    • Ann-Christine skrev:

      Jeg ville bare bruge hvede eller spelt. Eller måske halvt hvede, halvt grahamsmel. Jeg elsker Ølandshvede, det har en herlig smag og men havren tager ret meget over i disse kiks, så alm hvede vil også være helt fin

  • Maiken skrev:

    Uhm de ser lækre ud. Elsker alt med havregryn i, så må vist hellere prøve dem her engang :)
    Mvh Maiken

  • Tine skrev:

    Mums hvor lækkert! Det må vi da også prøve:)

  • De ser virkelig gode ud og lyder lækre! Kan faktisk lige forestille mig smagen af dem :)

    • Ann-Christine skrev:

      Jeg får faktisk helt lyst til at hapse en med en skive ost på nu. Selv om jeg ellers sjældent spiser natmad ;)

  • MissMuffin skrev:

    Perfekt med sån en lækker opskrift!
    Jeg er i fuld gang med at lære at bage gode kiks selv. Første forsøg med vaniljekiks duede ikke, men nu ligger der en portion dej til nødde-og havrekiks og venter på efterbehandling. Så håber jeg, at de bliver gode. Næste forsøg må være dem her, for alle ingredienserne er på lager..

    • Ann-Christine skrev:

      nødde og havrekiks, det lyder dejligt. Jeg har faktisk altid ingredienserne på lager til disse, vældigt praktisk ;)

  • Laura skrev:

    Jeg har lige smidt dejen i køleskabet.
    håber det kan skabe lidt glæde i (de ellers lidt kedelige SU-venlige) madpakker herhjemme.

    • Ann-Christine skrev:

      Det håber jeg at de kan. Her har det været et kæmpe kæmpe hit at jeg har lavet nogle af dem i hjerteform. Tror jeg skal have flere sjove udstikkere, det gør virkelig børnene glade med kiks i andre forme

      • Laura skrev:

        Nu er det et par andre studerende, jeg bor sammen med – men det gør vist ikke glæden ved kiks i sjove former mindre

        • Ann-Christine skrev:

          ha ha, ved ikke lige hvorfor jeg bare antog at det var til børnemadpakker. Men enig, kiks i sjove former gør alle glade :)

  • Mia skrev:

    Mums en lækker opskrift.
    Har netop nydt de varme kiks sammen med mine små tvillinger som også var vilde med dem. Lavede dem med fuldkorns ølandshvede og ruggryn – det kan varmt anbefales :)

    • Ann-Christine skrev:

      Mmm, det lyder dejligt med ruggryn. Hyggeligt at du også har tvillinger, er de på alder med Johan og Julie mon?

  • Sally skrev:

    Fin idé til en anden slags kiks – men kan jeres unger li’ dem? Jeg får altid skyld for at ville være for sund. Hvis der ikke er chokolade på den ene side af kiksene, er de ”halvt” fordømt på forhånd. Hvad synes jeres børn om havregrynskiksene?

    • Ann-Christine skrev:

      Mine børn elsker dem her. Især hvis de er stukket ud i hjerteform eller lign – Men jeg tror faktisk aldrig de har smagt en chokoladekiks, så de har ingen holdning til, at det vil de hellere have ;)

  • Mia skrev:

    De er lidt yngre, kun 14 måneder ;)
    Men elsker at følge med i din blog og prøve opskrifterne. De er forresten fuldstændig vilde med “dine” knækbrød, så de bliver lavet ofte :)

    • Ann-Christine skrev:

      Hvor dejligt at høre. Det er altid lidt sjovt at høre fra andre som også har tvillinger :) Jeg pønser på at lave en samling af mine børns favoritter, spændende om nogle af dem også kunne blive dine børns favoritter :)

  • Mia skrev:

    Det lyder som en fantastisk ide med den samling opskrifter, synes det kan være svært at finde inspirerede opskrifter som er børnevenlige…
    Min dreng hedder forresten Valdemar :) ved ikke hvor .dk navnet stammer fra??

  • MichelleS skrev:

    Hej Ann-Christine!

    Jeg ville lige høre, om du tror, at man kan lave dejen om aftenen og så lade den stå i køleskabet til dagen efter? Jeg vil nemlig gerne have dem helt friskbagt til en fødselsdagsfest. Tror du, at man sagtens kan rulle dejen ud osv. hvis det har stået natten over?

  • SineA skrev:

    Jeg har ledt længe efter en kikseopskrift og endelig fandt jeg frem til en.
    Det er virkelig en god opskrift på kiks og så kan jeg godt lide de ikke smager alt for sødt :)
    Tak fordi du gider og dele den.

  • Ditte Damgaard skrev:

    Super lækker dej at arbejde med! Håber kiksene bliver lækre! Og tak for inspirationen! :-)

  • Karina skrev:

    Har netop bagt den første plade, og plade nr. 2 er i ovnen. Jeg får ca. det dobbelte i kiks af samme portion, og synes, at de er pænt tykke. Pyt, de smager rigtig godt (måtte lige smage en helt friskbagt – omend lidt varm). :) Der skal eksperimenteres med grovere gryn/grovere mel og evt. med julekrydderier.

  • Annemette skrev:

    Kiksene lyder virkelig lækre! Dem skal jeg prøve :)
    Hvad er egentlig forskellen på at lade dejen ligge på køl i en pose kontra i en skål?
    Mvh Annemette

  • Kristina skrev:

    Først og fremmest tak for en vidunderlig inspirerende blog – min absolute yngling:-)

    Jeg har flere gange lavet dine skønne havregrynskiks- sidst var til brunchbordet til min søns barnedåb. Jeg havde stukket dem ud som små æbler og min nevø på 6 år har efterfølgende spurgt sin mor flere gange om hun ikke kunne købe nogle af de der gode “æblekiks”;-) Så de er et stort hit i hele familien…

    Skal have lavet en portion igen, som denne gang skal serveres for mødregruppen – og skal derfor høre hvor tyndt du ruller dem ud?? Synes nemlig at resultatet har været lidt blandet når jeg har lavet dem…
    Mvh Kristina

    • Hej Kristina,
      Hvor er det bare rigtig dejligt at høre. De havrekiks er også populære herhjemme :)
      Jeg ruller dem så tyndt som muligt, ellers synes jeg de kan være lidt svære at få sprøde. Nu tror jeg at jeg vil eksperimentere med rugkiks i dag, mon ikke det også kunne være godt ..
      Ha´ en dejlig dag
      Kh Ann-Christine

  • Michelle skrev:

    De lyder virkelig gode – og samtidig et overskueligt projekt evt med hjælp fra børnene.

  • Silke skrev:

    De smager super godt!
    Har lige bagt dem, mums.
    Næste gang tror jeg at jeg skal lave dem lidt tykkere, de blev vidst lidt for tynde!

  • Heidi skrev:

    Faldt over din opskrift og prøvede den fordi den har knap så meget smør i som de fleste andre kikse opskrifter. Mums den er god, har lavet den to gange, anden gang med lidt ekstra rørsukker i. Det bliver min faste grundopskrift og jeg har tænkt mig at prøve alt fra chokolade, ingefør ogver i alverdens nødder.

    Mange tak
    Heidi

  • Anita skrev:

    Super lækre kiks og så nemme!!! Lavede dem med grahamsmel/hvedemel….rigtig godt :-)

    Lavede dem sammen med sønnen på 21 mdr – det blev til traktorer, tog, biler og flyvere med hans nyindkøbte udstikkere og han blev simpelt hen så glad for dem. Ikke sidste gang de bliver lavet :-)

    • Ann-Christine skrev:

      Nårh, hvor dejligt! Det lyder virkelig som om I havde et super hyggeligt lille bageprojekt sammen :)

  • Sisse skrev:

    Tak for opskriften! Jeg har lige prøvet den og den er dejlig nem, smager dejligt men alle mine kiks er desværre blevet bløde :( Jeg har desværre ikke en ovn med varmluft så går ud fra det er der d
    en er gået galt men opskriften skal helt sikkert have chancen igen når jeg har mulighed for at bruge en anden ovn :)

    • Ann-Christine skrev:

      Hej Sisse,
      Jeg bagte dem også uden varmluft i min tidligere ovn. Jeg tror måske bare du skal give dem lidt mere eller skrue 10 grader op for ovnen.
      Det er så forskelligt med ovne, men prøv i første omgang at give dem lidt ekstra næste gang.
      Kh AC

  • Anette Nielsen skrev:

    Hej jeg bagte dine kiks forleden men synes de blev meget bløde, hvad har jeg gjort forkert.

  • Anette Nielsen skrev:

    Tak for svaret det vil jeg prøve næste gang, jeg har brugt dine opskrifter
    Flere gange og med held. Det er rigtig god hjemmeside som jeg vil bruge fremover.

  • Lisbeth Andersen skrev:

    Forbistret gode kiks. Bagte den første portion i eftermiddag, og nr. 2 ligger i køleskabet. Der bliver hapset fra bageristen, hver gang et familiemedlem går forbi…og de gør de tit. Tak for opskriften :-)

    • Ann-Christine skrev:

      Ih, hvor jeg kender det ;)
      Skønt at høre at de kan lide kiksene, jeg tror sørme jeg vil bage en portion med mine børn i eftermiddag :)

  • Grethe Larsen skrev:

    Jeg synes dine havregrynskiks er lækre, men sidste gang jeg bagte dem
    Erstattede jeg halvdelen af havregrynene med finthakkede mandler -bestemt ingen dårlig ide!

    • Ann-Christine skrev:

      Jeg er lige begyndt at gøre lidt det samme og er vild med resultatet, så det er så sjovt du nævner det – Der kommer nemlig en mandel/havregrynskiks med i min kommende bog også ;)

  • Emilie skrev:

    Hej,

    Jeg har planer om at forsøge mig med denne opskrift. I den forbindelse vil jeg høre med holdbarhed; kan de bages nogle dage i forvejen? Hvor længe kan de holdes lækre og sprøde? De skal bruges en lørdag og vil meget gerne bage dem før da jeg skal lave meget mad. Tænker om det kan gå at bage dem tirsdag?

    Også vil jeg også lige takke for en lækker blog :)
    Bagehilsner Emilie

    • Ann-Christine skrev:

      Kære Emilie,
      Mange tak :)
      Jeg vil ikke anbefale at du bager dem et par dage før, de er virkelig lækre når de er helt friskbagte, men de holder sig ikke sprøde til dagen efter. Der smager de dog stadig godt.
      Dejen kan du dog godt lave dagen eller to dage før og så opbevare den på køl.
      Jeg håber det lykkedes, uden at blive for presset med tiden og alle de andre ting der skal laves
      Kh Ann-Christine

  • Lene skrev:

    Er der egentlig en grund til at det er kogende vand?

    • Ann-Christine skrev:

      Jeg oplever at det bliver meget hurtigere absoberet af grynene – det fungere bare en smule bedre, synes jeg :)

  • Pernille skrev:

    Jeg har lige lagt en portion dej i køleskabet, med finthakket gulerod i. Dem glæder jeg mig meget til.

  • Rikke skrev:

    Hey.
    Tusind tak for en fed blog, er herinde hver dag! Har lige læst “den hemmelige kok” af Mats-Eric Nilsson, som undersøger hvordan fødevarerproducenterne fusker med vores madvarer – så nu laves alt fra bunden herhjemme, og din blog er super god inspiration, tak :-)

    Hvor mon du køber hvede og ølandshvede? Har både har været i Føtex og i helsebutik:)
    Hilsen én som godt kunne bruge lidt mere i SU;)

    • Ann-Christine skrev:

      Hej Rikke,
      Hvor er det rart at høre – mad lavet fra bunden er nemlig også en af mine små hjertesager :) Og det er ærlig talt lidt skræmmende at tænke over hvad der indimellem bliver puttet i produkter man kalder mad … Måske jeg lige skulle skrive den hemmelige kok på min læseliste :)
      Jeg køber oftest mel, både alm hvede og Ølandshvede i Superbrugsen, der har de et mærke med økologisk mel fra Claus Meyer, som jeg er rigtig glad for.
      Kh Ann-Christine

      • Rikke skrev:

        Jeg ville klart anbefale den:) Det er i hvert fald en øjenåbner og en kæmpe motivation for mig.
        Tak for tippet – superbrugsen it is.
        God regnvejrsdag.
        Hilsen Rikke

  • Louise skrev:

    Hej Ann-Christina.
    Jeg har bagt disse kiks før, hvor jeg fulgte opskriften, og resultatet blev bare kanon!! De er SÅ lækre. Nu vil jeg bage dem igen, men har ingen ølandshvede. I stedet har jeg: fuldkorns hvedemel, durumhvedemel, speltmel, ruggryn og så selvfølgelig hvedemel. Hvad ville det bedste alternativ til ølandshvedemel være?
    Hilsner fra den bageglade ;-)

  • Ditte skrev:

    Hej Ann-Christine,
    Jeg har det sidste års tid misbrugt dine skønne opskrifter på det groveste :-D een af dem jeg er særligt glad for er denne på kiks, jeg har de sidste par gange skiftet havregrynene ud med hvedeklid, det giver en meget sprød kiks der holder sprødheden i hvertfald et par dage, formentlig også længere, men det vides ikke i skrivende stund, da de kun holder til anden dagen her i huset :-D … Og så er sidegevinsten at de kommer højt op i kortfiber indhold :-)
    Bare et lille tip. Tusind tak for en skøn blog
    Mvh Ditte

    • Ann-Christine skrev:

      Hej Ditte,
      Tusind tak for tippet, det vil jeg prøve! :)
      Og hvor er det dejligt at høre at du har stor fornøjelse af mine opskrifter. Det er jeg rigtig glad for :)
      Kh AC

  • Mie skrev:

    Hej…
    Hvor længe kan de holde sig skal bruge dem til tilbehør til ostebord og ville gerne lave dem 2-3 dage i forvejen…

    • Ann-Christine skrev:

      De er allerbedst lige når de er bagt, for så er de sprødest, men jeg tror dog sagtens de kan holde sig 2-3 dage og stadig være gode

  • Louise skrev:

    Mums. De ser lækre ud. Er det groft eller fint ølandshvede du bruger?

  • Hanne K Jensen skrev:

    Skøn opskrift…. Sønnike elsker dem i forhold til de mere vaniljeagtgie kiks.

    Udstikker dem med en flagermuseudstikker og vupti er vi klar til Batman-fødselsdgsfesten i Bh, hvor de sukkerholdige kager ikke er velkomne. En kiks med frugt og smoothie er dog godkendt. :-)

    Takker for en god blog – læser altid gladeligt med. :-)

    • Ann-Christine skrev:

      Tusind tak, det er jeg glad for at høre. Og hvor fint og seje batman figurer lyder som et rigtigt fødselsdagshit :)

  • Maria skrev:

    Jeg brugte 1. LITER vand hahahha OMG. Jeg sá forkert.. det var ikke sá godt :)

  • Amalie skrev:

    Har du et forslag til hvilket glutenfrit mel der ville kunne bruges i stedet for? Tænker selv boghvedemel måske?😊

    • Ann-Christine skrev:

      Jeg tror også boghvedemel vil være rigtig fint. Sig endelig til hvis du prøver :)

  • Katrine skrev:

    Rigtig lækre kiks, laver dem tit med min søn. De holder sig glimrende i en boks i køleskabet uden at blive bløde. Herhjemme ruller vi dejen ud, prikker huller med en firkantet perleplade og så stikker vi dem ud :-)

    • Ann-Christine skrev:

      Hvor er dét smart! Fint lille køkkentricks, det vil vi da lige forsøge os med næste gang vi bager kiks :)

  • Marie Sofie skrev:

    Mums, har netop bagt disse med min 3årige datter.. De er bare lækre😃 vi puttede 1dl hvedemel og 1dl rugmel og så puttede vi lidt ristede kokos og hakkede mandler – det kan godt anbefales.

    Tak for en fantastisk blog, som vi ofte bruger👍

    • Ann-Christine skrev:

      Uhm, det lyder lækkert – og som et hyggeligt bageprojekt :)
      Og tusind tak, det er jeg glad for at høre
      Kh AC

  • Voss skrev:

    Har lige bagt dem, vildt hurtig opskrift – perfekt til bagedag for små skolebørn.
    men vidste ikke om kiksene skulle være tynde eller tykke, så lavede min 2 cm og tror desværre de 1,5 cm blev lidt for tykke.
    jeg synes de blev lidt scones agtige.
    Men smagen er lækker.
    Næste gang vil jeg prøve lidt mere sukker og mandler.

  • Louise skrev:

    Tak for dejlig opskrift. Her blev de nydt i fulde drag af lillepigen på 15 måneder og af farmand. Jeg fik dog nærmere 30-35 stk :)

    • Ann-Christine skrev:

      Hvor dejligt at høre :)
      – mine havregrynskiks er nok også lidt større end normalt ;)

  • Pia Conradsen skrev:

    Hej Ann-Christine

    Bruger tit dine opskrifter, er virkelig fan af din hjemmeside:)
    Jeg har aldrig brugt Ølandshvede, så kan du fortælle mig, er det lidt groft eller fint ligesom hvedemel. Du skriver at man i stedet kan bruge hvede, spelt eller halvt hvedemel og grahamsmel. Når du skriver spelt er det så fuldkornsspelt du tænker på her og hvilke at disse melsorter vil du vælge, hvis man ikke lige har Ølandshvede.

    På forhånd tak.

    Pia

    • Ann-Christine skrev:

      Hej Pia,
      Hvor er det dejligt at høre! :)
      Denne opskrift er så taknemmelig så den kan du faktisk bare bruge hvad du synes (både fuldkorn og sigtet mel)- hvis du skal købe en mel til formålet, så køb en god en, der også er skøn at bage brød og boller med. Det er både spelt, hvede og ølandshvede – så køb bare den du foretrækker eller har lyst til at prøve af. Min varmeste anbefaling er at prøve sig frem og se (og smage) hvordan resultatet bliver godt men forskelligt med de forskellige melsorter.
      Ølandshvede er lidt grovere end sigtet hvedemel. Når man fx bruger det til at bage boller af, så kræver det mere tid til at suge væske til sig, og det suger også mere væske end sigtet hvedemel – hvorfor der kan bruges mindre mel ved bagningen. Så ølandshvededej kan med fordel æltes ved høj hastighed i 10-15 minutter på en røremaskine, hvor imod fx spelt slet ikke skal æltes så voldsomt og længe.
      Tror da næsten at jeg vil lave en melguide på et tidspunkt :)
      Håber det hjalp lidt
      Kh AC

Skriv en kommentar

Din emailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *