Valdemarsro https://www.valdemarsro.dk/dolce-latte-cremet-karamel-kogt-i-et-glas/

Dolce Latte – cremet karamel kogt i et glas

dolce-latte

Jeg må hellere fortælle, hvad jeg gjorde med den sidste halvdel af den  kondenseret mælk i går … Den første halvdel brugte jeg til de hjemmelavede müslibarer og den anden halvdel kogte jeg til en cremet lækker Dolce Latte. I kender måske godt tricket med at putte en hel dåse kondenseret mælk i en gryde med vand og timer senere har man den lækreste karamel. Men der er flere som ikke er så glade for tanken om de tungmetaller der er i dåsen – så jeg har leget lidt med tanken om hvordan man kunne undgå at koge karamellen på denne måde.

Denne gang har jeg kommet den søde kondenseret mælk i et rent glas og skruet låg på. Der var kun en halv dåse tilbage, så den skulle ikke have så længe. I en gryde, dækket med vand. Sæt låg på og lad koge i et par timer. Det smarte her, er at man kan holde øje med karamellen. Den skal være lysebrun og lettere tyktflydende. Den tykner endnu mere, når den afkøles. Denne version af Dolce Latte bliver en anelse grynet i konsistensen, hvilket ikke sker når jeg har kogt den i dåsen – men smagen er stadig i top og jeg ved ikke om man kan undgå det grynede ved at give den lidt kortere tid.

Jeg gav den cremede karamel et drys saltflager, da jeg  e l s k e r  sød/salt kombinationen.

kondenseret-maelk

Brug Dolce Latte til fx at smøre mellem to kiks, smurt på brød i stedet for fx nutella, toppings på kager, fyld i macarons, til is, frugt mv

73 kommentarer
 • Annika skrev:
  21. februar 2013 kl. 09:54

  Vil lige røbe at min svigerinde er vild med dolce karamel smurt på toastbrød – og så kokos hen over.

  Har faktisk en dåse jeg ikke har åbnet for endnu… og ikke ved hvad jeg skal bruge til pt (da vi spiser sundt for tiden :\)

  • 21. februar 2013 kl. 10:05

   Uhh, ja det gør vi også – så den får lov at stå i køleskabet i en periode. Indimellem får Johan og Julie dog smurt en smule på en kiks. UHM, de er svære at holde fingrene fra ;-) Kokos kombinationen lyder faktisk ret så genial! Prøv den også i en skål grød med æbletern og hakkede mandler, mums :)
   Kh Ann-Christine

 • 21. februar 2013 kl. 09:59

  Så løste du lige problemet for mig, for jeg er nemlig ikke så vild med ideen om at koge det i selve dåsen.

 • Elisabeth Mortensen skrev:
  21. februar 2013 kl. 10:00

  Jeg er helt vild med dine træ skeer, hvor har du købt dem henne?
  ps dejlig blog du har :)

 • Sysleren skrev:
  21. februar 2013 kl. 10:07

  Smart med glasset! Efter dit sidste indlæg tænkte jeg netop over, hvad du mon havde brugt resten til. Jeg kunne kun komme på is eller hjemmelavet bounty.

  Dolce latte er simpelthen en gudespise. Hvad bruger du den til? Jeg har som tidligere skrevet mest brugt den til hindbær og frugt.

  • 21. februar 2013 kl. 10:10

   Ja, hjemmelavet bounty ville også være oplagt :)

   Jeg bruger det til alt muligt. Imellem to kiks, smurt på brød i stedet for fx nutella, toppings på kager, fyld i macarons, til is, på grød med æbletern og nødder, dip til æblebåde osv. Og så skal jeg helt sikkert også prøve dit trick med at fylde den i hindbær.

 • TildeMa skrev:
  21. februar 2013 kl. 11:55

  Uhhmmnn….. Jeg er heller ikke for vild med tanken om de kogte dåser, så derfor koger jeg altid min egen Dulche de Leche på sødmælk og rørsukker. Det smager så lækkert, men man skal selvfølgelig være lidt mere over gryden så det ikke brænder på. Det er dog umagen værd.

 • Betina Q skrev:
  21. februar 2013 kl. 12:35

  Elsker elsker elsker din blog :))))
  Vil lave müslibarer og dolce latte nu – så bliver børnene nok henrykte når de kommer hjem :)
  Tak

 • Peter Knøvl skrev:
  21. februar 2013 kl. 13:39

  Jeg plejer at vacuum pakke den kondeserede mælk og så koge det i posen, så bliver det nøjagtig som hvis man koger det i dåsen :-)

  • 21. februar 2013 kl. 13:47

   Smart!
   Men hvordan vacuumpakker man den kondenserede mælk i en pose? Skal man ikke have noget specielt udstyr af en slags?

   • Peter Knøvl skrev:
    23. februar 2013 kl. 22:38

    Har en obh vakuum maskine som jeg bruger til utrolig mange ting. Genial til at fryse rester med så de holder sig lækre. så er det også nemt at varme de frosne rester. Bare smid posen direkte i mikro ovnen :-) Når jeg marinerer kød bruger jeg den også for så trækker smager bedre ind i kødet. Brød som vakuum pakkes bliver heller ikke tørt og kedelig af at komme i frysen

    • 24. februar 2013 kl. 21:27

     Det lyder ret smart! Tusind tak for input – tænk jeg vidste faktisk ikke at man kunne få sådan en sag til hjemmebrug :)

 • Ida skrev:
  21. februar 2013 kl. 15:34

  Mums nam nam og yummy.. det lyder mega lækkert!!!

 • Betina Q skrev:
  21. februar 2013 kl. 17:00

  Begge dele blev yderst vellykkede :)

 • Alice M skrev:
  21. februar 2013 kl. 20:13

  Jeg forstår ikke lige bekymringen for dåsen? Den er jo lavet til at opbevare mad i – så må den jo ikke indholde tungmetaller jf. europæisk lovgivning.

  Samtidig så har dåser der fx indholder tomater og andre madvarer jo i flere tilfælde allerede være kogt en gang da produktet blev lavet…

  Men lækkert ser det ud :)

  • Alice M skrev:
   21. februar 2013 kl. 20:20

   Altså mange dåser er jo lavet af tin – og er coatede indvendige, og det er først når denne coatning brydes ved åbning af dåsen at tinnen kommer i kontakt med fødevaren… :D

  • 22. februar 2013 kl. 08:37

   Jeg må indrømme at jeg aner ikke om der er noget om snakken eller ej. Jeg har indtil nu valgt at sige pyt, da jeg max koger 1-3 dåser karamel om året – så går det nok. Da jeg går meget op i økologi, ingen unødige kemikalier og så rene råvarer som muligt – så er det alligevel rart med et alternativ, hvis nu det skulle være noget om snakken … ;)

   • Alice M skrev:
    22. februar 2013 kl. 18:35

    Selvfølgelig :) Det forstår jeg godt.

 • Majbrit skrev:
  22. februar 2013 kl. 08:10

  WOW… nøj hvor ser det lækkert ud :) fantastisk tip fra dig igen..
  Hjemme hos os må man nemlig kun få Nutella i ferierne… :) til stor ærgelse for 10 årige Magnus ;)
  Vores lillesøster Mai på 2,5 år er også begyndt at få øje på det der smager godt og sødt ;)
  Så nu skal jeg da helt sikker servere kondenceret mælk som weekend overraskelse :)
  Det bliver da helt sikkert et hit.
  Ha’ en dejlig weekend :)

  • 22. februar 2013 kl. 08:41

   Der er bare noget hyggeligt ved at holde nutella eller lign til ferietider – det giver lidt hygge og nostalgi omkring den slags. Jeg tror at denne dolce latte er mindst lige så ‘syndig’ som nutella – men den holder sig længe i køleskabet, og lidt lækkert til weekenden er bestemt også rart her i februar ;)
   Rigtig dejlig weekend til dig også

 • Birgitte Rönfeld skrev:
  22. februar 2013 kl. 19:54

  Wauu hvor er det inspirerende at komme forbi
  her:-) tak for kigget

 • Anne Lotte skrev:
  17. marts 2013 kl. 17:24

  Nu har jeg ikke læst alle kommentarerne igennem, så jeg undskylder på forhånd, hvis jeg gentager noget.
  Min blev også grynet da jeg lavede det (har kun prøvet en gang).
  Jeg var vildt skuffet og synes det var helt mærkeligt. Så omhældte jeg det fra dåse til en bøtte og satte det på køl og nogle dage senere, rørte jeg rundt i det, og det blev helt cremet og fint og LÆKKERT. Det holder i øvrigt snildt i maaaaange uger herhjemme. Sukker er jo selvkonserverende.
  VH Anne Lotte

  • 18. marts 2013 kl. 10:05

   Ja, jeg oplevede også at mit lige skulle sætte sig, efter jeg havde kogt det på glas. Efter et par dage forsvandt den grynede konsistens

 • Sarah skrev:
  8. oktober 2013 kl. 19:29

  Ja kunne jo altså ikke vente, så ud af ovnen er lige kommet dine müslibarer ;).
  Men nu står jeg så med mine halve dåse mælk. Skal helt klart have lavet karamel creme, men tænker om du har prøvet at koge den op bare i gryde og så hælde på glas? I stedet for et par timer i lukket glas i gryde.
  Har en kage jeg laver, som er sådan en lidt konfektagtig kage, med farin/kokos bund med karamelcreme, og den laves – altså karamel cremen – af kondenseret mælk som er kogt op med sirup og smør og så oven på bunden og så toppes det af med chokolade. Nå lige et sidespring, det var jo mælken jeg skulle høre om :).

  Mvh Sarah

  • Kirsten skrev:
   15. oktober 2019 kl. 13:26

   Uh, den kage lyder vildt lækkert – er det en, du vil dele?
   Vil være perfekt at bage her i efterårsferien, når alle 3 unger er hjemme…. De elsker kage!
   På forhånd tak, og dejlig dag :)

  • Ann-Christine skrev:
   9. oktober 2013 kl. 15:04

   Hej Sarah,
   uhm, håber de blev gode :)
   Jeg har ikke prøvet at koge det karamelen på denne måde direkte i gryden – testede du det?
   Kh AC

   P.S den kage …. uhmmmmm ;)

   • Sarah skrev:
    9. oktober 2013 kl. 19:24

    Den kage Ann-Christine er også en af de bedste kager jeg nogensinde har smagt :).
    Har lige prøvet at koge karamellen i en gryde. Det gik fint, skulle have ca. ½ time ved svag varme og omrøring ofte. Rørte lidt havsalt i og kom den på et lille glas.
    Den er slet ikke så mørk som når man laver den i dåsen, men smagen er den samme. Er dog noget spændt på konsistensen når den er kølet af i morgen, men jeg må vente i spændning hele natten :)

    Kh Sarah

    • Ann-Christine skrev:
     10. oktober 2013 kl. 10:13

     :) Super dejligt! Tak for tilbagemeldingen, rart lige at kende det tip til en anden god gang.

     • sa skrev:
      10. oktober 2013 kl. 19:32

      Nå ja, glemte da lige at svare på om de blev gode :). Den store af de 3 banditter sagde “uhmmmm mor det er altså bare de bedste müslibarer jeg nogensinde har smagt”, så det må siges at være godkendt :)

      • Ann-Christine skrev:
       10. oktober 2013 kl. 22:44

       Ej, hvor fantastisk! Tak for tilbagemeldingen, det er virkelig rart at høre :)

 • Natasha skrev:
  19. marts 2014 kl. 19:33

  hvis man nu syntes at karamellen er for tyk efter den er kølet af, hvad kan man så gære for at få den mere sauce agtig??

  • Ann-Christine skrev:
   20. marts 2014 kl. 08:27

   Hvis du har en smule kondenseret mælk så kan det røres i, ellers ville jeg måske prøve at røre en smule fløde i det som du skal bruge her og nu.

 • Maria skrev:
  16. april 2014 kl. 14:07

  Hej :) Tak for et lækkert indlæg om min yndlings du-må-godt-du-har-jo-ferie spise! Jeg stod lige og manglede et input til at undgå de skadelige tungmetaller og kastede mig fluks ud i din metode. Glasset fyldte jeg helt op, så der kun var lidt luft i toppen. Jeg kogte det over laveste blus, og da cremen så tilpas gyldenbrun ud, slukkede jeg komfuret, men lod glasset stå i vandet, til det hele var kølet ned. Karamellen var ikke grynet overhovedet, bare blød og lækker! :D Tænker at grunden til det bliver grynet er fordi temperaturen er skiftet for hurtigt.. ved det ikke, men det har jeg haft erfaringer med med chokolade. Så den erfaring vil jeg da lige give videre… God påske, og tak for bloggen :)

  • Ann-Christine skrev:
   17. april 2014 kl. 14:30

   Jeg tror faktisk du har ret i at jeg har ladet temperaturen skifte for hurtigt. Tak for tippet og fedt at du kunne bruge tippet med karamle i glas :)
   God påske til dig :)
   Kh Ann-Christine

 • Marianne Sejersen skrev:
  27. maj 2014 kl. 16:21

  Jeg har med stor succes brugt det vil at lave toffeepops ( kiksebund, karamel i midten og med chokolade på toppen) du kæmpe hit på skolen hver gang jeg har fødselsdag :-)

  • Ann-Christine skrev:
   27. maj 2014 kl. 22:06

   Nøøøj <3 Uhm, det lyder også godt!

 • mette skrev:
  25. september 2014 kl. 19:44

  Så skøn blog du har..
  Har lavet rigtig mange af dine opskrifter, og de er bare gode, med god på!
  Jeg skal helt sikkert have din bog :)

  • Ann-Christine skrev:
   27. september 2014 kl. 18:02

   Tusind tak, Mette :) Hvor er det altså bare dejligt at høre :)

 • Heidi Toft Sørensen skrev:
  9. oktober 2014 kl. 10:54

  Tak for en skøn blok med skønne opskrifter, dem bruger vi flittigt;-)
  Hvor længe kan dolce latte holde sig på køl?

  • Ann-Christine skrev:
   10. oktober 2014 kl. 16:52

   Hvor er det dejligt at høre :)
   Jeg har aldrig oplevet det blive for gammelt, det kan der jo være gode grunde til, he he … men vi har vist haft det stående op mod to måneder på køl uden problemer. Der er meget sukker i, så det er godt konserveret.

 • Marianne Sejersen skrev:
  11. oktober 2014 kl. 00:02

  Den opskrift går aldrig af mode!!!

 • Lise Paulsen skrev:
  26. november 2014 kl. 14:43

  Sikke dog en fantastisk blog du har! Jeg kigger med hver dag!
  Jeg kunne godt tænke mig at prøve ovenstående opskrift med at koge karamel ud af kondenseret mælk, men hvilket glas kan tåle at blive kogt, et gammelt syltetøjsglas?
  Mvh Lise

  • Ann-Christine skrev:
   27. november 2014 kl. 15:04

   Hej Lise,
   Tusind tak, det er jeg glad for at høre :)
   Jeg bruger et hvilket som helst rene glas med skruelåg, og har også brugt gamle syltetøjsglas, med fin succes.
   Kh AC

 • Eigil Gregersen skrev:
  22. december 2014 kl. 21:59

  Jeg kan ikke forestille mig der er tungmetaller i en dåse der bruges til madvare.

 • Batiste skrev:
  18. december 2015 kl. 15:29

  Tusind tak for et fedt tip.
  Men hvordan kan det være at glasset ikke springer når det varmes op.

  • Ann-Christine skrev:
   19. december 2015 kl. 21:34

   Det kan klare ret meget varme, sådan et glas. Lige som når man koger en dåse kondenseret mælk, så forestiller jeg mig at den dog skal være dækket med vand hele tiden :)

   • Marie skrev:
    3. november 2016 kl. 11:16

    Hejsa…
    Man kan også bruge den i en lagkage… Mums…
    Jeg koger den i en pose som jeg suger luften HELT ud af…. Har ikke oplevet at den blir grynet :-)

    • Ann-Christine skrev:
     4. november 2016 kl. 08:22

     Uhmm, ja det er nemlig lækkert!
     Er det en special pose du bruger mon?

 • Karin Jørgensen skrev:
  5. april 2017 kl. 14:52

  Hej Ann-Christine!
  Skal muslybarer opbevares på køl og kan de fryses?

  • Ann-Christine skrev:
   6. april 2017 kl. 08:08

   De kan begge dele, men holder sig i rigtig lang tid i fryseren

 • Sanne skrev:
  14. april 2018 kl. 19:30

  Jeg bryder mig ikke om tungmetaller så jeg hælder den kondenserede mælk i gryde og varmer til det bobler svagt. Rører hele tiden med et piskeris. I løbet af 10 til 15 har jeg den lækreste karamel som ikke er grynet og smager super godt. Brugte den sidst til snickerskagen… Mums :-)

  • Ann-Christine skrev:
   15. april 2018 kl. 21:11

   Super tip! Det må jeg prøve :)

  • Sanne skrev:
   14. april 2018 kl. 19:34

   undskyld. Der skulle stå 10 til 15 minutter :-)

 • Line skrev:
  8. oktober 2018 kl. 19:59

  Jeg har tidligere lavet karamellen direkte i dåsen, men nu vil jeg stoppe med at løbe den risiko – men jeg kan simpelthen ikke gennemskue hvilket låg du putter på? Er det et gammelt marmelade-glas el.lign?

  • Ann-Christine skrev:
   8. oktober 2018 kl. 20:39

   Jeg har det på samme måde, og vil næste gang prøve at koge det i en gryde under konstant omrøring ved lav/middelvarme. Start evt med middelvarme og skrue ned så snart det begynder at blive varmt. Jeg tror det kan være en fin løsning.
   Kh AC

 • Line skrev:
  13. januar 2019 kl. 15:55

  Hej!
  Jeg har forsøgt med kondenseret mælk i gryde, det smager fint, men er blevet ret hårdt i glasset :/ Og det er ikke engang lige så mørkt som det, du har på dit billede. Hvad har jeg gjort galt (og gad vide om jeg kan få det ud af glasset igen ?
  Bedste hilsener Line

  • Ann-Christine skrev:
   15. januar 2019 kl. 21:43

   Det ved jeg sørme ikke, har ikke prøvet at det artede sig på den måde før :)

   • Line Bach Nielsen skrev:
    16. januar 2019 kl. 13:59

    Okay, tak for svar :) Det er sten hårdt – både i køleskab og almindeligt skab!

 • Ulla skrev:
  23. marts 2019 kl. 09:28

  Springer glasset ikke når det skal koges?

  • Ann-Christine skrev:
   23. marts 2019 kl. 18:50

   Det oplever jeg ikke

 • Hemina skrev:
  30. december 2019 kl. 14:43

  Nu skal jeg begive mig ud i dulce de leche og jeg har lige et par spørgsmål. Er meget forsigtig…

  1. hvis dåsen skal ned i en gryde med vand i, skal det så vand helt op over toppen? Sådan at den er helt dækket?
  2. skal der laves “luft huller” så dåsen ikke springer?
  3. Har du oplevet at der er kommet undertryk i, så dåsen er sprunget?
  4. Kan man bruge patent glas som alternativ?

  • Ann-Christine skrev:
   30. december 2019 kl. 16:26

   Jeg lader dåsen eller glasset være helt dækket af vand konstant. Der skal ikke laves huller i og jeg har ikke oplevet der dannes undertryk, når blot glas/dåse er dækket med vand. Jeg bruger selv hellere et patentglas end at koge det i dåsen
   Kh AC

 • Birgitte skrev:
  13. december 2021 kl. 22:06

  Hej Ann-Christine

  Tak for det gode råd med glasset. Jeg fyldte to dåser i et stort glas med låg og kogte det i 3 timer. Det blev så lækkert :).
  Det blev grynet, som du også har skrevet i opskriften, men så forsøgte jeg at blende det med en stavblender og det blev helt blødt og lækkert, så det kan anbefales.
  Mange hilsner Birgitte

  • Ann-Christine skrev:
   14. december 2021 kl. 09:05

   Hej Birgitte,
   Hvor er det dejligt at høre! Tusind tak for din søde hilsen og tilbagemelding på opskriften
   Kh Ann-Christine

 • Rikke Andersen skrev:
  21. september 2022 kl. 21:40

  Hej Anne Christine
  Puffed quinoa… hvad er det.. ? Er det bare quinoa fra posen eller er det kogt først …?
  Synes ikke jeg kan finde det når jeg googler…
  Rikke

  • Ann-Christine skrev:
   23. september 2022 kl. 09:23

   Det er quinoa der er ristede, så de puffer op – de kan købes som puffede quinoa eller poppet quinoa, fx i Super Brugsen, helsekost og Føtex mv.
   Rigtig god fornøjelse
   Kh Ann-Christine

Skriv en kommentar
Har du spørgsmål til opskriften, kan du finde de fleste svar her: Oftest stillede spørgsmål til Valdemarsro opskrifter >>

Din emailadresse vil ikke blive offentliggjort.