Hjemmedyrkede krydderurter smager helt særligt godt og hvert forår, når de første spirer purløg titter frem, så er det simpelthen så stor en glæde at klippe lidt ind til et grønt drys over æggemaden – velvidende, at krydderurten derude i højbedet, bare fortsætter med at vokse på livet løs derude i haven og man næppe løber tør for purløg de næste mange måneder frem.
Jeg elsker duften af mine krydderurter. På de daglige haveture dufter mine fingre altid efterfølgende af lige at have nulret et blad salvie, en kvist rosmarin, lidt timian, oregano og lavendel.
Hjemmedyrkede krydderurter smager også af markant meget mere end fx. de sølle bøtter purløg og persille, man kan købe i supermarkederne om vinteren. Det kan vitterligt slet ikke sammenlignes.
Det er vidunderligt at man kan strække den gode smag fra egne krydderurter langt ind i vintermånederne og have glæde af sommerens grønne krydderurtehøst, for en ting er smagen, men krydderurterne erogså spækfyldt med gode sager og så er det naturligvis økonomisk at gemme, tørre og fryse alt det grønne drys, som man ikke får brugt i sæsonen.
I dag vil jeg fortælle lidt om hvordan jeg gør, når jeg høster, tørre og fryser alle de dejlige grønne krydderurter til vinteren.
Disse krydderurter fryser jeg, som de er:
- Finthakket purløg
- Persille, grofthakket
- Dild
- Mynte
- Estragonblade og stængler
Disse krydderurter fryser jeg i olie:
- Basilikum
- estragon
- koriander (håber der når at gro en omgang mere i år … )
Disse krydderurter kan fint tørres:
- Timian – normalt kan jeg fint plukke lidt timian i en mild vinter. Så jeg er ikke så flittig med at få den tørret.
- Korianderfrø kapsler – koriander går frygteligt hurtigt i stok og derefter i blomst. Men det er okay, for de flotte brune frøkapsler er skønne og kan knuses i morteren til mange dejlige retter. (og sås igen i haven til næste år)
- Rosmarin
- Salvie
Disse krydderurter gemmer jeg ikke:
- Salvie – den gemmer jeg som regel ikke, for i langt de fleste vintre overlever den glimrende i haven.
- Rosmarin – kan glimrende holde vinteren over i vores mistbænk, men ellers er den også god at fryse.
Krydderurter i blomst, netop nu …
En del krydderurter af vores krydderurter her i august er gået i blomst, og så smager de af lidt mindre. Da der er længe til den første frost kommer, så kan man fint lige klippe blomsterne af blandt andet timian, oregano, basilikum og mynte, og så vente 2-3 uger, før man høster de nye blade der kommer på planten derefter. De smager nemlig cirka dobbelt så kraftigt og friskt.
Fryse krydderurter – sådan gør jeg
At fryse krydderurter er min favoritmetode til opbevaring.
Jeg ryster krydderurterne for snavs og enkelte af dem bliver skyllet, men for langt de fleste krydderurters vedkommende, så mister de lidt smag af at blive skyllet. Derefter lader jeg dem tørre på et rent klæde og gør dem klar. Nipper blade fra stængler og finthakker mange af krydderurterne, så de er klar til brug. Derefter fryser jeg dem ned i bægere eller poser med ziplås. Efter et par timer på frys, roder og brækker jeg de frosne krydderurter godt igennem, så de ikke samler sig i en stor klump, men er fint ‘løsfrosset’ for så er det lige til at snuppe en lille portion efter behov.
Fryse krydderurter i olie
Enten smagsneutral kokosolie eller en mild olivenolie er god. Man kan enten fryse de finthakkede krydderurter vent i olie og presset i en isterningebakke eller man kan blende pesto, som egner sig glimrende til at blive frosset ned i små mini portioner.
Tørre krydderurter – sådan gør jeg
Vi har faktisk ikke et perfekt tørt sted i vores hus, her ville det være perfekt med en brændeovn eller lign, som giver en herlig tør luft at tørre krydderurter ved. Men det kan alligevel fint lykkedes at tørre krydderurterne i en lidt mørk krog af vores gang. Her binder jeg krydderurterne op i små bunter, hænger dem på en snor og lader dem tørre frit hængende til de er til at smuldre mellem fingrene. Derefter kommer jeg dem på glas og opbevarer dem i krydderiskuffen.
Har du spørgsmål til opskriften eller lyst til at sende en sød hilsen, så kan du skrive til mig i kommentarfeltet herunder.
Du kan måske finde svaret på dit spørgsmål i kommentarfeltet, hvis det allerede er stillet og besvaret - eller du kan kigge på denne side, hvor jeg giver svar på mange 'ofte stillede spørgsmål' til min opskrifter.
Hej!
Vil lave persille pesto og komme det på sterile glas.
Hvor længe kan det holde sig?
Det kan variere, men minimum 1 uge, og sandsynligvis også en del længere.
Hold endelig øje med det i glasset + duft og smag på det.
Kh Ann-Christine
Hej
Kan man tørre timian som stængler?
Evt hvordan?
Hej Mallika
Ja, det kan man ved at binde en snor om et bundt timian, og lade dem hænge og tørre i et ventileret rum – gerne lidt mørkt.
Man kan også bruge en dehydrator.
Kh Ann-Christine
Jeg kan ikke se du har oregano med. Bruger du ikke den. Jeg tørre den. Det er perfekt. Tror jeg også skal prøve det med olien.
Tak for dig.
Kh Rie
Jo, det gør jeg – og tørre også oregano, tror måske ikke jeg havde oregano i haven på det tidspunkt jeg skrev dette indlæg for år tilbage :)
Tak for din søde hilsen, det er sødt af dig at skrive!
Kh Ann-Christine