Hjemmedyrkede krydderurter smager helt særligt godt og hvert forår, når de første spirer purløg titter frem, så er det simpelthen så stor en glæde at klippe lidt ind til et grønt drys over æggemaden – velvidende, at krydderurten derude i højbedet, bare fortsætter med at vokse på livet løs derude i haven og man næppe løber tør for purløg de næste mange måneder frem.
Jeg elsker duften af mine krydderurter. På de daglige haveture dufter mine fingre altid efterfølgende af lige at have nulret et blad salvie, en kvist rosmarin, lidt timian, oregano og lavendel.
Hjemmedyrkede krydderurter smager også af markant meget mere end fx. de sølle bøtter purløg og persille, man kan købe i supermarkederne om vinteren. Det kan vitterligt slet ikke sammenlignes.
Det er vidunderligt at man kan strække den gode smag fra egne krydderurter langt ind i vintermånederne og have glæde af sommerens grønne krydderurtehøst, for en ting er smagen, men krydderurterne erogså spækfyldt med gode sager og så er det naturligvis økonomisk at gemme, tørre og fryse alt det grønne drys, som man ikke får brugt i sæsonen.
I dag vil jeg fortælle lidt om hvordan jeg gør, når jeg høster, tørre og fryser alle de dejlige grønne krydderurter til vinteren.
Disse krydderurter fryser jeg, som de er:
- Finthakket purløg
- Persille, grofthakket
- Dild
- Mynte
- Estragonblade og stængler
Disse krydderurter fryser jeg i olie:
- Basilikum
- estragon
- koriander (håber der når at gro en omgang mere i år … )
Disse krydderurter kan fint tørres:
- Timian – normalt kan jeg fint plukke lidt timian i en mild vinter. Så jeg er ikke så flittig med at få den tørret.
- Korianderfrø kapsler – koriander går frygteligt hurtigt i stok og derefter i blomst. Men det er okay, for de flotte brune frøkapsler er skønne og kan knuses i morteren til mange dejlige retter. (og sås igen i haven til næste år)
- Rosmarin
- Salvie
Disse krydderurter gemmer jeg ikke:
- Salvie – den gemmer jeg som regel ikke, for i langt de fleste vintre overlever den glimrende i haven.
- Rosmarin – kan glimrende holde vinteren over i vores mistbænk, men ellers er den også god at fryse.
Krydderurter i blomst, netop nu …
En del krydderurter af vores krydderurter her i august er gået i blomst, og så smager de af lidt mindre. Da der er længe til den første frost kommer, så kan man fint lige klippe blomsterne af blandt andet timian, oregano, basilikum og mynte, og så vente 2-3 uger, før man høster de nye blade der kommer på planten derefter. De smager nemlig cirka dobbelt så kraftigt og friskt.
Fryse krydderurter – sådan gør jeg
At fryse krydderurter er min favoritmetode til opbevaring.
Jeg ryster krydderurterne for snavs og enkelte af dem bliver skyllet, men for langt de fleste krydderurters vedkommende, så mister de lidt smag af at blive skyllet. Derefter lader jeg dem tørre på et rent klæde og gør dem klar. Nipper blade fra stængler og finthakker mange af krydderurterne, så de er klar til brug. Derefter fryser jeg dem ned i bægere eller poser med ziplås. Efter et par timer på frys, roder og brækker jeg de frosne krydderurter godt igennem, så de ikke samler sig i en stor klump, men er fint ‘løsfrosset’ for så er det lige til at snuppe en lille portion efter behov.
Fryse krydderurter i olie
Enten smagsneutral kokosolie eller en mild olivenolie er god. Man kan enten fryse de finthakkede krydderurter vent i olie og presset i en isterningebakke eller man kan blende pesto, som egner sig glimrende til at blive frosset ned i små mini portioner.
Tørre krydderurter – sådan gør jeg
Vi har faktisk ikke et perfekt tørt sted i vores hus, her ville det være perfekt med en brændeovn eller lign, som giver en herlig tør luft at tørre krydderurter ved. Men det kan alligevel fint lykkedes at tørre krydderurterne i en lidt mørk krog af vores gang. Her binder jeg krydderurterne op i små bunter, hænger dem på en snor og lader dem tørre frit hængende til de er til at smuldre mellem fingrene. Derefter kommer jeg dem på glas og opbevarer dem i krydderiskuffen.
Lækkert med en fryser fuld af krydderurter – Jeg fryser dem også hvert år, for jeg synes de bliver lækrere end når de er tørret.
I år regner jeg også med at fryse nogle af de vilde planter, vi bruger i madlavningen… Det bliver spændende!
Ja, det lyder som en super skøn og velsmagende ide at gøre det også :)
Tak for indlægget – det var lige det jeg efterspurgte. Jeg må igang med at fryse og gemme krydderurter :)
Perfekt! Dejligt at du kan bruge det og rigtig god fornøjelse ♡
Hej Ann-Christine.
Tak for en masse dejlig inspiration her på bloggen. Det er virklig hyggeligt at følge dig og få gode råd og inspiration til en masse godt i hverdagen <3
Jeg har et spørgsmål: hvordan bruger du din frysetørrede mynte og persille i madlavningen? :-)
Tusind tak :) Det er jeg rigtig glad for at høre ♡
Jeg bruger de frysetørrede urter, helt som jeg vil bruge de friske. Frysetørret mynte er fx rigtig lækker at blende i smoothies, hjemmelavede frugtyoghurter og i mojitos.
Kh AC
Hvorfor vælger du at fryse basilikum med olie?
Jeg synes det fungere bedst og bevarer smagen bedst – men prøv dig endelig bare frem :)
Je glæder mig til at prøve at lave agernsmåkager i år med de to store af mine drenge ?
Vi har samlet agarn og håber det blir til at få ordnet dem i weekenden??
Hvor lyder det hyggeligt ♡
Tak for fantaktiske opskrifter og tips :-)
Hvad med ramsløg
der er jo masser nu men vil da også gerne ha pesto senere
Med venlig hilsen
Tina
Tusind tak for din søde hilsen, Tina :)
Jeg plejer selv at lave ramsløgspesto til at fryse ned i portioner. Det fungere ret fint.
Du kan også lave ramsløgssalt, hvor du tørre salt blendet med ramsløg i ovnen ved lav varme i 4-5 timer, rør indimellem i det og vær obs på at det blot skal tørre og ikke bage eller tage farve
Kh AC
Tak for dejlig inspiration til mad :-)
Det går altid galt for mig når jeg vil tørre mynte fx. De rådner…kan det skyldes de ikke hænger i mørke?
Jeg vil gerne fryse rosmarin i år, men er det bedst for smagen at snitte den inden den fryses? For at få bedst smag ud af den.
Hej Susanne,
Jeg oplever at det gerne skal hænge tørt og luftigt, et sted for luften kan cirkulere lidt – mørkt er okay, men ikke afgørende.
Mht rosmarin, så tænker jeg ikke det er nødvendigt at snitte den inden den fryses
Kh AC
Hej
Fungerer det at fryse krydderurterne i en tætlukket bøtte?
Tænker, det gør det lettere at komme til dem, end at bruge en pose, der kan være svær at åbne.
Hilsen Melanie
Jeg har endnu lækker frisk purløg i krukke på terrassen.
Lige pludselig har frosten lagt den ned, så hvad kan jeg gøre for at få resten til vinteren.
Plukkes og skylles, klippes i stykket, og fryses.
Men det bliver vel én tæt våd frossen hård klump ?
I pose i tør tilstand, i bøtter, eller hvad gør jeg med mit dejlige purløg ??
De gratis vitaminer?
Ja, det kan fungere fint
Kh AC
Jeg har lige en del rosmarin og timian i potter, men så vidt jeg kan læse i din artikel, så er de ikke velegnede til at fryse. Er det rigtigt forstået?
Jeg synes de to krydderurter fungere bedre tørret, men det kan være det bare er mig ;) – prøv endelig begge dele og se hvad du synes
Kh AC
Har fundet skovsyre kan de fryses el tørres mvh Vibeke wissing
Den bedste måde at fryse persille på, er følgende:
Høst persillen, skær alle grovere stængler fra og skyl buketterne grundigt i 3 hold koldt skyllevand. Det er vigtigt, for jordbakterier overlever i fryseren….
Når buketterne er befriet for vand (pres dem eventuelt lidt mellem et par rene viskestykker, lægges passende mængder i små fryseposer; – rulles hårdt sammen til “pølser” med et par elastikker om. Når persillen så skal bruges; – tages posen ud og knuses i frossen tilstand med en kødhammer på et spækbrædt. OG! – den smager med garanti ligeså godt som frisk; – og mange gange bedre end de elendige duske man får i supermarkedet i vinterhalvåret.. :-)
Hvad med oregano og merian?
Kan det fryses?
Eller er det bedst at tørre og så knuse det?
På forhånd tak for svar.
Du kan gøre begge dele, jeg tørrer det som regel
Rigtig god fornøjelse
Kh Ann-Christine
Hakker man også stænglerne fra estragon med,sammen med bladene, når de skal fryses?? Det skal kun bruges til bearnaisesauce.
Ja, det kan du sagtens, stænglerne er gode at lave bearnaise essens af, så jeg vil fryses dem hvor for sig, hvis muligt
Hvad er begrundelsen for, at du ikke bare fryser basilikum naturel – på samme måde som persille?
Det har jeg gjort de sidste mange år, og hvis du spø’r mig, fungerer det tæt på højde med den friske, når det efterfølgende anvendes i varm mad, dressing eller pesto…
Min oplevelse er blot at det virker bedst sådan, men man skal endelig gøre det man selv synes fungere bedst :)
Rigtig god dag til dig
Kh Ann-Christine
Kan man fryse efterårets alm. spiselige blomster (som morgenfruer og kamille)? :-)
Jeg har ikke prøvet at fryse dem (plejer i stedet at tørre) men mon ikke … prøv endelig :)
God fornøjelse
Kh Ann-Christine
kan jeg fryse hele dild skærme til senere brug
Ja, de vil dog nok falde sammen efter optøning, men smagen er god :)
Rigtig god fornøjelse
Kh Ann-Christine
Jeg kan ikke se du har oregano med. Bruger du ikke den. Jeg tørre den. Det er perfekt. Tror jeg også skal prøve det med olien.
Tak for dig.
Kh Rie
Jo, det gør jeg – og tørre også oregano, tror måske ikke jeg havde oregano i haven på det tidspunkt jeg skrev dette indlæg for år tilbage :)
Tak for din søde hilsen, det er sødt af dig at skrive!
Kh Ann-Christine
Hej
Kan man tørre timian som stængler?
Evt hvordan?
Hej Mallika
Ja, det kan man ved at binde en snor om et bundt timian, og lade dem hænge og tørre i et ventileret rum – gerne lidt mørkt.
Man kan også bruge en dehydrator.
Kh Ann-Christine
Hej!
Vil lave persille pesto og komme det på sterile glas.
Hvor længe kan det holde sig?
Det kan variere, men minimum 1 uge, og sandsynligvis også en del længere.
Hold endelig øje med det i glasset + duft og smag på det.
Kh Ann-Christine