Valdemarsro https://www.valdemarsro.dk/min-have-i-maj/

Min have i maj – og haveplaner(drømme) for juni

valdemarsro have maj

Hvor er der bare dejligt ude i haven i denne måned ♡

De første sommerdage med temperaturer over 25 grader har vi haft og vejret har generelt artet sig og er mildt, sommerligt og lækkert. Dag for dag kan vi spotte nye blomster, spirer og en synlig udvikling i alt vi har plantet + i det uønskede ukrudt, som vi ikke har plantet. Alt har fart på lige nu.

Se bare den store busk midt i højbedene. Det er løvstikken, som er vokset mindst en meter siden sidste måned.

Vi har høstet de første radisser, som vi har ‘snydt’ lidt med og sået i ‘drivhuset’ og så har jeg været på planteskolen og ladet mig friste af sommerblomster, hvor jeg tog chancen og plantede dem ud allerede – hvilket heldigvis indtil videre ser ud til at lykkedes helt uden nattefrost.

Lad mig tage jer med på en lille havetur i min have her i maj måned …

syren

Syrenen blomstre for første gang i år. Det er en af mine yndlingsblomster på denne årstid, så smuk og velduftende. I år lader jeg den blomster i haven, men håber der kommer mange flere blomster til næste år, så der også er noget at plukke af til buketter.

En ny staude er på vej – stjerneskærm, som jeg synes er så fin. spirer

Det er lykkedes mig at få koriander til at spirer og det ene højbed er fyldt af spirende gulerødder, koriander, hvidløg og lidt salat. løjtnantshjerte

Løjtnantshjertet er så fin en staude og står smukt mellem tulipanerne, som allerede er ved at afblomstre. Næste år vil jeg gerne have endnu flere tulipaner, så det må jeg huske at plante til efteråret. ribs og æbler

Det ser ud til at blive et forrygende bær år, for ribsbuske, solbærbuske, stikkelsbær og jordbærplanter står allerede fyldt med grønne bær og blomster (for jordbærplanternes vedkommende). Sidste år var det meget sparsomt hvad vi kunne høste, men i år ser det ud til at jeg hellere må begynde at tænke flere skønne opskrifter for ribs og solbær.
ribs jordbær sommerblomster løvstikke

Vi plukker ind af krydderurter, som finthakkes i salater og bruges i det meste madlavning sommeren over. Det er ren hverdagsluksus!
krydderurter krydderurtebed

Fransk estragon til bearnaisesmør og bearnaisesauce. Løvstikke til kartofler, oregano til hjemmelavede pizzaer og i salat. Purløg til alt med æg, kartoffelmadder og kartoffelsalat og ja, persille, salvie, timian og flere af slagsen i forskellige sorter og varianter.

krukker i haven

kartoffelspand laurbær

Laurbærplanten har fået frostskader  på bladene i vinters, men kommer nu med fine nye skud. Næste år må den overvintre i drivhuset.

Kartoffelspirer af mange slags er på vej op og vi glæder os til at høste nye danske hjemmedyrkede kartofler. figentræ

Jeg har købt et lille fint figentræ til haven – det har jeg ønsket mig længe.

vinterplanter

Vinterplanterne … dem vil jeg ikke se på lige nu, men synes også det er synd og skam at kassere dem. Ikke super bæredygtigt, jo. Så de overvintre på husets nordside, hvor jeg har plantet dem i nogle store sorte genbrugsplastkrukker (i mangel af pænere krukker lige nu) og 3 ud af 4 stortrives og skal blot lige have en tur med klippemaskinen – så er de klar til en ny sæson i pænere krukker til vinterhalvåret igen. Den sidste visne størrelse, for en chance. For måske den når at komme sig.

valdemarsro have

Mine have planer og drømme for juni

 • Fjerne visne afblomstrede blomster, så blomstringen holder længe – særligt på dahlia, som jeg gerne ribber helt for blomster hvis jeg ikke er hjemme i nogle dage.
 • Høste og nyde alt det vi har plantet.
 • Luge ukrudt. Efter vi har fået lavet haven helt om, så går det som en leg og den smule ukrudt vi har, generer mig ikke.
 • Nyde, slappe af, lege, spille spil, spise ude, læse bøger og bare være … Det trænger jeg/vi til.

En have skal nemlig ikke bare være arbejde, men også rigtig meget nydelse – derfor kunne jeg slet heller ikke dy mig for at drysse den smukkeste blomsterblandigspose med sommerblomster ud i et helt højbed. Sidste år havde jeg meget i tankerne at vi skulle dyrke spiselige afgrøder og i år har jeg blomster og havenydelse, som første prioritet. I grunden rigtig rart at have et stykke jord som på fineste vis kan bruges til begge dele alt efter lyst år efter år.

22 kommentarer
 • Eva Staby skrev:
  25. maj 2017 kl. 09:07

  Hej Ann-Christine
  Smukke billeder af din skønne have.
  Har et spørgsmål til dyrkning af koriander og dild, har du nogle fif til at få succes med disse.
  Synes de er svære at holde en hel sæson, og de er bare uundværlige i min verden.
  Kh Eva Staby

  • Ann-Christine skrev:
   25. maj 2017 kl. 11:29

   Hej Eva,
   Tusind tak :)
   Dild har jeg haft en del år, men koriander har jeg først helt med i år, men det gælder for både dild og koriander at de skal såes ca hver 3 uge sommeren igennem for man har dem hele sæsonen.
   Kh AC

   • Eva Staby skrev:
    25. maj 2017 kl. 18:28

    Hej igen
    Køber du ny plante ?, eller frø ?, jeg køber nemlig planter, og de er så sarte.
    Kh Eva

    • Ann-Christine skrev:
     26. maj 2017 kl. 07:28

     Koriander og dild er altid fra frø – de holder ikke mere end en dag eller to hvis jeg køber planter – har jeg oplevet de to gange jeg har forsøgt mig. Til gengæld spirer de hurtigt fra frø og da de skal såes ofte, så giver det bedst mening med frø i disse planter.
     De er nemlig slet ikke sarte, hvis de vokser fra frø.
     Kh AC

 • Marianne skrev:
  25. maj 2017 kl. 09:55

  Jeres have er simpelthen så fin! Elsker den er så forholdsvis lille, at det er overskueligt, men alligevel så rummelig og fyldt med gode sager. Jeg er helt med på blomster frem for afgrøder. Bliver simpelthen så glad for blomsterbed farver. Hvor vores stue er relativt farvekoordineret, er altanen derimod præget af alle farver. Synes simpelthen det er så fint! ? God tur til Italien til jer.

  • Ann-Christine skrev:
   25. maj 2017 kl. 11:31

   Jeg er også helt vildt glad for vores lille have – den rummer stort set alt hvad jeg drømmer om i en have :)
   Og tusind tak, det bliver så dejligt!
   Kh Ann-Christine

 • Lone Broch Lauritsen skrev:
  25. maj 2017 kl. 12:18

  Ser forrygende ud :o)
  Prøv at dække din laurbær med et par grangrene til vinter, så har du ingen frostskader, bortset fra de par blade der titter ud :o)

  • Ann-Christine skrev:
   26. maj 2017 kl. 07:21

   Godt tip! Det vil jeg gøre brug af næste vinter, for det vil nu være finest hvis jeg ikke skal flytte den hvert halve år :)

 • Aase skrev:
  25. maj 2017 kl. 19:18

  Det ser bare fantastisk dejligt ud – skønt resultat af jeres anstrengelser, planlægning, investering og arbejder.

  • Ann-Christine skrev:
   26. maj 2017 kl. 07:29

   Tusind tak ♡ VI er også bare så vildt glade for resultatet. Det gav pote at have god tid til at tænke planerne igennem inden vi gik i gang :)

 • Ann-Christine skrev:
  26. maj 2017 kl. 07:21

  Tusind tak for omtalen! Det er sødt af dig ♡

 • Stine skrev:
  26. maj 2017 kl. 19:54

  Hvordan mon det går med dit surbundsbed? :)

  • Ann-Christine skrev:
   27. maj 2017 kl. 17:11

   Det går så fint – jeg kan lige tage det med i min næste haverundtur :)
   Blåbærbuskene er begyndt at blomstre og jeg glæder mig rigtig meget til at se hvor mange bær vi får i år.
   Jeg viser mere derfra snart :)

 • Anne skrev:
  29. maj 2017 kl. 10:28

  Kære Ann-Christine

  Flotte kasser. Hvor er de fra?

  Vh. Anne

  • Ann-Christine skrev:
   30. maj 2017 kl. 19:01

   Jeg er ikke helt med på hvilke ‘kasser’ du mener? :)

   • Anne skrev:
    31. maj 2017 kl. 12:44

    Ha, ha det er ski sjovt :)

    Bare dine plantekasser i træ?

    Anne

 • Christina skrev:
  30. maj 2017 kl. 10:41

  Overdækker I bærrene med net for at have dem i fred for fuglene?

  • Ann-Christine skrev:
   30. maj 2017 kl. 21:39

   Det har ikke været nødvendigt – måske fordi vi har så lille en have …

 • Line skrev:
  31. maj 2017 kl. 12:35

  Hej Ann-Christine.

  Først og fremmest – jeres have er bare blevet SÅ fin. Smuk og hyggelig og funktionel!

  Jeg er i tvivl om du har haft sådan et haveindlæg tidligere, men jeg kunne vildt godt tænke mig at se jeres bede “oppefra”, og gerne med mål på bedets størrelse. Vi er i en ny-bygger-have, og vil gerne ha’ noget mere end en græsplæne og æble/pæretræer, men jeg synes det er svært at kordinere farver/planter mm. Du har så mange af mine yndlings blomster, og spiselige afgrøder, så det kunne være super hvis jeg blot kunne “kopiere” nogle af bedene i større eller mindre udstrækning. Jeg håber du kan hjælpe :-)

  Kh. Line

 • Sys skrev:
  15. juni 2020 kl. 10:15

  Din løvstikke er KÆMPE :)) Hvad bruger du det til..?

Skriv en kommentar
Har du spørgsmål til opskriften, kan du finde de fleste svar her: Oftest stillede spørgsmål til Valdemarsro opskrifter >>

Din emailadresse vil ikke blive offentliggjort.