Valdemarsro https://www.valdemarsro.dk/smaa-glimt-fra-vores-have-lige-nu-i-maj/

Små glimt fra vores have lige nu – i maj

have krydderurter
Regnen siler ned lige nu og alt det grønne i haven gror ualmindeligt stærkt i disse dage. Selv om vi godt kunne drømme om lidt mere solskin, så ser det nu ud til at være en hel fin balance mellem vand, varme og solskin – når man er haveejer.

I lørdags var vi i haven det meste af dagen. Vi fjernede ukrudt, slog græs og gjorde højbede og mistbænk klar til at blive sået til.

Søndag blev der sået og plantet i højbede og krukker til den helt store guldmedalje.

Tjek på vejrudsigten og en risikovurdering af, om vi ville trodse den generelle tommelfingerregel, om ikke at plante frostfølsomme planter før efter grundlovsdag. Vi valgte at tage chancen (igen i år) og således er der nu tomatplanter, sommerblomster og alverdens andet godt i haven nu.

Jeg vil tage jer med på en lille havetur i dag …

krydderurter

 

Krydderurterne har fart på. Jeg klippede dem helt ned i marts og selv salvien, som er stedsegrøn, fik en ret hård nedklipning da den ellers bliver lidt grim med tiden. Så har jeg hængt et par altankasser på et par af højbedene. De var ellers ikke tænkt dertil, men det ser da helt fint ud.

højbede

Her har vi plantet persille, og så klarede vores lille spiselige laurbær vinteren så fint i højbedet. Blot dækket af lidt gran, mens der var koldest. Her er også en rosmarin, som prøver at klare det danske klima og så har vi plantet grønkål, bønner, rødbeder, gulerødder og andet godt.

I baggrunden ses tomatplanterne. Der er 4 planter af forskellige arter, som alle kan klare sig på friland. De skal bindes op af det nybyggede espalier på skuret efterhånden som de vokser sig store og jeg tror det bliver ret fint med en tomatvæg, der desuden får selskab af ærter og en agurk.

syrener

Syrenbusken er en af mine yndlings og vi har en enkelt i haven, som jeg forsøger mig med at opstamme, da der ikke er så meget plads. Den blomstrer hvert år til Johan og Julies fødselsdag og dufter himmelsk.

pæoner

Pæonen, Sarah Bernhardt, stortrives og hver dag bliver de fine blomsterknopper større og er snart klar til at bryde i blomst. De bliver holdt på plads af små plante stativer, som efterhånden er helt skjult bag alt det grønne løv og jeg glæder mig til de springer ud for de er så overdådigt fine.

rabarber

Den lille vin og jordbær rabarber. Jeg ved snart ikke hvad der er hvad, for vi har flyttet dem nogle gange, indtil de er placeret til der hvor de står nu. De skal have lov at komme sig og komme godt i vækst, så jeg tager kun en smule fra dem i år.

staudebedet

Staudebedet er ‘endelig’ vokset godt til. Den sidste tørre sommer var lidt hård ved flere af planterne, men mon ikke det trods alt har styrket rødderne at de har skullet kæmpe lidt … De er ihvertfald kommet efter det i år, hvor de har fået fart på og er vokset godt til. Jeg vil gerne have at der er helt tæt i bedet, så vi slipper for at luge ukrudt og blot kan nøjes med det nogle få gange om året.

jordbær og hindbær

I et lille bed står der efterårshindbær og jordbær (og et par brændenælder mv). De vokser også gevaldigt i disse dage. På den anden side af huset har vi et par store ribs og solbærbuske, som jeg var lidt bekymret for da det pludselige sneede og kom frost midt under blomstringen i april. Men det ser indtil videre ud til at de klarede den og der er masser grønne umodne bær i klaser på ribsbuskene, som jeg er gladest for.

stauder

Staudebedets fineste blomster er lige nu løjtnantshjerte og akelejer. Snart træder stjerneskærm og pæonerne ind på scenen og jeg kan så godt lide hvordan det hele skifter måned for måned, for det gør at man nyder de enkelte blomsters korte sæson så meget mere.

akeleje laurbærbusk

En af jer spurgte om jeg ville dele et billede af vores spiselige laurbærbusk. Den vokser her i højbedet og jeg oplever den som meget langsomt voksende (imodsætning til alt andet i min have). Det er helt som jeg kunne tænke mig, for den skal helst ikke tage for meget plads i højbedet.

Spiselig laurbær anbefales normalt at overvintre frostfrit. Vores har indtil videre klaret den ved at stå i midten af et højbed og bliver dækket godt af med granris og blade i efteråret. Måske dette forklarer den lidt langsommere vækst – at den sættes helt på pause i vinteren – men uanset, så ser den ud til at lykkedes fint.

Bag laurbærbusken står en lille overvintret rosmarin, som er lidt forpjusket og ligner, at den har forklædt sig som et bonsai træ …

Skriv en kommentar

Din emailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *
11 kommentarer
 • Henriette skrev:
  22. maj 2019 kl. 13:31

  Hvor er din have fin og hyggelig, og det ser da rigtig fint ud med den plantekasse på højbeddet 😊
  Hvilket plante stativ er det, du har pæonerne til at vokse op af?
  God dag 😊

  • Ann-Christine skrev:
   22. maj 2019 kl. 15:24

   Hej Henritte,
   Mange tak ♡ vi er også rigtig glade for vores lille grønne plet!
   De hedder vist blot staudestativer og er købt hos Bauhaus, det er sådan nogle grønne metal stativer, som har en halvcirkel for oven og fåes i forskellige højder. Jeg har nogle stykker og de er virkelig praktiske, for man kan stort set ikke se dem i bedet og de holder stauderne fint oprejst, hvilket specielt er godt for pæonerne med deres tunge blomsterhoveder.
   Dejlig dag til dig
   Kh AC

   • Henriette skrev:
    23. maj 2019 kl. 22:14

    Tak – jeg må i Bauhaus og kigge 😊

 • 23. maj 2019 kl. 08:38

  Jeg eeelsker løjtnantshjerter – de er så bedårende.

  – A

  • Ann-Christine skrev:
   23. maj 2019 kl. 17:54

   Jeg kan heller ikke stå for dem ♡ Ønsker mig en i hvid også :)

 • Grethe skrev:
  23. maj 2019 kl. 09:06

  Hej du søde og tak for glimtet:) Jeg har nemlig savnet de små glimt fra din hverdag…Jeg har efterhånden været følger på Valdemarsro og det er en glæde at kunne nyde og bruge dine oplæg:)
  Med disse ord ønskes i en dejlig torsdag i maj:)

  • Ann-Christine skrev:
   23. maj 2019 kl. 17:56

   Tusind tak for din søde hilsen, Grethe. Det er så dejligt at høre!
   Jeg tror også der snart bliver mere tid til at skrive flere af denne type indlæg igen ♡
   Skøn aften til dig
   Kh Ann-Christine

 • Lis Madsen skrev:
  23. maj 2019 kl. 09:28

  Hej Ann-Christine.
  Dejlige billeder fra din have. Sikke mange forskellige ting, du har.
  Kh lis

  • Ann-Christine skrev:
   23. maj 2019 kl. 17:57

   Tusind tak, Lis – jeg synes også det er lykkedes så fint at finde plads til meget på de relativt få kvadratmeter haven har.
   Kh AC

 • Bianca skrev:
  25. maj 2019 kl. 17:37

  Har det været svært at flytte rabarber? Og hvornår på året har du mon gjort det?

  • Ann-Christine skrev:
   26. maj 2019 kl. 11:17

   Nej, men de skal gerne have et år eller to til lige at komme sig, hvor man ikke høster (for meget) fra dem eller helt lader dem være.
   De kan flyttes året rundt.
   Kh AC