Kransekagetårn


Et smukt kransekagetårn pynter på nytårsbordet og kan sagtens stå til pynt under hele middagen frem til det nydes ved midnat, når vi skåler det nye år ind i champagne og kransekage.
Kransekagen kan sagtens bages dagen før og er også egnet til at fryse ned, den har faktisk godt af lige at ‘sætte sig’ inden den skal nydes og så er det et hyggeligt lille juleferieprojekt, og smart så man kan få brugt det sidste af julens marcipan på kransekagebagning.
Prøv også: få alle mine nytårsopskrifter her >>
Kransekagetårn
- Kransekageringe
- 125 g flormelis
- 75 g æggehvide
- 500 g marcipan
- Glasur
- 100 g flormelis
- 25 g æggehvide
- 1 knivspids guldstøv, spiseligt
Føj til indkøbsseddel
Føj til favoritter
Rør flormelis sammen med æggehvide. Ælt marcipanen sammen med halvdelen af æggehvide/flormelisblanding og tilsæt mere lidt efter lidt til det er en helt ensartet masse og til konsistensen er perfekt. Alt afhængig af marcipantype er det muligvis ikke al sukker/æggehvideblanding der skal bruges.
Drys lidt flormelis på bordet og rul marcipanmassen i lange og præcis lige tykke pølser – samme tykkelse som et alm stearinlys.
Skær ud i stykker til kransekageringene. Brug et centimetermål, så det bliver helt fint. Skær stykkerne i størrelsen: 8 cm, 12 cm, 16 cm, 20 cm, 24 cm, 28 cm, 32 cm og 36 cm + enten en lille kugle til toppen eller en lille kransekagetop, som sprøjtes ud med en stor stjernetyl.
Saml stykkerne til runde ringe og prøv blot at sætte enderne helt sæt sammen. Lad dem tørre i en halv times tid.
Vask hænderne i koldt vand, og ryst dem så de blot er let fugtige. Form nu ringene helt pænt og giv dem et lille klem på siderne så de får en smule skrå trekantede sider.
Bages ved 175 grader varmluft i 10-12 minutter og lad dem køle helt af på bagepapiret.
Pynt med tyk hvid glasur og et lille drys spiseligt guldstøv.
Tip til glasuren
Kom flormelis og æggehvide i en skål og pisk en tyk, blank og sej glasur med en håndmikser.
Kom glasuren i en sprøjtepose og klip et meget, meget lille hul. Tjek at glasuren kan trykkes ud og falde flot i en lang stribe. Kom så glasuren over kransekagecirklerne, én af gangen, i zigzag mønster og ved at lade glasuren ‘falde’ ned på kransekagen ca en cm fra kagen, så bliver den flot lagt.
Næringsindhold

Pr. 100 g
(xxx kcal)
Pr. pers.
(xxx kcal)
Total
(xxx kcal)
Den er rigtigt fin men du får et endnu flottere resultat hvis din glasur er lavet med æggehvide. Man kan jo bruge past. æggehvide hvis man er nervøs for rå.
Det er rigtigt, men jeg havde brugt alle æg til kransekagen – og havde kun æggeblommerne tilbage (som blev brugt til bearnaise saucen)
Så det blev med flormelis og vand i denne omgang, så jeg kunne få den pyntet og komme videre ;) Synes faktisk resultatet bliver tæt ved næsten lige så godt, når blot glasuren røres meget glat og tyk.
Rigtig godt nytår til dig
Kh Ann-Christine
Kransekagen skal fryses (ikke for at køle af) efter den er bagt og inden man pynter den. Jeg ved ikke hvorfor, men det virker.
Er det ift at den ikke slår revner, det kan være en ide at fryse den?
Det kan godt være, men det er også for “sprødheden” og smagen.
Den ser lækker ud! Kan den laves dagen før og stadig være lige så god?
Det kan den sagtens :)
Ang. glasur byttes kold vand ud med ægvider. Så stivner glasur hurtigt og løber ikke.
Jeg har lige lavet dejen efter din opskrift (har også set din video) – men den er alt for blød!!! Og så har jeg endda brugt lidt mindre æggehvide end du skrev i opskriften. Det bliver umuligt at forme den til pølser. Hvad skal jeg gøre???
Der kan være forskel på hvor blød/hård marcipanen er, så det er nok det der driller her.
Jeg tænker umiddelbart at hvis du stiller massen på køl i en times tid, så burde den derefter fint kunne formes til ringe.
Kh AC
Tak for svar. En hel nats nedkøling hjalp ikke. Men så valgte jeg at forme små (mere eller mindre) runde klatter vha en teske og hånden (dyppet i koldt vand) og efter bagning og afkøling pynte dem med glasur af flormelis og æggehvide samt cocktailbær og frysetørret hindbær. De kom til at se flotte ud og smagte herligt. Godt nytår! kh Bettina
Dejligt at høre! Er glad for at resultatet blev velsmagende og lækkert, på trods af at de ikke helt blev som tænkt.
Godt nytår
Kh AC
Kære AC. Min dej er ALT for våd. Har suppleret med over 100g marcipan og tilsv sukkermængde, men den er helt uhåndterbar ?. Prøver m køl, men det virker altså som om hvidemægden er alt for stor. Har bagt tårn nogle år, men ville prøve din opskrift. Tror ikke det går. Piv. Ellers VILDT glad for dine øvrige opskrifter. Kh Eva
Hej Eva,
Jeg har bagt dem adskillige gange og her passer mængden fint, men måske det kommer an på hvilken marcipan der anvendes – jeg kan forestille mig at det må være der den driller. Så jeg har netop justeret, så der står at man må tilsætte sukkerlagen lidt efter lidt til konsistensen passer.
Glat massen ud på bagepapir og lad den evt tørre lidt på køkkenbordet, og se om det ikke hjælper
Kh Ann-Christine
Tak for svaret! Det er selvfølgelig en god ide at tilsætte sukkerlagen fremfor omvendt :-)
Godt nytår!
Kh Eva
Kære Ann-Christine. 1000 tak for mange gode opskrifter og tips i 2018. Rigtigt godt nytår til dig og dine. Kh Lykke ?
Tusind tak for din søde hilsen, Lykke ♡
Rigtig godt nytår til dig og dine – og jeg glæder mig til fortsat at følges og dele opskrifter og anden inspiration i det kommende år.
Kh Ann-Christine
❤️?
Hej
Hvorfor rørsukker, frem for alm sukker??
Du kan fint bruge alm sukker hvis du ønsker det.
Først tusind tak for dejlig inspiration..!!!
Jeg laver altid kransekagen til nytårsaften…jeg laver den altid et par dage før og samler den frossen på dagen…så bliver den sprød udvendig og dejlig vamset/cremet indeni?
Godt Nytår
Hvis man vil fryse den, skal der så glasur på inden eller efter?😁
Jeg ville ikke fryse den med glasur, men først komme glasur på efter.
Rigtig god fornøjelse og rigtig godt nytår
Kh Ann-Christine
Kære Ann-Christine.
Tusind tak fordi du deler ud af dine gode opskrifter.
Jeg starter altid på din hjemmeside, når jeg skal lave en ret, og det lykkes som regel, skønt jeg er nybegynder som kok.
Jeg elsker dine opskrifter. Tusind tak, og godt nytår!
Med venlig hilsen
Ronald Boelskifte
Kære Ronald
Hvor er det dejligt at høre! Mange tak for din søde hilsen og tilbagemelding på mine opskrifter, det er jeg virkelig glad for! :)
Rigtig godt nytår
Kh Ann-Christine
Jeg synes ikke opskriften er nem især hvis ikke man har lavet kransekage før og véd hvad “konsistensen er perfekt” betyder. Før jeg overhovedet havde brugt 2/3 del af æggehvide massen var dejen helt slasket og uformelig. Jeg tilsat derefter mere marcipan – det endte med det dobbelte.
Det endte heldigvis godt med et flot resultat og godkendt af familien.
Kan man lave glasuren en times tid inden den skal sprøjtes på kransekagen
Sagtens, blot opbevar den helt lufttæt, så holder den sig fint i nogle dage
Rigtig godt nytår :)
Kh Ann-Christine
Den opskrift duer da overhoved ikke! Jeg er virkelig skuffet da jeg lavede det flotteste tårn med en anden opskrift sidste år. Var nød til at putte væsentlig meget mere flormelis i dejen for at kunne forme den, fred med det. Til sidst fik jeg endelig sat flotte ringe på pladen. Men når jeg fik sat dem i ovnen så flød de efter omkring 5 -8 minutter fuldstændig ud på hele pladen. Har læst mig frem til at det formentlig er alt for lav bagetemperatur og /eller for meget æggehvide som kan være skylden. Jeg vil virkelig anbefale at du kigger den opskrift efter i sømmerne. Jeg har ellers været meget glad for andre opskrifter
fra Valdemarsro
Hej Maria
Det er dejligt at høre du ellers er glad for mine opskrifter – og denne opskrift står jeg også helt ved, for jeg har gennemtestet den over flere år, og ved at den fungere, men at æggehvide/flormelisblandingen kan variere alt efter hvilken marcipan der anvendes. Derfor er fremgangsmåden også meget vigtig at følge, så der ikke kommer for meget i.
Det lyder ikke helt til at du har læst og fulgt fremgangsmåden, hvor der netop står at æggehvide og flormelisblandingen skal i lidt efter lidt og kun til konsistensen er perfekt, så kan det være årsagen.
Har du desuden ladet dem lufttørre, som beskrevet i opskriften? Det er også vigtigt, for under lufttørringen dannes en ‘skorpe’ som gør at kransekagen er saftig inden i, men ikke flyder ud under bagningen.
Rigtig godt nytår :)
Kh Ann-Christine