Chokolademousse


Her får I min bedste opskrift på chokolademousse.
Den er perfekt cremet, fløjlsblød og smelter på tungen – virkelig en skøn, nem og lækker dessert, som er dejlig året rundt.
Chokolademousse kan laves i god tid, inden den skal serveres og kan fint holde sig til dagen efter eller bruges som fyld i en lækker lagkage. Her har jeg pyntet den med små toppe af flødeskum, et lille drys granatæblekerner, en smule kakaonibs og en anelse spiseligt guldstøv. Helt enkelt, nemt og festligt.
Prøv også: min bedste opskrift på Gateau Marcel >>
Chokolademousse
- 2 husblas, blade
- 1 æggehvide
- 1 spsk rørsukker
- 150 g mælkechokolade, 40 % eller derover
- 4 æggeblomme
- 2 spsk rørsukker
- 3 dl piskefløde
Se i denne video, hvordan jeg laver opskriften >>
Læg husblad i en skål med koldt vand.
Pisk æggehviden med en spsk. sukker til det er helt luftigt og danner toppe.
Hak chokoladen fint og smelt den i et vandbad.
Pisk æggeblommerne med sukker til det er en helt hvid og luftig æggesnaps. Vrid husblas for vand og smelt det ved laveste varme i en lille gryde sammen med en spsk vand. Hold godt øje med det, så snart det er smeltet tages det af varmen, køles lidt af og hældes i en skål hvor det røres med to spsk. æggesnaps, hvorefter det piskes i den øvrige æggesnaps.
Hæld langsomt den smeltede chokolade i æggesnapsen, mens der fortsat piskes.
Pisk fløden til en let og luftig skum og vend først et par skefulde flødeskum med chokolademassen og derefter vendes resten af flødeskum og chokoladeskum forsigtigt sammen.
Tilsidst vendes forsigtigt den piskede æggehvide i chokolademoussen.
Kom chokolademousse i serveringsglas og stil på køl i et par timer inden servering
Tip
chokoladen jeg har brugt til billederne her, er en lækker mælkechokolade på 39 %. Min opskrift er også testet med højere kakaoindhold på op til 70 %, hvilket også er lækkert.
Ej, har lige gemt et hovedret på bloggen Hjemme Hos Xenia og nu gemmer jeg denne lækre dessert. Gad vide, hvem der kommer med forretten? Hehe ;) Tror nu, at chokolademoussen bliver lavet først uanset hvad :D
Uhh, det lyder som om der er ved at samle sig en god menu :)
MUMS – så er der for første gang lave chokolademousse – og det bliver helt sikkert ikke sidste gang….. Kunne slet ikke lade være med at smage på “dejen”.
Så efter et par kyllinger på grillen med hjemmelavet agurkesalat så glæder jeg mig til desserten….
God sommer til dig – og det er stadig en fantastisk side du har skabt :)
Hvor dejligt – det lyder jo som den skønneste sommermenu!
Og tusind tak for de søde ord om bloggen :)
Rigtig god sommer til dig også <3
Kh AC
Hej :-)
Hvor mange personer vil du vurdere, at der kan blive til ud fra opskriften?
Vi fik 4 store glas :)
Hej :-)
Jeg er lidt nysgerrig, hvordan er de dagen efter?
Jeg tænker nemlig at lave den dagen før jeg får gæster så man ikke skal stå og stresse med alt for meget inden gæsterne kommer.
Tak for de lækreste opskrifter!
Hilsen Cecilie
Hej Cecilie,
Tusind tak :)
Jeg synes de er skønne dagen efter også :)
Kh AC
Da jeg hældte chokolademassen i æggesnapsen, stivnede æggemassen, så den på ingen måde kunne vendes i fløden. Hvad kan jeg have overset?
Mmmm, det ved jeg sørme ikke … Der kan selvfølgelig være forskel på størrelsen af æggeblommerne, og måske det har drillet. Det er næsten mit bedste bud, men ville nu ønske jeg kunne hjælpe lidt bedre! Blev det godt, trods alt?
Chokoladen har måske været for varm? Hvis den er mere end lunken gryner æggene. Vh Merete
Der skal vel anvendes pastoriseret æggeblommer, det varmes jo ikke op?
Det gør jeg ikke. Jeg bruger altid friske øko æg – også til madlavning der ikke skal varmes op.
http://www.foedevarestyrelsen.dk/Leksikon/Sider/Æg.aspx
-det er naturligvis et valg man selv må tage, men personligt foretrækker jeg de friske danske øko æg :)
Øv! Her stivnede chokolade massen og nu er det hele ødelagt ?
Hmm, hvad kan der være gået galt … Stivnede det før eller efter der kom fløde i?
Mens du piskede æggemassen i eller?
Kh AC
Hej :-)
Lyder så lækkert! Tror du man kan bruge den i en lagkage i kombination med en hindbærmousse? :-)
Uh ja, det lyder da som en fantastisk ide!
Jeg er sikker på at det bliver godt :)
Virkelig lækker og nem opskrift, tak for den – og alle de andre! :-)
Du har ofte sådan nogle fine glas, som jeg ikke kan finde i shoppen. Hvor er de her fra?
God søndag til jer alle fire!
Knus
Hej Ditte,
Tusind tak, det er jeg glad for at høre :)
Jeg er ret glad for at bruge ‘genbrugsglas’ fra emballage, fx er disse fra nogle små yoghurter vi købte på Le pain quotidien i Paris. Andre gang er det fine marmeladeglas eller lign, jeg har brugt. Jeg finder dem ved blot at holde lidt øje med emballagen, når jeg handler :)
Dejlig mandag til dig
Kh AC
Hej.
Jeg vil loge jøre,om du bruger alm.æg i din chokolademousse,eller du bruger pasteuriserede blommer o fh. risiko for salmonella?jeg køber altid æg fra en økologisk gård i nærheden,men er i tvivl om salmonellafaren er helt elimineret?
Tak for dine skønne opskrifter!
Vh Kirsten
Hej Kirsten,
Jeg bruger aldrig pasteuriserede æg selv, men friske økologiske danske æg. Jeg tjekkede lige op med fødevarestyrelsens anbefaling igen, og siden 2013 har de meldt ud at der ikke er fare for salmonella i danske æg. Heldigvis :)
Rigtig god weekend og tak for din hilsen
Kh AC
Dejligt at høre..så vil jeg gå i krig med chokolademoussen. Skal have gæster i aften,som også skal udsættes for dit hvidløgsbrød(som tilbehør til kastanier),samt saltmandler med rosmarin og endelig en omgang citronmarineret mørbrad,så vi får travlt i køkkenet.
Rigtig god weekend, Kirsten.
Uhm, det lyder som en fantastisk middag!
Rigtig dejlig mandag til dig
Kh AC
Ved du om denne mousse kan fryses?
Når jeg ser på isopskrifter er der jo næsten de samme ingredienser i, altså bortset fra al den gode chokolade;)
Mvh Birgit
Ja, mon ikke den fint kan … jeg har ikke prøvet det af, men lad mig endelig høre hvordan det går, hvis du gør forsøget :)
Den er nem at lave!
Så lækker, iser som fyld i en chokolade fødselsdagskage :D
Tak for du delte! Den bliver fyld i min bryllupskage <3
Hvor er det da skønt at høre! ♡
Kh AC
Kan man bruge andet chokolade. Tænker fx Toms skildpadder eller andet?
Jeg har ikke prøvet det af, men det er da forsøget værd :)
Skal æg ikke altid i ovnen så man ikke bliver syg??
Nej, hvorfor? Hvis du tænker af hensyn til fx salmonella, så har fødevarestyrelsen for nogle år tilbage frikendt danske æg, som værende salmonellafri. Man skal naturligvis gøre det man har det individuelt bedst med, og jeg bruger altid selv økologiske danske æg (rå og upastauriserede)
Vi har nydt både denne opskrift og din citronfromage nytårsaften. Begge dele smagte skønt (som stort set alt du deler på bloggen – tak for mange gode opskrifter!). Dog var chokolade moussen en anelse for fast lige fra køleskabet, selv om den var fint luftig – men den blev mærkbart blødere og lækrere af lige at få varmen på bordet 20 minutters tid.
Hvor er det dejligt at høre, tusind tak for din søde hilsen – og skønt med tilbagemeldinger på opskrifterne her.
Dejlig dag til dig
Kh AC
Hejsa.
Da jeg skal have gæster har jeg overvejet at lave denne opskrift til dessert og udsætte mine gæster for one Pot pasta og kødboller som også er en af dine opskrifter, men da vi bliver 5 er jeg lidt usikker på om mængderne passer ??
De kærligste hilsner Maria
Hvis du servere 1-2 skønne salater til og evt brød, så er der rigeligt er jeg sikker på :)
Uden salat og brød rækker den nok lige knap :)
Kh AC
Super, hvad så med mousse ?? Jeg tænker vi skal have noget frisk frugt til
Hvor lang tid i forvejen kan man lave den?
En dags tid vil jeg tro den fint kan holde :)
Tak :-)
Hej
Hvor længe kan Chokolade mussen holde sig?
Skal først bruge den fredag- hvornår kan jeg så begynde og lave den??
Mvh Sofia
Hej Sofia,
Den kan holde sig 1-2 dage cirka.
God fornøjelse
Kh AC
Kunne man blot bruge hvid chokolade i stedet for alm?
Ja, det kan du sagtens. Det vil blive en del sødere, så jeg ville justere ned til halv mængde sukker.
Kh AC
1000 tak for hurtigt svar ??
Hvordan laver du de små toppe af flødeskum, har de været frosset? Eller sprøjter du på i den severing? Findes opskriften uden husblas ikke på siden mere?
De små toppe er blot friskpisket flødeskum der er sprøjtet ud i en stjernetyl til små toppe, de har ikke været frosset.
Under opskriften har jeg beskrevet forskellen i den gamle og nye opskrift og hvilke to step der blot undlades for at genskabe den gamle opskrift (men denne er en my bedre ;) )
God fornøjelse og rigtig godt nytår
Kh AC
Er det flødechokolade du bruger til chokolademousse ?
Her har jeg brugt Valhrona Andoa 39 %
Hejsa.
Kan man bruge “billigere” slags chokolade, fx Marabou? Eller er Marabou bedst som ren spisechokolade?
Kan man putte moussen i en stor sprøjtepose, fryse ned og så tø op og anrette på festdagen eller dagen før?
Og kan man gøre det samme med din citronfromage?
Så vil jeg undgå og blive så stresset op til festen.
Tak for gode opskrifter.
Hilsen Lena
Hej Lena,
Det er helt sikkert blot en smagssag, så brug en chokolade som du synes smager dejligt, så skal det nok gå godt :)
Jeg har ikke prøvet at fryse dem, så det skal jeg ikke helt kunne sige
Skøn dag til dig og mange tak for din søde hilsen
Kh Ann-Christine
Hej.
Jeg elsker din blog og bruger den hyppigt. Men nu har jeg lige opdaget, at du har opdateret din chokolademousse, hvilket jeg er lidt ked af, fordi jeg elskede den opskrift og ikke har fået den skrevet af. Er det muligt at se den andre steder?
Jeg krydser fingre! Og tak igen for mange skønne opskrifter!
MVH Anne
Hej Anne,
Lige under opskrifter, står hvad der er lavet anderledes, så du nemt kan lave den som tidligere :)
Det er blot at undlade husblas og æggehvide, ellers er resten helt som før.
Kh AC
Jeg lavede den her til nytår og den blev fantastisk!!
Havde også lidt problemer med at moussen satte sig for hurtigt, da jeg skulle tilsætte den piskede fløde, så jeg tilføjede lidt af den piskede fløde og piskede massen blød igen.
Nu vil jeg prøve at bruge den i lagkage, det tror jeg også bliver fantastisk!
Hvor er det dejligt at høre – og jeg er også sikker på at den vil være fantastisk i en lækker lagkage.
Rigtig god fornøjelse og mange tak for din søde hilsen :)
Kh AC
Tricket er vel også, at det hele skal være ca. samme temperatur når det røres sammen? Har lidt en frygt for at det kan gå galt hvis man hælder husblas sammen med iskold flødeskum?
Jo, det er også derfor jeg lige lader den køle lidt på køkkenbordet og røre den med to spsk æggesnaps inden jeg vender den i resten af æggesnapsen :)
Forstår ikke hvornår rørsukkeret og det hvide sukker skal bruges. Lidt forvirrende!
Det står i opskriftsbeskrivelsen – i ingredienslisten er sukker delt i to, da det skal tilsættes af to gange.
dejlig nem opskrift at følge :o)
Den smeltede chokolade var vist for varm, da jeg blandede den i, for der kom klumper. Vi spiste den dog alligevel og den smagte herligt.
Kan den også fryses ned til senere brug?
Det vil jeg tro, men det er ikke testet af :)
Hej AC.
Putter du chokolademoussen i en sprøjtepose og sprøjter ud i glassene?
Jeg skal lave dem i næste uge og prøver med karamel chokolade og appelsin fløde på toppen..
Ja, det plejer jeg – det er nemmest ift at holde kanterne på glasset pænt og rent :)
Rigtig god fornøjelse ♡
Kh Ann-Christine
Øv, hvor er den gamle opskrift uden husblas og æggehvide?
Den brugte jeg tit, for den var rigtig god :-) Gik helt i panik da jeg så den er væk, for den opskrift kan jeg da ikke undvære ;-)
Vh Christina
Hej Christina,
Guide til den gamle opskrift står i teksten under opskriften, Det er blot at følge præcis samme opskrift, bare uden husblas og æggehviden :)
Kh AC
Hvis jeg laver versionen uden husblas, Kan man så putte den i en sprøjtepose og bruge den til at pynte en kage med dagen efter? Eller vil den have sat sig for meget?
Den kan have sat sig for meget stadig, men prøv evt at justere ned til 125 g chokolade, så tror jeg næsten at det vil fungere.
Super lækker opskrift!!
note omkring æggesnaps og chokoladen:
Jeg har oplevet at den smeltede chokolade blev helt hård da jeg skulle blande den sammen med æggesnapsen, begge gange jeg har lavet den. Det løste jeg dog ved at smide chokoladen på vandbadet igen (svag varme) og hælde en sjat fløde ved og rørte rundt, indtil det blev flyende igen. Da det var lunt og flydende blandede jeg det sammen med flødeskummen og fortsatte opskriften. Det blev stadigvæk super lækkert.
Så næste gang, og det bliver nok snart, så blander jeg bare den smeltede chokolade med flødeskummen eller de piskede æggehvider, for det andet fungere desværre ikke for mig :)
Kære Ann-Christine
Først og fremmest 1000 tak for fantastisk inspiration, jeg laver ofte mad efter dine opskrifter….
Jeg plejer at lave din gamle opskrift på chokolademousse, er jeg måske så heldig at du stadig har den…
( bryder mig ikke og chokolademousse med æg i)
Dbh Camilla
Hej Camilla,
Tusind tak for din søde hilsen ♡
Den gamle opskrift var blot uden æggehvide og husblas (men stadig med æggeblomme) se evt teksten lige under opskriften :)
Kh AC
Hvor er den skønne mousse du tidligere havde uden piskefløde. Den var genial.
Der har altid været piskefløde i min chokolademousse – men den tidligere opskrift uden husblas er beskrevet lige under opskriften
Hvis jeg laver moussen i morgen, og lader stå i en skål til tirsdag, ville man så kunne servere det pænt, evt ved at “forme” med en ske? Vil prøve noget nyt, og lave en nøddekurv, med chokolademousse og nougatmousse, pyntet med bær. Men tænker ikke det er godt at lade det sætte sig i nøddekurven, så skal lige her finde på noget.
Jeg har ikke forsøgt mig med det, så det må komme lidt an på en prøve.
Lyder som en lækker dessert ihvertfald :)
Hej
Tak for en fantastisk blog med de lækreste opskrifter ??
Vedr. Chokolademoussen; kan man komme det i en stor skål? Skal lave til 10 mand, så tænker det var nemmest, istedet for i portionsglas – tænker den vel bare skal have længere tid til at sætte dig?
Tak for din søde hilsen :)
Ja, det kan du sagtens gøre
God fornøjelse
Kh Ann-Christine
Er det hakket chokolade der er pyntet med eller tyrkisk peber? Min nabo serverede chokolademousse (56% chokolade) nytårsaften, med et drys knust tyrkisk peber ovenpå. Det var vildt lækkert.
Det er kakaonibs (ren kakaobønne i små stykker) – men tyrkisk peber lyder også skønt :)
Hejsa
Tak for dine fantastiske opskrifter som jeg ofte bruger ??
Jeg vil høre om man kan lave denne dessert 2 dage i forvejen ??♀️ Da jeg har en meget travl uge og får hele huset fuld af gæster ?
Dbh Theresa
Jeg har prøvet at lave dem dagen før, men har ikke testet det med to dage … men det er da forsøget værd.
Rigtig god fornøjelse og mange tak for din søde hilsen
Kh AC
Kan man blande æggehvider i chokolade/æggesnapsen og fløden til sidst ??? Ser nemlig ud som om der kommer lidt hvide klumper i chokolademousse, når hvider kommer i til sidst. ?
Jeg tror næsten du vil risikere at slå luften ud af æggehviden ved at komme fløden i tilsidst …
Kh AC
Hej, verdens bedste madblogger:)
jeg tænker om man kan lave denne med laktosefri fløde? Jeg synes at have oplevet at laktosefri fløde ikke kan piskes på samme måde.
Har du erfaringer med dette?
Vh Stine
Tusind tak, hvor er du sød! :)
Jeg har indimellem brugt laktosefri fløde, men har ikke prøvet at piske det, så der må jeg være dig svar skyldig på om det kan drille til en opskrift som denne.
Det er da helt sikkert et forsøg værd, og jeg vil mægtig gerne høre hvordan det går
Kh AC
Hej ? Jeg bruger ofte dine skønne opskrifter og nu ville jeg igen gerne lave lækker chokolademousse, men den opskrift jeg sidst brugte var der ikke husblas i, og den syntes jeg klart er at foretrække. Er der mulighed for at den også kan ligge herinde så man selv kan vælge ?
Hej Mie,
Tak for din søde hilsen
Det er der tip til under opskriften. Du dropper blot husblas og æggehvide, så er den som før :)
Kh AC
Hvor stor portion skal man lave til en lagkage?
Kan man bruge almindelig sukker i stedet for rørsukker?
Ja, det gælder i stort set i alle opskrifter
Kh AC
Hej. Kan læse i indlæggende at det stivner for nogen. Det gjorde det os for mig da chokolade og æggesnapsen skulle samles. Tog halvdelen af flødeskummet og pisket i med røremaskine og resten blev vendt i som beskrevet. Den blev super lækker!
Hej, jeg skal lave dessert og tage den med over til et vennepar. Jeg vil først hælde det i glas hos dem.
Hvor lang tid før kan jeg lave den og have den stående i en skål?
Hej
I opskriften står et sted 1 spsk rørsukker og længere nede 2 spsk rørsukker. Hvor meget skal jeg bruge?
Mvh Emilie
Ja, du skal brug begge mængder. Det er nærmere beskrevet i fremgangsmåden hvornår der skal bruges hvad :)
Rigtig god fornøjelse og godt nytår
Kh Ann-Christine
Mange tak og godt nytår til dig og dine!
Næste gang vil jeg bruge mørk chokolade fx. 60% og så vil jeg lave en variant med Nescafé Gold eller et enkelt shot espresso. Det giver en lidt mere skærpet smag og så vil jeg gøre portionen lidt mindre. Jeg lavede en til 10 personer og der var lidt for meget mousse :)
Mht. at det stivner når man blander æggesnapsen og chokoladen sammen, er det korrekt at den blive meget træg men det klares med en dejskraber til at vende der rundt med og så bliver massen mere og mere medgørlig.
kan man lave din opskrift med hvid chokolade?
eller skal man så bruge en anden opskrift?
Det kan du godt, den bliver dog lidt sødere.
Kh AC
Jeg er efterhånden ekspert i chokolademousse – i at mislykkes med dem, desværre! Så når du skriver, at det er super let at lave, så synes jeg altså det er en sandhed med modifikationer :)
Chokolademousse er jo egentlig super enkelt, men der er bare så mange ting, der kan gå galt. Jeg lærer noget nyt hver gang, så forhåbentlig vil det lykkes engang i fremtiden. Nogle af de ting jeg har oplevet:
-Hviden ville ikke piskes stiv (løsning: Sørg for at skålen er klinisk ren – og også håndpiskeren!)
-Æggemassen skiller (kan være fordi jeg tilsatte chokoladen for hurtigt, eller den var for varm)
-Moussen vil ikke sætte sig (hvilket skete denne gang. Jeg har googlet lidt rundt, og sandsynligvis er det fordi den chokoladetype jeg har brugt ikke er velegnet til mousse).
For mig at se handler chokolademousse mere om kemi, og mindre om madlavning. Man skal have de helt rigtige ingredisenser, de helt rigtige temperaturer – og så skal man kunne planlægge, så de forskellige elementer er klar til at blive kombineret på det helt rigtige tidspunkt!
Nå, men denne gang blev det mere en creme brulee med chokosmag. Men jeg må jo bare blive ved med at prøve!
Tak for en fantastisk blog, som jeg bruger meget.