Koldhævet brunsviger
Koldhævet brunsviger er lækkert og samtidig også ret praktisk, da det meste laves aftenen før og så skal den blot bages i ovnen om morgenen.
I en rigtig brunsviger skal der være perfekt mængde snask og smovs fra remonce og så skal kagedejen også smage skønt og være både blød, saftig og uimodståelig. Dette er en nem og lækker opskrift, som er en koldhævet udgave af min klassiske brunsviger.
Prøv også: min opskrift på en lækker kringle >>
Arbejdstid 45 min.
Antal 6 pers.
Som medlem af VALDEMARSRO Premium får du adgang til en masse ekstra fordele, blandt andet kan du få billede med, når du printer opskrifter og undgå forstyrrende reklamer. Læs mere på Valdemarsro om alle fordelene.
Koldhævet Brunsviger
- Kagedejen
- 40 g smør
- 2 dl mælk
- 10 g gær
- 1 æg
- 30 g sukker
- 1 knivspids salt
- 300 g hvedemel
- 1 knivspids stødt kardemomme
- Fyld
- 175 g brun farin
- 150 g smør, stuetempereret
Føj til indkøbsseddel
Føj til favoritter
Hold min skærm tændt
Remonce
Kom brun farin og smør i en gryde og smelt ved lav varme under omrøring. Rør det godt sammen til en ensartet masse og lad det køle til stuetemperatur.
Dejen
Kom mælk i en skål og rør gæren i.
Tilsæt smeltet smør, æg, salt, sukker, kardemomme og mel, og rør dejen sammen, til den er smidig, lækker og blød.
Kom dejen i et ovnfast fad (30×20 cm) med bagepapir. Dejen vil være meget blød og klistret. Rør den afkølede remonce godt sammen og stik fingrene ned i reemoncen og prik derefter en masse huller i dejen. Fordel remonce i hullerne og fordel derefter al remonce over dejen og prik igen en masse huller, som remoncen kan løbe ned i. Læg et rent klæde over og stil på køl til næste dag eller i 10 timer.
Om morgenen
Tag brunsvigeren ud af køleskabet og lad den efterhæve på køkkenbordet i 30 minutter. Bag brunsvigeren i en forvarmet ovn ved 175 grader varmluft i 25 minutter.
Hej sker der noget ved, der går mere end 10 timer?
Mvh
Karim
Den kan godt hæve lidt længere, men vær blot opmærksom på at den ikke overhæver.
Rigtig god fornøjelse
Kh Ann-Christine
Kan man vente med at putte remonce på, til lige inden man sætter den i ovnen?
Du kan risikere at den falder lidt sammen, men ellers ja, det kan du godt. Kom den i så fald på i klatter og undgå at glatte remoncen ud på dejen.
God fornøjelse
Kh Ann-Christine
Kan man mon bruge plantesmør i stedet for rigtig smør?
Super spændende opskrift, som jeg glæder mig til at prøve i weekenden 😃
Det skal jeg ikke kunne sige, da jeg ikke selv bruger plantesmør og derfor ikke ved hvordan det smager/agere under bagning. Men det må endelig komme an på en prøve og jeg håber det lykkedes fint for dig.
Rigtig god fornøjelse og mange tak for din søde hilsen.
Kh Ann-Christine
Kan man til langtidshævningen i stedet for et klæde bruge film?
Ja, sagtens – eller et låg, som fx en tallerken lagt over skålen.
Kh Ann-Christine
Tusind tak for alle dine skønne opskrifter <3. Jeg bor i Frankrig og dine opskrifter er i rotation dagligt her hos mig. Da vi ikke har frisk gær bruger jeg tørgær og surdej, men har fundet ud af at hæve evnen særligt i tørgær ikke rigtigt er den samme. Måske jeg bruger det forkerte forhold. Ved du hvor meget tørgær vil være passende her?
Hej Bonnie,
Mange tak for din søde hilsen :)
Tørgær skal i melet og så skal det hæve lidt anderledes end med alm gær. Prøv at google lidt nærmere på det, jeg mener det skal have lidt højere temperaturer end alm gær, for at hævningen sætter i gang – når den er i gang, så kan du koldhæve derefter.
rigtig god fornøjelse
Kh Ann-Christine
Tak for dine dejlige opskrifter!
Kan man vente med at forme dejen til en evt. kagemand til dagen efter?
Jeg har ganget opskeiften op, så det er til 20 personer og tænker at lave en bradepande. Men har ikke plads til en bradepande i køleskabet, 🫣 så min plan var at lægge den i en skål over natten og så forme den dagen efter?
Mange tak for din søde hilsen :)
Ja, så kan du lave dejen med 15 g gær, lade den hæve i en skål i 30 min på køkkenbordet og derefter på køl. Næste morgen forme kagemanden og lade den hæve i 45 min – og så bage den.
rigtig god fornøjelse
Kh Ann-Christine
Hej.
Skal mælken lunes som normalt inden gæren kommes i? Har ikke prøvet at koldhæve før, så er i tvivl?
Glæder mig til at prøve opskriften :-)
Jeg lader mælken være stuetempereret
Rigtig god fornøjelse
Kh Ann-Christine
hej Ann-Christine.
Tak for gode opskrifter.
Jeg har dog et spørgsmål til størrelse af kageform.
Jeg har set at der er lige stor form foreslået, om man vælger opskriften til 2 eller 20 personer, nemlig 30×20 cm….og det forstår jeg ikke….synes nemlig at netop en kage som eks brunsviger er meget forskellig i smags oplevelsen , i forhold til hvor tyk / høj den er , altså dej tykkelse contra fyld. Håber du forstår min betragtning.
Hvilken person størrelse kage er mest relevant til 30×20 formen .
Mvh Hanne
Hej Hanne
Selve fremgangsmåden er statisk, og ændres ikke om du ændrer op eller ned i opskriften. Så formen i fremgangsmåden, svarer til mængden i opskriften før du ændrer mængden op eller ned.
Men du kan bruge denne formstørrelse beregner: https://www.valdemarsro.dk/beregning-fra-en-bageform-til-en-anden-bageform/
Rigtig god fornøjelse
Kh Ann-Christine
Virkelig lækker kage, men da jeg skulle bage kagen dagen efter røg meget af remoncen af, da jeg tog cellofalen af. Hvordan undgår jeg det?
Dejligt at høre den blev god.
Hvis du kommer cellofan over, så skal du blot sikre at det ikke rører kagen.
Kh Ann-Christine
Når du bruger varmluft, er det så varmluft med over- og undervarme, eller er det kun varmluft?
Både min nuværende ovn og den forrige har ikke muligheden for over/undervarme + varmluft, så det er blot varmluft
Kh Ann-Christine