Brunsviger


Den perfekte brunsviger ♡
Det var beskrivelsen, da denne lækre snaskede sag kom på bordet herhjemme sidste søndag. Og den er virkelig også helt vildt lækker! Med perfekt mængde snask, en kagedej der smager virkelig godt, blød og uimodståelig – og så bliver remoncen sådan helt karamel lækker i kanterne og ovenpå. Jeg har finpudset og justeret til over mange år – og nu er den i hus … min bedste opskrift på brunsviger.
Brunsviger skal spises, når den er nybagt eller inden for 1-3 timer derefter. Så er den allerbedst og helt perfekt. Hvis nu der, mod alle forventninger, skulle være en rest tilbage til dagen efter, så rist den lidt på brødristeren.
Brunsviger
- Kagedejen
- 40 g smør
- 1 dl mælk
- 25 g gær
- 1 æg
- 1 spsk sukker
- 1 nip salt
- 250 g hvedemel
- 1 knivspids stødt kardemomme
- Fyld
- 150 g brun farin
- 150 g smør, stuetempereret
- 1 tsk kanel
Fyld
Kom brun farin, kanel og smør i en gryde og smelt det langsomt ved lav varme under omrøring. Rør det godt sammen til en ensartet masse.
Lad det køle af til stuetemperatur, og rør det godt sammen inden det kommes på kagen.
Dejen
Smelt smør i en gryde og tag gryden af varmen.
Tilsæt mælk og gær og rør godt rundt, til gæren er opløst.
Tilsæt æg, salt, sukker, kardemomme og mel, og rør dejen sammen, til den er smidig og lækker.
Kom dejen i en stor springform (diameter ca. 24 cm) med bagepapir – og lad den hæve i 45 minutter, på køkkenbordet overdækket med et rent klæde.
Lav dybe huller i dejen og fordel fyldet i hullerne.
Bag brunsvigeren i en forvarmet ovn i 25 minutter ved 180 grader varmluft.
Den ser god ud! Meeen der skal altså ikke kanel i en brunsviger siger fynboen ;-). Tilgengæld er det godt at tilsætte lidt sirup til remoncen, giver en skøn konsistens ?
Enig med det med sirupen. Jeg havde kun 500 g brun farin (lavede 4x portion) men suplerede op med lidt sukker og noget almindeligt sirup (bare den billige, lysebrune fra Dansukker). Den faldt virkelig i god jord.
Hehe, ja – som halv fynbo selv, så ved jeg godt at kanel i brunsvigeren kan være en anelse kontroversielt ;) ♡
Men det smager altså virkelig fantastisk, så jeg vover det alligevel
Rigtig skøn weekend til dig
Kh AC
Hvis man kan lide kanel elsker man det til alt
Enig ♡♡♡
Ser lækker ud, men (også som Fynbo) må jeg sige, at for mig skal en brunsviger slet ikke være så høj og ingen fynske bagerier ville vist lave den sådan. 3-4 cm dej og så en masse snask ovenpå i et jævnt lag – med fordybninger i dejen selvfølgelig – DET er brunsviger ;-). Blot et lille fif – er en stor fan af din blog!
Hej Christina
Af samme grund har jeg netop ikke kaldt den noget i retning af en fynsk brunsviger ;) ♡
Som halv fynbo selv, ved jeg at netop brunsvigeren er helt særlig for fynboerne – men når det er sagt, så er dette den helt perfekte brunsviger for mig og jeg er overbevist om at skulle jeg bage den for hele min fynske familie, så ville de også nyde den ♡
Dejlig dag til dig
Kh AC
Jeg har hellere aldrig lavet en så høj men det er jo mest fordi man gerne vil have en god fordeling af kage og snask. Denne ser jo super fint snasket ud og det er da smukt at den er høj. Men nu er jeg jo hellere ikke fynbo så jeg tager nok mere afslappet på brunsvigerformerne…
Uhhh, den er ikke diabetiker venlig, men jeg vover det alligevel, for den ser dælme lækker ud:-)
Det er den ikke ;) – men den er virkelig virkelig skøn ♡
Altså, så blev februar lige endnu mere fabelagtig! Jeg havde faktisk bare tænkt at tø et par af verdens bedste kanelsnegle op idag, men så så jeg denne opskrift. Og når nu et af mine nytårsforsætter var at lære at bage brunsviger, så kastede jeg mig ud i det. Så nu har denne eksil-fynbo bagt sin første brunsviger nogensinde. Og den blev god – selv med kanel ;-) Vi blev enige om at kalde den “århusianer-brunsviger” når nu der er dette fremmede krydderi i ;-P
Århh, hvor er det dejligt at høre ♡ jeg er helt med på at vi kalder den en århusianer-brunsviger ;)
Tusind tak for din søde tilbagemelding på min opskrift
Kærlig hilsen
Ann-Christine
Brunsviger! Den overgår alle kager for mit vedkommende! Det er fødselsdagskagen! Den er duften i bageriet! Og så er den nem at lave med få ingredienser og bare lækker! – Når fordelingen er så god som i din opskrift, at der er godt med brød og godt med fyld!
Tusind tak, søde mutti ♡
Sikken nogen super lækre billeder! Snasket på den helt rigtige skønne måde. Jeg har heller ikke kanel i min almindelige brunsviger men nogen gange i den jeg laver med æble. Det passer bare så lækkert sammen.
Mange tak :)
Kan varmt anbefale at prøve med kanel ♡
Kh AC
Hej Ann-Christine
Jeg er stor fan af dine opskrifter, som jeg ofte bruger.
Jeg har lige bagt denne Brunsviger, wow den blev så god.
Kh Ditte
Hvor er det dejligt at høre, Ditte ♡
Tusind tak for din søde hilsen
Kærlig hilsen
Ann-Christine
Kan man bruge tørgær??, jeg kan ikke købe alm. gær, hvor jeg bor i USA
Ja, det kan du sagtens gøre. Tørgær skal blot blandes i melet og ellers følges opskriften som anvist.
God fornøjelse
Kh AC
Første gang jeg bager brunsviger. Min mand er Englænder og brunsviger er hans ynglingskage. Fantastisk opskrift!
Hvor er det dejligt at høre! Mange tak for din søde hilsen♡
Kh Ann-Christine
Har lige bagt den efter opskriften og den er blevet dejlig lækker:) den hævede dog ikke så meget som din og sank endda mere efter jeg tog den ud af ovnen. Hvad mon det kan skyldes?
Skønt at høre♡
Det kan være et spørgsmål om temperaturer, kvaliteten af hvedemelet, gæren osv.
Kh AC
Fantastisk opskrift.
Jeg har dog en lille tilføjelse til fyldet.
Jeg tager ca. 50 gram brun farin og blander det grundigt med en spsk mel.
Når det flydende fyld er hældt på kagen, drysser jeg melblandingen i et jævnt lag ovenpå.
Dette giver et tyndt sprødt og lækkert lag.
Tak for tippet, det lyder også rigtig dejligt ♡
Hej!
Wow den lyder god. Den må jeg bage til fødselsdag på fredag. Kan man bage kagen eks. idag og fryse den til fredag morgen?
Tak for super gode opskrifter :)
Nej, det tror jeg desværre ikke. En brunsviger skal serveres frisk og nybagt, gerne max 3-4 timer efter den er kommet ud af ovnen. Ellers bliver den virkelig tør og kedelig.
Jeg har nogle ideer her til kager som derimod holder sig fint friske og lækre 1-2 dage efter de er bagt.
Måske lyder det skørt, men jeg har med held lavet brunsviger som langtidshævet. Har lavet dej med fyld på, klar aftenen før og sat den køligt til næste morgen. Selvfølgelig med mindre mængde gær. På den måde havde vi friskbagt brunsviger til morgensang til vores sølvbryllup. Står faktisk lige og skal igang med 2 bradepanderfuld her om lidt, så 6.b kan få frisk brunsviger på kanoturen i morgen formiddag.
Slet ikke skørt :) Jeg har også selv koldhævet dejen indimellem, det bliver også virkelig godt.
Sikke en heldig klasse, det var da en skøn forkælelse med både kanotur og brunsviger :)
Hej Ann-Christine :)
Jeg vil gerne lave kagen her til min fødselsdag, som skal holdes på fredag. Jeg får gæster om eftermiddagen, og skal selv arbejde inden, så hvor meget gær skal jeg mon putte i, hvis jeg laver dejen aftenen før, og sætter den på køl? – jeg vil lave dobbeltportion, så den passer til en bradepande. – eller skal jeg så måske gange med 3?
Jeg håber, at du kan hjælpe med et svar :) Måske det slet ikke kan lade sig gøre?
Venlig hilsen Solvejg
Jeg tror fint du kan koldhæve dejen, med 3 gange portionen og blot 25 g gær i alt.
Tag endelig kagen ud af køleskab en time inden den skal i ovnen, så den lige kan hæve og tempere inden bagning.
God fornøjelse
Kh AC
Jeg har tidligere bagt denne brunsviger – virkelig lækker! ? Jeg vil gerne lave den til fødselsdagsgæster på søndag, men kan man mon uden videre gange den en 2-3 gange op, så den passer i en bradepande? Jeg tænker, at man måske skal være lidt forsigtig med gæret? ?
Vh Stine – som ikke er den store bager ?
Ja, du kan sagtens gange den op, hvis du ganger den med 3, så vil jeg anbefale blot at gange gær med knap 2 og bruge 40 gram.
God fornøjelse
Kh AC
Den er så god! Har lavet den med stor succes to gange nu og ja, man skal være forsigtig med kanel, men lidt er godt! Ligesom kardemomme bare giver dejen en ekstra hyggelig smag :)
Lækker opskrift, billeder og blog! :)
Kan man mon gå ud fra denne opskrift, bare som koldhævet? Og hvad vil du anbefale ift. fyld – qt lave fyldet dagen den skal bages, eller lave det dagen inden, så kagen er helt “færdig” når den kommer på køl?
Du kan fint lade dejen koldhæve.
Jeg har ikke prøvet det af med at komme fyld på og så stille den i køleskabet, så der må jeg være dig svar skyldig – det må komme an på en prøve :)
Tak for din søde hilsen ♡
Kh AC
Hej Ann-Christine
Så er det brunsviger tid igen, og din opskrift er vi blevet mega fan af, det er bare den bedste.
Stort tak for alle dine fantastiske opskrifter ?
Det er jeg rigtig glad for at høre, mange tak for din søde hilsen ♡
Kh AC
Brun farin er det mørk farin.Hilsen Karen
Ja, det er det nemlig :)
Tak og god jul ?????
Nu har jeg bagt brunsviger et par gange før, men din opskrift er bare super lækker og nem at lave. Selvom jeg er fynbo og der normalt ikke er kanel i en brunsviger, er din version rigtig god og smager skønt. Har lige bagt den igen??. Tak for dine lækre opskrifter, sætter pris på din blog og alle dine gode opskrifter?
Hvor er det en skøn hilsen at få, tusind tak for det ♡
Rigtig dejlig aften til dig
Kh AC
Hej A-C
Som ægte indfødt Fynbo holder jeg (selvfølgelig) rigtigt meget af brunsviger. Jeg har gennem årene prøvet mange forskellige opskrifter – ind imellem med svingende resultat. Og nu har jeg så et par gange prøvet din opskrift her fra siden, og jeg må faktisk give dig ret. Det er (tæt på) den perfekte brunsviger ??? – så tak for den. Og vedr. kanel, så er det vel en smagssag. Lidt er ok – men må ikke overtage smagen.
PS: Jeg har prøvet af bruge Ølands hvedemel i stedet for alm. hvede. Jeg synes det gi’r selve brødet lidt mere smag og karakter (og så ser den “sundere” ud – som om!! ??)
Det var da den skønneste kompliment til min brunsviger, tusind tak for det! :)
– og godt tip med ølandshveden, det holder jeg også meget af at bruge i kager, da det giver en virkelig god smag og krumme.
God weekend
Kh AC
Hej Ann-Christine, jeg skal til at bage din brunsviger om et par timer og ville vide om hvor meget gær jeg skulle putte i hvis jeg lægger dejen i køleskabet over natten og bager den om morgenen?
Hej Sara,
Jeg plejer at bruge 20 g gær ved koldhævning, altså næsten samme, så er sikker på at det også vil gå fint hvis du har brugt de 25 g i opskriften.
Den hæver ikke så meget i køleskabet.
God fornøjelse
Kh AC
Vi lavede den på grillen forrige lørdag, mmmm hvor er den go’!!!
Hvor lyder det hyggeligt med brunsviger på grill :)
Tak for din fine tilbagemelding på opskriften.
Hvis man ingen mælk har??♀️ Kan man bruge Soya mælk istedet???☺️
Jeg bager ikke selv med sojamælk, så ved ikke helt hvordan det arter sig … men er du vant til at bage med det, så fungere det helt sikkert i denne opskrift også – og om ikke andet, så er det da et forsøg værd :)
Hejsa, vil bare vide hvordan og med hvad laver du de dybe huller i kagen? :)
Enten med fingrene eller med skaftet af en grydeske.
Det du kan lave hullerne igen lige inden den ryger i ovnen, så holder de ekstra fint. :)
Kan man mon lave dejen og remoncen dagen før, og så bage den om morgenen inden den skal serveres? ?
Dejen kan fint koldhæve og remoncen kan også laves dagen før, måske du evt kan lave kagen og lade den koldhæve i bradepanden på køl? Så kan det fint fungere :)
Hejsa, er ny til alt det med brunsviger og valgt at starte ud med din opskrift, dog er jeg i tvivl om hvornår jeg kan spotte at den er færdig? Nogle tips ?
Den er flot gylden og du kan evt stikke et trægrillspyd i kagedejen og den er klar når der ikke hænger dej ved.
God fornøjelse med den :)
Hej ? Jeg har nu bagt denne brunsviger tre gange, og det bliver godt hver gang, men.. Kardemomme er kun nævnt i indgredienslisten.. Jeg har selvfølgelig putter det i dejen alligevel, men måske du vil rette det, så det også bliver nævnt under fremgangsmåde ?
Det er fluks rettet til! Tak for at gøre mig opmærksom på det ♡
– og mange tak for din søde hilsen og fine tilbagemelding på opskriften, det er jeg glad for at høre.
Kh AC
Nooo, fulgte din opskrift og slog ikke hovedet til. Kanel i opskriften!! Nu slår min familie mig ihjel??
Har lige bagt denne kage med min familie. Den smager utroligt godt! Der er bare ikke nok fyld, så den laver vi dobbelt portion af næste gang ;)
Har bagt brunsviger i dag efter din opskrift og den blev virkelig lækker (selv om den afviger meget fra min sædvanlige opskrift, både i fremgangsmåde og resultat ;-)). Det er bestemt ikke sidste gang, at denne kage kommer på bordet til eftermiddagskaffen!
Hvor er det dejligt at høre, tak for din søde hilsen
Kh AC
Skal fyldet mon stå i køleskabet, når jeg laver den version hvor dejen koldhæver i formen natten over?
Tak for mange dejlige opskrifter og den nye kogebog, som er en kæmpefavorit(og så som julegave tror jeg)
Hej Tia,
Det kan det godt, men det bliver ret hårdt igen, så tag det endelig ud en times tid før – eller blot stil det lidt køligt ved 10-12 grader hvis du har mulighed for det
Tusidn tak for din søde hilsen, det er jeg virkelig glad for at høre ♡
Kh AC
Hej :-)
Skal bage kagen til min søns fødselsdag i morgen. hvor den skal bruges til brunch.
Hvis jeg laver dejen i dag (dobbelt portion), til koldhævning, skal dejen så hæve i bradepanden?
Ja, det kan du fint lade den gøre (brug stadig kun 20-25 g gær i alt)
Tillykke med ham
Kh AC
Jeg får nærmest ingen dej ud af det? Der er ligeså meget som der er dej. Jeg elsker fyld, men det kan da ikke passe?
Det lyder til at der er gået noget galt undervejs :)
Hej Ann-Christine
Tak for en skøn hjemmeside, som bliver brugt flittigt herhjemme. Mangler vi en opskrift eller lidt inspiration kan det altid findes her :-)
Hvis man skal koldhæve dejen, kan man så godt gøre det i røreskålen og først hælde den i formen når den tages ud til efterhævning? Eller vil det “punktere” den for meget?
Hej Pernille
Jeg ville lade den koldhæve i formen og tage formen ud 1-2 timer før den skal bages, så den når stuetemperatur først.
God fornøjelse og mange tak for din søde hilsen, det er dejligt at høre :)
Kh AC
Haha nu hvor jeg rent faktisk har prøvet at lave dejen forstår jeg bedre hvorfor man ikke bare kan hæve den i røreskålen :-) den var var noget mindre dejagtig end jeg havde forestillet mig. Jeg er helt ny udi bagningen af brunsviger og tænkte den var lidt ligesom brøddej. Nåja så lærte jeg noget nyt og den ligger nu og hæver derovre mens duften af fyldet breder sig. Vi glæder os!
Det er den bedste brunsviger jeg har smagt. Perfekt afstemt mellem fyld og kagebund. Jeg serverede den lun, det kan jeg varmt anbefale.
Hvor er det skønt at høre!
Tusind tak for din søde hilsen og tilbagemelding på opskriften
Kh Ann-Christine
Hej, hvor ser den lækker ud. Kan man skifte smør ud med kokosolie?
Vh Theresa
Hej. Tænker om man kan putte 8-10 gram gær i istedet og så lade dejen til brunsvigeren hæve i køleskabet til næste morgen? :)
Kære Valdemarsro
Har brugt mange af jeres gode opskrifter. Venter lige nu på min Brunsvigerdej hæver. Tusind tak for jeres dejlige brugervenlige opskrifter. Man kan altid finde en god ide.
Kære Jette
Tusind tak for din søde hilsen, hvor er det dejligt at høre!
Rigtig skøn dag
Kh AC
Den mest fantastiske brunsviger jeg nogensinde har smagt, og det var samme respons fra dem, jeg serverede den for – tusind tak for en lækker lækker opskrift på en fremragende brunsviger :D
Af hjertet tak, Kirsten :)
Kære Kirsten
Dejligt at høre! Mange tak for din søde hilsen og tilbagemelding på opskriften
Det er jeg rigtig glad for
Kh Ann-Christine
Hej, tusind tak for dine mange skønne opskrifter, jeg bruger altid denne side til at finde de absolut bedste opskrifter på lækkert mad og bagværk.
Mit spørgsmål er om man kan lave brunsviger uden brun farin og bruge brunt sukker i stedet, da jeg er i udlandet er det desværre umugeligt for mig at finde brun farin.
Tak på forhånd og god dag :)
Hej Kathrine
Tusind tak for din søde hilsen, det er dejligt at høre!
Brun farin er lavet af sukker blandet med rørsukkersirup, så jeg tror sådan set fint du kan have succes med et hjemmebrygget miks 50/50 mellem alm sukker eller rørsukker og en god mørk sirup.
Rigtig god fornøjelse
Kh Ann-Christine.
den er god
Mange tak :)
Hej Ann-Christine
Jeg skal lave to portioner Og der er kun plads til én ad gangen i ovnen. Må dejen godt stå og hæve længere tid, indtil den første er færdig i ovnen?:)
kære AC , jeg er altid meega glad for dine opskrifter vender altid tilbage til dig , men nu har jeg et spørgsmål om du kender cremetærter altså Pastis de nata . dem er jeg interesseret i hvis du ku hjælpe mig . På forhånd tak kirsten ;-D
Hej Kirsten,
Tusind tak for din søde hilsen.
Dem kender jeg ikke – men det lyder da vildt lækkert!
Kh AC
Super lækker brunsviger, – herligt med kardemommen:)
Fantastisk skøn brunsviger. Bedste jeg har smagt.
Hvor er det dejligt at høre! Mange tak for din søde hilsen
Kh AC
NÅ, jeg blev lige nødt til at forlade projektet midt i det hele, og det resulterede i, at smørret stod stille og smeltede, uden at blive rørt… Kan den mon reddes?
Ja, mon ikke … prøv bare at røre godt rundt i det.
Tusind tak for hurtigt svar, det virkede og den blev perfekt 👏
Jeg lavede denne lækre brunsviger igår, men fyldet faldt ned i bunden af kagen og var ikke pænt fordelt i hele kagen, som illustreret på billedet.
Fyldet kunne ikke røres sammen til en ensartet masse, og var skilt i en smeltet smør del og en brun farin del. Hvad gik galt ?🤔.
Kagen smagte rigtig godt alligevel, og jeg vil gerne lave den en anden gang.
Umiddelbart tænker jeg om det er smeltet ved for høj varme eller at der ikke er rørt undervejs … Det er mit bedste bud på hvorfor du oplever det skiller.
Kh AC
Fantastisk Brunsviger! 🤗 Min mand som er fynbo med stort F siger det er den bedste hjemmelavede brunsviger han har smagt!! Tak for en super lækker opskrift.
Kan man fryse dejen, tø op og bage
Sikke en skøn hilsen, det er jeg rigtig glad for I synes ♡
Rigtig glædelig jul
Kærlig hilsen
Ann-Christine
Hej Ann-Christine,
Tak for mange gode opskrifter i tidens løb😊 nu er der snart fødselsdag og det betyder brunsviger. Jeg kunne ligesom mange andre godt tænke mig at koldhæve dejen eller hele kagen og kan læse at der er skrevet en del om det. Måske koldhævning versionen snart fortjener en seperat opskrift?😃 mvh Birgitte
Ja, det må jeg lave!
Mange tak for din søde hilsen og rigtig god fornøjelse med den :)
Kh Ann-Christine