Kagemand af brunsviger
En kagemand af brunsviger er et hit og den søde saftige gærdej med masser af smovset fyld er uimodståelig lækker, pyntet med slik og søde sager.
Den skal serveret helt nybagt, med masser af snask og så kan man pynte den smukt og hyggeligt med slik, glasur og flødesskum.
Opskriften kan snildt kommes i en stor rund springform og bages som en helt almindelig brunsviger, hvis man nu ikke lige er i kagemandhumør.
Prøv også: min opskrift på oreo cupcakes >>
Arbejdstid 30 min.
Antal 10 pers.
Som medlem af VALDEMARSRO Premium får du adgang til en masse ekstra fordele, blandt andet kan du få billede med, når du printer opskrifter og undgå forstyrrende reklamer. Læs mere på Valdemarsro om alle fordelene.
Brunsviger Kagemand
- Fyld
- 200 g brun farin
- 1 tsk stødt kanel
- 200 g smør
- Kagedejen
- 2 dl mælk, stuetempereret
- 20 g gær
- 80 g smør
- 2 æg
- 60 g sukker
- 0,50 tsk salt
- 500 g hvedemel
- 1 knivspids stødt kardemomme
- Pynt
- 150 g flormelis
- lidt kold vand
- 200 g slik
- 2 dl piskefløde
Føj til indkøbsseddel
Føj til favoritter
Hold min skærm tændt
Fyld
Kom brun farin, kanel og smør i en gryde og smelt det langsomt ved lav varme under omrøring. Rør det godt sammen til en ensartet masse.
Lad det køle af til stuetemperatur, og rør det godt sammen, inden det fordeles på kagen.
Dej
Kom mælk i en skål og rør gæren i.
Tilsæt smeltet smør, æg, salt, sukker, kardemomme og mel, og rør dejen sammen, til den er smidig, lækker og blød. Dæk skålen til med et rent viskestykke og lad dejen hæve på køkkenbordet i 45 minutter.
Slå dejen sammen, og form den til en kagemand. Brug fire lige store boller til arme og ben, en stor til maven og en mellem til hovedet.
Kom dem på en bageplade med lidt mellemrum mellem og tryk dem flade og i form til kagemanden. Brug fingrene til at lave mange fordybninger i dejen. Fordel fyldet på dejen og godt ned i alle fordybningerne.
Lad kagemanden hæve med et rent klæde over på køkkenbordet i 2 timer og lav derefter flere fordybninger i dejen med fingeren.
Bag kagemanden i 18-20 minutter ved 175 grader varmluft. Lad den stå på bagepladen med bagepapiret til den er kølet lidt af. Skulle der være løbet lidt fyld på bagepladen, så bruge en spiseske til at skrabe det op og fordele over kagen.
Pisk en tyk og hvid glasur af flormelis og vand, og pisk fløden til en luftig flødeskum.
Pynt kagen med glasur, flødeskum og slik, når den er kølet af.
Ej stop – jeg kan næsten dufte den lækre brunsviger ud af skærmen. Jeg skal bage hurtigst muligt, kan jeg mærke:-)
Jeg er vild med dine fine instruktioner. Er dog lidt usikker på om dejen til kagemand er ok
Skal kagemansdejen være meget våd? Det er min nemlig.
Vh Birgit
Hvor dejligt :)
Dejen skal være blød, lækker og smidig (det kan godt være det er det, som du beskriver som en våd dej
– men der skal ikke mere mel i, end i opskriften for den skal ikke være fast og hård
Kærlig hilsen
Ann-Christine
Den er altså også bare lækker :)
Hvor smart med koldhævning! Er fremgangsmåden den samme eller skal der mindre gær i?
Der er ikke så meget gær i i forvejen, så det går okay fint med samme mængde, men du kan godt skære lidt i den, uden problemer. Fx til 10 g.
Tusind tak for at bringe sådan en lækker kagemandsopskrift, som jeg jo fik spurgt efter herinde for mindre end en uge siden. Sikke en service, hvor er det sødt af dig. Den skal vi have til næste fødselsdag om et par uger! ❤️
Det var bare så dejligt du spurgte til det, for så var der jo lige en ekstra anledning – det var Johan og Julie også temmelig glade for. Jeg havde nemlig også lige talt med dem om at det vist snart var kagemandstid igen ;)
Rigtig god fornøjelse med den :)
Uhmm, hvor er det længe siden jeg har smagt brunsviger:-)
Din opskrift skal jeg vist afprøve snarest….
Kan varmt anbefales ;)
Mormor og morfar (mine forældre) ankommer om et par timer og jeg manglede netop en ide til lidt eftermiddagskage. Men pigerne – som jeg har hjemme fra børnehaven i dag – er da klart enig med mig om, at vi da skal bare brunsvigerkagemand :-)
Tak for en skøn blog!
Hvor dejligt! Det er også bare sådan en hyggelig kage at bage sammen – perfekt til en god fredagshyggedag :)
Jeg håber den blev skøn :)
Rigtig god weekend til jer
Kh AC
Kagen var en succes – vi var 5 og hele kagen(!) blev spist! Min mand og min far gjorde det rigtig godt ;-) og mine piger var jo pavestolte over at se mændene gå til kagen med så god appetit :-)
I eftermiddag lød det så fra min pige på 5. “Mor, i dag regner det også, så skal vi ikke bage en mere?” ;-)
Ha ha, hvor er hun sød – regnvejr=kagebagedag :)
Den er også allerbedst når den er helt nybagt, så der er alligevel ingen grund til at gemme ;) Sejt gået alligevel :)
Nuuujjjj, den er god – tak for inspiration! Vi bagte nemlig lige præcis denne kage i lørdags. Og det er bestemt ikke sidste gang vi har gjort det :) God mandag til dig! Kh S.
Jubiii, hvor er det dejligt at høre :)
Rigtig dejlig mandag til dig også
Kh AC
Også meget fin bare med glasuren og uden slikket! Hvad bruger du til at sprøjte glasur så pænt på med?
På forhånd tak :)
Ja, det er den nemlig – man kan sagtens undvære slikket :)
Jeg har brugt en engangssprøjtepose, som jeg blot klipper et lille hul i. Har jeg ikke lige nogen, så ruller jeg en lille kræmmerhus af madpapir eller bagepapir, det virker også helt fint.
Min nevø på 14 år skal non-firmeres idag og faster her har lovet at bage brunsviger. Tror denne udgave vil være et hit! Man bliver aldrig for stor til en kagemand. Tak for inspiration (igen).
Kh
Sidse
Hvor dejligt! Og nej, det bliver man aldrig for stor til :)
Tillykke med ham :)
Kaere Ann-Christine,
Jeg er en ‘gammel’ (82 aar) dansk dame, der bor naerved Cape Town I Syd Afrika. Heldigvis har jeg fundet frem til Valdemarsro.dk og nyder det at lease dine opskrifter og proeve nogle af dem. De er altid gode! Nu vil jeg gerne lige proeve din brunsviger. Kan jeg bruge ‘instant gaer’? For jeg ser aldrig frisk gaer. Mange tak for dit raad, og undskyld at jeg ikke har de moderne bogstaver paa min laptop. Kaerlige hilsener, Tove
Hej Tove,
Så hyggeligt med en hilsen fra dig i Cape Town! Dejligt at nå lidt rundt omkring i verden herfra mit lille hjørne af internettet :)
Du kan fint bruge instant gær – jeg går ud fra at det er det samme som tørgær? Så skal det blot blandes i melet i stedet for i væden.
Rigtig god fornøjelse
Kh AC
Til børnenes fødselsdag i aften, vil jeg gerne bage denne brunsviger, da vi elsker brunsviger ?
Hvis jeg skal lave dobbelt portion, er det så bedst at lave 2 kagemænd?
God weekend ?
Hvis den skal bages som en bradepande brunsviger – og ikke som kagemand, så kan du sagtens lave en dobbeltportion på en gang. Men skal det være som kagemand, så oplever jeg det er nemmest at få dem pæne med to kagemænd. Husk endelig at dejen hæver meget op efter den er formet og skal efterhæve og når den bages.
God weekend til jer og tillykke med børnene ♡
Kh AC
Tak for dit svar AC
Hej Ann-Christine
Jeg skal bage kagekone i morgen. Vi bliver 8 voksne og 8 børn. Er i tvivl om denne opskrift rækker? det skal lige siges, at der også bliver serveret både boller og fødselsdagskage.
Tak for en super god blog.
Kh Anne-Sofie
Jeg ville nok lave cirka 1 1/2 portion, så er du sikker på at der er nok, når der også er boller og fødselsdagskage.
Rigtig god fornøjelse og mange tak for din søde hilsen
God fødselsdagsfest i morgen ♡
Kh AC
Hej, kan man blande kagen om formiddagen (formet og lagt på pladen inkl farinblanding) og vente med at bage den til om eftermiddagen?
Ja, så kom blot 10 g gær i, og lad den gerne stå lidt køligt, hvis den skal stå længe.
Prøve at pynte kagemand med flødeskum.Det smager bare godt.
Hej Ann-Christine,
Tusind tak for nogle dejlige opskrifter. Jeg står og skal bare denne til min kammerat som har fødselsdag på onsdag. Vi skal overraske ham kl. 06 om morgenen, så kan ikke nå at bage den inden på dagen. Jeg forestiller mig at lave dej og fyld mandag aften, stille det på køl og hæve, også bage den om aftenen dagen efter, nok ved 22-23 tiden. Vil det så gå at spise den kl. 6? Eller bliver den tør? Skal den hæve i bradepanden? og hvor meget ude/inde i køleskab?
Tak.
/Thea
Jeg ville nok lade den hæve med fyld på køkkenbordet fra kl 22 og blot bruge 10 g gær, og så stå tidligt op og bage den kl 5 … ;) ved ikke om det kan lade sig gøre, men en brunsviger er bare allerskønnest inden for de første timer efter den er bagt.
Men hvis du vælger at bage den ved 23 tiden, så kan det nok lade sig gøre og du kan fint lade den hæve i bradepanden med fyld på køl fra mandag aften, lad den blot stå i køleskabet og brug 10 g gær. Tag den ud af køleskabet en times tid inden bagning.
Kh AC
Jeg står tidligt op – tusind tak for svar :-) Krydser fingre for en lækker kagemand :)
Den blev mega mega god!!
Yes! Hvor er det skønt at høre ♡
Jeg lavede 1½ omgang af din brunsviger kagemand forleden og kan bekræfte, at det er en virkelig god opskrift: Resultatet blev perfekt.
Jeg var lidt bekymret, da jeg skulle forme kagemanden, da dejen er meget klistret. Det lykkedes mig at forme manden med en dejskraber, men det var ikke muligt at prikke huller med fingrene, da dejen klistrede og hullerne “poppede” tilbage. Men da fyldet var kommet på og den havde stået en time, kunne det sagtens lade sig gøre at lave hullerne – bare et tip, hvis andre oplever det samme.
Hej Thomas
Mange tak for din fine tilbagemelding, det er jeg rigtig glad for at høre! :)
– og det er super at du deler dit tip, så andre kan få glæde af det, hvis de opålever samme.
Rigtig skøn dag til dig
Kh AC
Vi bruger den til børnefødselsdag hvert år og vi har (desværre) sjældent noget til overs :-).
Megagod, så tak
Så skønt at høre ♡
Verdens bedste opskrift bagt mange gange. Min flyder dog ud hver gang, så man ikke kan se hvad det ligner. Har du et trick og hvordan ser din ud inden du sætter den i ovnen?.
Hej Louise,
Tusind tak for din søde hilsen, det er jeg glad for at høre!
Jeg laver bollerne til arme og ben ret små og sætter dem lidt fra, så der er omkring 2-3 cm fra kroppen til ben/arme og det samme med hovedet, så samles de under hævning.
Håber det hjælper :)
Kh Ann-Christine