Citronmåne


En saftig citronmåne med en skøn krumme og vidunderlig smag af sødme og syrlig frisk citron.
Det er virkelig en lækker kage og et hit at bage selv og servere for gæster, familien eller kollegaerne. Kagen kan sagtens bages i forvejen, for den holder sig lækker og saftig.
Den aromatiske citronskal på glasuren giver lige lidt ekstra og så ser det fint og friskt ud.
Prøv også: opskrift på citronmuffins med birkes >>
Citronmåne
- Dej 1
- 250 g smør, blødt og stuetempereret
- 125 g flormelis
- 110 g sukker
- 1 tsk vaniljesukker
- 3 æg
- 3 æggeblomme
- 250 g hvedemel
- 1 tsk bagepulver
- 1 øko citron, skal og saft herfra
- Dej 2
- 125 g marcipan, i små tern
- 75 g sukker
- 50 g smør, blødt og stuetempereret
- 2 æg
- Citron glasur
- 1 øko citron, saft og skal herfra
- 150 g flormelis
Føj til indkøbsseddel
Føj til favoritter
Dej 1
Pisk smør, flormelis, sukker og vaniljesukker, til det er luftigt. Pisk et æg i dejen ad gangen og derefter en æggeblomme ad gangen. Bland hvedemel og bagepulver sammen, sigt det i dejen og rør rundt. Rør citronsaft og fintrevet citronskal i dejen.
Dej 2
Rør marcipan og sukker sammen, til det er helt ensartet, og rør derefter smør i. Rør et æg i ad gangen, til dejen er ensartet. Rør dejen i dej 1.
Kom dejen i en smurt springform på 24 cm i diameter beklædt med bagepapir i bunden.
Bag kagen i en forvarmet ovn ved 170 grader varmluft i ca. 45 minutter, til den er gennembagt
Citron glasur
Riv skallen af citronen og lad den lufttørre på et stykke køkkenrulle i en time, mens kagen bager og køler af.
Pisk flormelis med citronsaft til en hvid og tyk glasur. Fordel citronglasuren på den afkølede citronmåne og drys til sidst med den lufttørrede citronskal.
Næringsindhold

Pr. pers.
(xxx kcal)
Total
(xxx kcal)
Men den nye er også god!
Jeg synes den nye er bedre ;) Der er ikke lavet meget om, blot en mere simpel fremgangsmåde :)
Kh Ann-Christine
Der er desværre en fejl i den nye opskrift; under ingredienser til dej 2 står der ikke æg, mens der i selve opskriften under dej 2 er beskrevet, at man skal komme et æg i ad gangen. Men hvor mange æg? Nu har jeg lige sendt manden i Netto for at købe de æg, der mangler, og så må jeg sjusse mig frem.
Prøv at opdatere, den skulle gerne være der nu :)
God fornøjelse
Kh AC
I opskriften til dej 1 står æg nævnt 2 gange.
Skal der anvendes 3 hele æg eller skal der anvendes 1 æggeblommer ELLER skal der både anvendes 3 hele æg OG 3 æggeblommer?
Hej Lena
Der skal i dej 1 både 3 hele æg og 3 æggeblommer
Rigtig god fornøjelse
Kh Ann-Christine
Kan den fryses
Ja, det kan du også altid se i opskriften, sammen med mængde, tid mv :)
God fornøjelse
Kh Ann-Christine
Ved godt det er snyd
Men hvis jeg vil bruge vaniljesukker, hvor meget skal jeg så bruge
Det er bestemt ikke snyd – men helt ok at bruge vaniljesukker.
Jeg har skrevet om mængder her: https://www.valdemarsro.dk/tag/vanilje/
Kh Ann-Christine
Jeg har lavet den “nye” en enkelt gang og dynes den var let at gå til ! Nu kan jeg simpelthen ikke finde opskriften på den ! Ksnndu hjælpe mig ?
Jeg har slettet den, så det kan jeg desværre ikke :)
Elsker den kage 😍 kan man bruge økologisk appelsin istedet for citron? Mere for at give den er tvist 🙂
Ja, det kan du sagtens. Det smager også dejligt med appelsin til kagen :)
Rigtig god fornøjelse
Kh Ann-Christine
Hej.
Jeg bagte citronmånen hvor jeg fulgte opskriften, og jeg checkede den med et træspyd men da vi skar den ud var den helt flydende inde i midten Vores ovn bager helt perfekt, så det kan jeg ikke forstå? Kan jeg have gjordt noget galt.
Mvh Mette
Hej Mette
Det lyder lidt mærkeligt at den er flydende, når du netop har tjekket den.
Men den skulle helt sikkert have haft længere tid i ovnen.
Bagetiden har ikke så meget at gøre med om en ovn bager perfekt eller ej. Også helt nye ovne kan svinge meget i bagetid, så det gælder om at lære sin ovn godt at kende og vide om man generelt lige skal give fx en kage 10 minutter mere eller mindre. Så meget kan bagetid svinge på en kage som denne, uden at det betyder at der er noget galt med ovnen.
Kh Ann-Christine
Jeg har nu også oplevet 2 gange i træk at jeg skal bage kagen dobbelt tid – og den er stadig flydende i midten. Og sikkert tør i siderne. Har før bagt den uden problemer. Forstår ikke helt hvad det sker.
Opskriften lyder super lækker, jeg har dog haft samme problem som de to overstående. Den har fået tiden angivet i opskriften, men den var meget flydende, har givet den 10 min ekstra af flere omgange og den bliver ved med at være flydende.
Kan man bruge opskriften til muffins? Og hvordan/hvor længe skal de så bages?
Vh Mia
Hej Mia,
Ja, du kan se vejl og bagetid til citronmuffins her
Rigtig god fornøjelse
Kh Ann-Christine
Når kagen først skal bruges en uge efter bagning, og dermed fryses, kan den så laves helt færdig med glasur og fryses?
Jeg tror ikke glasuren forbliver pæn af at blive frosset og tøet, så den ville jeg altid vælge at komme på efter kagen er tøet op igen.
God fornøjelse
Kh Ann-Christine
Hej du skriver ×3 når jeg vil lave citron måne i bradepande. Det er voldsomt mange æg der skal i eller læser jeg forkert? Mvh Lone
Hej Lone
Jeg har lavet en beregner her: https://www.valdemarsro.dk/beregning-fra-en-bageform-til-en-anden-bageform/ så kan du måle din form og få præcis hvor meget du skal gange alle målene op med :)
– og det er helt rigtigt at der er mange æg i denne skønne kage. De skal ganges op på linje med de andre råvarer når du laver i en større form :)
Kh Ann-Christine
Smagte sindssygt godt, men synes den er meget kompakt i kagen, kan jeg har pisket/rørt den for længe ?
Brugte min røremaskine og har brugt bage—mel tipo 00.
Desuden skulle kagen også have 15 min mere i ovnen da den stadig var meget flydende i midten efter de 45 min.
Ja, det lyder til at den er pisket for længe, så glutenproteinerne er blevet aktiveret og kagen er blevet sej og kompakt.
Det er et hit til brødbagning – men aldrig til kager, som blot skal røres kort sammen når først melet er kommet i.
Bagetiden er altid vejledende og kan variere meget alt efter ovn.
Kh Ann-Christine
Rigtig lækker opskrift 😀👍
Det kunne være lækkert med lidt mere præcis angivelse af citronsaft (gram/milliliter), da der er mange forskellige størrelser af citroner 😀
Super lækker kage 😋 valgte at røre glasuren med hjemmelavet Limomcello. Og snød lidt med æggene – istedet for 2 æggeblommer i dej 1, gav jeg bare et helt ekstra æg. Synes altid det et lidt træls med overskydende æggehvider. Havde også fejllæst opskriften lidt inden jeg købt ind. Så der kom kun sammenlagt 250 g smør i dejene tilsammen. Men den blev alligevel rigtig skøn 🤗
Uhm, hvor lyder det lækkert med limoncello i glasuren – sikke en dejlig ide!
Tak for din søde hilsen og tilbagemelding på opskriften
Kh Ann-Christine
Hej
Giver det ikke problemer at der er citronsaft i kagen og kun bagepulver som hævemiddel synes ved andre kager at kommer der syre i som fx citronsaft så falder de let sammen eller bliver ret kompakte hvorimod de hæver flot hvis man bruger både bagepulver og natron eller kun bruger citronskal og ikke saft . Har du erfaring med det ? Men må bestemt prøve den for elsker alt med citron
Det oplever jeg ikke problemer med
Rigtig god fornøjelse med kagen :)
Kh Ann-Christine
Kan jeg erstatte smør med margarine? Jeg tåler ikke mælkeproteiner nemlig.
Og hvis man bager dagen før, skal man så vente med glasuren til selve dagen den skal serveres?
Har du en ide hvis man vil pifte pynten lidt op, den skal bruges til en barnedåb nemlig :-)
Jeg har ikke selv erfaring med at erstatte smør med margarine – men du må endelig prøve det af :)
Som pynt, kunne det være smukt med fx kandiserede citronskaller og pynte fint med dem. Det kunne være lækkert og flot + et nogle små kugler vendt i spiseligt guldstøv.
Jeg pynter den helst samme dag, så står glasuren flottest
Rigtig god fornøjelse
Kh Ann-Christine