Gateau Marcel
Den klassiske Gateau Marcel er virkelig en ægte chokoladedrøm ♡ Super nem at lave og smager helt og aldeles vidunderligt.
Michel Michaud har her skabt en ægte chokoladebombe til chokoladefans. En kage som består af en luftig chokolademousse, hvor halvdelen bages i ovnen. Den bagte chokolademousse bliver til en saftig og skøn chokoladekage, som dernæst toppes med den anden halvdel chokolademousse – stilles på køl i nogle timer og til sidst pyntes med chokolade inden servering.
Prøv også: min bedste opskrift på chokoladekage >>
Arbejdstid 45 min.
Antal 8 pers.
Kan fryses Ja
Som medlem af VALDEMARSRO Premium får du adgang til en masse ekstra fordele, blandt andet kan du få billede med, når du printer opskrifter og undgå forstyrrende reklamer. Læs mere på Valdemarsro om alle fordelene.
Gateau Marcel
- 200 g usaltet smør
- 200 g mørk chokolade, finthakket
- 130 g æggeblomme
- 200 g sukker
- 170 g æggehvide
- Til pynt og servering
- 1 spsk usødet kakao
- 50 g mørk chokolade, revet til spåner
- 1 tsk chokoladekugler
- 1 knivspids spiseligt guldstøv
- Derudover
- 1 pakke kageplast
Føj til indkøbsseddel
Føj til favoritter
Hold min skærm tændt
Smelt smør og chokolade i en skål over vandbad under omrøring. Tag det af varmen og rør det godt sammen. Pisk æggeblommer og 2/3 af sukkeret sammen til en luftig æggesnaps. Rør chokoladeblandingen i æggesnapsen, til det er ensartet.
Pisk æggehviderne, til de er stive og pisk resten af sukkeret i. Rør et par spiseskefulde æggehvide i chokoladeblandingen og fold forsigtigt resten af æggehviderne i. Pas på ikke at slå luften ud af æggehviderne, så moussen falder sammen.
Læg bagepapir i bunden af en springform på 20 cm i diameter og smør den med smør. Kom halvdelen af chokolademoussen i formen og stil resten på køl.
Bag kagen i springformen i en forvarmet ovn ved 175 grader varmluft i 30 minutter, til den føles lidt ubagt i midten. Lad kagen blive i springformen, sæt den på køl i 30 minutter, til kagen er faldet lidt sammen. Sæt kageplast i kanten af springformen og fordel resten af chokolademoussen på kagen. Lad den hvile på køl i min. 2 timer eller til næste dag.
Inden servering
Fjern springformens kant, skær forsigtigt rundt langs kanten af kagen, mens du fjerner kageplasten og løft kagen med bagepapiret over på et fad. Fold bagepapiret nedad og ind under kagen og træk det væk fra bunden af kagen. Pynt kagen med sigtet kakao, chokoladespåner og små chokoladekugler drysset med lidt spiseligt guldstøv.
Nøj, den ser god ud! Og vildt smart at den kan fryses, så man stadig kan diske op med hjemmebag til gæsterne, selvom tiden er knap ;)
Uha en lækker sag!
Den fik vi i går nytårsaften til dessert med is og bær til. Det var så lækkert! Tak for gode opskrifter
Hvor er det dejligt at høre
Tak for din søde hilsen
Kh AC
Hej AC.
Jeg elsker din gateau Marcel og har haft lavet den mange gange…. MEN nu har du jo lavet det om til antal æg istedet for i gram? Kan du ikk evt sætte begge på da jeg ikke får den til at være helt samme konsistens når jeg køre antal
Tusind tak og der er gram på igen nu ♡
Kh Ann-Christine
Du er sgu en skatter og lige som jeg skulle lave den igen igen
Tak for en super god blog
Det er nogle fantastisk inspirerende opskrifter du har. Lavede jordskokke suppe med torsk til nytår og det er bestemt ikke sidste gang. Glæder mig til at prøve din gateau Marcel kage/dessért. God weekend og tak for dejlig inspiration
Hvor er det dejligt at høre! Det er jeg altså virkelig glad for ♡
Rigtig dejlig weekend til dig og tak for din søde hilsen
Kh AC
Jeg har lige bagt din “verdens bedste chokoladekage” den var godt nok lækker. Det synes gæsterne også. Nyder stadigvæk din blog. Kan godt lide dine you tube indslag. Hyggeligt at se dig i dit fine køkken.
Kh Ulla
Hvor er det dejligt at høre, Ulla
– og den skønne chokoladekage har vi faktisk også selv bagt denne weekend og optaget den til en film på YouTubekanalen. Jeg tror den kommer på fredag i denne uge :)
Rigtig dejlig dag til dig
Kh AC
Hmmmm er lige i gang med at bage bunden og resten står i køleskabet klar til at blive lagt sammen, det dufter fantsatisk og jeg glæder mig til at byde den til eftermiddagskaffen senere Ida
Uhmm, skønt! Jeg håber det blev en dejlig eftermiddagskaffe med skøn kage til :)
Dejlig mandag til dig
Kh AC
Hej
Er det kun den bagte kage eller også chokolademoussen som kan fryses?
Du kan fint fryse begge dele :)
Uh, jeg har netop lige lavet denne kage i weekenden – og den blev bare mega lækker! Mums.
Vi pyntede med lidt kakaopulver og hindbær :-)
Uhm, det lyder skønt! Tak for din fine hilsen :)
Ville du bage i samme str springform hvis man laver dobbelt portion? :)
Nej, for så vil kagen blive for høj.
Jeg ville bage i en form der er ca dobbelt så stor, eller nok hellere bage to kager :)
ok, tak for svar. :)
Jeg har lave gateau marcel et hav af gange, da vi har glutenallergikere i familien og et lille tip er at jeg bruger opskriften på saltkaramel fra bloggen her mellem lagene. Salten giver en perfekt effekt på kagen. Har lige lavet den i ramkiner og der var nok til 12! :-D
Sikke da et skønt til! Tak for at dele ♡
Mange tak for en masse skønne opskrifter. Jeg besøger ofte din hjemmeside. Har du et godt fif til, at få kagen af bagepapir ved servering? Det gik ikke så godt for mig… Men mums, kagen smager skønt
Tak for din søde hilsen♡
Jeg bukker det om i kanten og trækker det derefter af bunden.
Kh AC
Hey
Vil bare sige tak for mega lækre opskrifter, er i fuld gang med gauteau m. Kagen
Alle opskrifter jeg har prøvet bliver super gode
God sommer
Kh Anja
Hvor er det skønt at høre ♡ Tak for din søde hilsen og rigtig dejlig sommer til dig
Kh AC
Kan man bage den i portionsforme, og hvad skal bagetiden i så fald være?
Det kan du helt sikkert sagtens. Jeg har ikke prøvet det, men et bud på tiden vil være omkring 12-15 minutter. Hold endelig godt øje med dem og tjek efter allerede efter 10-12 min om de ikke får for meget.
Kh AC
Hvad størrelse er de portionsforme?😊
Den ser så lækker ud, at jeg er nødt til at bage den til min fødselsdag :)
Hvis jeg laver 1,5 portion i en springform med diameter på 25 cm – vil du så tro at bagetiden er den samme?
Det kommer lidt an på ovnen, for bagetiden kan variere lidt fra ovn til ovn. I min ovn ville jeg sætte tiden tiden til 25 min og derefter vurdere om den skal have lidt mere – den må bare endelig ikke få for meget. (Hellere lidt for lidt)
Hej Ann-Christine – tak for dine opskrifter og indlæg, der har gjort at jeg tør kaste mig ud i det søde køkken – er absolut mest hjemmevant i det salte! I forhold til opskriften – du lader kagen blive i form med bagepapir indtil servering? Mvh Louise
Ja, det gør jeg :)
Tak for din søde hilsen og rigtig godt nytår
Kh AC
Hvor køber du din chokolade henne – jeg kan ikke finde det i supermarkedet ?
I salling, Magasin, delikatesseforretninger, eller online. Jeg køber det oftest i 3 kg poser i Tyskland, da der er en del at spare – og jeg bruger en del på opskriftsudvikling :)
Kh AC
Hej, jeg handler ofte i Tyskland hvor kan man købe chokoladen og hvilket mærke bruger du? Tak for hjælpen vh Hella
Fakta i Tyskland har de store poser med callebaut chokolade.
Hej Hella
jeg bruger enten callebaut eller Valhrona – gerne omkring 53-60 % til denne opskrift
Kh Ann-Christine
Forsøgte mig i går med denne fantastiske kage, og tror den lykkes fint. (Den står klar i køleskabet til gæsterne i aften)
MEN – blev i tvivl da jeg skulle blande den smeltede chokolade med æggeblommemassen om chokoladen stadig var for varm. (48 grader) Valgte derfor at køle den yderligere ned (under 40) inden jeg blandede det – men det var måske ikke nødvendig? Ved du ca. hvad temperaturen max må være på chokoladen når man blander? Er bekymret for at man kommer til at “koge” blommerne hvis chokolademassen er for varm? Men det er måske slet ikke et problem?
Tak for en fantastisk side :o)
Hej Margit,
Det skal nok gå fint som du har gjort. Det havde dog ikke været nødvendigt at køle chokoladen, blot den er under 65-70 grader, så går det fint.
Tak for din søde hilsen og rigtig god aften til jer med gæstemiddag
Kh AC
Hej Ann-Christine
Jeg har fået den fornemme opgave, at lave en kage til et bryllup, vi er flere der skal bage, så jeg skal bare komme med en enkelt kage. Jeg lavede denne til nytår og den var fantastisk <3
Derfor har jeg lidt kig på denne, fordi den kan laves på forhånd og fryses :) Hvor længe kan den holde sig på frost og stadig være lækker og har du en ide til, hvordan jeg kan pynte den, så den bliver lidt ekstra festlig :)
Kram fra Betina
Hej Betina,
Det lyder da som en virkelig skøn plan og ide til bryllupskagen.
Den kan holde sig fint en lille måned i fryseren. Skulle den pyntes ekstra fint, så ville jeg kigge lidt på min talkage og lave små toppe med mousse, pynte med friske bær og lidt spiseligt glitter.
Rigtig god fornøjelse ♡
Kh AC
Hej Ann-Christine
Jeg har efterhånden lavet din gateau marcel utallige gange, og det er min mands absolutte favorit :)
De sidste par gange er jeg dog løbet ind i et lidt mærkeligt problem, som jeg ikke er stødt på tidligere. Sukkeret bliver ikke opløst i æggeblommerne, når jeg pisker. Og det er simpelthen uanset hvor længe jeg pisker. Det betyder, at moussen har sukkerknas i sig :( Den eneste forklaring, som jeg kan komme på, er, at det skyldes at æggene ikke har stuetemparatur med ofte er køleskabskolde. Har du måske en ide om, hvad jeg gør galt? (Ved det det er et lidt svært spørgsmål bare sådan lige at svare på, men hvor intet vover :D)
Hej Anne,
Hvor er det skønt at høre!
Prøv gerne med stuetempererede æg, og evt stød sukkerkornene let i en morter, der kan måske være forskel fra mærke til mærke hvor godt og nemt de opløses i æggene under piskning.
Hvis du bruger hvid sukker så er det også meget nemmere at opløse end fx rørsukker.
Kh AC
Hej Ann-Christine :)
Jeg har i dag lavet din kage for første gang. Det var en prøve til nytårsaften.
Min kæreste og jeg synes dog at den var lidt for sød til vores smag og jeg vil derfor høre om man kan fjerne omkring 50g sukker? Jeg er lidt nervøs for om kagen så bliver som den skal i konsistens mm.
Mvh. Karina
Hej Karina,
Det tror jeg godt du kan slippe afsted med at gøre. Jeg har dog ikke lavet den med de mål, men jeg vil umiddelbart fint tro det kan lykkedes med godt resultat.
Godt nytår til jer
Kh Ann-Christine
Hej igen :-)
Jeg syntes bare du lige skulle have en update på vores forsøg med 50g mindre sukker.
Den blev helt perfekt og alle var vilde med den! Så tusind tak fordi du vendte så hurtigt tilbage på mit spørgsmål og tak for en lækker og nem opskrift!
Mvh. Karina
Dejligt at høre! Tak for update :)
Kh Ann-Christine
Hej Ann-Christine
Tak for en helt fantastisk opskrift, lavede den her til nytår og både kæresten og forældrene syntes den var helt fantastisk. Kommer helt sikkert til at lave den igen (MANGE GANGE)! 😍
Kh Julie
Hej Julie
Mange tak for din søde hilsen, hvor er det dejligt at høre
Rigtig godt nytår
Kærlig hilsen
Ann-Christine
Kære Ann-Christine
Jeg elsker den her kage! Tusind tak for opskrift :)
Vi har en søn der ikke kan tåle mælkeprodukter, og jeg vil bare oplyse at denne lækre dessert fungerer super godt med Naturli plantebaseret smør. Moussen bliver lidt blødere når den står ude ved rumtemp i længere tid, men ikke så meget at den decideret løber. Den smager mindst ligeså lækkert med den alternative smør. KH
Kh Stine
Hej Ann-Christine, jeg vil gerne prøve at bage denne kage til min mand og jeg, kan jeg halvere opskriften og i så fald hvilken str. springform skal jeg så bruge? Jeg er meget glad for dine opskrifter, tusind tak for de mange gode opskrifter:) Mvh. Tina
Hej Tina
Hvor hyggeligt! Du kan bruge en form på 9-10 cm til den halve mængde.
God fornøjelse og tusind tak for din søde hilsen
Kh Ann-Christine
Hvor længe tror du kagen kan holde sig på Frost? :-)
Jeg ville nok ikke lade den stå på frost mere end en måned.
Den bliver ikke som sådan dårlig af lidt længere opbevaring på frost, men kvaliteten og smagen forringes over tid.
Du kan læse lidt mere om holdbarhed på frost her: https://www.valdemarsro.dk/ofte-stillede-spoergsmaal-til-valdemarsro-opskrifter/
Kh Ann-Christine
Virkelig lækker kage, som jeg serverede sammen med en god vanilleis og friske bær. Et hit i familien.
Jeg var dog lidt bekymret inden jeg skulle blande chokoladeblandingen i æggeblommerne, da chokoladen var ret varm. Jeg var bange for at æggene ville koagulere. Men det skete ikke. Om det var fordi jeg tilsatte det i en tynd stråle eller om der ikke er nogen risiko ved jeg ikke, men det kan du måske svare på :-)
Hvor er det dejligt at høre ♡
Chokolade og smør når ikke op på en temperatur på mere end 50-55 grader når det smeltes som beskrevet under omrøring og straks tages af varmen.
Kh Ann-Christine
Hej Ann-Christine
Jeg skal lave denne lækre kage til 12 meget kageglade gæster. Jeg vil derfor doble op fra 8 til 16 portioner (evt. fra 10 til 20). Vil du anbefale at lave to kager til 8-10 personer eller en stor? Og i så fald – hvor stor vil du mene formen skal være? Og hvor meget i ovnen?
Mvh Christine
Hej Christine
Det lyder skønt! Jeg ville lave to kager, så er det også nemmest at styre moussen på toppen.
Rigtig god fornøjelse
Kh Ann-Christine
Tusind tak for hurtigt svar👍🏼 Når jeg har lavet dem her i eftermiddag, og de skal på bordet i morgen eftermiddag, ville du så sætte dem i fryseren til i morgen? Eller bare i køleskabet?
Jeg ville sætte dem i køleskab :)
Kh Ann-Christine
Hej! Mega lækker opskrift, som jeg har haft brugt til cakepops, hvor jeg blot bagte hele portionen, smuldrede kagen og formede kagesmulderet til små kugler og dyppede dem i hvid chokolade.
Nu vil jeg vil rigtig gerne prøve at lave kagen som muffins til 1års fødselsdag (til gæsterne altså – ikke til fødselaren, hun får sin egen babyvenlige kage). Jeg har derfor følgende spørgsmål:
1) Hvor stor en portion bør jeg lave til 30 muffins?
2) Hvor længe skal jeg give dem i ovnen?
På forhånd tak for hjælpen!
Hej Kirsa! Hvordan gik det med muffinformene??😀 Jeg tænker nemlig noget lignende til mit arbejde👍🏻
Hej Kirsa
jeg har ikke forsøgt mig med denne bagt som muffins, så det må blive forsøget værd :)
Rigtig god fornøjelse
Kh Ann-Christine
Hej. Er det rigtigt forstået at noget af dejen bliver ikke bagt?
Altså at halvdelen af æggemasse lægges ovenpå?
Tænker på salmonella og om man skal bruge pasteuriserede æg til den rå chocomusse?
Jeg køber kun økoæg, men kan man være sikker på at de er salmonella Fri
Tak for mange gode opskrifter
Nora
Hej Nora,
Det er helt rigtigt at det ikke er hele kagen der bages og den ene halvdel af den ubagte chokolademousse skal lægges på den bagte kage.
Om du bruger rå danske æg eller past. æg er helt op til dig og hvad du har det bedst med – jeg har skrevet mere om dette her
Kh Ann-Christine
Jeg har i dag lavet denne kage, en da jeg tog den ud ovnen var den flot og hævet meget op. Men den faldt sammen efter at have stået lidt på køkkenbordet? Skulle den ha været på køl med det samme eller?
Den udfordring har jeg også lige haft
Så nu er min kage bare helt flad – vil da også gerne vide hvad jeg skulle ha gjort om.?
Hej Mischa og Heidi
Ja, den skal på køl med det sammen, og kagen vil uanset falde sammen – og det er også meningen.
Jeg har skrevet det på i opskriften nu, så der ikke bliver tvivl om at det er helt som det skal være :)
Kh Ann-Christine
Hej Ann-Christine
Jeg går og pønser lidt på at få noget kaffesmag ind i denne opskrift. Kan man eventuelt tilsætte noget espresso til den resterende ubagte mousse, eller bliver den for tynd med risiko for ikke at sætte sig? :-)
Ahh, jeg tror du kan risikere den bliver for tynd. ALternativt skulle då gå med blot en knivspids pulveriseret instant, så risikere du ikke den ikke kan sætte sig.
Rigtig god fornøjelse
Kh Ann-Christine
Hej
Kan man bruge callebaut 70-30-38? Har fået købt en stor pose men ved ik helt hvad den er god til? Nok lidt stærk 70% – har du bud?
Vh Jette
Hej Jette
Jeg tror det kan blive en lækker Gateau Marcel du kan lave med den chokolade.
Du kan også bruge den til chokoladekage, fyldte chokolader og andet dejligt.
Hvis du synes den bliver for mørk (bitter) i smagen, så kan du balancere det i kager ved at justere lidt op for mængden af sukker
God fornøjelse
Kh Ann-Christine
Hej
Kan man bruge saltet smør?
Usaltet smør giver det bedste resultat til en gateau Marcel.
Men ellers ja, det kan du godt, men usaltet er bedst her
God fornøjelse
Kh Ann-Christine
Forstår ikke helt opskriften . sætter du den bagte del direkte i køleskab fra ovnen? Eller lader du den køle ude først?
Ja, straks i køleskab efter den er bagt.
Kh Ann-Christine
Kan det gå med en springform på 25cm
Kagen vil blive noget fladere – ellers kan du omregne hvor meget ekstra du skal bruge her: https://www.valdemarsro.dk/beregning-fra-en-bageform-til-en-anden-bageform/
Kh Ann-Christine
Vil man kunne skifte chokoladen ud til f.eks. en golden chokolade? – i så fald, skal man så også tage lidt af sukkeret fra så den ikke bliver for sød?
Du kan prøve dig lidt frem … jeg tror den vil blive for sød og mangle den kant som den mørke chokolade særligt kan bidrage med :)
Lad mig endelig høre hvordan det går hvis du tester der af :)
Kh Ann-Christine
Har lavet denne lækre kage for 1års tid siden. Og den er fantastisk.
Nu er jeg gravid, med graviditetsdiabetes og alt jeg har lyst til er denne kage :D
Kan man erstatte sukkeret med sødemiddel, og i så fald hvor meget tror du så jeg skal bruge?
Så dejligt at høre :)
Jeg bruger ikke selv sødemiddel, så skal ikke kunne sige hvordan det reagere med de andre ingredienser i en opskrift som denne.
Kh Ann-Christine
Hej Ann-Christine
Jeg skal for første gange forsøge mig med denne opskrift til et babyshower. Jeg skal bage den gluten og laktosefri, kan det give udfordringer for kagen?
Derudover ville jeg høre, om du tror, at det er muligt at bage kagen som muffins i stedet for i en springform?
Kh Tina
Hej Tina
Hvor skønt! Gateau Marcel er glutenfri, så den er ihvertfald på plads. Mht laktose, så er jeg i tvivl om en laktosefri smør kan præstere 100 % i kagen, og jeg mener heller ikke den kan købes usaltet, som er det smør der fungere bedst til denne kage, ift at skabe den helt rette luftighed i moussen og kagen.
Den kan godt bages i ministørrelser på størrelse med muffins, vær dog meget opmærksom på en væsentlig kortere bagetid, som du må tage lidt på gefühl :)
Rigtig god fornøjelse
Kh Ann-Christine
Lækker kage – den skal prøves i morgen!
Jeg har dog ikke kageplast – kan den laves uden eller kunne jeg mon bruge bagepapir?
Mvh Line
Hej Line
Du kan godt bruge bagepapir, blot skær med en tynd skarp kniv rundt langs kanten mens du fjerner det – så skal det nok blive fint
Rigtig god fornøjelse
Kh Ann-Christine