Valdemarsro https://www.valdemarsro.dk/mine-10-bedste-havetips/

Mine 10 bedste havetips

valdemarsro have august

Starten  af en ny havesæson er helt som en lille forelskelse for os haveglade mennesker. Det er næsten ikke til at vente med at komme igang og det kribler og krabler i de grønne fingre, mens der forspires, tegnes haveplaner, drømmes, læses havebøger og planlægges.

Lunt vejr har været længe ventet og det skaber kun ekstra jubel, når solen nu endelig er her og ovenikøbet i kombination med forventning om over 10 grader.

Det er ren forårslykke ♡

Marts måned var så kold, så det var omsonst at gå i gang med at plante i påskeferien – som jo ellers traditionen tro er den helt store haveferie. Jorden var for kold, frossen og hård. Vi har sandjord i rækkehushaven, der er det ikke så slemt. Men i sommerhushaven er jorden mere leret og tager derfor længere tid om at blive medgørlig til den nye havesæson. Så derude har vi i stedet ryddet lidt op, gravet et enkelt bed ud, fjernet et stort område med tilgroet krat ( i god tid, inden fuglene begynder at bygge rede) og ellers bare hygget og slappet af – men jeg har masser drømme og fine planer for den have også.

I dag tænkte jeg at jeg ville dele mine bedste havetips. For nu hvor det hele går i gang, får jeg jævnligt spørgsmål om alt fra højbede til haveplanlægning og dræbersnegle. Jeg er selv blot en entusiatisk have-amatør, og synes det er enormt hyggeligt, når vi haveejere  videregiver og deler vores bedste tips til hinanden.

Mine 10 bedste havetips. 

 1. I en ny indflyttet have, er det ofte en fordel at vente mindst et år inden haven lægges om. På den måde kan man se hvordan solen skinner hen over året, hvilket steder er meget skygge, meget lys og også hvor det er hyggeligt at være både til morgenkaffen og aftensmåltidet. Hvis der er bede og planter, så kan man også følge blomstringen og de planter som måske virker dødsyge i marts kan måske komme med de fineste blomster i oktober.
 2. Lav egen kompost. Det giver så god mening ikke at smide organisk affald ud og alt fra grøntsagsskræller, frugt, tomme æggeskaller, kaffegrums og tebreve giver masser god næring til jorden. Tag også gerne en lille pose tang med hjem til komposten en enkelt gang i sæsonen, når I er ved stranden og kom et lille drys kold aske fra et bål fra haven i komposten også. Har man adgang til hønsegødning eller hestemøg er det også et hit. Og så kan jeg anbefale at købe eller anskaffe et lille hold kompostorme. Det er en engangsinvestering, ihverfald hvis de kan søge ned i jorden ved frostvejr og de knokler løs for at lave god muld til haven. Jeg har skrevet mere om kompost i dette indlæg
 3.  Dræbersnegle … dem kan vi ikke lide! Vi er heldigvis ikke hårdt ramt af dem, hvilket nok delvist kommer af at før vi lagde rækkehus haven om forrige år, så var det en ren flisehaven uden noget at komme efter for en klam dræbersnegl. Nu har vi lidt, men ikke mange. Heldigvis. Hen over det sene forår, sommer og efterår, så holder vi øje med dem og alle dem vi ser må lade livet. Der er ingen anden udvej! Jeg har prøvet med lidt ferromol, som er godkendt til økologisk brug og jeg ved ikke om det virker, men vi er som sagt ikke voldsomt ramt – så måske. Ellers er min erfaring at de er særligt vilde med salater i alle afskygninger, men til gengæld så ser jeg dem yderst sjældent ved krydderurterne, gulerødder, rødbeder og fennikel. Så er man meget ramt, er det måske en ide at forsøge sig frem med kun at dyrke de ting, de ikke gider og hvis man ikke vil undvære at dyrke salat, så gøre det i et højbed med sneglehegn på.
 4. Plant tæt og undgå at luge. Dette gør jeg både i højbedene og i vores lille staudebed, som er nemt at luge uden at jorden skal betrædes – det er også min intention i sommerhushaven. At alle bede skal kunne kommes til uden at vi skal træde på jorden og dermed kan blomster og planter vokse så tæt, at det skygger for al ukrudt. Det gør, at man kan nøjes med at luge 1-3 gange om året. En bonus er at jorden ikke tørre så nemt ud, hvilket dog ikke har været et problem i de seneste regnvåde somre.
 5. Højbede er et hit, synes jeg. De er nemme at overskue, nemme at dyrke og jeg synes de giver et godt afkast på få kvadratmeter. Jeg har både haft pallerammer og lærketræ og har været glad for begge dele, men mit umiddelbare indtryk indtil videre er at lærketræet holder længst. I kan læse om vores højbede her og her.
 6. Langtidsholdbar beplantning gør havelivet nemmere. Det er sjovt, inspirerende og til stor glæde at finde nye planter og både bytte, få og  købe frø, stauder og krydderurter og det vil jeg ikke undvære og jeg vil gerne have plads til at skabe lidt nyt hvert år. Men jeg oplever, også at der er meget værdi i at have områder af haven der blot passer sig selv. Krydderurter der kommer igen år efter år, staudebede der pynter og er smukke at se på, bærbuske, frugttræer osv. Jeg har lavet højbede for at vi kan dyrke grøntsager selv – men det tager også mere tid og her synes jeg at haven skal være et nydelsessted, hvor man kan justere til efter hvor man lige er henne og hvor meget tid man har. Et helt bed blot med kornblomster, valmuer og morgenfruer er vidunderligt og hellere det, end at blive stresset over at man ikke når at få nippet sideskud af udendørstomater eller når at høste salaten i tide.
 7. Grønkål – det er virkelig en skøn plante at prioritere i sin have. Men den er også lidt spøjs sommeren over, for den bliver nemlig ædt af kållarver (medmindre man dækker den af med net, hvilket jeg ikke gør) og så ser den således rigtig tarvelig og afpillet ud frem til midten af september, hvor kålsommerfuglene er væk og man kan pille de grimmeste blade af, hvorefter de fleste grønkål ufortrødent vokser videre og står smukt, grønt og majestætisk i havens bede frem til februar og marts. De kan høstes fra vinteren igennem, smager bedst efter de har fået en snert frost og man høster blot nedefra et blad ad gangen. Plant gerne et par stykker, da det ikke er alle der overlever at være kållarvernes festmåltid og plant dem gerne alternative steder udover køkkenhaven, som fx i blomsterbede.
 8. Bede er langt nemmere end græsplæner. Jeg elsker at planlægge bede, plante dem til og se dem vokse med smukke blomster sæsonen igennem. Det er fantastisk! Men derudover, så er det faktisk enormt meget nemmere at vedligeholde og pleje bedene end græsset, for et vel- og tættilplantet bed kræver vedligeholdelse max 2-5 gange i løbet af en hel sæson, hvorimod en græsplæne skal slåes op mod to gange om ugen. Valget er slet ikke svært for mig, så vi har kun en lille plet græsplæne. Nok til at man kan ligge på et tæppe, holde picnic og sætte et telt op – og i sommerhushaven bliver der tilmed plads til at spille fodbold. Men al unødig græsareal, det synes jeg er lidt for besværligt, ift hvor lækkert og nemt det er med blomster og bede. Samtidig er det også ualmindelig godt for dyrelivet, insekterne og biodiversiteten at vi satser mere på en masse forskellige planter fremfor en ensartet græsplæne – og den tanke kan jeg meget godt lide.
 9. Tænk hele årstiden med, når der planlægget farver og blomster i blomsterhaven. På denne tid af året i begyndelsen af sæsonen, er jeg stærkt forfalden til hvide og alt i lyserøde nuancer – i flere år har jeg indrettet have efter min foretrukne smag i foråret og sommerhalvåret. Men i efteråret gik det op for mig, hvor vidunderligt det er med brændte farver i efteråret – ikke kun i skoven men også i haven. Glødende orange, røde, gyldne, brune og varme efterårsfarver. Sankthansurt, Purpursolhal, græsser mv. Det er helt sikkert værd at tænke ind i, om det ikke er ret naturligt at der er dele af haven hvor man i farverne kan mærke at efteråret er der med sit farvespil.
 10. Nydelse og god samvittighed – pyt med lidt ukrudt hist og her og at det hele ikke ser perfekt ud. En have er natur og det er jo sådan set ret perfekt i sig selv – man kan trimme den, tæmme den og vedligeholde, men vigtigst af alt er at se den, være i den og nyde den. Små pauser, og måske en lille daglig runde med en kop kaffe i hånden og se hvad der mon dukker op af jorden og titter frem fra alt det grønne. Jeg var ikke begejstrede for vores flisehave som vi havde de første 4 år her – men det kom jeg omkring ved at sætte et par skønne højbede og et par krukker med blomster – og på den måde kan man jo gøre skabe nogle små fine oaser i stort set alle haver, uden den helt store omvæltning.

Der er helt sikkert mange flere fine råd og gode havetips – og det kunne være så hyggeligt hvis I måske havde lyst til at dele jeres bedste havetip med mig og med hinanden i kommentarfeltet herunder ♡

stjerneskærm

 Stjerneskærm – min yndlingsstaude. 

33 kommentarer
 • Gitte H skrev:
  7. april 2018 kl. 19:00

  Jeg kan tilslutte mig alle dine ti haveråd :-) Det ellevte råd kunne være at plante planter efter de rette forhold, altså at planter som skal stå i fuld sol skal placeres i et solrigt sted, og at andre planter trives bedst med mere skygge, det er godt at sætte sig ind i, inden man graver i jorden.

  • Ann-Christine skrev:
   9. april 2018 kl. 11:27

   Det er også et super tip! At tage hensyn til planternes og blomstrenes trivsel, og plante ud fra deres behov for både sol, skygge og jordbund.
   Tak for tippet ♡

 • Louise skrev:
  7. april 2018 kl. 22:29

  Hyggeligt indlæg <3 Jeg er også godt i gang med at forspire 117 forskellige slags grøntsager til vores 4 kvadratmeter altan. Så hyggeligt altså. Og måske lidt for ambitiøst ;-)
  Jeg hørte engang, at man kunne lægge knuste æggeskaller rundt om sine planter – det er godt for jorden, og sneglene holder sig væk pga de skarpe kanter. Jeg har aldrig prøvet det, men det lyder da meget logisk :-)

  • Ann-Christine skrev:
   9. april 2018 kl. 11:29

   Haha, jeg kender det så godt! Måske du kan glæde venner, familie, naboer mv med lidt små søde spirer ;)
   Godt tip med æggeskallerne. Jeg plejer at knuse dem og komme dem i vores kompost, men det kunne da være jeg skulle lave en beholder for sig selv til dem. Det skal forsøges :)

 • enravnemor skrev:
  8. april 2018 kl. 07:52

  Super brugbart indlæg. Tak for det. Jeg tror de fleste haveentusiaster rammes af kriller lige nu. Noget af det, jeg også elsker, er processen. At haven altid er i en proces og hele tiden kan udvikles på.
  Kh Sabrina

  • Ann-Christine skrev:
   9. april 2018 kl. 11:31

   Det elsker jeg også! – og det er noget af det som jeg er blevet mere og mere bevidst om at havearbejdet lærer mig. Glæden ved processen i lige så høj grad som det “færdige” resultat, som netop aldrig bliver helt færdigt. Sundt og rart ♡
   – og sikke en fabelagtigt lækker haveweekend vi har haft, det har været så skønt!
   Kh AC

 • Vibeke skrev:
  8. april 2018 kl. 15:06

  Grønkål er nemlig skøn at have. Har haft en i tre år. I efteråret blev den dog udskiftet med to nye – en grøn og en lilla. De smukke gule blomster, der kommer, smager skønt – lidt sødt – og er så fine i salat ?

  • Ann-Christine skrev:
   9. april 2018 kl. 11:34

   Hvor fint! Nu bliver jeg næsten nødt til at lade mine stå længe nok til at de kan blomstre ;)
   Tak for tippet ♡

 • Rikke skrev:
  8. april 2018 kl. 18:31

  Sikke et skønt indlæg efter en weekend fuld af sol. I vores have tænker vi buske og stauder ind som tiltrækker sommerfugle. Fx. sommerfuglebuske, vi har 3 ved vores terrasse og det er så smukt.
  havesmil fra Rikke

  • Ann-Christine skrev:
   9. april 2018 kl. 11:40

   Det har virkelig været den skønneste weekend – og vi har også stornydt havelivet de seneste solskinsdage. Så lækkert og tiltrængt ♡
   God ide med sommerfuglebuske, dem vil jeg også gerne have nogle stykker af i vores sommerhushave. Vi har en enkelt herhjemme i rækkehushaven, men den ser ikke ud til at trives så godt der hvor den står, måske den blot lige skal have etableret sig ordentligt – og ellers må vi rykke den ud i sommerhuset. Jeg elsker nemlig også sommerfugle og bi-venlige stauder, blomster og buske.
   Kh AC

   • Mia skrev:
    12. december 2022 kl. 08:37

    Jeg har 2 sommerfuglebuske i haven. Den ene står i læ fra hhv. nord og øst, får sol fra tidlig morgen til sen aften og får helt mørk-lilla blomster – den blomstrer fra ca. midt juni til august.
    Den anden, en hvid én, får læ fra syd og vest, står i et udelukkende skygge bed, blomstrer fra ca. midt juli og indtil midt september.
    Den hvide har stået i samme bed 4 år når vi når sommeren 2023. Den lilla har stået i sit hjørne i omkring 8 år. Begge bliver klippet kraftigt ned i april hvert år. Så husker jeg at klippe alle brune/visne blomster hoveder af, samt grene på afveje..
    Jeg husker også at tømme lidt ud i begge buske, så de kan trække vejret mellem stængler og blade.

 • Mette Christiansen skrev:
  9. april 2018 kl. 10:52

  Hejsa
  Hvordan får du dine krydderurter til at overleve? Jeg planter altid nye og ville da gerne hvis jeg kunne få dem til at overvintre.
  Bedste hilsener
  Mette

  • Ann-Christine skrev:
   9. april 2018 kl. 11:45

   Det er ikke alle der kan overleve, men purløg, fransk estragon, løvstikke, salvie, timian, oregano og mynte kan fint klare en dansk vinter i et højbed. Jeg gør ikke noget særligt ved dem om vinteren, andet end at klippe timian og oregano ned til første små nye skud i april og hvis jeg husker dækker jeg med lidt nedfaldne blade, som jeg fjerner igen i marts.
   (Jeg har dog kun haft krydderurter i højbede, og har ikke prøvet med alm bede tættere på jorden) Rosmarin har jeg indimellem succes med at overvintre i haven og andre år går den til.

   Hvert år sår jeg dild, koriander og basilikum på ny
   Kh AC

   • Gitte skrev:
    10. april 2018 kl. 09:10

    Der findes en sort rosmarin som kan overvintre. Prøv at google efter den eller få en kvist af nogen som har en. Stik den i en potte jord og hold den fugtig. Så slår den rod. kh

    • Ann-Christine skrev:
     10. april 2018 kl. 09:39

     Den er jeg aldrig stødt på, så det er et super tip! Vil helt sikkert holde øje om jeg kan finde sådan en.
     Kh AC

 • 9. april 2018 kl. 13:17

  Tak

 • Marit skrev:
  16. april 2018 kl. 21:09

  Hei, sneglene dere snakker om har vi mye her på sørøst kysten av Norge.
  Kaffegrut er en slager! Mordersneglene liker ikke det og går en annen vei.
  For å få dem bort, må man «plukke» hver kveld.

  • Ann-Christine skrev:
   18. april 2018 kl. 16:57

   Sikke en god ide! Jeg plejer at komme kaffen i komposten, men vil da lige prøve den som snegleforskrækker rundt om mine pæoner :)

 • Sofie - Sukhi skrev:
  18. april 2018 kl. 15:56

  Ja, det er virkelig ren forårslykke at kunne komme ud i haven. Mht dræbersnegle og krydderurter, så er min erfaring, at de er glade for persille (- og også basilikum, hvis der overhovedet er vejr til, at det kan stå ude). Nogle slags blomster, som fx lupiner, mæsker de også gerne i sig. Øv! Sådan et lille metalhegn med en form for udhæng kan også holde dem væk fra bedene.

  • Ann-Christine skrev:
   18. april 2018 kl. 17:05

   Hmm, så kan det jo være at det er derfor vi kæmper lidt med at få persille til at gro i højbedet ved de andre krydderurter. Jeg synes ellers slet ikke at jeg har set nogle dræbersnegle i det bed på noget tidspunkt, men måske de går på rov der om natten og spiser de små persillespirer …

   • Tina skrev:
    28. april 2018 kl. 01:27

    Hej,

    Persille kan du med fordel forspire inde og plante ud det første år.
    Så kommer det igen år efter år.
    Tak for skønne opskrifter! Jeg er stor fan ?
    Solskin og tryllestøv
    Tina

    • Ann-Christine skrev:
     30. april 2018 kl. 08:12

     Det har jeg også prøvet flere gange – vi prøvet at plante dem ud et helt nyt sted i år, og ser om det så ikke lykkedes ;)
     Tak for din søde hilsen, det er dejligt at høre ♡
     Dejlig dag til dig
     Kh AC

   • Line skrev:
    9. januar 2020 kl. 12:48

    Nu er det her et ældre indlæg, men altså… Jeg kunne ikke forstå hvad det var der spiste al min salat og andre planter sidste år, da jeg trods søgen ikke har fundet nogen dræbersnegle. Jeg fandt så ud af at synderen er den plettede voldsnegl, som er en snegl med hus (ligner vinbjergsneglen lidt og kan blive lige så store) som jeg til gengæld havde virkelig mange af… Jeg havde med vilje ladet dem værre, da jeg havde læst et sted at snegle med hus ikke var et problem. Men efter en tur på google kan jeg så se at de plettede voldsnegle er nogle ret sultne typer og at de i øvrigt er en invasiv art på lige fod med dræbersneglen. Måske er det dem der spiser persillen? Min plan i år er sneglehegn på højbedet og så en mur af ferramol ;)

    • Ann-Christine skrev:
     9. januar 2020 kl. 16:55

     Dem har vi aldrig haft i haven, men måske det kan være de små alm snegle med hus, det må jeg lige holde lidt øje med :)

 • Elsebeth skrev:
  28. maj 2018 kl. 17:41

  Sneglene kan heller ikke lide vissent mos. Hold dem ude af grunden ved at lægge et godt lag under hækken, omkring georginerne eller andet, I ikke kan have i fred. Det bedste er, at mosset er gratis og ikke mister sin virkning i regnvejr …

 • Pia skrev:
  5. juni 2019 kl. 07:20

  Kender du Daubenton kål ? Jeg har netop fået nogle aflæggere fra en veninde. Den vokser nogenlunde som grønkål gennem hele vinteren, og så er den nærmest en staude, dens livscyklus er 7 år, desuden er den nem at lave aflæggere fra. Man tager et skud og sætter i vand, efter lidt tid, har den etableret rødder.
  Jeg er vild med planter der bare vokser og ikke skal sås påny gennem sommeren, som f.eks også Malabarspinat. Det er en plante der vokser hurtigt og som man kan “pelse” for blade, så vokser der nye frem, og sådan fortsætter det hele sommeren. Det er enten en hænge eller klatreplante, og den bliver mindst 2 meter. Den vokser faktisk bedst hvis man plukker lidt blade og spidser hele tiden. Spidserne smager lidt som asparges. Den kan anbefales.

  • Ann-Christine skrev:
   6. juni 2019 kl. 09:41

   Nej, den kender jeg ikke – men det må jeg helt klart undersøge nærmere, for den lyder jo ret fin.
   Tusind tak for at dele tippet :)

 • Bente Lehman skrev:
  4. april 2020 kl. 09:21

  Hej Anne Christine.
  Nyder gennem flere år din blok, først madopskrifterne, som jeg altid vender tilbage til og anbefaler videre. (er selv vegetar, men har kødspisende gæster, flere retter som er blevet favoritter?)
  Du laver en skøn og overskuelig blok.
  Og fordi du har en let og positiv tilgang til indholdet og livet uden at være “for meget”.
  Nu er det forår igen, trods tiden vi er i.
  Er igang m nye højbed, de gamle er smuldret efter 18 år?, og vil så igang med at bygge et tomat hus. Blev så nysgerrig på hvordan det går med dit?
  Hvad skal jeg være OBS på, udluftning, jord osv. om der er noget specielt.
  Er det fx en god ide at have appelsintagetes og salat i bunden.
  Tak for skøn blok og god forår
  Mvh Bente, Aalborg

  • Ann-Christine skrev:
   5. april 2020 kl. 11:43

   Hej Bente
   Mange tak for din søde, søde hilsen, hvor er det dejligt at høre ♡
   Det lyder skønt med dine højbedsplaner. Vores lille drivhus/mistbænk er vi rigtig glade for, og jeg synes det holder godt. Jorden derinde bliver meget tørt om sommeren, så hvis man har mulighed for at lave en løsning der er knap så højt over jordniveau, så kan det måske være en ide, da rødderne har nemmere ved at finde vand i jorden. Men ellers synes jeg det er en fin løsning. Vores er ikke helt tæt og står altid lidt på klem, så det er godt ventileret.
   Skøn ide med tagetes og salat i bunden – jeg har også tænkt mig at så nogle tidlige radisser derinde i år.
   God fornøjelse og skønt forår til dig
   Kh AC

 • Ragnhild øster skrev:
  7. juni 2021 kl. 07:58

  Først er jeg vild med madopskrifterne og finder altid det , jeg leder efter .men din haveindstilling passer også til min indstilling, ikke for helligt og ikke for laisser faire.
  Dræbersneglene skal du bare hakke over, så spiser fuglene dem. Eller de andre snegle.
  Tak for især ikke at ha brug for kogebøger mere. Kun klik.
  Ragnhild øster

  • Ann-Christine skrev:
   8. juni 2021 kl. 08:16

   Hvor dejligt du har glæde af mine opskrifter og haveindlæg :)
   Tusind tak for din søde hilsen
   Kh Ann-Christine

 • Birgitte skrev:
  25. februar 2023 kl. 13:21

  Tip: efter at jeg lavede den færste sammenplantning til havebordet af basilikum, duftgeranie (kraftig duft – der er stor forskel) og lavendel, har vi ikke haft problemer med myg.

  Tak for pragtfulde opskrifter! ❤️

  • Ann-Christine skrev:
   27. februar 2023 kl. 08:39

   Det var da et super tip! Tak for at dele ♡
   – og tusin tak for din søde hilsen
   Kh Ann-Christine

Skriv en kommentar
Har du spørgsmål til opskriften, kan du finde de fleste svar her: Oftest stillede spørgsmål til Valdemarsro opskrifter >>

Din emailadresse vil ikke blive offentliggjort.