Valdemarsro https://www.valdemarsro.dk/mine-planer-for-hoejbedene-i-aar/

Mine planer for højbedene i år

højbede i haven

De sidste dage med mildt forårsvejr, solskin og blå himmel har sat ekstra skub i haveplaner og lyst til at komme ud og rode i jorden, plante, så, rydde op og endelig komme i gang med årets havesæson. Mange projekter må vente noget tid endnu, for selv om temperaturen lige nu er fint med plusgrader, så kan der sagtens komme både langvarig frost, masser af sne og flere ugers vintervejr de næste måneder.

Det er nu rart og hyggeligt både at drømme og planlægge – og det kan vi fint gå i gang med nu.

En læser skrev til mig forleden og spurgte, om jeg ikke havde lyst til at dele lidt om hvad jeg havde i mine højbede, både hvad gælder køkkenhavegrønt og blomster. Det var en virkelig fin opfordring, så jeg tænkte, at jeg i dag ville dele vores planer for højbedene i år, og lidt om hvad vi har dyrket tidligere. Både hvad vi har haft god succes med og knap så stor succes med.

Vores højbede er bygget af ubehandlet lærketræ og dem kan I læse mere om i dette indlæg >> 

højbede

Friske hjemmehøstede krydderurter er ren rigdom i haven og i køkkenet. Det er enormt lækkert at kunne ødsle med rigelige mængder og mine krydderurter er noget af det jeg savner mest i vinterhalvåret. Smagen er slet ikke at sammenligne med købte krydderurter og her er virkelig meget at spare ved at dyrke selv.

Mine favoritter til højbedene i vilkårlig rækkefølge

Rosmarin – plant den i midten af højbedet og dæk den med grangrene eller visne blade ved frost og sne. Da vi boede i Sverige og derefter flyttede til Østerbro havde jeg en stor rosmarin i krukke som overlevede 4 år i al slags vejr. Rosmarin er ikke vinterhårdfør, men man kan være heldig og jeg oplever at de godt kan klare det meste, hvis man passer lidt på rødderne og har dem midt i højbedet

Spiselig laurbær busk – plant den i midten af højbedet og dæk også den ved frost og sne. Den er lige som rosmarin ikke vinterhårdfør ved hård frost og lange vintre, men den har overlevet tre år i mit højbed indtil videre. Selv om den kan se lidt forkommen ud sidst på vinteren, så skyder den med friske fine blade fra foråret.

Purløg – kan jeg slet ikke undvære i haven og der er allerede nu små skud på vej op af jorden.

Timian – dejlig til gryderetter, salat og grønt drys. Den er vinterhårdfør og findes i adskillinge varianter og sorter, som alle er skønne. De blomstrer med de fineste små blomster, som humlebier, bier og insekter er vilde med. Blomsterne kan spises og klipper man ned til sidst i blomstringen skyder planterne på ny med friske bløde blade.

Oregano – dejlig til pizza, tomater og andet godt. Jeg bruger den i stor stil i salater. Den er også vinterhårdfør og skøn at have i højbedene.

Fransk estragon – den breder sig langsomt men er nu meget nem at styre og holde på plads. Der kan blot plantes en enkelt plante og det vil over årene være rigeligt til alt fra bearnaise, kryddersmør og at fylde i kylling mv. Vælg endelig den franske estragon, som er mere aromatisk og lækker i smagen end den russiske.

Dild – købte dildplanter bliver lynhurtigt slatne og kedelige, men det er nemt at dyrke dild fra frø. Min favorit er krondild, som bliver majestætisk høje og er virkelig flotte i højbedene. De fylder ikke meget i bedet og der kan høstes meget fra dem.

Koriander – frøene drysset blot over jorden og holdes fugtige i hele spiringsperioden. Derefter kan der høstes de mest aromatiske lækre friske koriander i haven. Sidste år dryssede jeg korianderfrø i slutningen af august og havde frisk koriander frem til midten af november.

Salvie – det er en smuk stedsegrøn plante i vinterhalvåret og den smager dejligt, parfumeret og skøn til fx lam og lign. Jeg nyder at dufte til den og selv om det ikke er en af de krydderurter jeg anvender mest, så vil jeg nødigt undvære den i højbedet.

Inspiration til haveplaner for februar og marts i dette indlæg >>

honningurt

Grøntsager og andet spiseligt

Rabarber – Jordbærrabarber og vin rabarber, kan plantes i udkanten af højbedet og fylder en del.

Gulerødder, radisser og rødbede – her synes jeg man får meget godt for indsatsen.

Artiskokker og majs – vi er meget vilde med artiskokker, men dyrker dem nu selv mest for sjov og fordi de er pæne, fine og lidt ekstravagante i højbedene. Spisemæssigt har vi ikke haft det store udbytte, andet end en enkelt artiskok og to majskolber, men der skal også være plads til at dyrke bare for sjov.

Tomater på friland i højbedet – sådan en lille tomatplante til friland kan virkelig give mange søde solmodne tomater at høste og der er altså en helt særlig intens smag i hjemmedyrkede tomater, som er uden sammenligning med de købte.

Fennikel – de er nemme at dyrke og giver stort udbytte, også selve toppen, som bliver en meter høj og er at sammenligne med dild, blot med anis smag. Virkelig lækker at drysse på salater.

Ærter – kan sagtens vokse op af et espalier, og i år har jeg tænkt mig at grave den klematis op der står i det ene højbed (den plantes ud i sommerhushaven) og sætte et espalier op af skuret til ærter og tomatplanter.

Grønkål, hvis man ikke dækker dem til, må man acceptere at kålsommerfuglen lægger sine æg og at de guffer løs af bladene i juli – september, hvor planterne derfor vil se noget afpillede og sølle ud. Derefter kommer der nye blade og de står flot vinteren over. Når jeg har plantet 6 grønkål, er der som regel 1-2 der går til og bliver helt ædt af kålsommerfugllarverne, men de stærkeste planter er så fine i bedet hele vinteren og hvis man blot høster fra de nederste blade og opefter løbende, så kan der høstes grønkål frem til februar.

Læs mine 10 bedste have tips her >>

krydderurter i højbede

Blomster i højbedene

Morgenfrue – spiselige blomsterblade, som er fine på salater og morgenmad. Det er en sommerblomst, som er virkelig nem at dyrke og blot skal såes direkte i højbedet. Den er også nemt at høste frø af og blomstre helt fra slutningen af juni og frem til frosten sætter ind.

Lavendel – måske ikke en traditionel højbedsblomst, men jeg kan så godt lide dem plante og at den er så fin til at tiltrække sommerfugle, bier, humlebier og andre insekter. Samtidig kan blomsterne spises og den dufter vidunderligt. Den er vinterhårdfør og skal blot klippes ned i starten af april.

Tallerkensmækker – også kaldet blomsterkarse – denne sommerblomst bliver stor og breder sig en del, men plantes den i kanten af højbedet kan den hænge ud over og dermed ikke fylde så meget i selve bedet. Blade og blomster er spiselige og bladene smager af karse.

Insektvenligt haveliv – Jeg er blevet meget opmærksom på at vores have skal have så mange insektvenlige planter og blomster som muligt. Mange krydderurter er meget insektvenlige og derudover har jeg også fokus på det i havens andre bede – måske et helt indlæg for sig selv?. Forrige år dryssede jeg et brev insektvenlige blomsterfrø i et helt bed, hvor planten honningurt dominerede hele bedet og skyggede for alt andet. Den er herlig og anbefalelsesværdig, har man plads.

Kompost

Vi sorterer al affald, og det giver på alle måder rigtig god mening at have sin egen kompost til al grøntsagsaffald, æggeskaller, kaffegrums og haveaffald.

Det er guld for haven, højbedene og holder godt på fugten i jorden. Hvert år har jeg fået spørgsmål til hvad jeg gør med jorden i højbedene, om den skal skiftes, toppes med noget osv. Man behøver slet ikke skifte jorden, men skal blot friske den op og ellers lade være med at rode for meget i den.

Jeg topper med frisk kompost hvert år som blandes lidt ned i jordens øverste lag og hvis det er sunket meget i højbedene, så supplere vi med at købe plantesække med krydderurtemuld eller jordforbedringsmuld til økologisk brug og topper jorden i højbedene med det.

Derudover dækker jeg af med visne blade hele vinteren, så jorden ikke står bar – det er godt for microorganismerne og holder på næringen i jorden.

blomster højbede

Hvad har jeg ikke haft så meget succes med og hvad dyrker jeg ikke længere i mine højbede

Blomkål, rødkål, hvidkål og broccoli – da vores højbede også er til ren nydelse for øjet og en central del af haven, så vil jeg ikke dække med net og bekæmpe kålsommerfuglens færd på mine kålplanter. Disse kåltyper fylder også en del i højbedene og når høsten bliver spist for øjnene af os, så vælger jeg dem fra fremover. Havde jeg plads til en rigtig køkkenhave (måske vil vi prøve det af i sommerhuset, så kunne vi godt finde på at dække af med net og dyrke kål)

Løvstikke – den bliver simpelthen for stor og fylder for meget i højbedene ift den glæde vi har af kryderurten. Løvstikke kommer igen år efter år og den breder sig ikke som sådan, så jeg vil helt klart plante den et andet sted, hvor den kan fylde, både i høje og omkreds.

Mynte – jeg holder meget af at dyrke mynte, og gør det stadig i flere krukker. Men ikke i højbed, medmindre jeg ønsker det i hele højbedet. De breder sig og overtager alt via rodskud, som er umulige at styre. Det samme gælder i øvrigt for citronmelisse. Mynte er i stedet skønne i krukker ved siden af højbedene eller i altankasser som kan hænge på højbedet sider.

Frøposer med blandede blomster – det oplevede jeg ikke som en succes, men mon ikke det er lidt et lotteri at drysse sådan et brev ud. Enten er man heldig eller uheldig. Jeg fandt bare ud af,  at jeg godt kan lide at vide hvad der kommer op og selv blande.

Salat – der går hurtigt snegle i det, hvilket jeg ikke oplever med andre ting jeg dyrker. Men sidste år såede jeg salater sidst på sæsonen og det gik glimrende, så måske er det blot at vente lidt med det til august.

Del endelig løs i kommentarfeltet med jeres planer for haven og højbedene i år. 

laurbær spiselig

Vores lille laurbærbusk, som der er efterspurgt et lille billede af i kommentarfeltet

32 kommentarer
 • Mchelle skrev:
  18. februar 2019 kl. 17:49

  Ih, hvor hyggelig læsning. Selv er jeg helt haveskruk, og det varme forårs(?!) vejr hjælper ikke på det. I år skal jeg etablere en skærehave til 1-årige sommerblomster, og jeg har allerede forkøbt mig i blomsterfrø. Jeg har prøvet flere år i streg at lykkedes med ærteblomster uden den store succes, men prøver igen i år. Og så vil jeg dedikere et bed til kål (med net). Ærgerligt der får snegle i din salat- det er noget jeg har stor succes med, og hvor vi får et stort udbytte og får prøvet mange forskellige slags ifht hvad man kan købe i supermarkedet.

  Ifht krydderurter, aå kan jeg anbefale at etablere en såkaldt urte-spiral inspireret fra permahaver. Sådan en lavede jeg sidste år, og det er også lidt fint. Jeg har bla. karry-krydderurter og den tror jeg også du ville kunne bruge i dine mange kryderede retter.

  Kunne du ikke tænke dig i regi af bloggen her at afholde et frø/plante byttedag/ havesnakkeslaberas? Jeg ville hvertfald komme ;-)

  • Ann-Christine skrev:
   19. februar 2019 kl. 17:48

   Hvor lyder det fint med dine planer om en skærehave, det drømmer jeg også lidt om ud til sommerhuset. Tænker at det er godt både for insekter og til fine buketter. Jeg har også et godt øje til de fine urtespiraler, måske det skal forsøges med på et tidspunkt. Synes de er så enormt fine og dekorative – samtidig med at de er praktiske!
   Jeg kan godt huske at vi har ‘talt’/skrevet om sådan en plante og frø byttedag, og det kunne altså være hyggeligt. Det bliver ikke lige i år for mit vedkommende, for vi er lige midt i et temmelig stort projekt som vi lancerer fra slutningen af april, så jeg har ikke så meget ekstra luft i kalenderen for øjeblikket. Men det er også stadig på min ønskeliste :)
   Kh AC

  • Catrine Marcussen skrev:
   19. februar 2019 kl. 07:58

   Har du prøvet at lægge dine ærteblomsterfrø i blød inden du forspirer dem? Jeg oplevede engang at så dem direkte og fuglene gik lige bag mig og hakkede dem op og åd ?
   Derfor forspirer jeg dem nu og de er så smukke.

   • Michelle skrev:
    19. februar 2019 kl. 17:44

    Jeg har næsten prøvet alt ? jeg tror, at jeg har købt dem i en for dårlig kvalitet, så nu prøver jeg at købe frø fra en anden webshop. Derudover er mine forspirede gået vasken, fordi der har været for varmt og for mørkt i min lejlighed, Spiegel tror jeg går all in og køber et vækstlys.

    Har du sået direkte på friland med succes? Det gad jeg virkelig godt, at det kunne lykkedes.

    • Catrine Marcussen skrev:
     19. februar 2019 kl. 23:08

     Nej, der var det at fuglene gik og åd mine frø.

 • Stella skrev:
  18. februar 2019 kl. 20:38

  Først et stort tak for dig og din fantastiske hjemmeside. Jeg bruger inspiration derfra ugentligt. Og jeg elsker det!
  Jeg har dog et spørgsmål ift højbedene. Er der jord/muld i hele beddet, eller har du noget andet nederst?

  • Ann-Christine skrev:
   19. februar 2019 kl. 17:53

   Tusind tak, det er jeg rigtig glad for at høre ♡
   Jeg har fyldt dem først med et par spande hestemøj i blandet halm fra min datters rideskole, dernæst hjemmelavet grøntkompost og hønsegødning + fordelt resterne fra vores tidligere højbede, samlet set op til ca halvdelen af højbedet og den øverst halvdel er muld til højbede.
   Kh AC

 • 18. februar 2019 kl. 21:06

  Mon du kan lokkes til at tage et billede af din laurbær busk? Jeg er lidt nysgerrig på hvor meget den fylder. Jeg har nogle store krukker som jeg skal finde lidt planter til. Tænker laurbær kan være en mulighed. Jeg vil sætte krukkerne i drivhuset om vinteren.

  • Ann-Christine skrev:
   20. februar 2019 kl. 09:25

   Så er der billede af laurbærbusken i indlægget :)

  • Ann-Christine skrev:
   19. februar 2019 kl. 17:57

   Ja, det må jeg lige se at få gjort – men indtil da, kan jeg fortælle at den er ca 2 1/2 år gammel og ca 25 i diameter og ca 30 cm høj. Den er lille og fin med flotte grønne blade og har altså ikke den største vækst, men jeg tror egentlig godt de både kan opstammes og blive fint høje til krukker også.
   Kh AC

 • Catrine Marcussen skrev:
  19. februar 2019 kl. 07:59

  Er der nogle blomstersorter der er mere insektvenlige end andre?

  • Ann-Christine skrev:
   19. februar 2019 kl. 18:04

   Ja, det er der en del forskel på. Fx oplever jeg væsentlig større sværm af insekter i mine lavendler, sommerfuglebuske, morgenfruer og kornblomster end i fx ærteblomster og stjerneskærm (som jeg også har en del af, fordi de er så kønne). Du kan sagtens finde masser af god inspiration til dette ved fx at google blomster til bier og insekter.
   Kh AC

 • Helle skrev:
  19. februar 2019 kl. 14:01

  Har du erfaringer med blandingskultur og sædskifte iblandt det du planter i bedene? Jeg har forsøgt at læse lidt op på det, men ender med at blive lidt forvirret omkring hvad der passer sammen og hvad der ikke passer sammen.

  • Ann-Christine skrev:
   19. februar 2019 kl. 18:11

   Jeg har også læst en masse om emnet og synes det er super spændende – og kan samtidig også blive lidt omstændigt.
   Mest af alt er jeg kommet frem til at det virker godt blot at skifte såsted hvert år, så fx gulerødder kommer i et nyt bed i år. Derudover blander jeg gerne spiselige blomster, krydderurter og grønt med max en til to rækker af hver afgrøde. Først og fremmest ser det pænt ud i bedet, men jeg tror også det er med til at mine afgrøder giver godt og der ikke går så nemt utøj i det.
   Jeg synes hurtigt man kan komme ud i et puslespil ift korrekthed med de rigtige plantevenner osv – men at det går lige så fint blot at skifte bedene tilfældigt og mikse godt og blandet.
   Håber det giver lidt mening :)
   Kh AC

 • Sandra Borgmann skrev:
  19. februar 2019 kl. 14:20

  Hvis du vil have lidt til salatskålen som ikke bliver spist af larver og snegle, så prøv med ruccola og newzealandsk spinat. Super lækker smag og passer sig selv ???

  • Ann-Christine skrev:
   19. februar 2019 kl. 18:12

   Rucola har jeg faktisk haft fint succes med, nu du nævner det – så må da lige prøve med den spinat også :)
   Tak for tippet ♡
   Kh AC

 • Jane skrev:
  21. februar 2019 kl. 14:46

  Åh, jeg skal også i år have højbede og jeg GLÆDER mig, så dette indlæg passer perfekt ind i mine forberedelser.
  Jeg har netop læst dine ældre indlæg om højbede, men syntes ikke jeg kan finde dit indlæg om, hvilke ‘hensyn’ jeg skal tage ift. når jeg skal blande jorden dertil, underlag osv. Kan du evt. linke dertil? Jeg har prøvet at søge, men uden held.
  På forhånd tak. Kh. Jane

  • Ann-Christine skrev:
   22. februar 2019 kl. 09:08

   Det kan jeg godt forstå, det er virkelig også lækkert og giver en masse spændende muligheder.
   Jeg har skrevet lidt om fyld til højbedene i en kommentar til indlægget her højere oppe og har også skrevet om det her og her
   hvis du har spørgsmål derudover som du kunne tænke dig mit input til, så skriv endelig bare en kommentar mere her i indlægget :)
   Kh AC

 • Linnea skrev:
  26. februar 2019 kl. 22:09

  Tak for et dejligt og inspirerende indlæg!
  Jeg har selv overvejet at kigge på at plante nogle krydderurter, så det er fedt lige at læse om dine oplevelser.

  • Ann-Christine skrev:
   27. februar 2019 kl. 09:39

   Jeg er glad for at det kan bruges og inspirere :)
   Tak for din søde hilsen
   Kh AC

 • Aase skrev:
  28. februar 2019 kl. 16:13

  Planen for højbedene blev lagt allerede i efteråret, så de forskellige kasser kunne blive gødet i forhold til næste års afgrøde.
  Vi dyrker følgende i vores højbede: persille, purløg, rosmarin, timian, løg, rødløg, hvidløg, porrer, gulerødder, bønner, ærter, rødbeder, persillerod, jordbær, græskar og squash.

 • Karin skrev:
  13. marts 2019 kl. 14:59

  Udover de spiselige sommerblomster du har nævnt som kan komme i højbedene er der så andre du lige kan nævne som også er nogenlunde nemme at have med at gøre?

  • Ann-Christine skrev:
   14. marts 2019 kl. 17:15

   Tænker du sommerblomster eller særligt på spiselige sommerblomster?

   • Karin skrev:
    14. marts 2019 kl. 19:14

    Jeg tænker særligt på spiselige sommerblomster

    • Ann-Christine skrev:
     15. marts 2019 kl. 11:26

     Det er ikke sommerblomster, men de der ellers tiltaler mig og som kan spises er timianblomster, stedmoder, dildkrone, lavendel, roser og så kan sommerblomsten kornblomst vist også spises

 • Cimmie skrev:
  4. maj 2019 kl. 12:31

  Hej! Tak for en fantastisk blog, som jeg glædeligt følger med i! Jeg er helt grøn indenfor haveemnet og jeg kan se, at dine højbede står på fliser, ved du om det er lige så godt bare at have dem direkte på græsplænen, eller vil det få træet til at rådne? :)
  Vi skal til at flytte i rækkehus, og jeg vil SÅ gerne have et højbed, men vi har desværre ikke plads på vores fliser..
  KH Cimmie

  • Ann-Christine skrev:
   4. maj 2019 kl. 14:49

   Hej Cimmie,
   Tusind tak for din søde hilsen, hvor er det dejligt at høre :)
   Vores højbede står ikke på fliserne, men fliserne er bygget rundt om og de står faktisk direkte på jorden – der er altså ikke fliser under højbedene og der er til både stolper og bjælker brugt ren lærketræ. Det kan du sagtens gøre på samme måde på græsplænen. Jeg mener at have læst at lærk skal man forvente kan holde ca 6-8 år, og skal det holde endnu længere skal du have fat i fx ren rubinietræ.
   Rigtig god fornøjelse og rigtig god weekend
   Kh Ann-Christine

 • Heine Dyppel skrev:
  2. maj 2020 kl. 16:29

  Hej- er meget inspireret af din blog. Er ved at anlægge 3 højbede direkte i græsplænen ( t krydderurter, grønt, rabarber, blomster mm). Jeg har mulighed for at få sort blomstermuld billigt lokalt (80-90% spagnum) eller harpet sandmuld. Kan jeg bruge blomstermuld til højbedene eller i en blandning med sandmuld?
  Jeg har researchet en del men synes ikke at det er nemt at blive klog på hvad den gode løsning er… Kan du hjælpe ??

  • Ann-Christine skrev:
   3. maj 2020 kl. 20:13

   Hej Heine
   Det er et godt spørgsmål, jeg vil næsten anbefale dig at spørge på det nærmeste plantecenter hvad de ville anbefale – de har ofte gartnere ansat.
   Rigtig god fornøjelse med projektet
   Kh AC

 • Jette skrev:
  7. maj 2020 kl. 22:29

  Hej
  Har du haft klematis i højbed. Hvordan gik det?

  • Ann-Christine skrev:
   8. maj 2020 kl. 19:47

   Hej Jette
   Det gik rigtig fint og den trives godt der.
   Vi har flyttet den nu, men det var nu ikke fordi den ikke trives men mere fordi vi gerne ville bruge pladsen i højbedet på noget andet.
   Kh AC

Skriv en kommentar
Har du spørgsmål til opskriften, kan du finde de fleste svar her: Oftest stillede spørgsmål til Valdemarsro opskrifter >>

Din emailadresse vil ikke blive offentliggjort.