Valdemarsro https://www.valdemarsro.dk/julekalendergaver-med-opgaver-fra-nissen/

Julekalendergaver med opgaver fra nissen

adventskort og opgaver fra nissen

Julenisserne hjemme hos os er på spil dagligt herhjemme. I går havde vores husnisser ovenikøbet sødt selskab af to fine drillenisser fra børnehaven, Nisseline og Rudolf. Alle nisserne har lavet løjer hele natten. Gemt legetøj og bamser i jakkeærmer, byttet rundt på kommodeskuffer, hængt Julies yndlingstøj til tørre på en lang tørresnor gennem hele stuen, dækket det fineste jule morgenbord og lavet bolledej klar til nybagte boller.

De sidste par år har nisserne haft en lille gave til Johan og Julie om morgenen i december, men det har de ikke i år. Ikke hver dag, i hvertfald.

I år er der nogle gange små gaver og nogle gange små opgaver.

Opgavedelen har jeg været lidt spændt på! Og skal jeg være helt ærlig, så er ideen til denne kalendergave-variant opstået af flere årsager … Dels havde jeg ikke fået købt alle 48 små gaver og jeg var blank for ideer og inspiration til fine (og billige) gaver. Jeg havde dog lidt små gaver klar og var næsten halvvejs. Derudover ville jeg rigtig gerne vil lidt væk fra et fokus på ‘ting’gaver og meget hellere have mit og families fokus på at fylde december juledagene med samvær, oplevelser, traditioner og små finurlige opgaver, som Johan og Julie skulle tage sig af. Inddrage dem meget mere i julerierne, forberedelserne og give dem en følelse af, at de også er ansvarlige for julehyggen og alle juleløjerne.

Det kunne sagtens være blevet en både/og løsning, med både en pakkegave og en opgave. Men det blev det så ikke i år. Og man kan selvfølgelig sagtens inddrage børnene i julerier, samvær og ægte julestemning på mange, mange andre måder, også både med og uden gaver!

Herhjemme havde nisserne i år skrevet et fint lille julebrev den 1. december – som lige forventningsafstemte, at der nogle dage kom gaver og andre dage opgaver. Dét var Johan og især Julie SÅ meget med på. Julie elsker en god opgave og at ordne ting herhjemme.

Det er et hit! Et stort hit, og faktisk er der større jubel over opgaverne, end der er over gaverne.

juleopgaver

Nogle af opgaverne fra nisserne er:

 • bage pebernødder
 • lave konfekt
 • lave små fuglekugler til fuglene i haven
 • Lave kræmmerhuse og fylde dem med pebernøder
 • lave en lang guirlande af en musetrappe
 • rydde op på værelset og pynte hyggeligt til jul bagefter
 • overtale mig til at lave risengrød til aftensmad og dele med nisserne
 • Se en julefilm efter børnehave med juleguf og varm chokolade
 • Lave islygter til at have udenfor
 • Lave snefnug perleplader til juletræet
 • Spise æbleskiver om eftermiddagen og synge julesange bagefter
 • Det kan også være … fælde juletræ, lave musetrapper og kræmmerhuse og forhåbentlig noget med at lave snemand og på kælkebakken …
47 kommentarer
 • Annette skrev:
  9. december 2014 kl. 09:30

  Kanon idé med de små hyggelige opgaver, ind imellem, i stedet for udelukkende gaver. For det er virkelig svært at finde på “ordentlige” ting, der ikke koster en formue.
  Tak for god inspiration – både med opskrifter, gør-det-selv-projekter og julehygge. Dejlig december til dig og din familie. :o)

  • Ann-Christine skrev:
   9. december 2014 kl. 09:50

   Rigtig dejlig december og jul til dig også og dejligt at du har glæde af inspirationen :)
   Kh AC

 • Heidi L skrev:
  9. december 2014 kl. 09:54

  Jeg synes, det er den mest fantastiske ide, jeg længe er stødt på! Hvor ville jeg ønske, jeg havde små børn, så ville jeg helt sikkert have kopieret din ide – min søn på 19 ville måske ikke være helt så begejstret :)

  • Ann-Christine skrev:
   9. december 2014 kl. 19:48

   Ej, hvor dejligt – og nej, den slags har vist sin tid ;)

 • Johanne skrev:
  9. december 2014 kl. 10:15

  Jeg bliver simpelthen lige nødt til at rose dig :-) Det lyder som om, I har den mest fantastiske familie! Den måde, I hygger om børnene på er jo fuldstændig fabelagtig! Da min tvillingesøster og jeg var mindre, fik vi brev fra nissen hver morgen (godt nok uden opgaver), men sådanne traditioner er guld værd! Jeg ville i hvert fald nogle gange ønske, jeg var barn igen og kunne holde hyggelig jul uden eksamensstress ;-)

  Du formår virkelig at få et smil på mine læber med dine dejlige juleindlæg, så det syntes jeg bare lige, du skulle vide :-)

  • Ann-Christine skrev:
   9. december 2014 kl. 19:49

   Hvor er du sød :) Tusind tak!
   Jeg tror egentlig at vi på mange måder er meget almindelige, men ja vi råhygger bestemt også en hel del :) både med julerier og i det hele taget.
   Hvor lyder det skønt med julebrev fra nissen og jeg er glad for at kunne drysse lidt julestemning over på dig midt i eksamenslæsningen :)

 • Lena skrev:
  9. december 2014 kl. 10:24

  Super god ide med is lygter. Tror da jeg låner den ide og henter storebror lidt tidligere fra børnehaven så vi kan nå i skoven og finde blade til vores islygte.

  • Ann-Christine skrev:
   9. december 2014 kl. 19:50

   Hvor lyder det som en virkelig dejlig ide! :)

 • 9. december 2014 kl. 10:39

  Sikke en supergod ide. Mange glemmer, at børn faktisk gerne vil være en del af det hele – også mens de er små. Det er nu også nogle gode opgaver. Gid vi andre slap så let :-)
  vh/Karen

  • Ann-Christine skrev:
   9. december 2014 kl. 19:50

   De elsker det! Og jeg fylder lidt større opgaver på, efterhånden som de vokser med dem :)

 • 9. december 2014 kl. 10:53

  Åh hvor er det en hyggelig og god idé!
  Herhjemme får de gaver hver dag, men det er helt klart ikke det primære for dem – det vigtigste er at skulle op at se, hvad Nisserne mon har lavet af fis og ballade i løbet af natten. Jeg elsker, at det er så spændende, og at min ældste på snart 6 år stadig er helt overbevist om, at der findes nisser :D

  • Ann-Christine skrev:
   9. december 2014 kl. 19:51

   Det er altså også så skægt – man går jo virkelig selv helt i barndommen igen og leger sig gennem december med alle de nisseløjer ;)

 • Julie skrev:
  9. december 2014 kl. 11:13

  Det lyder simpelthen så hyggeligt. Jeg ville ønske at jeg selv havde børn, så jeg kunne gøre det samme. Men der går nok lige et par år endnu. Jeg skriver det bag øret.

  Rigtig god jul :-)

  • Ann-Christine skrev:
   9. december 2014 kl. 19:52

   Tusind tak og rigtig glædelig jul til dig også :)

 • 9. december 2014 kl. 11:34

  Sidder og tænker tilbage på den første jul efter mor’s død. Min far havde overskud til at sørge for at vi tre børn alle fik pakkekalender – dog nogle gange med opgaver. Det synes vi var helt ok og sjovt – jeg var dog ikke helt tilfreds da Nissen skrev at jeg skulle rydde op i mit klædeskab :-)

  • Ann-Christine skrev:
   9. december 2014 kl. 19:53

   Hvor fantastisk at din far har haft overskuddet til det i en jul, som må have været særlig hård at komme igennem!
   Og hvor fint, at nissen også kom med drilske ‘trælse’ opgaver :D

 • 9. december 2014 kl. 11:55

  super ide – havde også et år hvor det ikke kun var almindelig gaver, men også kreagaver, dvs. de fik materialerne til at lave et eller andet f.eks. fimo ler mm.

  • Ann-Christine skrev:
   9. december 2014 kl. 19:54

   Ej, hvor er det en god ide. Jeg tror nissen herhjemme skal i kreahjørnet til næste år.
   Jubii, tak for inspirationen :)

 • Kitt skrev:
  9. december 2014 kl. 12:05

  Hold da op, hvor virker du bare til at være en fantastisk mor. Glædelig jul :)

  • Ann-Christine skrev:
   9. december 2014 kl. 19:54

   Du er sød!
   Rigtig glædelig jul til dig også :)

 • CharlotteR skrev:
  9. december 2014 kl. 13:30

  Sikken dog nogle gode idéer, ville ønske at jeg havde tænkt på det før 1. december.

  I år synes jeg virkelig det har været svært at finde nogle små gode og billige gaver til mine børn på 6 og 9år. Til næste år vil jeg helt klart bruge nogle af dine idéer til opgaver, for én ting er sikkert jeg det bliver ikke nemmeret at finde på noget til deres pakkekalender.

  Jeg har faktisk forsøgt mig med en “advendtskalender” til den store, men da det gik op for ham at han “kun” fik gave nogle af dagen (10 stk ialt) blev han helt ked af det og misundelig på sin lillesøster som får hver dag – trods det at vi havde talt om det på forhånd. Det kunne mit modrehjerte ikke klare så jeg har i gemmerne fundet lidt ekstra små ting til ham. Adventsgaver vil nok først være et hit når de begge får det.

  • Ann-Christine skrev:
   9. december 2014 kl. 19:58

   Det kan jeg sagtens forstå, man vil jo så gerne at det magiske ved barndommens jul bibeholdes så længe som muligt. Det tror jeg faktisk fungere ret fint på denne måde i en del år frem – det lover godt i alle tilfælde. Selv om ideen opstod lidt spontant , så tror jeg der er et godt grundlag for succes :)
   Fedt at du kan bruge ideen til næste år, måske :)

 • Christinna C skrev:
  9. december 2014 kl. 14:09

  Det er simpelthen bare en brandgod idé. Det er i hvert fald en jeg vil skrive mig bag øret.
  Jeg synes nemlig ikke, at det er en god idé at lære børn, at julen nærmest kun handler om gaver. Der er så mange andre vigtige ting ved julen, som let bliver glemt, men på denne måde lærer børn også om de andre gode julesager. Herligt!

  • Ann-Christine skrev:
   9. december 2014 kl. 20:02

   Det er vi helt enige om :)

 • Mutti skrev:
  9. december 2014 kl. 18:43

  Det er så godt at finde alternativer til alle de pakkekalender gaver, for selv om man gør sig umage, så er det svært at finde brugbare ting som siger børnene noget! Samtidig er børn også så glade for selv at yde. Især når man, som hos jer, lader børnene få lov!

  • Ann-Christine skrev:
   9. december 2014 kl. 20:06

   Det er sådan en dejlig både/og løsning :)

 • Sabrina skrev:
  9. december 2014 kl. 20:42

  Hvor er det bare en fin og hyggelig idé og selvom det også lidt var en hurtig løsning, så er det virkelig også fint det med at tage fokus lidt væk fra gaver gaver gaver. Virkelig god idé :-)

  • Ann-Christine skrev:
   9. december 2014 kl. 20:44

   Tusind tak, Sabrina :)

 • Britt skrev:
  11. december 2014 kl. 21:37

  Tusind tak for dette fine indlæg, det var lige præcis sådan et jeg efterlyste ;o)
  Synes godt det kan være svært at finde på 24 forskellige “nisse halløj” .
  Tak for en fantastisk blok, super dejlige billeder og lækre opskrifter.
  Ønsker dig og din familie en dejlig jul.

  • Ann-Christine skrev:
   12. december 2014 kl. 05:49

   Tusind tak, Britt :) Og dejligt at du kunne bruge det!

   Rigtig dejlig og glædelig jul til dig og dine
   Kh Ann-Christine

 • Anette skrev:
  16. december 2014 kl. 11:39

  Sikke en god ide med opgaver i pakke kalenderen.
  Jeg synes også, det er vigtigt at inddrage børnene i julens forberedelser.
  Min datter på 3 år har i år fåendadventsgaver. Det er forskellige pakker med julepynt, som vi kan klippe-klistre sammen, og det har hun været så glad fo og stolt af det vi har lavet. Og jeg synes også, det har været hyggeligt.

  • Ann-Christine skrev:
   17. december 2014 kl. 09:47

   hvor lyder det bare hyggeligt med klippeklister julekalender :)

 • Louise Langholz skrev:
  15. september 2015 kl. 15:38

  Hvor har du købt de fine små brune poser henne?

  • Ann-Christine skrev:
   16. september 2015 kl. 20:41

   De er købt i Søstrene Grenes

 • Freja skrev:
  8. november 2016 kl. 08:19

  Jeg elsker jul og vil gerne gøre den så magisk som mulig for mine børn – jeg bliver derfor så glad for nye idéer som denne, så tak for det :)
  Helt praktisk; hvordan har du gjort med de fine kort og skriften, som ser maskinskrevet/computerlavet ud? Rigtig glædelig jul snart…

  • Ann-Christine skrev:
   8. november 2016 kl. 13:38

   Hej Freja,
   Det er virkelig også bare sådan en hyggelig tid! :)
   Jeg har lavet de små sedler på computeren bare i et worddokument, og så klippet dem til efterfølgende
   Rigtig glædelig småstartende jul til dig :)
   Kh AC

 • Helle skrev:
  10. november 2016 kl. 20:08

  Jeg er helt blank over hvordan man skal skrive brevet, har du et billede af det?

  • Ann-Christine skrev:
   11. november 2016 kl. 17:26

   Hej Helle
   I et worddokument laver jeg blot 3 kolonner og skriver i dem. Så kan jeg nemt lave mellemrum mellem brevene og få plads til 6-9 breve på et stykke papir alt efter hvor stor skrift jeg bruger.
   Printer det ud, klipper til og sætter farvet maskintape på.
   God fornøjelse
   Kh AC

 • Stine skrev:
  2. december 2017 kl. 14:53

  I mit næste liv vil jeg være en lige så tjekket og overskudsagtig mor som dig. ? Tak for alt hvad du deler og tak for denne fantastiske blog! ♥️

  Kh. Stine

  • Ann-Christine skrev:
   4. december 2017 kl. 14:47

   Husk endelig at det kun er et lille glimt af mit liv jeg viser her – og ikke den samlede pakke i 1:1 udgave ;)
   Så vældig tjekket med nogle ting, og meget andet siger jeg gerne pyt til og lader andre om at være tjekket med ♡
   Tusind tak for din søde hilsen og dejlig dag til dig
   Kh AC

 • Pernille skrev:
  20. oktober 2018 kl. 19:45

  Hejsa,
  jeg prøvede din kalender model sidste år med stor succes:)
  Men jeg er gået lidt tør for nye ideer til opgaverne i år… er der nogle der ligger med ideer? Ja, jeg ved godt det er frygtelig tidlig at tænke på det :D
  Og i øvrigt tak for en super skøn og inspirerende blog!
  Hilsen Pernille

  • Ann-Christine skrev:
   21. oktober 2018 kl. 17:23

   Hej Pernille,
   Godt spørgsmål – det kunne helt sikkert være hyggeligt at få lidt ideer i kommentarfeltet her ♡
   Tak for din søde hilsen
   Kh AC

   • Caroline skrev:
    4. november 2018 kl. 12:24

    Måske noget med at give til andre – dække et eftermiddagshyggebord og vælge en bog, som mor eller far kan læse højt – eller en bog med julesange.

    Hiv familien med i skoven og find ting til julepynt – fx grankogler.

    Tegn eller skriv til nisserne, hvad ungernes yndlings juletraditioner er. Kan kopieres ned til 25% eller 50%, så nisserne kan få det ind ad døren, og originalen kan gemmes og hænges op.

    Del endelig jeres ideer ????

 • Dorthe skrev:
  9. november 2019 kl. 08:18

  Det er en super dejlig idé. Jeg har gjort det 3-4 år nu. Der er efterhånden svært at finde på nye ting.
  På min liste har også stået:
  Tur på skøjtebane
  Bio tur – kan så bruges som gave også
  Forkæl mor ( jeg har fødselsdag i dec)
  Skrive ønskeseddel og send til Nissen

  Konkret har jeg klippet hjerter ud og bundet dem på en gammel broderet pakke kalender. Nissen skriver så næste dags opgave/ gave på om natten.

  Tak for flere ideer til pakker (hjerter hos mig).

  Go jul til alle og tak for App’en.

  • Ann-Christine skrev:
   11. november 2019 kl. 09:06

   Dejlige inputs og ideer, så skønt at du deler.
   – og mange tak for din søde hilsen ♡
   Kh AC

 • Sonja skrev:
  2. december 2019 kl. 10:35

  En dejlig ide, som jeg også bruger på mine 8årige piger herhjemme. Enkelte dage får de dog også til opgave at gøre noget særligt for en anden. Fx. Sig noget pænt til en klassekammerat. Prøv om du kan lege med en skolekammerat, du aldrig har leget med før. Hjælp en anden. Lav dit eget julekort og send det til en god ven. Ring til en du holder af. Og tilsvarende små tiltag, som gør en forskel for en anden…og barnet selv.

  • Ann-Christine skrev:
   2. december 2019 kl. 11:33

   Det er så skøn og fin en ide ♡
   Tak for at dele
   Kh AC

Skriv en kommentar
Har du spørgsmål til opskriften, kan du finde de fleste svar her: Oftest stillede spørgsmål til Valdemarsro opskrifter >>

Din emailadresse vil ikke blive offentliggjort.