Valdemarsro https://www.valdemarsro.dk/semlor/

Semlor – opskrift på de svenske fastelavnsboller

Semlor er den svenske udgave af de fantastiske fastelavnsboller og jeg synes ærlig talt at de er så lækre, at vi snildt kan finde plads til at bage begge dele her i februar.

Fastelavn falder meget tidligt i år og allerede nu på søndag er det allerede dagen for fastelavnsboller, slå katten af tønde og fine farverige fastelavnsris. Næste år er fastelavnsbollesæsonen væsentligt længere – helt frem til den 3. marts … men lad os bare beslutte, at hele februar er perfekt til fastelavnsbollerne.

Semlor er en nem fastelavnsbolle at bage, da man ikke risikere, at fyldet ikke bliver præcis hvor det skal – for det skal nemlig først i, efter bollerne er bagt. Dernæst er det blot at lade dem køle af, lave cremet fyld og afslutte med lidt flødeskum og flormelis, inden de er klar til servering.

PT2H30M

Semlor – opskrift på de svenske fastelavnsboller

12 stk.    2 timer 30 min.
12 stk.
Ingredienser
  • Dej
  • 2 dl mælk
  • 125 g smør
  • 25 g gær
  • 2 æg
  • 50 g sukker
  • 65 g grahamsmel eller anden fuldkornsmel
  • 300-325 g hvedemel
  • 1 vaniljestang, kornene herfra eller ½ tsk. vaniljepulver
  • 1 tsk kardemomme
  • ½ tsk salt
  • Sammenpisket æg til at pensle med
  • FYLD
  • 150 g. marcipan
  • 50 g. grofthakkede mandler (kan undlades)
  • ½ dl. mælk
  • Derudover
  • Piskefløde
  • Flormelis
Udskriv opskrift
2 timer 30 min.
Fremgangsmåde

Dejen
Rør gær ud i mælken. Smelt smør ved lav varme og rør smeltet smør og æg ud i mælk og gærblandingen.

I en ren skål røres fuldkornsmel sammen med vanilje, kardemomme, sukker og salt – rør det sammen med mælkeblandingen og rør det godt sammen. Tilsæt derefter hvedemel og ælt dejen godt sammen til den er smidig og lækker blød.

Lad dejen hæve i en skål med et rent viskestykke over i 30 minutter.

Form derefter 12 lige store boller og lad dem hæve i 45 minutter på en bageplade med bagepapir.

Pensl dem derefter med et sammenpisket æg og bag den i en forvarmet ovn ved 175 grader i cirka 15-17 minutter. Lad derefter bollerne køle af på en rist.

Når de er kølet af, skæres toppen af, som sættes til side til senere. Bunden udhules og brøddejen smuldres i en skål, hvor det blandes med groftrevet marcipan, hakkede mandler og en smule mælk. Kom mælken i lidt ad gangen, det skal ikke være vådt, men cremet og lækkert.

Kom fyldet tilbage i de udhulede semlor, top med flødeskum i en stor sprøjtestjernetyl, sæt låget på og sigt lidt flormelis over.