Semlor – opskrift på de svenske fastelavnsboller


Semlor er den svenske udgave af de fantastiske fastelavnsboller og jeg synes ærlig talt at de er så lækre, at vi snildt kan finde plads til at bage begge dele her i februar.
Fastelavn falder meget tidligt i år og allerede nu på søndag er det allerede dagen for fastelavnsboller, slå katten af tønde og fine farverige fastelavnsris. Næste år er fastelavnsbollesæsonen væsentligt længere – helt frem til den 3. marts … men lad os bare beslutte, at hele februar er perfekt til fastelavnsbollerne.
Semlor er en nem fastelavnsbolle at bage, da man ikke risikere, at fyldet ikke bliver præcis hvor det skal – for det skal nemlig først i, efter bollerne er bagt. Dernæst er det blot at lade dem køle af, lave cremet fyld og afslutte med lidt flødeskum og flormelis, inden de er klar til servering.
Semlor – svenske fastelavnsboller
- Dej
- 2 dl mælk
- 125 g smør
- 25 g gær
- 2 æg
- 50 g sukker
- 65 g grahamsmel
- 325 g hvedemel
- 0,50 tsk vaniljepulver, eller kornene fra 1/2 vaniljestang
- 1 tsk stødt kardemomme
- 0,50 tsk salt
- 1 æg, til at pensle med
- Fyld
- 150 g marcipan
- 50 g mandler, grofthakkede (kan undlades)
- 0,50 dl mælk
- Derudover
- 0,25 l piskefløde, til flødeskum
- 25 g flormelis, til drys
Rør gær ud i mælken.
Smelt smør ved lav varme og rør smeltet smør og æg ud i mælk og gærblandingen.
I en ren skål røres fuldkornsmel sammen med vanilje, kardemomme, sukker og salt. Rør det sammen med mælkeblandingen og rør det godt sammen.
Tilsæt derefter hvedemel og ælt dejen godt sammen til den er smidig og lækker blød.
Lad dejen hæve i en skål med et rent viskestykke over i 30 minutter.
Form derefter 12 lige store boller og lad dem hæve i 45 minutter på en bageplade med bagepapir.
Pensl dem derefter med et sammenpisket æg og bag den i en forvarmet ovn ved 175 grader i cirka 15-17 minutter. Lad derefter bollerne køle af på en rist.
Når de er kølet af, skæres toppen af, som sættes til side til senere.
Bunden udhules og brøddejen smuldres i en skål, hvor det blandes med groftrevet marcipan, hakkede mandler og en smule mælk. Kom mælken i lidt ad gangen, det skal ikke være vådt, men cremet og lækkert.
Kom fyldet tilbage i de udhulede semlor, top med flødeskum i en stor sprøjtestjernetyl, sæt låget på og sigt lidt flormelis over.
De er nye for mig, disse svenske fastalavnsboller. Men hold nu op de ser lækre ud.
Er helt enig med dig i at fastalavnsperioden er alt for kort i år. Den må godt vare februar ud
Du må endelig prøve dem :)
– og lad os endelig bare blev enig om at fejre hele februar med fastelavnsboller ♡
Kh AC
Hej AC.
Hvad er mon rosenvand og kan det undvære i den hjemmelavede marcipan?
Kh Grethe.
Rosenvand kan købes i etniske butikker og smager let parfumeret. Det er lavet af et udtræk af roser.
Det kan fint undværes i den hjemmelavede marcipan :)
Kh AC
Mmmh det længe siden jeg har fået dem… det jeg vil bage søndag bliver lidt mere enkelt…. satser på at have boller og små mønter til evt udklædte gæster.
Ej hvor sjovt! Jeg har netop startet min egen blog (vi må se hvordan det går…) om at være en dansker bosat i sverige, og jeg har netop selv posted en opskrift på de lækre semlor :-)
Stop gerne forbi engang, hvis du er interesseret i de kommende svenske opskrifter og lignende jeg vil poste :-)
Rigtig god fornøjelse med din blog ♡
Virkelig gode. Præcis som jeg husker dem fra Sverige
Så dejligt at høre ♡
Hvis man vil putte vaniljecreme i i stedet for, som du skriver, så skal det vel ikke blandet med det udhulede fyld fra bollen???? skal det bare smides ud..? (Eller til fuglene? i haven ?)
Man kan evt også riste det til en sød crumle og bruge det i trifli :)
Hittade hit när jag letade efter recept (opskrift) på fastelavnsboller.
Ska man vara noga så är det inte marcipan i svenska semlor. Vi använder mandelmassa :)
Grundreceptet på mandelmassa är
200 g sötmandel
100 g strösocker
100 g florsocker
1 msk äggvita
1 tsk vatten
Till semlor rekommenderar jag att göra så här:
200 g sötmandel
160 g strösocker
2 – 8 bittermandlar (efter smak)
Smut mandlerne. Mixa allt i matberedare. Tillsätt vatten så det precis går att forma en sammanhängande massa.
Gör sedan som i ditt recept: Blanda med mjölk och brödsmulor
Har lige lavet disse i en mælkefri udgave til min datters fødselsdag.
Stort hit ❤
Vi elsker semlor men det er faktisk første gang jeg selv laver dem.
Tak for altid dejlige opskrifter.
Mange tak for din hilsen og tilbagemelding på opskriften, hvor er det dejligt at høre :)
Kh Ann-Christine
Hvordan gemmes disse bedst? Kan de fryses (uden flødeskum selvfølgelig). Jeg bor alene, men vil rigtig gerne prøve at være disse Og selvom de sikkert smager himmelsk, så får jeg ikke spist 12 inden de bliver kedelige.
Du kan sagtens fryse dem ned, uden flødeskum. Det kan de fint klare og det er en god ide at fryse dem med det sammen, når de blot er kølet en anelse af.
Rigtig god fornøjelse.
Kh AC