Valdemarsro https://www.valdemarsro.dk/semlor/

Semlor – opskrift på de svenske fastelavnsboller

Semlor er den svenske udgave af fastelavnsboller og de er så lækre, at vi snildt kan finde plads til at bage begge dele her i februar.

Fastelavn falder meget tidligt i år og allerede nu på søndag er det allerede dagen for fastelavnsboller, slå katten af tønde og fine farverige fastelavnsris. Næste år er fastelavnsbollesæsonen væsentligt længere – helt frem til den 3. marts. Uanset, så kan vi fint vedtage, at hele februar er perfekt til fastelavnsboller.

Prøv også: opskrift på fastelavnsboller her >>

PT3H

Semlor – svenske fastelavnsboller

Tid i alt3 timer
Arbejdstid60 min.
Holdbarhed3 dage
Kan frysesJa
Antal12 stk.
Ingredienser
  • Dej
  • 20 g gær
  • 2 dl mælk
  • 2 æg
  • 125 g smør
  • 0,50 vaniljestang
  • 50 g sukker
  • 1 tsk stødt kardemomme
  • 0,50 tsk salt
  • 400 g hvedemel
  • 1 æg, sammenpisket til pensling
  • Fyld
  • 150 g marcipan
  • 50 g mandler, grofthakkede
  • 0,50 dl mælk
  • Derudover
  • 2,50 dl piskefløde, til flødeskum
  • 25 g flormelis, til drys
Udskriv
Føj til indkøbsseddel
Føj til favoritter
Fremgangsmåde

Rør gær ud i en skål med stuetempereret mælk.

Smelt smør i en gryde ved lav varme. Tag af varmen og rør den smeltede smør og æg i skålen med mælk og gær.

Flæk vaniljestangen, skrab kornene ud og fordel dem i sukkeret og rør det i skålen sammen med kardemomme og salt.

Sigt hvedemel i og rør dejen godt sammen. Ælt den gerne på en røremaskine ved lav hastighed i cirka 10 minutter til dejen er blank, blød og smidig.

Lad dejen hæve i en skål på køkkenbordet med et rent viskestykke over i 30 minutter.

Form derefter lige store runde boller og sæt dem på en bageplade med bagepapir. Lad dem efterhæve i 60 minutter dækket af et rent klæde.

Pensl bollerne med et sammenpisket æg og bag den i en forvarmet ovn ved 175 grader varmluft i cirka 17-18 minutter.

Lad bollerne køle af på en rist.

Skær toppen af og sæt den til side til senere.

Udhul bollen og kom brøddejen i en foodprocessor med groftrevet marcipan, hakkede mandler og en smule mælk. Kør hurtigt til en ensartet og lækker creme

Kom fyldet tilbage i de udhulede semlor, top med flødeskum og sæt brødlåget på igen. Sigt lidt flormelis over inden servering.